Wereldreizigers.nl
stedentrip new york city 2 | New York | Wereldreizigers.nl

Tips voor stedentrip New York City | Wat te zien en doen + budget

New York (city) is een te gekke, soms hectische, maar vooral verbazingwekkende stad in de Verenigde Staten gebleken. Beroemd om zijn mode, waanzinnige nachtleven, art-scene, musea, ongelooflijke restaurants en theaterproducties van wereldklasse. Elke cultuur, taal en keuken is hier vertegenwoordigd. Je zou je hele leven de stad kunnen verkennen en nooit echt alles zien.

Ik moet je eerlijk bekennen: ik ben normaal gesproken niet zo van de steden. Maar wauw! New York, je bent werkelijk fantastisch ?. Er is een oneindige lijst van dingen om te doen in de stad. Geen enkele hoeveelheid tijd die je hier doorbrengt zal genoeg zijn. Maak je echter geen zorgen, in een dag of 5 kun je wel een heleboel mooie plekken bezoeken én de echte New Yorkse cultuur ervaren.

New York City is geweldig voor een stedentrip maar het is niet een bepaald goedkope stad. In dit artikel zal ik daarom extra aandacht besteden aan tips om het budget enigszins in de hand te houden. Deze uitgebreide gratis reisgids is dan ook vooral bedoeld om je te helpen niet onnodig veel uit te geven en het beste uit je reis te halen, of je nu 3 of 10 dagen New York City bezoekt.

Ons advies voor een stedentrip naar New York
Stedentrip New York - Goedkoop naar The Big Apple

Daar staat Malou van Wereldreizigers.nl, helemaal happy op de Brooklyn Bridge in New York City! Wil je net als haar ook deze verbazingwekkende stad ontdekken?

Onze tip: Aanbieders zoals TUI en D-reizen kunnen je helpen de reis- en verblijfskosten zo laag mogelijk te houden, zodat je dat geld lekker in de stad kunt spenderen aan leuke dingen om te doen.

Bekijk snel het reisaanbod via de knoppen hieronder.

Pluspunten:
 • Geweldige prijs/kwaliteit verhouding
 • Vlucht + hotel
 • De #1 wereldstad ontdekken
 • Geweldig in voor- en najaar
Bekijk aanbod TUI Bekijk aanbod D-Reizen
Want to support us? We earn a small commission if you make a purchase via our link(s), at no additional cost to you. Win-Win!

De ultieme rondreis door Noord-Amerika

Dit artikel is onderdeel van een grote rondreis van één jaar door de Verenigde Staten en Canada, met een Nederlandse 4×4 camper die we zelf hebben verscheept… Het is een bucketlist-waardige en een once-in-a-lifetime ervaring geweest om nooit meer te vergeten.

De ultieme roadtrip route door Amerika en Canada | Wereldreizigers.nl
De ultieme roadtrip route door Amerika en Canada | Wereldreizigers.nl

We schreven bijna 100 artikelen over deze ultieme rondreis. Bezoek onze Noord-Amerika pagina voor meer info.


Waarom New York City?

 • Herkenbaarheid en why not? – Waarom niet? Dat zeg ik doorgaans wanneer men mij vraagt waarom ik doe wat ik doe. Voor New York City hoef ik echter geen grapjes te maken over het hoe en waarom. New York City is een stad die iedereen kent, zonder er zelf echt geweest te zijn. Een stad die veel mensen thuis aan de muur hebben hangen en in talloze films en series heeft gezien. Het is een stad waar je kunt rond wandelen en je complete straten of delen uit films en series herkent. Het voelt daarom al snel als een thuis, ver weg van huis.
 • Unieke stad – Alleen de bizarre hoeveelheid aan hoogbouw maakt deze stad al een unieke ervaring. Ik had de eerste dag gewoon een stijve nek van al het omhoog kijken, geen grap! Ik ben ook in Dubai geweest en ja, daar zijn sommige gebouwen hoger… Maar er is geen één stad ter wereld die zo veel gigantische gebouwen op zo’n kleine oppervlakte heeft weten te proppen. Er zijn straten met aan beide kanten gebouwen met meer dan 50 verdiepingen, zo ver als je ogen kunnen zien. Bizar!
 • Cultuur – De herkenbaarheid, de gebouwen en de mengelmoes van geuren, kleuren, smaken en culturen maken deze bruisende stad misschien wel dé populairste stad ter wereld om te bezoeken als toerist. Elk land, elk geloof en elke cultuur is hier vertegenwoordigd. Van de Nederlandse en Engelse roots tot Chinatown, Little Sri Lanka en Little Italy. Alle delen van de wereld komen hier samen. Je moet er daarom gewoon echt een keer geweest zijn.
Tips voor een stedentrip New York City
Tips voor een stedentrip New York City

Waarom New York City vermijden?

