Wereldreizigers.nl
DSCF3401 | smartphone | Wereldreizigers.nl

Smartphone op vakantie | Checklist veiligheid en data-besparing

Je doet er werkelijk alles mee tegenwoordig, van appen en navigeren tot internetbankieren. Een smartphone is niet meer weg te denken op reis. Vrijwel iedereen neemt daarom een smartphone mee naar het buitenland, maar doet dit zonder enige voorbereidingen te treffen wat betreft veiligheid en data-besparing. Voor je het weet heeft iemand toegang tot je bankieren apps en ben je binnen twee dagen door je databundel heen, terwijl dit gemakkelijk voorkomen kan worden.

In dit artikel zal ik je helpen bewust te worden van de risico’s van openbare wifi en je tips geven om (veel) data te besparen. Een goede voorbereiding is het halve werk!

1. Reserve telefoon, simkaart en random-reader

Natuurlijk kun je altijd een nieuwe telefoon kopen als je onderweg bent. Maar onderschat niet wat je tegenwoordig allemaal op je telefoon doet. Internet bankieren, TAN-codes, creditcards beheren, cryptovaluta’s handelen (handig als passief inkomen), mijnoverheid, belastingaangiftes, DigiD. Allemaal zeer privacy gevoelige zaken waar je vaak ook nog eens een ’two-factor-authentication’ op hebt als extra beveiliging.

Geblokkeerde bankkaarten en creditcards

Dat een onbekend persoon na diefstal mogelijk toegang heeft tot al die gevoelige zaken is natuurlijk al ontzettend vervelend, maar zelf kun je ook ineens helemaal niets meer. Geen bankkaart en creditcards, omdat deze geblokkeerd worden en geen apps om geld over te maken. Dubbel stress dus. En op afstand is dat ook niet zomaar even op te lossen.

Een reserve telefoon met alle belangrijke apps al geactiveerd is aan te raden als je op reis gaat
Een reserve telefoon met alle belangrijke apps al geactiveerd is aan te raden als je op reis gaat

Internet bankieren

Een nieuwe simkaart sturen naar Timboektoe kan namelijk wel even duren… Om internet bankieren weer te activeren op je nieuwe telefoon, heb je meestal je random-reader weer nodig. Andere bank-apps vragen je om met je oude telefoon een QR code te scannen op de nieuwe telefoon, om de gegevens over te zetten.

DigiD gebruiken? Ook dan heb je je oude telefoon nodig om de QR code te scannen. Om bij je Google Authenticatie 2FA sleutels te komen, moet je je backup gegevens bij je hebben, of toegang hebben tot je oude telefoon.

Kortom: je kijkt machteloos toe als je niet voorbereid bent en je bent daar dagen al dan niet weken mee bezig om het allemaal weer op te lossen. Iets dat je complete reis of vakantie overschaduwt.

Reserve telefoon

Al deze mogelijke ellende kun je voor zijn door simpelweg een reserve smartphone mee te nemen. Een oude smartphone waarop alles al geïnstalleerd is en waarmee je toegang hebt tot alle bovengenoemde zaken. Zet hem (volledig opgeladen) uit en stop hem onderin je bagage, dan is hij altijd ready-to-go als het nodig is.

Daarnaast is het ook handig om bij langere reizen een reserve simkaart bij je te hebben en vergeet ook je random-reader niet. Je weet nooit wanneer je het nodig gaat hebben.

2. Databundels en simkaarten

Zonder een databundel ben je in het land van bestemming volledig afhankelijk van gratis wifi netwerken, waar qua snelheid en veiligheid ook weer heel wat over te zeggen is (daarover meer bij punt 5).

Simkaart kopen

Om niet afhankelijk te zijn van riskante, gratis wifi-netwerken kun je het beste van tevoren een simkaart kopen zodat je direct na aankomst in het land onder andere WhatsApp, email, internet en navigatie kan gebruiken. Je kunt dit thuis al doen via de website van Airport Telecom maar wist je dat je tegenwoordig ook gewoon last-minute op Schiphol bij ze terecht kunt? Airport Telecom op Schiphol heeft simkaarten beschikbaar voor 28 landen waaronder Zuid-Afrika, Thailand, Dubai, de USA en Canada.

Simkaart kopen op Schiphol
Simkaart kopen op Schiphol

Opwaarderen

Veel van deze simkaarten zijn ook beschikbaar als e-Sim en het naderhand opwaarderen is ook een fluitje van een cent. Je hoeft dus niet in winkels op zoek naar fysieke kaarten om op te waarderen.

De Airport Telecom winkel op Schiphol Plaza (Arrival Hall 1 & 2) is zeven dagen per week geopend. Op werkdagen van 07.00u tot 18.00u. In de weekenden van 07.00u tot 16.00u. Doe er je voordeel mee!

