Wereldreizigers.nl
sandisk-extreme-pro-usb-3-1-ssd

Review | SanDisk Extreme Pro SSD voor reizigers en fotografen

Ik heb voor deze review de nieuwe SanDisk Extreme Pro Portable SSD (hier verkrijgaar) weten te bemachtigen. Na de verschillende tests kan ik concluderen dat het lange wachten en urenlang maken van backups nu gelukkig toch écht tot de verleden tijd behoort. De nieuwe SanDisk SSD’s zijn mijn inziens zó snel en goed, dat ze al je verwachtingen zullen overtreffen. In dit artikel lees je alles over de tests en mijn persoonlijke ervaringen.

SanDisk Extreme Pro Portable SSD
SanDisk Extreme Pro Portable SSD

1. Inleiding | Waarom voor wereldreizigers?

Je bent op vakantie of onderweg tijdens je wereldreis en whoops, je telefoon of camera geheugen zit vol. Wat nu? Tot voor kort kon je een avondje vrij gaan plannen om je geheugen vrij te maken. Een avondje backups maken op verschillende SD kaartjes, logge en trage externe harde schijven of uren en soms zelfs dagenlang alles uploaden naar de cloud (op brakke hotel wifi) voordat je het veilig kunt verwijderen van je apparaten. Wie heeft daar nog zin in?

Het lange wachten en urenlang maken van backups, behoort vanaf gelukkig nu toch echt tot de verleden tijd. De nieuwe SanDisk Extreme Pro Portable SSD’s, zoals ze in volledigheid heten zijn zó snel en goed, ze overtroffen tijdens het testen al mijn verwachtingen. In dit artikel zal ik uitleggen waarom deze SSD’s een absolute must zijn voor content creators en iedereen die van fotografie en videografie houdt in combinatie met (wereld)reizen.

2. Unboxing

What’s in the box? Het is een klein doosje. Het weegt vrijwel niets dus ik was benieuwd wat ik aan zou treffen. In de doos zit een beknopte handleiding, de SSD en 2 USB kabels (1x USB-C naar USB en 1x USB-C naar USB-C). Ik heb ter referentie een pinpas ertussen gelegd zodat je goed kunt zien hoe compact de SSD werkelijk is.

3. Product-details van de fabrikant

Supersnelle prestaties
De SanDisk Extreme Pro maakt gebruik van onze bliksemsnelle, zelf ontwikkelde NVMe-technologie om de overdrachtssnelheden drastisch te verhogen tot 1050 MB/s en optimaal gebruik te maken van de USB 3.1 Gen 2-interface. Dus je kunt rechtstreeks vanaf de drive werken, waardoor full-frame editing met weinig onderbrekingen mogelijk is. Zo bespaar je tijd en houd je de interne opslagcapaciteit van je computer vrij.

Extra sterk ontwerp met gebruik van speciale materialen
Een extra sterk ontwerp met een behuizing van gesmeed aluminium om de SSD-kern te beschermen en warmte af te voeren. Bovendien biedt een duurzame coating van siliconenrubber een grotere schokbestendigheid met zijn IP55-classificatie voor water- en stofbestendigheid.

Tot 2 TB
Creatieve professionals zijn zich bewust van de waarde van opslagruimte. Met capaciteiten tot 2 TB heb je genoeg ruimte voor alle bestanden waaraan je moet werken of die je moet leveren.

Licht en op zakformaat
Door het compacte en lichte formaat van de Extreme PRO® SSD kun je heel gemakkelijk je inhoud overal mee naartoe nemen, binnen de stad of naar een internationale bestemming.

Universele compatibiliteit
De Extreme PRO® SSD werkt standaard met pc’s en Mac™-computers en kan worden verbonden met USB Type C en Type A, waardoor het gemakkelijk is om onder vrijwel alle omstandigheden en zonder onderbrekingen te werken.

Waterbestendig
IP55 voor water- en stofbestendigheid

5 jarige beperkte garantie
Geniet van de gemoedsrust die een beperkte garantie van 5 jaar biedt als deze afkomstig is van SanDisk®, een toonaangevende aanbieder van flashopslag.

