Wereldreizigers.nl
Home » Midden-Oosten » Oman » Oman | Duik in de intrigerende onderwaterwereld

Oman | Duik in de intrigerende onderwaterwereld

Onvergetelijke ontmoetingen met walvishaaien, schildpadden en dolfijnen in Oman. Een keer in je leven zwemmen met een majestueuze walvishaai, schattige babyschildpadjes begeleiden op hun weg naar zee nadat ze uit het ei zijn gekropen of dolfijnen zien spelen in de golven – deze ervaringen staan bij veel mensen op hun bucketlist. Vaak zijn dergelijke activiteiten alleen zeer seizoensgebonden op bestemmingen te beleven. In het Sultanaat Oman kunnen bezoekers een groot deel van het jaar met slechts één uitstapje alle drie de vakjes op hun lijstje afvinken en blijvende herinneringen mee naar huis nemen.

Dolfijnen, schildpadden en walvishaaien in Oman
Dolfijnen, schildpadden en walvishaaien in Oman

Lees ook: Top 10 meest Instagrammable plekken van Oman

Snorkel met walvishaaien bij Muscat

Walvishaaien zijn enorme, maar zachtaardige wezens en volkomen ongevaarlijk. Van juli tot november voelen ’s werelds grootste vissen, met een gemiddelde lengte van zes tot tien meter, zich bijzonder op hun gemak in de planktonrijke wateren rond de Golf van Oman.

snorkelen met walvishaaien voor de kust bij Muscat © MolaMola Diving Center
Snorkelen met walvishaaien voor de kust bij Muscat © MolaMola Diving Center

Op enkele kilometers van de hoofdstad Muscat, in het natuurreservaat Daymaniyat Islands (locatie hier), kunnen bezoekers al snorkelend, duikend of zwemmend heel dicht bij de vreedzame reuzen komen. Het vertrekpunt voor een boottocht is de Marina Al Mouj, waar verschillende lokale aanbieders zoals MolaMola Diving Center of Daymaniyat Shells rondleidingen aanbieden – vanaf ongeveer 60 euro. De fascinerende zeereuzen zijn ook te vinden bij de Omaanse exclave Musandam.

Zeeschildpadden bij Ras Al Jinz

Een gerimpelde huid, een stevig schild en 225 miljoen jaar op aarde – zeeschildpadden zijn de oudste nog levende reptielen en lijken uit een andere tijd te stammen. Dat is waarschijnlijk dan ook de reden waarom de mens een bijzondere fascinatie voor ze koestert.

Bij de kustplaats Sur in Oman, op ongeveer drie uur rijden van Muscat, ligt het natuurreservaat Ras Al Jinz. Hier bevindt zich een van de weinige stranden ter wereld waar zeeschildpadden het hele jaar door aan land komen om hun eieren te leggen. Vier van de zeven bestaande soorten, hoofdzakelijk de groene zeeschildpad, maar ook de karetschildpad en de onechte karetschildpad en de olive ridley-zeeschildpad, nestelen hier op dit strand. Volwassen vrouwtjes keren om de twee tot drie jaar terug naar hun geboorteplaats en leggen – afhankelijk van de soort – 50 tot 200 eieren in een zandkuil, vaak tot wel drie keer tijdens één enkele broedperiode. Ongeveer 55 dagen later begint het grote uitkomen.

Lees ook: De Malediven | 6x leuke activiteiten die je gedaan moet hebben!

Zeeschildpadden | Copyright Fahad Al Maashri, Daymaniat Shells
Zeeschildpadden | Copyright Fahad Al Maashri, Daymaniat Shells

De beste tijd om schildpadden in Oman te zien is tijdens de hete zomermaanden. De rest van het jaar is echter ook een goede tijd om zowel het leggen als het uitbroeden van de eieren te bekijken. Het Ras Al Jinz Scientific and Visitor Centre, dat ook accommodatie biedt, organiseert ’s nachts en in de vroege ochtenduren begeleide tours aan naar de schildpadden. Aangezien het strand van Ras Al Jinz niet openbaar is, kun je deze alleen bezoeken met een gegidste rondleiding. Verder zijn het eiland Masirah en de stranden bij Duqm en Salalah ook populaire broedplaatsen voor schildpadden.

Dolfijnen jagen en spelen bij Salalah

Het zijn bekwame, snelle jagers en dol op sardines – dolfijnen. In de Dhofar-regio in het uiterste zuiden van Oman, rond de stad Salalah, wacht bezoekers met een beetje geluk een waar spektakel. Grote scholen sardines verzamelen zich hier voor de kust en trekken dolfijnen aan.

Dolfijnen bij Salalah © Ministry of Heritage & Tourism Oman
Dolfijnen bij Salalah © Ministry of Heritage & Tourism Oman

Om ze te bekijken, hoef je niet eens op een boot te stappen; vanaf de hoge kliffen die veel stranden in de regio omgeven, zijn de zwarte schaduwen in de zee goed te zien. Het duurt niet lang of de eerste glanzende rug duikt plotseling op uit de blauwe oceaan en stormt achter de sardines aan; even later duikt een hele school dolfijnen op.

De slimme dieren kunnen ook van dichtbij vanaf een boot worden bekeken, bijvoorbeeld georganiseerd door het lokale Around the Ocean. Het is niet zelden dat een half dozijn dolfijnen de motorboot vergezelt, spelend in de golven met elegante sprongen. Met name van november tot maart zwemmen er vele scholen sardientjes voor de kust van Salalah, wat talloze dolfijnen aantrekt.

Lees ook: Top 5 zonnige winterbestemmingen | Heerlijk overwinteren doe je zo

Avatar foto

Wereldreizigers

Wereldreizigers.nl | Alles over verre reizen, wereldreizen, reisnieuws, reisfotografie, backpacken, reistips en meer.

Elke maand leuke reistips en extra voordelen ontvangen? En wist je dat we maandelijks een wereldkaart weggeven onder onze abonnees? Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is hieronder je e-mailadres achter laten, je maakt dan elke maand opnieuw kans!

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »
1 Share
1 Share
Copy link