Wereldreizigers.nl
IMG 20220811 WA0003 | ervaringen tips camper | Wereldreizigers.nl

Reizen met camper (6) | Onze ervaringen en tips voor reizigers

Onze camper-reis is een maand geleden begonnen en we nemen jullie graag mee in onze eerste indruk. Hoe ervaren we het? Wat hebben we al geleerd? Daarnaast zullen we ook wat tips met jullie delen. Handig voor camper-reizigers!

Lees ook: Reizen met camper (1) | Onbepaalde tijd op reis: even voorstellen!
Lees ook: Reizen met camper (2) | Huis verkopen en zoeken naar camper
Lees ook: Reizen met camper (3) | Camper gekocht + features en upgrades
Lees ook: Reizen met camper (4) | Camperverzekering full-time wonen en reizen
Lees ook: Reizen met camper (5) | Laatste voorbereidingen en vertrek
Lees ook: Reizen met camper (6) | Ervaringen en tips voor camper reizigers

Het leven in een camper

De eerste indruk? Fan-tas-tisch! We voelen ons echt ‘als een vis in het water!’ De camper is echt ons kleine huisje, helemaal ons plekje. We voelen ons steeds meer echte camper-reizigers!

Onze camper van binnen | Ervaringen en tips camper reizigers
Onze camper van binnen | Ervaringen en tips camper reizigers

We leven veel buiten, maar zijn ook wel geregeld binnen te vinden. Het ligt er aan op wat voor een plek we staan. Op sommige gratis plekken (dan bedoelen we vooral de parkeerplaatsen waar overnacht mag worden) vooral hier in Oostenrijk, wordt het niet gewaardeerd als je de plek gebruikt zoals op een camping. Dit wil zeggen, geen stoelen en tafel buiten, niet je luifel uitdraaien en geen wasrek. Hierdoor leef je meer in de camper als je op zo’n plek staat. Ook kan het in de avonden erg afkoelen, zeker in de bergen en natuurlijk in bepaalde seizoenen.  

Lees ook: 100 dagen leven en werken in een camper (onze ervaring) | Roadtrip USA (24)

Als we wel buiten mogen zitten, is het volop genieten! Heerlijk om (bijna) de hele dag in de buitenlucht te leven. De temperaturen zijn ontzettend fijn. We hebben tot nu toe geluk gehad met het mooie weer. Op één regenachtige dag na, mogen we zeker niet klagen. Luifel uit, stoelen uitgeklapt, lampjes ophangen en genieten. Soms zijn we aan het werk of bezig met het uitzoeken van een volgende overnachtingsplek.

Tijdens een dagje regen hebben we ook plezier | Ervaringen en tips camper reizigers
Tijdens een dagje regen hebben we ook plezier | Ervaringen en tips camper reizigers

Een overnachtingsplek zoeken

Elke camper-reiziger gaat regelmatig op zoek naar een nieuwe plaats om te slapen.
Een overnachtingsplaats zoeken kan nog wel eens voor uitdagingen zorgen, hebben we gemerkt. In ieder geval hier in Oostenrijk, is het regelmatig goed zoeken. Nu komt dat deels omdat wij zelfvoorzienend zijn en het liefst zoveel mogelijk gebruik willen maken van de gratis plaatsen. Er zijn hier voldoende campings te vinden, maar vanwege de financiën en omdat we weinig voorzieningen nodig hebben, maken we hier minder gebruik van. Nu het hoogseizoen is, zitten ook veel campings vol. Zo nu en dan is een camping of betaalde plek met een aantal voorzieningen natuurlijk wel prettig.

Was gedaan op een camping en plek gevonden via Park4night | Ervaringen en tips camper reizigers
Was gedaan op een camping en plek gevonden via Park4night | Ervaringen en tips camper reizigers

De was zal ook wel eens gedaan moeten worden en een keer (goed) douchen is ook erg fijn. Daar kunnen we onwijs van genieten!