Officiële Specificaties

  • Capaciteit: 1 TB
  • Interface: USB 3.1 Gen 2
  • Aansluiting: USB-C geen extra stuurprogrammas nodig)
  • Afmetingen: (L x W x H)110.26mm x 57.34mm x 10.22mm
  • Gewicht: 79 gram
  • Garantie: 5 jaar

4. Voor veeleisende content creators

Deze SSD doet meer dan je zou verwachten en is dus met name voor reizigers en content creators die echte performance nodig hebben. De SSD is zo ongelooflijk snel! Volgens de fabrikant blijft de maximumsnelheid net onder de 2 GB per seconde (!) steken voor het lezen van data. Schrijven van data kan tot wel 1050 MB/s. Dat zijn ongekende snelheden en SanDisk laat de concurrentie daarbij voorlopig ver achter zicht.

Natuurlijk wilde ik deze snelheden ook proberen te halen in de tests, dus vol goede moed ging ik aan de slag. Tijdens het testen kwam ik er echter al snel achter dat geen enkel apparaat of gadget dat ik in mijn bezit heb het de SSD enigszins moeilijk kon maken. Wow!

5. Tests en resultaten

Een gloednieuwe high-end Smartphone, een laatste generatie Chromebook, een nieuwe pro-sumer DJI drone, niets kwam in de buurt van de maximum snelheid. Het enige apparaat waarmee ik snelheden hoger dan 500 MB/sec kon behalen was mijn PC workstation uit 2021 die over flink wat power beschikt. Ik behaalde met de workstation een snelheid van ongeveer 850 MB/s – een snelheid die ik nog nooit eerder had behaald.

Het moge duidelijke zijn dat we het hier over een high-end product hebben voor veeleisende gebruikers en content creators. Een product wat klaar is voor de toekomst.

Update 20 september 2023: Ik heb onlangs een nieuwe PC gebouwd met een interne M.2 Pro SSD van Samsung die tot 7GB per seconde kan schrijven. Ik heb de test hierop nogmaals uitgevoerd en inderdaad, de 1050 MB per seconde werd inderdaad met gemak gehaald, precies zoals de opgegeven snelheid vanuit de fabriek. Ik heb ook de nieuwe Sandisk gekocht waarmee 2000 MB/s wordt beloofd, ook dat haalt de SSD met het grootste gemak.

4K film kopiëren smartphone

Screenshot 20201109 114342 | SanDisk Extreme Pro SSD | Wereldreizigers.nl

Mijn Huawei P30 pro smartphone, wat toch echt wel een high-end smartphone genoemd kan worden, bleef steken op 500 MB/s met het kopiëren van een 4k HDR film. Dat op zichzelf is toch wel een prestatie op zich! De film van ruim 40 Gigabyte liet zich in 1,5 minuut kopiëren vanaf de SSD naar de telefoon. Ook dat was een nieuw record, by far!

Update 20 september 2023: De test is nogmaals uitgevoerd met een Google Pixel 7. Hiermee werd zonder moeite de 1050 MB/s gehaald.

Backups maken vanaf smartphone

De volgende test was het kopiëren van meerdere grote video bestanden die ik eerder vanaf mijn Fuji systeemcamera en DJI Mavic Air 2 drone had gekopieerd naar de telefoon om te bewerken. Tijdens het maken van de backup – het kopiëren naar de SanDisk Extreme Pro Portable SSD – haalde het apparaat in combinatie met de Huawei P30 pro ook ongeveer 500 MB/s. Het duurde in totaal net geen 7 minuten om bijna 200 GB aan foto en videobestanden te kopiëren naar de SSD. I was impressed!

In de praktijk betekent dit simpelweg dat je tijdens het reizen – of je nu bovenop een vulkaan staat of rustig een kopje koffie zit te drinken op het terras – in enkele minuten ruimte vrij kunt maken op je apparaten door een backup te maken op de SanDisk SSD.

Toen ik hetzelfde trucje deed bij mijn nieuwe Chromebook, bleven de snelheden ook steken op ongeveer 550 MB/s. Ik denk dat je voor de maximale snelheid van 1050 MB/s echt een high-end workstation nodig hebt of één van de nieuwste Apple computers, en dat zegt veel over dit product.

