Wereldreizigers.nl
4x4 camper gadgets en upgrades
Home » Campers » Onze 4×4 wereldreis camper (2) | Gadgets & Upgrades

Onze 4×4 wereldreis camper (2) | Gadgets & Upgrades

Omdat we inmiddels zoveel gedaan hebben delen we de blogs over de 4×4 camper op in drie delen. Eén over de badkamer en het interieur, één over de gadgets en upgrades (dit artikel) en één over de techniek en upgrades van de auto. In dit artikel laat ik jullie zien welke gadgets en upgrades we aan de 4×4 camper hebben toegevoegd om het leefcomfort te verhogen en hoe we extra opbergruimte hebben gecreëerd.

Lees ook: Onze 4×4 wereldreis camper (1) | Badkamer en interieur
Lees ook: Onze 4×4 wereldreis camper (3) | Techniek en upgrades aan auto

Het interieur en de badkamer

Eerste artikel gemist? Lees die dan even terug! In het eerste artikel over onze 4×4 wereldreis camper lees je namelijk alles over de badkamer en het interieur. Je kunt daarin zien wat we in optische zin veranderd hebben aan binnenkant van de camper. Ook vertellen we daar waarom we hebben gekozen voor deze 4×4 wereldreis camper en hoe hij eruit zag toen we hem kochten. Meer weten? Lees dan de eerste blog even terug via de link hieronder!

Lees ook: Onze 4×4 wereldreis camper (1) | Badkamer en interieur

Gadgets & upgrades 4×4 camper

Door met de gadgets en upgrades. We hebben het afgelopen jaar o.a. een groot dakluik geplaatst met daarin een automatische ventilator. Ook hebben we zonnepanelen op het dak geïnstalleerd i.c.m. een groot lithium-accupakket die zelfs krachtig genoeg is om onze nieuwe elektrische boiler, waterkoker en föhn van stroom te voorzien. Tot slot hebben we nog een drinkwaterfilter geïnstalleerd die ervoor zorgt dat we altijd schoon drinkwater tot onze beschikking hebben en hebben we met behulp van de vader van Malou (Ton, je bent een topper!) een bak gemaakt op de achterkant zodat we grote spullen makkelijker kunnen opbergen. In dit artikel vertellen we je alles over:

 • De Maxxfan dakventilator
 • Het installeren van de zonnepanelen
 • EcoFlow Delta MAX accupakket
 • De Truma 14L electro boiler
 • Het waterfilter systeem
 • De draagbare DeWalt 12v & 220v compressor

MaxxFan Deluxe dakventilator

In het begin dachten we nog even na over een airco maar wauw, die dingen zijn duur, lomp en zwaar. Ook verbruiken ze bizarre hoeveelheden stroom. En omdat we niet of nauwelijks op campings aan netstroom willen staan, kozen we uiteindelijk voor de Maxxfan Deluxe (hier te koop). Dit is een dakluik met standaard 40×40 afmetingen maar waarin een enorme ventilator zit verwerkt die zowel kan blazen als afzuigen. Je krijgt er een afstandsbediening bij en je kunt de temperatuur instellen zodat hij automatisch aan of uitgaat wanneer een bepaalde temperatuur wordt bereikt. Super handig!

Maxxfan Deluxe | Camper gadgets en upgrades
Maxxfan Deluxe | Camper gadgets en upgrades

Wat ook handig is aan de Maxxfan Deluxe, is dat hij regenbestendig is. Er zit een soort kap overheen waardoor hij niet kan inregenen. Ook in super slecht weer kun je met de Maxxfan Deluxe dus gewoon blijven ventileren.

Hieronder zie je twee foto’s, één wanneer hij dicht is en één wanneer hij open is. Je kunt daarop goed zien waarom hij niet kan inregenen, de inlaat/uitlaat zit namelijk aan de onderkant van de kap.

