Wereldreizigers.nl
Home » Noord-Amerika » Verenigde Staten » Everglades | Airboats, alligators en ander wild | Roadtrip USA (15)

Everglades | Airboats, alligators en ander wild | Roadtrip USA (15)

Op ongeveer een uur rijden van het centrum van Miami ligt het Everglades National Park (Google Maps locatie hier). Het is een groot moeras reservaat veelal gerund door de inheemse indianen. Het moerasgebied is bij uitstek dé manier om onder andere alligators in het wild te bewonderen en het is daarom een ontzettend populaire attractie voor reizigers die Miami bezoeken.

Het gebied is uitgestrekt, wild begroeid en het moeras is eigenlijk alleen maar te bevaren met een airboat of hovercraft. Een normale boot zou namelijk direct vast komen te zitten in alle planten en wortels net onder de oppervlakte van het water!

In dit artikel vertel ik jullie alles over het park en de tours die je er kunt doen. Daarnaast deel ik een slimme manier hoe je alle dieren die hier leven helemaal gratis en voor niets kunt bewonderen, gewoon vanuit de auto!


De ultieme rondreis door Noord-Amerika

Dit artikel is onderdeel van een grote rondreis van één jaar door de Verenigde Staten en Canada, met een Nederlandse 4×4 camper die we zelf hebben verscheept… Het is een bucketlist-waardige en een once-in-a-lifetime ervaring geweest om nooit meer te vergeten.

De ultieme roadtrip route door Amerika en Canada | Wereldreizigers.nl
De ultieme roadtrip route door Amerika en Canada | Wereldreizigers.nl

We schreven bijna 100 artikelen over deze ultieme rondreis. Bezoek onze Noord-Amerika pagina voor meer info.


Over Everglades National Park

Het park werd in 1979 door UNESCO op de Werelderfgoedlijst geplaatst. In 2010 werd het gebied tot bedreigd werelderfgoed verklaard. Dit heeft vooral te maken met de heftige impact van klimaatverandering in het park. De stijgende zeespiegel is de grootste bedreiging aangezien het park gemiddeld slechts een meter boven zeeniveau ligt.

Het moeraslandschap | Everglades National Park
Het moeraslandschap van Everglades National Park

Lees ook: Gevaar voor alligators en beren in Florida | Roadtrip USA (11)

De Everglades is…

 • Een van de grootste wetlands ter wereld, maar was vroeger veel groter.
 • De grootste overgebleven subtropische wildernis van Noord-Amerika.
 • De grootste aaneengesloten beschermde mangroven op het noordelijk halfrond.
 • De thuisbasis van unieke, zeldzame en bedreigde diersoorten.

Vijf andere feiten over de Everglades

1. Het is een rivier

Geloof het of niet, de Everglades is eigenlijk een rivier die constant in beweging is. Water sijpelt van noord naar zuid van Lake Okeechobee en vormt een langzaam stromende rivier van honderd kilometer breed breed en 160 kilometer lang lang. Maar de “River of Grass” is veel kleiner dan in de afgelopen jaren. Maar liefst vijftig procent van de wetlands in the Everglades is vernietigd door bouw, aanverwante projecten en klimaatverandering.

2. Het is de enige plek ter wereld waar alligators en krokodillen naast elkaar bestaan

Zowel krokodillen als alligators leven in de Everglades. Krokodillen worden meestal in kleine aantallen gevonden in kustgebieden van de ‘glades’, terwijl alligators liever landinwaarts blijven, in de buurt van zoet water. Het ecosysteem van Everglades biedt een natuurlijke omgeving voor beide en het is de enige plek ter wereld waar deze reptielen in het wild naast elkaar bestaan.

Mangroves, waterlelies en een kleine alligator die ons in de gaten houdt... | Everglades National Park, Florida
Mangroves, waterlelies en een kleine alligator die ons in de gaten houdt… | Everglades National Park, Florida

3. Vuur komt veel voor in de Everglades – en is essentieel

Wanneer de meeste mensen aan de Everglades denken, stellen ze zich moerasland en natte, troebele wateren voor. Hoewel dat waar is, is er ook een zeer kenmerkend droog seizoen waarin weerpatronen droogte-achtige omstandigheden creëren die perfect zijn voor vuur. Wat veel mensen zich niet realiseren, is dat vuur eigenlijk een essentieel onderdeel is van onderhoud en de weg vrijmaakt voor een complex systeem van onderling afhankelijke ecosystemen.

4. Twee bedreigde diersoorten en 16 unieke vogels

De Florida Everglades is zeker complex maar het is deze complexiteit die het zo spectaculair maakt. De panter en alligator zijn twee van de bedreigde dieren die het ecosysteem van de Everglades beschermt. De Everglades is daarnaast de thuisbasis van talloze unieke soorten vogels, een verscheidenheid aan zoogdieren, reptielen, planten en tal van unieke flora.

