Wereldreizigers.nl
Home » Afrika » Namibië » Etosha, Waterberg en Okonjima National Parks | Roadtrip Namibië

Etosha, Waterberg en Okonjima National Parks | Roadtrip Namibië

Om het land Namibië te leren kennen kan je het beste een grote roadtrip maken, of een roadtrip verdeeld over meerdere stukken. Dit is het vervolg van onze roadtrip waarin we noord-Namibië verlaten en een lange route maken naar Etosha National Park. Etosha National Park is één van de grotere natuurparken in Afrika. In het westen rijden we Etosha in waarna we via het oosten doorrijden naar Waterberg National Park. Onderweg terug naar Windhoek is er nog een tussenstop bij het Okonjima Nature Reserve. De roadtrip eindigt weer in Windhoek waar we ook begonnen zijn.

4x4 of camper huren in Namibië
Auto, 4x4 of camper huren in Namibië

Denk je erover om onze voetstappen te volgen en een 4x4 met daktent of een camper te huren met vrienden, partner of gezin? Vraag dan gratis en vrijblijvend een offerte aan bij Travelhome van ANWB. Travelhome heeft zowel 4x4's met daktent als volwaardige familiecampers in het aanbod.

Pluspunten:
 • Beste manier om Namibië te ontdekken
 • Zelfstandig of Maatwerk
 • Deskundig advies van specialisten
 • Volledige offerte zonder verborgen kosten
Vraag gratis offerte aan
Door onze affiliate links te gebruiken support je ons zonder extra kosten. Dank je wel!

Overzicht Reisroute | Roadtrip Namibië (Deel 7)

Hieronder kun je de globale reisroute zien die we reden tijdens dit deel van onze roadtrip door Namibië. Je kunt hier een dag over doen (zeer gehaast) maar ons advies is om voor elke bezienswaardigheid die hieronder genoemd wordt, minstens één of twee extra dagen uit te trekken. Zo reis je op een fijn tempo en kun je alle bezienswaardigheden goed bewonderen (door bijvoorbeeld lekker uit eten te gaan, te genieten van het wildlife dat je ziet of te gaan wandelen).

Roadtrip Namibië deel 6
Roadtrip Namibië deel 6

Etosha National Park

Één van de grootste natuurparken van Afrika en meest bezochte parken in Namibië, is Etosha National Park (klik hier voor locatie op Google maps). Het park bestaat grotendeels uit een grote zoutpan dat omgeven is door bossen wat de woonomgeving is van vele wilde dieren. In het park zijn er natuurlijke en niet natuurlijke drinkplaatsen gemaakt waar de wilde dieren kunnen drinken.

Lees ook: De 11 mooiste nationale parken in Namibië | Ongekende schoonheid

De grote zoutpan in Etosha National Park
Etosha National Park | De grote zoutpan

In Etosha National Park kun je zelf rond rijden. In de winter is het er droog en kun je dit ook met een 2WD doen, zonder enige problemen. Tijdens de zomer als de eerste regen is gevallen heb je vaak wel een 4WD nodig. Vraag bij de autoverhuurder naar de opties voor jouw reisdata.

Ons advies voor wereldwijde autohuur:
Sunny Cars | All-inclusive auto huren op vakantie

Sunnycars is in Nederland gevestigd en onze favoriete keuze voor autohuur op reis. Bij Sunnycars kun je namelijk zorgeloos een auto huren zonder je druk te moeten maken over voorwaarden en verzekeringen. Sunnycars biedt uitsluitend all-inclusive autohuur aan. Dat wil zeggen dat alle prijzen die je ziet inclusief alle overige kosten, dekkingen en verzekeringen zijn.

Pluspunten:
 • All-inclusive autohuur
 • Wereldwijd aanbod
 • Zorgeloos een auto huren
Bekijk aanbod
Door onze affiliate links te gebruiken support je ons zonder extra kosten. Dank je wel!

De wegen in Naminië bestaan grotendeels uit gravelwegen met regelmatig “potholes” in de weg. In de winter kun je het beste de drinkplaatsen bezoeken, want hier zullen de meeste dieren te vinden zijn. Mocht je Etosha National Park in de zomer bezoeken, dan wordt het vinden van dieren iets lastiger. Er is dan veel water te vinden en ze kunnen daarom overal zijn.

