Wereldreizigers.nl
Home » Afrika » Botswana » Chobe National Park | Tips voor het olifanten paradijs in Botswana

Chobe National Park | Tips voor het olifanten paradijs in Botswana

We hebben al veel bijzondere plekken op de wereld gezien, maar nergens zagen we zo ontzettend veel grote groepen olifanten ? op één plek. Meer dan eens op slechts enkele meters afstand! Chobe National Park (locatie hier) in het noordelijke deel van Botswana is een uniek gebied waar je met gemak honderden olifanten in één dag kunt zien. Natuurlijk kun je in Chobe ook ander wildlife spotten. Giraffen, leeuwen, nijlpaarden, buffels en talloze bijzondere vogels zijn hier in grote hoeveelheden aanwezig. In dit artikel nemen we je mee naar de meest bijzondere plekken in het park, geven we je tips waar je lekker kunt eten en wat de beste manier is om het park en het wildlife te verkennen. Dit zijn onze tips voor Chobe National Park, het olifanten paradijs van Botswana!

Wil je ook Botswana ontdekken?
Rondreis Botswana met Riksja of Koning Aap

Laat je verrassen door het contrast tussen de grootsheid van de Victoria watervallen en de droogte van de Kalahari, waar woestijnolifanten en spiesbokken elk op hun eigen manier overleven.

Pluspunten:
 • Nergens ter wereld zoveel olifanten
 • Voormalig Engelse kolonie (dus men spreekt Engels)
 • Ongelofelijk veel wildlife
 • Unieke ervaring
Bekijk aanbod Riksja Bekijk aanbod Koning Aap
Door onze affiliate links te gebruiken support je ons zonder extra kosten. Dank je wel!

Over Chobe National Park

Chobe National Park in het noordelijke deel van Botswana is het eerste nationale park van Botswana en biologisch gezien ook het meest divers. Chobe is het op twee na grootste park van Botswana, na Central Kalahari Game Reserve en Gemsbok National Park. Chobe National Park heeft één van de grootste concentraties wild in heel Afrika wat het bijzonder aantrekkelijk maakt voor safari-toeristen. De enorme hoeveelheid dieren langs de rivier maakt het gemakkelijk om veel verschillende soorten in slechts één dag te spotten. Complete dierenfamilies wandelen hier langs het water.

Een olifanten familie wandelt langs de rivier in Chobe National Park
Een olifanten familie wandelt langs de rivier in Chobe National Park


De ‘Big Five’

De gehele ‘Big Five’ (leeuw, luipaard, olifant, buffel en de zeldzame neushoorn) is overigens in het park te vinden, hoewel je veel moeite zal moeten doen (en geluk zal moeten hebben) om ze ook daadwerkelijk alle vijf te zien. Neushoorns zijn ook hier zeer zeldzaam en luipaarden zijn ontzettend goed in zichzelf verstoppen in het hoge gras en de vele bomen.

De gigantische olifanten populatie

Wie van olifanten houdt, zit in Chobe in ieder geval goed. Chobe National Park is een uniek gebied waar je met gemak honderden olifanten in één dag kunt zien. Er zijn er zelfs zo veel, dat ze je in de gehele omgeving moeten waarschuwen met borden langs de weg!

Olifanten hebben in Botswana voorrang op de weg
Olifanten hebben in Botswana voorrang op de weg
Regelmatig zagen we in Botswana olifanten de weg oversteken, ook ver buiten de parken
Regelmatig zagen we in Botswana olifanten de weg oversteken, ook ver buiten de nationale parken

Volgens de laatste schattingen zijn er 160.000 tot 200.000 olifanten in Botswana. Een aantal wat maar moeilijk te bevatten is. Een groot deel van de olifanten concentreert zich in het noordelijke deel van het land, onder andere in Chobe National Park en de omringende beschermde natuurgebieden.

Veel olifanten zijn vluchtelingen

Deze bizarre aantallen zijn uniek op de wereld en het was ook lang niet altijd zo. Het aantal groeit de laatste jaren zelfs. Hoe dat komt? Enerzijds worden ze hier gelukkig goed beschermd in een gigantisch beschermd natuurgebied en aansluitende nationale parken, een positieve ontwikkeling.

Olifant steekt de weg over in Botswana
Olifant steekt de weg over in Botswana

Anderzijds zijn de afgelopen decennia grote groepen olifanten vanuit de buurlanden in centraal Afrika, naar zuidelijk Afrika en met name Botswana gevlucht. Dit is een direct gevolg van alsmaar aanhoudende oorlog en onrust in die landen.