Maxxfan Deluxe | Camper gadgets en upgrades
Maxxfan Deluxe | Camper gadgets en upgrades
Maxxfan Deluxe | Camper gadgets en upgrades
Maxxfan Deluxe | Camper gadgets en upgrades

Onderschat de blaaskracht van dit apparaat trouwens niet. De grote ventilator beweegt veel lucht en als afzuiging tijdens het koken doet hij super goed zijn werk. Ook tijdens het slapen vinden we hem ideaal omdat hij op de lagere standen super stil is.

TIP: zet ‘s nachts de Maxxfan Deluxe zachtjes op afzuigen en zet bij je bed één raampje open. Houd alle andere ramen gesloten!
Zo creëer je een heerlijk briesje in de camper bij warme temperaturen.

Chris | Wereldreizigers.nl

Als laatste bonuspunt wil ik nog zeggen dat je de Maxxfan Deluxe ook gewoon open kunt laten staan tijdens het rijden! De stevige, aerodynamische kap kan volgens de fabrikant ook snelweg-snelheden aan, mocht je een keer vergeten zijn hem dicht te doen. Ook wij lieten hem regelmatig open tijdens het rijden, dit was geen enkel probleem.

Het lijkt zo wel bijna een reclamepraatje, maar we hebben gewoon betaald voor dit apparaat hoor! We zijn gewoon super tevreden met de Maxxfan Deluxe. We kunnen hem aan iedereen van harte aanbevelen. Als iets gewoon goed is dan mag dat best gezegd worden ?

Favoriet onder camperaars
Maxxfan Deluxe | Dakluik 40x40 cm met ventilator en afstandsbediening
5.0
€ 409,99

De Maxxfan Deluxe is een dakluik met standaard 40x40 afmetingen waarin een grote ventilator zit verwerkt die zowel kan blazen als afzuigen.

Je krijgt er een afstandsbediening bij waarmee je kunt instellen dat hij automatisch aan of uitgaat wanneer een bepaalde temperatuur wordt bereikt. Ook maakt de slim ontworpen kap hem regenbestendig en kan hij zelfs tijdens het rijden worden gebruikt.


Pluspunten:
 • Beweegt veel lucht
 • Zeer stil
 • Automatische standen
 • Regenbestendig
Minpunten:
 • Installatie niet eenvoudig
Bestel nu
Door onze affiliate links te gebruiken support je ons zonder extra kosten. Dank je wel!
05/21/2024 05:19 am GMT

EcoFlow Delta MAX Powerstation

Door met de stroomvoorziening. Tijdens onze reizen in Europa in de zomer van 2021 kwamen we er eigenlijk achter dat de 2 (flinke) AGM accu’s die we eerder dat jaar hadden geïnstalleerd, niet konden voldoen aan onze stroombehoeftes. We waren constant bezig met de hoeveelheid energie die we tot onze beschikking hadden en kwamen regelmatig te kort omdat onze grote koelbox en dakventilator 24/7 moesten werken om de boel koel te houden.

Met het oog op de reis van één jaar door Amerika en Canada wilden wij het systeem zodanig upgraden zodat we altijd voldoende energie bij ons zouden hebben. Na flink wat onderzoek te hebben gedaan kwamen we uit op de EcoFlow Delta MAX powerstation, een mega-lithium accu met een capaciteit van dik 2 kilowattuur. De AC uitgangen hebben een vermogen van 2400 watt continu en het piekvermogen is zelfs 4600 watt. Genoeg dus om zelfs de allerzwaarste huishoudelijke apparaten te kunnen voorzien van stroom.

EcoFlow Delta Max Powerstation | Campers Gadgets en upgrades
EcoFlow Delta Max Powerstation | Campers Gadgets en upgrades

Ik schreef een enorm artikel over alle specs van dit apparaat en hoe ik hem heb aangesloten op de dynamo van de 4×4 camper en tegelijkertijd met de zonnepanelen. Ook heb ik hem flink aan de tand gevoeld tijdens zware tests inclusief waterkokers, fohn’s, elektrische dekens en TV’s. Niets was te gek voor dit apparaat.

Lees ook: EcoFlow Delta (review) | Nieuwe generatie accu’s voor campers en vanlife

Samenvattend van de uitgebreide review kan ik in ieder geval zeggen dat water koken op elektriciteit geen probleem meer is en dat Malou oneindig haar haren kan fohnen na het douchen. En ja, die grote koelbox en dakventilator draaien nog steeds 24/7!

