Wereldreizigers.nl
ecoflow delta max review

VANLIFE | EcoFlow – ultieme powerstation accu voor je camper

Iedereen die met zijn of haar (zelfbouw) buscamper, camper of overlander voertuig reist of het vanlife leven leeft, weet hoe het is. Je moet zuinig omgaan met de energie die je bij hebt. Vooral als je veel wildkampeert zal je goed moeten nadenken over je stroomvoorziening. Velen van jullie hebben om die reden zonnepanelen op het dak van je voertuig, zodat je zonder voorzieningen ook elektriciteit tot je beschikking hebt. Maar hoe sla je al die energie dan op? En wat kun je daar dan effectief mee doen? In dit artikel neem ik jullie mee in de overgang van een ‘normale’ huishoudaccu in onze camper naar een volwaardige power station. Ik ben namelijk sinds kort de gelukkige eigenaar van een EcoFlow Delta Max Powerstation, een nieuwe generatie accu van maar liefst 2 kilowattuur. In theorie is dit apparaat ideaal voor onze aanstaande reis naar Amerika met onze eigen 4×4 camper, maar hoe werkt hij in de praktijk? Dat heb ik in deze review voor jullie proberen uit te zoeken.

Welke soorten accu’s zijn er?

Maar voordat ik meteen in de review van de gloednieuwe EcoFlow Delta Max Powerstation duik is het goed om te weten welke verschillende soorten accu’s er zijn.

In principe zijn er vier algemene soorten batterijen of accu’s die de meeste campers normaliter gebruiken om hun systemen van stroom te voorzien. Dit zijn de ouderwetse ‘natte’ en ‘droge’ accu’s en meer recentelijk ook de lithium-ion en LifePO4 accu’s.

Tip: als je direct mijn praktijk ervaringen met de EcoFlow Delta Max wilt lezen, gebruik dan de inhoudsopgave bovenaan de pagina.

Natte accu’s

In natte accu’s hangen de loodplaten in water gemengd met zwavelzuur; elektrolyt. Onder natte accu’s vallen startaccu’s, stationaire (of semi-tractie-) accu’s en (vol)tractie-accu’s. Over het algemeen hebben natte accu’s het voordeel dat ze goedkoop en eenvoudig zijn. Het nadeel van deze accu’s is dat ze alleen rechtop vervoerd en gemonteerd moeten worden. Deze accu’s zijn namelijk niet compleet afgesloten waardoor er lekkage kan optreden.

Startaccu – Startaccu’s worden voornamelijk gebruikt in auto’s. Auto’s vereisen bij het starten namelijk een grote hoeveelheid stroom gedurende een korte periode. Startaccu’s mogen niet verder worden ontladen dan 20%. Het voordeel van een startaccu is dat het de goedkoopste soort accu is. Het nadeel van dit type accu is dat de capaciteit hard achteruit kan gaan door sterk ontladen en weer laden. Dit wordt veroorzaakt door sulfatering. Hierdoor ontstaat een harde, niet-geleidende laag op de elektroden.

Stationaire accu – De stationaire of semi tractie-accu levert een relatief lage output. Dit type accu wordt daarom vaak gebruikt als back-up bij een stroomuitval. De stationaire accu heeft twee voordelen ten opzichte van de start accu. Ten eerste kunnen stationaire accu’s verder ontladen worden, tot 50%. Daarnaast zijn deze accu’s beter bestand tegen sulfatering.

Droge accu’s

Onder droge accu’s, ook wel VRLA (Valve Regulated Lead Acid) of SLA (Sealed Lead Acid) genoemd, vallen Gel-accu’s en AGM-accu’s. Dit zijn accu’s die geen vloeibare inhoud hebben. Deze accu’s kunnen in tegenstelling tot natte accu’s wel in alle mogelijke posities gemonteerd en vervoerd worden.

Gel-accu – Een gel-accu heeft minder last van sulfatering en zelfontlading dan een natte accu. Ook is een Gel-accu in principe onderhoudsvrij. Echter is dit type accu duurder dan een natte accu en leveren ze minder stroom. Tenslotte zijn ze ook gevoelig voor overladen wat uiteindelijk kan leiden tot blijvende schade aan de accu. Gel-accu’s zijn geschikt om gebruikt te worden in beveiligingssystemen elektrische scooters en elektrische fietsen. Daarnaast zijn ze ook geschikt om als startaccu gebruikt te worden.

AGM-accu
– De AGM-accu, ook wel loodvliesaccu, levert over het algemeen betere prestaties dan een natte loodaccu. Ook zijn AGM-accu’s beter bestand tegen hoge en lage temperaturen, hebben weinig zelfontlading en hebben een lange levensduur. Echter leveren ze een minder hoge stroom dan gel-accu’s. Vanwege deze redenen worden AGM-accu’s ook wel toegepast als opslag voor zonne- en wind energie. Daarnaast worden ze gebruikt in duurdere voertuigen en in extreem koude gebieden.

Lithium-ion Accu’s

Lithiumbatterijen onderscheiden zich van andere batterijen. Een Lithium-ion accu is een batterij gemaakt van een licht soort metaal. Deze techniek heeft als kenmerk de hoge energiedichtheid. Deze accu’s kunnen over het algemeen meer energie opslaan dan een reguliere droge of natte accu en zijn beter in het behouden van de spanning. Kort gezegd kun je meer van de opgeslagen energie gebruiken tegenover de traditionele accu’s. De Lithium-ion accu’s zijn daarom op dit moment de meest gebruikte accu’s voor gereedschap, laptops en smartphones.