Balans tussen mens en dier

Gelukkig is er in Botswana wel een rustig leefgebied voor de olifanten, hoewel de lokale bevolking zich hier ook steeds meer zorgen maakt over de enorme aantallen die hier leven…

Olifanten langs de weg, zo'n 50 kilometer buiten het park
Olifanten langs de weg, zo’n 50 kilometer buiten het park

Vergis je namelijk niet, olifanten slopen werkelijk alles. Ze leggen dagelijks complete voetbalvelden aan vegetatie om en dan heb je het pas over één olifantenfamilie. Met pakweg 200.000 olifanten kun je je dus wel inbeelden wat voor een impact deze dieren hebben op de natuur en het land van de lokale boeren. Het zal veel geld en inspanning vergen om dit goed te begeleiden de komende jaren. Gelukkig zien we dat Botswana voor Afrikaanse begrippen goed georganiseerd is. We hebben er dan ook vertrouwen in dat het goed komt.

Lees ook: Het groene deel van Namibië: de Caprivi Strip!
Lees ook: Reisroute Namibië 2 tot 5 weken | Tips, highlights en voorbeeldroutes

Tips voor Chobe National Park

Jeep-Safari

Één van de beste manieren om Chobe National Park park te verkennen, is natuurlijk met een Jeep Safari. Veel hotels en lodges bieden deze tours aan, maar houd er rekening mee dat de prijzen erg uiteenlopen en je vaak teveel betaalt, omdat de lodges er een fix bedrag tussen houden. Bekijk en vergelijk daarom altijd eerst hier het aanbod aan activiteiten van de verschillende aanbieders, zodat je ongeveer weet wat het zou moeten kosten. Vrijwel alle touroperators halen je op bij je hotel of lodge en brengen je aan het einde van de dag ook weer terug.

Een Jeep Safari is een goede manier om wildlife te spotten in Chobe National Park
Een Jeep Safari is een goede manier om wildlife te spotten in Chobe National Park

Tip: Je kunt je tours natuurlijk ook via deze website boeken (daar doe je ons dan weer een plezier mee; het kost voor jou niets extra en wij krijgen daarvoor een kleine commissie).

Tijdens een Jeep Safari zie je vrijwel altijd veel olifanten, zebra’s, giraffen, impala’s en gnoe’s (wildebeesten). Wel is het doorgaans van een wat grotere afstand, omdat de meeste dieren de grote terreinwagens actief vermijden en ervan weglopen. Alleen de leeuwen lijken helemaal niets te geven om de wagens vol met mensen. Regelmatig lopen ze er vlak langs op, alsof er niets aan de hand is.

Olifanten links, safari Jeeps en leeuwen rechts. | Tips voor Chobe National Park
Olifanten links, safari Jeeps en leeuwen rechts. | Tips voor Chobe National Park


River Sunset Cruise

Wil je net zoals wij oog in oog komen te staan met deze prachtige dieren? De beste manier om het park te verkennen is wat ons betreft niet de reguliere jeep-safari, maar een safari per boot! De river-cruise brengt je namelijk via de Chobe rivier dichtbij de actie. Meer dan eens stonden we oog-in-oog met gigantische families olifanten, buffels, nijlpaarden en meer. Omdat we op het water dobberden in een klein bootje, zagen de dieren ons minder als gevaar en kwamen ze veel dichterbij. In alle rust wandelden ze naar ons toe om recht voor ons, op slechts drie meter afstand, water te drinken.

Spectaculaire foto's met zonsondergang. Je komt tijdens de sunset river cruise echt heel dichtbij.
Spectaculaire foto’s met zonsondergang. Je komt tijdens de sunset river cruise echt heel dichtbij.
Sunset River Cruise | Tips voor Chobe National Park
Sunset River Cruise | Tips voor Chobe National Park
Sunset River Cruise | Tips voor Chobe National Park
Sunset River Cruise | Tips voor Chobe National Park

Het gevoel dat je krijgt wanneer je dit zó intens en dichtbij kunt ervaren, dat kan ik eigenlijk met geen foto of woorden beschrijven. Mijn hart ging sneller kloppen! Niet alleen omdat ik nog nooit zoiets had meegemaakt, maar natuurlijk ook omdat het wel een beetje spannend was. We waren echt ontzettend dichtbij!

Tip: lees ook Safari in Murchison Falls, Oeganda (op een scooter!)

