Wereldreizigers.nl
4x4 camper techniek upgrades mitsubishi l200

Onze 4×4 wereldreis camper (3) | Techniek en upgrades aan auto

Je hebt in de vorige twee blogs kunnen lezen hoe we de badkamer en het interieur van de 4×4 wereldreis camper hebben opgeknapt, en welke gadgets en upgrades de leefunit van de camper heeft gekregen om het leefcomfort te verhogen. Dat is natuurlijk allemaal prachtig, maar zonder een fatsoenlijke auto brengen we al die mooie spullen natuurlijk nergens.

In het derde en laatste artikel over onze camper gaan we daarom laten zien wat we allemaal aan de techniek van de auto hebben gedaan. Het is namelijk nogal wat gewicht wat we meeslepen dus moest er e.e.a. ge-upgrade worden om de veiligheid en terreinvaardigheid te verbeteren. Ook hebben we de verlichting een flinke boost gegeven zodat we vol vertrouwen de weg af durven, ook midden in de nacht.

Eerste twee artikelen gemist?

Eerste twee artikelen gemist? Lees die dan even terug! In het eerste artikel over onze 4×4 wereldreis camper lees je namelijk alles over de badkamer en het interieur. Je kunt daarin zien wat we in optische zin veranderd hebben aan binnenkant van de camper. Ook vertellen we daar waarom we hebben gekozen voor deze 4×4 wereldreis camper en hoe hij eruit zag toen we hem kochten.

Lees: Onze 4×4 wereldreis camper (1) | Badkamer en interieur

In het 2e artikel laat ik jullie zien welke gadgets en upgrades we aan de 4×4 camper hebben toegevoegd om het leefcomfort te verhogen en hoe we extra opbergruimte hebben gecreëerd.

Lees: Onze 4×4 wereldreis camper (2) | Gadgets & Upgrades

Upgrades aan de auto / 4×4 pickup

Zo, helemaal op de hoogte door de eerste twee artikelen? Dan gaan we verder met de upgrades aan de techniek van de auto / 4×4 pickup. In het kort is dit de lijst met upgrades die we hebben toegevoegd de afgelopen maanden.

 • Alarm systeem geplaatst
 • GPS tracker geplaatst
 • BFgoodrich All-terrain, All-season banden
 • Tough Dog rally schokbrekers
 • Achterophanging verstevigd
 • Luchtvering geplaatst
 • Verlichting geupgrade naar LED
 • 32.000 lumen LED balk geplaatst
 • Enz. Enz.

Hieronder zal ik per upgrade wat meer ingaan op de details.

Alarm systeem, startonderbreker en GPS Tracker

Omdat we toch ook wel wat aan de veiligheid van de camper wilden doen hebben we o.a. een startonderbreker en een alarmsysteem geplaatst. Als aanvulling op het alarmsysteem is ook een GPS tracker van Tracemaster ergens in de camper verstopt, zodat we ten alle tijden kunnen zien waar de camper is.

De GPS trackers van Tracemaster zijn verkrijgbaar vanaf 89 tot ongeveer 150 euro, afhankelijk van de opties, bereik en accugrootte. Ze zijn te koop via de bestel knop hieronder.

Beveilig je kostbare bezit
Tracemaster GPS tracker
4.0
€ 89,00

Deze betrouwbare en nauwkeurige GPS tracker zorgt ervoor dat je dierbare bezit altijd direct volgbaar is, eenvoudig in gebruik en zonder snoeren.

Je kunt hiermee direct in real-time zien waar je voertuig is via de gratis App. Je hebt een direct overzicht met een nauwkeurige plaatsbepaling via een duidelijke Google Maps kaart.

Daarnaast kun je gereden routes tot maar liefst 3 maanden geleden terugkijken, zo kun je ook achteraf traceren waar een voertuig is geweest en welke route er is afgelegd, zelfs de gereden snelheid is in te zien.

Pluspunten:
 • Gratis app
 • Eenvoudig in gebruik
 • Zeer nauwkeurig
 • Goede accuduur
 • Kan worden aangesloten op 12v van de auto
Minpunten:
 • 12v kabels niet meegeleverd
Bestel nu
Want to support us? We earn a small commission if you make a purchase via our link(s), at no additional cost to you. Win-Win!