Lees ook: Waarom je tijdens een wereldreis GEEN foto’s maakt met je smartphone

De voordelen van Li-ion is de geringe zelfontlading, geen geheugeneffect en de gunstige energie/gewichtsverhouding. Dat laatste is ook een belangrijke, want voor vanlifers, camperaars en overlanders is gewicht altijd een belangrijk punt. Het is dan ook niet voor niets dat Lithium-ion accu’s steeds populairder worden in het vanlife en camper wereldje… Al zal je er nog wel redelijk diep voor in de buidel moeten tasten.

LiFePO4 accu’s

Tot slot zijn er ook nog de LiFePO4 accu’s. Een LiFePO4 accu is een nieuw type lithium batterij maar gemaakt met lithium-ijzerfosfaat. Het heeft alle voordelen die we gewend zijn van een lithium-ion batterij, echter doet de LiFePO4 accu daar qua efficiëntie en veiligheid nog een stapje bovenop.

De op lithium en ijzerfosfaat gebaseerde technologie is een verbeterde variant van de Lithium-ion accu. LiFePO4 accu’s zijn beter bestand tegen oververhitting. Ook zijn ze nog een stukje efficiënter dan de lithium-ion variant.

Helaas komt deze nieuwe technologie wel met een prijskaartje. Op dit moment kost een LiFePO4 accu ongeveer 8x zo veel als een natte of droge accu met dezelfde capaciteit. Vergeleken met een reguliere lithium-ion variant betaal je alsnog twe of drie keer zoveel. Wel is de verwachting dat de prijzen van deze nieuwe type accu’s de komende jaren weer zullen dalen.

Op dit moment is het naar mijn mening kostentechnisch gezien nog niet erg interessant om een LiFePO4 accu aan te schaffen. Tenzij je natuurlijk geld genoeg hebt en het beste van het beste in je voertuig wilt…

AGM huishoudaccu’s in de praktijk

Nu je weet welke verschillende types accu’s er allemaal zijn, gaan we door met een praktijktests. Het afgelopen jaar heb ik gereisd met 2 AGM huishoudaccu’s in mijn camper. Ongeveer een jaar geleden heb ik namelijk twee Victron zonnepanelen met een Victron Bluetooth acculader op onze 4×4 camper laten monteren.

victron-zonnepanelen-op-de-camper
VANLIFE | EcoFlow - ultieme powerstation accu voor je camper 20

Daarbij koos ik ook meteen voor niet één maar twéé nieuwe AGM huishoudaccu’s. Ik wilde er namelijk zeker van zijn dat ik genoeg energie bij me had onderweg. Beide AGM huishoudaccu’s hebben een capaciteit van 105Ah. In totaal heb ik dus 210Ah aan huishoudaccu’s in de camper liggen, twee keer zoveel vermogen dan mij werd aangeraden.

Dat is een redelijk vermogen waarmee ik dacht wel uit de voeten te kunnen. In principe klopte dit ook wel. Ik heb tijdens mijn reizen in Zwitserland en Kroatië eigenlijk niet of nauwelijks zonder stroom gestaan terwijl ik de Maxxfan dak ventilator vaak uren aan had staan en de 12v koelbox ook 24/7 van stroom werd voorzien. Toch was er ook niet veel voor nodig om de accu’s leeg te trekken. Daarover zal ik je hieronder meer uitleg geven

Bijladen via de dynamo en campings

Allereerst is het goed om te weten is dat ik tijdens deze reizen bijna dagelijks wel wat kilometers heb gemaakt (waardoor de accu’s ook bijgeladen worden via de dynamo) en tevens stond ik regelmatig aan de stroom op een camping. De accucapaciteit gaf dus een beetje een vertekend beeld en we gingen bewust soms naar een camping omdat we daar weer aan netstroom konden. We wisten namelijk al snel dat water koken, een föhn gebruiken of het oventje even aanzetten echt geen doen was op deze twee accu’s. We besloten daarom vaker dan we vooraf hadden gewild een camping te bezoeken en gingen daarmee eigenlijk ons initiële doel, het dagen lang vrij kamperen in de natuur, voorbij.

Omvormer voor 220v in de camper

Maar waar ligt dit dan aan? Om te beginnen hebben we een omvormer in de camper, welke ervoor zorgt dat je reguliere apparaten kunt gebruiken via de huishoud accu’s. Dit is super handig als je onderweg bent en wild kampeert, maar in de praktijk bleek dit toch behoorlijk tegen te vallen. Je verkijkt je er namelijk op hoeveel stroom reguliere huishoud-apparaten gebruiken!

Ook al heb je een omvormer van bijvoorbeeld 2000 watt op een dubbele accu setup zoals die van ons aangesloten, probeer voor de grap maar eens water te koken met een waterkoker van 1800 watt. Het is bizar hoe snel een waterkoker, oventje of föhn je accu’s leeg trekt! Even een 800 watt mini-oventje aanzetten kan wel, maar na 2 broodjes bakken in 12 minuten is de boel toch echt leeg.

Water koken = accu’s leeg

Water koken is nog veel erger. Onze ervaring is dat wanneer je één of twéé keer een klein kannetje water kookt voor koffie of thee, je reguliere AGM huishoud accu’s al leeg zijn getrokken. Ze zijn dan niet helemaal leeg maar omdat ze de hoge spanning voor de omvormer niet kunnen behouden stopt de omvormer ermee en dus valt je apparaat uit. Nu was dit overdag in de zon niet zo’n probleem, de zonnepanelen laden de accu’s ondertussen wel weer op. Maar in de avond was dit problematischer want lege accu’s betekent ’s nachts geen ventilator en geen koeling voor de koelbox met alle gevolgen van dien.

