Wereldreizigers.nl
Home » Noord-Amerika » Verenigde Staten » Column: Schietpartijen, Trump-gekkies en politieke onrust

Column: Schietpartijen, Trump-gekkies en politieke onrust

Het zal niemand ontgaan zijn, zelfs in Nederland niet, dat er alwéér een massa-schietpartij op een basisschool is geweest in de Verenigde Staten van Amerika. Dit keer lieten 19 kinderen en 2 volwassenen het leven. De vorige mass-shooting in Amerika was slechts 1,5 week eerder in New York City, wat het pijnlijke probleem van het politiek extreem verdeelde land verder benadrukt. Hoe kan het zijn dat er bijna wekelijks massale schietpartijen op scholen, in restaurants, op stations of elders zijn?


De ultieme rondreis door Noord-Amerika

Dit artikel is onderdeel van een grote rondreis van één jaar door de Verenigde Staten en Canada, met een Nederlandse 4×4 camper die we zelf hebben verscheept… Het is een bucketlist-waardige en een once-in-a-lifetime ervaring geweest om nooit meer te vergeten.

De ultieme roadtrip route door Amerika en Canada | Wereldreizigers.nl
De ultieme roadtrip route door Amerika en Canada | Wereldreizigers.nl

We schreven bijna 100 artikelen over deze ultieme rondreis. Bezoek onze Noord-Amerika pagina voor meer info.


Alweer een schietpartij

Wij reizen inmiddels alweer een paar maanden rond door Amerika en vinden dit nieuws elke keer verschrikkelijk om te horen. Wanneer we praten met de lokale mensen in dit land voelen we de onrust zowel bij voor- als tegenstanders van wapens.

Om beter te begrijpen waar het probleem precies vandaan komt, raad ik iedereen aan om deze korte – maar zeer informatieve – video van de NOS eens te bekijken. Onder de video zal ik verder gaan met hoe ik het politieke spel (en vooral het gebrek aan dialoog), in de VS ervaar.

Wapens wapens wapens

Zoals jullie weten reizen Malou en ik (Chris) al een paar maanden door de VS. We bezochten tot nu toe steden, parken en kampeerden op vele campgrounds vaak diep in de natuur in een tiental verschillende staten.

Met uitzondering van New York, Georgia en Washington D.C., waar men wat linkser georiënteerd is, heb ik al verschillende mensen gesproken die maar al te graag vertellen over hun wapens. Vaak begint het met small-talk als je net op de camping bent… ´Hey how are you?´

Ik heb al een aantal keer enkele vragen beantwoord over wie we zijn en hoe we onze camper hier hebben gekregen. Maar zodra ik die twee vragen heb beantwoord, krijg ik soms al snel een pleidooi over hun idiot President en dat ze wapens onder hun stoel van de camper hebben liggen. Just in case.

Wapens zijn in Amerika bijna overal te koop. In veel staten liggen ze zelfs in de Walmart, naast de koelboxen en autobanden.
Wapens zijn in Amerika bijna overal te koop. In veel staten liggen ze zelfs in de Walmart, naast de koelboxen en autobanden.

Laat dit duidelijk zijn: ik vraag er niet om. Men vertelt het mij uit zichzelf. Een aantal keer was dit zelfs het eerste wat ze met me wilde delen. Zien ze mij, het kleine mannetje van 1.71 meter uit Nederland, als een bedreiging? Waarom voelt men de noodzaak om dit meteen tegen mij te vertellen? Ik begrijp daar werkelijk niets van en ik kan er maar lastig aan wennen.

Er sterven meer kinderen bij schietpartijen dan in het verkeer

Al die wapens waar iedereen zo trots op is, hebben wel een duidelijke keerzijde. The Washington Post kwam deze week met een schokkende statistiek: in Amerika sterven inmiddels meer kinderen door massa-schietpartijen dan in het verkeer. Dat is toch werkelijk niet te geloven?

Het volgende voorbeeld is voor mij ook niet te bevatten. Als je in Amerika een schoolbus ziet stoppen, moet je ten aller tijde je auto stilzetten, zelfs als je aan de andere kant van de weg rijdt, zodat de kinderen veilig kunnen uitstappen en oversteken. Je beschermt de kinderen, geen risico nemen. Goed geregeld zou je denken.