Voor alle specs en details van de GPS tracker, lees je de blog over de Tracemaster GPS via de link hieronder:

Lees ook: Tracemaster GPS Tracker Alarmsysteem | Upgrades expeditie camper

BFgoodrich Ko2 All-terrain, All-season banden

Zonder goede banden hoef je ook niet te denken aan offroaden. We kozen daarom voor de beste all-terrein, all-season banden die er te koop zijn. Het zijn geen goedkope banden (pakweg 200 euro per stuk), maar het is niet voor niets dat legereenheden over de hele wereld met deze banden rijden… Ze zijn sterk en geschikt voor elk terrein of seizoen maar niet onnodig lomp en ook zeer geschikt voor snelwegen. Het is met afstand de meest populaire band in de hele vanlife / overland cultuur voor campers / 4×4’s en overland voertuigen.

Stoere BFGoodrich All-Terrain, All Season banden inclusief winterkeurmerken | Techniek en upgrades 4x4 camper
Stoere BFGoodrich All-Terrain, All Season banden inclusief winterkeurmerken | Techniek en upgrades 4×4 camper

Dat de BFgoodrich Ko2 All-terrain banden er ook nog eens super stoer uitzien met die witte letters en grove noppen aan de zijkant (die zeer waardevol zijn in zand en modder), is wat mij betreft een extra pluspunt!

Tip: Omdat het ook all-season banden zijn inclusief de benodigde winterkeurmerken, kun je er ook goed mee door de sneeuw en mag je gewoon in Duitsland rijden in de winter.

Tip 2: Mocht je overwegen om deze banden onder je eigen camper of bus te monteren, bestel ze ruim van tevoren via BandenConcurrent en laat ze leveren bij een garage naar keuze. Doe dit op tijd want de banden zijn in Nederland moeilijk verkrijgbaar (terrein wagens zien we hier namelijk nauwelijks…).

BandenConcurrent is één van slechts een handjevol leveranciers die de BFgoodrich Ko2 All-terrain, All-season banden kan leveren in Nederland.

Beste band voor Wereldreizigers
BFGoodrich Ko2 All-Terrain
5.0
€ 176,99

Wereldreizigers.nl vroeg in één van de grootste Overlander groepen ter wereld via een poll advies... Wat is de beste wereldreis band? De resultaten logen er niet om. Maar liefst 93% van de 700 stemmen koos voor deze band!

Wereldreizigers, vanlifers, overlanders en zelfs legereenheden overal ter wereld zijn het erover eens: de BFGoodrich Ko2 All-Terrain, All-Season is de beste band voor je caravan, camper, 4x4 of camperbus.

De band wordt veel gebruikt door legereenheden overal ter wereld. Ze staan er dan ook om bekend oersterk te zijn, klaar voor elk terrein in elk seizoen.

Pluspunten:
 • #1 keuze voor overlanders wereldwijd
 • Oersterk
 • All-Terrain + All-Season
 • Geweldige sneeuwband
 • Incl. alle winterkeurmerken (sneeuwvlokje, etc.)
Bestel nu
Want to support us? We earn a small commission if you make a purchase via our link(s), at no additional cost to you. Win-Win!

Tough Dog schokdempers en luchthulpvering

Een noodzakelijke upgrade voor deze camper was dat de achterkant flink verstevigd moest worden. De vorige eigenaar had eigenlijk al jaren niets meer aan de ophanging gedaan en de camper zakte daarom aan de achterkant behoorlijk door. Op zich niet zo gek, er ligt tenslotte 800 kilo achterop de pickup! Maar de boel was ook nog eens versleten en dat deed de rijeigenschappen echt totaal geen goeds, het was zelfs gevaarlijk.

Daarom besloot ik hulp in te schaken van Overlander-expert Pier Kerkstra (zijn website en avonturen alhier) en zijn collega Michiel. Pier wordt in de overlander wereld echt gezien als een Expeditie-camper-guru. Pier bouwt al decennia lang custom expeditie camper units op 4×4 voertuigen. 

Na een korte check wist Pier al snel te vertellen dat de luchtvering op was, de bladveren waren doorgezakt en dat de schokdempers al lang en breed aan vervanging toe waren. Whoops!

Zo zag het eruit voordat we begonnen. Je kunt wel zien dat het allemaal wel aan vervanging toe was…

De originele bladveren en schokdempers + luchtvering | Techniek en upgrades 4x4 camper
De originele bladveren en schokdempers + luchtvering | Techniek en upgrades 4×4 camper

We besloten om het maar in één keer goed te doen. We laten de standaard schokbrekers vervangen voor een professionele variant uit de rallysport, de bladveren vervangen we voor een ‘heavy duty’ variant en de luchtvering bouwen we inclusief beugels en toebehoren helemaal opnieuw op.