Offgrid kamperen = energie tekort

De enkele keer dat we dus wel een paar dagen ‘offgrid’ ging kamperen, werd al snel duidelijk dat de opslag van de energie het zwakke punt in het systeem is. Zelfs toen we met flinke zon aan een klein strandje op het eiland Bol gingen kamperen en de zonnepanelen goed hun werk deden, kwamen we energie te kort.

Offgrid kamperen = energie tekort | Wereldreizigers 4x4 overlander camper
Offgrid kamperen = energie tekort

Ook al maakten we die dagen geen gebruik van de waterkoker, oven of föhn – de accu’s waren wel leeg in de ochtend. Op zich niet zo gek omdat ik alle elektronische apparatuur ’s nachts deed opladen, de dak ventilator non-stop aanstond (het was bloedje heet daar), en omdat de koelbox 24/7 hard moest werken om de boel koel te houden.

Maar toch viel me iets op. De zonnepanelen deden namelijk wel goed hun werk en voor de middag waren beide accu’s weer volledig opgeladen. De andere helft van de dag deden de zonnepanelen echter vrijwel niets meer (dat kon ik zien in de Victron-app), omdat de AGM accu’s alweer vol waren. Allemaal ‘verspilde’ of misgelopen energie dus. Om optimaal gebruik te kunnen maken van het vermogen van deze zonnepanelen (in totaal 300 watt), had ik dus meer accucapaciteit nodig.

Op zoek naar meer accuvermogen

Met onze aanstaande reis naar Amerika en Canada in het achterhoofd waarbij we onze eigen camper naar Amerika verschepen en er een jaar gaan rondreizen, ben ik dus op zoek gegaan naar meer accuvermogen. Ik wil namelijk zo min mogelijk afhankelijk zijn van campings en zo veel mogelijk wildkamperen in de natuur. Ik wil in staat zijn om gewoon een week lang ergens off-grid te staan zonder weer aan een laadpaal te moeten of de auto te moeten starten om via de dynamo de huishoudaccu’s weer op te laden!

En ja, wij luxepaardjes willen het liefst ook gewoon onbeperkt water kunnen koken, koffie kunnen zetten, haren kunnen föhnen, het oventje gebruiken en de ventilatie en koelbox 24/7 volop laten draaien. Best wel wat eisen dus.

Lithium-Ion accu’s voor in de camper

Ik ging dus kijken naar andere mogelijkheden en kwam daarbij al snel uit bij Lithium-Ion accu’s. Voor ongeveer 350 euro heb je een vergelijkbare Lithium-ion accu van 100Ah. Dit is in principe evenveel vermogen als een AGM accu van 100Ah, alleen is de Lithium-ion veel beter in staat de spanning op een zodanig niveau te houden waardoor de omvormer veel beter en langer zal werken. Je kan simpel gezegd veel meer % van de opgeslagen 100Ah energie gebruiken..

Dat leek me wel interessant dus ik overwoog twee van deze jongens als vervanging van de AGM accu’s aan te schaffen, samen ongeveer 700 euro. Maar voordat ik deze ging aanschaffen ging ik eerst eens verder kijken, wat is er allemaal te koop?

Powerstations

Bij mijn zoektocht naar normale lithium-ion accu’s voor in de camper kwam ik al snel terecht bij een aantal YouTube video’s waarbij (vaak Amerikaanse) RV camper reizigers het hadden over ‘portable powerstations‘. Dit zijn in feite grote draagbare accu’s met een flink vermogen. Zo veel vermogen zelfs dat men er urenlang airconditioning in hun camper mee voorziet van stroom! Daar moest ik meer van weten dus besloot ik om daar eens dieper in te duiken. Na wat snelle Google zoekopdrachten werd het volgende mij duidelijk:

Enkele jaren geleden bestond er eigenlijk maar één merk voor portable powerstations: Goal Zero. Gelukkig zijn er de laatste paar jaar verschillende nieuwe spelers op de markt gekomen waardoor de prijzen zakken en dat is gunstig voor ons, de consument. De vier bekendste merken van powerstations zijn op dit moment (in willekeurige volgorde):

 • Goal Zero (Sinds 2014)
 • EcoFlow (Sinds 2020)
 • Bluetti (sinds 2019)
 • Xtorm (sinds 2017)

Nu kan ik helaas nog weinig zeggen over de kwaliteit van deze merken. Het enige merk wat echter al een tijdje op de markt is, is Goal Zero. Wanneer ik de reviews van Goal Zero producten lees lijken de meeste mensen uiterst tevreden. Goal Zero maakt stevige apparaten met een flink vermogen en allerlei in- en uitgangen om alles op te laden. Hun producten zijn zijn vooral bedoeld voor mensen die veel ‘outdoor’ zijn. Hieronder een foto van hun meest populaire product, de YETI 1500x.

36310 goal zero yeti 1500x lithium portable power station 01 | ecoflow delta | Wereldreizigers.nl
De goal Zero YETI 1500x

EcoFlow Delta Max

Ik ging verder zoeken en kwam daarmee ook terecht bij EcoFlow. EcoFlow is een relatief nieuw Amerikaans merk welke via een Kickstarter campagne in korte tijd miljoenen heeft opgehaald. Met dit geld konden ze hun prototype tot productie brengen. Na een succesvolle Kickstarter campagne werden in september 2021 de eerste EcoFlow Powerstations uitgeleverd en de eerste online reviews zijn veelbelovend. Ook werd mij al snel duidelijk dat niemand in Nederland nog iets geschreven heeft over deze EcoFlow Powerstations dus het leek mij wel wat om één van de eerste te zijn.

