Wereldreizigers.nl
Home » Wereldreis » 04 | Boeken » Goedkope vliegtickets vinden en boeken | 10x expert tips

Goedkope vliegtickets vinden en boeken | 10x expert tips

Er zijn mensen die geld besparen waar het even kan maar er zijn ook mensen die besparen bijna als een levensdoel zien. In dit artikel komen een aantal tips om goedkoper vliegtickets te boeken voorbij. De tips komen van een doorgewinterde wereldreiziger – iemand die ook jarenlang voor een ’ticketboer’ heeft gewerkt. Dit is een wereldreiziger met ruim 10 jaar ervaring in het vinden en boeken van goedkope vliegtickets. Dit artikel gaat niet zozeer over de gangbare tips om goedkope vliegtickets te vinden – in dit artikel komen de minder gangbare hacks voorbij om maximaal geld te besparen. Punten verdienen, goedkoper vliegen en zelfs gratis vliegen. Deze effectieve en gemakkelijk te gebruiken tips en hacks hebben duizenden euro’s bespaard door de jaren heen en nu kunnen ze hetzelfde voor jou doen.

Natuurlijk begrijpen we dat je vaak niet zo ver of extreem wil gaan om te besparen, maar waar een wil is is een weg. Ook al neem je maar een paar tips mee – elk beetje kennis en know-how is mooi meegenomen als het gaat om vliegtickets. Elke euro die je bespaart, hoef je niet te sparen!

Lees ook: Sparen voor een Wereldreis | Stappenplan, doelen en tips

1. Gebruik Google Flights

Vergeet Skyscanner – gebruik Google Flights. En nee, er zit niet eens een affiliate linkje in die Google link verwerkt. Deze ongelooflijke website zal een revolutie teweegbrengen in de manier waarop je vluchten boekt en het kan je onderweg een hoop geld besparen. Natuurlijk willen ook wij wat verdienen met affiliate links om de website online te houden, maar we willen hier ook een artikel neerzetten die daadwerkelijk doet wat het zegt: jou geld besparen. Mocht je ons op een andere manier willen steunen, kijk dan eens in onze webshop met allerlei leuke en handige reisartikelen.

Dat gezegd hebbende: Laten we eens kijken naar enkele van de belangrijkste kenmerken van Google Flights, en waarom deze boekingssite de concurrentie van tafel veegt.

Tarieven voor twee maanden

Een frequent flyer weet dat er altijd goedkopere dagen van de week en tijden van de maand zijn om te vliegen. Google Flights vereenvoudigt het zoeken naar een tarief door je een kalender te laten zien met tarieven van twee volle maanden. Er is zelfs een handig staafdiagram waarmee je gemakkelijk kunt zien welke dag de goedkoopste is. Ik heb vluchten voor bijna de helft van de prijs gevonden door deze tool te gebruiken en op de juiste dag van de maand te vliegen!

Bestemmingsregio, niet alleen bestemmingsstad

Soms wil je gewoon spontaan zijn. Je vliegt naar elke stad, zolang het goedkoop is. Nou, Google Flights wordt je nieuwe beste vriend. In plaats van een bestemmingsstad in te voeren, kun je een bestemmingsregio invoeren, bijvoorbeeld Europa of Azië. Je kunt dan een kaartweergave van het hele continent openen met daarop de tarieven voor elke grote stad en luchthaven. Met deze truc ontdekte ik dat ik voor € 250 euro minder naar het 2e vliegveld van Kuala Lumpur kon dan wanneer ik op dezelfde dag naar het reguliere vliegveld van Kuala Lumpur zou vliegen. Dit werkt voor bijna elke vlucht, zowel ver weg als dichtbij. Als je traditioneel zou zoeken naar vluchten ga je uren lang elke stad afzonderlijk doorzoeken in de hoop dat je ergens een goedkope connectie vindt. Met Google Flights is dat verleden tijd.

Lees ook: Top 10 | Wat zijn de goedkoopste landen voor een wereldreis?

