Wereldreizigers.nl
Groenland

Wereldwijs | Wat zijn 25 grootste eilanden ter wereld? (landoppervlak)

Wil ook jij wereldwijs worden? Heb je je altijd afgevraagd wat het grootste eiland ter wereld is? Je zult misschien verrast zijn, maar je gaat er nu snel achter komen en nee, het is niet Australië. Het vinden van de grootste eilanden ter wereld is niet zo eenvoudig als het misschien klinkt. Ten eerste is het niet overduidelijk wat precies een eiland is in tegenstelling tot een continent. Australië is namelijk geclassificeerd als een continent… Maar wat is dan het grootste eiland? Lees snel verder om erachter te komen wat 25 grootste eilanden ter wereld zijn!

Lees ook: Wereldwijs: De veiligste en gevaarlijkste landen in Europa

Onze lijst met de grootste eilanden ter wereld is gebaseerd op het totale landoppervlak. Van Groot-Brittannië tot Papoea-Nieuw-Guinea en alles daartussenin. Er zitten waarschijnlijk een aantal eilanden tussen waarvan je nog nooit eerder hebt gehoord, dus laten we eens gaan kijken!

25. Sri Lanka – 65.268 km2

Sri Lanka, voorheen bekend als Ceylon, is een vreedzaam eiland in de Indische Oceaan. Dit tropische eiland waar thee wordt gemaakt, is om veel dingen geliefd. De enorme omvang geeft de voorkeur aan alles, van uitstekende maar ruige oceaanstranden tot glooiende theeplantages en alles daartussenin. Buiten het jaarlijkse regenseizoen is Sri Lanka perfect voor reizigers, met mogelijkheden om te wandelen, rotsklimmen en surfen.

Lees ook: Reisroute Sri Lanka in 2, 3 of 4 weken | Alle must-sees en reistips

Sri Lanka, trein
Sri Lanka, trein

24. Banks Island – 70.028 km2

Banks Island is te vinden in de Northwest Territories van de Canadese Arctische Archipel. De 24e zijn qua oppervlakte is echter niet de enige aanspraak op roem; het is ook het op vier na grootste eiland van Canada. Gelegen ten noordwesten van Victoria Island, wordt het gescheiden van het vasteland door de Golf van Amundsen. Met een lengte van ongeveer 400 kilometer en een breedte van meer dan 160 kilometer heeft Banks Island een unieke ecologie en interessant genoeg is het een eiland dat geen bomen heeft.

23. Sakhalin – 72.493 km2

Het eiland Sakhalin, ook wel bekend als het eiland Sachalin, is het grootste eiland van Rusland. Het strekt zich uit over meer dan 1.000 kilometer in een lange, smalle strook die schijnbaar de vorm heeft van een staande vrouw.

Sakhalin | grootste eilanden ter wereld | Wereldreizigers.nl
Sakhalin

Om een idee te krijgen van de grootte: het is ongeveer een vijfde van de grootte van Japan en was op een bepaald moment feitelijk eigendom van Japan. In de jaren 1870 gaf Japan echter de controle over het eiland toe aan Rusland in ruil voor de zuidelijke Koerilen-eilanden. Tegenwoordig wonen ongeveer een half miljoen mensen op het eiland Sakhalin.

22. Hispaniola – 73.929 km2

Een van de allereerste Europese kolonies van de Nieuwe Wereld daalde in de 14e eeuw neer op het eiland Hispaniola. Het is ook een van de meest bevolkte eilanden van Amerika – en zelfs van de wereld.

Hispaniola
Hispaniola

Hispaniola maakt deel uit van de archipel van de Grote Antillen in de turquoise wateren van het Caribisch gebied, waarvan het de op een na grootste (na Cuba) is. Het is een eiland met vele namen: Hispaniola is de Spaanse koloniale naam, Saint-Domingue is de Franse koloniale naam, en het wordt door de oorspronkelijke inheemse bevolking Taino Amerindian genoemd. Interessant is dat Hispaniola ook wordt opgesplitst door twee verschillende landen: het grootste deel van het eiland is eigendom van de Dominicaanse Republiek en de rest van Haïti.