Fluisterend naar elkaar genoten we van dit unieke moment terwijl we in alle rust foto’s maakten en af en toe een stukje filmden. Tegelijkertijd was er altijd wel minimaal één olifant in de groep die ons nauwlettend in de gaten hield, terwijl de anderen aan het drinken waren.

Oog in oog met mama olifant en haar kleintje | Tips voor Chobe National Park
Oog in oog met mama olifant en haar kleintje. We hoorden haar gewoon ademen! | Tips voor Chobe National Park

Tip: benieuwd waar ik mee fotografeer? Bekijk dan het display hieronder…

De ultieme wereldreis camera
Fujifilm X-T5 Zilver + 16-80mm
5.0

De Fujifilm X-T5 met 16-80 is de ultieme all-round wereldreis camera. Deze camera is door zowel consumentenbond als Tweakers.net meermaals uitgeroepen tot de beste systeemcamera die te koop is. Zelfs op de automatische stand voel je je zowaar ineens een professionele fotograaf!

Pluspunten:
 • De best geteste camera
 • Fantastische foto's
 • 6.2K Video
 • 5 jaar garantie
Bekijk prijzen Onze review
Door onze affiliate links te gebruiken support je ons zonder extra kosten. Dank je wel!

De kleintjes werden ten alle tijden goed beschermd, zonder dat het stressvol aanvoelde. Ze accepteerden ons en zagen ons op het water niet als gevaar, precies zoals onze gids ons vertelde van tevoren. Ongelooflijk mooi om op deze manier oogcontact te maken met deze gigantische dieren. Dit kan in een jeep simpelweg niet.

Lees ook: Waarom je tijdens een het reizen GEEN foto’s maakt met je smartphone

Andere grote dieren in het park

Natuurlijk is er naast het grote aantal olifanten, nog meer groot wild te zien in Chobe National Park. In het water leven veel nijlpaarden en tot mijn verbazing kwamen ze aan het einde van de middag, in de volle zon, ook nog het water uit om te grazen. Dat is best ongebruikelijk, aangezien hun huid in de volle zon kan verbranden. Meestal wachten de nijlpaarden met uit het water komen totdat de zon onder is.

Twee nijlpaarden aan het grazen
Twee nijlpaarden aan het grazen
Een nijlpaard die in het water springt
Een nijlpaard die in het water springt

Tijdens onze rivier-cruise kwamen we ook nog verschillende krokodillen tegen, waaronder deze grote jongen. Deze gigantische krokodil van zeker vier meter, lag rustig op de kant uit te rusten in de zon.

Gigantische krokodil in Chobe National Park
Gigantische krokodil in Chobe National Park
Gigantische krokodil in Chobe National Park
Gigantische krokodil in Chobe National Park

Buffels, één van de originele ‘Big Five’, zie je in Chobe National Park ook in overvloed. Een aantal van hen waren naar de eilanden in de grote rivier gezwommen om daar in alle rust te kunnen genieten van al het groene gras.

Veel buffels grazen in het groene landschap.
Oog in oog met een grote buffel

Vanaf het water zagen we ook nog een groep van zeven leeuwinnen gespreid in het hoge gras liggen. Een groep olifanten met enkele kleintjes kwam vanuit het bos oog in oog te staan met de leeuwen. Na enige twijfel liepen de olifanten toch richting het water langs de leeuwen op, wel natuurlijk met de kleintjes goed beschermd tussen de sterkste olifanten.

Leeuwinnen en olifanten | Chobe National Park
Leeuwinnen en olifanten | Chobe National Park
Een grote familie olifanten | Chobe National Park
Een grote familie olifanten | Chobe National Park

We zijn ondertussen echt verwende reizigers. We stoppen vaak niet eens meer voor giraffen, zebra’s, gnoe’s en buffels, simpelweg omdat we ze overal in zuidelijk Afrika tegen komen (ook buiten de parken)… Voor ons is het dus niet zo speciaal meer maar je kunt deze dieren natuurlijk in overvloed vinden in- en rond Chobe National Park.

Giraffen zijn er ook in overvloed
Giraffen zijn er ook in overvloed
Ook gnoe's (wildebeesten) leven in het park | Chobe National Park
Ook gnoe’s (wildebeesten) leven in het park | Chobe National Park
Zebra's kom je vrijwel overal tegen in Botswana, zo ook in Chobe
Zebra’s kom je vrijwel overal tegen in Botswana, zo ook in Chobe

Bavianen en impala’s

Andere veel voorkomende dieren in Chobe National Park zijn bavianen, impala’s en andere soortgelijke hert-achtigen. We vinden het altijd erg leuk om juist bij deze dieren even stil te staan om ze te observeren. Ze staan er namelijk om bekend om erg actief en speels te zijn. Er gebeurt altijd wat! Bavianen zijn eigenlijk altijd wel onder elkaar aan het ravotten.