Een Amerikaanse schoolbus
Een Amerikaanse schoolbus

Maar wat als dat kind vervolgens wel een grotere kans heeft om op school doodgeschoten te worden? Nog groter dan verongelukken in het verkeer? Het klinkt als een grap, als satire, toch is het wel de verschrikkelijke en ontzettend verdrietige waarheid. Dat is toch niet te begrijpen?

Hieronder zie je hoe het gemiddeld aantal doden door vuurwapens in de VS afsteekt tegenover andere ontwikkelde landen, per 100.000 inwoners…

Foto via: Bernie Sanders Facebook Pagina
Foto via: Bernie Sanders Facebook Pagina

Politieke onrust

Het is niet alleen de bizarre liefde voor wapens waar ik me zo over verbaas. Wanneer het gesprek vordert worden al snel een paar dingen duidelijk. De brandstofprijzen in de Verenigde Staten zijn enorm gestegen het afgelopen jaar. Verdubbeld zelfs. Het is een hot-topic die eigenlijk altijd ter sprake komt.

De benzine is per liter nog steeds veel goedkoper dan in Nederland. De prijzen zijn in Amerika in verhouding tot Nederland echter nog sneller gestegen, iets wat veel Nederlanders zich helemaal niet realiseren.

Idiot president (Biden)

De hoge inflatie, dure brandstof en de stijgende prijzen van boodschappen waar de president (Biden) nu mee te maken heeft, is vooral een erfenis van zijn voorganger(s). Maar, zo ver terug kijkt men niet hier. Het probleem is nu gaande en dat is de schuld van President Biden, hoor ik men hier vaak zeggen.

President Biden is de minst gewaardeerde president in 50 jaar

CNN.com

Biden is momenteel (mei 2022) zelfs de recordhouder op dit moment, in negatieve zin. Het is de minst gewaardeerde president in de afgelopen 50 jaar. Slechts 38% van het Amerikaanse volk staat nog achter President Biden. Dat is zelfs 2% minder dan Trump, die op zijn aller-slechtste moment toch nog 40% steun kreeg van het Amerikaanse volk.

Amerika is bang en verdeeld

Het is de kortetermijnvisie waar ik mij zo over verbaas. Men lijkt niet verder te (willen) kijken dan hun neus lang is. Ze denken uitsluitend aan vandaag, aan het nu. En daarbij nemen ze alles zomaar over van TV, zonder zelf na te denken.

Wat je hier voornamelijk op TV ziet, dat is namelijk pas écht bedroevend. Want het gaat hier allang niet meer over het nieuws, de vooruitgang of het verbeteren van het land. Het nieuws gaat hier uitsluitend over elkaar (links en rechts), zwart maken. Ze zijn het werkelijk nergens over eens.

De prijzen stijgen, China maakt een gevaarlijke opmars, de armoede neemt een vlucht en dat alles is de schuld van de andere partij. Hoe ze dat gaan oplossen? Daar heeft niemand het over. Dat is ook niet belangrijk, althans zo lijkt het.

Het maakt niet eens uit of je links (democraat) of rechts (republikein) bent, beide kampen zijn er schuldig aan, dat modder gooien.

Het nieuws op de Amerikaanse TV is alsof je twee chimpansees ziet ruziën. Beide kampen gooien 24/7 stront naar elkaar.

De politiek is daardoor hopeloos verziekt – en het lijkt alleen maar erger te worden de afgelopen jaren.

Propaganda

Het modder gooien en elkaar zwart maken heeft anno 2022 meer weg van propaganda dan politiek. Het gaat helemaal niet meer over eventuele plannen, doelen stellen en begrotingen maken. Hier gaat het nieuws 24/7 door maar dan vrijwel uitsluitend over de misstappen die de andere partij maakt.

In elk restaurant waar je komt. In elke bar, sportcafé en vrijwel alle publieke ruimtes staat in dit land de TV aan met ´het nieuws´. 24 uur per dag, 7 dagen per week. Tientallen uren per week consumeert men deze propaganda.