Altijd warm water
Truma Elektro Boiler
4.5
€ 469,00

De Truma elektroboiler is een goed alternatief voor een boiler op gas in je caravan, camper of boot.

De boiler heeft een reservoir met een inhoud van 14 liter en wordt verwarmt door een 230 volt verwarmingselement met een vermogen van 850 watt.

Het warme water daalt maar 1 °C per uur door de isolatie van het reservoir wat hem uiterst efficient maakt.

Pluspunten:
 • Duurzaam elektrisch water verwarmen
 • Zeer efficient
 • Verliest slechts 1 °C warmte per uur
 • 14 liter
Minpunten:
 • Excl. slangen en aansluitingen
Bestel nu
Want to support us? We earn a small commission if you make a purchase via our link(s), at no additional cost to you. Win-Win!

Park4night

Onze overnachtingsplekken vinden we vooral via de app ‘Park4night’ (website hier). Wij hebben de betaalde versie, omdat je daarmee beter kan filteren en je kan de gevonden locaties instellen als favoriet. Handig om te bewaren als je later van plan bent naar de plek te gaan, er nog eens terug wilt komen of de locatie wilt delen met anderen.

De app Park4night | Ervaringen en tips camper reizigers
De app Park4night | Ervaringen en tips camper reizigers

Je kan elke plek beoordelen middels het geven van een aantal sterren (1-5) en een review achterlaten. Wij doen dit zoveel mogelijk, omdat we het zelf ook fijn vinden om van te voren een inschatting te kunnen maken aan de hand van reviews of het een geschikt plekje is. We horen van veel anderen dat zij ook deze app gebruiken.

Campercontact

Een overnachtingsplek kan je ook vinden via de app Campercontact (website hier). De NKC-leden kunnen de app gratis gebruiken. Zij en PRO-gebruikers kunnen gebruik maken van meerdere voordelen. Via de route knop in de app kan je gelijk navigeren naar de gewenste plek. Ook kan je in deze app je favoriete plaatsen opslaan. 

Homecamper

Via de app ‘homecamper’ kan je een camperplaats zoeken bij particulieren op hun erf. Het aanbod qua hoeveelheid plaatsen verschilt wel erg per land. Tot op heden hebben wij nog geen gebruikt gemaakt van een plek via deze app.

Lees ook: Op reis met de camper? Dit zijn de kampeer opties

Voorzieningen

Een ander klusje wat we als camper-reiziger regelmatig moeten doen is het vullen van water, het legen van de grijs-watertank (vuilwater) en het legen van het toilet (zwart water). Wij leven vrij zuinig wat betreft het watergebruik.

Water vullen en legen

Het vullen van de watertank en het legen van de vuilwatertank en het legen en schoonmaken van het toilet kan niet overal. Hiervoor zijn speciale plaatsen aangelegd. Sommige plekken hebben deze voorzieningen, de meeste campings ook en zo nu en dan kan je ook terecht bij een benzinepomp of een aangelegde plaats door een gemeente. De ene plaats is gratis, bij de andere wordt een kleine vergoeding gevraagd, denk hierbij aan een aantal euro.

Water bijvullen bij een door een gemeente aangelegde voorziening (gratis) | Ervaringen en tips camper reizigers
Water bijvullen bij een door een gemeente aangelegde voorziening (gratis) | Ervaringen en tips camper reizigers
Altijd schoon drinkwater in de camper
AquaLogic Inline-C-Ultra waterfilter
4.5
€ 99.50

Twijfel je wel eens aan de waterkwaliteit? Het AquaLogic Inline-C-Ultra waterfilter is een waterfilter welke gemakkelijk te plaatsen is in jouw camper of caravan.

De AquaLogic Inline-C-Ultra is een drinkwaterfilter met de eigenschap om smaak, kleur en geurstoffen, waaronder chloor en andere chemicaliën te absorberen. Hierdoor zal de smaak en de kwaliteit van je drinkwater sterk verbeteren.

