Wereldreizigers.nl
reizen zwitserland corona entry form

Reisadvies Zwitserland | Reizen in coronatijd – Wat moet je regelen?

Zoals jullie op social media waarschijnlijk wel is opgevallen, ben ik midden in de corona ‘lockdown’ van Europa toch op reis naar Zwitserland gegaan. Na een jaar thuis te hebben gezeten vond ik het echt tijd om er even op uit te gaan. Sorry! Wel wilde ik dat zo verantwoordelijk mogelijk doen… Ik kocht daarom eerder dit jaar een 4×4 camper omdat ik hiermee een eigen corona-vrije bubbel kan creëren, zelfs zónder campings. Vol laden met boodschappen, het aantal contacten beperken en gewoon van de natuur genieten. In deze corona-vrije bubbel kan ik ondanks alle beperkingen toch relatief veilig een deel van Europa zien, dus let’s go!

Reisbeperkingen in Europa

Dan is het natuurlijk nog wel de vraag: welk land laat je binnen? En tegen welke voorwaarden? Ik koos uiteindelijk voor een reis in coronatijd naar Zwitserland, omdat de coronacijfers aldaar relatief laag waren en de overheid hele duidelijke regels en beperkingen heeft opgelegd. Ook is de natuur hier overweldigend mooi en zijn er talloze plekken waar je veilig van je reis kunt genieten. In dit artikel vertel ik jullie alles over de basis: namelijk de regels in Zwitserland en wat je precies moet doen om het land in te mogen voor een onvergetelijke reis. De mooie plekjes die ik allemaal heb bezocht, zullen in een volgende blog aan bod komen! Wel vind je in dit artikel hier en daar wat mooie foto’s, gewoon omdat het kan =)

Lauterbrunnen Zwitserland | reizen naar zwitserland | Wereldreizigers.nl
Lauterbrunnen, Zwitserland

Vooraf regelen voor reis naar Zwitserland

Allereerst zal je je reis moeten plannen. Voorheen stapte je de auto in, en ging je op pad. Helaas kan dat nu niet meer. Verschillende landen in Europa verwachten nu van je dat je je reis aanmeldt, en dat je een negatief pcr-testresultaat kunt overhandigen. In Zwitserland is dat ook zo en hieronder zal ik je precies uitleggen wat je vooraf moet regelen vóórdat je naar Zwitserland afreist.

Het meest actuele reisadvies voor Zwitserland vind je op de website van nederlandwereldwijd.nl

PCR-test (niet ouder dan 72 uur)

Dit is een hele belangrijke. Zonder een negatief pcr-testresultaat kom je het land in principe niet in. Helaas zijn deze testen kostbaar, ongeveer 130 tot 150 euro (in Nederland) en 150+ euro in Zwitserland. Nu kan ik jullie net als alle andere reisblogs wel gaan verwijzen naar commerciële partijen om er zelf geld aan te verdienen (jullie betalen 150 euro voor de test, ik krijg daarvan 5 euro), maar ik ben liever gewoon open en eerlijk met jullie en zal jullie daarom die 150 euro per persoon besparen. Je ziet als het goed is ook nauwelijks reclame op deze website en geen pop-ups. Best wel fijn, toch? Ik wil ervaringen delen en mensen helpen een mooie reis te maken. Ik heb deze website niet om er rijk van te worden. Mocht je dat wel kunnen waarderen, overweeg dan een kleine donatie!

UPDATE 06 mei 2021: Vaccinaties op reis heeft sinds vandaag een mooie aanbieding die het overwegen waard is. In plaats van 139,- euro per persoon betaal je nu 109,- euro per persoon, mits je met minimaal 2 personen tegelijk de PCR-test afneemt. De aanbieding is met name bedoeld voor gezinnen of groepen. Je kunt direct een afspraak maken voor de test via de knop hieronder.