In 10 seconden de goedkoopste bestemming in het verre Oosten
In 10 seconden de goedkoopste bestemming in het verre Oosten
Binnen 10 seconden de goedkoopste bestemming in Brazilië

Geluksfactoren

Een goede deal op een goedkope vliegticket is alleen een goede deal als je comfortabel bent terwijl je in de lucht bent. Google werkt samen met Routehappy om “Happiness Factors” in hun zoekresultaten op te nemen. Nu kun je zien of er tijdens je vlucht eten, USB-stopcontacten, tv’s, video on demand en wifi zijn. De factoren worden weergegeven met behulp van eenvoudig te herkennen pictogrammen direct naast de tarieven in de zoekresultaten. U kunt zelfs zien hoeveel centimeter beenruimte u heeft!

Beste vluchtaanbeveling

Google haalt het giswerk uit het kiezen van vluchten. Soms worden klanten verblind door een goedkope deal en merken ze niet dat er in Dubai een tussenstop van 15 uur is. Voor € 40 euro meer had je direct kunnen vliegen! Google berekent automatisch de beste vlucht voor je op basis van een goede balans tussen prijs en transittijd. Je kunt ook sorteren op vliegtijd, aankomsttijd en zelfs op Co2 uitstoot. Briljant.

2. Incognitomodus en cache

Dit is zowel een feit als een fabel als het gaat om goedkope vliegtickets boeken. Is het je ooit opgevallen dat wanneer je later terugkeert om de kosten van je vlucht te checken, de prijs maar blijft stijgen? Dit is geen toeval. Vluchtboekingsmachines en websites van luchtvaartmaatschappijen slaan cookies op in je browser. Deze cookies kunnen je surfgedrag volgen en zullen het weten wanneer je terugkeert de website om de prijs te controleren. Ze zullen dan de prijs opkrikken om je aan te sporen om te kopen! Het klinkt crimineel, nietwaar? Nou, dat is het ook. In een aantal Europese landen, waaronder Nederland, is het al enige tijd verboden. In veel andere landen is het nog niet illegaal en het gebeurt de hele tijd op vrijwel elke boekingswebsite.

Om te voorkomen dat je elke keer een vlucht boekt waarvan de prijs is opgekrikt, wis je gewoon je browsercache voordat je iets online boekt. Als je Google Chrome als browser gebruikt, drukt je op control-shift-N om een ​​”incognito venster” te openen. Op mobiel kun je dit doen via het ment (de drie bolletjes) rechts bovenin je browser.

Als je nog niet van deze hack op de hoogte was, dan heb je waarschijnlijk te veel betaald voor vrijwel elke vlucht die je ooit hebt gemaakt. Met name als je de laatste jaren in het buitenland iets geboekt hebt. Zorg ervoor dat je de volgende keer dat je een vlucht boekt, je cachegeheugen leegmaakt of “incognito” winkelt.

3. Weggestuurd worden

Is het boeken van goedkope vliegtickets niet goed genoeg voor je? Je wilt gratis vliegen? Geen probleem. Je kunt gratis vluchtvouchers krijgen, zodat je helemaal niet hoeft te betalen voor je toekomstige vliegticket. Het is een extreme vorm van geld besparen op je vliegtickets maar hey, waarom ook niet? Het enige wat je nodig hebt is tijd, en daar heb je tijdens je wereldreis als het goed is genoeg van.

Hoe het werkt

Tegenwoordig vliegen er zoveel mensen dat luchtvaartmaatschappijen hun vluchten overboeken en rekenen op het feit dat niet iedereen op het moment van inchecken bij de poorten zal verschijnen. Soms werkt dit voor hen en kunnen ze zonder problemen vluchten overboeken, maar soms moeten ze een aantal passagiers vragen of ze het niet erg vinden om in plaats daarvan de volgende geplande vlucht te nemen. Deze passagiers worden “gestoten” oftewel weggestuurd.

Weggestuurd worden van je vlucht
Weggestuurd worden van je vlucht

Waarom is gestoten of weggestuurd worden zo’n geweldige hack? Simpel! Want als je weggestuurd wordt mag je met de volgende geplande vlucht naar je bestemming vliegen en ontvang je in de meeste gevallen een gratis vluchtvoucher voor je volgende reis! Dat klopt, je leest het goed. Je volgende vlucht is dan gratis.