Pluspunten:
 • Beste getest
 • Betaalbaar
 • Geur en smaakloos water
 • Eenvoudige installatie
Bestel nu
Want to support us? We earn a small commission if you make a purchase via our link(s), at no additional cost to you. Win-Win!
Een lekker klusje voor elke camper-reiziger: het legen van de toilet cassette | Ervaringen en tips camper reizigers
Een lekker klusje voor elke camper-reiziger: het legen van de toilet cassette | Ervaringen en tips camper reizigers

Het zoeken van deze voorzieningen en het uitvoeren ervan kost je uiteraard wat tijd. Ideaal voor de camper-reiziger is het natuurlijk als de voorzieningen beschikbaar zijn bij de kampeerplaats. Als je de voorzieningen nodig hebt, kan je die opzoeken op de apps, tijdens het filteren/zoeken naar een camperplaats.

Douchen

Elke dag douchen zit er (helaas) niet meer in. Wassen met een washand doen we wel dagelijks, omdat dit met een stuk minder water kan dan het nemen van een douche. Als we een douche nemen, kan dit in de camper zijn, maar ook een (gratis) douche bij een openbaar meer, camping of zwembad. Als er betaald moet worden om te douchen is dit vaak €0,50 cent per douchebeurt van een aantal minuten. We hebben ook een buitendouche en deze waterzak die gevuld kan worden met maximaal 20 liter en kan opwarmen in de zon. Handig!

Tip: Zorg altijd voor dat je wat kleingeld op zak hebt om hiermee een douche, het vullen van je watertank of eventueel stroom e.d. te kunnen betalen. €0,50, €1 en €2 munten worden het meeste gebruik in de automaten. De meeste betaalde overnachtingen moeten ook contant betaald worden.

3-in-1 accu, omvormer en laadregelaar
EcoFlow Delta MAX Powerstation
4.5
€2.099,00

De EcoFlow Delta MAX is een draagbare Lithium-ion powerstation met een capaciteit van maarliefst 2016wh. Dit apparaat maakt omvormers en laadregelaars voor zonnepanelen overbodig.

De capaciteit is uitbreidbaar en met 4 x 2400W (4600W piek) AC-uitgangen, talloze 12v en USB aansluitingen is hij geschikt voor vele toepassingen zowel binnenshuis als buitenshuis.

Supersnel laden via 230v. Gecombineerd laden via 230v, 12v of zonnepanelen is mogelijk. Zeer populair onder camperaars en vanlife enthousiastelingen.

Wij hebben dit apparaat in onze camper geïnstalleerd en het is werkelijk fantastisch om zoveel power tot je beschikking te hebben. We grillen, koken, koelen vrijwel alles elektrisch nu.

Pluspunten:
 • Grote capaciteit
 • Super snel opladen
 • 100w (!) USB-C aansluitingen
 • 2400W met 4600W piekvermogen
 • Laden via 230v, 12v of zonnepanelen
Minpunten:
 • Prijs
 • Weegt 23 kilo
Bestel nu
Want to support us? We earn a small commission if you make a purchase via our link(s), at no additional cost to you. Win-Win!

Navigatie

Een goed navigatiesysteem is voor elke camper-reiziger prettig! Wij hebben een losse navigatie in de camper, die zat erbij toen we de camper kochten. Voor vertrek hebben we de navigatie een update gegeven, zodat we de nieuwste kaarten kunnen gebruiken. Wij vinden het ideaal dat deze navigatie geen internet verbruikt.

Het navigatiesysteem | Ervaringen en tips camper reizigers
Het navigatiesysteem | Ervaringen en tips camper reizigers

Het is handig om na te denken over het aan- of uitzetten van bepaalde functies, zoals tolwegen (vermijden) en gebruik van een pont. Tijdens één van onze eerste dagen werden we het water over gestuurd door gebruik te maken van een pont.