Zoals hierboven uitgelegd denk ik dat iedereen New York City eens in zijn of haar leven d.m.v. een stedentrip moet bezoeken. Maar als je redenen zoekt om New York City vooral niet te bezoeken, dan kan ik de drie voornaamste redenen wel met gemak noemen.

 • De drukte – Overal zijn mensen. En op plekken zoals Times Square kan het op momenten echt enorm druk zijn. Duizenden mensen op slechts enkele honderden vierkante meters is hier geen uitzondering.
 • De herrie – New York City is niet geschikt voor mensen die slecht tegen plotselinge, harde of drukke geluiden kunnen. Het getoeter van de auto’s die in de file staan en het harde gebonk en soms pijnlijke metalen geschraap van de metro rails in de bochtige tunnels, om er maar even twee te noemen.
 • De prijs – Als eigenaar van Wereldreizigers.nl ben ik op veel plekken op de wereld geweest. Talloze wereldsteden heb ik inmiddels afgevinkt en toch is er geen stad op de wereld waar ik in amper één week tijd, zo enorm veel geld heb uitgegeven. In Tokio, Parijs, Dubai, Singapore en vooral Hong Kong zal je al snel veel geld uitgeven aan simpele dingen zoals vervoer, eten, drinken en accommodatie. New York doet daar echter nog een flinke schep bovenop. Het ligt deels ook wel aan de heftige inflatie van de afgelopen twee jaar, maar de stad is op dit moment misschien wel de duurste ter wereld.

Top 5 bezienswaardigheden in New York City

1. Brooklyn Bridge

Als je het mij vraagt is de historische Brooklyn Bridge de nummer 1 bezienswaardigheid tijdens een stedentrip in New York City. De brug stamt uit 1883! Het was destijds veruit de langste hangbrug ter wereld én het was de eerste brug die Manhattan met Brooklyn met elkaar in verbinding bracht. Een briljant staaltje 19e-eeuwse techniek. We waren pas net in New York gearriveerd en de mistige ochtend maakte het feest wat ons betreft compleet. Wat een geweldige foto!

Brooklyn Bridge NYC | Malou op de brug tijdens de mistige ochtend
Brooklyn Bridge NYC | Malou op de brug tijdens de mistige ochtend

Wandel in de vroege ochtend over de brug. Dan heb je de brug nagenoeg voor jezelf en draai halverwege nog even om zodat je Manhattan kunt bewonderen. Het was nog steeds erg mistig, maar langzaam maar zeker kwamen de torens tevoorschijn.

Maak je ochtendwandeling vervolgens compleet door de brug helemaal af te lopen en aan de linkerkant in de wijk genaamd Dumbo een foto te schieten van die andere beroemde brug, de Manhattan Bridge.

Manhattan bridge NYC | Vanuit de wijk Dumbo
Manhattan bridge NYC | Vanuit de wijk Dumbo

Opmerking: Ja, helaas zal je hier veel ‘Instagrammers’ zien die een pirouetje midden op straat doen, tot ergernis van de lokale bevolking. Ik snap de frustrerende claxons vanuit de auto’s die passeren overigens wel. Het is immers een doorgaande weg die op vrijwel elk moment van de dag wordt geblokkeerd door fotogenieke toeristen die net even dat perfecte plaatje willen schieten.

Tip: Liever geen hordes Instragrammers? Bezoek deze plek dan vroeg in de ochtend of later op de avond. Onze wandeling begon niet voor niets al om half 7 in de ochtend!

Vanuit de wijk Dumbo kun je vervolgens via een trap weer de Manhattan brug op en teruglopen naar Manhattan terwijl de metro’s met veel herrie langs je heen denderen. Het leuke van deze hele ronde is dat je vanaf de Manhattan Bridge weer een geweldig uitzicht hebt op de Brooklyn Bridge met Manhattan op de achtergrond.

Manhattan bridge NYC | De Brooklyn Bridge met Manhattan op de achtergrond
Manhattan bridge NYC | De Brooklyn Bridge met Manhattan op de achtergrond
Manhattan bridge NYC | Neerkijkend op het leven in Manhattan
Manhattan bridge NYC | Neerkijkend op het leven in Manhattan

Het is in totaal een wandeling van 1,5 á 2 uur en absoluut de moeite waard. Koop voor je vertrek een bagel en coffee-to-go bij een Deli en je zal genieten van het mooiste wat New York City je te bieden heeft – en het kost je helemaal niets!

