Wereldreizigers.nl
Reisstel.nl | Lockdown in Griekenland | Strandje
Home » Europa » Griekenland » Hoe ziet het dagelijks leven tijdens de Lockdown in Griekenland eruit?

Hoe ziet het dagelijks leven tijdens de Lockdown in Griekenland eruit?

Vorige week schreven we al over het feit dat we vast kwamen te zitten in Griekenland. Natuurlijk vinden wij het niet fijn om tijdens het reizen met onze camper vast te zitten in een ander land. Maar we proberen het van de positieve kant te bekijken. Het geeft ons de kans om rustig aan te doen en verder aan ons bedrijf te bouwen. Hoe ziet het dagelijks leven tijdens de lockdown in Griekenland eruit? Wij nemen je in dit artikel mee in onze avonturen van afgelopen week en vertellen je meer over de regelgeving tijdens de lockdown in Griekenland.

Lees ook: Van wereldreis naar camperreis | Maak kennis met Reisstel.nl

Lockdown in Griekenland: wat houdt dat in?

Sinds 7 november 2020 is er voor de tweede keer dit coronajaar een lockdown in Griekenland. Maar wat houdt dit in voor het dagelijkse leven tijdens de lockdown? Alle niet noodzakelijke bedrijven zijn dicht. Naar buiten gaan moet in principe worden vermeden, maar is alleen in een paar uitzonderingsgevallen mogelijk tussen 05:00 uur en 21:00 uur.

In eerste instantie waren de scholen open tijdens de lockdown. Dit is een week na de aankondiging van de lockdown toch verandert. Alle scholen zijn inmiddels gesloten. Supermarkten, apotheken en andere gezondheidscentra zijn open, maar restaurants zijn dicht. Het is wel mogelijk om eten te laten bezorgen. Musea, clubs en andere vorm van entertainment zijn gesloten. Dit geldt ook voor gyms. Verder is het verplicht om overal een mondkapje te dragen.

Vliegen van- en naar Athene kan nog en ook alle vormen van openbaar vervoer is nog mogelijk.

Wanneer mag je naar buiten tijdens de lockdown in Griekenland?

Je mag maar in een paar uitzonderingsgevallen naar buiten tijdens de lockdown in Griekenland. Wanneer het niet mogelijk is om thuis te werken, mag je van huis naar werk verplaatsen. Verder gaat het om de volgende redenen. Dit mag dan ook alleen tussen 05:00 uur en 21:00 uur.

  1. Vanwege gezondheid, denk aan: bezoek aan het ziekenhuis of een apotheek
  2. Om boodschappen te doen. Alle non-food is zelfs in de supermarkt niet beschikbaar
  3. Om geldzaken te doen
  4. Om anderen te helpen. Het gaat hierbij dan om familie. Bijvoorbeeld het halen/brengen van een ouder familielid of een kind dat naar school gaat
  5. Een ceremonie bij te wonen, denk aan een begrafenis. Maar ook het heen- en weer brengen van kinderen tussen gescheiden ouders valt hieronder
  6. Dagelijkse beweging, sporten. Of het uitlaten van een huisdier

Voor de locals geldt dat zij een sms (naar 13033) met hun reden (een van de bovenstaande nummers) moeten sturen als zij naar buiten gaan. Je hoeft geen sms te sturen wanneer je voor werk de deur uit gaat. Toestemming van de werkgever is dan al voldoende. Een ingevuld formulier of een handgeschreven briefje met al deze informatie erop, voldoet ook.

Voor toeristen geldt dat wij het betreffende formulier in moeten vullen, of deze informatie op een handgeschreven briefje moeten schrijven. Ook moet je altijd je paspoort bij je dragen. Ga je naar buiten zonder dit formulier, paspoort of geldige reden, dan riskeer je een boete van €300,-. Gelukkig zijn er hierdoor nog mogelijkheden om het dagelijks leven tijdens de lockdown in stand te houden.

Hoe ziet ons dagelijks leven tijdens de lockdown in Griekenland eruit?

Ons dagelijks leven tijdens de lockdown in Griekenland bestaat voornamelijk uit werken, zwemmen, genieten van de zon, boodschappen doen en sporten. Zo is onze accommodatie uitgerust met een zwembad en een stel goede mountainbikes zodat wij ons niet helemaal opgesloten voelen tijdens de lockdown. De lokale supermarkt ligt op zo’n 20 minuten lopen (bergafwaarts) waardoor de weg terug direct fungeert als een lekkere workout, dat scheelt weer 😉

Omdat fietsen geldt als bewegen kunnen we er ook af en toe tussenuit met de mountainbikes om de omgeving van Gialova te verkennen. Een klein dorp aan de Griekse zee, met een hoop mooie natuur en een lagune vol Flamingo’s. Een prachtige plek om even te bewegen dus!

Afgelopen week bracht onze ontdekkingstocht ons via de olijfgaarden en schattige dorpjes naar twee schitterende watervallen. We zijn onderweg bijna geen andere mensen tegengekomen. En zolang wij niet de hele dag bij de watervallen of op het strand gaan zitten, is het prima om hier een korte pauze te nemen van het fietsen. Het is op deze manier dus goed te doen: bewegen en ook nog wat van de omgeving te zien!

We delen onze accommodatie met een ander Nederlands stel van onze leeftijd en 2 Nederlandse gezinnen met jonge kinderen. Nu we al meer dan twee weken samen in lockdown zitten, is het veilig om ook zonder afstand leuke dingen samen te doen. Zo worden er samen pizza’s gebakken in de buitenkeuken, doen we verstoppertje met de kinderen of nemen we samen een duik in het zwembad. Kortom: het is hier nog prima uit te houden! En dat is maar goed ook, want de lockdown is helaas met een week verlengd (t/m 7 december).

Benieuwd naar onze avonturen tijdens de lockdown in Griekenland?

Benieuwd hoe wij de dagen doorkomen en welke gave tips en plekjes wij toch nog hebben kunnen vinden? Lees dan alles over onze roadtrip in Griekenland in het uitgebreide verslag op onze website.

Meer weten over Reisstel.nl?

Ben je benieuwd naar het vervolg van onze reis? Dan kun je ons volgen op onze Instagram pagina @Reisstel.nl en website, www.reisstel.nl. Daarnaast zullen wij op Wereldreizigers.nl elke week een update schrijven! Tot volgende week!

Avatar foto

Reisstel

FULLTIME REISSTEL
Dutch travelcouple Erik & Lisa
Europe vanlife with Fred ?
Sold our house and quit jobs for adventure
Your travelguide for an ultimate trip

Elke maand leuke reistips en extra voordelen ontvangen? En wist je dat we maandelijks een wereldkaart weggeven onder onze abonnees? Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is hieronder je e-mailadres achter laten, je maakt dan elke maand opnieuw kans!

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »
1 Share
1 Share
Copy link