Samenwerking EcoFlow

Ik besloot daarom contact op te nemen met Ecoflow. Ik was erg nieuwsgierig naar hun product en stond wel open voor een eventuele samenwerking via Wereldreizigers.nl.

3-in-1 accu, omvormer en laadregelaar
EcoFlow Delta MAX Powerstation
4.5
€2.099,00

De EcoFlow Delta MAX is een draagbare Lithium-ion powerstation met een capaciteit van maarliefst 2016wh. Dit apparaat maakt omvormers en laadregelaars voor zonnepanelen overbodig.

De capaciteit is uitbreidbaar en met 4 x 2400W (4600W piek) AC-uitgangen, talloze 12v en USB aansluitingen is hij geschikt voor vele toepassingen zowel binnenshuis als buitenshuis.

Supersnel laden via 230v. Gecombineerd laden via 230v, 12v of zonnepanelen is mogelijk. Zeer populair onder camperaars en vanlife enthousiastelingen.

Wij hebben dit apparaat in onze camper geïnstalleerd en het is werkelijk fantastisch om zoveel power tot je beschikking te hebben. We grillen, koken, koelen vrijwel alles elektrisch nu.

Pluspunten:
 • Grote capaciteit
 • Super snel opladen
 • 100w (!) USB-C aansluitingen
 • 2400W met 4600W piekvermogen
 • Laden via 230v, 12v of zonnepanelen
Minpunten:
 • Prijs
 • Weegt 23 kilo
Bestel nu
Want to support us? We earn a small commission if you make a purchase via our link(s), at no additional cost to you. Win-Win!

Ecoflow stuurde mij vervolgens door naar solarpowersupply.nl. Dit bedrijf is één van de eerste leveranciers van EcoFlow apparaten in Nederland en een samenwerking kwam al snel tot stand. Enkele dagen later had ik de EcoFlow Delta Max, de 2 kilowattuur variant, in huis!

Ik stopte de stekker in het stopcontact om hem op te laden en ging voor de grap ook meteen even water koken via het apparaat. Dit ging soepel, je kunt op het schermpje in onderstaande video zien dat het apparaat aan het opladen is en tegelijkertijd de waterkoker voorziet van stroom.

De eerste tests die ik heb gedaan zijn uiterst positief en dat is echt niet alleen omdat ik het product gratis heb gekregen… Ik heb het apparaat de afgelopen dagen stevig aan de tand gevoeld en ik heb verschillende praktijk tests gedaan om te testen waar het apparaat toe in staat is.

Foto’s Ecoflow Delta Max

Omdat de originele product foto’s een stuk beter zijn dan die van mijzelf, hier eerst nog even de officiële afbeeldingen van het apparaat. Op deze foto’s kun je goed zien wat er allemaal op en aan zit qua aansluitingen. Klik op de foto’s om ze te vergroten.

Product omschrijving EcoFlow Delta Max

De Ecoflow Delta Max Power Station – EU version is een unieke power station met een capaciteit van 2016Wh, die de mogelijkheid biedt om uit te bereiden tot een capaciteit van maar liefst 6 kWh. Vrijwel elk apparaat tot 2400W kan van stroom worden voorzien. Dit maakt de power station geschikt voor het opladen van niet alleen smartphones, tablets, laptops, drones, verlichting, tv’s en kleine koelkasten, maar ook apparatuur met een hoger vermogen. Denk hierbij aan camping- waterkokers, koffiezetapparaten en waterpompen als voorbeeld.

De Ecoflow Delta Max Power Station heeft een geïntegreerde Lithium-Ion batterij van 2016 Wh. Wanneer de capaciteit niet voldoende is, kan de capaciteit verdrievoudigd worden naar 6048 Wh. Dit is mogelijk met de extra Delta Max batterij van Ecoflow. Op deze manier kunnen je apparaten nog langer van stroom worden voorzien.

Dankzij de X-Stream technologie kan de Delta Max binnen 65 min van 0 – 80% opgeladen worden. Hierdoor kan de oplaadtijd beperkt worden tot 2 uur. Daarnaast beschikt de power station ook over een geavanceerde solar input van 800 W / 11 V – 100 V. Wanneer je daarnaast ook de netstroomadapter gebruikt, kan je de Delta Max met 2600W opladen. Op deze manier wordt het oplaadproces gemaximaliseerd.

Dankzij de EcoFlow-app heb je binnen handbereik: informatie over de status van het laadstation, het bedieningspaneel en laadmogelijkheden. De Delta Max beschikt over een Wifi functie, waarbij de Delta Max eenvoudig via de WiFi-router op afstand bediend kan worden.

Het Battery Management Systeem van de Delta Max is zo ontworpen dat de afzonderlijke cellen meerdere keren per minuut worden gemonitord. Hierdoor wordt de capaciteit zo goed mogelijk benut, is de accu beschermd tegen overladen en profiteer je van een langere levensduur.

Specificaties Ecoflow Delta Max

Specificaties EcoFlow Delta Max
Bron: solarpowersupply.nl

Review: Ecoflow Delta Max in de praktijk

Nu je bekend bent met de officiële specificaties en weet welke aansluitingen er zijn, ga ik door met de praktijk review. Hierbij komen zowel het aansluiten, het opladen en het gebruik aan bod.

Het opladen van de Ecoflow Delta Max

Eén van de redenen waarom ik voor de Ecoflow Delta Max ben gegaan, is omdat je hem op verschillende manieren kunt opladen. Via het stopcontact kun je hem in 1,5 uur volledig opladen. Hij laadt dan ongeveer 1300 tot 2000 watt continu afhankelijk van de hoeveelheid stroom in de batterij en de gemeten temperatuur.

