Wereldreizigers.nl
intereur-4x4-camper

Onze 4×4 wereldreis camper (1) | Badkamer en interieur

Ons huisje op wielen is er met het nieuwe interieur en badkamer klaar voor! We starten binnenkort aan ons eigen vanlife avontuur, de roadtrip door Amerika en Canada van één jaar. We hebben de 4×4 wereldreis camper flink aangepakt en onlangs naar Antwerpen gebracht. Hier zal hij vervolgens op de boot ?️ naar Amerika ?? geladen worden. Spannend! Maar nu hij eindelijk onderweg is beseffen we maar weer eens dat er heel wat aan vooraf is gegaan. We hebben de camper alweer bijna een jaar!

Tijdens het reizen in Europa het afgelopen jaar hebben we veel geleerd over het voertuig. Wat het kan, maar ook wat de beperkingen zijn. De afgelopen tijd zijn we daarom aan de slag gegaan om e.e.a. te verbeteren. We hebben flink aan de camper verbouwd en gesleuteld en ook hebben we de badkamer en het interieur behoorlijk aangepast om deze helemaal naar wens te maken voor de grote reis.

Bloed, zweet, geld en tranen zitten erin inmiddels maar we zijn ontzettend trots en blij op het eindresultaat! En omdat we inmiddels zoveel gedaan hebben delen we de blogs over de 4×4 camper op in drie delen. Eén over de badkamer en het interieur, één over de gadgets en upgrades en één over de techniek en upgrades van de auto.

We beginnen in deel 1 met het interieur. Ben je benieuwd waarom we hebben gekozen voor deze 4×4 wereldreis camper, hoe hij eruit zag toen we hem kochten en wat we allemaal aan het interieur verbouwd hebben? Lees dan snel verder!

Lees ook: Onze 4×4 wereldreis camper (2) | Gadgets & Upgrades
Lees ook: Onze 4×4 wereldreis camper (3) | Techniek en upgrades aan auto

Waarom hebben we voor deze 4×4 camper gekozen?

Allereerst zal ik antwoord geven op de vraag WAAROM we deze camper hebben gekocht. Ik weet niet hoe vaak mensen mij hebben gevraagd waarom ik zo’n ‘rare’ camper heb gekocht en niet een ‘normale’ camper of buscamper.

De looks

Ik zeg dan altijd… just look at it! Dit apparaat is toch alleen al geweldig om naar te kijken? Je ziet ze in Europa eigenlijk nooit en omdat hij zo uniek is kijken mensen daarom direct vol verbazing naar je wagen. Veel mensen (meestal mannen) tonen ook interesse en stellen meteen vragen, wat vaak een leuke ijsbreker is. Je voelt je direct overal welkom en dat is leuk.

De Wereldreizigers.nl 4x4 camper in Kroatië
De Wereldreizigers.nl 4×4 camper in Kroatië
De Wereldreizigers.nl 4x4 camper in Zwitserland
De Wereldreizigers.nl 4×4 camper in Zwitserland

De afzetbare leefunit

Maar even serieus… Ja, we vinden hem heel stoer. Maar wat hem stoer maakt, heeft ook te maken met wat hij kan. Het is namelijk een degelijke Mitsubishi L200 4×4 pickup truck die hoog op de wielen staat, grote terreinbanden heeft en een losse kampeerunit (afzetunit) op de laadbak heeft liggen die er eventueel ook afgehaald kan worden als we ergens langer willen blijven staan.

De Wereldreizigers.nl 4x4 camper in Zwitserland
De Wereldreizigers.nl 4×4 camper in Zwitserland

De offroad capaciteiten & comfort

De terreincapaciteiten zijn dus wel belangrijk voor ons omdat we willen reizen naar plekken waar je met een normale auto of camper niet zomaar kunt komen. Ja, we weten dat het grote gewicht van de kampeerunit de terreincapaciteiten behoorlijk beperken. Het is absoluut geen ultieme offroader en we moeten daarom altijd voorzichtig zijn als we van de verharde weg afgaan. Maar wat ons betreft is dit de perfecte middenweg. De wagen heeft redelijke offroad capaciteiten zonder dat we hoeven in te leveren op de comfortabele leefruimte.

