Wereldreizigers.nl
Home » Campers » Vanlife » Reizen met camper (10) | Samenleven in een kleine ruimte – 11 tips

Reizen met camper (10) | Samenleven in een kleine ruimte – 11 tips

Om te beginnen bevalt het ons goed, het samenleven in een camper. We hebben niet veel vierkante meters, zeker niet als je het vergelijkt met de woning waar we hiervoor in woonden van 109 m². Toch vinden we het samenleven in een kleine ruimte heerlijk!

We leven natuurlijk niet alleen binnen, de meeste tijd zijn we buiten te vinden. Het is wel mooi meegenomen als je je partner echt leuk vindt, want irritaties kunnen natuurlijk wat sneller opkomen in een kleine ruimte.

Hieronder lees je hoe wij omgaan met weinig ruimte, het samenleven in de camper en geven we tips om het leuk te houden met elkaar!

11 tips voor samenleven in een camper

1. Omgaan met minder ruimte

De camper is ruim genoeg voor ons. We kunnen lekker zitten, hebben een ruim bed en voldoende opbergruimte.

Het bed ligt prima, maar na een aantal maanden moeten we eerlijk toegeven dat een nachtje in een ‘gewoon’ tweepersoons bed ons ook wel erg fijn lijkt. We hebben in de camper lengtebedden, maar slapen inmiddels in de breedte van het bed. Vanwege het middenstuk van het bed dat we uitschuiven en daar nog een klein matras inleggen, bestaat het bed uit drie delen/matrassen. Hierdoor wilde het nog wel eens voorkomen dat we in een richel wakker werden (op hout), wat niet zo fijn is voor je lijf. Door in de breedte van het bed te gaan slapen is dit opgelost.

We hebben zoals hierboven aangegeven voldoende opbergruimte. We hebben zelfs nog ruimte over in de kastjes. De berging is goed geordend met opbergboxen, waardoor we gemakkelijk de juiste benodigde spullen kunnen pakken. De georganiseerdheid scheelt ons irritaties (houdt het samenleven in de camper gezellig), omdat we altijd weten welke spullen waar in zitten. Als we natuurlijk wel de spullen op dezelfde plek weer opbergen.

(Een deel van) ons bed in de camper.
(Een deel van) ons bed in de camper.
De opbergboxen in de garage van de camper.
De boxen in de garage van de camper.

2. Communicatie

O zo belangrijk om te kunnen samenleven in de camper! We kunnen immers niet ruiken wat de ander denkt, voelt of vindt. Wij gaan regelmatig samen in gesprek. Hoe voelen we ons, waar willen we naartoe, wat willen we doen, zijn we nog tevreden?

Ook hebben we een aantal afspraken gemaakt rondom het kamperen. Als één van ons zich niet prettig of veilig voelt op een plek, rijden we verder. Als we in recensies van een camperplaats lezen dat er een inbraak heeft plaatsgevonden, gaan we er niet heen. Communicatie is echt essentieel om samen te kunnen leven in een camper wat ons betreft.

3. Samen dingen ondernemen

Wij vinden het leuk, gezellig en belangrijk om samen dingen te ondernemen. Dit kan simpel een spelletje spelen zijn bij de camper (het liefst Rummikub), wandelen, een stad bezoeken, sporten of een andere activiteit.

Wij vinden veel dezelfde dingen leuk om te ondernemen, wat natuurlijk super fijn is. Maar, we liggen heus niet altijd op één lijn. De ene keer doen we dan iets wat Stefan graag wilt doen en de andere keer kiezen we mijn voorkeur (Laura).

Samen genieten bij een kampvuurtje.
Samen genieten bij een kampvuurtje.

4. Tijd voor jezelf

Me-time, heel fijn en wat ons betreft noodzakelijk! Hoe gezellig het ook is met elkaar, af en toe wat tijd voor onszelf is ook heel fijn. Even doen wat we zelf fijn vinden, helemaal alleen zonder rekening te hoeven houden met de ander.

Stefan gaat graag even vissen of een serie kijken. Ik ga liever wandelen of een boek lezen. Door af en toe ons eigen ding te doen, alleen iets te ondernemen, komen we daarna ook weer fijn terug bij elkaar. En, ook leuk, zo hebben we nog eens nieuwe gespreksstof. Houdt het samenleven in de camper ook leuk!

5. Verras de ander

Als je op een paar vierkante meter samen leeft in een camper zijn er weinig tot geen verrassingen meer. Je kan moeilijk(er) iets verborgen houden voor de ander, maar het is niet onmogelijk! Dus, wees creatief en probeer je partner eens te verrassen.

Ik heb laatst ons bed omgetoverd tot kleine bioscoop. Ik had een drankje ingeschonken, hapje erbij, laptop klaargezet, kussentjes, kaarsjes aan (wel mee oppassen!), lampjes opgehangen en het was super knus! Je hoeft dus niet eens uit de camper om de ander te verrassen.

Je kan natuurlijk je partner ook meenemen naar een geplande activiteit, een zonsondergang, een spontaan diner, afspreken met vrienden (die je onderweg ontmoet hebt) etc.

Het bed als verrassing omgetoverd tot 'bioscoop'.
Het bed als verrassing omgetoverd tot ‘bioscoop’.

6. Sociale afspraken

Wij hebben onderweg gemerkt, zeker naarmate we meer maanden onderweg zijn, we het gezellig vinden zo nu en dan een sociale afspraak te hebben. We hebben tot nu toe één keer visite uit Nederland gehad en samen een aantal dagen doorgebracht.  

Inmiddels hebben we onderweg ook verschillende mensen ontmoet, zij reizen zelf ook allemaal met een camper. We hebben elkaar nu een aantal keer gezien. We vinden het erg leuk als we echt een klik met iemand hebben, we reiservaringen en tips met elkaar kunnen delen en een gezellige tijd kunnen hebben!