Onze tip voor de leukste New York reisgids
Reisgids | Hallo! New York
€ 19,95 incl. verzending

Met dit ‘knip en plak schrift’ vol New York liefde ontdek je de stad als een échte New Yorker! Ontdek New York via vier inspirerende en toffe mini magazines.

Bomvol foto’s, tips, hotspots en informatie in een handige A6 reisgids. Het perfecte cadeau voor jezelf of om weg te geven!

Pluspunten:
 • Bomvol foto's
 • Talloze tips & hotspots
 • Via uitgever geen verzendkosten
Bestel bij uitgever Bestel bij bol.com
Want to support us? We earn a small commission if you make a purchase via our link(s), at no additional cost to you. Win-Win!

2. 9/11 Memorial en Freedom Tower

Het is alweer dik 20 jaar geleden maar 9/11 is bij velen nog steeds stevig op hun netvlies gebrand. Zo ook bij mij. Wat in de eerste instantie leek op een slechte film toen ik de eerste beelden van het gecrashte vliegtuig live op TV zag, veranderde al snel in een shock toen ik het tweede vliegtuig gewoon live op TV in het andere gebouw zagen crashen. Drie miljard mensen, bijna de helft van de wereldbevolking, heeft het live op TV zien gebeuren.

Ongeveer 3000 mensen stierven bij deze aanslag en het leven in New York City is sindsdien nooit meer hetzelfde geweest. Bijna iedereen in New York kent wel een dodelijk slachtoffer. Het opruimen en herbouwen van de wijk heeft in totaal 14 jaar geduurd.

Ground Zero NYC | Hier stond 1 van de 2 Twin Towers. Rechts zie je een deel van het 9/11 memorial en Museum
Ground Zero NYC | Hier stond 1 van de 2 Twin Towers. Rechts een deel van het 9/11 Museum

Op de plek waar de Twin Towers stonden, is nu een groot 9/11 Memorial en Museum gebouwd. De plek waar de twee gebouwen stonden zijn nu watervallen die in een groot gat in de grond verdwijnen. Het staat voor de leegte die New Yorkers tot op de dag van vandaag ervaren, van de 3000 mensen die op 9/11 het leven lieten.

De Freedom Tower (One Trade Center), die nu naast ‘ground zero‘ staat, torent 541 meter boven de grond uit. Het is een bizar gezicht zo naast dit diepe gat.

Freedom Tower (One Trade Center) NYC | Het gebouw heeft 8 zijdes
Freedom Tower (One Trade Center) NYC | Het gebouw heeft 8 zijdes

Ik kan een heel boekwerk schrijven over het 9/11 Museum en Memorial en waarom je erheen moet. Maar als je ook maar iets van 9/11 hebt meegekregen destijds, ga er dan gewoon naartoe tijdens je stedentrip in New York. Het gaan echter wel twee heftige uren worden. Het begint toegankelijk maar langzaam krijg je steeds meer heftige verhalen te horen en beelden te zien in het museum. Toch is het absoluut de moeite waard omdat het een verschrikkelijke gebeurtenis is die zijn littekens duidelijk op New York City heeft achtergelaten.

Natuurlijk kun je ook niet om het gigantische gebouw heen, die ver over alles in New York City uitsteekt. Vanuit elke hoek ziet hij er weer anders uit. Het gebouw heeft 8 kanten wat gelijk staat aan de 8 kanten die de vierkante Twin Towers samen hadden.

Freedom Tower NYC | Het is een soort optische illusie. Prachtig gebouw.
Freedom Tower NYC | Het is een soort optische illusie. Prachtig gebouw.

3. Top of the Rock

Wie New York City bij iemand op Instagram tegenkomt of op internet zoekt zal al snel een herkenbare foto van het Empire State Building tegenkomen. Deze prachtige foto’s worden vrijwel altijd gemaakt vanaf Top of the Rock, het observatiedeck bovenop het Rockefeller Center. Ikzelf ben er ook geweest en maakte daar met zonsondergang enkele prachtige foto’s. Het is geweldig om met eigen ogen te zien dat de stad helemaal tot leven komt zodra de zon ondergaat en aan alle verlichting aangaat. De Top of the Rock is verreweg de meest populaire bezienswaardigheid tijdens een stedentrip in New York City.

Top of the Rock NYC | Manhattan vóór zonsondergang
Top of the Rock NYC | Manhattan vóór zonsondergang
Top of the Rock NYC | Manhattan tijdens zonsondergang
Top of the Rock NYC | Manhattan tijdens zonsondergang
Top of the Rock NYC | Manhattan na zonsondergang
Top of the Rock NYC | Manhattan na zonsondergang

Tip: Benieuwd waar wij mee fotograferen? Bekijk dan het display hieronder.

