Wereldreizigers.nl
Home » Noord-Amerika » Reisroute 1 jaar Amerika en Canada | De ultieme overlanding route

Reisroute 1 jaar Amerika en Canada | De ultieme overlanding route

In de vorige blogs heb je kunnen lezen hoe ik moest uitzoeken hoe we onze camper verschepen naar Amerika, hoe ik probeer een Amerikaans visum te bemachtigen voor één jaar en welke enorme drempels we moesten overwinnen om onze camper in de VS te verzekeren. Nu dat voor een groot deel achter de rug is kan ik eindelijk verder met de leuke voorbereidingen! Het is nu tijd om goed na te denken over de route die we gaan rijden, rekening houdend met de verschillende klimaten en seizoenen en natuurlijk met alle mooie plekken en bezienswaardigheden die we graag willen zien. Dit is mijn poging tot de ultieme roadtrip route voor Amerika en Canada en ja, iedereen kan en mag hem gratis gebruiken!

Hulp inschakelen

Je zou denken dat een roadtrip route door Amerika voorbereiden een kwestie is van wat steden aanvinken, Google een route laten bepalen en hoppa! Gaan met die banaan… Dit is hoe ik het doorgaans ook doe, niet teveel plannen en gewoon in grote lijnen even iets uitstippelen. Voor de rest zien we wel!

Helaas is dat voor deze reis niet mogelijk, er zijn simpelweg te veel factoren om rekening mee te houden. Om optimaal te kunnen genieten van deze reis, moet ik er wel tijd in gaan steken. Ik heb daarom hulp ingeschakeld van ervaringsexperts. Mensen die het al eens gedaan hebben, of er zelfs wonen.

Nederlandse Overlanders

Ik heb de afgelopen maanden bijvoorbeeld veelvuldig gesproken met ervaren reizigers uit de ‘Nederlandse Overlanders‘ Facebook groep. Hier zitten veel Nederlandse en Belgische overlanders met voornamelijk goed uitgeruste 4×4 voertuigen die ervaring hebben met reizen in de VS en Canada. Ze kennen de klappen van de zweep als het gaat om papierwerk regelen, maar ook wat betreft veiligheid, logische routes en dingen om te zien of te doen. Hier kwamen al veel nuttige en praktische tips uit voort waarvoor ik een ieder uit de groep enorm dankbaar ben ?

Overlanden = reizen over land met een voertuig. Met als primaire doel plekken ontdekken die niet altijd even makkelijk bereikbaar zijn.
Veelal zijn dit 4×4 / offroad voertuigen die elk terrein aankunnen en verder kunnen gaan daar waar de wegen stoppen.

Chris – Wereldreizigers.nl

Overlanding USA

Het plannen kwam overigens pas echt in een stroomversnelling toen ik lid werd van de ‘Overlanding USA‘ Facebook groep. Dit is een groep met vrijwel uitsluitend Amerikanen die het ‘overlanden’ in hun eigen land ook echt serieus nemen. De meeste van hen hebben net als ik een 4×4 voertuig en zijn gek op offroaden en off-grid kamperen.

Ik plaatste twee oproepen in deze groep en ik kreeg op beide oproepen vele honderden reacties met praktische tips, mooie routes, off-road tracks, plekken om off-grid te kamperen, plekken om te vermijden en jawel, talloze uitnodigingen bij mensen thuis. Geweldig!

Off-grid kamperen = Kamperen in de buitenlucht, veelal in (natuur)gebieden ver weg van de massa en zonder voorzieningen.

Je zorgt zelf voor water, voedsel, warmte en elektriciteit en bent dus van niemand afhankelijk.

Off-grid, volledig van het net af.

Chris – Wereldreizigers.nl

Hieronder kun je de initiële oproep teruglezen en daaronder de route die ik voorheen in een week tijd in elkaar had geknutseld. In 48 uur ontving ik bijna 500 reacties op mijn bericht, dat zag ik even niet aankomen!

