Wereldreizigers.nl
IMG 20220912 195825 | missen Canada | Wereldreizigers.nl

Back in de States! | Wat we gaan missen van Canada…

Het waren twee mooie maanden in Canada. Het is helaas alweer tijd om het land te verlaten, want we zullen begin oktober weer in San Francisco moeten zijn. We gaan namelijk drie weken met mijn ouders reizen en samen de highlights van West-Amerika ontdekken. Nu al zin in!

We hebben zó genoten van Canada, dat we flink achterliggen met onze blogs. Vandaag gingen met we met de ferry van Victoria op Vancouver Island (locatie hier) naar Port Angeles in de staat Washington in de Verenigde Staten. Tijd om even stil te staan bij onze tijd in Canada…

Voordat ik een uitgebreide blog schrijf over het prachtige Vancouver Island, wil ik jullie vertellen over wat we gaan missen uit het land. Dingen waarin Canada dus verschilt van de VS en ook één ding wat we zeker niet gaan missen van Canada!


Onze reis door de Verenigde Staten en Canada

Dit artikel is onderdeel van een grote rondreis van één jaar door de Verenigde Staten en Canada, met een Nederlandse 4×4 camper die we zelf hebben verscheept… Het is een bucketlist-waardige en een once-in-a-lifetime ervaring geweest om nooit meer te vergeten.

Back in de States! | Wat we gaan missen van Canada... 8

We schreven bijna 100 artikelen over deze ultieme rondreis. Bezoek onze Noord-Amerika pagina voor meer info.


Wat we niet gaan missen van Canada

Het Canadese internet(niet)

Misschien nog wel een reden waarom onze blogs niet vlotten, was het Canadese internet. Je zou het niet verwachten in zo´n modern land, maar dat is in Canada niet zo best!

Allereerst is een abonnement voor een toerist behoorlijk prijzig. Wij kozen voor een abonnement van een budget-provider, wat ons 70 CAD (53 euro) voor een maand heeft gekost en we kregen dan 20 GB. Normaliter zou zoveel data je ongeveer 20 euro moeten kosten.

We kregen de databundel niet eens op en dat kwam door het volgende; er zijn veel plekken waar het bereik uiterst slecht is. Sterker nog, er was meestal 0,0 bereik zodra we ook maar één heuvel over reden of een stad 5 tot 10 kilometer achter ons lieten. Ook dit zou je niet verwachten van een modern land als Canada…

We hebben de maand erna geen nieuwe bundel gekocht en maar steeds gebruik gemaakt van bibliotheken en wifi-punten. Dit leek een goed idee op papier, maar helaas bleken ook deze schaars, veelal beveiligd met wachtwoorden, zeer gelimiteerd (maximaal 500 MB per week) en/of gewoon traag.

Deze plek vond ik symbool staan voor het internet in Canada
Deze plek (in een wasserette) vond ik symbool staan voor het internet in Canada

Wat we wel gaan missen van Canada

De Canadese Dollar

In een eerdere blog vertelde ik je eerlijk over wat tegenslagen tijdens onze reis. Één daarvan is dat de waarde van de euro gedaald is en daarmee min of meer gelijk staat aan die van de US Dollar. In Canada hebben we even kunnen genieten van een andere munt, de Canadese Dollar. Elke Canadese dollar kostte ons ongeveer 75 tot 80 eurocent. Dit bleek echt een enorm verschil te maken.

Lees ook: Reis-tegenslagen | Inflatie, zwakke euro en autoproblemen | Roadtrip USA (37)

Canadees en Amerikaans briefgeld
Canadees en Amerikaans briefgeld

We hadden namelijk verwacht dat de prijzen hoger zouden liggen in Canada, maar dat is door de zwakke Canadese dollar ons dus eigenlijk wel meegevallen. We gaan de Canadese Dollar dus missen!

Opmerking: Canadezen gebruiken het woord Loonie voor het muntstuk van 1 Canadese Dollar en Toonie voor een voor een muntstuk van 2. Een vogel, the common loon, staat op de meeste muntstukken afgebeeld.

