Wereldreizigers.nl
Uitzichtpunt Schoenbuehel met uitzicht op de Lungernersee | lauterbrunnen | Wereldreizigers.nl

Roadtrip Zwitserland | Wat te doen in Lauterbrunnen en Interlaken

Ik reed tijdens mijn roadtrip in alle rust door Zwitserland naar Lauterbrunnen. Slingerend over de smalle, kronkelende wegen doemden de met sneeuw bedekte bergen voor me op, de zon kwam door en ik zag de prachtige, wereldberoemde Staubbach waterval. Ik was onder de indruk, ik werd er gewoon even emotioneel van. Een prachtig landschap of een prachtige zonsopkomst doet dat soms bij mij en er zijn maar een handjevol bestemmingen op de wereld die dit gevoel konden aanwakkeren. Ik schrok er zelf een beetje van, ik was alleen op reis en had dit zó graag willen delen met mijn wederhelft!

De wereldreizigers.nl 4x4 camper op de parkeerplaats met daarachter de Staubbach waterval
De wereldreizigers.nl 4×4 camper voor de Staubbach waterval

Ik was opgewonden. Dit was mijn thuis voor de komende week en ik kon niet wachten om tussen al dat moois op onderzoek uit te gaan. In dit artikel vertel ik jullie over mijn ervaringen in de prachtige Zwitserse regio van Lauterbrunnen. Ik hoop jullie te hiermee te inspireren zodat je weet wat je allemaal kunt doen in Lauterbrunnen en ook welke bucketlist activiteiten je eventueel kunt ondernemen. Dit is namelijk de perfecte plek om er enkele af te strepen!

Plan hier je vakantie binnen Europa

Over Lauterbrunnen

Lauterbrunnen, de vallei van de 72 watervallen, ligt aan de voet van de bergen Eiger, Monch en Jungfrau. Lauterbrunnen ligt op 13 km van Interlaken in de Jungfrau-regio en is de perfecte uitvalsbasis om deze omgeving te verkennen. Het is één van de meest verbluffende plaatsen die ik ooit heb bezocht.

De vallei waar Lauterbrunnen in ligt vanaf een een hoger gelegen punt ongeveer 5 kilometer verderop
De vallei waar Lauterbrunnen in ligt vanaf een een hoger gelegen punt ongeveer 5 kilometer verderop
Lauterbrunnen - staubbach waterval
Lauterbrunnen – staubbach waterval

Een diepe vallei uitgesleten in steile bergen die aan weerszijden bijna recht omhoog staan, het landschap is dramatisch. Vanaf de verticale kliffen stromen 72 watervallen naar beneden in alpenweiden bezaaid met chalets. Achter de steile kliffen zie je de pieken van het hooggebergte wat erachter ligt. Het maakt eigenlijk niet uit vanuit welke hoek je Lauterbrunnen bekijkt, het is een onwerkelijk mooie plek op deze aarde. Bucketlist waardig, zó mooi is het.

Wat te doen in Lauterbrunnen

1. Schilthorn

Schilthorn is beroemd om de James Bond-film, On Her Majesty’s Secret Service die daar werd opgenomen. Berijd de kabelbanen naar de top van Lauterbrunnen en Murren en bezoek Piz Gloria Revolving Restaurant op 2970 meter. Je hebt een prachtig uitzicht op bergtoppen en gletsjers. Hier vind je meer informatie over de verschillende bergtoppen, uitzichtpunten en treinen die er naartoe gaan.

2. Staubbach-watervallen

Gelegen net buiten het dorp, stort Staubbach Falls 300 meter naar de vallei daaronder. De Staubbach-watervallen liggen aan de overkant van Camping Jungfrau. Het geluid van het bulderende water iets verderop was heerlijk om bij in slaap te vallen en om bij wakker te worden.

lauterbrunnen 2 | lauterbrunnen | Wereldreizigers.nl
De Wereldreizigers 4×4 bij de Staubbach watervallen
Lauterbrunnen en de Staubbach-watervallen
Lauterbrunnen en de Staubbach-watervallen

Ook zorgt het voor geweldige plaatjes, het maakt eigenlijk niet uit vanuit welke kant je deze prachtige waterval fotografeert. Het is vanuit elke hoek prachtig, zowel van dichtbij als veraf.