Men vindt het geweldig dat een Nederlander dit gekke avontuur aangaat in hun prachtige land en men reageerde daarom echt enthousiast en behulpzaam.

Ik besloot om alle tips & tricks van deze ervaren Amerikanen daarom ook echt voor lief te nemen en ging ermee aan de slag. Geloof het of niet: ik heb meer dan een full-time werkweek aan tijd nodig gehad om alle reacties, persoonlijke berichten en tips van iedereen te verwerken tot een logische roadtrip route.

In 5 dagen tijd heb ik alles in mijn zelfgemaakte Google Map verwerkt en routes gepland. De kaart heb ik overigens openbaar gezet voor iedereen om gratis te gebruiken. Daarover later in dit artikel meer info!

Waarmee rekening te houden bij het plannen

Ga er maar aan staan, even de hele VS door crossen met je eigen 4×4 camper. We hebben natuurlijk een jaar de tijd, maar tijd en afstand is niet het enige waar we rekening mee moeten houden. Nadat ik alle tips had terug gelezen en opgeslagen, kwamen er drie belangrijke terugkerende topics naar voren…

  1. De gigantische afstanden die in deze reis afgelegd gaan worden.
  2. Werkeloosheid en (drugs)criminaliteit in bepaalde gebieden.
  3. Het klimaat in combinatie met de beste reistijd per staat of regio.

1. Gigantische afstanden

Laten we beginnen met de afstanden die we gaan afleggen. Ben je ooit wel eens naar het zuiden van Frankrijk gereden? Naar Kroatië of zelfs naar het zuiden van Spanje? Dan weet je hoe lang het duurt om 1000 of 1500 kilometer te rijden in 1 á 2 dagen. Met een camper of caravan doe je misschien zelfs 3 tot 4 dagen over. Dat zijn pittige ritjes.

Dit soort pittige ritjes kan in de VS slechts 1 á 2 staten overbruggen zijn. De staat Texas beslaat bijvoorbeeld al meerdere Europese landen (foto hieronder).

De staat Texas vs Europa

Wij Europeanen begrijpen gewoon niet waar we mee te maken hebben! Gelukkig heb ik al een keer een maand door West-Amerika heb gereisd in een camper, dus weet ik wel een beetje wat me te wachten staat.

De Verenigde Staten van Amerika vs Europa

De toon is dus gezet. We gaan kilometers maken! En daarom is de routeplanning van onze roadtrip ook flexibel – ik heb er een heleboel tips in verwerkt maar ik weet eigenlijk nu al dat ik sommige stukken ga overslaan omdat ik niet 24/7 in de auto willen zitten. Wel is het fijn om altijd, elke ochtend, een keuze te hebben. Daarom heb ik de route volledig mogelijk in elkaar gezet met alles erop en eraan. Ik pak dan simpelweg de interactieve kaart erbij, kijk welke hotspots in de buurt zijn en maak een keuze voor die dag. Heerlijk!

2. Werkeloosheid en (drugs)criminaliteit

Een ander belangrijk, veel terugkerend onderwerp was de huidige situatie in de VS. Mede door Covid-19 zijn ontzettend veel mensen werkloos geworden de afgelopen twee jaar. Voorzieningen in de Verenigde Staten van Amerika zijn niet zoals we die hier in Nederland gewend zijn. Honderdduizenden mensen zijn onverhoopt op straat beland het afgelopen jaar met alle gevolgen van dien.

Criminaliteitscijfers zijn de afgelopen twee jaar enorm gestegen. Met name in de grote steden zoals Memphis, San Francisco, Chicago, Houston, Philadelphia, Washington en vele anderen zijn veel nieuwe slechte wijken ontstaan. Veel steden kampen ook met een nieuw fenomeen, de zogenaamde ‘meth streets’. Verschillende nieuwskanalen hebben er uitgebreide rapporten met confronterende cijfers over geschreven, maar daar blijft het helaas niet bij. Ook in de Overlanding USA Facebook groep werd ik door tientallen lokale mensen hier gewaarschuwd.