Drinkplaatsen in Etosha National Park
Etosha National Park | Drinkplaats

Vier van de “Big Five” dieren zijn te vinden in Etosha National Park. Dit zijn de leeuw, olifant, luipaard en neushoorn, waarvan zowel de witte als zwarte neushoorn te vinden zijn. Verder zijn er vele andere dieren te vinden in Etosha National Park. Denk hierbij aan giraffen, zebra´s, springbokken en vele anderen. Het park staat ook bekend om de vele kleurrijke soorten vogels.

In Etosha National Park zijn er veelvuldig leeuwen te vinden een van de "Big Five"
Etosha National Park | Er zijn er veel leeuwen te vinden.

Verblijven in Etosha

Etosha National Park heeft vier ingangen om binnen te rijden. De meest gebruikte en meest bezochte is Anderson Gate via het zuiden naar Okaukuejo. Hier ligt tevens het grootste kamp om te overnachten. Via het westen, via de Galton Gate, kan je ook het park inrijden. In het westen liggen twee plaatsen waar overnacht kan worden. Dit is Dolomite Camp. Hier kan je alleen in een lodge slapen. Deze lodge ligt prachtig gelegen op de berg. Een uurtje verderop kan je (enkel) kamperen bij Olifantenrus camping.

Dolomite Camp boven op de berg met onderin een drinkplaats
Dolomite Camp | Op de berg met eronder een drinkplaats

In het noorden kun je via de King Nehale Gate het park binnen rijden. In het oosten ligt nog het beroemde en tevens oudste kamp Namutoni waar men zowel kan kamperen als in een lodge kunnen verblijven. Verder naar het noorden ligt Onkoshi Lodge. Deze heeft een prachtig uitzicht heeft over de zoutpan. In het oosten kan het park via de Namutonia Gate bezocht worden.

Neushoorn bij zonsondergang in Okaukuejo camping
Okaukuejo camping | Neushoorn bij zonsondergang

Om het park heen zijn er meer mogelijkheden om te overnachten op campings of in lodges. Zo kun je voor een dagje naar Etosha National Park komen. Het verschil is dat in het park bij de campings ook ´s nachts waterplaatsen zijn waar dieren gezien kunnen worden. Hierdoor heb je meer kans om dieren te zien die vooral ´s avonds en ´s nachts onderweg zijn.

Hoba meteorite

Via het oosten verlaten we Etosha National Park en rijden naar het zuiden. In de buurt van Grootfontein ligt Hoba Meteoriet, de grootste en zwaarste meteoriet die ooit op de aarde is neergekomen. Er wordt ingeschat dat de meteoriet tussen de 200 en 400 miljoen jaren oud is. Met een geschatte gewicht van 66 ton (66.000 kg) bestaat de meteoriet voornamelijk uit ijzer en nikkel.

Hoba Meteorite nabij Grootfontein
Hoba Meteorite | Nabij Grootfontein

Waterberg National Park

Op 2 uur rijden vanaf Windhoek ligt het Waterberg Plateau National Park. Dit plateau ligt duidelijk zichtbaar op 200 meter hoogte. Hier leven vele wilde dieren die hier beschermd worden tegen stroperij. Denk hierbij aan de zwarte en witte neushoorn.

Meer weten over Nationale Parken? Neem dan een kijkje op onze nationale parken pagina.

Water Plateau zo een 200 meter boven de omgeving
Waterberg Plateau | Op 200 meter hoogte

In de buurt zijn veel campsites en lodges waar je kunt verblijven. Vanuit hier kun je ook omhoog hiken naar de top van het plateau. Om boven te komen moet je over flink wat rotsen en stenen wandelen. Eenmaal boven heb je een prachtig uitzicht over het omliggende landschap.