De ultieme wereldreis camera
Fujifilm X-T5 Zilver + 16-80mm
5.0

De Fujifilm X-T5 met 16-80 is de ultieme all-round wereldreis camera. Deze camera is door zowel consumentenbond als Tweakers.net meermaals uitgeroepen tot de beste systeemcamera die te koop is.

Zelfs op de automatische stand voel je je zowaar ineens een professionele fotograaf! Moeiteloos schiet je de mooiste foto's en door het veelzijdige zoombereik van de 16-80 lens haal je de actie waar ook ter wereld met gemak dichterbij.

Pluspunten:
 • De best geteste camera
 • Fantastische foto's
 • 6.2K Video
 • IBIS beeldstabilisatie
 • 5 jaar garantie
Bekijk prijzen Onze review
Want to support us? We earn a small commission if you make a purchase via our link(s), at no additional cost to you. Win-Win!

Je kunt vanaf Top of the Rock natuurlijk ook de andere kant van de stad bekijken. Hieronder het uitzicht op higher Manhattan met in het midden het wereldberoemde Central Park.

High Manhattan en Central Park | Vanaf Top of the Rock
Top of the Rock NYC | High Manhattan en Central Park

Ik hoef denk ik niemand uit te leggen waarom dit één van de meest populaire bezienswaardigheden / dingen om te doen is in New York City. En dat is al helemaal zo tijdens het perfecte uur, met zonsondergang dus. Check van tevoren wanneer de zon in New York City ondergaat op jouw reisdatum en boek dan ruim van tevoren je ticket voor Top of the rock. Het perfecte moment is 30 minuten voor zonsondergang, dan heb je dus precies wat ik hierboven heb laten zien. Vóór, tijdens en na zonsondergang!

Tip: Zonsondergang is vanzelfsprekend het meest populaire moment om naar boven te gaan en ja, de tickets voor dat tijdslot zijn vaak ruim van tevoren uitverkocht. Realiseer jezelf dat je je in één van de meest populaire stedentrip steden ter wereld bevindt en plan vooruit. Normaliter plannen we zo min mogelijk maar voor deze ervaring boek je de tickets voor zonsondergang liefst zo ver mogelijk van tevoren.

Must-do in New York City
Top of the Rock - Tickets voor observatiedeck
5.0
$ 41,00

Skip the line! Met deze tickets hoef je niet in de kassa rij te gaan staan. Het ticket geeft je versnelde toegang tot het observatiedeck van Top of the Rock op de 71e verdieping.

Tip: boek je ticket nu alvast online zodat je precies kunt mikken op zonsondergang. Je mag een uur boven blijven en het mooiste moment is 30 minuten voor zonsondergang zodat je zowel een licht New York als een donker en verlicht New York kunt zien!

Pluspunten:
 • Skip the line
 • Zelfde prijs als aan de kassa
 • Stel alvast de beste tijd veilig
 • Geweldig uitzicht op Empire State Building
Bestel nu
Want to support us? We earn a small commission if you make a purchase via our link(s), at no additional cost to you. Win-Win!

Tip 2: Geen zorgen als je al tickets hebt en een lange rij ziet, ga er gewoon in staan. Ze komen tussentijds mensen uit de rij halen die op bepaalde momenten naar boven mogen (de mensen met reservering dus!). Zo mochten ook wij precies op het juiste moment, net voor zonsondergang, naar boven met onze tickets.

4. Central Park

Tijdens een stedentrip in New York City kun je Central Park natuurlijk niet overslaan. Er zijn veel paden om te lopen en om lekker rond te hangen en bovendien is het gratis! Aangezien het meer dan 40 blocks beslaat, is het gemakkelijk om hier uren lang rond te dwalen of te picknicken. Voor ons was het eind maart nog net iets te vroeg voor dat laatste. In de lente en zomer zal het hier extra fantastisch zijn als alles in de bloei staat en alle bomen weer mooi groen zijn! Gelukkig hadden we wel goed weer en zagen we hier en daar al wel wat kleur in de begroeiing.

Central Park NYC | Wandelen in Central Park
Central Park NYC | Wandelen in Central Park

Een bekend stuk in Central Park is natuurlijk Bethesda Terrace met het beroemde rode plein met de fontein waar voor talloze films en series scènes zijn opgenomen. Enkele bekende films daarvan zijn: The Avengers, Doctor Who, Friends With Benefits en natuurlijk Home Alone 2!