21. Hokkaido – 78.719 km2

Hokkaido, voorheen bekend als Ezo, is het op een na grootste eiland van Japan. Het is een van de meest populaire regio’s tijdens de Japanse zomer en er zijn veel redenen om erheen te gaan. Vanwege het eilandklimaat is het tijdens de zomer een stuk koeler dan het vasteland, en de zes nationale parken en gevarieerde fauna zorgen voor een interessante reis buiten de stad.

Lees ook: Rondreis door Japan | Een beetje raar maar wel lekker

Sapporo Hokkaido | grootste eilanden ter wereld | Wereldreizigers.nl
Sapporo, Hokkaido

Sapporo, de grootste stad van Hokkaido, is ook beroemd om het beroemde Japanse bier dat hier wordt gebrouwen.

20. Ierland – 84.421 km2

Het toepasselijk genaamde Ierland is het op twee na grootste eiland van Europa. Ierland bestaat uit ongeveer 80 verschillende eilanden – waarvan er slechts 20 permanent bewoond zijn – en is iets speciaals. Terwijl Groot-Brittannië op de negende plaats van deze lijst staat, is Ierland er niet in opgenomen – althans niet geografisch gezien. Gescheiden van het VK door het Noordkanaal, de Ierse Zee en St. George’s Channel, is het de op een na grootste van de Britse eilanden.

ierland | grootste eilanden ter wereld | Wereldreizigers.nl
Ierland

Ierland zelf is politiek opgesplitst in de Republiek Ierland en Noord-Ierland. Deze laatste beslaat slechts een zesde van de totale landmassa van het eiland en maakt deel uit van het Verenigd Koninkrijk. Zonder rekening te houden met deze politieke verschillen, is het eiland zelf, geografisch gezien, meer dan 450 kilometer lang.

19. Mindanao – 97.530 km2

Mindanao – ook wel bekend als Zuidelijke Filipijnen – is het op een na grootste eiland van de Filipijnen (na Luzon). Het eiland bestaat uit een hoofdeiland met dezelfde naam en een verzameling omliggende eilanden en biedt onderdak aan meer dan 20 miljoen mensen.

Mindanao
Mindanao

Het wordt liefdevol het land van belofte genoemd vanwege de rijke biodiversiteit. Er zijn glorieuze bergen, rivieren, watervallen, meren en vlaktes. Het is ook de thuisbasis van vele nog actieve vulkanen en is een populaire avontuurlijke bestemming om te wandelen en vogels te spotten.

18. Ijsland – 101.826 km2

IJsland is na Groot-Brittannië het op een na grootste eiland van Europa. Maar deze populaire toeristenbestemming behoeft waarschijnlijk geen introductie. Met meer dan 4.500 kilometer aan dramatische en bergachtige kustlijn is IJsland slechts iets kleiner dan de staat Kentucky.

Lees ook: Noorderlicht | Hotspots om te jagen op het fascinerende Aurora Borealis

Ijsland
Ijsland

Ondanks zijn enorme omvang is IJsland een van de meest dunbevolkte eilanden ter wereld. Met een bevolking van 360.000 zijn er slechts 6 mensen per vierkante kilometer. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is slechts 10% van IJsland bedekt met ijskoude gletsjers; de rest bestaat uit lava velden, nationale parken en glorieuze warmwaterbronnen.

17. Cuba – 105.806 km2

Cuba herbergt een verzameling eilanden in de noordelijke Caribische Zee, waar de Golf van Mexico en de Atlantische Oceaan samenkomen. Het grootste eiland – het belangrijkste – staat op deze lijst.

Lees ook: Rondreis Cuba | Must sees, kleurrijke straten en prachtige natuur

Cuba
Cuba

Met een lengte van meer dan 1200 kilometer heeft het hoofdeiland van Cuba een aangename mix van Spaanse koloniale architectuur, prachtige stranden en – natuurlijk – tabaksvelden die worden gebruikt om de beroemde Cubaanse sigaren van het land te maken.

16. Newfoundland – 108.860 km

Newfoundland, gelegen voor de oostkust van Canada, is het vierde grootste eiland van Canada. Als meest oostelijke provincie van Canada is het ook het grootste Canadese eiland buiten het noorden en een populaire plek om het noorderlicht te zien.