In de praktijk (in je camper of boot) zal de accu echter vooral worden opgeladen via de zonnepanelen en/of de dynamo van je voertuig. Hiervoor zijn aparte aansluitingen te vinden aan de achterkant van het apparaat en de benodigde kabels hiervoor worden standaard meegeleverd.

ecoflow delta max aansluitingen voor opladen | ecoflow delta | Wereldreizigers.nl
VANLIFE | EcoFlow - ultieme powerstation accu voor je camper 27

Custom charging

Wat enorm handig is, is de knop in het midden: fast / slow / custom, oftewel custom charging. Je kunt daarmee namelijk de laadsnelheid zelf instellen. Je zou het misschien niet denken, maar dit kan echt een uitkomst zijn! Bijvoorbeeld op een camping met beperkte stroomvoorzieningen. Of wanneer je een omvormer in je voertuig hebt met een maximum vermogen onder de 2000 watt. Je kunt als je de knop op slow / custom zet het laadvermogen zelf regelen in de app…

Het laadvermogen van het stopcontact kan helemaal worden teruggeschroefd tot 200 watt. De auto ingang kun je terugschroeven tot 4A (ongeveer 45 watt), zodat het apparaat niet meteen je hele accu leeg trekt.

Zie de screenshots van de diverse app-instellingen hieronder (klik om te vergroten).

Wat daarnaast goed is om te weten, is dat je bijna alle type zonnepanelen rechtstreeks op de Ecoflow Delta Max kunt aansluiten. Er zit namelijk al een laadregelaar van 11 tot 100 volt in (max 10A). Wanneer je een nieuwe camper bouwt zou ik absoluut overwegen om gebruik te maken van de ingebouwde laadregelaars. Je hoeft dan niet meer apart laadregelaars aan te schaffen en aan te sluiten.

Aansluiten op een bestaand systeem

Voor ons is de situatie echter anders. Omdat wij al een hele installatie met zonnepanelen, regelaars en autoladers hebben geïnstalleerd in onze camper, kiezen wij voor een andere weg. We laten het huidige systeem in de camper daarom zo veel mogelijk intact omdat het a) minder complex en minder werk is en b) ervoor zorgt dat we de Ecoflow Delta Max er ook gemakkelijk weer uit kunnen halen als we hem willen uitlenen of elders buiten de deur willen gebruiken.

We hebben nu dus een eenvoudige constructie bedacht waarbij we één AGM huishoud accu hebben verwijderd. De overgebleven AGM accu van de camper is rechtstreeks via de EcoFlow 12v autolader kabel met elkaar verbonden. De zonnepanelen en dynamo laden daardoor via het bestaande systeem in de camper zowel de AGM huishoudaccu als de Ecoflow Delta Max op en we kunnen op deze manier de snelheid van het laden gewoon regelen in de App.

Het enige waar we wel op moeten letten, is dat de Ecoflow Delta Max niet de AGM huishoudaccu volledig leeg trekt, waardoor hij stuk kan gaan. Daarom is er een kleine schakelaar tussen gezet zodat ik het opladen van de Ecoflow Delta Max ’s nachts kan onderbreken wanneer er geen zonlicht is.

Missende feature: Ik heb EcoFlow support gevraagd of het misschien via een firmware update mogelijk is om deze optie in de app te bouwen – het zou namelijk fantastisch zijn als je dit zelf zou kunnen regelen zonder een fysieke knop. Dat je bijvoorbeeld in kunt stellen dat wanneer de huishoudaccu onder de 12v komt, de EcoFlow stopt met opladen om je huishoudaccu te sparen. Daarover hopelijk later meer.

Features van de Ecoflow App

Wat een fijne feature is, is dat je in de App diverse time-outs kunt inschakelen. Met name die van de AC (de 4 stopcontacten) aan de achterkant is prettig omdat dit een krachtige omvormer is met een piekvermogen van 5000 watt. Het continu aan laten staan van deze omvormer verbruikt onnodig stroom als je het niet gebruikt.

Ook kun je via de app de diverse uitgaande aansluitingen op afstand aan- en uitzetten (middelste afbeelding van de app iets verder terug naar boven), zonder dat je daarvoor fysiek bij de knoppen hoeft te zijn. Dit is handig als je de EcoFlow Delta Max bijvoorbeeld onder je bank of in een kast verwerkt.

Camera’s, telefoons, drone’s en laptops

Nu de EcoFlow Delta Max volledig was opgeladen, ging ik als eerst allerlei apparatuur opladen welke ik tijdens het reizen veel gebruik. Ik sloot al mijn gadgets aan: een systeemcamera, een acculader van de camera, de GoPro, de acculader van mijn drone, een smartphone, twee powerbanks en een laptop.

opladen van gadgets ecoflow delta max | ecoflow delta | Wereldreizigers.nl
VANLIFE | EcoFlow - ultieme powerstation accu voor je camper 31

Ik gebruikte voor het opladen van alle gadgets zowel USB, USB-C als AC (stopcontacten) van het apparaat. Je kunt op het schermpje zien dat al deze apparaten tegelijk, ongeveer 130 watt aan vermogen vroeg van de EcoFLow Delta Max.

Bijna alle aangesloten gadgets waren leeg of zo goed als leeg toen ik begon en na 1,5 uur opladen constateerde ik dat bijna alles weer opgeladen was en ik nog 98% accuvermogen over had.