Vergelijkbaar met China en Rusland

Het heeft in mijn ogen daarom veel weg van wat we in Rusland en China zien. Het enige verschil met die landen is dat in Amerika het grote geld regeert, in plaats van een regering die beperkt wat je mag denken, horen of zien. Want achter die grote nieuwszenders zitten grote namen die hun politieke voorkeur willen opdringen, voornamelijk voor meer economisch gewin.

Elk politiek belang in de VS heeft te maken met geld. De rijke (multinationals) trekken hier aan de touwtjes. Zij bepalen wat je op TV ziet, welke onderwerpen in het senaat besproken worden (door middel van lobby´en) en zelfs wie er in het senaat zit. Want zonder geld kom je in dit land nergens. Zeker niet in de politiek.

Twee kampen die dwarsliggen

De propaganda in dit land heeft dus niet één kant zoals in Rusland en China, maar twéé kanten. De twee kampen, de Democraten en de Republikeinen, zijn het spoor om te regeren zelfs zo ver uit het oog verloren dat het anno 2022 vooral nog gaat om wat de ander wil. En ja, daar gaat de andere partij dan recht tegenover staan. Men wil niet meer samenwerken. De dialoog is er niet. Wat jij wil, wil ik absoluut niet. Dat is voornamelijk de gedachte hier. Dat werkt twee kanten op, beide kampen zijn hier schuldig aan.

De regering is corrupt

Dit neemt extreme vormen aan. Zelfs voor dingen die duidelijk verkeerd zijn. De wapenwet is hier een goed voorbeeld van. Daarover wijkt men niet af van de gedachtegang van hun partij. No matter what.

Dat is vreemd, want zélfs de republikeinen willen meer controle. Althans, de burgers. Onderzoek wijst uit dat 90% van het Amerikaanse volk strengere wapenwetten wenst en toch gebeurt er niets.

Voorbeeld: om auto te rijden moet je in de VS rijlessen nemen, examen doen, de auto registreren op naam, mentaal en fysiek gezond zijn, een verzekering hebben en jaarlijks de auto laten controleren. Bij een wapen hoeft dit allemaal niet. Als je simpelweg de regels van een auto zou overnemen voor wapenbezit, dan ben je al een heel eind…

Maar hoe graag het volk dit ook zou willen zien gebeuren, een oplossing lijkt nog ver weg. Dit heeft alles te maken met corrupte senatoren. De belangen zijn te groot. Dat de NRA (de National Rifle Association – daar waar het grote wapengeld zit), het halve republikeinse kamp ondertussen blijft voorzien van miljoenen aan steekpenningen en lobbygelden helpt natuurlijk ook niet mee. Degene die de wet kunnen veranderen, verdienen er simpelweg teveel aan. Het is mijn inziens corruptie op het allerhoogste niveau – echter is het volgens de wet nog steeds legaal.

Extremisme

Terwijl de propaganda-machine bij Amerikaanse senatoren, FOX en CNN op volle toeren blijft draaien, glijden steeds meer mensen in dit land naar extremisme. Die extremisten zijn overigens makkelijk te herkennen, want ze laten maar ál te graag zien waar ze voor staan en wie de steunen.

Vlaggen en bumperstickers

De vele Trump bumperstickers, de Trump vlaggen en ja, de talloze borden bij mensen in de tuin waarop staat: Trump 2024. De extremisten willen hun politieke voorkeur maar al te graag door je strot duwen, iets wat in Nederland echt ondenkbaar is, op een paar FvD-Logos als profielfoto´s op Facebook na dan…

En als je denkt dat het daarbij blijft, bovenstaande attributen zijn nog de nette varianten. Wat ik ook al veel heb gezien zijn varianten als FUCK BIDEN en LETS GO BRANDON (wat een soort van nette vertaling / slogan is geworden voor FUCK BIDEN, zie achtergrondinfo hier).

En dan heb ik het nog niet eens gehad over de vele ´abortus is moord´ borden langs de weg…

Stel je eens voor
Dat je in Nederland rondrijdt en op talloze auto´s FUCK RUTTE ziet staan.