3. Smartphone data besparen

Heb je een databundel of simkaart gekocht voor het land van bestemming? Geweldig! Maar houdt er dan rekening mee dat veel apps op de achtergrond constant data vreten van je bundel(s). Je hebt natuurlijk de welbekende data-vreters zoals Netflix, die een eventueel gekochte databundel in enkele minuten in rook kan laten opgaan. Maar er zijn veel meer apps waar je even kritisch naar moet kijken. Hieronder enkele tips om je databundel in het buitenland te beschermen.

Smartphone
Smartphone

Facebook & Instagram data besparen

In Facebook en Instagram kun je bij de instellingen (Instellingen –> settings & privacy –> Media) data-besparende opties aanzetten. Bijvoorbeeld dat video’s niet meer automatisch downloaden en afspelen op je bundel, maar uitsluitend nog wanneer je met een wifi netwerk verbonden bent. Ook hebben beide apps een ‘data saver’ functie wat nog eens een extra 40% aan data kan besparen.

Google Maps data besparen

Steeds meer mensen weten wel dat je via Google Maps ‘offline kaarten’ kunt downloaden, zodat je offline alsnog de app kunt gebruiken en kunt navigeren. Dit activeer je door naar je naar je instellingen te gaan en offline kaarten te downloaden (open google maps –> klik op je account icoontje –> offline kaarten –> selecteer je kaart).

Google Maps offline Kaarten | Data besparen
Google Maps offline Kaarten | Data besparen

Wat veel mensen echter niet weten is dat deze kaarten ook kunnen verlopen waardoor Google Maps op de achtergrond, volledig automatisch, ze weer helemaal opnieuw gaat downloaden. Je kunt dit eventueel uitzetten bij je offline settings of zet het op ‘Wifi only’ voordat je vertrekt. Standaard staat dit namelijk niet aan en kan het je data-bundel flink beschadigen zonder dat je het doorhebt.

Netflix, Prime, Spotify en andere streaming-apps

Net als bij de offline maps kun je bij streaming apps zoals Netflix, Prime en Spotify tegenwoordig veel muziek, series en films al van tevoren downloaden op je smartphone. Handig!

Maar waar het vaak alsnog mis gaat is dat de ‘auto download’ optie ongemerkt aanstaat. Die optie zorgt er namelijk voor dat wanneer je bijvoorbeeld een aflevering of seizoen af hebt gekeken, hij automatisch alvast op de achtergrond de volgende voor je download. Handig op een wifi netwerk, maar desastreus voor je databundel. Controleer daarom de instellingen van al je streaming apps voordat je in het vliegtuig stapt.

Tip: Spotify kun je zelfs een maand lang volledig in offline modus gebruiken, voordat je hem weer een keer met internet moet verbinden. Na een maand zal je zien dat veel nummers niet meer willen afspelen, tenzij je de nummers opnieuw downloadt / synchroniseert.

Even verbinden met een snel-wifi netwerk in de online modus zal ervoor zorgen dat alles daarna weer netjes afspeelt. Vergeet alleen niet de app direct daarna weer in de offline modus te zetten.

Apps die auto-updaten

Google en Apple play stores proberen je telefoon zo goed mogelijk up-to-date te houden. Dit is essentieel om de veiligheid van je apparaat te waarborgen, vooral als je er ook op internet bankiert en je creditcards beheert.

Apps updaten vaak automatisch in de nacht
Apps updaten vaak automatisch in de nacht

Vaak gaan de telefoons automatisch updaten midden in de nacht, wanneer de telefoon aan de lader ligt en je het niet doorhebt. Ook dit kan met de verkeerde instellingen betekenen dat je data-bundel in één nacht volledig is verbruikt.

Apps en games worden alsmaar groter en alles updaten kan tegenwoordig vele gigabytes aan data kosten. Controleer daarom je update-instellingen en zet het automatisch updaten op wifi-only’ of download de app-updates één keer in de week handmatig, wanneer je er zeker van bent dat je op een goede wifi verbinding zit.

Cloud-apps

Misschien een voor de hand liggende data-vreter, maar juist daarom ook één die vaak wordt vergeten omdat het zo normaal is geworden: de apps die al je foto’s en video’s synchroniseren van je apparaat naar de cloud. Je bent er zo aan gewend geraakt in Nederland dat je hem snel vergeet, maar doe jezelf een plezier en check de instellingen voordat je vertrekt! Zet auto-synchronisatie op Wifi-only of zet hem uit. Het zal je tijdens je vakantie, wanneer je natuurlijk enorm veel foto’s en video’s maakt, vele gigabytes aan data besparen.

Lees ook: Foto back-ups maken op reis | Online of toch offline?

4. Een stevige smartphone is fijn

Diefstal van je mooie smartphone is een vergroot risico tijdens het reizen, daarvoor sluiten we natuurlijk een goede reisverzekering af.

