Wereldreizigers.nl
vanlife zelfbouw

#vanlife zelfbouw | Welke camperbus kies je als je 2 meter lang bent?

Je ziet ze vast weleens voorbij komen op Instagram, de foto’s van prachtige camperbusjes met het bed in de breedte. Hier kun je prima in slapen als je korter dan 1,70 meter lang bent, maar als je bijna 2 meter bent is dat geen pretje. Daarnaast heeft de gemiddelde bus een stahoogte van 1,95 meter. Het camperleven lijkt dus niet altijd gemaakt te zijn voor lange mensen. Maar wij hebben de afgelopen periode onderzoek gedaan naar de perfecte bus voor giants en delen hier onze ervaringen met je!

Camper met hefdak

Onze vorige camper met hefdak
Onze vorige camper met hefdak

Van november tot en met april hebben wij – van Vandemics – met een Ford Nugget camper door Zuid-Europa gereisd. Een fantastische ervaring en de coronacrisis maakte het nog eens extra bijzonder omdat we grote toeristische trekpleisters zoals Alhambra (Granada) en Sardinie bijna alleen konden bezoeken.

De camper die we hiervoor gebruikte was 5 meter lang en circa 1,70 meter hoog (binnenmaat). Dat klinkt niet direct groot maar doordat de bus voorzien was van een hefdak hadden we een extra “etage” op de bus die ervoor zorgde dat Adriaan – bijna 2 meter lang – in de keuken rechtop kon staan als het hefdak omhoog stond en het bed 2,10 meter lang was. Een aanrader dus voor lange mensen!

Uitgestorven stranden op Sardinie
Uitgestorven stranden op Sardinie

Het zelfbouwavontuur

Ondanks de fijne afmetingen hebben we onlangs besloten de bus te verkopen en deze te verruilen voor een zelfbouwavontuur. We zijn namelijk in Zuid-Europa zoveel zelfbouwcampers tegengekomen dat dit ons geïnspireerd heeft om zelf dit avontuur ook aan te gaan. De verkoop van onze eigen camper ging echter zo snel, dat wij ons nog niet gerealiseerd hadden dat het vinden van een bus die geschikt is voor iemand van bijna 2 meter nog best een uitdaging is.

Nog even poetsen voordat de bus verkocht werd
Nog even poetsen voordat de bus verkocht werd

Het vinden van de juiste afmeting

Bestelbussen bestaan er in allerlei soorten en maten. De meest gangbare maat voor camperbouwers is een L2 H2, oftewel Lengte 2, Hoogte 2. Voor ons was al snel duidelijk dat H2 – gemiddeld rond de 1,95 meter hoog – niet hoog genoeg is voor ons. Als je namelijk een vloer en plafond in de bus maakt is rechtop staan niet mogelijk.

Hoogte 3 is dus wat wij zochten. De markt voor deze hoogte is kleiner dan Hoogte 2 en het komt regelmatig voor de geadverteerd wordt met Hoogte 3 maar deze in werkelijkheid toch een Hoogte 2 blijkt te zijn. Daarnaast verschilt – ondanks de gelijke benaming – per merk en uitvoeringsjaar de afmeting. Hoogte 3 van een Iveco Daily uit 2013 was bijvoorbeeld te laag voor ons, Hoogte 3 van een Opel Movano uit 2013 was wel goed.

Dealers bezoeken
Dealers bezoeken

Over de hoogte waren we uiteindelijk snel uit, vervolgens kwam het vraagstuk over de lengte van de bus. Zoals we artikel al begonnen worden veel camperbedden in de breedte gebouwd. Door Adriaans lange benen is dat geen optie voor ons en wisten we al snel dat we een bed in de lengte wilden. Maar hoeveel ruimte heb je dan nodig voor de rest van de inbouw in de camper?

Na een rondje langs allerlei dealers constateerden wij al snel dat een Lengte 2 te kort is voor de wens om een (grotendeels vast-) bed in de lengte te bouwen en ook nog eens ruimte over te houden voor een bank, keuken en tafel. Daarom hebben wij uiteindelijk gekozen voor een Lengte 3 en zijn wij uitgekomen op een Opel Movano L3H3 uit 2013. De bus is 6,30 meter lang en heeft een binnenmaat van 2,15 meter. De bus is daarmee net te lang voor een “standaard” parkeervak, maar ideaal voor lange mensen!

De nieuwe aanwinst - Opel Movano L3H3 uit 2013
De nieuwe aanwinst – Opel Movano L3H3 uit 2013

“Verborgen kosten” bij de aankoop van een bus

Mocht je ook van plan zijn een bus te kopen en deze om te bouwen naar een camper, houdt er dan wel rekening mee dat de meeste bussen geadverteerd worden (door dealers) zonder BTW en dat je nog rest BPM dient af te dragen. Dit komt omdat je de functie van de bus wijzigt naar camper. Die bedragen kunnen flink oplopen, wij moesten bijvoorbeeld circa € 1.400,- rest BPM afdragen, dus houdt daar rekening mee in je budget.

Wij zijn inmiddels druk bezig met het ombouwen van de bus naar camper, daarover meer in een volgend artikel.

fordtress-vandemics

vandemics

VANDEMICS - Adriaan & Sandra
Van Life in Pandemic Times
We travel Europe with our little camper van named Fordtress!
One year sabbatical
Currently in Spain

Foutje gezien? Vraag? Opmerking? Laat het ons weten in de reacties!

Elke maand leuke reistips en voordelen ontvangen?

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »
10 Shares
10 Shares
Copy link