Wereldreizigers.nl
Finland 2021 (2) | Kamperen in de winter tips
Home » Overlanden » Overlanden en kamperen in de winter (-28°C) | 5x handige tips

Overlanden en kamperen in de winter (-28°C) | 5x handige tips

Vanuit Kroatië kijken we terug op onze reis door Noord-Europa in de winter van 2021/2022. Wat een avontuur was dat! Het overlanden en kamperen in de winter gaf nog een extra dimensie aan ons avontuur. Ook gaf het ons zekerheid dat we nu volledig zijn voorbereid op het full-time reizen over de wereld, in alle klimaten en alle seizoenen.

In dit blog vertellen we hoe we overleefden bij -28ºC, hoe je kampeerplekken vindt in de winter en wat wij doen in de lange donkere en vooral koude avonden en nachten. Kortom, veel tips en tricks voor winterkamperen.

Winter kampeer tips bij -28°C

In ons eerste deel in deze serie over Overlanden in Noord-Europa in de winter vertelden we al hoe we ons voorbereid hebben op onze reis naar het hoge Noorden.

Tips voor kamperen in de winter
Tips voor kamperen in de winter

1. Warme kleding en winteruitrusting

Laagjes, laagjes, laagjes. Dat is het beste advies dat we hebben gekregen en dat advies geven we graag door.

De meeste kleding hebben we al in Nederland gekocht; ondergoed, mutsen, handschoenen, thermo-overbroek, warme vesten en jassen en winterlaarzen. Sonja draagt vrijwel altijd een jurk, dat zit lekker en is makkelijk. Daarbij is een thermo-broek niet zo handig. Op advies van Jenneke, die we opzochten in Zweden, kocht Sonja daar een warme thermo-overrok.

Sonja geniet van haar warme over-rok | Tips voor het kamperen in de winter
Sonja geniet van haar warme over-rok | Tips voor het kamperen in de winter

Samen met haar warme winterlaarzen en de beenwarmers die ze in Tromsø van Torun kreeg (zie Het Noorderlicht en de Noordkaap) houdt ze het zo lekker warm.

Gert Jan moet zo nu en dan onderhoud plegen aan de auto. Denk aan het aanbrengen of verwijderen van de spijkers in de all-season banden. Hiervoor heeft hij een warme winter-overall gekocht. Maar, het houdt hem ook warm bij andere activiteiten.

In Noorwegen hebben we ook crampons/stijgijzers gekocht voor onder onze sneeuwlaarzen.

2. De winter uitrusting van de auto

Ook in het eerste deel van deze serie gaan we dieper in op de uitrusting van de auto. Een extra winterdoek aan de buitenzijde van ons hef-dak, verwarming en isolatie en vooral ook de banden spelen een grote rol bij het vinden van en verblijven op de winterse kampeerplekken.

De uitrusting van de auto | Tips voor het kamperen in de winter
De uitrusting van de auto | Tips voor het kamperen in de winter

3. Hoe vind je kampeerplekken in de winter?

Met vooral Park4Night en soms iOverlander vinden we tijdens onze fulltime overland reizen de mooiste kampeerplekken. Alleen, in de winter zijn veel campings gesloten of zijn de wildplekken gewoonweg onbereikbaar…

Soms moet je besluiten de uitgezochte kampeerplek niet op te zoeken…
Om dan verderop een betere plek te vinden…

En één keer… Toen was het al na 15 uur en het werd donker. We hadden een mooi plekje uitgezocht in Finland bij een jachthaven aan een bevroren meer. Dit weggetje leidde volgens onze GPS naar de kampeerplek.

Nadat we losgetrokken waren, zijn we dan toch maar, met de bibbers nog in onze benen, naar een andere plek op zoek gegaan.

4. Faciliteiten op de campings

We kiezen ervoor om tijdens onze reizen ongeveer eens per week een camping met douche op te zoeken. Vooral in de winter is dat ook wel zo prettig. Onze watertank bevriest namelijk zodra de temperaturen onder de -5 °C komen. Gelukkig geeft Park4Night aan of campings geopend zijn tijdens de wintermaanden en gelukkig zijn er in Noorwegen en Finland ook campings open.

Camping | Tips voor het kamperen in de winter
Camping | Tips voor het kamperen in de winter

De Noorse en Finse campings die we open aantroffen, hebben verwarmde sanitair-voorzieningen en soms zelfs een sauna, die je al dan niet tegen extra betaling kunt gebruiken. We waren veelal de enige gasten op de camping en moesten op zoek naar de beheerder, wat meestal wel lukten. Al is het ons ook gebeurd dat de beheerder ons vertelde dat de waterleiding bevroren is en dat daarom de camping gesloten is.

5. Kamperen met ijzige wind

Op winderige plekken, vooral in IJsland, zochten we de beschutting van een gebouw of bomen. Ons hef-dak vangt redelijk wat wind, waardoor het doek en de auto behoorlijk tekeer kunnen gaan. Op een ochtend in IJsland had het behoorlijk gesneeuwd en kwamen we bijna vast te zitten.