3. Murren

Bezoek het schilderachtige traditionele dorp Murren. Murren is alleen bereikbaar met de kabelbaan vanuit Lauterbrunnen en Stechelberg en is een halte op weg naar Schilthorn. Het is een autovrij dorp en het hoogstgelegen dorp van het Berner Oberland. Om daar te komen neem je de kabelbaan van Lauterbrunnen naar Grutschalp en vervolgens de trein naar Murren. De hele reis duurt minder dan 30 minuten. Nadat je Murren hebt verkend neem je een andere kabelbaan naar het dorp Stechelberg. Vanaf Stechelberg wandel je door het dal terug naar Lauterbrunnen in ongeveer een uur. Als je geen zin hebt om te wandelen (hoewel ik het sterk aanbeveel), rijdt er elke 30 minuten een bus.

4. Dagtocht naar de Top van Europa

Ik bracht een dag door op de Top van Europa op 3454 meter boven zeeniveau en bezocht het hooggelegen gebouw in Jungfraujoch. Het herbergt een ijspaleis, een restaurant en uitkijkplatforms. Als je een winterwonderland wilt ervaren, zelfs in de zomer, is dit de plek waar je naartoe moet. Via deze link kocht ik een dagpas (120 euro in laagseizoen, 200 euro in hoogseizoen), waarmee ik een dag lang vrij in de regio kon reizen met alle treinen, skiliften en gondels. In die prijs zit ook toegang tot de ijstunnel en het uitzichtplatform van Jungfraujoch inbegrepen. Het is een stevig bedrag, maar achteraf was het het geld dubbel en dwars waard. Hieronder zal je verder ervaren waarom het je geld waard is.

Je reist namelijk per trein reis naar de Top van Europa en Grindelwald met de Jungfrau-spoorlijn. Deze vertrekt vanuit Lauterbrunnen met een tandradtrein naar Kleine Scheidegg. Eenmaal daar aangekomen kun je de Top van Europa al zien in de verte. Helemaal rechts op het topje van de berg in de foto hieronder.

 Treinstation Kleine Scheidegg met de Top van Europa in de verte
Treinstation Kleine Scheidegg met de Top van Europa in de verte

De route naar boven is onbeschrijflijk mooi. Kronkelend gaat de trein omhoog en ondertussen kijk ik mijn ogen uit. Om vervolgens op deze duizelingwekkende hoogte een volwaardig treinstation te zien liggen is verbazingwekkend. Ik maak snel enkele foto’s terwijl mijn handen al bevriezen. Er staat een stevig windje en het is -12.

5. Jungfraujoch | Top of Europe

Ik ben er dus nog niet. We moeten vanaf hier nog een klim maken, dwars door de berg, via de 7 km lange Eigertunnel naar de top. Het is een geweldige reis en eenmaal daar kijk je neer over de Aletschgletsjer en naar de Duitse en Italiaanse Alpen. Het uitzicht is werkelijk spectaculair. Ik besloot wat koekjes te delen met een aantal stoere vogels die de wind en de kou hier trotseren. Het leverde enkele unieke foto’s en video’s op, ik voelde me even helemaal één met deze diertjes die me vol in vertrouwen namen en gewoon uit mijn hand kwamen eten.

Uitzicht Jungfraujoch Top of Europe | lauterbrunnen | Wereldreizigers.nl
Uitzicht Jungfraujoch | Top of Europe

Om je een idee te geven hoe groots deze plek werkelijk is heb ik de video van de plek en het voeren van de vogels hieronder toegevoegd. Zet de videokwaliteit in 4K als je de mogelijkheid hebt.

Je kunt het op de video amper zien of horen, maar het was echt stervenskoud hierboven. Er stond deze dag een straffe wind van circa 40 kilometer per uur en de temperatuur was inmiddels de -16 gepasseerd. Je kon aan de kant waar de vogels waren prima uit de wind in het zonnetje staan en nog genieten. De andere zijde was simpelweg niet langer dan een minuut vol te houden. In de video loop ik er even kort heen maar echt genieten ging simpelweg niet aan deze kant.

6. Ice Palace Jungfraujoch

Ik at een broodje in het restaurant met uitzicht en besloot vervolgens om nog even om de ijsgrot, officieel genaamd “Ice Palace Jungfraujoch at the Top of Europe‘ in te gaan. Het is best gek om je te bedenken dat je hier door ijs loopt wat er al duizenden jaren ligt.

