Wereldreizigers.nl
Home » Reistips » Op reis met de camper? Dit zijn de kampeer opties

Op reis met de camper? Dit zijn de kampeer opties

Ultieme vrijheid, het elke dag kunnen kiezen van je eigen achtertuin en lekker rondtoeren met je huisje altijd bij de hand: wij vinden reizen met de camper heerlijk! Wil je ook op reis met de camper? Maar heb je geen idee hoe het werkt en welke optie het beste bij je past? In dit artikel vertellen we je meer over de diverse camper kampeer opties.

Lees ook: Hoe bepaal je jouw ideale camper reisroute? | Onze tips en ervaringen

Wildkamperen

Wildkamperen vinden wij het allerleukst! Mocht je wel eens gezocht hebben op ‘vanlife’ op Instagram, Pinterest of YouTube dan heb je vast wel eens een plaatje voorbij zien komen van iemand die vanuit zijn/haar bed over de zee uitkijkt. Maar ook heerlijk met je koffie het bed uitstappen aan de voet van een prachtige berg behoort tot de opties of een gezellige kudde schapen die je komen verwelkomen. Niets is te gek: 1 zijn met de natuur. Onze absolute favoriet onder de verschillende kampeer opties.

Wildkamperen is niet in alle landen toegestaan, zeker in Europa zijn de regels per land verschillend. In principe is het in de meeste landen verboden en wordt het in sommige landen (zoals Griekenland) wel vaak gedoogd. Noorwegen en Zweden zijn wat dat betreft ideaal. Daar geldt het allemansrecht, oftewel: het recht om van de vrije natuur te genieten. Overigens zijn ook daar wel regels verbonden aan het kamperen. Zo moet je de natuur altijd achterlaten zoals je het hebt aangetroffen en mag je niet zomaar op privéterrein parkeren. Ook in Albanië is wildkamperen toegestaan, net als de Baltische Staten (Estland, Letland, Litouwen) en Schotland. Overigens is het per land slim om de regels er nog even op na te lezen!

Lees ook: Wildkamperen Portugal verboden in 2021 | Campers trekken naar Spanje

Benieuwd naar voorzieningen die je nodig hebt om te kunnen wildkamperen? Lees hier alles dat je moet weten voor jouw vakantie met camper.

Camperplaatsen

In veel landen in Europa zijn er onder de kampeer opties mogelijkheden om op zogenaamde camperplaatsen te staan. Ook in Nederland vind je deze plekken. Vaak kun je hier voor een paar euro (en soms ook gratis!) op speciale parkeerplaatsen parkeren. Het kan dus zijn dat je op een eenvoudige parkeerplaats staat, waar zich soms ook voorzieningen als water, elektriciteit en loospunten bevinden. Ook kan het zijn dat de plek iets aantrekkelijker is. In Zwitserland hebben wij bijvoorbeeld op de Sustenpas bovenaan de ‘Steingletsjer’ geparkeerd. Dit voelde als wildkamperen!

Ook zijn er zogenaamde ‘bivak zones’ in landen als België, Duitsland en Frankrijk waar je legaal in de natuur mag staan voor een korte tijd. Ook hierbij is het zeer belangrijk de plek er altijd netjes achter te laten volgens het ‘leave no trace’-principe.

Campings

Campings zijn het meest uitgebreid qua voorzieningen, maar ook daar zit natuurlijk verschil in. Er bestaan speciale campings voor campers, waar je dan soms met z’n alle op een rijtje naast elkaar staat. Het voordeel van campings is dat er altijd voorzieningen zijn als water, elektriciteit en loospunten.

Hoe vind je de ideale kampeerplek?

Op de app van Campercontact zijn tal van campings en camperplaatsen te vinden. Ideaal wanneer je in landen bent waar wildkamperen niet is toegestaan. Ook staan hier diverse waterpunten en loospunten op vermeld.

De app van Park4Night vinden wij zelf erg fijn, omdat daar naast de eerder genoemde kampeer opties ook wildplekken op vermeld staan. Veel camperaars en vanlifers gebruiken de app, dus er staan ook behoorlijk wat reviews op. Ook op deze app kun je waterpunten, gas navulpunten, en loospunten vinden. Wij raden voor beide apps de betaalde versie aan, omdat je op die manier beter kunt filteren op jouw ideale wensen.

Meer weten over Reisstel.nl?

Je kunt ons volgen op onze Instagram pagina @Reisstel.nl en website, www.reisstel.nl. Daarnaast zullen wij op Wereldreizigers.nl elke week een update schrijven! Tot volgende week!

Avatar foto

Reisstel

FULLTIME REISSTEL
Dutch travelcouple Erik & Lisa
Europe vanlife with Fred ?
Sold our house and quit jobs for adventure
Your travelguide for an ultimate trip

Elke maand leuke reistips en extra voordelen ontvangen? En wist je dat we maandelijks een wereldkaart weggeven onder onze abonnees? Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is hieronder je e-mailadres achter laten, je maakt dan elke maand opnieuw kans!

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »
1 Share
1 Share
Copy link