Omdat verschillende gadgets al eerder vol waren en die daardoor geen vermogen meer vroegen van de EcoFlow Delta Max, zag ik nog maar 22 watt uitgaand vermogen naar de laptop gaan die nog aan het opladen was. Al met al was het opladen van al deze gadgets tegelijk – een peulenschilletje voor dit apparaat. Zo veel was nu al duidelijk.

Ventilator, LED TV en elektrische deken

De eerste test was geslaagd maar ik was ook heel benieuwd naar een echt camper en kampeer scenario. Hoe zou de EcoFlow Delta Max het doen bij apparaten die veel gebruikt worden in het echte vanlife of camperleven?

Ik probeerde een realistisch scenario uit te werken en bedacht het volgende:

 • De avond is gevallen (dus zonnepanelen doen niets)
 • Je kampeert met je buscamper of camper ergens waar het koud is
 • De dakventilator staat aan om ’s nachts condensvorming te voorkomen
 • De TV staat aan voor je gaat slapen
 • Je elektrische deken staat aan om je (de hele nacht!) warm te houden
Ventilator, elektrische deken en TV
Ventilator, elektrische deken en TV

Deze drie apparaten gebruiken samen ongeveer 84 watt continu. Met de 98% die ik nog over had, kon de EcoFlow Delta Max dit met gemak nog 17 uur volhouden (zie schermpje). Zonder de 24 inch LED TV was dit ongeveer 50 watt en kon het apparaat dit ruim 25 uur volhouden.

In de praktijk betekent het dat je een elektrische deken en dak ventilator een hele nacht aan kunt laten staan en vervolgens in de ochtend nog ruim 65% van je accucapaciteit over hebt. Chapeau!

Waterkoker en Föhn

Tijd voor het zwaardere werk. Tot op heden kon ik het de EcoFlow Delta Max niet echt moeilijk maken. Ik besloot het realistische kampeer scenario uit te breiden en daar een waterkoker en föhn aan toe te voegen.

 • 1,5 liter water koken met de waterkoker voor koffie en thee
 • 6 minuten haren föhnen (de vrouw heeft net gedoucht :D)

Terwijl de ventilator en TV nog aan staan en 52 watt verbruiken zet ik de föhn aan op de heetste stand. Het wattage schoot meteen boven de 1000. Ook de waterkoker van 1800 watt ging aan. De EcoFlow Delta Max ving de korte piekspanning van +- 3400 watt met gemak op (de maximale piekspanning = 5000 watt), en bracht het vervolgens netjes terug tot net onder de 2400 watt, wat het maximale continu vermogen is.

Het duurde ongeveer 6 minuten om de 1,5 liter water te koken (het is een flinke kan) en ik heb het hele stuk gefilmd, te zien in de video hieronder.

Wat je uit de video op kunt maken maken is dat zodra ik de waterkoker aanzet, de föhn iets minder geluid maakt. Dit is waarschijnlijk omdat het maximum van 2400 watt wordt overschreden (de föhn vraag maximaal 1000 watt, de waterkoker maximaal 1800 watt). Toch blijven de apparaten netjes werken en je merkt er verder niets van.

Ik vind het verbazingwekkend om te zien dat de EcoFlow Delta Max in staat is om zoveel dingen tegelijk te doen. Zowel het opladen van diverse apparaten als zware huishoudelijke apparaten voorzien van stroom. Een geweldig resultaat.

De ventilatoren zijn best storend

Maar, niet alles aan dit apparaat is perfect. Het grootste minpunt vind ik het geproduceerde geluid. Zodra je de stekker in het stopcontact steekt of de zonnepanelen veel laadvermogen geven gaan de EcoFlow ventilatoren namelijk aan en deze ventilatoren maken best veel herrie. Ze zijn vrij klein waardoor ze hard moeten werken om de boel koel te houden. Dat maakt een onprettig geluid als je in een kleine ruimte zit. Mijn inziens zou dit echt beter kunnen door grotere (langzaam draaiende) ventilatoren te gebruiken.

Gelukkig vond ik wel een manier om de EcoFlow Delta Max stil te houden. Ik ging even spelen met de ‘Custom charging‘ optie om erachter te komen of de ventilatoren altijd aanslaan bij het laden, of dat het mogelijk was om te laden zonder dit vervelende geluid. Gelukkig was dit laatste het geval. Wanneer ik het laadvermogen via de App terugschroefde tot onder de 400 watt gingen de ventilatoren uit en was het apparaat volledig stil. Goed om te weten!

Wat trouwens ook goed is om te weten is dat de ventilatoren aanslaan wanneer je veel uitgaand vermogen vraagt via 220v, bijvoorbeeld bij een waterkoker. Dit vond ik echter veel minder storend omdat dit maar voor korte duur is. Zodra de waterkoker afslaat gaan de ventilatoren ook meteen weer uit…

Conclusie

De Ecoflow Delta Max heeft me echt verrast. Wat heeft dit apparaat verbazingwekkend veel vermogen. Daar waar mijn twee 105Ah AGM huishoudaccu’s direct leeg waren na een nachtje slapen met de dak ventilator en koelbox, of het eenmalig koken van 0,5 liter water, is deze EcoFlow Delta Max een verademing. Wat een power! En dan niet alleen het piekvermogen, ook de hoeveelheid energie die je in dit apparaat kunt opslaan waardoor je langdurig off-grid kunt kamperen en niet snel zonder energie komt te zitten.

Zelfs na het koken van een flinke hoeveelheid water en het gebruiken van de föhn op de heetste stand, blijft er ontzettend veel accuvermogen over. Als ik alle gadgets ’s nachts tegelijk zou moeten opladen en de hele nacht de elektrische deken gebruik houd ik alsnog meer dan de helft aan accuvermogen over de volgende ochtend. En dat is inclusief de dakventilator + koelbox die de hele nacht aan blijven staan.