Rekening houden met het milieu

Zodra we in Canada waren, viel het op dat Canada (in tegenstelling tot de VS) wel enige fucks geeft om het milieu. Zij scheiden afval en in de winkels krijg je geen plastic tasjes meer. Op alle blikjes en flesjes, groot of klein, zit statiegeld en je kunt deze recyclen bij een bottle depot.

Plastic flessen en blokjes inleveren bij een Bottle Depot in Canada
Plastic flessen en blokjes inleveren bij een Bottle Depot in Canada

Dit bestaat niet in de Verenigde Staten. Met alle grote auto´s, vaak met mega caravans erachter en nóg een auto én boot, krijg je het idee dat Amerikanen zich 0,0 zorgen maken om de toekomst van de aarde… Gelukkig is dit in Canada wel anders.

Lees ook: Verantwoord reizen, hoe doe je dat? | 7x duurzame tips

Niet hoeven omrekenen

Amerikanen hebben moeite met het metriek stelsel. Zij gebruiken mijlen, gallons, inches, feet en noem maar op. Canadezen gelukkig niet. Ze gebruiken net als ons Europeanen (en de rest van de wereld) veelal het metrieke stelsel.

Uitzonderingen: er zijn in Canada echter ook uitzonderingen op het metrieke stelsel, bijvoorbeeld op bruggen over de snelweg. Hier geven ze de hoogte toch weer aan in feet’s en inches. Ook zie je in de winkels veel Amerikaanse ‘pounds en Ounces’ als het gaat om de hoeveelheid voedsel die je koopt, in plaats van kilo’s en grammen.

Het was een verademing dat we in Canada gewoon 80 km per uur konden rijden als er een bordje met het cijfer 80 langs de weg stond. Nu is dat weer even schakelen in de Verenigde Staten, zeker met onze camper, die KM per uur in het dashboard blijft aangeven. Ook was het lekker overzichtelijk dat de prijs van diesel per liter wordt aangegeven en niet per 3,8 L (een gallon), waardoor je constant moet omrekenen.

Dit zelfde geldt voor temperaturen. Ik heb er een gewoonte van gemaakt om niet te reageren op iemand als hij/zij een temperatuur benoemd, omdat ik niet weet of´… degrees´ nou warm of koud is. Dat is omdat ze het in Amerika dan hebben over Degrees Fahrenheit. In Canada werkte mijn brein hetzelfde totdat ik ontdekte dat zij wel spreken over graden Celsius.

Brood

Wij Hollanders houden van goed brood en eten het dagelijks. In de Verenigde Staten was goed vers brood vrijwel niet te vinden! Ze proberen het wel, maar gebruiken vaak ingrediënten om het langer houdbaar te maken en dat proef je.

We vonden in Canada wel weer echt brood en hebben hier dan ook goed van genoten. Zelfs bij de supermarkten Safe-On-Foods en de Canadese Walmart is het verkrijgbaar. Het gaat moeilijk zijn om dit achter ons te laten…

Koffie van Tim Hortons

Tim Hortons is eigenlijk de Canadese Starbucks. Toen we net in Canada waren, zagen we het rode logo overal, maar wisten we nog niet wat het was. Kim (een Nederlandse die in Canada woont) liet ons kennis maken met de keten.

Bij de Starbucks betaal je al snel zo´n 5 USD voor je kleine cappuccino en nog meer als je een speciaal drankje bestelt. Bij Tim Hortons is eenzelfde cappuccino zo´n 3 CAD (2,25 euro) en van goede kwaliteit. Het lekkers (donuts, muffins etc.) hebben ook een kleine prijs, veelal tussen de 1 tot 2 euro.

Koffie van Tim Hortons
Koffie van Tim Hortons

Met ons beperkte reisbudget was het in de Verenigde Staten niet mogelijk om dagelijks een bakkie te halen bij de Starbucks. Dat zou ons zeker 10 tot 15 USD per dag hebben gekost wat gewoon zonde van het geld is. In Canada was het met deze prijzen moeilijk om ons in de houden. We genoten bijna dagelijks van een drankje van de Tim Hortons!