Waar het eigenlijk op neerkomt is dat men mij op het hart drukt om de grote steden zo veel mogelijk te vermijden. We gaan dus extra voorzichtig te werk dit keer…

3. Beste reistijd | Weer, klimaat en seizoenen

Het derde en tevens meest besproken punt in de oproep die ik deed, ging over het weer, klimaat en de seizoenen. Omdat Amerika en Canada zo gigantisch zijn en het weer en klimaat per staat of regio enorm kan verschillen, moet de reis echt worden aangepast op de verschillende seizoenen. Doe je dat niet, dan bestaat de kans dat je volledig insneeuwt en door de bizarre winterse omstandigheden te maken krijgt met veel natuurgeweld, ellende en afgesloten wegen tot gevolg. Vooral in het noorden van Amerika en in Canada moet je daar natuurlijk extra op letten.

Ook gaven mensen in de reacties talloze tips voor bezienswaardigheden die ik heb toegevoegd aan de kaart. Met de honderden tips die ik heb gekregen ben ik opnieuw aan het plannen gegaan en heb ik de route nogmaals gedeeld met de Overlanding USA groep.

Weer kwamen er talloze reacties, maar dit keer was het vooral lof voor de complexiteit en volledigheid van de route. Velen van hen zijn nu geïnspireerd om mijn route te gaan gebruiken… Een mooier compliment kon ik natuurlijk niet wensen! ?

Dit is hoe ik het nu gepland heb, met een duidelijke route die zo veel mogelijk met de seizoenen meereist.

Rood = Maart – april – mei
Groen = Juni – juli – augustus
Oranje = September – oktober – november
Paars = December – januari – februari

De ultieme roadtrip route door Amerika en Canada | Wereldreizigers.nl
De ultieme roadtrip route door Amerika en Canada | Wereldreizigers.nl

Maart – april – mei

We starten op 1 maart in New York, daar komen we namelijk aan met het vliegtuig. Dit is absoluut niet de beste reistijd voor deze regio, maar een dag of 10 later halen we onze camper op in de haven van Baltimore bij Washington. Het kwam simpelweg zo uit…

We rijden vervolgens met onze camper (waarschijnlijk in enkele dagen, afhankelijk van het weer), helemaal tot Florida en Miami om te winter te ontsnappen. De beste reistijd voor Florida en Miami zijn juist de koude maanden, het is hier dan namelijk heerlijk vertoeven. We zijn er al eens eerder in de maand februari in Florida geweest en dit beviel uitstekend.

Onze huurauto in Miami, 2018 | Chevrolet Camaro Convertible
Onze toffe huurauto in Miami, 2018 | Chevrolet Camaro Convertible
Miami beach, 2018

Vervolgens rijden we aan het begin van de lente in westelijke richting New Orleans. Vanaf New Orleans rijden we in de maand mei noordwaarts door Missisippi, Alabama en Tennesee omdat het tegen die tijd al warmer begint te worden deze regio en de natuur volop in de bloei staat.

Helaas is er ook een saaier gedeelte: vooral het laatste stuk van het rode gedeelte zal vooral veel kilometers-vreten zijn. We willen namelijk in juni aan het groene deel beginnen zodat we in de zomermaanden optimaal kunnen genieten van alle mooie natuurparken in het noorden.

De grote omweg naar de Great Lakes bij Chicago en Boston kunnen we indien nodig overslaan door een kortere route te nemen. Echter werd dit door vele Amerikanen afgeraden omdat Illionois, Iowa, Missouri en Nebraska volgens de kenners letterlijk duizenden en duizenden saaie kilometers zijn met af en toe een grote maïs of tarwe plantage. Men zegt dat wanneer je de tijd hebt, beter duizend kilometer om kan rijden via Wisconsin en Minnesota, die twee staten zijn volgens hen namelijk prachtig.