Tijdens alle winterse overnachtingen in Noorwegen, Finland, de Baltische staten en Polen en in IJsland hebben we goede kampeerplekken kunnen vinden. Nogmaals, soms moeten we even doorrijden en verder zoeken, maar het lukten ons keer op keer.

Andere overnachtingen

De eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat we soms ook wel eens binnen sliepen. Vooral voor een stadsbezoek is het niet altijd haalbaar een kampeerplek te vinden. We wijken dan uit naar een B&B of hotelletje, waarbij we er wel voor zorgen dat onze Milady Landy veilig geparkeerd kan worden. Booking.com biedt daarvoor de mogelijkheid te zoeken op ´eigen parkeergelegenheid´.

Wat doe je tijdens de lange winteravonden?

De winteravonden in Noord-Europa zijn lang, 21 december is de langste nacht. In het uiterste noorden, waar we op 8 december de Noordkaap bereikten, hadden we amper 4 uur schemerlicht. Daarmee heb je beperkte tijd om bij daglicht dingen te ondernemen. Een lange wandeling, een flinke autorit, wij willen die graag bij daglicht ondernemen.

Vermaak

Met de verwarming aan en soms onze voeten in een slaapzak is het ook na zonsondergang goed uit te houden in onze Milady Landy, zelfs met een buitentemperatuur onder de -20ºC.

binnen fijn, buiten onder -20 | Tips voor het kamperen in de winter
Binnen fijn, buiten onder -20 | Tips voor het kamperen in de winter

We vermaken ons met veel lezen. Onze e-books zijn altijd opgeladen en we hebben een hele elektronische bieb bij ons. Je moet er alleen voor zorgen dat je display niet bevriest. Zo heeft één van onze e-books het begeven!

De e-readers | Tips voor het kamperen in de winter
De e-readers | Tips voor het kamperen in de winter

We spelen vele partijtjes SkipBo en Domino. Sonja wint meestal, maar dat is bijzaak?.

Vermaak | Tips voor het kamperen in de winter
Vermaak | Tips voor het kamperen in de winter

En ons NetFlix en NPO-Plus abonnement gebruiken we goed. Regelmatig kijken we het Journaal of een serie op NPO en natuurlijk binge-watchen we menige NetFlix serie. The Bridge, Casa de Papel en Breaking Bad zijn in deze tijd onze favorieten.

Tijdens de heldere avonden kleden we ons warm aan gaan we graag even naar buiten. We hebben het geluk om meerdere keren het Noorderlicht/Aurora Borealis te kunnen zien. Met wat geluk, geduld en koude voeten konden we toch verschillende keren mooie opnames maken.

Eten onderweg

Vaak is eten een noodzakelijke bezigheid. Vooral tijdens de lange avonden besteden wij daarom iets meer tijd aan het prepareren van onze maaltijden. Iets vaker een omeletje bij een late lunch en bij de avondmaaltijd een soepje vooraf.

Een extra uitdaging is het maken van ons eigen brood. Bloem, droge gist en zaden hebben we altijd bij ons. In de koekenpan kan je op ons Wallas kooktoestel heerlijk vers plat brood maken.

zorgvuldig de ingrediënten afmeten | Tips voor het kamperen in de winter
Zorgvuldig de ingrediënten afmeten | Tips voor het kamperen in de winter
Kneden van het brood | Tips voor het kamperen in de winter
Kneden van het brood | Tips voor het kamperen in de winter
Een mooi deeg | Tips voor het kamperen in de winter
Een mooi deeg | Tips voor het kamperen in de winter

Tussendoor het deeg laten rijzen.

Uitspreiden in de pan | Tips voor het kamperen in de winter
Uitspreiden in de pan | Tips voor het kamperen in de winter

En na een 40 minuten, met een deksel erop op het vuur en zo nu en dan omdraaien, heb je een heerlijk vers brood!

Finland 2021 (2) | Kamperen in de winter tips
Tips voor het kamperen in de winter

Gert Jan

Hoi wereldreizigers,
Ik ben Gert Jan en samen met Sonja rijden wij met onze Milady Landy de wereld rond. Overland, fulltime en zonder vaste bestemming, we Reizen naar de Horizon.
Onze Milady Landy is een Land Rover Defender 130 van 1998 die we zelf hebben ingericht als camper, zij is ons verblijf, ons tiny-house-on-wheels.

Deze pagina kan gesponsorde en/of affiliate links bevatten. Door onze affiliate links te gebruiken support je ons zonder extra kosten. Dank je wel!

Elke maand leuke reistips en extra voordelen ontvangen? En wist je dat we maandelijks een wereldkaart weggeven onder onze abonnees? Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is hieronder je e-mailadres achter laten, je maakt dan elke maand opnieuw kans!

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »
2 Shares
2 Shares
Copy link