Wereldreizigers.nl
ruebaobab119 scooter rondreis

De TOP 5 ultieme bestemmingen voor een rondreis op een scooter

Het is even wennen, maar het kan echt. Op de scooter reizen naar de gorilla’s in Oeganda, door het hectische Saigon in Vietnam, de woestijn in het noorden van Kenia en langs de vulkanen op Big Hawaii Island. Hieronder volgen tips, tricks en een heuse TOP 5 van mooiste bestemmingen voor een rondreis op een scooter!

Plan hier je vakantie naar Afrika

Het is even wennen; de gedachte aan een scooter

Het komt nauwelijks voor dat mensen op het idee komen om op een verre rondreis of een deel ervan gebruik te maken van een scooter. Enerzijds omdat veel landen er totaal niet op zijn ingericht. In Australië, de Verenigde Staten (m.u.v. Hawaii), geheel Latijns-Amerika en Japan zou ik het ook absoluut niet willen aanraden. Anderzijds lijkt een scooter op het oog geen vervoermiddel waarop je een rondreis van meerdere dagen maakt.

Op een elektrische scooter bij de krijtsteenrotsen van Yangshuo
Op een elektrische scooter bij de krijtsteenrotsen van Yangshuo

Niets is echter minder waar. In Zuidoost-Azië is het huren van een scooter heel eenvoudig en goedkoop. In Thailand huren veel toeristen een scooter op één van de eilanden. Met een slechter voorbeeld kan ik niet beginnen. Veel buitenlanders weten helemaal niet hoe een scooter werkt. Dat zie je dan na een paar dagen, omdat ze een enorme brandplek op hun kuit hebben. Een gevalletje tegen de knalpijp aan gezeten. Dan zijn er die de scooter gebruiken om de kroeg te bezoeken. Het leidt tot menig ongeluk. En wat te denken van Australiërs op Bali?

Sowieso wordt een scooter meestal alleen gebruikt om van A naar B te komen of om een dagtripje te maken.

bolavenflattyre3 | Scooter | Wereldreizigers.nl
Een lekke band wordt geplakt op het Bolaven plateau, Laos

In al mijn jaren op de scooter in verre landen kan ik mij niet heugen dat ik collega-wereldreizigers op een scooter ben tegengekomen. Aan motorrijders geen gebrek, maar scooteraars nee. Waarom niet? Simpelweg omdat we het in eigen land ook niet doen. Een scooter is bij voorkeur een luxe vervoermiddel in stad of dorp.

Ik herinner me dat ik in de zomer van 2008 een scooterreis ondernam van Amsterdam naar België. Ergens rond een uur of acht vroeg ik de weg bij Sittard naar Maastricht. ‘Waar moet je precies naartoe?’ luidde de vraag. ‘Een Belgische dorpje vlak over de grens bij Maastricht.’ ‘Dan kun je hier beter een hotel zoeken en morgenochtend op je gemak daarheen rijden met dat ding.’ De man wees op mijn scooter. ‘Maar ik heb er al 200 kilometer opzitten. Ik ben vanochtend om acht uur vertrokken uit Amsterdam. Dus die paar kilometer kan er nog wel bij.’ Hij begreep er niets van.

Op de scooter in Voeren, Belgie
Op de scooter in Voeren, Belgie

Waarom met een scooter op reis?

Een scooter heeft een aantal voordelen:

 • Geen rijbewijs nodig (in de meeste landen);
 • Laag benzineverbruik (1 op 40);
 • Gemakkelijk te transporten en te tillen;
 • Je stopt veel vaker om even te rusten en ontmoet daardoor veel verraste mensen;
 • Bij pech moet je aan de bak;
 • En je trekt het nodige bekijks!
De scooter in een kano op een driedaagse trip in Madagascar
De scooter in een kano op een driedaagse trip in Madagaskar

Tips voor reizen met een scooter

 • Let op de aanwezigheid van bergen (bij voorkeur een scooter met 90cc of meer);
 • Bij koop: ga voor een tweedehands scooter met niet al teveel kilometrage en geen nieuwe (aan het einde van de reis is verkoop altijd lastig);
 • Een liter benzine en een halve liter olie zijn altijd handig als reserve;
 • Draag handschoenen op lange ritten (geen zwarte vingers en geen wratten op den duur);
 • Neem alleen noodzakelijke spullen mee. Op de foto hieronder zie je mijn rugtas. Daarin zitten al mijn reisspullen. Mijn lichtgewicht Macbook is veruit het zwaarst;
 • Let op de tijd en het weer; regen kan voor veel vertraging zorgen.
Een tankbeurt in Madagaskar met alle bagage op de scooter
Een tankbeurt in Madagaskar met alle bagage op de scooter

