Wereldreizigers.nl
skyscanner

Skyscanner | Hoe je (veel) geld kunt besparen op vluchten | 2023 UPDATE

Ik blijf het zeggen: van alle vluchtzoekmachines die er zijn, is Skyscanner mijn beste keuze als het gaat om het vinden van goedkope vliegtickets en het besparen van geld om te reizen. Voor absoluut alle goedkope tickets die ik koop, gebruik ik de website of app van Skyscanner – wat overigens niet betekent dat ik ook altijd bij hen boek.

Ik ga je laten zien hoe je Skyscanner-hacks gebruikt om goedkoop te reizen, maar ik laat je ook zien wat de grenzen zijn van Skyscanner en wat je moet doen om de goedkoopste vliegtickets te vinden.

Laten we beginnen met de basis. Allereerst klik je op deze link om de juiste pagina van Skyscanner te openen zodat je daadwerkelijk mee kunt kijken met wat we hieronder allemaal gaan laten zien.

Wat is Skyscanner?

Skyscanner is een zoekmachine voor vluchten. Om meer in het algemeen te zijn: ze zijn een online reiszoekmachine, aangezien ze je ook een hotel laten boeken en een auto laten huren, maar ik zal me hier alleen op Skyscanner-vluchten concentreren.

De website (en de Skyscanner app) zijn volledig gratis te gebruiken. Er zijn geen verborgen kosten of extra kosten: de prijzen die je ziet, zijn de prijzen die je betaalt. Die transparantie is het resultaat van een paar jaar werk en verbeterde Europese wetgeving inzake consumentenbescherming. Hoera!


Ons advies voor reizen in het buitenland:
Bunq Prepaid Creditcard

De Bunq kaart is de meest geaccepteerde Prepaid Credit Card ter wereld. Het is een volwaardige Mastercard creditcard - zelfs offline terminals in vliegtuigen en elders werken met deze kaart (dit hebben we zelf veelvuldig getest).

Pluspunten:
 • Géén BKR check
 • Nederlandse bank
 • Probleemloos auto huren in het buitenland
 • ZeroFX (bespaart in het buitenland zo'n 2-3% per transactie!)
 • Werkt met Google en Apple Pay
Vergelijk abonnementen
Want to support us? We earn a small commission if you make a purchase via our link(s), at no additional cost to you. Win-Win!

Zie het als Google, maar toegewijd aan het vinden van de goedkoopste vliegtickets tussen het enorme scala aan luchtvaartmaatschappijen en online reisbureaus. Je weet dat Google in een paar seconden (of zelfs minder) duizenden websites schraapt om je de meest relevante resultaten voor je zoekopdracht te presenteren? Skyscanner doet precies hetzelfde door te zoeken op websites van luchtvaartmaatschappijen en online reisbureaus, door de goedkoopste vluchtdeals binnen 30 seconden weer te geven (dat is hun belofte, en na veel gebruik blijkt het vaak waar te zijn).

Belangrijk om te weten:
Goedkope vliegtickets van Skyscanner boek je uiteindelijk niet op de website of de app van Skyscanner, maar direct bij de maatschappij.

Chris | Wereldreizigers.nl

Goedkope vliegtickets van Skyscanner boek je uiteindelijk niet op de website of de app van Skyscanner zelf. Na het selecteren van je reis wordt je doorgestuurd naar het platform van de luchtvaartmaatschappij of reisbureau, waar je je boeking afrondt en betaalt. Skyscanner is daarom niet te vergelijken met ticketwebsites zoals TIX.nl.

Onderaan deze pagina (onder het kopje: Waarom in Coronatijd Skyscanner extra waardevol is, leg ik uit waarom dit kleine maar oh-zo-belangrijke verschil essentieel is voor jou.

Hoe werkt Skyscanner?

Laten we nu eens kijken naar de belangrijkste functie van de zoekmachine waarmee je in een paar eenvoudige stappen naar een vlucht kunt zoeken.

