Wereldreizigers.nl
Home » Afrika » Namibië » De 11 mooiste nationale parken in Namibië | Ongekende schoonheid

De 11 mooiste nationale parken in Namibië | Ongekende schoonheid

Met adembenemende landschappen, prachtige verlaten woestijnen en een overvloed aan dieren in het wild, is Namibië een bestemming die elke bezoeker zeker zal verbazen en inspireren. Vaak wordt Namibië over het hoofd gezien, zeker in vergelijking met Kenia en het aangrenzende Zuid-Afrika. Zonde, want Namibië is absoluut een bezoek waard vanwege zijn verbazingwekkende nationale parken.

Het is land van natuurlijke schoonheid, waarbij er een veelvoud aan ongelooflijke bezienswaardigheden te zien is. Van trektochten door canyons tot rijden door de nationale parken in Namibië of sterren kijken in de Namib-woestijn. Dit diverse en ontzagwekkende land zal je zeker in verbazing brengen.

De mooiste nationale parken in Namibië

11. Skeleton Coast Nationaal Park

Bekend als een van ‘s werelds meest verlaten nationale parken, is de naam van Skeleton Coast National Park alleen al vol onheil. Borden met doodshoofden en gekruiste beenderen erop die je soms waarschuwen om niet verder te gaan. De meedogenloze natuur en verlatenheid van het park zorgt voor een spectaculair landschap en een sfeer die je niet snel zal vergeten.

Skeleton Coast National Park wordt bewoond door de pelsrobben
Skeleton Coast National Park wordt bewoond door de pelsrobben

Roestende scheepswrakken liggen langs de kust en zorgen voor een griezelig maar vreemd pittoresk tafereel. Gebroken op het zand en gedeeltelijk ondergedompeld door de oprukkende zandduinen, zijn deze schepen de belangrijkste attractie van het park. Het meedogenloze klimaat van de koude en gevaarlijke Atlantische Oceaan in combinatie met kustmist en gevaarlijke stromingen, maakten de Namibische kust tot een verraderlijk stuk water om te bevaren.

Hoewel bezoekers door de naam en de onvergetelijke roestende scheepswrakken tot het park worden aangetrokken, heeft Skeleton Coast eigenlijk nog veel meer te bieden. De bergketens en enorme canyons zorgen voor adembenemende trektochten. Ook olifanten, neushoorns en leeuwen leven in het park. Je zal je zeker niet vervelen bij een bezoek aan dit unieke nationale park.

Lees ook: Roadtrip Namibië deel 4 | Cape Cross, Twyfelfontein en Palmwag

10. Waterberg Plateau Nationaal Park

Waterberg Plateau National Park is een nationaal park in het centrum van Namibië. Het park omvat het Waterberg Plateau, 68 km ten oosten van de stad Otjiwarongo. Het Waterberg Plateau ligt ongeveer 200 meter verheven boven de vlakte van de Kalahari in Oost-Namibië. Het plateau en ongeveer 8000 hectare werd in 1972 uitgeroepen als natuurreservaat. Het plateau was in het verleden grotendeels ontoegankelijk, waardoor er veel bedreigde diersoorten in Namibië werden verplaatst naar dit gebied om hen te beschermen tegen roofdieren en stroperij.

Uitzicht vanaf het Waterberg Plateau
Uitzicht vanaf het Waterberg Plateau

Keerpunt in de geschiedenis: Op de Waterberg heeft ook één van de belangrijkste keerpunten in de geschiedenis van Namibië plaatsgevonden. Op de uitlopers van de Waterberg hebben in het begin van de 20st eeuw de Herero hun laatste slag verloren van de Duitse koloniale troepen. De Herero werden gedwongen zich terug te trekken uit de Waterberg naar het oosten richting het Britse Bechuanaland (nu Botswana).

Duizenden Herero werden gedood door de achtervolgende Duitsers en velen verloren hun leven in de Kalahari woestijn door gebrek aan voedsel en water. Men schat dat bijna twee derde van de Herero bevolking hun leven hebben verloren tijdens deze periode. De graven van Duitse soldaten die hun leven verloren op de Waterberg kunnen nog steeds worden bekeken in de buurt van het Waterberg rest camp aan de voet van het plateau.