Door deze ontmoetingen, het samenzijn met anderen, vinden wij het daarna ook weer extra fijn om lekker samen verder op reis te gaan!

Dagje Valencia ontdekken met visite uit Nederland.
Dagje Valencia ontdekken met visite uit Nederland.

7. Elkaar ruimte geven

Letterlijk elkaar de ruimte geven tijdens het samenleven in de camper. Het is binnen best smal en om die reden hebben wij met elkaar een afspraak gemaakt. Als de één staat om te kleden bij het bed, wacht de ander even en komt daar dan niet. Elkaar passeren in de camper kan, maar handig (en prettig!) is anders. Gewoon even kunnen omkleden zonder dat de ander de ruimte in wilt nemen is wel zo relaxed.

8. Binnen zitten met slecht weer

We leven veel buiten. De dag beginnen met een ontbijtje buiten in het ochtend zonnetje, lekker op pad en de dag later afsluiten met een spelletje en kaarsjes aan de buitentafel. Natuurlijk is het ook wel eens minder goed/slecht weer. Wij zijn erg gezegend met ontzettend veel mooi weer de afgelopen maanden en dus zijn de slechte dagen met (veel) regen op twee handen te tellen.

We zitten niet alleen met regen binnen, soms is het ook gewoon fijn om even binnen tijd door te brengen. Het fijne van onze camper is dat de zithoek apart is van het slaapgedeelte. Als we wat meer ruimte willen en even tijd voor onszelf, ook al zijn we beide in de camper dan kan dat. Één van ons gaat lekker in de zithoek zitten en de ander kan chillen op bed. Er zit maar een aantal meter tussen, toch hebben we op die manier beide even een eigen plekje. Er hangt zelfs een gordijnrails bij het bed waar we een gordijntje aan zouden kunnen ophangen om de ‘slaapkamer’ af te zonderen van de rest van de ruimte.

9. Spullen opruimen

Als er iets is waar ik niet zo goed tegen kan, is het rommel! Aan de ene kant kunnen we niet heel veel rommel maken in een camper, we hebben immers minder spullen en ruimte. Evengoed kunnen we soms toch genoeg rommel maken waar ik de kriebels van krijg! In principe ruimen we onze spullen direct op na gebruik. Alles heeft een vaste plaats in de camper, geordend in mandjes en wel, heerlijk! Herkenbaar of totaal niet?

We gebruiken mandjes om de spulletjes netjes op te ruimen.
We gebruiken mandjes om de spulletjes netjes op te ruimen.

10. Taken verdelen

Wij hebben de taken een beetje verdeeld om het samenleven in de camper goed te laten verlopen. Niet altijd, helemaal zo direct afgesproken, het is zo gelopen en werkt voor ons beide hartstikke goed.

Een aantal dingen die Stefan over het algemeen doet is het legen van het toilet, de stoelen en tafel buiten zetten en de luifel uitdraaien (en vast zetten). Ik kook bijna altijd, regel de was en maak de camper van binnen schoon. Afwassen doen we vaak samen, (we missen de vaatwasser eigenlijk niet) en pak ik op als Stefan aan het werk is. Als we gaan rijden maken we de camper samen klaar om te gaan. Stefan regelt alles buiten, ik binnen. Voor ons werkt het op deze manier goed, dikke prima dus!

11. Het toiletleven

Ja, misschien niet het leukste onderwerp van het samenleven in een camper, maar zeker niet onbelangrijk (voor ons). Niet elke camper(bus) heeft of gebruikt een toilet in de camper(bus). Wij hebben en gebruiken wel een toilet in de camper en zijn blij dat we er één hebben, maar het is natuurlijk geen gewoon toilet zoals in een woning.

Niet alle vanlifers/camperaars gebruiken hun toilet voor een nummer twee, wij wel. (Jup, dit delen we gewoon met jullie). Ik zal niet te uitgebreid zijn, maar je kan je misschien voorstellen dat er wel eens wat voorbij zwemt in de toiletcassette als je een nummertje twee gedaan hebt…

Lees ook: VANLIFE | 100 dagen leven en werken in een camper

Gelukkig heeft je beeldscherm geen ruik-functie, want lekker ruiken is anders. Tip van ons: Vraag je partner even of hij/zij nog naar het toilet wilt voor een nummer één voordat je zelf gaat voor een nummertje twee. En (!) zet een raampje open, gebruik van (geur)vloeistof en een wc-parfum is geen overbodige luxe!

Bij deze wel even: Alle punten gaan altijd naar Stefan die de cassette leegt en schoonmaakt, held!

Ons toilet in de camper.
Ons toilet in de camper.

Tot slot…

Mocht je er zelf aan denken om te gaan reizen en te gaan samenleven in een camper voor langere tijd, wij zouden zeggen: doen! Kijk samen naar hoe jullie het willen gaan aanpakken, kijk wat er bij jullie past en natuurlijk: heel veel plezier en geniet!

Avatar foto

Reizendoenwesamen

Hi! Wij zijn Stefan (29) en Laura (28) en al ruim 12 jaar een stel, echte jeugdliefdes dus! We hebben ons huis verkocht, hebben (deels) ontslag genomen van ons werk en zijn voor onbepaalde tijd op reis met onze camper. Ben je nieuwsgierig naar ons avontuur? Neem hier dan regelmatig een kijkje, tot snel!

Elke maand leuke reistips en extra voordelen ontvangen? En wist je dat we maandelijks een wereldkaart weggeven onder onze abonnees? Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is hieronder je e-mailadres achter laten, je maakt dan elke maand opnieuw kans!

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »
4 Shares
4 Shares
Copy link