Wereldreizigers.nl
Home » Wereldreis » 09 | Gezondheid » Reizen met camper (7) | Fit worden en blijven op reis

Reizen met camper (7) | Fit worden en blijven op reis

We vinden het tijdens onze reis met de camper belangrijk om aan onze gezondheid te denken en in beweging te blijven. Gezond koken en eten is hier ook onderdeel van, maar bewegen en sporten spelen hier ook een rol in. Graag delen we wat inspiratie om fit te worden en te blijven tijdens het camperleven!

Lees ook: Reizen met camper (1) | Onbepaalde tijd op reis: even voorstellen!
Lees ook: Reizen met camper (2) | Huis verkopen en zoeken naar camper
Lees ook: Reizen met camper (3) | Camper gekocht + features en upgrades
Lees ook: Reizen met camper (4) | Camperverzekering full-time wonen en reizen
Lees ook: Reizen met camper (5) | Laatste voorbereidingen en vertrek
Lees ook: Reizen met camper (6) | Ervaringen en tips voor camper reizigers

Wandelen/hiken

Iets wat je (bijna) overal kan doen is een wandeling/hike maken. Dit kan een halfuurtje wandelen zijn, even een rondje om, maar je kan ook de bergen intrekken en een goede hike maken.

Het is handig om goede wandelschoenen aan te trekken. Goede schoenen kunnen blessures voorkomen, zorgt voor betere grip en het loopt natuurlijk fijn! Wij hebben goede wandelschoenen en ook (wandel)sandalen van Teva. De Teva’s doen wij tijdens een wandeling in de bergen niet aan, omdat we daar liever dichte schoenen aan hebben voor de veiligheid en met deze schoenen ook meer grip hebben.

Een hulpmiddel die wij regelmatig gebruiken tijdens het hiken zijn wandelstokken. Wandelstokken zorgen voor evenwicht en balans. Ze ontlasten een deel van je lichaam tijdens het wandelen. Wij hebben wandelstokken die inschuifbaar zijn, ze nemen hierdoor weinig ruimte in de camper in.

Hiken in Oostenrijk met wandelstokken van de Decathlon
Hiken in Oostenrijk met de uitschuifbare wandelstokken | Fit blijven op reis

In onze rugzak zit een speciaal vak voor een waterzak. Onze waterzak heeft een inhoud van 2 liter en is van het merk ‘Platypus Big Zip’. Doormiddel van een slangetje die in de waterzak zit en uit je rugzak komt, kan je tijdens het wandelen gemakkelijk water drinken zonder dat je een fles water uit je rugzak hoeft te halen. Wij vinden het een fantastische uitvinding!

Je kan op je gevoel een wandeling maken, maar je kan ook gebruik maken van routes die staan aangegeven middels bordjes langs de weg of het gebruik van apps waar routes in staan aan gegeven. Een aantal voorbeelden van apps die je kan gebruiken zijn: Komoot, Alltrails en Wikiloc.

Lees ook: Wandel liefhebbers opgelet: Dit zijn de 8 mooiste hikes ter wereld!

Fietsen

Als je (sport)fietsen mee hebt met de camper kan een rondje fietsen ook voor de nodige beweging zorgen. Een bijkomend voordeel is dat je op de fiets in een korte tijdperiode meer van een omgeving kan zien.

In Nederland zijn we verwend aan goede fietspaden. Fietspaden kennen ze niet overal in Europa, dus extra alert zijn is geen overbodige luxe. Als je geen fietsen mee hebt is een fiets/mountainbike huren misschien ook eens leuk om te doen?

Sporten in een speeltuin

Soms vind je in een speeltuin bepaalde sport-toestellen waar je best veel sportoefeningen mee kunt doen. Laat de creativiteit toe en bedenk wat je allemaal met het toestel kan doen. Misschien kan je er in klimmen, jezelf optrekken aan een balk, met je benen aan een toestel hangen en jezelf met je buikspieren omhoog hijsen. Kortom, wees creatief!

Soms zijn er ook echte sporttoestellen in een speeltuin of park geplaatst. In dat geval is het misschien (nog) een stapje makkelijker om een work-out te doen! Fitness elastieken zijn hier perfect voor. Flesje water mee, eventueel een muziekje aan, verstand op nul en even lekker sporten!

Sporten in een speeltuin met gebruik van elastieken
Sporten in een speeltuin met gebruik van Fitness elastieken | Fit blijven op reis

Badminton

We hebben ook een badminton set bij ons. Wie kent het niet van vroeger op de camping? Badmintonnen, zoveel mogelijk de shuttle heen en weer tikken zonder hem op de grond te laten komen. Je kan rustig over tikken, maar elkaar ook een beetje uitdagen en meer heen en weer bewegen. Het is aan jou!