Het Waterberg Plateau Park heeft een grote ecologische verscheidenheid. Het telt meer dan 200 verschillende vogelsoorten en een aantal zeldzame soorten kleine antilopen. Terwijl het plateau bovenop droog is, is er veel oppervlaktewater en zijn er permanente waterbronnen aan de voet van de berg. Dit resulteert in een groen en vruchtbaar landschap, waar men wilde vijgenbomen, vuurlelies en koraalbomen vindt.

9. Tsau / Khaeb Nationaal Park (Sperrgebiet)

Dit uitgestrekte park is zoals de natuur bedoeld is: wild, ongerept en mooi. Tsau / Khaeb staat ook wel bekend als Sperrgebiet en is al meer dan een eeuw opmerkelijk afgesloten van de wereld. Aangezien zijn rijke biodiversiteit en overvloedige ecosystemen veel bezoekers aantrekt, die zich stuk voor stuk erover verbazen. Met een overvloed aan plantensoorten vertegenwoordigt Tsau / Khaeb op indrukwekkende wijze 25% van de totale hoeveelheid van de Namibische flora.

In het Nationale Park ligt het beroemde verlaten mijnwerkersstadjes Kolmanskop
In het Nationale Park ligt het beroemde verlaten mijnwerkersstadjes Kolmanskop

De adembenemende landschappen, bestaande uit zandvlaktes, gigantische rotsbogen en bergketens, maken dit een prachtig park om te verkennen. Ontdekkingen zijn nooit ver weg en in deze overvloedige omgeving zijn Oryx, Springbok en zeehonden in overvloed. Net voor de kust kunnen er zeehonden gevonden worden.

Lees ook: Roadtrip Namibië Deel 2 | Lüderitz, Kolmanskop, Tirasbergen & Sossusvlei

8. Mangetti Nationaal Park

Voor een klein park heeft Mangetti veel te bieden. Vroeger gewijd aan het kweken van zeldzame en bedreigde soorten. Tegenwoordig een nationaal park in de hoop dat het toeristen naar het gebied zou trekken. Met een verbazingwekkende reeks dieren in het park, is het zeker de moeite waard om buiten de gebaande paden te treden.

In deze hotspot voor biodiversiteit zwerven olifanten en neushoorns door de savanne en komen ze samen bij drinkplaatsen naast een overvloed aan andere dieren. Mangetti Nationaal Park is onder andere de thuisbasis van de uiterst zeldzame wilde hond. Mangetti voelt als een verlaten hoek van de wereld en koesteren in de wildernis voelt als een avontuur op zich.

7. Khaudum Nationaal Park

Weggestopt in het noordoosten van Namibië ligt het geïsoleerde en relatief kleine nationale park Khaudum. De afgelegen locatie wordt zelden bezocht door toeristen en is perfect voor mensen die op zoek zijn naar een rustige en vredige reis in het wild. Het ongerepte en ongerepte nationale park bestaat voornamelijk uit droge acaciabossen en savanne met een paar levendige rivieren die buiten het regenseizoen opdrogen.

Omdat het park niet omheind is, zijn de dieren vrij om hun natuurlijke trekroutes te volgen. De dieren komen en gaan tussen het park en het naburige Botswana. Grote kuddes olifanten, giraffen, leeuwen, luipaarden en ander groot wild leeft hier… Je zal hier zeker een geweldige ervaring hebben met het spotten van dieren in het wild met de ongerepte natuur om je heen. Het is een prachtige afgelegen bestemming met alleen de dieren als gezelschap.

Lees ook: Het groene deel van Namibië: de Caprivi Strip! Caprivi Strip

6. Dorob Nationaal Park

Het eindeloze zand van Dorob National Park zal zeker indruk maken op elke bezoeker met hun veranderende, wervelende natuur en natuurlijke schoonheid. Het zand strekt zich voor je uit en vormt het centrale deel van de Namib-woestijn dat langs de kust van Namibië ligt.