Juni – juli – augustus

Omdat we de vorige keer Yellowstone National Park over moesten slaan vanwege heftige sneeuwval in november, willen we er dit keer zeker van zijn dat het bereisbaar voor ons is. De beste reistijd voor Yellowstone is mei tot september. Dat is dan ook de reden dat we in juni aan het groene deel beginnen. Na Yellowstone en omgeving rijden we Canada in om de zomermaanden westelijk Canada te ontdekken.

Na het bezoeken van de diverse nationale parken willen we ook een week of twee uittrekken voor Vancouver island om daar walvissen te gaan spotten. Ook daar is het spotten van walvissen en dan met name de Orca’s / Killer Whales, gebonden aan bepaalde maanden (april tot oktober). Dus het moet allemaal maar precies passen in de planning met de beste reistijd per regio in het achterhoofd. Er zijn overigens vele andere walvissen te zien in deze regio, kennen jullie deze video bijvoorbeeld nog van onze facebook pagina?

September – oktober – november

Wanneer de herfst zich aandoet rijden we vanuit Canada via de befaamde North Pacific Ocean Road / Highway 1, zuidwaarts naar het oranje gedeelte. Dit is het meest toeristische deel van Amerika. San Francisco, Los Angeles, Las Vegas en natuurlijk de mega-populaire natuurparken zoals de Grand Canyon, Yosemite, Death Valley en meer.

Doodmoe bij Skeleton Point - Hiken in de Grand Canyon, 2018
Doodmoe bij Skeleton Point – Hiken in de Grand Canyon, Oktober 2018
Camperbus aan de rand van de Grand Canyon - nachtfoto
Onze hippie huurcamper aan de rand van de Grand Canyon met de sterren aan de hemel | Oktober 2018

September en oktober zijn de beste reistijd maanden voor deze regio omdat het dan niet extreem heet is. We zijn er al eens eerder geweest en wat ons betreft is dit echt de beste reistijd voor dit gebied. Overdag kun je rekenen op veel zon, met temperaturen tussen de 15 en 25 graden. ’s nachts kan het wel flink afkoelen, vooral in de wat hoger gelegen gebieden en in de woestijnen. Het kwik daalde geregeld tot net onder de 0 dus zorg voor gepaste kleding!

In de ochtend een dik vest, overdag in een korte broek met t-shirt, 's nachts rond het vriespunt! | Monument Valley, Oktober 2018 - In de zomermaanden is het hier trouwens zó heet dat je amper je auto-airco uit kunt om te wandelen...
In de ochtend een dik vest, overdag in een korte broek met t-shirt, ’s nachts rond het vriespunt! | Monument Valley, Oktober 2018 – In de zomermaanden is het hier trouwens zó heet dat je amper je auto-airco uit kunt om te wandelen…

September, oktober en november is trouwens ook de beste reistijd voor deze regio (west-Amerika), omdat het dan een stuk minder druk is in vergelijking met de zomer… Houd in de zomervakantie rekening met extreme drukte, honderden tourbussen, volle parkeerplaatsen en flinke wachttijden bij de nationale parken.

De joker voor deze regio is de staat Colorado. Of we de staat Colorado namelijk nog goed kunnen ontdekken in de maanden Oktober en November is namelijk nog even afwachten. Grote delen van deze staat liggen op flinke hoogte en de winter kan daar al vroeg toeslaan. De beste reistijd voor Colorado zijn de late zomermaanden. Het oranje gedeelte van deze reis zal daarom extra flexibel zijn omdat we het al grotendeels gezien hebben én omdat we sterk afhankelijk zijn van het weer. De tijd zal het zeggen!