Top vijf: mooiste scooter rondreizen

Wat zijn de tien mooiste plekken ter wereld om een scooterrondreis te ondernemen? In de laatste twintig jaar heb ik op mijn vele reizen zeker meer dan 100.000 kilometer rondgereisd op een scooter. Dit zijn mijn vijf favoriete landen en plekjes om lekker rond te reizen op een scooter:

1. Madagaskar

Zonder enige twijfel is Madagaskar de bestemming om een rondreis te maken op een scooter. In de hoofdstad Antananarivo zijn prima tweedehands scooters (Yamaha Jogpro 90cc) te koop voor circa $350. Er zijn geen scooters te huur.

Tot nu toe ben ik de enige buitenlander geweest die het hele eiland heeft afgereisd op een scooter. Ik garandeer je duizenden en duizenden uitzinnige Malagasy. Het is net alsof je de Elfstedentocht rijdt.

De fameuze Baobablaan nabij Morondava
De fameuze Baobablaan nabij Morondava

Verder valt er heel veel te zien en verkeren de belangrijkste hoofdwegen in goede staat. Reparatie van scooters is in vrijwel ieder gehucht mogelijk. Eventueel kun je de scooter op een minibus laten vervoeren voor een paar Euro.

2. Big Hawaii Island, Verenigde Staten

Het is echt waar. Op Big Hawaii kun je een scooter huren om heerlijk aan de race te gaan. Het gevoel om op een scooter over dit prachtige eiland te reizen is onbetaalbaar. Pas wel op voor overstromende lava, plotselinge regenbuien en het verkeer (Amerikanen zijn niet gewend aan scooters!). En trek geen slippers aan als je naar het Hawaii Volcanoes Park rijdt. De kans is groot dat ze smelten onder de hitte van de lava.


Plan hier je vakantie naar Amerika


Hawai'i Volcanoes NP, Hawaii.
Hawaii Volcanoes NP, Hawaii.

Een scooter huur je eenvoudig bij https://www.konascooters.com.

Zelfs toen ik een defect had aan mijn scooter op dertig kilometer van Kona was er binnen een uur een vervangende scooter ter plaatse.

Oh, ja nog een tip: De wetgeving op Hawaii schrijft voor dat alle motorrijders (inclusief scooters) een bril dragen. Een helm is niet nodig. Het is maar dat je het weet…

3. Oeganda

Oeganda ligt niet echt voor de hand als plek om met een scooter doorheen te reizen. Er zijn ook nauwelijks scooters te zien in het straatbeeld. Toch kun je met een beetje moeite een goede tweedehands scooter kopen in Kampala. Koop wel een scooter van minimaal 90cc. Daarna staat heel Oeganda voor je open.

Een Karamojong test mijn scooter in Noord-Oeganda
Een Karamojong test mijn scooter in Noord-Oeganda

In de meeste nationale parken mocht ik zonder problemen naar binnen. Alleen in Kidepo National Park gold een speciale regel. Ik mocht er niet op safari op de scooter. Wel mocht ik op de scooter naar het restcamp reizen. Dat kamp ligt middenin het park op ruim 20 kilometer van de ingang. Leeuwen, buffels, olifanten en giraffe’s hebben mij allemaal voorbij zien rijden… Maar mmm het was geen safari…

Lees ook: Top 5 bezienswaardigheden van Oeganda, de parel van Afrika

En wat te denken van een scootertocht naar het Bwindi Impenetrable Forest, de verblijfplaats van de majestueuze berggorilla. En bij pech (ik had een lekke band) vervoert een medewerker van Uganda Wildlife Service je gewoon naar de grote weg, 30 kilometer verderop!

Alternatief vervoer voor een defecte scooter in Bwindi National Park, Oeganda
Alternatief vervoer voor mijn defecte scooter in Bwindi National Park, Oeganda

4. Indonesië (Irian Jaya)

Op vrijwel ieder eiland in Indonesië kun je voor een prikkie een scooter of brommer huren. Zelf huurde ik er een op Java, Bali, Lombok, Flores, Kalimantan, Irian Jaya, Sulawesi en Sumatra. Ach en als ik dan moeten kiezen op welk eiland ik de mooiste ervaringen beleefde?