De de EcoFlow Delta MAX powerstation kost 2199 euro en is hier te koop of via onderstaande bestelknop van Amazon.nl.

3-in-1 accu, omvormer en laadregelaar
EcoFlow Delta MAX Powerstation
4.5
€2.099,00

De EcoFlow Delta MAX is een draagbare Lithium-ion powerstation met een capaciteit van maarliefst 2016wh. Dit apparaat maakt omvormers en laadregelaars voor zonnepanelen overbodig.

De capaciteit is uitbreidbaar en met 4 x 2400W (4600W piek) AC-uitgangen, talloze 12v en USB aansluitingen is hij geschikt voor vele toepassingen zowel binnenshuis als buitenshuis.

Supersnel laden via 230v. Gecombineerd laden via 230v, 12v of zonnepanelen is mogelijk. Zeer populair onder camperaars en vanlife enthousiastelingen.

Wij hebben dit apparaat in onze camper geïnstalleerd en het is werkelijk fantastisch om zoveel power tot je beschikking te hebben. We grillen, koken, koelen vrijwel alles elektrisch nu.

Pluspunten:
 • Grote capaciteit
 • Super snel opladen
 • 100w (!) USB-C aansluitingen
 • 2400W met 4600W piekvermogen
 • Laden via 230v, 12v of zonnepanelen
Minpunten:
 • Prijs
 • Weegt 23 kilo
Bestel nu
Door onze affiliate links te gebruiken support je ons zonder extra kosten. Dank je wel!

Truma elektro boiler (14 liter)

Nu we een gigantische accu-upgrade in de camper hadden gerealiseerd, wilden we ook de oude gas boiler die stuk was vervangen met een nieuwe. En jawel, met een elektrische variant!

Tot voor kort was je water elektrisch verwarmen in een camper een utopie, tenzij je altijd aan een laadpaal op een camping staat natuurlijk. Maar nu we de power van de EcoFlow Delta MAX tot onze beschikking hadden besloten we op zoek te naar een elektrische boiler.

Truma, zo’n beetje het bekendste en beste merk van camper en caravan apparatuur, maakt sinds kort elektro-only boilers. Mijn keuze viel op de 14 liter variant die met +-850 watt vermogen het water verwarmd en daarvoor ongeveer een half uur nodig heeft. Van volledig koud tot warm (70 graden) zou dat me ongeveer 20% accuvermogen kosten voor 14 liter heet water, goed te doen dus!

Truma Lektro Boiler 14L | Camper gadgets en upgrades
Truma Lektro Boiler 14L | Camper gadgets en upgrades

Gelukkig kost het niet elke keer 20% van je accuvermogen om het water op te warmen. De Truma Elektro Boiler is namelijk super goed geïsoleerd. Na het opwarmen tot 70 graden verliest de boiler slechts één graad per uur dus het behouden van de warmte is een peulenschil voor ons accu- en laadsysteem. We hebben nu dus altijd genoeg warm water tot onze beschikking om de afwas te doen of even snel te douchen. Fijn!

De Truma Elektro boiler kost 469 euro en is te koop via onderstaande bestelknop.

Altijd warm water
Truma Elektro Boiler
4.5
€ 469,00

De Truma elektroboiler is een goed alternatief voor een boiler op gas in je caravan, camper of boot.

De boiler heeft een reservoir met een inhoud van 14 liter en wordt verwarmt door een 230 volt verwarmingselement met een vermogen van 850 watt.

Het warme water daalt maar 1 °C per uur door de isolatie van het reservoir wat hem uiterst efficient maakt.

Pluspunten:
 • Duurzaam elektrisch water verwarmen
 • Zeer efficient
 • Verliest slechts 1 °C warmte per uur
 • 14 liter
Minpunten:
 • Excl. slangen en aansluitingen
Bestel nu
Door onze affiliate links te gebruiken support je ons zonder extra kosten. Dank je wel!

