Wereldreizigers.nl
Muscat Exterior view of the Sultan Qaboos Grand Mosque on a sunny day Wilayat Bawshar Muscat Oman | instagrammeble plekken Oman | Wereldreizigers.nl

Top 10 meest Instagrammable plekken van Oman

De perfecte foto maken in Oman is een uitdaging – want er zijn gewoon zo veel unieke plekjes om uit te kiezen! Naast bounty-stranden vinden reizigers in het sultanaat architectonische highlights, groene oases, bergketens, heerlijk geurende soukhs en woestijnlandschappen. Wij presenteren de top 10 meest Instagrammable plekken in Oman.

Over Oman

Marhaba! Op negen uur vliegen van Nederland worden reizigers in het Sultanaat Oman ondergedompeld in een wereld van 1001 Nachten. Het land aan de Indische Oceaan speelde ooit een sleutelrol in de ontwikkeling van handelsroutes over zee tussen Azië, Oost-Afrika en Europa. Vandaag de dag is het rijke culturele erfgoed aangevuld met moderne, duurzame ontwikkelingen.

Bezoekers kunnen zich verheugen op meer dan 5.000 jaar geschiedenis, vijf UNESCO Werelderfgoed-locaties en vele culturele bezienswaardigheden zoals het indrukwekkende Royal Opera House en de Grote Moskee van Sultan Qaboos in de hoofdstad Muscat.

Daarnaast biedt Oman verschillende natuurlijke rijkdommen: de meer dan 3.000 kilometer lange kuststrook herbergt droomstranden voor verschillende watersporten, dramatische kliffen en markante uitkijkpunten om zeeleven te spotten, zoals dolfijnen, walvissen en zeeschildpadden. Het enorme Hajar gebergte doorklieft het binnenland –  met 3.075 meter is Jabal Shams de hoogste berg op het Arabisch schiereiland; Jabal Akhdar daarentegen is betoverend met zijn hangende tuinen. Weelderige oases, verborgen wadi’s en metershoge zandduinen nodigen outdoor-liefhebbers uit tot activiteiten als klimmen en wandelen. Diverse specerijen en smaken typeren de veelzijdige keuken van het land.

1. Bimmah Sinkhole

Ook wel s’ werelds mooiste natuurlijke zwembad. In zo’n 1,5 uur vanaf de hoofdstad Muscat bereiken reizigers het Bimmah zinkgat. In Oman staat dit zinkgat bekend als ‘Hawaiyat Najm’, oftewel: vallende ster. De Omani geloven er namelijk in dat dit natuurlijke zwembad is gevormd is nadat er een meteoriet insloeg. Dit natuurlijke zwembad ligt op zo’n 600 meter van de zee en het zeewater mondt hier in uit. Eenmaal een duik genomen dan kan het zijn dat de tenen beginnen te kriebelen. Hier zwemmen namelijk ook de ‘Garra Rufa’ vissen, die ook wel knabbelvissen genoemd worden. Dit zijn de vissen die ook in menig spa te vinden zijn, een gratis spa-behandeling dus! Vanaf de top is het uitzicht spectaculair: droge aarde met hier en daar een palmboom en diep turquoise water dat het zinkgat vult.

Bimmah Sinkhole | Top 10 meest Instagrammable plekken van Oman
Bimmah Sinkhole | Top 10 meest Instagrammable plekken van Oman

2. Jabal Shams

Jabal Sham, met de majestueuze Wadi Nakhar, die bekend staat als de Grand Canyon, is de hoogste berg van niet alleen Oman maar van het hele Arabische schiereiland. De berg maakt onderdeel uit van het Hajargebergte, in het noorden van het land. De top bereikt een spectaculaire 3.000 meter. Het is dan ook niet verwonderlijk dat dit een paradijs is voor hikers en fotografen. De zogenaamde ‘Balcony Walk’ biedt talloze mogelijkheden om prachtige plaatjes te schieten. Deze wandeling duurt zo’n drie tot vier uur en biedt fascinerende uitzichten over diepe raveinen en steile rotswanden. Aan het einde van de route ligt een waterval, waar reizigers heerlijk kunnen afkoelen.

