Wereldreizigers.nl
Home » Wereldreis » 09 | Gezondheid » Ziek worden tijdens je reis? | 7 tips om dat te voorkomen

Ziek worden tijdens je reis? | 7 tips om dat te voorkomen

Op (wereld)reis gaan is vaak het resultaat van maanden lang plannen en sparen voor je reis. Het is waarschijnlijk één van de zeldzame momenten in je leven waarin je echt kunt ontspannen en genieten van de vrijheid. Even helemaal weg van thuis, van het werk en het slechte weer. Dus waarom zou je het risico lopen om ziek te worden? Al die moeite ga je toch niet verspillen door een onverwachte ziekte? Gevaren voor de gezondheid maken deel uit van bijna elke reis maar met de juiste voorzorgsmaatregelen voor en tijdens je reis, is het heel goed mogelijk om te voorkomen dat je ziek wordt.

Lees ook: Wereldreis plannen in 10 stappen | Volledige handleiding & stappenplan

1. Neem de juiste vaccinaties

Je eerste prioriteit wanneer je op wereldreis gaat is ervoor zorgen dat je beschermd bent tegen veel voorkomende ziekten. Controleer eerst of je alle standaard, routine vaccinaties al hebt gehad en of ze nog steeds werkzaam zijn. Denk aan standaard vaccinaties zoals die voor difterie, tetanus en polio (DTP) en die voor bof, mazelen en rode hond (BMR). Mogelijk zijn hiervoor herhalingsvaccinaties nodig.

En of je nu voor- of tegenstander bent van covid-19 vaccinaties, zonder deze prik kom je in de wereld niet ver dus ook die zal je moeten nemen.

Lees ook: Vaccinaties voor een Wereldreis | Alles wat je moet weten

De beste manier om dit te doen, is door een afspraak te maken met Vaccinaties Op Reis of de GGD. Zij kunnen je precies adviseren wat je nodig hebt specifiek voor jouw wereldreis. Het is belangrijk om voldoende tijd te nemen (6 maanden voor je wereldreis is een goed uitgangspunt), aangezien voor sommige injecties zoals vaccinatie tegen cholera, twee doses nodig zijn. Zorg er ook voor dat je controleert of er medicijnen zijn die je tijdens het reizen moet innemen, zoals anti malaria tabletten.

Lees ook: Reizen en Malaria | Alles wat je moet weten over malaria pillen

2. Bereid je voor op de vliegreis

Je wilt je vakantie niet verpesten voordat deze is begonnen door met een ongemakkelijk of vermoeid gevoel op je bestemming aan te komen. Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat je goed voorbereid bent. Lange vliegreizen staan erom bekend dat ze een nadelige invloed hebben op je gezondheid, maar zelfs korte vluchten kunnen gevaarlijk zijn. De effecten van vliegreizen op het lichaam variëren van uitdroging en rusteloosheid tot (mogelijk fatale) diepe veneuze trombose.

Lees ook: Vliegreizen | 7 essentiële handbagage items die je altijd bij je moet hebben

Doe je best om ervoor te zorgen dat je volledig uitgerust bent in de dagen voorafgaand aan je vlucht. Overweeg om je immuunsysteem te versterken door gezond te wat multivitaminen te nemen, de week ervoor gezond te eten en ervoor te zorgen dat je volledig gehydrateerd bent wanneer je aan boord van het vliegtuig stapt. Hoe verleidelijk het ook mag zijn, vooral als je een nerveuze vlieger bent. Blijf uit de buurt van alcohol want de combinatie van alcohol en hoogte kan al je voorbereiding in enkele glazen al teniet doen. Alcohol vergroot de kans dat je ziek wordt – laat dat glas bier of wijn gewoon even achterwege als je een vlucht op de planning hebt staan.

Lees ook: Vijf expert tips om lekker te slapen in het vliegtuig

3. Vermijd kraanwater

Ongeacht je bestemming, het vermijden van leidingwater is altijd een goed idee wanneer je op vakantie gaat. Er zijn veel locaties over de hele wereld waar het onveilig is om kraanwater te drinken, maar zelfs in de landen waar het technisch veilig is, kan het water je maag van streek maken. Dit komt door de verschillende balans van mineralen en chemicaliën in het lokale water, evenals de verschillende toegepaste zuiveringsmethoden.

De eenvoudigste manier om problemen te voorkomen, is door het gebruik van gebotteld water, maar dat is zowel potentieel duur als slecht voor het milieu. Als je een praktische en ecologische manier wilt om weg te blijven van plastic flessen voor eenmalig gebruik, zijn er tal van andere opties die u kunt overwegen. Er is een grote verscheidenheid aan filterflessen op de markt die bijna 100 procent microbiologische verontreinigingen, chloor, fluoride en zware metalen verwijderen. Overweg om een filterfles aan te schaffen voor je wereldreis.

4. Was je handen met Antibacteriële gel

Je handen grondig wassen met water en zeep is de meest effectieve manier om ze schoon te maken. Schone handen voorkomen dat je ziek wordt, zo simpel is het. Dit komt omdat het vuil verwijdert dat mogelijk ziektekiemen bevat en de ziektekiemen zelf doodt. Maar er is niet altijd een voorraad water en zeep beschikbaar. In deze gevallen is hand desinfecterende gel of antibacteriële spray het geheime wapen van de slimme vakantieganger. Bij goed gebruik doden deze producten meer dan 99 procent van de bacteriën.

