Wereldreizigers.nl
Camping mit Dachzelt 4 Copyright Nomad Tours Oman 3 | wildkamperen oman | Wereldreizigers.nl

Wildkamperen in Oman

Omani’s mogen worden beschouwd als kampeerliefhebbers. Vooral de jonge generatie van het land heeft hier een trend gezet. Dat is geen verrassing, want onder de open hemel, tussen ruige landschappen kan intens worden genoten van de natuur en een schitterende sterrenhemel zodra de avond valt. Maar hoe werkt wildkamperen in Oman? Waar moeten reizigers rekening mee houden? En waar zijn de mooiste kampeerplekken? Wij presenteren een handige gids over wildkamperen in Oman met beste plekken en tips voor wie zoekt naar romantiek bij het kampvuur.

Kamperen onder de sterren | Wildkamperen in Oman
Kamperen onder de sterren | Wildkamperen in Oman

Oman voor outdoor-liefhebbers

Het sultanaat van Oman staat bekend om zijn gastvrijheid, zonnig weer en lage bevolkingsdichtheid. Tel daarbij het feit dat Oman één van de veiligste landen ter wereld is en zo ontstaan de juiste voorwaarden voor een avontuurlijke kampeervakantie in het zuidoosten van het Arabische schiereiland. Outdoor-liefhebbers hoeven zich in Oman nauwelijks zorgen te maken over regen, kou of zelfs gevaarlijke dieren. In plaats daarvan verdrijft een frisse bries de hitte van de dag, terwijl afwisselende landschappen zich van hun beste kant laten zien in het avondlicht of bij zonsopgang.

Kamperen in de woestijn | Wildkamperen in Oman
Kamperen in de woestijn | Wildkamperen in Oman

Lees ook: 7x verassende feiten over Oman

Gratis kamperen in Oman

Natuurliefhebbers kunnen bijna overal in het land gratis kamperen op een plek naar keuze. Beperkingen gelden alleen voor natuurgebieden zoals Ras al Jinz, (locatie hier) en het gouvernement Muscat (locatie hier), waar sinds eind vorig jaar een kampeervergunning moet worden aangevraagd (vraag hier een kampeervergunning aan).

Bovendien moet een respectvolle afstand worden bewaard tot dorpen en andere bewoonde gebieden. Verder zijn er geen beperkingen voor een kampeeravontuur in Oman. Van kamperen tussen fjord-landschappen en eenzame zandwoestijnen tot op een rotspunt in het hooggebergte of tussen turkooisblauwe poelen in een wadi. Het fascinerende Sultanaat kan bijzonder goed off road worden verkend met een gehuurde terreinwagen met dak-tent of zelfs in een camper. Een greep uit de mooiste kampeerplekken vind je hieronder

Kamperen langs droomstranden

Wie graag direct aan het strand overnacht, vindt prachtige overnachtingsmogelijkheden tussen de zwarte rotsen aan het Ras Madrakah Beach (locatie hier) bij Duqm. Liefhebbers van zandstranden kamperen ten westen van Khasab in Musandam (locatie hier) of Al Fazayah Beach (locatie hier) ten zuiden van Salalah in Dhofar. Op korte afstand van de hoofdstad ligt Al Sifah Beach (locatie hier) met goudkleurig zand en een duin als beschutting tegen de wind.

Kamperen aan het strand | Wildkamperen in Oman
Kamperen aan het strand | Wildkamperen in Oman
Kamperen aan het strand | Wildkamperen in Oman
Kamperen aan het strand | Wildkamperen in Oman

Wakker worden op grote hoogte

Op het plateau van Jabal Shams (locatie hier), de hoogste berg van Oman op 3.075 meter hoogte, kunnen reizigers overnachten aan de rand van een kloof die bijna 1.000 meter diep is. Op de camping van Jabal Akhdar op het Saiq plateau, gelegen op zo’n 2.300 meter hoogte, genieten reizigers van een 360 graden uitzicht. In de maand april lonkt hier zelfs de rozenbloesem.

Kamperen met dak-tent | Wildkamperen in Oman
Kamperen met dak-tent | Wildkamperen in Oman

Wie de voorkeur geeft aan een off-the-beaten locatie brengt een bezoek aan het traditionele bergdorp Wakan (locatie hier). Omgeven door terrastuinen en vooral populair bij wandelaars. Houd er rekening mee dat het ’s nachts erg koud kan worden in het hooggebergte.

Lees ook: Top 10 meest Instagrammable plekken van Oman

Slapen in beeldschone woestijnen

Op ongeveer drie uur rijden van de hoofdstad ligt de zandwoestijn Sharqiya Sands (locatie hier). Uitzonderlijk om te kamperen hier zijn de Sugar Dunes bij Al Khaluf, waar de woestijn direct overgaat in de zee. Rub al-Khali, met zijn tot 300 meter hoge duinen ten noordwesten van Salalah, belooft kampvuurromantiek in een uitgestrekt woestijngebied.

Kamperen met dak-tent | Wildkamperen in Oman
Kamperen met dak-tent | Wildkamperen in Oman

Meer bijzondere kampeerplekken

Een wandeling door de zoutpannen bij het eiland Masirah (locatie hier) brengt vogelliefhebbers naar Barr al Hikman, waar een lagune het witte zandstrand omringt. Hier zijn flamingo’s, lepelaars en grote zilverreigers te zien. Op het eiland Masirah, waar het soms ook kan stormen, wachten eindeloze stranden op kampeerliefhebbers. Dankzij de aanwezige wind is dit eiland ook één van de beste kitespots van het land.

Aangezien er in Oman nauwelijks permanente campings met douches en toiletten of elektriciteitscentrales zijn, is het motto: wildkamperen. Veel supermarkten zijn gevestigd in grotere winkelcentra, waar schone toiletten en soms zelfs douches beschikbaar zijn. Deze kunnen dan weer gebruikt worden voor de hygiëne tijdens het kamperen. Daarnaast is het ook een goed idee om af en toe in een accommodatie te verblijven. Informatie over campings, supermarkten, zoetwaterstations, tankstations etc. wordt verstrekt door diverse apps, zoals iOverlander.

Autohuur in Oman

Een voertuig met vierwielaandrijving is geen must, maar wel een aanrader zodat ook afgelegen locaties bereikt kunnen worden. Bij het huren van een voertuig met daktent zijn een koelbox, kookgerei, douche op zonne-energie, watertank, slaapzakken, tafel en stoelen en vele andere voorzieningen meestal inbegrepen.

Een camper huren | Wildkamperen in Oman
Een camper huren | Wildkamperen in Oman

Geïnteresseerden kunnen dergelijke voertuigen bijvoorbeeld boeken bij de plaatselijke aanbieder Nomad Tours voor 55 OMR (ongeveer 134 EUR) per week. Wie liever met meer comfort reist, kan bijvoorbeeld bij de aanbieder Oman Motor Homes een volledig uitgeruste camper inclusief generatoren huren vanaf 80 OMR (ongeveer 195 EUR) per dag. Reizigers die liever verblijven in een accommodatie, maar toch een tentervaring niet willen missen, vinden in Sharqiya Sands diverse luxe tentenkampen die geschikt zijn voor een woestijnavontuur.

Avatar foto

Wereldreizigers

Wereldreizigers.nl | Alles over verre reizen, wereldreizen, reisnieuws, reisfotografie, backpacken, reistips en meer.

Foutje gezien? Vraag? Opmerking? Laat het ons weten in de reacties!

Elke maand leuke reistips en voordelen ontvangen?

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »
3 Shares
3 Shares
Copy link