We stonden in eerste instantie een beetje vreemd te kijken dat het systeem ons over het water wilde sturen. We hadden er nog niet over nagedacht om de functies eventueel te veranderen. De kosten kunnen een afweging zijn; wat kost een pont of wat zijn we aan diesel kwijt als we anders rijden? De diesel/benzine prijzen zijn nog steeds (erg) hoog, ook hier in Oostenrijk. De tijd van het (om)rijden zou ook een rol kunnen spelen in de beslissing.

Vignet en milieustickers

Voordat we naar Oostenrijk gingen, hadden we in Nederland bij de ANWB een vignet gekocht voor twee maanden. Eenmaal rondom Wenen bedachten we dat we misschien een milieu sticker nodig hadden… We zijn voorbereid op pad gegaan naar Oostenrijk, maar hadden hier niet aan gedacht en ook niets over gelezen. Uiteindelijk na wat speurwerk kwamen we erachter dat wij geen milieu sticker nodig hadden. Het is verstandig om dit van te voren goed uit te zoeken. Informatie hierover is hier te vinden op deze pagina van de ANWB.

Vignet voor in Oostenrijk gekocht bij de ANWB | Ervaringen en tips camper reizigers
Vignet voor in Oostenrijk gekocht bij de ANWB | Ervaringen en tips camper reizigers

Luifel indraaien en spullen opbergen

Er wordt altijd gewaarschuwd dat het weer kan omslaan, zeker in de bergen is de kans hierop aanwezig. Je gaat er vanuit dat het mooi weer zal blijven, de luifel laat je uit staan, de stoelen en tafel staan ook nog buiten en dan slaat het weer toch ineens om. Het kan gaan waaien en (kei)hard gaan regenen… Het is ons al overkomen (in de eerste week). We stonden bij een boer op het land, hadden een fijne avond gehad, zijn naar bed gegaan en hebben de luifel uit laten staan.

Een avondje buiten zitten op een prachtige locatie bij een wijnboer | Ervaringen en tips camper reizigers
Een avondje buiten zitten op een prachtige locatie bij een wijnboer | Ervaringen en tips camper reizigers

De volgende ochtend om 06.00 uur begon het keihard te regenen. Uiteraard niet zoals de weersvoorspelling, want die gaf een hele zonnige dag aan. Het resultaat, om 06.00 uur ons bed uit om de luifel in te draaien om te voorkomen dat hij stuk ging. Nog een (klein) nadeel, als het droog is moet je hem wel weer uitdraaien en laten drogen of droog maken om te voorkomen dat de luifel gaat schimmelen. Om te voorkomen dat je spullen gaan schimmelen of stuk gaan, kan je misschien beter alles op tijd opruimen. Weten we nu uit ervaring!

Maten van de camper

Ik zou graag elke camper-reiziger willen aanraden om de maten van je camper op te meten en te noteren.

De maten van onze camper geplakt op het dashboard | Ervaringen en tips camper reizigers
De maten van onze camper geplakt op het dashboard | Ervaringen en tips camper reizigers

Tip: schrijf de maten van je camper op een klein stukje papier en plak deze ergens op je dashboard, waar je als bestuurder de maten kan lezen. Het is aan te raden om de lengte, hoogte en de breedte van de camper, zowel met de spiegels uit- als ingeklapt, op te schrijven. Op die manier heb je altijd de maten dicht bij de hand als je een tunnel, wegversmalling, parkeergarage in gaat. Het kan een hoop schade en ellende voorkomen!

Contact met andere mensen

We merken dat er onderweg best veel naar ons gekeken wordt. Dit zal er vast mee te maken hebben dat we in een camper rijden, uit een ander land komen en een groot logo op de camper hebben… Op campings hebben we altijd snel aanspraak met mensen. Iedereen die wel eens kampeert, zal dat vast herkennen. Je raakt al snel aan de praat met elkaar over waar je vandaan komt, of je op vakantie bent, wisselt tips uit wat er te doen is in de omgeving etc.