Offroaden met de 4x4 camper in in Kroatië
Offroaden met de 4×4 camper in in Kroatië

Comfort vinden wij namelijk ook belangrijk, zeker wanneer we voor een langere periode op reis zijn. We wilden bijvoorbeeld absoluut geen bed wat je elke dag in en uit moeten klappen en op moet maken, omdat het ook de tafel is waaraan je eet of werkt. Dit zie je veel in buscampers en dit wilden we dus absoluut niet. Afijn, voor ons is dit de perfecte camper!

Het interieur en de badkamer

We kochten de camper vorig jaar van een eigenaar die er altijd heel zuinig op is geweest. Maar natuurlijk waren er ook genoeg zaken die we nog wilden aanpassen of verbeteren aan de camper. Zo hebben we het afgelopen jaar een aantal aanpassingen gedaan die het leefcomfort verhogen en ook hebben we het interieur wat aangepast zodat het beter aansluit bij onze persoonlijke wensen en stijl.

De verborgen upgrades die je niet kunt zien, zijn o.a. de nieuwe elektrische warm-water boiler en het gigantische lithium accupakket wat is geïnstalleerd. Dit zijn onzichtbare maar essentiële upgrades voor onze lange reis omdat deze ervoor zorgen dat we langdurig off-grid kunnen kamperen zonder enige voorzieningen. Hierover zal ik jullie alles vertellen in het 2e blog over onze camper.

In dit artikel ga ik laten zien wat we in optische en praktische zin veranderd hebben in de badkamer en de rest van het interieur. Qua styling hebben we namelijk aardig wat aangepast omdat we de camper naar eigen smaak wilde inrichten. We gaan er immers minstens een heel jaar in leven!

In het kort is dit de lijst van upgrades/veranderingen aan de badkamer en het interieur van de camper:

 • De badkamer gerenoveerd
 • Stuk van bank verwijderd om meer sta / loopruimte te creëren.
 • Bank opnieuw gestoffeerd
 • Nieuwe zwarte gordijnen
 • Kozijnen zwart gespoten
 • Zwarte opbergnetten geplaatst
 • Wat tinten groen: kussens en bed
 • Meer houttinten (vinyl) en lijsten
 • Houten kruidenrekjes opgehangen
 • Nieuwe houtlook PVC vloer

Hieronder zal ik in detail uitleggen wat we precies gedaan hebben, inclusief bijbehorende foto’s.

De badkamer renoveren

We hebben allereerst de oude douchecabine, als je het al zo mocht noemen, deels gesloopt en opnieuw opgebouwd. Het toilet en de wasbak waren ontzettend gedateerd en versleten, die waren dan ook echt aan vervanging toe. Ook vonden we het onnodig om twee wasbakken te hebben in een camper van enkele vierkante meters. Onze tanden poetsen en handen wassen kunnen we namelijk ook gewoon in de wasbak van het keukentje, nietwaar?

Dit is hoe we de douchecabine aantroffen toen we de camper net hadden gekocht.

De badkamer / douchecabine in de camper voordat we begonnen - met de zeer gedateerde klap-wasbak
De badkamer / douchecabine in de camper voordat we begonnen – met de zeer gedateerde klap-wasbak

Wasbak eruit, aftimmeren en nieuwe kraan plaatsen

De oude wasbak en kraan hebben we eruit gesloopt en vervolgens is alles netjes afgetimmerd. Op het verse timmerwerk hebben we een nieuwe kraan en douchekop gemonteerd, zie de foto van het werk hieronder.

Oude wasbak eruit, netjes afgetimmerd en een nieuwe kraan geplaatst.
Oude wasbak eruit, netjes afgetimmerd en een nieuwe kraan geplaatst.

Kozijnen spuiten

Vervolgens hebben we de vieze, grijze sierstrips die om het kozijn heen zaten voorzichtig eraf gehaald en deze schoongemaakt, geschuurd en zwart gespoten. Ik heb hiervoor MoTip Black Gloss spuitverf gebruikt omdat dit een sterke spuitverf is die op vrijwel alles hecht zonder dat je daarvoor dure primers nodig hebt.

Het is makkelijk om zelf te doen en een zwart kozijn geeft al meteen een heel andere look! Dat zal je in latere foto’s wel opvallen…

IMG 20210408 173642 | interieur | Wereldreizigers.nl
Voor
IMG 20210408 182813 1 | interieur | Wereldreizigers.nl
Na
Doe het zelf
Zwarte spuitverf | Spuitbus
11,99

Multi Surface All-in-One spuitverf van MoTip speciaal geformuleerd om te fungeren als primer, onderlaag & topcoat.