December – januari – februari

De winter breekt aan dus trekken we door naar het zuiden. Ik kreeg ontzettend veel tips van Overlanders USA om Arizona, New Mexico en Texas te gaan ontdekken. Deze gebieden zijn over het algemeen goed bereisbaar met comfortabele temperaturen in de winter, uitzonderingen nagelaten natuurlijk. Texas is werkelijk gigantisch en we willen voor deze staat eigenlijk de hele maand januari gebruiken. We gaan in deze periode trouwens ook besluiten of we langer willen blijven reizen – wie weet… We kunnen dan besluiten om vanuit hier Mexico in te rijden of wellicht om onze camper te verkopen aan iemand die een soortgelijke reis wilt maken. Of we rijden hem in februari terug naar de Oostkust om hem weer naar huis te verschepen. We zien wel!

Interactieve Roadtrip Route Map – USA & Canada

Eerder in dit artikel zag je al enkele screenshots van mijn werk op de Google Map, maar je kunt er ook zelf mee aan de slag! Omdat ik door zoveel verschillende mensen geholpen ben en talloze tips heb gekregen van iedereen, wil ik ook graag iets terug doen. Je kunt de interactieve roadtrip kaart zelf inzien, kopiëren en naar wens aanpassen. Je kunt ook gewoon een klein deel gebruiken voor je eigen reis!

Tip #1: Hieronder is nogmaals de legenda van de kaart.
Tip #2: Gebruik de full-screen modus, dan kun je alles veel beter bekijken.
Tip #3: Het is nog work in progress! Dus er zullen nog veel dingen worden toegevoegd, bijvoorbeeld leuke plekken om te kamperen, restaurants, wandelroutes, etc. etc.
Tip #4: Wanneer je zelf een kopie wilt maken voor eigen gebruiken, volg dan deze link (werkt alleen op laptop of PC)

Rood = Maart – april – mei
Groen
 = Juni – juli – augustus
Oranje
 = September – oktober – november
Paars
 = December – januari – februari

? Bier icoontje = uitnodiging bij mensen thuis of uitnodiging voor gezelligheid
?‍♂️ Wandel icoontje = Nationaal park of wandelroute
? Auto icoontje = Scenic drive – veelal offroad
? Mes en vork = Aanbevolen restaurant
? Raket = NASA of SpaceX basis (ik wil een lancering zien! Bucketlist dingetje…)
Tent = Plek om te (wild)kamperen

Daar moet wel bij gezegd worden dat de hele planning vrij losjes is. We zijn tenslotte op reis en afhankelijk van het weer of wat dan ook, kunnen we zomaar ergens een paar weken korter of langer verblijven. Het is dan ook meer bedoeld als de rode draad van de reis. We willen in één jaar een rondje maken en de uitgestippelde route zal ons helpen enigszins op schema te blijven.

Kanttekening: vooral de eerste drie maanden (het rode gedeelte) zullen we relatief veel rijden omdat we van Zuid naar Noord en van Oost naar West moeten. Daarna zal het wat rustiger aan gaan en vooral veel parken bezoeken zijn, wandelen, wildkamperen in de natuur, enz.

Artikelen die we schreven over deze reis:

De voorbereiding:

Hoogtepunten en reisroutes:

Steden en bezienswaardigheden (A-Z):

Nationale parken en monumenten (A-Z):

Tot slot

Wat vind je van onze route? Of ben je zelf geïnspireerd geraakt om (een deel) van onze route te gaan rijden? Voel je vrij om ons voorbeeld te gebruiken en indien je nog vragen hebt, stel ze dan gerust in de reacties. Tot de volgende blog!

Avatar foto

Chris Thomassen

Eigenaar van Wereldreizigers.nl | Ontdek de wereld!
- Full-time bloggende wereldreiziger.
- Schrijft over reizen, fotografie, duurzaamheid en gadgets.
- Ontdekt graag extreme en onbekende plekken.

Deze pagina kan gesponsorde en/of affiliate links bevatten. Door onze affiliate links te gebruiken support je ons zonder extra kosten. Dank je wel!

Elke maand leuke reistips en extra voordelen ontvangen? En wist je dat we maandelijks een wereldkaart weggeven onder onze abonnees? Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is hieronder je e-mailadres achter laten, je maakt dan elke maand opnieuw kans!

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »
25 Shares
25 Shares
Copy link