Een gratis plaats in een klein dorpje | Ervaringen en tips camper reizigers
Een gratis plaats in een klein dorpje | Ervaringen en tips camper reizigers

Op plaatsen waar je niet buiten mag zitten is er wat minder snel contact met andere camper-reizigers. Er wordt vaak wel even naar elkaar gezwaaid. Natuurlijk verschilt de intensiteit van het contact een beetje per plek.

Laatst stonden we op een kleine, gratis camperplaats in een klein dorpje. Hier stonden bij aankomst nog twee andere campers. Op die plaats is het niet de bedoeling dat je buiten alles uitstalt, dus zaten de anderen binnen. Naast de camperplaats, was een woning en de bewoners zagen ons aan komen rijden en zwaaiden enthousiast. Nadat we geparkeerd stonden ben ik (Laura) even naar de mensen toe gelopen om ze gedag te zeggen. We raakten met elkaar aan de praat en ik vroeg aan de mensen hoe ze het vonden dat er naast hun huis een camperplaats is. De mensen vertelden dat ze het gezellig vonden en er over het algemeen vriendelijke mensen komen en er nauwelijks overlast is. Ik heb de mensen een stroopwafel gegeven, die ze hartelijk ontvingen. Erg leuk om zo ook contact te hebben met de lokale bewoners!

Snel reizen en (te) veel willen zien

Iets wat we al snel door kregen, is dat we te snel van alles willen zien en doen. Na anderhalve week hebben we een beetje op de rem getrapt en hebben we besloten het iets anders aan te pakken. Tijdens een vakantie hadden we beperkte tijd, wilden we genieten en zoveel mogelijk zien en doen. Nu komt steeds meer het besef dat we alle tijd hebben en op een rustiger tempo mogen en kunnen reizen. We hoeven niet per sé om 6.00 uur ons bed uit, iets te gaan bezoeken, vervolgens een paar uur te rijden naar de volgende slaapplaats om er de volgende dag weer op tijd uit te gaan en op pad te gaan. Het is even een ritme zoeken, maar dit geeft al veel meer adem. Elke middag helemaal gesloopt zijn lijkt ons ook niet de bedoeling.

Genieten

Genieten bij de Großglockner en gletsjer
Genieten bij de Großglockner en gletsjer

Als laatste zou ik iedereen willen meegeven die een soort gelijk avontuur aangaat: Geniet, laat los, neem de tijd om alles op je in te laten werken en je draai te kunnen vinden. Hoe lang je ook van plan bent om weg te gaan, een avontuur zal het zeker worden en overal leer je van! Veel plezier!

Lees ook: Reizen met camper (1) | Onbepaalde tijd op reis: even voorstellen!
Lees ook: Reizen met camper (2) | Huis verkopen en zoeken naar camper
Lees ook: Reizen met camper (3) | Camper gekocht + features en upgrades
Lees ook: Reizen met camper (4) | Camperverzekering full-time wonen en reizen
Lees ook: Reizen met camper (5) | Laatste voorbereidingen en vertrek
Lees ook: Reizen met camper (6) | Ervaringen en tips voor camper reizigers

Avatar foto

Reizendoenwesamen

Hi! Wij zijn Stefan (29) en Laura (28) en al ruim 12 jaar een stel, echte jeugdliefdes dus! We hebben ons huis verkocht, hebben (deels) ontslag genomen van ons werk en zijn voor onbepaalde tijd op reis met onze camper. Ben je nieuwsgierig naar ons avontuur? Neem hier dan regelmatig een kijkje, tot snel!

1 comment

 • Lieve Laura en Stefan, mooie blog, iedereen die jullie volgt op Insta (ik ook dus) kent een deel van het verhaal al, maar ik heb toch weer nieuwe dingen gelezen. Prima tips voor de (aankomende) kampeerder!
  Loslaten lukt inmiddels goed begrijp ik, logisch dat jullie even los moesten komen van en na alle hectiek van jullie laatste weken in NL.Blijf vooral genieten!!

Elke maand leuke reistips en voordelen ontvangen?

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »
14 Shares
14 Shares
Copy link