Tip: Spot de alfa mannetjes, die altijd ergens rustig op de uitkijk zitten. Ze maken vaak direct oogcontact met je! Ervaar hoe de kleintjes vrijwel non-stop klimmen, stoeien en elkaar zitten te vervelen.

Eén van de alfa mannetjes onder de bavianen | Chobe National Park
Eén van de alfa mannetjes onder de bavianen | Chobe National Park
Een ander alfa mannetje | Chobe National Park
Een ander alfa mannetje | Chobe National Park

De mannelijke impala’s zijn eigenlijk altijd bezig met bepalen die het alfa mannetje is. Vanaf jonge leeftijd zijn ze al bezig met ‘speelvechten’. Wanneer ze ouder worden wordt dit gevecht natuurlijk een stuk intenser en serieuzer. In het laagseizoen wanneer er veel jonge mannetjes zijn, zie je dit fenomeen eigenlijk constant.

Impala's, jonge mannetjes aan het vechten | Chobe National Park
Impala’s, jonge mannetjes aan het vechten | Chobe National Park
Impala's, jonge mannetjes aan het vechten | Chobe National Park
Impala’s, jonge mannetjes aan het vechten | Chobe National Park

De vele prachtige vogels

Mijn interesse voor vogels is de laatste jaren gegroeid. Voorheen fotografeerde ik ze eigenlijk nooit. Sinds ik een beetje ben gaan opletten welke vogels ik allemaal tegen kom tijdens het reizen, verbaas ik mij steeds meer over de prachtige soorten die ik allemaal zie. Ik ben absoluut geen vogelkenner, maar deze diep-zwarte vogel met blauwe gloed (die je alleen ziet met weerkaatsend zonlicht), vind ik echt prachtig. Als iemand weet wat voor een vogel het is, laat het me weten in de comments!

Prachtige zwart-blauw vogel in Chobe National Park
Prachtige zwart-blauwe vogel in Chobe National Park

Een andere leuke vogel is de fel gele ‘weaver bird’. Je komt ze veel tegen in zowel Zuid-Afrika, Botswana als Namibië. Deze vogels maken geen normale nestjes, maar echte huisjes voor zichzelf, die hangen in de boom. Hieronder zie je er één aan het werk. Deze vogeltjes staan er ook om bekend zeer vocaal te zijn, ze maken echt herrie met zijn allen!

Weaver Bird bezig met een nest bouwen
Fel gele Weaver Bird bezig met een nest bouwen
Grote vogel in Chobe National Park
Grote vogel in Chobe National Park
Gekleurde vogel in Chobe National Park
Gekleurde vogel in Chobe National Park

Lekker eten

Veel hotels en lodges in Kasane (locatie hier) voorzien hun gasten van maaltijden, maar lang niet allemaal. Als je in Kasane genoeg hebt van het standaard voedsel van je hotel of gewoon ergens lekker wil eten, ga dan naar The Coffee Buzz (locatie hier). Wij kunnen dit zeer goed beoordeelde restaurant echt aanraden! We keerden er maarliefst drie keer terug omdat het gewoon erg goed was… Zowel voor het ontbijt, lunch als diner kun je hier terecht. Wel moet je er rekening mee houden dat het restaurant om 16:00u sluit, net als vrijwel alle andere restaurants in Kasane trouwens…

Tip: Bestel bij The Coffee Buzz in Kasane de vers gepaneerde Schnitzel met huisgemaakte Kaassaus voor lunch en/of diner. En voor het ontbijt The Bush Breakfast!

De Schnitzel met verse kaassaus van The Coffee Buzz
De Schnitzel met verse kaassaus van The Coffee Buzz

Accommodatie

Kasane is dé hotspot en uitvalsbasis voor Chobe National Park. Het stadje zit bomvol accommodaties en je kunt hier echt all-in gaan wat prijs en luxe betreft. Er zijn hier zelfs lodges te boeken voor 1000 euro of meer per nacht…

Gelukkig zijn er ook voldoende middenklasse en budget opties. Enkele fijne plekjes om te verblijven in- en rond Kasane zijn:

(prijzen zijn op basis van twee personen)

Tip: alle bovenstaande accommodaties zijn voorzien van een zwembad. Zelfs het goedkoopste guesthouse heeft er één!