Breng de spuitverf direct aan op hout, metaal, kunststof, keramiek en zelfs op geroeste oppervlakken. Laat een aantrekkelijke glanzende afwerking achter.

Pluspunten:
 • 3-in-1 spuitverf
 • Hecht op bijna alles
 • Mooie, glanzende afwerking
Bestel nu
Want to support us? We earn a small commission if you make a purchase via our link(s), at no additional cost to you. Win-Win!

Schoonmaken en witten

Daarna hebben we de rest van de cabine vooral heel goed schoongemaakt en de wanden en het plafond geverfd met witte, vocht-bestendige lak. Nu zie je ook meteen dat het contrast met de houten lijsten en de zwarte kozijnen echt een frisse, moderne look geeft. Door de verse witte verf is de cabine in zijn geheel ook een stuk lichter geworden omdat het licht veel beter weerkaatst op de wanden.

Nieuwe timmerwerk en kraan + gespoten kozijnen. Nu alleen nog alles netjes afkitten.
Nieuwe timmerwerk en kraan, gespoten kozijnen en nieuwe laag verf op de wanden. Nu alleen nog alles netjes afkitten.

Eindresultaat badkamer

Je ziet nu nog kieren zitten maar dat komt omdat bovenstaande foto is genomen voordat we waren begonnen met afkitten. Na het afkitten besloten we om het geheel af te maken met een stuk houtlook vinyl. Het schapje die je hierboven ziet met het plantje erop, is bewerkt met een stuk hout-look vinyl van de Kwantum om een iets meer natuurlijke look te creëren. Het is maar een detail, maar wel één die het geheel een stuk mooier maakt en het minder steriel laat ogen.

Het eindresultaat kun je hieronder zien.

Nieuwe badkamer / douchecabine in onze 4x4 na verbouwing
Nieuwe badkamer / douchecabine in onze 4×4 na verbouwing

Funfact: je zal je misschien afvragen waarom we de nieuwe kraan helemaal links in de douchecabine hebben geplaatst en niet in het midden? Dit hebben we bewust gedaan!

Een leuke bijkomstigheid is namelijk dat we de doucheslang nu ook via het raampje aan de achterkant van de camper op kunnen hangen. Zo kunnen we wanneer het lekker weer is, ook gewoon heerlijk buiten douchen ?

Het interieur van de camper aanpassen

Vervolgens zijn we verder gegaan met de rest van het interieur. De bank in de leefunit was in een soort U vorm gebouwd en deze nam daardoor ontzettend veel ruimte in beslag waardoor je maar lastig langs elkaar op kon lopen. We bedachten dat met het weghalen van een klein stukje van de bank we meer loopruimte konden creëren bij de keuken. Ook vonden we de kleurencombinatie van de drukke print op de bank maar niets en het paste al helemaal niet bij de roze gordijnen, de grijze vloer en de verschillende houttinten.

Hieronder zie je hoe de bank, eettafel, vloer en gordijnen eruit zagen voordat we begonnen. Het zag er allemaal netjes uit, maar qua styling wilde we het interieur toch wel aanpakken.

Oude interieur: roze gordijnen, de oude U-vorm bank met de drukke kleuren en de blauwgrijze vloer
Oude interieur: roze gordijnen, de oude U-vorm bank met de drukke kleuren en de blauwgrijze vloer

Kozijnen en gordijnen

We schuurden en spoten ook de kozijnen in de leefunit van lichtgrijs naar zwart, net zoals we dat in de douchecabine deden. De oude roze gordijnen hebben we vervangen met nieuwe zwarte gordijnen van de Kwantum. Deze hebben we op maat laten maken dus het was een kwestie van inmeten, een stofje kiezen in de winkel en vervolgens 4 weken wachten op de levering van de bestelling. Daarna was het simpelweg een kwestie van de gordijnen ophangen. Lekker makkelijk!

De bank inkorten en opnieuw stofferen

De bank hebben we een stukje ingekort aan één kant (het stukje wat links onderin uitsteekt), zodat we wat meer loopruimte krijgen. Hiervoor moest een deel van het hout worden weggesloopt en dat moest vervolgens weer netjes worden afgetimmerd. De bank heeft nu dus geen U-vorm meer maar een L-vorm, waardoor we wat meer loopruimte hebben.

Omdat de bank nu een stukje korter is, moesten we ook de kussens aanpassen. Onze vriendin Yvon (je bent een topper!), heeft de bankkussens vervolgens opnieuw voor ons gestoffeerd. De bank heeft nu een natuurlijke, rustige zandkleur gekregen. In de foto hieronder kun je de aanpassingen goed zien. Scroll nog even terug naar boven om te vergelijken!