Stap 1: Selecteer de valuta en taal

Open hier de voorpagina. Kies in de rechterbovenhoek de valuta waarin je de prijzen wilt weergeven, één van de meest voorkomende ($, €, £) of andere. Net als talen is er een uitgebreide lijst. Ook is het handig om een account aan te maken en in te loggen, zodat je iets kunt opslaan voor later.

Skyscanner zoekfuncties
Skyscanner | Hoe je (veel) geld kunt besparen op vluchten | 2023 UPDATE 23

Stap 2: Kies het soort ticket dat je wilt

Selecteer of je op zoek bent naar een enkele reis, retour of meerdere steden (multi-stad, daarover later in dit artikel meer uitleg).

Skyscanner zoekfuncties
Skyscanner | Hoe je (veel) geld kunt besparen op vluchten | 2023 UPDATE 24

Stap 3: Vul je reisgegevens in

Voer in het gedeelte “Van” in vanaf welke stad je wilt vliegen en in “Naar” je bestemming. Selecteer je vluchtdatum uit de kalender, het aantal passagiers en de cabineklasse (Economy, Premium Economy, Business of First Class).

Ik ben in dit voorbeeld op zoek naar een retour reis van Amsterdam naar Nairobi in Kenia.

Skyscanner zoekfuncties
Skyscanner | Hoe je (veel) geld kunt besparen op vluchten | 2023 UPDATE 25

Stap 4: Druk op tickets zoeken

Skyscanner toont standaard de aanbevolen resultaten. Dit is volgens Skyscanner de meest logische keuze in prijs / kwaliteit, rekening houdend met de reisduur en totale kostprijs. Sorteer gerust op goedkoopste vlucht eerst, de totale reistijd, vertrektijd, luchtvaartmaatschappij of tussenstops, afhankelijk van je voorkeuren.

Skyscanner zoekfuncties
Skyscanner | Hoe je (veel) geld kunt besparen op vluchten | 2023 UPDATE 26

Skyscanner laat je ook met allerlei filters spelen (aan de linkerzijde) om je perfecte vlucht te vinden. Filter op het aantal tussenstops, Covid-19 beoordeling, reisduur, luchtvaartmaatschappij etc.

Ik ga de eerste door Skyscanner aanbevolen vlucht boeken, 28 euro duurder dan de goedkoopste vlucht maar wel met 12 uur (!) minder reistijd.

Stap 5: Klik op “Naar de site –>” om je reisschema te bekijken

Klik op de knop ‘Naar de site –>” om de details van je vlucht te krijgen. Je kunt hier de data en tijden controleren om er zeker van te zijn dat je tijd hebt voor een eventuele overstap of afspraak.

Let op: Bij mijn retourvlucht op 25 september zie je een heel klein 1’tje staan naast de aankomsttijd van 07:10uur. Dit betekent dat je een dag later aankomt van je bent vertrokken.

Skyscanner zoekfuncties
Skyscanner | Hoe je (veel) geld kunt besparen op vluchten | 2023 UPDATE 27

Stap 6: Bepaal waar je je vliegticket gaat boeken

Scroll naar beneden en bekijk de verschillende aanbieders van deze vlucht. Wat direct opvalt is dat je allerlei ‘ticketboeren‘ ziet die de vlucht aanbieden voor 495 euro of iets meer. KLM zelf staat er net niet bij, daarvoor moet nog iets verder naar beneden worden gescrold. De prijs bij KLM zelf is namelijk 519 euro.

Skyscanner zoekfuncties
Skyscanner | Hoe je (veel) geld kunt besparen op vluchten | 2023 UPDATE 28

Ik scroll bewust even door om bij KLM zelf te gaan boeken. Ja, het kost me 26 euro meer maar dat is het absoluut waard.

Belangrijk: onderaan deze pagina zal lees je waarom ik altijd rechtstreeks bij de maatschappij boek wanneer dat mogelijk is.

Stap 7: Klik op selecteren

Ik kies voor KLM en klik op selecteren. Skyscanner verwijst je nu door naar de boekingspagina, in mijn geval dus rechtstreeks bij KLM.