Tot slot

Je zou kunnen zeggen dat Canada een mix is van Europa en de VS. Sommige plaatsen in Canada hebben evenals Europese stadjes een gezellig centrum, wat we veel missen in de VS. In Canada hebben ze in grotere steden zogenaamde blocks waar je alle ketens kan vinden, wat weer erg Amerikaans is.

Het was fijn om tijdens onze reis twee maanden in een andere omgeving te zijn, die toch eigenlijk wel meer verschilt van de Verenigde Staten dan je zou verwachten. Canada we gaan je missen! Tot ooit!


Ons advies voor camperhuur:
Camperreizen door Canada van Travelhome

Denk je erover om onze voetstappen te volgen en een camper te huren met vrienden, je partner of met je hele gezin? Neem dan zeker een kijkje bij Travelhome van ANWB.

Kies uit samengestelde pakketreizen of laat een reis op maat samenstellen. Eén ding is in ieder geval zeker: het gaat een bucketlist-waardige reis worden om nooit meer te vergeten.

Pluspunten:
 • Groots aanbod, lage prijzen
 • Maatwerk
 • Deskundig advies van specialisten
 • Aangesloten bij ANVR / SGR / Calamiteitenfonds
 • Volledige offerte zonder verborgen kosten
Bekijk aanbod
Want to support us? We earn a small commission if you make a purchase via our link(s), at no additional cost to you. Win-Win!

Plan hier je vakantie naar Canada

Print Friendly, PDF & Email
Avatar foto

Malou Thomassen

Al van jongs af aan ben ik gefascineerd door verre reizen en andere culturen. Ik heb menig land gezien, maar ben zeker niet klaar! Op deze leeftijd (32) denk ik vaak na over hoe mijn leven verder in te richten. Als ik op reis ben, laat ik dat al snel los en kan ik optimaal genieten van het hier en nu!

3 comments

 • Thank you so much for taking the time to reply. It’s so wonderful to learn from other people’s experiences, I’ve been reading through all your blog posts – so much great info and inspiration! It’s just such an uncertain time to plan something like this, I wonder what it’ll cost to ship our car once we’re ready to go (probably jan 24). Noone knows!

 • Is your visa a multiple entry one? We are also Europeans and hoping to do a trip similar to yours, and we are trying to figure out which visa to apply for. Thank you ??

  • HI Laerke,

   Yes! The B1/B2 VISA is valid for 10 years and you can stay in the US for the maximum of 1 year in one go. You can go in and out of the country, but please note that every time you do that you risk something. This is because the immigration officer will decide right there on the spot, how many months you’ll get when you try to get back in. And we’ve heard from numerous other travellers, that they sometimes just get a few weeks or months because the immigration officer does not trust the plan or thinks you don’t have sufficient funds to take care of yourself for such a long period of time.

   Be prepared, have a plan and show it to them. Make sure you have enough funds, that is important for them as well. We got 6 months at first when we arrived in the USA, but we could have gotten a year right there and then on the airport. He was ready to stamp for a year until we told him that we would go to Canada in summer as well. So he decided to give us 6 months back in March. We then went to Canada for 2 months and returned to the USA just two weeks ago. We explained our plan once again to another immigration officer, that we plan to head back east and ship the vehicle back to Europe 6 months from now. After some questioning, he gave us another 6 months, totalling 1 year.

   The immigration officer did urge us to understand that we cannot stay any longer, because we’ve been in the states a full year on that VISA. We would have to go back home for an extended period of time, before retuning again, if ever. What ‘extended period time’ means in definite months or years, we have no idea. He would not clarify.

   I would assume that we would have to be out of the US for at least a year, before they would let us in again. The VISA remains valid though, it’s 10 years. So you can just keep trying, even after you had a year, but it will never be clear how much time you’ll get when entering.

   Hope this explains your question(s).

Elke maand leuke reistips en voordelen ontvangen?

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »
2 Shares
2 Shares
Copy link