Jabal Sham |  Top 10 meest Instagrammable plekken van Oman
Jabal Sham | Top 10 meest Instagrammable plekken van Oman

3. De Grote Sultan Qaboos-Moskee

Eenmaal aangekomen in Oman mag een bezoek aan de Grote Sultan Qaboos-Moskee niet ontbreken. De moskee ligt in de hoofdstad Muscat en is een waar sprookje dat recht uit Aladin lijkt te komen. Het duurde welgeteld zes jaar om deze moskee te bouwen, voordat in 2001 de deuren geopend werden. De moskee heeft vijf minaretten en de grootste is 91,5 meter lang. Leuk feitje: de grootste kandelaar hangt niet in Frankrijk, maar in deze moskee. De kandelaar is 14 meter hoog en heeft zo’n 600,000 Swarovski kristallen. Maar de moskee heeft nog een ander record; het is de thuisbasis van ’s werelds grootste tapijt dat uit één stuk is gemaakt. Van het indrukwekkende tapijt tot doorkijkjes met prachtige geboogde constructies en van mozaïeken tot de glinsterende kandelaar: hier kijken reizigers hun ogen uit.

De Grote Sultan Qaboos-Moskee | Top 10 meest Instagrammable plekken van Oman
De Grote Sultan Qaboos-Moskee | Top 10 meest Instagrammable plekken van Oman
De Grote Sultan Qaboos-Moskee | Top 10 meest Instagrammable plekken van Oman
De Grote Sultan Qaboos-Moskee | Top 10 meest Instagrammable plekken van Oman

4. Het Royal Opera House of Muscat

Reizigers mogen Muscat zeker niet te snel verlaten. Naast de Moskee vinden zij in de hoofdstad ook het fotogenieke Royal Opera House. Dit gebouw dateert tevens uit 2001 en biedt onderdak aan voorstellingen van vele grote namen uit de opera, ballet en jazz. Van buiten ziet het gigantische Royal Opera House eruit als een enorm wit paleis. De binnenkant is al even spectaculair: van marmer tot sierlijke houtdecoraties en kristallen kroonluchters aan torenhoge plafonds. 

De bogen in het gebouw | Royal Opera House of Muscat
De bogen in het gebouw | Royal Opera House of Muscat
Lampen met details | House Royal Opera House of Muscat
Lampen met details | House Royal Opera House of Muscat

5. Nizwa Fort

En van de nieuwe gebouwen gaan wij verder naar een oud juweel: het Nizwa fort. Dit fort werd gebouwd in 1650, in de toenmalige hoofdstad van Oman ‘Nizwa’. Het was de bestuurszetel van de imams en wāli’s. Reizigers moeten zeker de toren beklimmen. Met zo’n 30 meter hoogte biedt de toren een spectaculair uitzicht over de stad en bergen. En terwijl ze daar zijn, halen ze eens diep adem. Het fort ligt naast de Nizwa soukh, waar reizigers onder andere de meest heerlijke dadels kunnen proeven. Tip; bezoek Nizwa op een vrijdag wanneer de lokale bevolking uit de regio aanschuift voor de geitenmarkt. Niet alleen leuk maar ook zeer Instagram-waardig!

Ad Dakhiliyah Mosque and forts Nizwa Oman | instagrammeble plekken Oman | Wereldreizigers.nl
Moskee en het Nizwa Fort | Top 10 meest Instagrammable plekken van Oman

6. Wahiba Sands

Wapperend haar in de wind, een magische zonsondergang en kamelen rustend in de eindeloze heuvels van zand. Wahiba Sands heeft duinen van wel 200 meter hoog in kleuren schakerend van geel naar rood, doorzat zeezand vanaf de oostkust de woestijn in waait waarbij beide zandtypes zich vermengen. Het wordt beschouwd als een van de mooiste woestijnen van Oman en met 16.000 km2 is er hier wat ‘zand’ te ontdekken. Zeer indrukwekkend voor een reiziger om hier te wandelen of met een 4×4 op jeepsafari te gaan. Na een bezoek aan de Wahiba Sands is het zeker tijd om de camera weer opnieuw op te laden…