Nieuwe interieur: de neutrale nieuwe bekleding, het zwarte kozijn en de houtlook-vinyl tafel en aanrecht.
Interieur: de neutrale nieuwe bekleding, het zwarte kozijn en de houtlook-vinyl tafel en aanrecht.

Vinyl-wrap, kruidenrekjes en zwarte handgrepen

Om alles meer tot een geheel te maken qua kleuren hebben we ook nog enkele delen, zoals de tafel en het aanrecht, met hout-look vinyl gewrapped. De nieuwe houten kruidenrekjes komen van de IKEA en alle witte plastic handgrepen in de camper zijn vervangen met stoere zwarte handgrepen van staal die ik op Amazon heb besteld.

Nieuwe PVC vloer

Ook hebben we het versleten grijzige zeil van de vloer eruit getrokken en vervangen met degelijk PVC laminaat, ook in houtlook. PVC laminaat is niet alleen mooi en slijtvast, door de kurklaag aan de onderkant isoleert het ook nog eens ontzettend goed. Zeer geschikt voor campers dus.

Proplus opbergnetten

Ondertussen zijn we ook nog gaan nadenken over extra opbergruimte. We bedachten dat we meer opbergruimte konden creëren door een aantal zwarte, elastische opbergnetten van Proplus te plaatsen.

Waterflessen, groenten, je schoenen, een deken, een backpack of iets anders. Super handig deze netten! Wie goed op de verschillende foto’s kijkt zal er verschillende spotten in uiteenlopende maten.

De houtlook tafel met de naturel kleur bank. De zwarte handgrepen, opbergnetten, kozijnen en gordijnen maken het geheel een beetje stoer.
De houtlook tafel met de naturel kleur bank. De zwarte handgrepen, opbergnetten, kozijnen en gordijnen maken het geheel een beetje stoer.
274308399 4815982031810901 1787455138416849603 n 1 | interieur | Wereldreizigers.nl
Het vaste bed met lichte groentinten, zwarte gordijnen en een groot zwart opbergnet voor de deken tijdens de warme dagen.
Snel en gemakkelijk extra opbergruimte
ProPlus opbergnet 41x21cm met kunststof frame

ProPlus opbergnetten met kunststof frame zijn handig om snel en gemakkelijk waterflessen, groenten, schoenen, gadgets of andere spullen in op te bergen. Het stevige frame en de dikke elastieken houden alles goed op zijn plek.

Bestel nu
Want to support us? We earn a small commission if you make a purchase via our link(s), at no additional cost to you. Win-Win!

Groentinten

Tot slot hebben we wat groentinten aan de naturel houtkleur en de zwarte accenten toegevoegd. Het zijn slechts details maar we vinden dat de donker-groene kussens, het lichtgroene bed en enkele (kunst) plantjes de styling van het interieur net dat beetje extra’s geeft.

Hier nogmaals de badkamer en dat de U vorm bank nu een L vorm is geworden
Hier nogmaals de badkamer en dat de U vorm bank nu een L vorm is geworden

Dat was het voor nu! Nieuwsgierig wat welke gadgets en upgrades we allemaal hebben toegevoegd aan onze camper om het leefcomfort te verhogen? Lees dan de twee onderstaande blogs die zich meer richten op de (elektronische) gadgets en techniek van de auto.

Lees ook: Onze 4×4 wereldreis camper (2) | Gadgets & Upgrades
Lees ook: Onze 4×4 wereldreis camper (3) | Techniek en upgrades aan auto

Avatar foto

Chris

Eigenaar van Wereldreizigers.nl | Ontdek de wereld!
- Full-time bloggende wereldreiziger.
- Schrijft over reizen, fotografie, duurzaamheid en gadgets.
- Ontdekt graag extreme en onbekende plekken.

2 comments

 • Goedendag. Ik kwam jullie via google tegen. En dit is precies een camper die wij ook zoeken. Wij wonen momenteel in Zuid-Afrika en willen eigenlijk een lange reis gaan maken. Waar hebben jullie de auto gekocht?

  • Hi Kirsten,

   Gewoon in Nederland. Het is een ‘custom build’ van het merk BEKA, dat bedrijf bestaat helaas inmiddels niet meer.

Elke maand leuke reistips en voordelen ontvangen?

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »
9 Shares
9 Shares
Copy link