Smartphones zijn erg kwetsbaar

Dan is er ook nog een ander groot risico: het kapot gaan van je smartphone. Oké, je hoeft echt niet speciaal een nieuwe telefoon te kopen voor je wereldreis, dat zou gekkenwerk zijn. Je high-end iPhone, Samsung of Huawei kan gewoon mee op reis als je deze al hebt.

Een smartphone die tegen een stootje kan, of water, of zand...
Een smartphone die tegen een stootje kan, of water, of zand…

Overweeg het aanschaffen van een minder fancy, maar stevige smartphone.

Chris – Wereldreizigers.nl

Welk type telefoon is geschikt

Maar mocht je toevallig net een aflopend abonnement hebben, denk dan eens goed na over het type telefoon wat je gaat aanschaffen voordat je op wereldreis gaat. Overweeg het aanschaffen van een minder fancy, maar stevige smartphone. Allereerst scheelt het je zomaar 500 tot 1000 euro als je voor een goedkoper model gaat (iets wat ik ook uitgebreid in het ‘sparen voor je wereldreis in 10 stappen‘ artikel heb uitgelegd).

Tip: Wanneer je toch voor een dure iPhone of Samsung kiest, zorg dan op zijn minst voor goede, hele goede bescherming. Een beetje wereldreiziger komt namelijk altijd in situaties terecht waarbij je telefoon het zwaar te verduren krijgt.

Binnen 5 minuten kun je er hier één online bij bol.com bestellen. Bol.com heeft bijna een half miljoen opties om uit te kiezen!

5. Bij wifi is een VPN essentieel

Realiseer jezelf dat wifi-netwerken niet veilig zijn. Als je niet thuis bent, weet je namelijk nooit wie er nog meer met hetzelfde netwerk verbonden is en meekijkt met je internetverkeer. Het grootste probleem met gratis wifi is dat er een hacker tussen jou en het verbindingspunt kan zijn. Geen vergezocht idee, iedereen kan dit namelijk doen.

Realiseer jezelf dat wifi-netwerken, met of zonder paswoord, niet veilig zijn.

Chris – Wereldreizigers.nl

Met de naam en het wachtwoord van een wifi-netwerk, kan iemand relatief namelijk eenvoudig de hotspot-functie van een telefoon of computer aanzetten en dit dezelfde naam en wachtwoord geven. Gebruikers zoeken naar het netwerk, vullen het wachtwoord in, en maken zo verbinding met het apparaat van deze hacker.

Hotels, hostels, restaurants en koffietentjes

Als het om een locatie gaat met bezoekers die regelmatig terugkeren, verbinden hun apparaten misschien zelfs automatisch zonder dat ze het in de gaten hebben. Hackers maken vervolgens gebruik van simpele gratis software om het internetverkeer van deze verbonden apparaten te volgen. Vanuit daar zijn de mogelijkheden vrijwel oneindig.

Free wifi, je kent de borden in restaurants en hotels vast wel. Wees je ervan bewust dat gratis wifi altijd een risico is.
Free wifi, je kent de borden in restaurants en hotels vast wel. Wees je ervan bewust dat gratis wifi altijd een risico is.

Waar zouden hackers dit soort vallen uitzetten? Juist, op de plaatsen waar nietsvermoedende slachtoffers langere tijd op dezelfde plaats blijven en gebruik maken van hun telefoons. Hotels, hostels, restaurants en koffietentjes zijn dit soort plaatsen.

Wachtwoord staat geschreven op een bordje

Bovendien kun je juist daar gemakkelijk de gegevens van een wifi-netwerk vinden. Meestal op een bordje aan de muur of op het menu. Ben jij als reislustige bezoeker van dit soort vestigingen het volgende slachtoffer? Ik hoop het niet.

Bij wifi gebruik is een VPN essentieel
Bij wifi gebruik is een VPN essentieel

Een VPN is echt het geld waard

Gelukkig kun je jezelf hier ook tegen wapenen. Een VPN (slechts 2,99 per maand) kan het niet alleen laten lijken dat je in een ander land bent (voor het aanbod van Netflix bijvoorbeeld…), het versleutelt je verbinding ook op een cryptische manier zodat hackers er ook niet meer bij kunnen. Een VPN zorgt er dus voor dat je zelfs op openbare en gratis wifi-netwerken met een gerust hart kunt internetbankieren en andere privacy gevoelige zaken kunt regelen. Neem maar van mij aan dat het die drie euro per maand meer dan waard is!

Lees ook: Wat is de beste camera voor een wereldreis? En waarom dan?

Print Friendly, PDF & Email
Avatar foto

Chris

Eigenaar van Wereldreizigers.nl | Ontdek de wereld!
- Full-time bloggende wereldreiziger.
- Schrijft over reizen, fotografie, duurzaamheid en gadgets.
- Ontdekt graag extreme en onbekende plekken.

Foutje gezien? Vraag? Opmerking? Laat het ons weten in de reacties!

Elke maand leuke reistips en voordelen ontvangen?

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »
9 Shares
9 Shares
Copy link