Beste reistijd

Hoogseizoen: De beste reistijd voor een bezoek aan Chobe National Park zijn de droge wintermaanden, van mei tot en met oktober. Tijdens deze periode zijn de temperaturen aangenaam en er is weinig tot geen regenval. Het landschap is dan uitgedroogd en de vegetatie is minder dicht. Hierdoor wordt het gemakkelijker om dieren te spotten, omdat ze zich vaak concentreren rond de Chobe-rivier. In de droge maanden is er minder vegetatie en waterbronnen zijn schaars, wat betekent dat dieren naar de rivier trekken om te drinken en te jagen. Dit maakt het een ideale tijd voor het bekijken van wilde dieren.

Laagseizoen: Tijdens het laagseizoen oftewel het regenseizoen, van november tot en met april, is het landschap van Chobe National Park groen en weelderig. De vegetatie maakt het in theorie alleen wel moeilijker om de dieren te spotten. Wegen kunnen modderig worden en soms zelfs overstromen, waardoor toegang tot bepaalde delen van het park uitdagend kan zijn.

Een nijlpaard en twee buffels in het intens groene gras
Een nijlpaard en twee buffels in het intens groene gras

Onze ervaring: zoals jullie in de foto’s kunnen zien, zijn wij er in het laagseizoen geweest. In de relatief natte en dus zeer groene maanden. Onze ervaring is dat het af en toe heftig kan regenen, maar dat was het dan ook… De natuur was ongekend groen! Dat vonden wij eerlijk gezegd alleen maar een pluspunt. Qua dieren kwamen we echt niets tekort. De rivier zal bomvol dieren en we hebben eigenlijk niets gemist. Onze vriend (en tevens Wereldreizigers.nl blogger) Eric die met ons meereisde, was hier enkele maanden eerder ook nog in het hoogseizoen, toen alles dus erg droog en geel was. Ook hij bevestigt dat het eigenlijk weinig uitmaakt in welk seizoen je naar Chobe National Park reist. Je zal ongetwijfeld een geweldige ervaring hebben, ongeacht het seizoen.

Conclusie

Wie naar Afrika reist komt hier grotendeels voor de vele prachtige dieren. Daar waar je in Zuid-Afrika absoluut naar het Kruger Park wil afreizen, is het in Botswana Chobe National Park. Chobe is de absolute Safari hotspot van het land en je kunt dit park dan ook echt niet overslaan tijdens je reis door het land.

Mama olifant met twee kleintjes groet ons
Mama olifant met een kleintje groet ons

De grote rivier die dwars door Chobe gaat, maakt het park uniek. De rivier geeft je een zeldzame kans om groot wild en olifanten in het bijzonder, op een intense manier te ervaren. In geen enkel ander wildpark ter wereld kwamen we zo dichtbij dat we de dieren gewoon konden horen drinken en zelfs ademen. Letterlijk oog in oog staan met gigantische groepen olifanten, is een ervaring om nooit meer te vergeten.

De brede lach op Malou’s gezicht aan het einde van de sunset-river-cruise zegt dan ook genoeg. De beste tip die ik je daarom kan geven, is dat een rivier safari in Chobe National park, absoluut op je bucketlist thuishoort.

Wil je ook Botswana ontdekken?
Rondreis Botswana met Riksja of Koning Aap

Laat je verrassen door het contrast tussen de grootsheid van de Victoria watervallen en de droogte van de Kalahari, waar woestijnolifanten en spiesbokken elk op hun eigen manier overleven.

Pluspunten:
 • Nergens ter wereld zoveel olifanten
 • Voormalig Engelse kolonie (dus men spreekt Engels)
 • Ongelofelijk veel wildlife
 • Unieke ervaring
Bekijk aanbod Riksja Bekijk aanbod Koning Aap
Door onze affiliate links te gebruiken support je ons zonder extra kosten. Dank je wel!

Plan hier je vakantie naar Afrika

Avatar foto

Chris Thomassen

Eigenaar van Wereldreizigers.nl | Ontdek de wereld!
- Full-time bloggende wereldreiziger.
- Schrijft over reizen, fotografie, duurzaamheid en gadgets.
- Ontdekt graag extreme en onbekende plekken.

Deze pagina kan gesponsorde en/of affiliate links bevatten. Door onze affiliate links te gebruiken support je ons zonder extra kosten. Dank je wel!

Elke maand leuke reistips en extra voordelen ontvangen? En wist je dat we maandelijks een wereldkaart weggeven onder onze abonnees? Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is hieronder je e-mailadres achter laten, je maakt dan elke maand opnieuw kans!

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »
Copy link