Waterfilter

Tot slot hebben we ook nog een degelijk waterfilter toegevoegd aan ons systeem. We kozen na het lezen van diverse reviews en tests voor de AquaLogic Inline-C-Ultra waterfilter. Het is een professioneel drinkwaterfilter met de eigenschap om smaak, kleur en geurstoffen, waaronder chloor en andere chemicaliën, te absorberen. 

De ultra-membranen in dit filter hebben een porie-grootte van slechts 0.03 micron, waardoor micro-organismen zoals bacteriën en protozoa worden afgevangen. Volgens de fabrikant is de bacterie-reductie meer dan 99.9999%. Dat is nogal wat!

Na het filter zelf getest te hebben met restwater wat al maanden in onze tank zat kan ik beamen dat het filter echt goed werkt. Normaal gesproken zou ik voor geen goud een slok nemen van dit water maar ik maakte dit keer een uitzondering en het klopt, ik proefde werkelijk niets. Het water was schoon, geurloos en drinkbaar.

Vervolgens ging ik de watertank reinigen met watertank-reiniger. Wie deze middelen kent weet dat je na het schoonmaken van je watertank en leidingen er vaak vieze, zurige smaakjes achterblijven die je lang na het schoonmaken blijft proeven. Die geuren en smaakjes waren nu toch echt helemaal verdwenen met dit filter. Geweldig! Nu we een goed waterfilter hebben ben ik ook niet meer bang om wanneer het nodig is, natuurwater uit een beekje op een berg o.i.d. in de watertank te gooien.

Voor de zekerheid heb ik ook nog 2 extra filtermembranen gekocht zodat ik deze tijdens de reis tussendoor nog kan vervangen.

De AquaLogic Inline-C-Ultra waterfilter kost 89 euro en is te koop via onderstaande bestelknop.

Altijd schoon drinkwater in de camper
AquaLogic Inline-C-Ultra waterfilter
4.5
€ 99.50

Twijfel je wel eens aan de waterkwaliteit? Het AquaLogic Inline-C-Ultra waterfilter is een waterfilter welke gemakkelijk te plaatsen is in jouw camper of caravan.

De AquaLogic Inline-C-Ultra is een drinkwaterfilter met de eigenschap om smaak, kleur en geurstoffen, waaronder chloor en andere chemicaliën te absorberen. Hierdoor zal de smaak en de kwaliteit van je drinkwater sterk verbeteren.

Pluspunten:
 • Beste getest
 • Betaalbaar
 • Geur en smaakloos water
 • Eenvoudige installatie
Bestel nu
Door onze affiliate links te gebruiken support je ons zonder extra kosten. Dank je wel!

Losse Gadgets

Draagbare DeWalt 12v / 18v / 220v compressor

Wie een camper of voertuig heeft met luchtvering, zal regelmatig de hardheid van de vering moeten bijstellen. Dan zijn er (voor de 4×4 en overlanding liefhebbers), ook nog de momenten waarbij je mogelijk gaat offroaden, waardoor je je bandenspanning moet verlagen voor extra grip en dus nadien weer op moet pompen voor de verharde weg.

Offroaden bij Yellowstone National Park, USA
Offroaden bij Yellowstone National Park, USA

Na twee goedkope 12v compressors versleten te hebben (lees: verbrand door overbelasting…), ben ik op zoek gegaan naar een degelijk apparaat die toch klein genoeg is om mee te nemen op reis. Ik kwam na veel online onderzoek uit bij deze geweldige DeWalt die werkt op je 12v aansteker, een 18v DeWalt accu of via een (niet meegeleverde) 230v stekker in het stopcontact.

Tip: De draagbare DeWalt compressor kost 129 euro en is hier te koop.

Dit apparaat is perfect om auto- en fietsbanden mee op te pompen, (voet)ballen en natuurlijk ook voor het opblazen van allerhande objecten voor op het strand en op de camping. Adapters en verloopstukken naar auto- en fietsventielen, ballen, luchtbedden en andere groot volume springkussens zijn meegeleverd. Ze zitten allemaal slim verwerkt in de zijkanten van het apparaat.