Zwemmen

Zwembroek, badpak of bikini aan en lekker het zwembad, meer of de zee in!

In Oostenrijk stonden we op een camperplaats waar een gemeente zwembad naast zit. Naast dat we een middag ontspannen hebben op de ligweide hebben we ook op tempo baantjes gezwommen. Zwemmen is goed voor veel spieren in je lichaam. Je kan er super fit van worden! Nog een bijkomend voordeel, we konden na afloop douchen bij het zwembad en weer lekker schoon de camper in!

Banen zwemmen
Banen zwemmen in Oostenrijk | Fit blijven op reis

Je eigen lichaamsgewicht gebruiken

Er zijn ontzettend veel sportoefeningen die je kunt doen als je je eigen lichaam en gewicht gebruikt. Oefeningen die veel mensen wel kennen zijn buikspieroefeningen, opdrukken, planken, lunges etc. Ben je met z’n tweeën? Neem de ander op je rug en ga squatten! Naast al deze oefeningen is er nog veel meer wat je kan doen. Ook hier doet een beetje creativiteit wonderen.

Heb je twee flessen water in de buurt? Gebruik ze als gewichten! Ook een emmer (of twee) kan je hiervoor gebruiken, of misschien liggen er ergens een stenen in de buurt?

Bij ons bed in de camper kunnen wij onszelf opdrukken. Zo kunnen we zelfs in de camper (bij slecht weer) sporten. Oke, touwtje springen gaan we binnen niet doen, maar wat beenoefeningen en buikspieren trainen is geen probleem. Één persoon per keer op de grond, dat wel, want er is natuurlijk beperkte ruimte! Fit worden/blijven kan dus binnen en buiten, met goed en slecht weer.

Trainen met stenen
Trainen met stenen | Fit blijven op reis

Sportspullen mee in de camper

Wij hebben een aantal sportmaterialen meegenomen in onze camper. We hebben twee sportmatten, een tasje met fitness elastieken en een springtouw mee. Bij elkaar weegt het bijna niets en het neemt niet heel veel ruimte in beslag.

De sportmatten gebruiken we om op te zitten en/of te liggen, onze buikspieren te trainen en we kunnen er ontzettend veel andere oefeningen op doen. Wel zo fijn om een beetje een zachte ondergrond te hebben.  

Sportspullen die mee zijn met de camper
Sportspullen die mee zijn met de camper | Fit blijven op reis

De elastieken die we mee hebben vinden we echt een uitkomst! Middels de elastieken en je eigen lichaamsgewicht kan je zonder gebruik te maken van een sportschool evengoed lekker trainen. Je hebt wel een deur, boom o.d. nodig om te elastieken aan vast te maken, maar er is altijd wel iets in de buurt.

Een springtouw spreekt voor zich, het weegt niets, neemt weinig ruimte in beslag en touwtje springen is hartstikke goed voor je!

Zo zie je maar, dat je met weinig materialen evengoed fit kan blijven/worden! Naast bovenstaande ideeën is er natuurlijk nog meer te doen op het gebied van bewegen en sporten, have fun!

Lees ook: Reizen met camper (1) | Onbepaalde tijd op reis: even voorstellen!
Lees ook: Reizen met camper (2) | Huis verkopen en zoeken naar camper
Lees ook: Reizen met camper (3) | Camper gekocht + features en upgrades
Lees ook: Reizen met camper (4) | Camperverzekering full-time wonen en reizen
Lees ook: Reizen met camper (5) | Laatste voorbereidingen en vertrek
Lees ook: Reizen met camper (6) | Ervaringen en tips voor camper reizigers

Avatar foto

Reizendoenwesamen

Hi! Wij zijn Stefan (29) en Laura (28) en al ruim 12 jaar een stel, echte jeugdliefdes dus! We hebben ons huis verkocht, hebben (deels) ontslag genomen van ons werk en zijn voor onbepaalde tijd op reis met onze camper. Ben je nieuwsgierig naar ons avontuur? Neem hier dan regelmatig een kijkje, tot snel!

Elke maand leuke reistips en extra voordelen ontvangen? En wist je dat we maandelijks een wereldkaart weggeven onder onze abonnees? Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is hieronder je e-mailadres achter laten, je maakt dan elke maand opnieuw kans!

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »
1 Share
1 Share
Copy link