Okonjima Nature Reserve

Op een uur rijden vanuit Waterberg, kom je aan bij Okonjima Nature Reserve. Dit is tevens de thuisbasis voor de Africat Foundation. Hier worden tal van onderzoeken gedaan om het gedrag en leven van verschillende wilde dieren te onderzoeken. Deze onderzoeken kunnen voorkomen dat verschillende diersoorten uitsterven. Ze zijn begonnen met het opvangen van dieren die gevangen zaten. In Namibië leven cheeta´s en luipaarden nog veel in het wild, wat regelmatig voor conflicten zorgt met boeren.

Een luipaard in Okonjima Nature Reserve
Okonjima Nature Reserve | Een luipaard

Er zijn hier twee lodges te vinden met verschillende kamers en prachtige campsites, die van alle luxe voorzien zijn. Om hier te overnachten moet je wel ruim van tevoren boeken, anders is het vol! Bekijk hieronder de beschikbaarheid voor jouw reisdatum:

Je kunt vanuit hier ook gamedrives doen waarbij je de luipaarden kunt zien. Sommigen luipaarden hebben trackers om en zijn hierdoor makkelijk te vinden. Deze trackers analyseren tevens het gedrag van de luipaarden voor het onderzoek.

4x4 of camper huren in Namibië
Auto, 4x4 of camper huren in Namibië

Denk je erover om onze voetstappen te volgen en een 4x4 met daktent of een camper te huren met vrienden, partner of gezin? Vraag dan gratis en vrijblijvend een offerte aan bij Travelhome van ANWB. Travelhome heeft zowel 4x4's met daktent als volwaardige familiecampers in het aanbod.

Pluspunten:
 • Beste manier om Namibië te ontdekken
 • Zelfstandig of Maatwerk
 • Deskundig advies van specialisten
 • Volledige offerte zonder verborgen kosten
Vraag gratis offerte aan
Door onze affiliate links te gebruiken support je ons zonder extra kosten. Dank je wel!

Zelf een reis naar Namibië boeken?

Afrika

 • Afrikaplus.nl – Klik hier voor alle aanbiedingen.
 • Afrikareisopmaat.nl – Klik hier voor alle aanbiedingen.
 • Koningaap.nl – Klik hier voor alle aanbiedingen.
 • Sawadee.nl – Klik hier voor alle aanbiedingen.
 • Shoestring.nl – Klik hier voor alle aanbiedingen.

Vliegtickets

 • KLM.nl – Klik hier voor alle aanbiedingen.
 • Skyscanner.nl – Klik hier voor alle aanbiedingen.
 • Transavia.nl – Klik hier voor alle aanbiedingen.
 • TIX.nl – Klik hier voor alle aanbiedingen.
 • Qatar Airways.nl – Klik hier voor alle aanbiedingen.

Hotels

 • Trivago.nl – Klik hier voor alle aanbiedingen.
 • Hotels.nl – Klik hier voor alle aanbiedingen.
 • Booking.com – Klik hier voor alle aanbiedingen.
Avatar foto

Eline Sieben

Ik heb al aardig wat gereisd in mijn leven. Zo woonde ik in 2021 tijdens mijn studie in Namibië en was ik in 2022 in Oostenrijk, Duitsland, België, Zuid-Korea, Zuid-Afrika en Namibië onderweg!

In 2023 heb ik de landen Hongarije, Slowakije, Oostenrijk, Turkije, Frankrijk, Frans-Guyana, Suriname, Guyana, Trinidad en Tobago, Engeland, Polen, Rwanda, Tanzania, Kenia, Burundi en Oeganda bezocht.

Planning 2024: Nog meer reizen en zien van de wereld. Intussen heb ik al 36 landen gezien op deze prachtige wereld die aan onze voeten ligt.

Bekijk mijn Instagram @travel_with_eline voor meer prachtige foto´s en verhalen over mijn reizen.

Quote: "Great times never come from comfortzones!"

Deze pagina kan gesponsorde en/of affiliate links bevatten. Door onze affiliate links te gebruiken support je ons zonder extra kosten. Dank je wel!

Elke maand leuke reistips en extra voordelen ontvangen? En wist je dat we maandelijks een wereldkaart weggeven onder onze abonnees? Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is hieronder je e-mailadres achter laten, je maakt dan elke maand opnieuw kans!

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »
2 Shares
2 Shares
Copy link