Newfoundland, Ijsberg
Newfoundland, Ijsberg

De Straat van Belle Isle verdeelt de eilandprovincie in tweeën: Newfoundland en Labrador, waarbij de laatste deel uitmaakt van het vasteland van Canada. Newfoundland dankt zijn naam aan koning Hendrik VII van Engeland die het eiland “New Found Land” noemde, na zijn ontdekking door John Cabot in de jaren 1490.

15. Luzon – 109.965 km2

Als economisch en politiek centrum is Luzon het meest bevolkte eiland van de Filipijnen en een van de dichtstbevolkte eilanden ter wereld – de thuisbasis van meer dan de helft van de Filipijnse bevolking. De hoofdstad Manilla, evenals Quezon City, zijn te vinden op het eiland Luzon.

Luzon | grootste eilanden ter wereld | Wereldreizigers.nl
Vulkaan Luzon

Luzon ligt op het meest noordelijke punt van de Filipijnse archipel aan de grens van de Zuid-Chinese Zee, de Filippijnse Zee en de Straat van Luzon, en staat bekend om zijn prachtige stranden, glooiende bergen, dramatische vulkanen en schilderachtige rijstvelden.

14. North Island – 111.583 km2

Het glorieuze Noordereiland van Nieuw-Zeeland – ook wel bekend als Te Ika-a-Maui – wordt gescheiden van zijn grotere zuidelijke tegenhanger door de Cook Strait en is een caleidoscoop van geothermische wonderen, veelkleurige stranden en nationale parken.

Lees ook: De 10 Mooiste Nationale Parken in Nieuw-Zeeland | Natuur op haar best

North Island, Nieuw-Zeeland, 25 grootste eilanden ter wereld
North Island, Nieuw-Zeeland

Het Noordereiland strekt zich uit over 1600 kilometer op zijn langste en bijna 500 kilometer op zijn breedste punt en is een interessante ontdekkingstocht. Zowel de hoofdstad Wellington als Auckland, bekend als de City of Sails, zijn te vinden op het schilderachtige Noordereiland van Nieuw-Zeeland.

13. Java – 138.794 km2

Java maakt deel uit van Indonesië en is een enorm vulkanisch eiland. Ondanks dat het slechts het vierde grootste eiland van Indonesië is, herbergt het meer dan de helft van de bevolking van het land en is het het meest bevolkte eiland ter wereld.

Vulkaan op Java, 25 grootste eilanden ter wereld
Vulkaan op Java

Er zijn veel redenen om Java te bezoeken, en het is de laatste jaren populair geworden op de toeristenradar. Het eiland biedt een mix van alles, met prachtig terrein, variërend van actieve vulkanen tot glooiende theeplantages. Het is ook de thuisbasis van de beroemde Borobudur-tempel en het Ujong Kulon National Park.

12. South Island – 145.836 km2

Het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland – ook wel bekend als Te Waipounamu – is het grootste van de twee hoofdeilanden van het land. Gesplitst door de Zuidelijke Alpen, met Mount Cook als hoogste punt, is het ook het negende hoogste eiland ter wereld.

Lees ook: Rondreis door Nieuw-Zeeland | Alle pracht van de wereld in één land

South Island, Nieuw-Zeeland
South Island, Nieuw-Zeeland

Er is genoeg te zien op het Zuidereiland. Het strekt zich uit over meer dan 1200 kilometer en herbergt wijnmakerijen, nationale parken en de fjorden van de verbazingwekkende Milford Sound. De schoonheid van het Zuidereiland zit hem in het trage levenstempo en de bescheiden natuur.

11. Sulawesi – 180.681 km2

Het bergachtige en vulkanische eiland Sulawesi, ooit bekend als Celebes, maakt deel uit van Indonesië. Dit ongewoon gevormde eiland herbergt maar liefst vier karakteristieke schiereilanden.

Sulawesi
Sulawesi

Sulawesi, verscholen tussen de continenten Australië en Azië, ligt aan tal van zeeën, waaronder de Celebeszee, de Bandazee, de Javazee, de Floreszee en de Molukse Zee. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het een populaire duikbestemming is met een overvloed aan onderwater koraalriffen om te verkennen.