Maar je moet dus niet zomaar hopen dat je wordt weggestuurd. Er zijn twee dingen die je moet doen om je kansen te vergroten.

Kies een populaire vlucht

Hoe populairder de vliegroute, hoe groter de kans dat de luchtvaartmaatschappij passagiers moet weigeren. Kies een populaire stad van bestemming en vlieg op de drukst mogelijke dag (meestal maandagochtend, vrijdagmiddag en rond feestdagen).

Kom vroeg opdagen en meld je vrijwillig

Ga naar de incheckbalie wanneer deze wordt geopend. Vertel de reisagent beleefd dat je geen haast hebt en dat je er geen probleem mee hebt om als vrijwilliger de volgende vlucht te nemen als dat nodig is. Je kunt je naam en contactgegevens in veel gevallen gewoon puur en alleen voor dit doeleinde achterlaten.

Rustig wachten op je vlucht - in de hoop weggestuurd te worden
Rustig wachten op je vlucht – in de hoop weggestuurd te worden

Nu ga je gewoon lekker zitten en wacht je af. Deze hack werkt misschien niet elke keer, maar je kunt zeker een paar gratis vluchten krijgen als je het blijft proberen. NomadicMatt, één van ’s wereld meest doorgewinterde wereldreizigers, wist op deze manier in een wereldreis van één jaar maar liefst 15 keer gratis te vliegen. Tel uit je winst.

4. Boek op het juiste moment

Het “juiste moment om te boeken” is een debat sinds de uitvinding van commerciële vliegreizen. Op welk moment kun je het beste goedkope vliegtickets boeken? Hoelang voor je vertrekdatum moet je beginnen met het kopen van vluchten? Zijn last-minute deals de beste of is het beter om ver van tevoren te plannen om vroegboekkortingen te krijgen?

Volgens een onderzoek uit 2019, uitgevoerd door CheapAir.com, is de optimale tijd om goedkope vliegtickets te boeken ongeveer 48 dagen (ongeveer zeven weken) voor vertrek. De studie beweerde ook dat de meeste luchtvaartmaatschappijen forse premies in rekening brengen voor late boekingen (binnen 14 dagen voor vertrek) en voor vroege boekingen (meer dan vijf maanden van tevoren). Wow! En wij maar denken dat 6 maanden tot ene jaar vooruit boeken het voordeligst was. Niet dus.

5. Bescherm jezelf tegen annuleringen

Veel zoekmachines voor het boeken van vluchten hebben een strikt annuleringsbeleid voor vluchten dat vaak helemaal los staat van het beleid van de luchtvaartmaatschappij. Soms moet je je vlucht om onvoorziene redenen annuleren en als je via een online boekingssite hebt geboekt, heb je meestal pech en geen geld.

Lees ook: Welke reisverzekering heb je nodig voor een wereldreis?

Zoek in plaats daarvan goedkope vliegtickets met behulp van uw favoriete zoekmachine (bijvoorbeeld Google Flights), zoek het vluchtnummer en de datum van het goedkoopste tarief op en ga rechtstreeks naar de website van luchtvaartmaatschappij om deze te boeken. Op deze manier heb je een grotere kans om op zijn minst een soort terugbetaling te krijgen als je onderweg moet annuleren. Ook wordt je in het geval van calamiteiten beter geholpen omdat je niet ‘via via’ iets geboekt hebt, je kunt dan gewoon terecht bij de vliegmaatschappij zelf.

Tot slot: mocht het alsnog mis gaan bij een wijziging of annulering, wees je er dan van bewust dat je alsnog restituties kunt krijgen voor veel “niet-restitueerbare” aankopen, als je maar weet hoe je dit moet vragen. Je kunt hiervoor ook hulp inschakelen bij partijen zoals Compensair, die het gevecht voor je zal voeren en bij succes een deel van de ‘winst’ vraagt.