3-in-1 accu, omvormer en laadregelaar
EcoFlow Delta MAX Powerstation
4.5
€2.099,00

De EcoFlow Delta MAX is een draagbare Lithium-ion powerstation met een capaciteit van maarliefst 2016wh. Dit apparaat maakt omvormers en laadregelaars voor zonnepanelen overbodig.

De capaciteit is uitbreidbaar en met 4 x 2400W (4600W piek) AC-uitgangen, talloze 12v en USB aansluitingen is hij geschikt voor vele toepassingen zowel binnenshuis als buitenshuis.

Supersnel laden via 230v. Gecombineerd laden via 230v, 12v of zonnepanelen is mogelijk. Zeer populair onder camperaars en vanlife enthousiastelingen.

Wij hebben dit apparaat in onze camper geïnstalleerd en het is werkelijk fantastisch om zoveel power tot je beschikking te hebben. We grillen, koken, koelen vrijwel alles elektrisch nu.

Pluspunten:
 • Grote capaciteit
 • Super snel opladen
 • 100w (!) USB-C aansluitingen
 • 2400W met 4600W piekvermogen
 • Laden via 230v, 12v of zonnepanelen
Minpunten:
 • Prijs
 • Weegt 23 kilo
Bestel nu
Want to support us? We earn a small commission if you make a purchase via our link(s), at no additional cost to you. Win-Win!

Het apparaat maakt bij stevig gebruik wel wat geluid via de ventilatoren. Daar is gelukkig wel omheen te werken door het laadvermogen in de app tot onder de 400 watt in te stellen.

Tot slot kan ik helaas nog weinig zeggen over de lange-termijn kwaliteit van het apparaat. De bouwkwaliteit lijkt in ieder geval goed. Het zijn stevige en goede materialen maar de tijd zal moeten uitwijzen of het een apparaat is die daadwerkelijk lang meegaat.

De performance is in ieder geval goed. Ik kan dan ook niet wachten om de EcoFlow Delta Max binnenkort te gaan gebruiken tijdens onze reis van één jaar door de VS en Canada waarbij we veel offgrid gaan kamperen.

Avatar foto

Chris

Eigenaar van Wereldreizigers.nl | Ontdek de wereld!
- Full-time bloggende wereldreiziger.
- Schrijft over reizen, fotografie, duurzaamheid en gadgets.
- Ontdekt graag extreme en onbekende plekken.

14 comments

 • Hey Chris, ik heb nu een tijdje het lichtere broertje van 1612Wh. Ook bedoeld voor het offgrid camperen, en het is idd een zalig toestel! Gebruik hem los via bestaand systeem maar nu wil ik hem laten opladen via zonnepanelen en de accu van de Transporter tijdens het rijden met een automatische omschakeling als de wagen wordt gestart. Met als grootste verbruikers een Maxxfan en een dieselheater. Mijn zoektocht begint naar hoeveel Watt aan zonnepanelen ik nodig heb en welke zuivere sinusomvormer er tussen moet. Eigenlijk het ganse elektrische schema 😂
  Misschien heeft u tips and tricks waar ik moet zoeken of hoe alles met wat in elkaar te steken, om de Ecoflow met een zo hoog mogelijke Wattage op een zo kort mogelijke tijd op te laden?
  Vele groeten, veel plezier en succes in Amerika,
  Tijl

  • Hey Tijl,

   Het lastige is dat via de accu en zonnepanelen opladen via dezelfde ingang gaat op de Ecoflow met max 10 Ampere. Via de auto laden is slechts 12 volt en 10A, dus dat gaat niet snel. Via zonnepanelen gaat het met maximaal 100 volt en 10A, dus potentieel bijna 10x zo snel, mits je ze rechtstreeks erop aansluit. Dan heb je geen extra regelaar nodig. Ik heb helaas geen schema voor je omdat ik het heb laten inbouwen maar bij mij gaat alles dus op de ‘langzame manier’.

   Bij mij ligt er namelijk nog een regulier huishoudaccu in, die verbonden is met de wagen, met een Victron Energy Cyrix-CT accuscheider ertussen. Die Cyrix zorgt ervoor dat het laden begint als je de auto start, en weer stopt zodra je auto uitgaat. Hij beschermt dus je auto accu, dat die niet leeg raakt. De zonnepanelen zitten bij mij via een Victron laadregelaar ook op de huishoudaccu. Dus die worden volgehouden door zowel de panelen als de auto wanneer we rijden. Ondertussen laad de Ecoflow op de langzame manier (110w ongeveer) rustig door de hele dag vanuit de huishoudaccu, die dus wordt volgehouden door auto en panelen.

   Hoop dat dit een beetje duidelijk schept.

 • Hi, dank leuk. Zit er ook aan te denken. Vooral om fiets accu’s (totaal 1400 watt) op te laden. Nu met ons gebruik houden we het met redelijk weer 3-5 dagen uit maar dan zijn fietsen leeg. Om hem extra aan te sluiten gaat me wat ver maar kan ik hem ( als hij vol is) niet gewoon aansluiten op mijn 220 aansluiting van de camper ?. Dan laad hij de accu etc toch ook bij en heb ik 220v? ( die staat los van gebruik voor de fietsen)
  Graag advies.

  • Hey Hans, Chris van Wereldreizigers.nl hier. Ja, dat is zeker mogelijk. Zolang jouw omvormer het doet, kun je gewoon met 230v de Ecoflow opladen. Je creëert in essentie dan gewoon een grote accubuffer waarmee je de fietsaccu’s gemakkelijk kunt opladen. Dit kan tijdens het rijden, of wanneer je ergens op een camping staat, dat maakt verder niet uit.