Skyscanner zoekfuncties
Skyscanner | Hoe je (veel) geld kunt besparen op vluchten | 2023 UPDATE 29

Handig weetje: Er komt nog een tientje aan boekingskosten bij bij KLM. Bij budget ticketaanbieders zoals BudgetAir, TIX.nl, etc is dit 25 of 35 euro wat het uiteindelijke prijsverschil weer een stukje kleiner maakt.

Gefeliciteerd! Je hebt nu (na betaling) je vliegticket geboekt via Skyscanner bij luchtvaartmaatschappij KLM. Nu je bekend bent met het basisgebruik van Skyscanner gaan we dieper in op de verschillende Skyscanner tools, zodat ook jij beter wordt in het vinden en boeken van de beste deals.

De Skyscanner tools, en hoe ze te gebruiken

Naast de standaard zoekmogelijkheden heeft Skyscanner namelijk allerlei handige tools die jou het leven (althans, het reizen), makkelijker en goedkoper kunnen maken. We zetten de meest belangrijke Skyscanner tools daarom hieronder voor je op een rij.


Ons advies voor reizen in het buitenland:
Bunq Prepaid Creditcard

De Bunq kaart is de meest geaccepteerde Prepaid Credit Card ter wereld. Het is een volwaardige Mastercard creditcard - zelfs offline terminals in vliegtuigen en elders werken met deze kaart (dit hebben we zelf veelvuldig getest).

Pluspunten:
 • Géén BKR check
 • Nederlandse bank
 • Probleemloos auto huren in het buitenland
 • ZeroFX (bespaart in het buitenland zo'n 2-3% per transactie!)
 • Werkt met Google en Apple Pay
Vergelijk abonnementen
Want to support us? We earn a small commission if you make a purchase via our link(s), at no additional cost to you. Win-Win!

Hoe activeer je een Skyscanner prijsalarm?

Skyscanner Prijsalarm is een geweldige manier om de prijzen van een bepaalde vlucht te volgen. Je kunt geld besparen door een vlucht waarin je geïnteresseerd bent in de gaten te houden en deze te kopen wanneer Skyscanner’s prijsalarm e-mail je vertelt dat de prijzen zijn gedaald.

Je ontvangt na het inschakelen van het prijsalarm dagelijks een e-mail om je op de hoogte te houden van prijsvariaties. Deze gratis service kan voor meerdere vluchten worden geactiveerd, maar je ontvangt nog steeds maar één e-mail per dag. Handig!

Om het prijsalarm te activeren hoef je alleen maar naar een vlucht te zoeken zoals beschreven in stap 1 t/m 4 hierboven. Daarna klik je simpelweg op de knop ‘Stel prijsalarm in’.

prijsalarm instellen skyscanner | skyscanner | Wereldreizigers.nl
Skyscanner | Hoe je (veel) geld kunt besparen op vluchten | 2023 UPDATE 30

Skyscanner opent automatisch een pop-upvenster waarin je je e-mail adres kunt invullen.

Voor degenen die ingelogd zijn: slechts één druk op de knop is genoeg om het alarm in te stellen.

Hoe werkt Skyscanner’s “overal” zoekopdracht?

Nu gaan we in op één van mijn favoriete Skyscanner-tips. Over hoe je kunt besparen op vliegtickets met behulp van handige boekingshacks. Als je heel flexibel bent in je bestemmingskeuze, zal deze geweldige functie nieuwe (vliegtuig)deuren voor je openen.

Je wilt goedkoop reizen maar heb je geen idee waarheen (of je vindt het gewoon niet erg/staat open voor elke bestemming)? Met Skyscanner kun je vluchten zoeken naar “Overal”. Dit is met uitstek dé manier om voor een prikkie naar de andere kant van een continent, of zelfs de wereld te vliegen.

Stap 1: Kies “Overal” als bestemming

Gebruik specifiek deze link waarbij we alles al voor je hebben ingevuld, of doe het zelf handmatig. Vul dan bij bestemming ‘Overal‘ in en kies je optioneel je vertrek en retourdatum. Klik vervolgens op “tickets zoeken”.

De spanning is ondraaglijk, toch?