Ice Palace Jungfraujoch
Ice Palace Jungfraujoch

Vervolgens was het tijd om met de gondel naar Grindelwald te reizen.

7. Met de Eiger Express gondel naar Grindelwald

Het typische bergdorp Grindelwald is spectaculair en ik raad ten zeerste een bezoek aan als je reisschema dit toelaat. Wanneer je vanuit Jungfraujoch naar Grindelwald reist kun je dus vanaf de Eiger gletsjer deze gigantische gondel nemen, de Eiger Express. Het is de grootste en meest moderne gondel ter wereld en overbrugt ruim 6 kilometer in slechts 15 minuten.

Uitzicht op Grindelwald vanuit de gondel
Uitzicht op Grindelwald vanuit de gondel

Bovenstaande foto lijkt hoog, maar op dit punt ben je eigenlijk al bijna beneden in Grindelwald gearriveerd. Om je weer een idee te geven van de bizarre schaal en hoogtes waarop deze vervoersmiddelen staan raad ik je aan om de Timewarp video hieronder te bekijken die ik met mijn GoPro heb gemaakt. We beginnen op de Eiger Gletsjer in de wolken en racen naar beneden (en terug omhoog). Wat ik zo opvallend en mooi vind is de verandering van de kleuren in het landschap. De grijze en grauwe hoogte maakt plaats voor de groene en kleurrijke vallei.

8. Paragliden in Lauterbrunnen of Interlaken

Lauterbrunnen en Interlaken zijn de plekken waar veel paragliders maar al te graag komen. Door de bizar steile afgronden is het de perfecte plek om paraglides te maken. Je ziet ze regelmatig aan weerskanten naar beneden komen! Ik kon helaas net niet de sprongen zelf zien vanaf de camping waar ik verbleef. Ik zat hier in alle rust al een paar uur naar te kijken. Ik was geboeid door de absolute schoonheid, stilte en de absolute adrenaline en vrijheid die ze moeten ervaren tijdens door soort sprongen. Het is een bucketlist activiteit waarvan ik besloot dat die ook op mijn eigen bucketlist moest komen. Als je je afvraagt wat paragliden in Zwitserland doorgaans kost: ongeveer 180 euro. Hier kun je meer informatie vinden over paragliden in Lauterbrunnen en/of Interlaken en tevens boeken.

Update november 2023: Het paragliden boven de Alpen is inmiddels van mijn bucketlist afgestreept! ✅

9. Helicoptervlucht en landing op een Gletsjer

En over bucketlist activiteiten gesproken… Tijdens mijn verblijf in Lauterbrunnen viel me op dat de ene na de andere helicopter in de vallei opsteeg en landde. Vaak vervoerden ze hout of ander zwaar materiaal maar na een snelle Google zoekopdracht kwam ik er al snel achter dat veel van deze vluchten ook recreatief zijn.

Lees ook: Bungeejumpen | 10 spots om bij neer te vallen

Ik wilde heel graag ooit een helicoptervlucht maken, dat is al jaren een droom van mij, en dan het liefst natuurlijk op een unieke plek. De epische uitzichten, gletsjers en bergtoppen van Zwitserland wilde ik dus wel van bovenaf ervaren. Ik besloot de drie verschillende aanbieders van helicoptervluchten in Lauterbrunnen te contacteren. Na wat heen en weer gebeld en gemaild te hebben (waarin ik o.a. uitleg dat ik van Wereldreizigers.nl ben), werd ik op zaterdag ochtend vroeg gebeld met de mededeling dat ik binnen 30 minuten aanwezig moest zijn. Er was namelijk een plekje over in één van de helicopters en ik mocht voor een gering bedrag instappen. Yes! Ik pakte mijn spullen en ging er als de wiederweerga naartoe.

Helicoptervlucht vanuit Lauterbrunnen of Interlaken
Helicoptervlucht vanuit Lauterbrunnen of Interlaken

Deze unieke bucketlist activiteit was zo gaaf dat ik er een complete blog aan heb toegewijd, inclusief prachtige 4K beelden van de vlucht. Hieronder kun je de link naar het desbetreffende artikel vinden.