In eerste instantie dacht ik aan het noorden van Sulawesi met zijn vulkanen, spookdiertjes, azuurblauwe zee met hagelwit zand en de lugubere markt in Tomohon (o.a. verkoop van vlees van honden, slangen, schildpadden en katten).

Gelijk erna aan het midden van Sulawesi. Daar zijn de allermooiste rijstterrassen ter wereld en is een begrafenis een enorme happening: Het land van de Toraja.

Plan hier je vakantie naar Azië

Begraafplaatsen in Toraja, Sulawesi
Begraafplaatsen in Toraja, Sulawesi

En wat te denken van een scheurpartij door het lavazand op weg naar de Bromo vulkaan op Java? Menigeen ging er onderuit.

Scooter Bromo vulkaan, Java
Scooter Bromo vulkaan, Java

Toch vond ik de reis op deze retroscooter door de Baliemvallei de meest unieke ervaring.

Op deze retroscooter door de Baliem Vallei, Irian Jaya
Op deze retroscooter door de Baliem Vallei, Irian Jaya

5. Myanmar

Ik heb Myanmar in totaal vijf keer bezocht. Op veel toeristische plaatsen geldt een verhuurverbod van scooters aan toeristen, waaronder: Mandalay, Inle Lake, Bagan en Mrauk U is geen scooterverhuur. In Yangon mag überhaupt niemand in het centrum op een scooter rijden. In Moulmein, Hsipaw, Ngwesaung en Mkyitkyina is er wel scooterverhuur.

Toch wist ik tot drie keer toe van een hotelmedewerker in Mandalay een scooter te huren. Daarna scheurde ik minimaal een week door diverse delen van het wonderschone Myanmar.

Plan hier je vakantie naar Azië

Mijn geinigste scooterervaring vond ik de strandrit in Ngwesaung:

In goed gezelschap op het strand van Ngwesaung, Myanmar
In goed gezelschap op het strand van Ngwesaung, Myanmar

Maar de meest absurde ervaring had ik in de nieuwe hoofdstad van Myanmar: Naypidaw. In 2013 waren toeristen niet echt welkom in Naypidaw. Het toeval wilde dat ik de stad binnenreed en een Nederlandse fietser met een lekke band ontmoette. Hij werd achtervolgd door een Myanmarese geheim agent op een scooter.

Deze lokale James Bond dirigeerde ons uiteindelijk naar de speciale hotelzone voor buitenlandse bezoekers. Hoe bizar is het gevoel te rijden op een zestienbaansweg die compleet leeg is. IT CAN ONLY HAPPEN IN NAYPIDAW!

De lege hoofdweg in Naypidaw telt 8 rijstroken aan weerszijden
De lege hoofdweg in Naypidaw telt 8 rijstroken aan weerszijden

Een selectie van andere toplocaties voor een reis op een scooter

‘Top’lijstjes zijn nooit volledig. Hieronder tref je nog een aantal landen en plekken waar je heel fijn op een gehuurde scooter kunt rondreizen.

Plan hier je vakantie naar Afrika

Avatar foto

Eric

Hoe is het om op een lokaal gekochte scooter ruim 10.000 kilometer in Madagascar rond te rijden? Of op een pikipiki (scooter in Swahili) door Oost-Afrika? In ruim 20 jaar heb ik ruim 100 landen bezocht. Dit heeft heel veel onbetaalbare reiservaringen opgeleverd, die ik graag met jullie deel.

ERIC – RUIM 100 LANDEN
– Reist graag op scooters
– Unieke reiservaringen delen.
– Favoriete bestemmingen: Madagascar, Oeganda, Japan, India en Colombia.

1 comment

 • Leuk artikel! Ik mis wel echt een kanttekening over de cc, in de zin dat in bijv Zuidoost Azie bijna altijd de scooters 55cc of meer zijn, anders kom je de berg niet op. Dat is verzekeringstechnisch nog wel een dingetje. De Nederlandse regering beschouwt vanaf 49cc al als motor. Daar heb je dus een internationaal motorrijbewijs voor nodig. Veel verhuurders geven dan vaak toch deze mee, maar dan wel ff je paspoort achterlaten als borg. Mocht je dan een ongeluk krijgen, dan ben je goed de Sjaak, zeker als je bij een ander schade of erger maakt, tot gevangenisstraf aan toe. Lijkt me dus wel een belangrijk detail om hierbij te benoemen.

Elke maand leuke reistips en voordelen ontvangen?

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »
9 Shares
9 Shares
Copy link