Om je een idee te geven van de kwaliteit van upgrades die we onder onze wagen hebben laten installeren: hieronder een foto van de originele Mitsubishi schokdemper (rechts) en de nieuwe Tough Dog Foam Cell schokdemper (links) die hem gaat vervangen. Die is toch wel een tikkie steviger 🙂

Daaronder nog een foto van hoe het eruitziet nadat alle upgrades (schokdempers, heavy-duty bladveren + Dunlop luchtvering), zijn geïnstalleerd.

De nieuwe schokdempers naast de oude, originele schokdempers | Techniek en upgrades 4x4 camper
De nieuwe schokdempers naast de oude, originele schokdempers | Techniek en upgrades 4×4 camper
Nieuwe schokdempers, bladveren en luchtvering | Techniek en upgrades 4x4 camper
Nieuwe schokdempers, bladveren en luchtvering | Techniek en upgrades 4×4 camper

Als je precies wil weten wat deze nieuwe schokdempers, heavy-duty bladveren en Dunlop luchtvering gekost heeft inclusief het monteren ervan, lees dan de volledige blog via de link hieronder:

Lees ook: Offgrid 4×4 camper upgrade | Tough Dog schokdempers, OME HD bladveren en luchthulpvering

NOVSIGHT LED H4 koplampen

In de stad heb je niet per sé mega goede verlichting nodig. De straten zijn doorgaans verlicht en de wegen zijn verhard. Maar als je ervoor kiest om naar afgelegen plekken te rijden in landen waar het wegenonderhoud niet zo best is, doe je er goed aan om je verlichting een flinke upgrade te geven. Grote gaten en kuilen in de weg zijn een groot gevaar voor je camper omdat je remweg langer is door het hogere gewicht en uitwijken per definitie een uitdaging zal zijn. Het is immers geen sportauto!

En dat is al helemaal zo als je gaat offroaden. Bij onverharde wegen loop je veel meer risico om plotseling een grote kuil in te rijden of grote stukken steen of takken te moeten ontwijken. Het is gewoon belangrijk dat je die gevaren op tijd ziet en goede verlichting helpt je daar absoluut bij.

Ik heb daarom al vrij kort nadat ik de camper kocht de verlichting een enorme boost gegeven. Ten eerste heb ik meteen de standaard H4 halogeen koplampen vervangen met een moderne LED variant en kort daarna heb ik ook een LED balk gemonteerd. Ik koos voor de koplampen voor het Amerikaanse merk NOVSIGHT omdat deze zeer goed zijn beoordeeld in reviews. Voor slechts 5 tientjes vervang je je standaard verlichting en zie je direct al een gigantische boost in de hoeveelheid licht die je koplampen genereren.

Aanrader
NOVSIGHT H4 LED Koplampen Hi/lo 60W (30W X2) 6000K
€ 28,99

NOVSIGHT LED lampen voor auto's en motoren zijn de ultieme upgrade voor je voertuig. Het Amerikaanse merk staat bekend om performance en kwaliteit. De reviews van het merk zijn goed tot zeer goed.

Pluspunten:
 • Super wit 6000K licht
 • Flinke upgrade tegenover halogeen
 • Zeer betaalbaar
Minpunten:
 • Koelelement steekt iets uit
Bestel nu
Want to support us? We earn a small commission if you make a purchase via our link(s), at no additional cost to you. Win-Win!
12/08/2023 09:43 am GMT

Deze lampen installeer je net als elke andere koplamp, gewoon plug en play. Deze lampen vervangen zowel je dimlicht als je grote licht en ze maken van je standaard 1200 lumen koplampen ineens 5000 lumen koplampen. Wat ook wel goed is om te weten is dat de lampen een keurmerk hebben en ik hiermee zonder problemen door de APK ben gekomen.

32.000 Lumen SKYWORLD 22″ LED Balk

Vervolgens heb ik nog een LED balk toegevoegd. Koplampen hebben namelijk een gericht lichtbeeld. Dit beeld is gericht naar de grond (en een tikje naar rechts in de berm), zodat je geen tegenliggers kunt verblinden. Maar wie in afgelegen plekken gaat rijden of gaat offroaden zal waarschijnlijk meer gaten in de weg of berm tegenkomen dan tegenliggers.

In dat soort situaties kun je zeker wel wat extra licht gebruiken om alle gevaren tijdig te zien en te ontwijken. Dat is dan ook de reden dat ik heb gekozen voor een LED balk die ik aan de voorkant van de wagen heb gemonteerd.