Gratis PCR-test

Dat gezegd hebbende, je kunt dus een gratis gok nemen. Die gok pakte voor mij namelijk goed uit, want ik mocht Zwitserland binnen met een GRATIS PCR-test. Die test deed ik gewoon in Nederland, gewoon via onze eigen overheid. Het snelst regel je dit gewoon online met behulp van je DigiD. Ga naar www.coronatest.nl, log in met je DigiD en maak een afspraak minimaal 12 uur vóórdat je vertrekt naar Zwitserland. Timing is key, want de test is maar 72 uur geldig. Plan dus goed!

Tip: Ik heb me de afgelopen periode meermaals laten testen en ik kreeg de uitslag doorgaans tussen de 6 en 12 uur na het testen al. Je kunt er vanuit gaan dat je de uitslag binnen 24 uur wel hebt tegenwoordig.

Mocht je dit artikel kunnen waarderen, doneer dan een kopje koffie! ☕ Via onze bunq.me betaallink kun je zelf binnen één minuut een klein bedrag doneren.

Met een kleinigheidje houd je mij wakker en de website in de lucht. Alvast bedankt! ?

Chris – Wereldreizigers.nl

Officieel niet geldig om mee te reizen

De gok die je hier neemt is dat je niet een officieel uitgeprint formuliertje hebt die je kunt laten zien aan de grens. Wanneer je het testresultaat namelijk digitaal terugkrijgt, staat eronder ook vermeld dat het niet een ‘geldig bewijs’ is.

Wat een onzin! Dit is puur en alleen bedoeld om je af te schrikken. De overheid wil liever niet dat je reist, en die drempel van 150 euro per persoon bij een particuliere instelling is volgens mij meer een middel om je af te schrikken.

Ik kwam namelijk aan bij de Zwitserse grens, moest een PCR-test laten zien (ik viel toevallig in de controle), en had dus geen formulier. Ik liet de agent met wat uitleg gewoon live zien dat ik op de Nederlandse overheidswebsite inlogde via mijn DigiD. Je kunt het testresultaat rechts bovenin op Engels zetten (zie screenshot), zodat hij het ook mee kan lezen. Ik liet dus gewoon mijn negatieve testresultaat zien via mijn DigiD en dat was prima! Ik weet niet of de agent gewoon goed gemutst was maar ik kreeg een glimlach met een ‘okay’ en mocht gewoon door. Hiermee had ik direct 150 euro bespaard. Hoppakeej!

Sneltest aan de grens

Mocht je onverhoopt toch geweigerd worden na het overhandigen van je testresultaat via DigiD, dan zijn er opties om direct aan de grens een sneltest af te nemen. Hier betaal je ook 150 euro voor. Het zal je misschien vertraging opleveren van een uur, maar je komt dan alsnog gewoon het land binnen (mits negatief natuurlijk). Je kunt nu je dit weet dus ook de gok wagen, zeker als je met meer mensen reist kunnen deze kosten namelijk behoorlijk oplopen. Een gezin met twee kinderen? Dan kost je al 4×150 euro = 600 euro. Best een gokje waard om de gratis variant te proberen, lijkt mij. De keuze is wat dat betreft natuurlijk helemaal aan jouzelf.

Entry Form Zwitserland

Naast een negatief PCR-testresultaat, dien je je reis aan te melden in Zwitserland via een online formulier. Je krijgt na aanmelding een e-mail met een QR-code die je moet kunnen laten zien aan de grens. Bij de controle waar ik in viel werd ook deze QR code gevraagd en gescand. Je moet in het entree formulier onder andere aangeven wanneer je verwacht in Zwitserland aan te komen, met welk vervoersmiddel je reist en waar je van plan bent om te verblijven.

Hieronder zet ik de twee links neer, zodat je direct kunt beginnen met het aanmelden van je reis. Het is in 5 minuten gepiept!

 • Algemene informatie over Corona in Zwitserland: Klik hier
 • Direct het Entry Form invullen en je reis aanmelden: Klik hier

Als je dit hebt gedaan, ontvang je een e-mail met een QR code, hieronder een voorbeeld van de mijne.