Schermafbeelding 2021 08 17 143419 | skyscanner | Wereldreizigers.nl
Skyscanner | Hoe je (veel) geld kunt besparen op vluchten | 2023 UPDATE 31

Stap 2: Selecteer het land waarnaar je wilt vliegen

Resultaten worden automatisch gesorteerd van de goedkoopste naar de duurste bestemming. Ik heb net ontdekt dat ik deze week nog voor minder dan 140 euro naar Marokko kan! En ja, ik had retourtickets aangevinkt dus het gaat hier om retourtickets.

marokko skyscanner | skyscanner | Wereldreizigers.nl
Skyscanner | Hoe je (veel) geld kunt besparen op vluchten | 2023 UPDATE 32

Klik op de pijl voor meer details. Je ziet nu de prijzen van de verschillende steden en luchthavens waarop je kunt vliegen.

marokko | skyscanner | Wereldreizigers.nl
Skyscanner | Hoe je (veel) geld kunt besparen op vluchten | 2023 UPDATE 33

Wat deze tool zo geweldig maakt is dat je in één oogopslag kunt zien wat voor jou de goedkoopste luchthaven in het land is.

Chris | Wereldreizigers.nl

Op deze manier heb ik vaak vliegvelden en/of steden leren kennen, waarop ik voorheen nooit had gezocht omdat ik simpelweg niet van hun bestaan afwist.

Stap 3: Bekijk het vluchtaanbod

Klik op je vlucht naar keuze. Je krijgt vervolgens de klassieke resultatenpagina waar je je vlucht kunt selecteren en de reservering kunt voltooien op de website van de luchtvaartmaatschappij.

Denk je niet dat dit een van de beste vakantietips is voor reizigers die openstaan voor het ontdekken van nieuwe plekken? Ook is het super handig voor degenen die gebonden zijn aan vaste vakantiedagen of weken, maar nog niet weten waar ze naartoe willen gaan.

Hoe werkt Skyscanner’s goedkoopste maand (of jaar) functie?

Met de functie ‘Goedkoopste maand‘ kun je direct de goedkoopste maand (of jaar) bekijken en selecteren om je vlucht te boeken. Nogmaals, het is perfect voor flexibele reizigers. Als je je afvraagt hoe je veel geld kunt besparen op vluchten, is flexibel zijn toch wel de makkelijkste.

Vul de zoekmachine in en selecteer bij vertrekdatum ‘hele maand weergeven’. Je kunt er ook meteen voor kiezen om de goedkoopste maand van het jaar te vinden voor jouw bestemming.

Goedkoopste maand | Skyscanner
Skyscanner | Hoe je (veel) geld kunt besparen op vluchten | 2023 UPDATE 34

Skyscanner toont standaard de vluchtprijzen per maand in hun vluchtkalender, met de laagste prijzen in het groen en de hoogste in het rood.

Prijzen in de maand kalender | Skyscanner
Skyscanner | Hoe je (veel) geld kunt besparen op vluchten | 2023 UPDATE 35

Het is een geweldige manier om de goedkoopste vluchten in een maand of een jaar te vinden voor een specifieke bestemming. Ook deze tool gebruik ik eigenlijk altijd als ik op zoek ben naar goedkoopste vliegtickets.

Tip: flexibel zijn loont. Toen ik nog voor een baas werkte, ging ik daarom altijd eerst op zoek naar goedkope vliegtickets en vroeg pas daarna het verlof (met spoed) aan. Het is prijstechnisch namelijk veel logischer om eerst te kijken waar en wanneer je wil gaan, alvorens je je verlof regelt.

Hoe werkt Skyscanner’s ‘Multi-stad’ zoekfunctie?

Als je niet zo geïnteresseerd bent in het zoeken naar vluchten per maand, maar wel in het plannen van een hele wereldreis met meerdere vluchten, kun je optimaal gebruikmaken van de zoekfunctie ‘Multi-stad’. Boek meerdere vluchten tegelijk en reis naar meer dan één bestemming: je kunt maximaal 6 etappes aan je reis toevoegen.