Rotsschilderingen gemaakt door de oude San
Rotsschilderingen gemaakt door de oude San

Hoewel de duinen voor een geweldige verkenning zorgen, heeft het park veel meer te bieden. De eeuwenoude San-rotsschilderingen en overvloedige visplekken zijn slechts enkele van de attracties die toeristen lokken om het park te bezoeken. Met meer dan 270 verschillende vogelsoorten trekt het park ook vogelaars vanuit alle uithoeken van de wereld aan.

Lees ook: Roadtrip Namibië deel 4 | Cape Cross, Twyfelfontein en Palmwag

5. Bwabwata Nationaal Park

Vrij uniek voor een nationaal park! Bwabwata heeft meer dan 5000 inwoners die binnen zijn grenzen leven. Als zodanig wordt ook rekening gehouden met de behoeften van de mensen bij het beheren, beschermen en behouden van de natuur.

Met zandduinen, bossen en uiterwaarden zijn er een aantal ecosystemen in het park met een breed scala aan dieren. Gelegen op een trekroute tussen Angola en Botswana, heeft het nationale park een wisselend aantal dieren dat er doorheen trekt, afhankelijk van de tijd van het jaar.

Buffels in het Bwabwata National Park
Buffels in het Bwabwata National Park

Olifanten, buffels en zebra’s bevolken de graslanden. De krokodillen en nijlpaarden die samenkomen rond de rivieren en uiterwaarden zijn ook een genot om naar te kijken. Dit is hun natuurlijke leefgebied welke eeuwenlang al zo goed als onaangetast is.

4. Nkasa Rupara Nationaal Park

Bezoekers van Nkasa Rupara Nationaal Park moeten goed voorbereid zijn. Het gebrek aan faciliteiten in combinatie met het verlaten en moeilijke terrein maakt het lastig er te komen en er te overleven. Voor degenen die zich hier wel wagen, is het nationale park de moeite meer dan waard. Hier zal je ruimschoots worden beloond in termen van alle geweldige bezienswaardigheden die er te zien zijn.

Nijlpaarden in de Kwando-rivier | Nkasa Rupara Nationaal Park
Nijlpaarden in de Kwando-rivier | Nkasa Rupara Nationaal Park

Het grootste moerasgebied van het land, Nkasa Rupara, komt echt tot leven tijdens het regenseizoen. In deze periode strekt de Kwando-rivier zich uit en treedt buiten zijn oevers. Gedurende deze periode is er weelderige vegetatie in overvloed en komen er een groot aantal dieren naar het gebied.

Het nationale park bestaat uit dorre kanalen die door de regen plotseling tot leven komen. De regio ligt in het midden van een reeks lagunes en kleine eilanden. Deze wetlands zorgen zeker voor een onvergetelijke ontdekkingsreis. Naast het grote wild vliegen hier ook grote zwermen vogels voorbij. Dit alles zie je terwijl grote aantallen buffels en nijlpaarden door het water bewegen.

3. Mudumu Nationaal Park

Mudumu Nationaal Park is één van de vijf nationale parken in de omgeving. De belangrijkste trekpleister van Mudumu National Park is de ongerepte omgeving die bloeit als het regent. Gelegen aan de uiterwaarden van de Kwando-rivier, is het droger dan Nkasa Rupara en daardoor gemakkelijker te bereiken.

Grote familie Olifanten aan de Kwando Rivier | Mudumu Nationaal Park
Grote familie Olifanten aan de Kwando Rivier | Mudumu Nationaal Park

Met een overvloed aan dieren in het wild en de thuisbasis van een aantal grote roofdieren zoals leeuwen en luipaarden, zorgt het park voor heerlijk wild verkennen. Grote kuddes olifanten zwerven door het park. Met meer dan 430 vogelsoorten die in het gebied leven, is er altijd wel iets nieuws te zien. In de afgelopen jaren zijn giraffen en antilopen opnieuw in het park geïntroduceerd, wat alleen maar bijdraagt ​​aan de rijkdom aan dieren die te zien zijn.