Schermafbeelding 2021 04 22 104020 | reizen naar zwitserland | Wereldreizigers.nl
Reisadvies Zwitserland | Reizen in coronatijd - Wat moet je regelen? 18

Entry Form Duitsland

Je zal afhankelijk vanaf de plek waarvan je vertrekt, ook door Duitsland moeten reizen. Indien je in het westen van Nederland woont, zal je wellicht geneigd zijn om via Frankrijk te rijden. Doe dit niet, want in Frankrijk zijn de controles momenteel zeer streng. De gratis PCR-test kun je daar sowieso vergeten!

Het beste is gewoon om vanaf de A73 bij Venlo of Maastricht Duitsland in te rijden. Ik heb bij beide grensovergangen zowel heen als terug, géén controles gezien. Als je via Duitsland rijdt, beperk je ook het aantal grensovergangen en dus ook gedoe en geregel.

Wel moet je van tevoren beslissen of je in Duitsland gaat overnachten of niet. Het is namelijk wel een flinke rit naar Zwitserland, zeker met een camper of caravan. Mocht je van plan zijn om te overnachten in Duitsland, zal je ook daar je reis online moeten aanmelden. Meer informatie over de regels in Duitsland kun je hier vinden. Wil je meteen je digitale aanmelding regelen? Volg dan deze link.

Als je van plan bent om alleen door Duitsland te rijden, dan is een entry form invullen NIET nodig.

Wereldreizigers.nl

Voor ’transit’ door Duitsland is namelijk een uitzondering gemaakt. Je mag zonder entry form door Duitsland rijden, maar dan uitsluitend op de snelwegen en alleen stoppen voor een korte pauze of om te tanken. Je dient contact met andere mensen zo veel mogelijk te vermijden tijdens je transit door Duitsland. Het is echt alleen bedoeld om naar het land van bestemming te komen.

Tijdens je verblijf in Zwitserland

Zwitserland is een ‘pünktlich’ land. Dat wil zeggen dat men zich goed aan de regels houdt en dat ook van jou verwacht. Men heeft er over het algemeen een hoog vertrouwen in de overheid, politie en de opgelegde regels, iets waar wij Nederlanders nog veel van kunnen leren. Respecteer als toerist die regels dan ook. Altijd en overal.

Mondkapjesplicht: FFP2 of N95

De meest voorkomende regels zijn het dragen van een mondkapje. Dat hoeft in principe niet in de buitenlucht, maar ik zag wel regelmatig in de steden op de drukkere plekken, zoals de boulevard in Locarno, dat ook daar een mondkapjesplicht was.

Let op: stoffen mondkapjes zijn niet toegestaan. Je dient minimaal een FFP2 of N95 gekeurd mondkapje te hebben. Dat zijn dus medische mondkapjes of mondkapjes tegen stof die veel in de bouw gebruikt worden.

Verder dien je het mondkapje eigenlijk alleen te dragen in winkels, openbaar vervoer, etc. Niets geks dus.

Controles kunnen plaatsvinden

Als toerist met een Nederlands kenteken, is het mogelijk dat je tijdens je reis door Zwitserland door de politie of Douane aan de kant wordt gezet. Ook dan zal er gecontroleerd worden of je een entry form hebt, en of je een PCR-testresultaat kunt laten zien. Ikzelf heb dit niet gehad, maar kreeg dit wel door van een reizend stel waarmee ik een praatje maakte. Dit was allemaal vrij gemoedelijk, en ze konden na 5 minuten gewoon weer hun reis vervolgen.

Algemene ervaring

De algemene ervaring die ik had in Zwitserland tijdens corona was goed. Heel goed zelfs! Het was zeer rustig qua toerisme en de toeristen die ik tegen kwam waren vooral andere Zwitsers met hier en daar een Fransoos of Italiaan. Parkeren bij een hotspot? Geen enkel probleem, er was altijd plek. Ook op de campings had ik de plekken voor het uitkiezen.

Veel bezienswaardigheden gesloten

Wel dien je er rekening mee te houden dat veel bezienswaardigheden nog steeds gesloten zijn. Met name de musea maar ook enkele skiliften in bepaalde gebieden, simpelweg omdat er te weinig mensen zijn die er nu gebruik van willen maken. Het is momenteel niet rendabel om ze open te houden.