Je hebt ze in allerlei vormen en maten. Sommige zijn wel tot 1,5 meter breed en produceren 50.000 lumen! Dat is echt belachelijk veel licht kan ik je vertellen. Ik koos zelf voor de SKYWORLD LED balk van 22 inch omdat die mooi, onopvallend op mijn chromen bull-bar gemonteerd kon worden. Dit is hoe hij momenteel op onze wagen is gemonteerd:

LED balk is onopvallend weggewerkt | Techniek en upgrades 4x4 camper
LED balk is onopvallend weggewerkt | Techniek en upgrades 4×4 camper

Het ziet er misschien niet super fancy of krachtig uit maar deze LED balk produceert een whopping 32.000 lumen! Dat is ongeveer evenveel lichtopbrengst als 25 standaard halogeen koplampen ?. De LED balk is een combinatie van gerichte (beam LED’s) in het midden van de balk en niet gerichte (flood LED’s) in de zijkanten van de balk. Deze LED balk fungeert dus als een verstraler en bermlicht in één.

Geen kuil, tak of dier in de berm ga je meer missen met deze hoeveelheid licht op je wagen. Je moet het zien om te geloven!! De eerste keer dat ik hem aan deed in de nacht wist ik werkelijk niet wat ik zag. Bizar gewoon!

De 22 inch versie van deze LED balk kost je trouwens geen rib uit je lijf. Hij kost ongeveer 65 euro en is te koop via Amazon Nederland, zie info hieronder.

32.000 lumen!
SKYWORLD 22 inch 324 W Led Licht Bar Spot Flood Combo 32400lm Led Bar 12V Met Bedrading
€ 62,99

Deze LED balk produceert een whopping 32.000 lumen! Dat is ongeveer evenveel lichtopbrengst als 25 standaard halogeen koplampen ?. De LED balk is een combinatie van gerichte (beam LED's) in het midden van de balk en niet gerichte (flood LED's) in de zijkanten van de balk.

Pluspunten:
 • 32.000 lumen
 • Stevige aluminium behuizing
 • Eenvoudig aan te sluiten
Minpunten:
 • Meegeleverde schakelaar nogal fragiel
Bestel nu
Want to support us? We earn a small commission if you make a purchase via our link(s), at no additional cost to you. Win-Win!
12/08/2023 08:48 am GMT

⚠️ Ik hoef er denk ik niet bij te zeggen, maar ik doe het toch even… Dat je deze balk absoluut niet op de snelweg of in de stad aan moet zetten. Je verblindt alles en iedereen en dat is levensgevaarlijk voor zowel jouzelf als andere weggebruikers.

Qua legaliteit van deze balken moet je er rekening mee houden dat je het wel op je wagen mag hebben mits deze apart geschakeld is, dus niet via de standaard koplamp / groot licht schakelaar in je auto. Ik heb hem met een aparte kabel en schakelaar op mijn dashboard gemonteerd en dat is OK voor de APK.

Dat was het voor nu! De camper is er nu eindelijk klaar voor, het avontuur in Amerika gaat binnenkort beginnen! ???

Lees ook: Onze 4×4 wereldreis camper (1) | Badkamer en interieur
Lees ook: Onze 4×4 wereldreis camper (2) | Gadgets & Upgrades

Print Friendly, PDF & Email
Avatar foto

Chris

Eigenaar van Wereldreizigers.nl | Ontdek de wereld!
- Full-time bloggende wereldreiziger.
- Schrijft over reizen, fotografie, duurzaamheid en gadgets.
- Ontdekt graag extreme en onbekende plekken.

2 comments

 • Hallo,
  Voor een nieuw televisieprogramma voor Play4 ben ik op zoek naar een Amerikaans campermodel dat een ‘Overlander’ wordt genoemd.
  https://www.fraserway.com/rentals/vehicles/overlander
  Als ik het zo zie komt die van jou wel erg in de buurt hiervan.
  We zouden graag even willen kijken hoe die eruit ziet in het echt en eventueel een testritje mee te maken. Denk je dat dat een optie is voor jullie?
  Alvast erg bedankt!
  Julie

  • Hey Julie,

   Dat had zeker gemogen maar vandaag is de camper vanuit Antwerpen op een groot schip geladen en vertrokken naar de VS! Het komende jaar zijn we op het Amerikaanse continent, dus even een ritje maken in Nederland of België zit er even niet in.

   Wat je ook nog kunt doen is even op de website zoeken naar NoFear Reizen. Die hebben een echte overlander, een betere versie dan die van ons. Ze zijn momenteel in Noorwegen maar ik geloof dat ze volgende maand wel weer richting Nederland rijden. Als je een reactie plaatst onder één van hun berichten zullen ze daar vast snel op reageren.

   Succes!

Elke maand leuke reistips en voordelen ontvangen?

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »
1 Share
1 Share
Copy link