Stap 1: Selecteer “Multi-stad” naast “retour” of “enkele reis”.

Stap 2: Voeg de bestemming van de eerste vlucht en de vertrekdatum toe

Houd er rekening mee dat je niet een heel land als bestemming kunt aangeven, in tegenstelling tot de reguliere zoekopdrachten “enkele reis” en “retour”. Je kunt op de luchthavenselectie echter wel een stad aangeven zonder beperking. Ook de datum moet vastliggen: je kunt niet per maand zoeken naar prijzen.

Stap 3: Voer het tweede deel van uw reis in

Skyscanner zal automatisch de aankomende luchthaven van de vorige etappe voorstellen als vertrekluchthaven van de volgende (Nairobi in dit geval).

Je kunt ervoor kiezen om hier zelf al een andere stad toe te voegen, ook al ligt deze in een ander land! Zo kun je bijvoorbeeld een deel over land reizen (bijvoorbeeld met de trein) alvorens je de volgende vlucht pakt.

Stap 4: Klik op “+ Nog een vlucht toevoegen” als je reis hier niet stopt

Je kunt maximaal 6 vluchten invoeren met de datums in Skyscanner’s multi-city-vluchtzoekopdracht. In onderstaand voorbeeld heb ik een multi-city reis ingesteld: Amsterdam – Nairobi – Kaapstad – Amsterdam.

Multi-Stad | Skyscanner
Skyscanner | Hoe je (veel) geld kunt besparen op vluchten | 2023 UPDATE 36

Stap 5: Kies het aantal passagiers, de reisklasse en klik op “Vluchten zoeken”

Helaas kun je niet voor elke vlucht de cabineklasse selecteren, deze is hetzelfde voor alle vluchten van je zoekopdracht.

Houd er ook rekening mee dat je de tickets niet daadwerkelijk op Skyscanner koopt: je wordt doorgestuurd naar de website(s) van de luchtvaartmaatschappijen, waar je bijvoorbeeld kunt kiezen voor een andere reisklasse.

Klik op “Selecteren” om de details van het reisschema te bekijken en uw boeking te voltooien.

Overige Skyscanner tips & tricks

De Skyscanner app

De Skyscanner-app is een van de beste gratis reis-apps die je reis zal vergemakkelijken. Het is perfect om een vlucht te boeken als je onderweg bent of als je niet in het bezit of bereik bent van een laptop of PC.

Regionale (budget) luchtvaartmaatschappijen

Wat veel mensen niet weten is dat de zoekfunctie in Skyscanner ook veel goedkope luchtvaartmaatschappijen omvat zoals Ryanair, Wizz Air of EasyJet. En deze zijn vaak een geweldig alternatief om geld te besparen op vliegreizen!

Het ‘probleem’ is alleen dat je deze niet snel terug zult vinden in je zoekresultaten, omdat deze vaak vliegen naar kleine vliegvelden ver buiten de hoofdstad van een land. Een punt waar ik eerder in dit artikel al eens aanhaalde: je weet vaak gewoon niet van het bestaan af van die andere vliegvelden.

Doe wat aanvullend onderzoek naar de kleinere luchtvaartmaatschappijen van de landen die je van plan bent te bezoeken, en op welke vliegvelden wordt gevlogen. De ‘Overal tool’ welke ik hier heb beschreven is daar perfect voor.

Ik zoek ook altijd rechtstreeks naar de vluchtaanbeveling van Skyscanner op de website van de luchtvaartmaatschappij, voor het geval ze een betere deal of tijdelijke korting hebben. Zo niet, dan boek ik via Skyscanner: dat is niet meer dan eerlijk. Ze hebben me immers goed geholpen met het vinden van de juiste deal.


Ons advies voor reizen in het buitenland:
Bunq Prepaid Creditcard

De Bunq kaart is de meest geaccepteerde Prepaid Credit Card ter wereld. Het is een volwaardige Mastercard creditcard - zelfs offline terminals in vliegtuigen en elders werken met deze kaart (dit hebben we zelf veelvuldig getest).