De natuur is altijd geopend

Maar laten we eerlijk zijn, wie heeft musea en toeristische trekpleisters nodig in een land waar de natuur zó overweldigend mooi is? Ik niet in ieder geval. De natuur is hier altijd geopend. Ik heb intens genoten van de vele wandelingen door de bossen, langs de machtige watervallen, op bergtoppen in de sneeuw en gewoon simpelweg op mijn gemak rondrijdend door dit prachtige land. Om elke hoek trakteert de natuur je hier op nieuwe vergezichten. De natuur gaat gewoon door, met of zonder corona!

Weer en klimaat in Zwitserland

In April naar Zwitserland, wat kun je dan verwachten qua weer en klimaat? Eigenlijk alles… Ik ben op plekken in de bergen geweest waar het -16 was met veel sneeuw en gure wind. Hartstikke mooi, maar niet dagenlang haha. Maar enkele uren later bevond ik me vaak ook in een dal tussen 2 bergen waar de zon scheen, het windstil was en je gewoon lekker met een T-shirt rond kon lopen. Zwitserland heeft letterlijk 4 seizoenen in een dag en het is gewoon ontzettend afhankelijk van waar je bent op dat moment. Aan de ene kant van de berg kan het sneeuwen, terwijl je aan de andere kant van de berg in de zon zit.

Het was hier zonnig in Locarno, terwijl achter die bergrug tegelijkertijd flinke sneeuw viel
Het was hier zonnig in Locarno, terwijl achter die bergrug tegelijkertijd flinke sneeuw viel

Een vriend uit Zwitserland wees me daarom op de beste Zwitserse weer-app: MeteoSwiss. Deze app is een must have in Zwitserland omdat je gewoon precies kunt zien waar op welk moment de zon schijnt. Vaak hoef je alleen maar een tunnel door om aan de andere kant van de berg te komen, zodat je weer in de zon zit! Dit is wat ik dan ook regelmatig deed: Follow the sun! ?

Wegen afgesloten

Een paar keer kwam ik helaas voor een verrassing te staan, namelijk dat er wegen waren afgesloten. Zo wilde ik bijvoorbeeld de Sustenpas rijden maar kwam ik er na bijna 2 uur door de bergen te hebben geslingerd achter, dat de weg was afgesloten door hevige sneeuwval. De avond viel, het sneeuwde behoorlijk dus was ik genoodzaakt op een parkeerplaats bij de wegafsluiting te overnachten.

De overnachtingsplek in Zwitserland
De overnachtingsplek in Zwitserland

De volgende dag bleek dit overigens geen straf te zijn, want het uitzicht in de ochtend was werkelijk prachtig! Op drie kilometer hoogte was het wel echt ijs en ijskoud. De zon deed haar best om door de wolken te duwen wat een prachtige paarse gloed gaf. Het was buiten -16 en binnen in de (geïsoleerde!) camper was het slechts +2 graden zonder verwarming. Dat was een zeer frisse omkleedpartij in de ochtend!

ijskoud in zwitserland maar wat een prachtig weer | reizen naar zwitserland | Wereldreizigers.nl
Reisadvies Zwitserland | Reizen in coronatijd - Wat moet je regelen? 19

Dus dat is iets om rekening mee te houden. Wegafsluitingen komen in de winter vaak voor op verschillende bergpassen in Zwitserland. Zelfs in April of Mei sluit men nog regelmatig wegen volledig af omdat wegen onbegaanbaar zijn.

Opmerking: Ik heb helaas zelf geen website kunnen vinden die je precies kan vertellen welke bergpassen op welk moment geopend of gesloten zijn. Mocht iemand wel weten waar je deze informatie kunt vinden, laat het me dan aub even weten in de reacties! Andere reizigers zullen je dankbaar zijn…

Campings

De campings in Zwitserland zijn over het algemeen allemaal geopend. Ik kon overal terecht, met of zonder reservering. Wel waren meestal de winkeltjes of restaurants nog gesloten, omdat het over het algemeen erg rustig was.

Versoepelingen Zwitserland: 19 April

Dit was een heerlijk gevoel! Tijdens mijn reis in Zwitserland werden de restaurants en terrassen weer geopend. Heerlijk was het om weer op het terras te mogen genieten van een biertje of wijntje met een heerlijke pizza! De terrassen zaten om 10 uur in de ochtend al ramvol, heel Zwitserland ging erop uit, zo leek het.