6. Gebruik de beste creditcards

We kennen het wel. Travel miles, air miles, punten sparen, elke maatschappij heeft wel iets wat je kunt sparen. Het probleem is echter dat je snel geneigd bent om bij het plannen van je wereldreis altijd maar de goedkoopste vlucht te boeken waardoor alles gefragmenteerd is en je niet goed kunt sparen. Je spaart overal een beetje, en uiteindelijk kun je er niets mee.

KLM heeft ook eigen creditcards waarmee je extra snel spaart.

Wanneer je goedkope vliegtickets gaat boeken, zorg er dan voor dat je bekijkt welke maatschappijen vliegen op de landen die je wilt bezoeken en schaf een creditcard aan van je favoriete maatschappij. Met een creditcard van de vliegmaatschappij spaar je doorgaans je punten en miles twee keer ze snel en na enkele vluchten heb je vaak al genoeg voor flinke kortingen of zelfs gratis vluchten. Als je een trouwe vlieger bent bij een bepaalde luchtvaartmaatschappij krijg je daarnaast ook nog extra reisvoordelen zoals instappen met prioriteit en gratis bezoek aan superdeluxe lounges.

Het is lastig en het voelt onwennig. Je wil niet tijdens het plannen en boeken van je wereldreis vluchten boeken die bij maatschappij-X, bijvoorbeeld KLM, 100 euro duurder zijn. Je denkt na.. bij drie verre vluchten, ben je zomaar al 3x 100 euro meer kwijt. Zonde! Maar wat je op dat moment vergeet is dat je bij de 4e of 5e vlucht al zoveel punten hebt gespaard, dat je een deel of zelfs de hele volgende vlucht al volledig bij elkaar hebt gespaard. Onder de streep, ben je dan vaak alsnog honderden euro’s goedkoper uit, zeker als je vaker het vliegtuig instapt. Ons advies: probeer het eens! Een goede creditcard om dan mee te beginnen met sparen is de American Express Flying Blue creditcard. Flying Blue is het frequent-flyer programma van KLM en Air France, dus je hebt zeer veel mogelijkheden qua bestemmingen en voordelen die je kunt sparen.

7. Gebruik het tabblad Vlucht + hotel of Vlucht + verhuur

Je hebt waarschijnlijk dat kleine tabblad bovenaan de boekingswebsites voor vluchten gezien met de tekst Vlucht + Hotel of Vlucht + Autoverhuur. Het lijkt erop dat het gewoon een agressieve upsell is, in een poging je meer geld te laten uitgeven dan je echt wilt. Toch blijkt het dat er enorme besparingen verborgen zijn onder dat tabblad.

Boekingssites bieden klanten grote kortingen op hun vluchten, hotels en autoverhuur als ze ze gecombineerd worden geboekt. Ze willen klanten binden en gaan daarin alsmaar verder. Ook komt het regelmatig voor dat een vlucht + auto goedkoper is dan de vlucht zelf. Het klinkt idioot, en dat is het ook, maar het kan. Soms kun je goedkope vliegtickets beter boeken in combinatie met een auto of hotel.

Zelfs als je tijdens je vakantie geen auto wilt huren, kun je deze kleine hack toch eens proberen. Begin 2020 boekten wij op deze manier een retourvlucht van Amsterdam – Toronto. De goedkoopste vlucht was € 974 euro. Ik heb toen dezelfde vlucht doorzocht met behulp van het tabblad op de website van British Airways met de tekst “Vlucht + auto” en vond het voor slechts € 921 euro inclusief autohuur voor de duur van de vakantie van een week. Dat is ruim € 50 minder voor de vlucht, plus een gratis huurauto.

8. Voorkom extra bagagekosten

Je zal vast denken: ‘dat gebeurt mij niet. Ik neem maar 16 of 18 kilo mee tijdens mijn wereldreis dus ik blijf ruim onder de 20 kilo‘. Verassing! Veel kleine maatschappijen die op eilanden vliegen (met name in Azië) hanteren vaak bagagelimieten van 18 of zelfs 14 kilo. Extra kilo’s kosten je dan al snel een vermogen.

Het is een goed idee om altijd de maximaal toegestane maat voor je handbagage mee te nemen, plus een handtas en een compacte, opvouwbare duffelbag just in case. De meeste luchtvaartmaatschappijen staan al deze items toe als handbagage en als je ze alle drie hebt heb je genoeg ruimte om je spullen te verdelen.