2. Namib-Naukluft Nationaal Park

Oorspronkelijk gecreëerd door de Duitsers om een ​​buffer te vormen tegen oprukkende Britse belangen, is het Namib-Naukluft National Park in de loop der jaren uitgegroeid tot het grootste beschermde gebied van het land.

Beschermd binnen zijn grenzen zijn enkele verbluffende bezienswaardigheden die je gewoon moet zien als je Namibië bezoekt. Met oude archeologische vindplaatsen die meer dan 200.000 jaar oud zijn, een rijkdom aan wilde dieren en betoverende buitenaardse landschappen; dit nationale park heeft zeker iets dat iedereen zal aanspreken.

De zandduinen in Sossusvlei | Namib-Naukluft Nationaal Park
De zandduinen in Sossusvlei | Namib-Naukluft Nationaal Park

Misschien wel de meest bekende bezienswaardigheid in heel Namibië zijn de torenhoge zandduinen bij Sossusvlei. Onder de perfect blauwe lucht vormen prachtige rode zandduinen een prachtige achtergrond voor de verdorde en verbrande zwarte bomen die uit het witte zand komen. Dit visuele spektakel wordt ook wel Deadvlei genoemd. Het mozaïek van contrasterende kleuren is ondefinieerbaar opmerkelijk en een must-see in het land.

Sesriem Canyon vol met water na goed regenseizoen | Namib-Naukluft Nationaal Park
Sesriem Canyon vol met water na goed regenseizoen | Namib-Naukluft Nationaal Park

De prachtige canyon bij Sesriem is ook fantastisch om te verkennen. Net zoals bij Skeleton Coast National Park liggen langs de kust een aantal scheepswrakken, die getuigen van de brute en meedogenloze kracht van de oceaan vlak voor de kust. Een beetje een afspiegeling van de oceaan in termen van zijn slechte omgeving, is de dorre en droge woestijn nu de thuisbasis van enkele verlaten steden die interessant zijn om te verkennen, aangezien hun voormalige bewoners al lang weg zijn.

Lees ook: Roadtrip Namibië Deel 2 | Lüderitz, Kolmanskop, Tirasbergen & Sossusvlei

1. Etosha Nationaal Park

Etosha Nationaal Park is de meest populaire toeristische attractie van het land. Het wordt algemeen beschouwd als het beste nationale park van Namibië. Met een indrukwekkend scala aan wilde dieren in het park, kunnen gelukkige bezoekers een glimp opvangen van de zeldzame en bedreigde zwarte neushoorn en de meer algemene witte neushoorn.

Zwarte neushoorns in Etosha National Park
Zwarte neushoorns in Etosha National Park

In de nacht trekken dieren naar de Okaukuejo-waterput en dit zorgt voor een betoverende en onvergetelijke ervaring. Olifanten en leeuwen komen tevoorschijn in het verlichte gebied rond de waterplas om water te gaan drinken. Etosha, wat ‘Grote Witte Plaats’ betekent in de lokale taal, maakte vroeger deel uit van een enorm meer dat allang is opgedroogd. Nu heeft de Etosha Pan een stoffige witte kleur vanwege zijn zoute karakter. De kuddes olifanten en impala’s schoppen het kolkende stof omhoog terwijl de leeuwen die door de savanne slenteren. Etosha zal voor altijd in je herinneringen van Namibië blijven staan.

Slapende Leeuw in Etosha National Park
Slapende Leeuw in Etosha National Park

Meer Namibië

Zoals je hebt kunnen lezen herbergt Namibië een aantal prachtige nationale parken. Naast deze prachtige stukken wildernis is er nog veel meer te beleven in dit prachtige land. Neem daarom eens ene kijkje op onze Namibië pagina waar je al onze Namibië blogs kunt lezen. Zie je daar!

Avatar foto

Wereldreizigers

Wereldreizigers.nl | Alles over verre reizen, wereldreizen, reisnieuws, reisfotografie, backpacken, reistips en meer.

Elke maand leuke reistips en extra voordelen ontvangen? En wist je dat we maandelijks een wereldkaart weggeven onder onze abonnees? Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is hieronder je e-mailadres achter laten, je maakt dan elke maand opnieuw kans!

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »
10 Shares
10 Shares
Copy link