Pluspunten:
 • Géén BKR check
 • Nederlandse bank
 • Probleemloos auto huren in het buitenland
 • ZeroFX (bespaart in het buitenland zo'n 2-3% per transactie!)
 • Werkt met Google en Apple Pay
Vergelijk abonnementen
Want to support us? We earn a small commission if you make a purchase via our link(s), at no additional cost to you. Win-Win!

Prijzen zijn vaak exclusief ingecheckte bagage

Het maakt niet uit wanneer je boekt bij een grote luchtvaartmaatschappij zoals British Airways, KLM of Air France, aangezien deze maatschappijen wel automatisch een ingecheckte bagage in je boeking opnemen.

Maar voor budgetmaatschappijen is dat anders: deze kunnen lagere prijzen aanbieden door tickets te verkopen zonder opties. Je moet een toeslag betalen als je ingecheckte bagage meeneemt. Er zijn anno 2021 zelfs maatschappijen die handbagage die normaal gesproken in de bakken boven je stoel past, apart in rekening brengen! Skyscanner toont hun prijzen voor een basisstoel zonder opties, dus houdt er rekening mee dat als je niet met alleen een kleine tas vliegt, de prijs hoger zal zijn.

Voeg luchthavens in de buurt toe

Als je flexibel bent, kan het goedkoper zijn om vanaf een luchthaven iets verder weg te vliegen, zelfs met de kosten van een bus- of treinkaartje om er te komen. Vink in de zoekbalk “nabijgelegen luchthavens toevoegen” aan. Dit is ook een uitstekende manier om de regionale prijsvechters Ryanair, Wizz Air of EasyJet in je zoekresultaten te zien te krijgen. Bij mij staat deze optie eigenlijk altijd standaard aangevinkt.

Vliegvelden in de buurt | Skyscanner
Skyscanner | Hoe je (veel) geld kunt besparen op vluchten | 2023 UPDATE 37

Dubbel-check de reistijd

Het is nogal een voor de hand liggend advies, maar luister naar me. Controleer niet alleen hoe laat je aankomt en wanneer je vertrekt. Wij hadden ooit de onaangename verrassing om te ontdekken dat onze reis van San Francisco naar Hong Kong +2 dagen was in plaats van +1. We hadden compleet over het hoofd gezien dat de vlucht van 14 uur + het tijdverschil betekende dat je vanuit Amerika richting Azië nogmaals een volledige dag overslaat. Oops!

Deze beginnersfout (ook al hadden we al talloze keren gevlogen), zorgde ervoor dat we een dag later in ons Hotel in Hong Kong aankwamen en dus onze kamer al vergeven was. Omdat het hotel vol was, konden we na deze lange reis midden in de nacht op zoek naar een alternatief. Niet echt chill!

Zoek alternatieve routes

Dat is een echte hack: zoek uit welke routes buiten je eigen vertrekbestemming het goedkoopst zijn. Vul als vertrekpunt “Overal” als bestemming. Soms is het veel goedkoper om bijvoorbeeld vanaf een vliegveld in Duitsland of België te vliegen, dus zoek opnieuw vanuit die plekken. Dit kan je in elk land met elke vlucht toepassen!

Een algemene regel om geld te besparen op vliegtickets is om niet te zoeken naar directe routes: routes met verbindingen zijn misschien minder aangenaam en duren langer, maar ze zijn ook goedkoper.

Waarom ik graag Skyscanner gebruik

Ik heb veel gevlogen. En aangezien ik in de reisindustrie werk en mijn weg weet als het gaat om het vinden van goedkope vluchten, komen mijn vrienden en families vaak naar me toe om hun vliegticket te boeken. Het is denk ik onnodig om te zeggen dat ik veel verschillende tools, websites en apps heb gebruikt om geld te besparen op vliegtickets. Mijn website draait op het vinden en delen van reistips. Ik durf dan ook wel te zeggen dat ik een professional ben geworden in het vinden van goedkope vliegtickets.