Altijd een klein flesje antibacteriële gel bij je dragen is een eenvoudige en handige manier om eventuele ziektekiemen af ​​te weren die op je handen terecht zijn gekomen. Wacht niet tot je op je bestemming aankomt om te beginnen. Vliegtuigen, vliegvelden, bussen en treinen zijn notoir vieze omgevingen. Het loont om voor, tijdens en na het aan boord gaan van je vlucht of rit te smeren of spuiten. Was je handen altijd voor het eten. Wees ook niet bang om gedurende de dag ook regelmatig hand-desinfecterend gel te gebruiken. Het klinkt wat panisch maar realiseer jezelf dat je vieze handen in 9 van de 10 gevallen de boosdoener zijn geweest wanneer je ziek wordt. Even met je vieze handen langs je mond of ogen wrijven is namelijk zo gebeurd. Geef bacteriën geen kans!

5. Let op wat je eet

Voedsel, en met name de verschillende bacteriën die erin worden aangetroffen, is een van de belangrijkste oorzaken van ziek worden van mensen terwijl ze op reis zijn. De belangrijkste regel die je moet volgen als je op vakantie eet, is voorzichtig zijn. Natuurlijk wil je de heerlijke lokale lekkernijen en streetfood proeven – het is een van de hoogtepunten van reizen. Maar blijf voorzichtig.

Lees ook: Veilig streetfood eten tijdens je Wereldreis | 11 Tips

Let op waar je eet en op de hygiënische normen van het restaurant, of het nu een hotel-restaurant is of een plaatselijke streetfood eetkraam. Voedselvergiftiging is echt het laatste wat je wil ervaren tijdens je wereldreis! Om voedsel te vermijden waar je ziek van wordt, moet je er altijd voor zorgen dat het vers bereid en gloeiend heet is. Vermijd rauw voedsel en eet niets dat is bereid met kraanwater dat niet gekookt is. Yes, I am looking at you vegetarians. Salades zijn in landen zoals India, Cambodja, Filipijnen en Indonesië juist risicovol omdat de salade ingrediënten vaak gewassen worden met lokaal water. Wees daarmee extra voorzichtig en ga bij voorkeur naar restaurants of eetgelegenheden waar veel locals komen en waar de reviews goed zijn.

6. Versla de muggen

Ondanks hun kleine formaat en dat ze supper irritant zijn, zijn muggen enkele van de gevaarlijkste wezens op aarde. In het beste geval zullen ze je een vervelende beet bezorgen die zal leiden tot veel jeuk en ongemak, of zelfs koorts, wat op zichzelf je vakantie kan verpesten. In het ergste geval zou je, afhankelijk van waar je heen gaat, een lange lijst van vervelende ziekten kunnen krijgen die een bedreiging voor je gezondheid kunnen zijn.

De enige manier om elk risico volledig te stoppen, is door niet gebeten te worden, dus als je naar een gebied gaat waar veel muggen zijn, neem dan voldoende voorzorgsmaatregelen. Bedek je lichaam met name rond zonsopkomst en zonsondergang goed met kleding, smeer je in met DEET of andere, muggen werende middelen. Zorg dat je onder een klamboe slaapt en wanneer er geen klamboe beschikbaar is: ga eerst op muggenjacht voordat je gaat slapen. Elke mug is er één teveel. Ben je onderweg gestoken maar weet je niet zeker wat het is geweest? Lees dan onderstaand artikel eens.

Lees ook: De wereld van insecten: Weet wat je beet!

7. Respecteer de zon

Iedereen houdt van een lekker kleurtje, maar voorkomen is beter dan genezen! Veel reizigers die naar het buitenland gaan, pakken de gelegenheid om wat tijd door te brengen met het vangen van een paar zonnestralen. Maar te veel plezier in de zon kan ernstige negatieve gevolgen hebben voor je gezondheid. De meest voorkomende hiervan is verbranding, maar ernstigere ziekten zoals hitte-uitputting en zonnesteek moeten niet licht worden opgevat. In extreme gevallen kunnen ze zelfs tot de dood leiden.

Als je het overdrijft in de zon, kun je dagen ziek op bed doorbrengen om te herstellen. Wees verstandig, ken je grenzen en doe het rustig aan met de zon, zeker als je net een paar dagen of weken onderweg bent. Gebruik een geschikte sterkte zonnebrandcrème, breng niet te veel tijd direct in de zon door, vermijd inspannende activiteiten ’s middags en drink veel water om gehydrateerd te blijven. Het zijn standaard reistips die je altijd hoort, maar die toch nog veel te vaak mis gaan. Luister naar oude tante wereldreizigster, hydrateer je goed, smeer je vaak in en geniet van de zon, maar met mate.

Avatar foto

Wereldreizigers

Wereldreizigers.nl | Alles over verre reizen, wereldreizen, reisnieuws, reisfotografie, backpacken, reistips en meer.

Deze pagina kan gesponsorde en/of affiliate links bevatten. Door onze affiliate links te gebruiken support je ons zonder extra kosten. Dank je wel!

Elke maand leuke reistips en extra voordelen ontvangen? En wist je dat we maandelijks een wereldkaart weggeven onder onze abonnees? Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is hieronder je e-mailadres achter laten, je maakt dan elke maand opnieuw kans!

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »
2 Shares
2 Shares
Copy link