10. Ellesmere Island – 196.236 km2

Ellesmere Island is het derde grootste eiland van Canada. Het is het grootste eiland van de Queen Elizabeth-eilanden in de provincie Nunavut en wordt gekenmerkt door golvende bergen en spectaculaire ijsvelden.

Ellesmere Island, Canada
Ellesmere Island, Canada

Het Canadese eiland Ellesmere, gelegen tussen Baffin Bay en de Noordelijke IJszee, is vol geschiedenis, de thuisbasis van geografische elementen die teruggaan tot de laatste ijstijd. Deze omvatten een reeks afzettingsgesteenten en de Ward Hunt Ice Shelf die duizenden jaren oud is.

9. Groot-Brittannië – 209.331 km2

Groot-Brittannië, het grootste van de Britse eilanden, is een eiland gelegen in de Noord-Atlantische Oceaan en gescheiden van het Europese continent door het Engelse Kanaal en de Noordzee. Het is het grootste eiland van Europa – ondanks zijn dramatische en goed gepubliceerde (br)exit uit de Europese Unie.

Groot Britannië, 25 grootste eilanden ter wereld
Groot Britannië

Door de naties Engeland, Schotland en Wales te combineren, maakt Groot-Brittannië ook deel uit van het Verenigd Koninkrijk. Londen, de grootste stad, trekt nog steeds toeristen van over de hele wereld op zoek naar hun aandeel in de geschiedenis en cultuur.

8. Victoria Island – 217.291 km2

Met een lengte van meer dan 500 kilometer is Victoria Island het op een na grootste eiland in de Canadese Arctische Archipel. Ontdekt door poolreiziger Thomas Simpson in het begin van de jaren 1830, werd het eiland naar koningin Victoria gedoopt.

Victoria island Canada
Victoria island Canada

Ondanks dat het al eeuwen bestaat, is het eiland nog steeds dunbevolkt – weinig meer dan 2.000 mensen noemen het eiland hun thuis. De bekendste bezienswaardigheid op het eiland is de inslagkrater van Tunnunik, veroorzaakt door de inslag van een meteoriet die hier ongeveer 350 miljoen jaar geleden landde.

7. Honshu – 225.800 km2

Honshu is het grootste van de vier grote eilanden van Japan. Ondanks dat het zich tussen de Japanse Zee en de Stille Oceaan bevindt, wordt het eigenlijk beschouwd als onderdeel van het Japanse vasteland. Met een lengte van meer dan 1200 kilometer is het meer dan half zo groot als Japan!

Honshu, Mount Fuji, 25 grootste eilanden ter wereld
Honshu, Mount Fuji

Het eiland Honshu is de thuisbasis van enkele van de meest iconische steden van Japan, zoals Tokio, Hiroshima en Osaka. Het is ook de thuisbasis van Mount Fuji – de hoogste berg van Japan – en Lake Biwa, het grootste meer van het land.

6. Sumatra – 443.065 km2

Sumatra is het zesde grootste eiland ter wereld en het op een na grootste eiland van Indonesië. Gelegen in de Indo-Australische en Euraziatische tektonische platen, ervaart het vaak aardbevingen en tsunami’s.

Sumatra, Indonesië
Sumatra, Indonesië

Omringd door prachtig tropisch regenwoud, is een groot deel van de aantrekkingskracht van het eiland de relatief ongerepte natuur en dieren in het wild. Enkele van de ernstig bedreigde diersoorten zijn de Sumatraanse tijger, de Sumatraanse orang-oetan en de Sumatraanse neushoorn.

5. Baffin Island – 507.451 km2

Baffin Island is het grootste eiland van Canada. Ondanks het fantastische landschap van fjorden, zoetwatermeren en met gletsjers gevulde nationale parken, is het een van de meest onherbergzame eilanden op aarde, met een gemiddelde jaartemperatuur van min acht graden Celsius.

Baffin Island, Canada, 25 grootste eilanden ter wereld
Baffin Island, Canada

Het eiland is vernoemd naar de Britse ontdekkingsreiziger William Baffin en ligt dicht bij de poolcirkel. Om deze reden wordt het vooral bezocht vanwege het geweldige uitzicht op het noorderlicht, of om een zeldzame aanblik te zien van de poolwolven, ijsberen en lemmingen die het eiland naar huis roepen.