Everglades beschermt 16 unieke vogelsoorten die nergens anders ter wereld voorkomen
Everglades beschermt 16 unieke vogelsoorten die nergens anders ter wereld voorkomen

5. Het levert drinkwater voor 7 miljoen Floridians

Als het grootste subtropische wetland in Noord-Amerika, is de aftakeling van de Everglades een groot probleem. Afgezien van het bieden van onderdak en bescherming aan tal van dieren in het wild, is de Everglades ook een belangrijke aanwinst voor de mens en één op de drie Floridians vertrouwt op de Everglades voor drinkwater. De stijgende zeespiegel maakt het water zout wat de drinkwatervoorziening van miljoenen mensen in Florida in gevaar brengt.

Toegangsgeld

Everglades is een nationaal park, wat betekend dat je toegangsgeld moet betalen om het park in te mogen. Als je een bijvoorbeeld een tour doet (zoals de airboats – kijk hier voor het aanbod), dan wordt er een meerprijs van 7 dollar per persoon gerekend voor het park, tenzij…

America The Beautiful pas

…je een America The Beautiful pas hebt aangeschaft. Deze pas is een must-have voor iedereen die een rondreis maakt door Amerika en kost 80 dollar. De pas geeft je namelijk gratis toegang tot alle nationale parken in Amerika. Als je slechts 3 of 4 van deze parken met twee personen bezoekt, heb je deze 80 dollar er al uit dus het is absoluut de moeite waard.

Als je alleen vanuit Miami de Everglades bezoekt dan is het waarschijnlijk voordeliger om gewoon de 7 dollar per persoon te betalen. Reken dit daarom eerst voor jezelf uit.

Tip: America The Beautiful pas is te koop bij alle visitor centers van de nationale parken. Het is niet nodig om deze bijvoorbeeld in Nederland al te bestellen – je bespaart dan onnodige verzendkosten.

Over de airboat tours

Er zijn vele aanbieders in de buurt – bekijk hier een greep uit het gigantische aanbod. Er zijn gerenommeerde aanbieders die in elke Google zoekopdracht naar boven komen, de één nog beter dan de andere. Echter zijn deze vaak ook druk, aan de dure kant en nog veel belangrijker zijn de airboats zo groot geworden door het massatoerisme dat er tot wel 100 mensen tegelijkertijd op één airboat kunnen. Dit betekend veel gewicht, minder snelheid en dus minder actie.

Mijn advies: pak een aanbieder die kleine boten heeft. De kleinere boten voor +-10 personen bewegen zich namelijk snel en wendbaar door het moeras, wat natuurlijk veel leuker is!

Bij sommige touroperators kun je daarvoor simpelweg een meerprijs betalen (privétour). Bij andere operators is dit standaard, dus zoek en vergelijk de foto’s en reviews goed van tevoren.

Airboats aan het wachten op toeristen | Everglades Airboat Tour
Airboats aan het wachten op toeristen | Everglades Airboat Tour

Spot alligators, waterlelies en vogels

We waren nog geen minuut onderweg en de eerste alligators hadden we al in zicht, de guide stopte de boot zodat we foto’s konden nemen en nog veel leuker: de krokodillen kwamen naar ons toe. Ze zijn nieuwsgierig, werd ons verteld. Of dat waar is weten we niet, het zou ons namelijk niets verbazen als ze actief worden gevoerd voor het toerisme. Hoe dan ook, het was meteen raak en het was tof om ze van zo dichtbij te zien, in het wild.

Baby alligator

Best wel heftig voor de natuur

Terwijl je verder vaart met de zeer luidruchtige V8 airboat, zie je overal de vogels ineens uit het moeras wegvliegen. Ze schrikken duidelijk van het enorme kabaal wat de boot maakt… De alligators maken zich er gelukkig minder druk om. Die liggen aan de randen van het water lekker te relaxen in de zon en blijven gewoon liggen, zelfs als de boot dichtbij komt.

Tip: Vanuit Miami worden ook bustours aangeboden, dat is handig als je bijvoorbeeld geen huurauto hebt. Daarnaast is zijn er ook ecotours met gidsen beschikbaar waarbij je met een kajak in plaats van een luidruchtige boot door de mangroves peddelt. Zie hier het volledige aanbod voor de Everglades.

Terwijl je je ogen uitkijkt, maakt de kapitein even een 360° graden manoeuvre. Om iedereen even wakker te houden, een beetje extra vermaak tussendoor! Lekker Amerikaans, maar wel leuk.

We zagen ondertussen nog veel andere zeldzame vogels, als vogel liefhebber kijk je hier wel echt je ogen uit.