En ondanks alle platforms en tools die ik heb getest, toch kom ik altijd terug naar Skyscanner. Zelfs als ik niet via het platform boek, gebruik ik het om prijsschattingen te krijgen of gewoon om reisinspiratie op te doen. Skyscanner is transparant over hun prijzen en ik heb nooit de onaangename verrassing gehad van extra kosten. Het is gewoon heel erg prettig dat Skyscanner je de mogelijkheid geeft om de vliegtickets te boeken bij de luchtvaartmaatschappij zelf.

Waarom in Coronatijd Skyscanner extra waardevol is

Tot slot nog een ander belangrijk onderdeel, waarom Skyscanner extra waardevol voor jullie vliegtickets kan zijn. Covid-19 brengt allerlei nieuwe uitdagingen met zich mee. Voor jou als reiziger, maar ook zeker voor ons reisbloggers, reisbureaus, luchtvaartmaatschappijen en alles wat daartussen zit. En dat is ook precies het pijnlijke punt: wat (of welke partij) tussen jou en de luchtvaartmaatschappij zit wanneer je iets boekt.

Elke partij tussen jou en de uiteindelijke uitvoerder van je reis of vlucht, kan potentieel voor problemen zorgen wanneer er iets aan de hand is.

Chris | Wereldreizigers.nl

Wanneer er iets om wat voor reden dan ook gewijzigd dient te worden, klop je het liefst direct aan bij degene die daarover gaat en niet bij een tussenpersoon. Klinkt logisch, toch?

Vluchten annuleren of wijzigen

En zoals je weet is het annuleren of wijzigen van vluchten eerder regel dan uitzondering in coronatijd. Wijzigingen in reisadviezen, nieuwe coronahaarden en landen die op slot of juist weer open gaan.

We moeten ermee leren leven en een belangrijke les die ik heb geleerd als reiziger is dat je beter zo veel mogelijk schakels uit die ketting haalt.


Ons advies voor reizen in het buitenland:
Bunq Prepaid Creditcard

De Bunq kaart is de meest geaccepteerde Prepaid Credit Card ter wereld. Het is een volwaardige Mastercard creditcard - zelfs offline terminals in vliegtuigen en elders werken met deze kaart (dit hebben we zelf veelvuldig getest).

Pluspunten:
 • Géén BKR check
 • Nederlandse bank
 • Probleemloos auto huren in het buitenland
 • ZeroFX (bespaart in het buitenland zo'n 2-3% per transactie!)
 • Werkt met Google en Apple Pay
Vergelijk abonnementen
Want to support us? We earn a small commission if you make a purchase via our link(s), at no additional cost to you. Win-Win!

Een voorbeeld:

Tijdens onze reis door Zuid-Afrika in 2020 kregen we het bericht dat het land in volledige lockdown zou gaan enkele dagen later. Lichte paniek, dus wat nu?

Zoals iedereen gingen we proberen om zo snel mogelijk het land te verlaten. We vlogen met Emirates via Dubai terug naar Amsterdam maar hadden dat geboekt via BudgetAir.nl omdat dat 80 euro goedkoper was dan wanneer we het zelf zouden boeken bij Emirates.

Dachten wij even slim te zijn!

Maar nu we een probleem hadden en er ad-hoc gehandeld diende te worden, kwamen we erachter dat die besparing van 80 euro het absoluut niet waard was.

Een onbereikbare customer service

BudgetAir.nl was door de drukte totaal onbereikbaar geworden. Ze hadden de telefoon uitgeschakeld, geen chat meer en waren uitsluitend nog te benaderen via de mail. De mail met het verzoek aan Budgetair.nl om de vlucht om te boeken ging er binnen enkele minuten uit, maar een reactie kwam er niet. De klok tikte maar door en de lockdown ging al binnen enkele dagen in.

BudgetAir.nl heeft net als alle andere ticketboeren geen kantoren waar je naartoe kunt. Ze hebben ook geen balies op vliegvelden. In andere woorden: je bent volledig afhankelijk van de reactie van de online customer service, en die laat nogal eens te wensen over omdat ze juist daarop geld besparen. Zéker wanneer er zich calamiteiten voordoen, is dit al snel een groot probleem.