 • beste, kan je de opgeladen EcoFlow niet gewoon gebruiken als een 220v stroombron, en de camper er mee verbinden zoals je hem anders aan de walstroom hangt?

  • Hi Ronny,

   Dat kan zeker! Ik heb dat al eens gedaan bij de caravan van mijn schoonouders, ging prima hij heeft echt genoeg power daarvoor.

 • Hoi Chris,

  Hoe heb jij de ecoflow verbonden met de huishoudaccu? Ik heb er alleen kabels bij die je in een 12v sigaretten stopcontact kunt doen…en het uiteinde heeft geen plus en min voor op de accupolen.

  • Via de auto / zonnepanelen ingang aan de achterkant. Die is daarvoor bedoeld. Wij hebben we 12v ‘aansteker’ eraf geknipt en de kabel dus (met een kleine schakelaar ertussen) rechtstreeks verbonden met de huishoudaccu’s. Er zit een plus en min in die kabel, je moet hem dus een beetje aanpassen zelf om hem goed passend te maken voor je accus.

   Vergeet niet een schakelaartje ertussen te zetten. Nu kunnen we met die kleine schakelaar dus regelen wanneer de EcoFlow wel of niet mag bijladen. Dit is nodig anders trekt hij de huishoudaccu’s helemaal leeg.

 • Dag Chris,

  Ergens op het Youtube-net vernam ik dat je met de EcoFlow ook stroom kan geven via je stopcontacten (vb. als back-up voor belangrijke toestellen bij uitval van de netstroomvoorziening). Dit zou wel enkel werken voor de stopcontacten binnen dezelfde kring.

  Mijn vraag: Zou dit ook lukken wanneer ik een kabel uit de AC-aansluiting in één van de stopcontacten in onze caravan insteek? Op die manier zou ik bijvoorbeeld onze koelkast in de caravan op 220 v kunnen laten draaien tijdens het rijden (zorgt voor een veel betere koeling dan op de 12v van de auto, vermoed ik).

 • Hola Chris!

  Dank je wel voor je uitleg en informatie, erg handig. Ben al een tijdje aan het rondkijken en inlezen voor een camper. De bedoeling is om voornamelijk off grid te reizen

  Wat ik me dan vaak afvraag, is het handig om een combinatie van Ecoflow en een standaard huishoudaccu te installeren? Of is alleen een Ecoflow voldoende voor het opladen van je koelbox, laptops, camera, maxxfan en water installatie.

  Groetjes,
  Lara

  P.S. Veel plezier met je roadtrip door de VS en Canada. Ben benieuwd hoe je ervaringen zijn met je Ecoflow

  • Hey Lara,

   Graag gedaan! Wij hebben gekozen voor een duo-setup (dus huishoudaccu + EcoFlow Powerstation), omdat wij een camper hadden waar alles al in zat qua 12 volt. Alles draaide op die huishoudaccu, de verlichting, waterpompje, WC pompje, verwarming, etc.

   Het was qua bedrading en installatie gewoon een stuk eenvoudiger en logischer om de EcoFlow ernaast te zetten, in plaats van alles opnieuw te moeten bedraden.

   De upgrades die we aan de camper gedaan hebben, zijn vooral zware apparaten op 220v (bijvoorbeeld de electro boiler), en die is dus wel rechtstreeks met de EcoFlow verbonden.

   Kijk, als ik een nieuwe camperbus zou bouwen dan zou ik alles rechtstreeks op de EcoFlow doen, en de huishoudaccu achterwege laten. Dat zou gewoon veel logischer zijn qua bedrading.

   Maar als je al een bestaand systeem hebt, dan gewoon de EcoFlow erbij zetten, koppelen via de 12v laadoptie en primair gebruiken voor al het zware werk, zoals water koken voor koffie, water verwarmen voor douchen, koelen van de koelkast en natuurlijk al je gadgets en appraten via de USB en USB-C aansluitingen, want die zijn ook erg krachtig (snelladen via USB!). De huishoudaccu bij een bestaand systeem lekker laten zitten voor alle verlichting, pompjes, etc!

   En inderdaad: we moeten echt weer eens iets schrijven over de EcoFlow, hoe we het in de praktijk gebruiken. Ik zet het op ons lijstje!

   Hopelijk heb je hier wat aan 🙂

   Chris

 • Goedemiddag,

  Ik vond een lithiumaccu van 360 ah. Wat zou nu volgens jou het voordeel zijn om die ecoflow die jij beschrijft, in te bouwen?

  En je vroeg ook om foutjes te melden. Bij het deel Custom charging staat ” het laadvermogen van het stopcontact worden teruggeschroeft ” en ipv de T achteraan mag het een D zijn.

  Groetjes, Karin

  • Hey Karin,

   Bij de ecoflow heb je geen aparte laadregelaar nodig en ook geen omvormer, dat zit er namelijk al in. En het apparaat heeft een gigantisch piekvermogen en omvormers die dat kunnen zijn vaak groot, zwaar en duur dus je hebt in feite ook minder apparaten nodig wat je denk ik een hoop ruimte scheelt. Ook qua draden aanleggen maakt het alles een stuk eenvoudiger… Tot slot kun je hem makkelijk loskoppelen en meenemen, mocht je hem in de tuin of in huis o.i.d. willen gebruiken.

   Wat betreft het foutje, hartelijk dank, ik ga het meteen aanpassen!

Elke maand leuke reistips en voordelen ontvangen?

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »
52 Shares
52 Shares
Copy link