Lees ook: Bucketlist bestemming: de Wadi Rum woestijn van Jordanië

Wahiba Sands | Top 10 meest Instagrammable plekken van Oman
Wahiba Sands | Top 10 meest Instagrammable plekken van Oman

7. Wadi Shab

Als reizigers op zoek zijn naar een plaatje van een oase, dan is Wadi Shab de place-to-be! ‘Wadi’ betekent vallei in het Arabisch en Oman kent vele prachtige valleien, die behalve fotografen ook wandelaars zullen bekoren. Wadi Shab ligt op iets meer dan twee uur rijden van de hoofdstad Muscat. Van turquoise water tot rotsen, kliffen en groen: Wadi Shab heeft het allemaal. Om deze vallei te bereiken, moeten reizigers een boot nemen en een rivier oversteken. Vervolgens wandelen zij ongeveer één uur, mits zij het kunnen weerstaan om onderweg geen fotostops in te lassen. Aan het eind van de route ligt een van de mooiste waterpoelen van Oman, waar je kunt plonzen en zwemmen naar een grot met een waterval. Dit is het goede leven.

8. Al Haffa in Salalah

Een stranddag op het Al Haffa strand doet denken aan een dag in de Cariben. Dit eindeloze witte zandstrand, vol met kokospalmen ligt direct naast de grootste stad van het onontdekte zuiden van Oman ‘Salalah’. Het is ook beroemd om zijn prachtige zonsondergangen. Aan het oostelijke uiteinde van het Al Haffa strand liggen de ruïnes van de oude stad ‘Zafar’ die ook de moeite waard zijn om te verkennen.

Al Haffa strand in Salalah | Top 10 meest Instagrammable plekken van Oman
Al Haffa strand in Salalah | Top 10 meest Instagrammable plekken van Oman

9. Het vissersdorp Sur

Op ongeveer twee uur rijden van Muscat ligt het pittoreske vissersdorp ‘Sur’. Ooit was dit de belangrijkste haven van Oman. Nu is het een rustig kustplaatsje met romantische uitzichten. Breng een bezoek aan het fort en geniet van het uitzicht over de prachtige lagune en stad of wandel naar de vuurtoren en kijk uit over zee. Op het strand worden vandaag de dag nog steeds dhows, traditionele Arabische zeilschepen, gemaakt en dat kunnen reizigers van dichtbij aanschouwen.

Het vissersdorp Sur De vuurtoren in Sur | Top 10 meest Instagrammable plekken van Oman
Het vissersdorp Sur | Top 10 meest Instagrammable plekken van Oman
De vuurtoren in Sur | Top 10 meest Instagrammable plekken van Oman
De vuurtoren in Sur | Top 10 meest Instagrammable plekken van Oman

10. Musandam

Musandam wordt ook wel het Noorwegen van het Midden-Oosten genoemd en dat is niet verwonderlijk. In de meest noordelijke regio van Oman kunnen reizigers 2.000 meter hoge bergen, schitterende fjorden en af en toe een dolfijn zien. Een spectaculaire omgeving om met de camera vast te leggen, mits je snel genoeg bent om een springende dolfijn vast te kunnen leggen… In de rotsen langs de zee zitten zeefossielen verborgen. Naast ontdekkingen op land, is er ook veel te ontdekken in de onderwaterwereld van Musandam. Van pijlstaartroggen tot inktvissen en 900 verschillende vissoorten tot prachtig koraal en ontmoetingen met haaien. Snorkelen met een GoPro Camera is dus zeker aan te raden.

Lees ook: Wat is de beste camera voor een wereldreis? En waarom dan?

Dhow Cruising 2 Musandam | instagrammeble plekken Oman | Wereldreizigers.nl
A couple seen jumping the water and enjoying the activity
Avatar foto

Wereldreizigers

Wereldreizigers.nl | Alles over verre reizen, wereldreizen, reisnieuws, reisfotografie, backpacken, reistips en meer.

Foutje gezien? Vraag? Opmerking? Laat het ons weten in de reacties!

Elke maand leuke reistips en voordelen ontvangen?

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »
6 Shares
6 Shares
Copy link