Je kunt ook de bandenspanning aflezen door de machine aan te sluiten en aan te zetten. Wat ik vooral ontzettend fijn vindt aan dit apparaat is dat de druk instelbaar is voor het exact op spanning zetten van autobanden. De machine schakelt vanzelf uit wanneer de druk bereikt is dus je hoeft er ook niet constant krampachtig op te letten.

Qua snelheid? Het apparaat blaast een lege 235/70R17 band op tot 2 bar in ongeveer 400 seconden. Met een officieel vermogen van 0,35l/[email protected] bar en 0.6l/min@2 bar kun je ongeveer berekenen hoelang het duurt voor jouw banden.

Standaard geleverd met een adapter om aan te sluiten op de 12V aansluiting in de auto. Optioneel ook een 230V adapter leverbaar (artikel nummer N557515).

Tip: De draagbare DeWalt compressor kost 129 euro en is hier te koop.

Upgrades aan de buitenkant van de camper

Aan de buitenkant van de camper hebben we ook enkele aanpassingen gedaan. Zo hebben we begin vorig jaar twee grote Victron zonnepanelen op het dak gemonteerd in combinatie met een Victron Bluetooth laadregelaar en hebben we het Wereldreizigers logo laten afdrukken op een grote autosticker. Die pronkt nu op de voorkant van de camper! Ook hebben we nog een custom-made bak op de achterkant van de camper gemaakt om grote, onhandige spullen makkelijk te kunnen opbergen.

Victron zonnepanelen + SmartSolar acculader

Begin vorig jaar begonnen we met het plaatsen van twee grote Victron zonnepanelen. Ik heb gekozen voor zonnepanelen van Victron omdat deze door o.a. de consumentenbond zeer goed uit de test zijn gekomen. Victron is een goed merk waarvoor je mogelijk wel iets meer betaald, maar daarvoor krijg je wel kwaliteit.

Lees ook: Vliegende zonnepanelen – Het gevaar dat op het dak van je camper ligt

Omdat we qua ruimte even goed moesten inmeten om alle dakluiken geen, kozen we voor één paneel van 115 watt en één paneel van 175 watt. De Victron Monocrystallijn zonnepanelen kosten ongeveer 1 euro per watt, dus 115 euro voor het 115 watt paneel en 175 euro voor het 175 watt paneel. De Victron zonnepanelen zijn te koop via onderstaande bestelknop.

Beste getest Consumentenbond
Victron Energy BlueSolar zonnepaneel
5.0
€ 115,00

De BlueSolar panelen van Victron Energy zijn van hoge kwaliteit: het geharde glas zorgt voor een verbeterde slagvastheid en stijfheid van het paneel. De stevige, volledig geanodiseerde behuizing zorgt voor een makkelijke montage op het dak.

Op de zonnepanelen van Victron Energy wordt een vermogens- en prestatiegarantie van 25 jaar gegeven.

Zelfs bij weinig licht kan er met de BlueSolar panelen energie worden opgewekt, dankzij de hoge lichtgevoeligheid van de zonnecellen. Wanneer de BlueSolar panelen gedeeltelijk in de schaduw komen te staan, wordt het energieverlies geminimaliseerd door de bypass diodes.

Pluspunten:
 • Beste getest consumentenbond
 • Hoge opbrengst
 • Werken ook bij weinig licht
 • 25 jaar vermogens- en prestatiegarantie
Minpunten:
 • Geen meegeleverde kabels
Bestel nu
Door onze affiliate links te gebruiken support je ons zonder extra kosten. Dank je wel!
De twee Victron Energy zonnepanelen op het dak | Camper Gadgets en Upgrades
De twee Victron Energy zonnepanelen op het dak | Camper Gadgets en Upgrades

Om de opgewekte stroom van de zonnepanelen goed naar onze accu’s te begeleiden kozen we ervoor om een Victron SmartSolar acculader te plaatsen omdat deze het meest efficient zijn en gemakkelijk te beheren is via Bluetooth in combinatie met een app op je mobiele telefoon. De Victron SmartSolar acculader kost 138 euro en is te koop via onderstaande bestel link.