Lees ook: Helicoptervlucht + landing op gletsjer in Lauterbrunnen | Bucketlist activiteit ✔️

10. Kajakken op Brienzersee bij Interlaken

Een stuk minder extreem als de voorgaande activiteiten, maar absoluut niet minder leuk! De Brienzersee bij Interlaken is bizar mooi. Ik spendeerde er twee dagen en at mijn ontbijt op een bankje (crackers met pindakaas, jawel!), naast de mooie bloemen aan dit prachtige meer terwijl de zon opkwam.

lake brienz interlaken | lauterbrunnen | Wereldreizigers.nl
Brienzersee bij Interlaken
Lake Brienz bij Interlaken
Brienzersee bij Interlaken

De eenden en zwanen maakten aan het einde van de ochtend al snel plaats voor diverse watersporters, waaronder kajakkers en Suppers. Ik had zelf geen tijd meer om deze activiteit te doen maar het zag er prachtig en heerlijk rustgevend uit vanaf de kant. Kajakken met een dergelijk uitzicht op een spiegelglad meer! Je kunt op Brienzersee 3 uur kajakken voor ongeveer 80 euro, hier te boeken.

11. Uitzichtpunt Schoenbuehel

Een andere mooie plek om te bezoeken is Lungernersee. Vooral het uitzichtpunt (hieronder op de foto te zien) vind ik fantastisch. Ik heb hier gewoon een uur lang gestaan net na zonsopkomst met een kopje koffie, zittend op het dak van mijn camper. De exacte locatie op Google Maps kun je vinden via deze link.

Uitzichtpunt Schoenbuehel (Aussichtspunkt Chälrütirank) met uitzicht op de Lungernersee, zo'n 30 minuten van Interlaken
Uitzichtpunt Schoenbuehel (Aussichtspunkt Chälrütirank) met uitzicht op de Lungernersee, zo’n 30 minuten van Interlaken

12. Gratis natuurwonderen – lekker wandelen

Veel mensen komen naar deze regio om te wandelen. De paden zijn uitgebreid en de uitzichten zijn ongekend. Het maakt eigenlijk niet eens zoveel uit welke berg je beklimt of welk meer je bekijkt. Stuk voor stuk zijn ze prachtig!

Houd er wel rekening mee dat je bereid moet zijn om te lopen in deze regio. Ook al ben je niet echt een wandelaar en zoek je het niet op. Ook tussen de vele treintjes, kabelbanen en gondels zal je te voet meters moeten afleggen. Veel meters. It’s part of the deal, zullen we maar zeggen. Toch hoop ik niet dat je daarom een bezoek aan Zwitserland, en met name deze regio, over te slaan. Alleen al vanwege zijn pure natuurlijke schoonheid is deze plek de moeite waard om te bezoeken. Het zal je echt niet teleurstellen!

De Staubbach-watervallen van veraf
De Staubbach-watervallen van veraf

Ik bedoel, persoonlijk had ik ook gewoon op de camping voor mijn camper kunnen zitten. Of op een verwarmd terras. Wijn proeven, bier drinken, kaas eten en naar het ontzagwekkende uitzicht staren – en alsnog helemaal tevreden zijn geweest. Ik ben immers snel tevreden. Maar oh wat ben blij ik dat ik de moeite heb genomen om de regio echt te verkennen. Met zere voeten en spierpijn die me dagen lang bleef achtervolgen, kijk ik terug op een unieke ervaring die ik nooit meer zal vergeten. Zwitserland, I’ll be back! ❤️

Praktische informatie

Waar te verblijven

Er is een verscheidenheid aan accommodaties beschikbaar in Lauterbrunnen. Of je nu voor luxe of iets heel basics gaat, er is voor een ieder wat wils. Ook #vanlife reizigers en camperaars kunnen terecht in deze regio. Ik heb hieronder een een aantal goede suggesties verzameld dat bij de meeste smaken en budgetten past.

Hotels & B&B’s

Er zijn een aantal hotels om uit te kiezen in Lauterbrunnen, variërend in budget en stijl. Hieronder de beste qua prijs / kwaliteit / beoordeling volgens Booking.com.

