Wereldreizigers.nl
Road-trip-door-het-oosten-van-Alentejo-2

Reisroute oost-Alentejo | VANLIFE Camperroute

De regio Alentejo ligt in Portugal, boven de Algarve, loopt tot aan Lissabon en strekt zich uit van de westkust tot aan de grens met Spanje. Het is een streek waar je wellicht nog nooit van gehoord hebt, maar er zijn meer dan genoeg leuke dingen om te zien en te doen onderweg. In dit artikel delen we de camperroute door oost-Alentejo die we hebben afgelegd. Wij bezochten het oosten van de regio in december, de tijd van het jaar dat de regio ontzettend groen is. Reis je met ons mee?

Lees ook: Camper route door oost-Algarve | Leuke dingen om te zien en doen

Let op! Vanaf januari 2021 is wildkamperen niet meer gedoogd in Portugal. Maar wees gerust, er zijn meer dan genoeg camperplaatsen en campings waar je kunt verblijven, ook langs deze route. Check bijvoorbeeld hiervoor de apps Park4Night of CamperContact.

Camperroute door oost-Alentejo

Mertola

Onze reis begint in Mertola. Dit plaatsje ligt middenin het Parque Natural do Vale do Guadiana. Als je aan komt rijden zie je het oude fort boven Mertola uit prijken en de rivier (Guadiana) dwars door het stadje heen stromen. In de stadskern van Mertola krijg je het gevoel alsof de tijd even stil heeft gestaan en kun je op terrasjes genieten van de wijnen uit de regio. Voor ons was Mertola de plaats om groots in te slaan, kaarten van wandelroutes op te halen bij het vvv-kantoor (er zijn 10 uitgestippelde routes in het national park) en vanaf daar het national park in te trekken.

Mertola, oost-Alentejo, Portugal
Mertola, oost-Alentejo, Portugal

Mina de São Domingos

Vroeger vond er veel mijnbouw plaats in deze regio, maar na het sluiten van de mijnen zijn veel mensen vertrokken. Het dorpje Mina de São Domingos is zo’n verlaten dorpje, waar nog een paar achterblijvers wonen en je de resten van een grote oude mijn aantreft. Het dorpje ligt aan een meer waar je zomers heerlijk kunt zwemmen. Daarnaast kun je  een van de uitgestippelde routes wandelen. Dit hebben wij gedaan en in circa 3 uur hebben wij rond het meer en door het glooiende landschap gewandeld. Echt een aanrader!

Mina de São Domingos, Camper Route Portugal. Alentejo.
Mina de São Domingos, Camper Route Portugal
Mina de São Domingos, Camper Route Portugal
Mina de São Domingos, Camper Route Portugal
Mina de São Domingos, Camper Route Portugal
Mina de São Domingos, Camper Route Portugal

Pulo do Lobo

Vanaf het mijndorpje zijn wij doorgereden naar Pulo do Lobo, oftewel de waterval. Ook hier is weer een uitgestippelde wandelroute die we gelopen hebben. Vanaf de parkeerplek is het circa 1,5 km lopen naar de waterval (er naartoe rijden kan overigens ook) en vanaf daar loopt de wandeling verder langs de rivier en terug naar de parkeerplaats. Het gebied staat vol met schapen, die je vrolijk tegemoet komen met hun geblaat en gerinkel van de bellen om hun nek.

Lees ook: Must Sees in Portugal | Prachtige stranden, steden en cultuur

Na Pulo do Lobo hebben wij nog een korte stop gemaakt in Azinhal om daar nog één wandeling van 11 km te doen langs oude mijnen en uitgestrekte velden en vanaf daar zijn wij doorgereden naar de bewoonde wereld.

Azinhal, camper route Portugal
Azinhal, camper route Portugal
Azinhal, camper route Portugal
Azinhal, camper route Portugal

Beja

Het stadje Beja heeft, net als veel andere stadjes in de regio, een groot kasteel dat boven de stad uittorent. Via de oude stad kom je vanzelf uit bij het kasteel, waar je helemaal naar de top kunt klimmen. Mocht je zin hebben in pizza of pasta dan is restaurant Dona Maria echt een aanrader. Wij verbleven op de camping. Niet perse een hele inspirerende plek maar ze hadden lekker warme douches en kostte maar € 6,30 per nacht (incl. stroom).

Kasteel in Beja, Alentejo
Kasteel in Beja
Kasteel in Beja, Alentejo
Kasteel in Beja
Kasteel in Beja, Alentejo
Kasteel in Beja

Serpa

Na Beja hebben wij een kort bezoek gebracht aan het oude stadje Serpa. De stad stamt uit de tijd van de Romeinen (ruim 2000 jaar geleden) en je kunt er heerlijk dwalen door kleine straatjes binnen de oude stadsmuren. Daarnaast kun je het oude kasteel bezoeken – met een bijzondere ingang – en via de oude kerk ernaast naar het plein lopen voor een koffie en een pastel de nata op het terras.

Ingang naar kasteel van Serpa
Ingang naar kasteel van Serpa

Moura

Vervolgens zijn wij via Moura – weer een stadje met een prachtig oud kasteel – naar Alqueva gereden. Mocht je nog even willen inslaan voordat je naar Alqueva gaat? In Moura zijn een aantal grote supermarkten zodat je genoeg eten hebt om een paar dagen langs het meer van Alqueva te verblijven.

Alqueva

Het stuwmeer van Alqueva is een van de grootste van West-Europa. Het meer ligt middenin een echte olijfbomen regio en het gebied staat bekend om haar prachtige sterrenhemel. De dorpjes rondom het meer dimmen ’s avonds de lichten zodat de sterrenhemel goed bewonderd kan worden.  De regio is in 2011 o.a. door UNESCO tot de eerste ‘Starlight Tourism Destination’ uitgeroepen. En het is echt waar: je kunt heel eenvoudig de Melkweg zien op een heldere avond! Mocht je meer willen leren over de sterrenhemel rondom Alqueva, kijk dan ook eens op de site van Dark Sky Alqueva.

stuwmeer bij Alqueva
Een van de mooie plekken aan het stuwmeer bij Alqueva
stuwmeer bij Alqueva
Een van de mooie plekken aan het stuwmeer bij Alqueva

Mourão

Na een paar dagen aan het stuwmeer verbleven te zijn kun je doorrijden naar Mourão om je weer even terug in de tijd te wanen. In dit kleine dorpje met authentiek fort waan je je weer helemaal in het oude Portugal. Vanaf hier kun je de regio Alentejo verlaten en de grens over naar Spanje of nog verder reizen richting Evora en Elvas.

Over Vandemics

Dat we voor wereldreizigers.nl de komende tijd mogen bloggen vinden we een enorme eer! We gaan de komende tijd dan ook regelmatig schrijven over onze avonturen op wereldreizigers.nl en onze eigen website. Wil je meer van ons lezen? Kijk dan ook eens op www.vandemics.nl of volg ons op Instagram (@vandemics).

Print Friendly, PDF & Email
fordtress-vandemics

vandemics

VANDEMICS - Adriaan & Sandra
Van Life in Pandemic Times
We travel Europe with our little camper van named Fordtress!
One year sabbatical
Currently in Spain

Foutje gezien? Vraag? Opmerking? Laat het ons weten in de reacties!

Elke maand leuke reistips en voordelen ontvangen?

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »
Copy link