6. Extreem compact

Een goede SSD is er één die je ook daadwerkelijk bij je hebt. Zoals je op de foto’s kunt zien is de SSD extreem compact – de SanDisk Extreme Pro Portable SSD past gewoon in mijn portemonnee! Met het compacte formaat en dikte van ongeveer een centimeter, kun je hem zelfs bij je pinpassen bewaren. Het formaat en gewicht is met name voor reizigers natuurlijk enorm belangrijk. Tijdens het reizen is elke gram er één teveel en door het supercompacte ontwerp en het gewicht van slechts 79 gram is er geen reden meer om hem thuis te laten of achter te laten in je hotelkamer.

7. Sterk en IP55 classificatie

De SanDisk Extreme Pro Portable SSD is opgebouwd op een massief stuk aluminium en is afgewerkt met stootvast rubber. De SSD kan dus wel tegen een stootje en met de IP55 classificatie is het ook nog eens stof en spatwaterdicht. Dit is een prettige gedachte als je de SSD meeneemt tijdens een lange hike op een berg of diep de jungle in gaat. Zware regenval, vochtigheid en kou zijn op dit soort momenten niet uit te sluiten en het is fijn om te weten dat je SSD daar in ieder geval tegen kan en je bestanden veilig zijn.

SanDisk Extreme Pro Portable SSD IP55 classificatie
Review | SanDisk Extreme Pro SSD voor reizigers en fotografen 12

8. Conclusie

Update 20 september 2023: Een jaar geleden testte ik de eerste generatie van dit product, toen dacht ik eigenlijk dat het allemaal niet nog sneller kon. Met de 2e generatie is de snelheid zowat verdubbeld naar 2000 MB/s, iets wat ik voorheen niet voor mogelijk hield. 100 Gigabyte aan dronebeelden kopieer je op deze snelheid in slechts 50 seconden! Werken met deze SSD’s is na een jaar gebruik echt een verademing gebleken en ik kan me ook niet meer voorstellen dat het ooit anders is geweest.

Ze hebben bij de nieuwe V2 varianten het robuuste ontwerp gelukkig identiek gehouden. Het apparaatje ziet er geweldig uit, is supersterk en kan tegen een stootje en vocht. Wat mij betreft is de SanDisk Extreme Pro Portable SSD (hier verkrijgbaar) een prijswinnend product. De concurrentie van SanDisk heeft het nakijken, op dit moment komt eigenlijk niets in de buurt.

Het enige minpunt is de prijs. Het is een high-end product en daar hangt natuurlijk een prijskaartje aan. Je krijgt voor die prijs wel heel veel waar voor je geld en standaard 5 jaar fabrieksgarantie. Dit betekent dat ook SanDisk uitermate veel vertrouwen heeft in de robuustheid en kwaliteit van het product.

Ik ben na een jaar intensief gebruik in ieder geval ontzettend tevreden. Nu jij nog.

Print Friendly, PDF & Email
Avatar foto

Wereldreizigers

Wereldreizigers.nl | Alles over verre reizen, wereldreizen, reisnieuws, reisfotografie, backpacken, reistips en meer.

5 comments

  • Perfect om de foto’s van mijn canon 5d mee te backuppen, snelheid en betrouwbaarheid zijn erg belangrijk voor mij. Ik ben fotograaf van beroep en ik ken SanDisk maar al te goed, ik heb er denk ik wel 20 SD kaartjes van en ze hebben me nog nooit in de steek gelaten.

  • Deze komt zeker van pas tijdens mijn reizen, ik heb altijd ruimte tekort en dat hij tegen een stootje kan is een extra ++!

  • Precies wat ik zocht. Knettergek wordt ik inmiddels van al die trage USB sticks.

  • Professionele fotografe hier. Ik heb de 2TB sinds vorige week in bezit (na het lezen van je artikel!) en ik kan inderdaad bevestigen dat hij echt razendsnel is. Ook vind ik de rubber-achtige case ontzettend goed gedaan. Die 5 jaar garantie snap ik daarom ook wel, je krijgt dit ding echt niet zomaar kapot.

Elke maand leuke reistips en voordelen ontvangen?

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »
Copy link