Het kantoor van de luchtvaartmaatschappij

Daarom besloten we de ochtend erop om naar een Emirates kantoor in Kaapstad te gaan, waar we wél geholpen werden. Na het controleren van onze vluchtgegevens kregen we goed nieuws en slecht nieuws.

Het goede nieuws: Emirates kon in principe onze vlucht wijzigen zodat we eerder het land konden verlaten. Kosten: slechts een paar tientjes voor het wijzigen.

Het slechte nieuws: onze vlucht was geboekt via BudgetAir en dus kon Emirates niets voor ons betekenen. Zolang de opdrachtgever niets doet, kan ook Emirates niets veranderen aan onze boeking.

Dus daar stonden we dan. In het kantoor van Emirates met een mogelijke ontsnapping aan de lockdown in Zuid-Afrika. De ontsnapping die zo dichtbij leek, maar tegelijkertijd ook zo ver weg was.

We kregen van Emirates als alternatief het boeken van een nieuwe vlucht, maar door de storm aan nieuwe boekingen waren de prijzen bizar gestegen, ook bij andere maatschappijen. Schade: 1500 euro p.p. voor een enkele reis naar huis.

Boek altijd bij de luchtvaartmaatschappij

Hadden we gewoon in de eerste instantie rechtstreeks bij Emirates geboekt, dan was het daar in het kantoor al snel geregeld.

Omdat BudgetAir de tussenpersoon was, kon Emirates de vlucht niet wijzigen.

Chris | Wereldreizigers.nl

En dat geldt trouwens voor alle luchtvaartmaatschappijen. KLM, Delta, Lufthansa, noem ze maar op. Ze hebben kantoren en balies op vliegvelden en kunnen je helpen, mits je ook daadwerkelijk bij hen hebt geboekt.

klm 2 | skyscanner | Wereldreizigers.nl
Skyscanner | Hoe je (veel) geld kunt besparen op vluchten | 2023 UPDATE 38

Die paar tientjes korting die je dus vaak krijgt bij ticketboeren zoals BudgetAir, is regelrecht terug te leiden aan het gebrek aan service. Ze kopen de tickets in bij de luchtvaartmaatschappijen en nemen daarmee ook de gehele customer service voor hun rekening. En ja, die laat nog al eens te wensen over. Ze hebben géén openbare kantoren, géén balies op vliegvelden en besparen daar kosten mee waardoor jij een paar tientjes kunt besparen op je vliegticket.

Moraal van het verhaal

Je vraagt je inmiddels misschien af waarom dit veel te lange verhaal ook alweer iets te maken heeft met Skyscanner?

Realiseer jezelf dat Skyscanner géén tussenpersoon is maar uitsluitend een zoekmachine, zoals Google.

Chris | Wereldreizigers.nl

Nogmaals: het antwoord is eenvoudig: je kunt via Skyscanner gewoon kiezen om rechtstreeks bij de maatschappij te boeken. Ja, ticketboeren zoals BudgetAir en TIX.nl zullen op Skyscanner vaak als goedkoopste resultaat naar boven komen. Maar realiseer jezelf dat Skyscanner géén tussenpersoon is maar uitsluitend een zoekmachine, zoals Google. Scroll iets naar beneden en kies voor de goedkoopste vlucht bij de luchtvaartmaatschappij zelf. Het verschil is meestal enkele tientjes, maar dat kleine verschil wat slechts een detail lijkt, is bij mij meermaals essentieel gebleken.

Dus wil je aan de slag en de beste deals scoren? Klik dan hier om direct te beginnen met zoeken. Heel veel succes!

Print Friendly, PDF & Email
Avatar foto

Chris

Eigenaar van Wereldreizigers.nl | Ontdek de wereld!
- Full-time bloggende wereldreiziger.
- Schrijft over reizen, fotografie, duurzaamheid en gadgets.
- Ontdekt graag extreme en onbekende plekken.

2 comments

 • It took me almost 15 minutes to read it all but wow, you did a great job on this. Thank you! I will definitely start using this to find cheap tickets.

Elke maand leuke reistips en voordelen ontvangen?

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »
73 Shares
73 Shares
Copy link