Of dat je buurman een gigantische vlag met FUCK BAUDET of FUCK PVDA ophangt.

Dat is wat je hier ziet.

Het is een bizar gebruik in Amerika die hopelijk nóóit overwaait naar Nederland…

Chris – Wereldreizigers.nl

Die extreme vlaggen hangen ze in hun tuin, aan hun huis, en zelfs aan pickup trucks. Hoe groter hoe beter. Iedereen moet en zal weten dat ze vóór Trump maar vooral tégen Biden zijn. Dialoog aangaan met deze mensen, heeft totaal geen zin.

Trump-gekkies

Je wil het vast niet horen als voorstander van Trump, maar ik zeg het toch: De extreme gekkies in dit land lijken toch vooral aan de rechterkant, de kant van de republikeinen te zitten. Ik reis al maanden rond in Amerika en ik moet de eerste FUCK TRUMP vlag nog tegenkomen. En dat terwijl ik al honderden extreem rechtse vlaggen, stickers en borden heb gezien.

De uitingen die de republikeinen hiermee doen, zeggen wat mij betreft veel over het rechtse kamp in Amerika. Ze zijn veel meer zichtbaar, zowel op TV als online en ja, ook offline in de steden en dorpen van het land met de vele reclameborden en vlaggen.

Hoe gaat het nu verder met Amerika?

Ik weet het niet. Maar om maar even met de deur in huis te vallen… Ik denk dat Trump in 2024 met gemak weer president wordt. De sekte-achtige volgers van deze man doen er letterlijk alles aan om de verkiezingen weer naar hun toe te trekken. Ik bedoel, ze bestormen zelfs het Capitool als het moet.

Hier sta ik (Chris) voor het Capitool in Washington D.C.
Hier sta ik (Chris) voor het Capitool in Washington D.C.

Daarnaast zie ik vooral in Florida en het binnenland nog steeds duizenden confederate flags, republikeinse Trump en FUCK BIDEN vlaggen. Aangevuld met bumperstickers, petjes, T-shirts en zelfs gigantische reclameborden wanneer ik een stad of dorp in rijd. En dat terwijl de verkiezingen nog ruim twee jaar weg zijn.

Pijnlijk om te zien

Ik vind het pijnlijk om te zien hoe dit geweldige land, want dat is het nog steeds, langzaam afglijdt naar een steeds extremere staat. Dit is mijn derde reis in Amerika en je ziet het sentiment veranderen. Elke keer als ik er terugkom, lijkt het weer een stukje gekker en extremer te zijn geworden.

Alleen maar verliezers

Wat ik wel weet is dat de gewone Amerikaan die in het midden zit, en vooral de kinderen en jeugd, het slachtoffer zijn van al het geruzie. Sociale zekerheden zijn er nauwelijks meer, ook dat brokkelt alsmaar verder af. Daarnaast worden zij in toenemende mate bijna wekelijks op scholen en in winkelcentra neergeschoten terwijl de senatoren en multinationals zichzelf blijven verrijken in naam van God, zogenaamde vrijheid (5th amendment) en “The American Dream” (het kapitalisme).

Hoeveel doden moeten er nog vallen voordat er eindelijk verandering in de wapenwet komt? De emotionele toespraak van de Texaanse NBA coach Steve Kerr spreekt wat dat betreft boekdelen. ´Genoeg is genoeg!´

…en daar sluit ik dan ook graag mee af…


Plan hier je vakantie naar Amerika


Avatar foto

Chris Thomassen

Eigenaar van Wereldreizigers.nl | Ontdek de wereld!
- Full-time bloggende wereldreiziger.
- Schrijft over reizen, fotografie, duurzaamheid en gadgets.
- Ontdekt graag extreme en onbekende plekken.

Elke maand leuke reistips en extra voordelen ontvangen? En wist je dat we maandelijks een wereldkaart weggeven onder onze abonnees? Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is hieronder je e-mailadres achter laten, je maakt dan elke maand opnieuw kans!

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »
4 Shares
4 Shares
Copy link