Super efficiënt
Victron SmartSolar MPPT laadregelaar
€ 138,00

Worden de accu of accu's in je caravan of camper opgeladen via zonnepanelen? Dan is deze Victron SmartSolar MPPT 100/20 laadregelaar onmisbaar.

MPPT laadregelaar:

De laadregelaar zal altijd het maximale vermogen uit het zonnepaneel proberen te halen. Hierdoor worden de panelen optimaal benut onder elke weersconditie. In vergelijking met standaard controllers kan dit tot 30% meer energie leveren.

Smart Bluetooth functie:

Met deze functie kan jij de laadregelaar monitoren op de gratis app van Victron. Hierdoor zie jij precies wat de zonnepanelen opleveren.

Bestel nu
Door onze affiliate links te gebruiken support je ons zonder extra kosten. Dank je wel!

Als je meer wil weten over onze zonnepanelen installatie, lees dan de uitgebreide blog via de link hieronder:

Lees ook: Offgrid 4×4 camper upgrade | Zonnepanelen & Victron bluetooth acculader

Wereldreizigers logo

Natuurlijk moeten we de wereld ook laten weten wie we zijn! We hebben daarom grote, weerbestendige autostickers laten afdrukken met het Wereldreizigers logo die nu pronken op de voor- en achterkant van de leefunit.

Onze 4x4 wereld camper met het Wereldreizigers logo voorop | Gadgets en Upgrades
Onze 4×4 wereld camper met het Wereldreizigers logo voorop | Camper Gadgets en Upgrades

Opberging / bak op de achterkant

Tijdens onze voorgaande reizen zaten we elke keer in de maag met grote, onhandige spullen die we veel te vaak moesten verplaatsen omdat die eigenlijk geen vaste plek hadden in onze camper. De comfortabele tuinstoelen, de oprijplaten en de jerrycans lagen eigenlijk altijd in de weg. We besloten daarom om iets op maat te maken aan de achterkant van de camper, zodat deze spullen een eigen plek kregen.

Lees ook: Zelfbouw buscamper | De 7 camper features die jij ook wilt

Omdat het gewicht altijd iets is om op te letten, hebben we de bak op maat gemaakt zodat qua diepte precies de jerrycans en de stoelen erin zouden passen met nog wat andere spullen. De bak is gemaakt van licht gelijmd populierenhout. Sterk genoeg en weegt weinig! Hieronder zie je het resultaat, we zijn er erg blij mee.

Custom-made opbergbak achterop de camper voor de grote spullen en jerrycans | Camper Gadgets en Upgrades
Custom-made opbergbak achterop de camper voor de grote spullen en jerrycans | Camper Gadgets en Upgrades
Custom-made opbergbak achterop de camper voor de grote spullen en jerrycans | Camper gadgets en upgrades
Custom-made opbergbak achterop de camper voor de grote spullen en jerrycans | Camper gadgets en upgrades

Zo, dat waren ze! Dit zijn alle gadgets en upgrades die we in en op de leefunit van onze 4×4 wereldreis camper hebben aangebracht. In het derde en laatste deel over de camper gaan we het hebben over de techniek van de auto en wat we allemaal gedaan hebben om hem klaar te maken voor de volgende wereldreis.

Lees ook: Onze 4×4 wereldreis camper (1) | Badkamer en interieur
Lees ook: Onze 4×4 wereldreis camper (3) | Techniek en upgrades aan auto

Avatar foto

Chris Thomassen

Eigenaar van Wereldreizigers.nl | Ontdek de wereld!
- Full-time bloggende wereldreiziger.
- Schrijft over reizen, fotografie, duurzaamheid en gadgets.
- Ontdekt graag extreme en onbekende plekken.

Elke maand leuke reistips en extra voordelen ontvangen? En wist je dat we maandelijks een wereldkaart weggeven onder onze abonnees? Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is hieronder je e-mailadres achter laten, je maakt dan elke maand opnieuw kans!

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »
6 Shares
6 Shares
Copy link