4. Madagaskar – 587.041 km2

Madagaskar ligt aan de oostkust van Afrika in het midden van de Indische Oceaan. Dit eiland wordt gevierd om zijn verbazingwekkende flora en fauna, met ongeveer 250.000 diersoorten, waaronder de beroemde gestreepte lemuren. Interessant is dat tweederde van zijn dieren in het wild nergens anders op aarde te vinden is.

Lees ook: Rondreis Madagaskar | 6x must sees voor een onvergetelijke reis
Lees ook: 24 Must Sees in Afrika | De mooiste plekken voor je bucketlist

Madagascar
Madagascar

Madagaskar dateert meer dan 100 miljoen jaar oud en is ook de thuisbasis van het op twee na grootste koraalsysteem ter wereld, wat uitstekende duikmogelijkheden biedt in de warme wateren van de Indische Oceaan.

3. Borneo – 748.168 km2

Borneo is een enorm eiland dat bijna twee keer zo groot is als Duitsland. Het is ook het enige eiland dat wordt bestuurd door een drietal landen – Brunei, Maleisië en Indonesië, maar het grootste deel van het eiland is Indonesisch grondgebied.

Borneo jungle, 25 grootste eilanden ter wereld
Borneo jungle

Borneo herbergt het oudste regenwoud op aarde, dat meer dan 100 miljoen jaar oud is. In het weelderige groene gebladerte is een aantal fascinerende dieren in het wild te vinden, zoals de Borneose orang-oetan en Dayak-fruitvleermuizen – twee bedreigde soorten die nergens anders op aarde voorkomen.

2. Nieuw-Guinea – 785.753 km2

Nieuw-Guinea is een enorm eiland met een lengte van meer dan 1500 kilometer. Net als Borneo wordt het gerund door meer dan één land: Indonesië en Papoea-Nieuw-Guinea regeren hier. Met zijn eerste menselijke bewoners die zich meer dan 40.000 jaar geleden op het eiland vestigden, is het al eeuwenlang gewild vanwege zijn enorme reserves aan koper en goud.

Nieuw-Guinea
Nieuw-Guinea

Het eiland Nieuw-Guinea wordt van Australië gescheiden door de Straat Torres, met aan de ene kant de Koraalzee en aan de andere kant de Arafurazee. Interessant is dat Nieuw-Guinea ook het grootste eiland is op zowel het zuidelijk halfrond als Oceanië.

1. Groenland – 2.130.800 km2

Groenland is het grootste eiland ter wereld en mist waarschijnlijk alleen de status van continent vanwege de omvang van de bevolking. Gelegen tussen de Noord-Atlantische Oceaan en de Noordelijke IJszee, is het een onafhankelijk gebied van Denemarken en ondanks zijn grootte is het grotendeels onbewoond.

Nuuk, Groenland, 25 grootste eilanden ter wereld
Nuuk, Groenland

De thuisbasis van iets meer dan 50.000 mensen, het grootste deel van het terrein bestaat uit onherbergzame gletsjers – de grootste buiten het poolgebied – en de op een na grootste ijskappen ter wereld. Er zijn geen wegen die de belangrijkste steden van het eiland met elkaar verbinden, en de Groenlandse bevolking is afhankelijk van vissen, zeehondenjacht en walvisjacht om te overleven. Veel mensen bezoeken Groenland om het Northeast Greenland National Park, ’s werelds grootste nationale park, te verkennen.

Avatar foto

Wereldreizigers

Wereldreizigers.nl | Alles over verre reizen, wereldreizen, reisnieuws, reisfotografie, backpacken, reistips en meer.

4 comments

  • Bij New Foundland staat ontdekt door j.Cabot in 1490.Nu heb ik op school geleerd dat Columbus Amerika ontdekte in 1492.

  • Beste mensen,

    Volgens mij is australie helemaal geen continent, maar oceanie wel
    Dank

  • nowhere in the world is there a more beautiful country than Croatia. I’m an Albanian from Kosovo and I’ve seen all of New Zealand with Australia and Canada with America, Argentina and Mexico and all of Europe. There’s nowhere more beautiful than Croatian life. I’m ready!

Elke maand leuke reistips en voordelen ontvangen?

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »
148 Shares
148 Shares
Copy link