 • Hotel Silberhorn – gunstig gelegen nabij het treinstation. Een viersterrenhotel met een uitstekende keuze aan kamertypes. Hier te boeken via TUI en hier via Booking.com
 • Hotel Oberland – Een door een familie gerund hotel, gunstig gelegen op 5 minuten van het treinstation en nabij de Staubbach-watervallen. Hier te boeken via Booking.com.
 • Hotel Staubbach – Een eenvoudig maar met een 9.0 beoordeeld hotel / B&B gelegen aan de rand van het dorp nabij de Staubbach watervallen. Hier te boeken via Booking.com.

Camping & Hostel Jungfrau

Zelf verbleef ik met de 4×4 camper op Camping & Hostel Jungfrau en vond het geweldig. Vanaf Camping & Hostel Jungfrau kijk je namelijk recht op de Staubbach watervallen. Dat is nog eens heerlijk wakker worden! Prijzen bekijken en boeken kan via deze link.

Foto van Camping Jungfrau met uitzicht op de Staubbach waterval
Foto vanaf Camping Jungfrau met uitzicht op de Staubbach waterval

De camping heeft voldoende plekken voor reizigers met caravans, campers en tenten en biedt ook een scala aan bungalows, stacaravans en caravans ter plaatse aan. Ook zijn er gedeelde kamers, dus het is eigenlijk een soort camping, hostel en vakantiepark in één. Het ligt ook direct aan de rivier en het kabbelende water werkt heerlijk rustgevend.

Daarnaast is er in de zomermaanden een Hostel Holiday Lodge op de camping voor groepen tot 60 personen en een Chalet voor groepen tot 100 personen. De camping heeft ook een winkel / kiosk, een restaurant en ook andere faciliteiten zoals een wasserette. Alles wat je nodig hebt voor een meerdaags verblijf.

Zwitserland is niet goedkoop

Houd er bij het plannen van je reis rekening mee dat Zwitserland niet goedkoop is. Neem indien je de mogelijkheid hebt boodschappen mee want zelfs de boodschappen zijn prijzig voor Nederlandse begrippen.

Tijdens mijn verblijf had ik voldoende budget om leuke dingen te doen, maar het tikte allemaal wel aan. De benzine en diesel is hier nog een stuk duurder dan in Nederland. In de bergen verbruik je met deze prijzen zomaar 100 euro brandstof per dag met een camper zoals de mijne, die 1 op 8 haalt op de snelweg maar zomaar 1 op 5 of 6 verbruikt in de hoge bergen van Zwitserland.

Daar komt zomaar 100 euro per persoon voor een dagje trein en kabelbaan bij, of 35 euro per dag voor een basic overnachting op een camping. Uit eten? Reken dan ongeveer 1,5 tot 2 keer het bedrag van wat je doorgaans in Nederland gewend bent.

Nee, Zwitserland is niet goedkoop. Maar toch vond ik de reis door Zwitserland elke euro waard. Het is een uniek land met bizarre landschappen en authentieke dorpjes. Het is alsof moeder natuur al het beste voor je heeft bewaard en dat samen heeft gestopt in deze regio. De regio van Lauterbrunnen en Interlaken spant hierin de kroon en je wilt hier absoluut een keer naartoe in je leven.

Plan hier je vakantie binnen Europa

Avatar foto

Chris

Eigenaar van Wereldreizigers.nl | Ontdek de wereld!
- Full-time bloggende wereldreiziger.
- Schrijft over reizen, fotografie, duurzaamheid en gadgets.
- Ontdekt graag extreme en onbekende plekken.

2 comments

 • Goedemiddag Chris,

  Wij gaan volgende week naar Lauterbrunnen en hebben net je leuke artikel gelezen, top!

  Weet je de naam nog van de ski dagpas voor de Jungfraujoch en waar deze te koop is?

  We horen graag van je.

  • Hey Marco,

   Dat is een goed vooruitzicht! Maar poeh, hoe hij heet weet ik niet meer precies, maar je kunt hem op veel plekken kopen. Bij het treinstation en de gondels zag ik ze bij de verkooppunten, ik had hem toen al gekocht, gewoon op de camping waar ik verbleef.

   Ik zou als ik jou was gewoon ter plekke even vragen in je hotel of op je camping, die weten je vast wel te helpen.

   Heel veel plezier alvast!

Elke maand leuke reistips en voordelen ontvangen?

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »
67 Shares
67 Shares
Copy link