De mooiste hotspots van Zwitserland

Wil je weten waar ik zoal geweest ben in Zwitserland? Houd dan onze website en socials in de gaten! We zijn erg actief op Facebook en Instagram. Om je alvast een idee te geven van wat je kunt verwachten in de volgende blogs vind je hieronder nog een aantal foto’s van de prachtige plekken die ik heb bezocht. Klik om te vergroten!

Zo maakte ik onder andere een helikoptervlucht boven de alpen met een landing op een gletsjer. Ik beklom bergen, ik reisde af naar het hoogste treinstation ter wereld en bezocht de mooiste watervallen. Ook kwam ik tot rust bij enkele van de allermooiste meren die het land te bieden heeft, en nog veel meer! Je leest er alles over in de volgende blog.

Mocht je dit artikel kunnen waarderen, doneer dan een kopje koffie! ☕ Via onze bunq.me betaallink kun je zelf binnen één minuut een klein bedrag doneren.

Met een kleinigheidje houd je mij wakker en de website in de lucht. Alvast bedankt! ?

Chris – Wereldreizigers.nl

Foutje gezien? Laat het even weten! Ik ben je dankbaar…

Avatar foto

Chris

Eigenaar van Wereldreizigers.nl | Ontdek de wereld!
- Full-time bloggende wereldreiziger.
- Schrijft over reizen, fotografie, duurzaamheid en gadgets.
- Ontdekt graag extreme en onbekende plekken.

9 comments

 • Volgens mij moet je in Zwitserland gewoon in quarantaine, ondanks negatieve pcr?

 • Beste Chris, je moet wel even updaten, als je aankomt in Zwitserland uit Nederland mag je geen vakantie vieren, want je moet eerst 10 dagen in quarantaine.. en ze komen echt controleren! Dus wil je niet 10.000 CHF lichter worden dan zul je dus binnen moeten blijven. Wel mag je na 7 dagen een test laten doen en als je negatief bent mag je dus 3 dagen eerder weer op pad.

 • geweldig goeie tips voor reis naar zwisterland, Chris. Enorm bedankt, kopje koffie ie betaald 🙂

 • Mooi en duidelijk verhaal en prachtige foto’s!

  Wat ik mis is hoe het dan ging met de 10 dagen quarantaine in CH. Je hebt natuurlijk je ‘huisje’ bij je maar wat is dan de regel?

 • https://alpen-paesse.ch/
  Dit is de site waar je kan zien welke passen open of gesloten zijn. Tevens staat er een aantal km voor de pass en bij start van de pass een bord met daarop deze informatie.

  Hoop dat het je in de toekomst helpt tegen onverwachte verassingen!

  Groetjes henriette

 • Leuk om te lezen, vorig jaar zouden mijn man en ik op huwelijksreis gaan naar Hawaii maar ja… dat ging natuurlijk niet door. Uiteindelijk gekozen voor Oostenrijk omdat het weer in Zwitserland ons toen niet beviel (het zou ’s nachts vriezen en het zou sneeuwen, was eind september / begin oktober). Nu hebben we weinig hoop voor Hawaii dit jaar, dus hopen we wél naar Zwitserland te kunnen. Maar wat ik niet zo goed snap… je MOET toch 14 dagen in quarantaine? Een testuitslag laten zien vind ik prima, maar ik kan niet 2 weken in quarantaine als we maar 18 dagen op reis willen gaan 😉 Hoe hebben jullie dat gefixt dan?

 • Hi Chris,
  En hoe zat het met de Quarantaine regel van 10 dagen. Kon je / mocht je wel gewoon booschappen doen en bergwandelingen maken? Ik dacht echt dat je 10 dagen op 1 plek moest blijven. Of na 7e dag testen en wel weer vrij mag bewegen.
  Hoor t graag! Dank voor je verslag!

Elke maand leuke reistips en voordelen ontvangen?

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »
39 Shares
39 Shares
Copy link