Andere dingen om te doen in de Everglades

Loop Road Scenic Drive

Je hoeft echter geen dure airboat tour te doen om alligators te zien. Je kunt ze namelijk al zien liggen vanaf de weg. Voor de verkeersveiligheid is het handig om ze te spotten vanaf Loop Road Scenic Drive. Op deze grindweg heb je de mogelijkheid om langzaam te rijden of even stil te gaan staan en geen zorgen: je zal hier genoeg alligators zien!

Een alligator langs de weg | Loop Road Scenic Drive
Een alligator langs de weg | Loop Road Scenic Drive

Stop vooral bij de verschillende bruggen want daar is het moeras vaak een beetje open en kun je ze extra goed zien. Uitstappen kan natuurlijk ook, maar let wel goed op de berm en houdt de omgeving extra goed in de gaten. De alligators zijn hier letterlijk overal en je wil niet het volgende krantenartikel van de telegraaf zijn: Nederlandse toerist gemolesteerd oor Alligator in Florida.

Naast de pakweg 100 alligators die we gezien hebben zagen we ook verschillende prachtige vogels, schildpadden, grote vissen en ook één waterslag. Welke soort het was weten we helaas niet.

Big Cypress Oasis Visitor Center

Kom je echt alleen om wat alligators te zien? Dan kun je ook stoppen bij Big Cypress Oasis Visitor Center om de Alligators goed te bekijken. Hier liggen er namelijk tientallen voor de deur, vrijwel het hele jaar door.

Alligators bij het Visitor Center | Everglades National park

Maak een wandeling

Verder is het leuk om eens te stoppen om een wandeling te maken. Er zijn veel plekken waar je even kan stoppen voor een plaspauze, picknick en dus een wandeling. Er zijn ook zogenaamde aangelegde hikingtrails, waarbij je door middel van een ‘boardwalk pad’ over het moerasland loopt. Een goed voorbeeld daarvan is de Kirby Storter Boardwalk, welke gratis is om te bezoeken.

Kirby Storter Boardwalk | Everglades, Florida
Kirby Storter Boardwalk | Everglades, Florida
Een grote oranje sprinkhaan | Kirby Storter Boardwalk, Everglades, Florida
Een grote oranje sprinkhaan | Kirby Storter Boardwalk, Everglades, Florida

Andere hiking trails worden aangegeven onder andere bij de Loop Road Scenic Drive maar let wel op: alligators zijn overal en er zijn ook dodelijke slangen én grote katten zoals panters en bobcats. Als je van plan ben echt diep de natuur in te gaan, win dan eerst informatie in bij het visitors center en ga er ook nooit alleen op uit. Vier ogen zien meer dan twee!

Eén van de vele alligators langs

Conclusie

Wie in zijn of haar leven nog nooit in een moerasgebied is geweest, kan dit park eigenlijk niet overslaan. Heb je een paar dagen in Miami trek er dan zeker één of meer dagen voor uit want je komt hier terecht in een uniek stukje natuur wat je nergens anders ter wereld kunt zien.

Je hoeft niet eens je auto uit als je dat niet wil. De vele unieke diersoorten zijn namelijk gemakkelijk te spotten wanneer je de Loop Road Scenic Drive rijdt.

Wil je het echte everglades gevoel ervaring, boek dan absoluut een airboat tour. Het is lomp, luidruchtig en ontzettend Amerikaans, maar wel hartstikke leuk om een keer mee te maken. Dat je tijdens zo’n tour ook nog eens alligators en andere mooie wilde dieren kunt spotten, is mooi meegenomen.


Plan hier je vakantie naar Amerika

 • Camperverhuur i.c.m. een rondreis boek je bij Travelhome.
 • E-Sims met gratis 1 GB regel je bij Airalo.
 • Vliegtickets voor Amerika boek je bij TUI en KLM.
 • Huurauto’s vergelijken doe je bij Sunnycars en Rentcars.
 • Tours en activiteiten in Amerika boek je via GetYourGuide.
 • Campings in Nationale Parken reserveer je op recreation.gov.
 • Hotels en resorts in Amerika reserveer je met korting bij Booking.com.
 • Parkeren bij het vliegveld regel je via Parkos
 • Reisartikelen (koffers, tassen, wereldstekkers, etc. bestel je bij Bol.com.

Avatar foto

Chris Thomassen

Eigenaar van Wereldreizigers.nl | Ontdek de wereld!
- Full-time bloggende wereldreiziger.
- Schrijft over reizen, fotografie, duurzaamheid en gadgets.
- Ontdekt graag extreme en onbekende plekken.

Deze pagina kan gesponsorde en/of affiliate links bevatten. Door onze affiliate links te gebruiken support je ons zonder extra kosten. Dank je wel!

Elke maand leuke reistips en extra voordelen ontvangen? En wist je dat we maandelijks een wereldkaart weggeven onder onze abonnees? Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is hieronder je e-mailadres achter laten, je maakt dan elke maand opnieuw kans!

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »
9 Shares
9 Shares
Copy link