Duffelbags uit onze webshop

Voorkom dat de weegschaal bij de incheckbalie je laat zweten. Haal de zwaarste dingen eruit en stop ze in je handbagage. Gooi wat dingen in de duffelbag en verdeel het gewicht zodat je niet extra hoeft te betalen voor zware ingecheckte bagage.

9. Vraag om dicht bij de nooduitgang te zitten

Bij de meeste luchtvaartmaatschappijen worden extra kosten in rekening gebracht als je de stoelen bij de nooduitgang aanvraagt, omdat deze twee keer zoveel beenruimte hebben. Toch kun je ze vaak ook gratis krijgen. Wanneer je incheckt voor je volgende vlucht vraag dan om een stoel dicht bij de dichtstbijzijnde nooduitgang. Dit is gratis.

Zodra de vliegtuigdeuren zijn gesloten en je een lege stoel bij de nooduitgang ziet, verplaats je. Omdat voor deze plekken extra kosten in rekening worden gebracht, zijn er meestal een paar lege stoelen beschikbaar en als het vliegtuig eenmaal is afgesloten, hoef je niet te betalen om er naar toe te gaan. Gratis upgrade!

10. Gebruik het ‘meerdere bestemmingen’ tabblad

Het tabblad met ‘meerdere bestemmingen’. Het tabblad meerdere bestemmingen is te vinden op bijna alle boekingssites en geeft je toegang tot geheime kortingen voor het nemen van meerdere vluchten tegelijk. In mijn geval moest ik van Guatemala-Stad naar Havana vliegen en vervolgens drie weken later naar San Jose, Costa Rica. Als ik deze vluchten afzonderlijk zou boeken, zouden ze me € 938 euro hebben gekost. Dezelfde reis kostte me via het tabblad Multi-City € 710 euro. Dat is een besparing van € 218 euro. Gebruik dit tabblad wanneer je meerdere vluchten in een bepaald tijdsbestek plant. Het is niet elke keer raak maar toch zal het vaker geld besparen dan je denkt.

Andere gangbare bespaartips

Parkeerplaatsen bij vliegvelden kan je net als vliegtickets eenvoudig online vergelijken. Via Vliegen en Parkeren, een online vergelijkings- en boekingsplatform, kan je het parkeeraanbod rondom Nederlandse, Belgische, Duitse en Franse luchthavens vergelijken en een parkeerplaats direct reserveren. 

Het proces is simpel. Ben je op zoek naar een parking bij Schiphol dan selecteer je simpelweg Schiphol en je reisdata. Vervolgens worden de beschikbare parkeermogelijkheden getoond die vergeleken, gesorteerd en gefilterd kunnen worden. Eenmaal de ideale parking gevonden? Reserveer dan simpelweg online en je hebt jouw parkeerplaats geregeld!

Natuurlijk zijn er nog de gangbare tips om te goedkope vliegtickets te boeken. Maar deze zijn al zo vaak uitgelegd, dat we die niet in dit artikel mee hebben genomen. Denk aan het boeken van lijnvluchten, het niet boeken van vluchten in vakantieperiodes en feestdagen en het gebruiken van budget airlines. Deze en meer gangbare tips om te besparen op vliegtickets kun je vinden in dit artikel.

Ken je zelf nog enkele geld besparende vliegticket hacks die ik heb gemist? Deel ze met de wereld in de reacties hieronder!

Avatar foto

Wereldreizigers

Wereldreizigers.nl | Alles over verre reizen, wereldreizen, reisnieuws, reisfotografie, backpacken, reistips en meer.

Deze pagina kan gesponsorde en/of affiliate links bevatten. Door onze affiliate links te gebruiken support je ons zonder extra kosten. Dank je wel!

Elke maand leuke reistips en extra voordelen ontvangen? En wist je dat we maandelijks een wereldkaart weggeven onder onze abonnees? Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is hieronder je e-mailadres achter laten, je maakt dan elke maand opnieuw kans!

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »
6 Shares
6 Shares
Copy link