Central Park NYC | Bethesda Terrace
Central Park NYC | Bethesda Terrace

Tijdens de lente en zomermaanden zijn er verspreid over Central Park ook vaak gratis concerten en theaterproducties dus check van tevoren of er iets te doen is tijdens jouw bezoek! Een fiets huren bij Central Park kan natuurlijk ook. Daarover meer verderop in dit artikel.

5. Times Square

Tja, wat moet ik ervan zeggen? Het is zo enorm bekend, over de top, enorm verlicht en druk. Je kunt het echter niet missen als je een stedentrip in New York City maakt. Ga erheen om het gezien te hebben en om een leuke foto te maken voor je tijdlijn op social media. Het liefst in de avond als alles mooi verlicht is natuurlijk.

Time Square NYC | Chris met zonnebril op voor het felle licht
Times Square NYC | Chris met zonnebril op voor het felle licht
Times Square NYC | drukte en dranghekken
Times Square NYC | Drukte en dranghekken

Je ziet hier trouwens weinig locals. Er zijn vrijwel alleen andere toeristen. Ga ergens staan of zitten en kijk gewoon even om je heen. Niet zozeer naar alle gigantisch verlichte billboards, maar naar alle verschillende mensen die je om je heen ziet. Het zal je niet teleurstellen.

Ik zal hier inmiddels wel te oud voor zijn met mijn 37 jaar, maar ik vond het gewoon grappig om te zien dat talloze meisjes, volledig uitgedost, op hoge hakken in mini jurkjes (bij 5 graden Celsius), rond paraderen om de perfecte Insta foto te maken. Dat mensen over elkaar heen struikelen terwijl ze TikTok video’s proberen te schieten in de menigte, dat je overal wiet-trucks ziet en dat je door straatverkopers 25x gevraagd wordt of je een jointje wilt kopen. Het maakt de waanzin van deze plek helemaal compleet!

Weed-truck bij Times Square
Weed-truck bij Times Square

Let op: pas op voor alles wat te mooi lijkt om waar te zijn op Times Square. Dat is het waarschijnlijk ook. Koop geen kaartjes of activiteiten van straatverkopers. Ze jagen hier op toeristen. Als je dat wel doet, loop je het risico dat je creditcard meerdere keren wordt gecrediteerd, je minder krijgt dan waarvoor je hebt betaald of dat je helemaal wordt opgelicht. Als je een foto wil maken met de personages in kostuum op Times Square, zullen ze geld van je eisen.

Andere dingen om te zien en te doen in New York

Naast de welbekende hotspots die hierboven genoemd zijn, is er natuurlijk nog veel meer te zien en te doen tijdens een stedentrip in New York City. Ik heb je beloofd de ultieme gratis reisgids van New York City te zijn, so here we go! Hieronder nog eens 24 (!) van de gaafste dingen om te zien om te doen in New York City als je bovenstaande top vijf al hebt afgevinkt.

1. Dineren bij Stardust Diner

Het is na de top 5 van bezienswaardigheden in New York City de #1 tip die ik je kan geven in deze reisgids. Ga hier eten!!! Het is geen echte bezienswaardigheid, maar wel een stukje Amerikaans vermaak terwijl je eet. Stardust Diner is een echte Amerikaanse diner met leuke, afwisselende live performances. Een plek waar talloze Broadway sterren zijn begonnen!

Stardust Diner | New York City
Stardust Diner NYC| De buitenzijde

Eten moet je toch, dus waarom niet tijdens een live-optreden van een aankomende Broadway ster? Ga erheen en het zal je niet teleurstellen. Reken wel op flinke rijen voor de deur. Een uurtje wachten is hier eerder regel dan uitzondering.

Stardust Diner kun je hier vinden op Google Maps. Het ligt vlakbij Times Square, dus dat is perfect om te combineren!

Tip: Stardust Diner heeft in verhouding veel meer 2-persoons tafels dan grote tafels en de beveiliging komt regelmatig stelletjes of gezelschappen van twee personen eerder uit de rij halen. Ben je met een groep, splits dan! Het zal je wachttijd aanzienlijk verkorten.

2. Staten Island Ferry (Vrijheidsbeeld)

Die twee uur durende rij om het Vrijheidsbeeld te zien niet aantrekkelijk? Loop een paar blokken om naar de veerboot voor Staten Island. Deze gratis veerboot brengt je over de haven en biedt een mooi uitzicht op zowel het Vrijheidsbeeld als de skyline van de stad. De rit duurt ongeveer 20 minuten per enkele reis. Geen dure tour nodig dus!

Het Vrijheidsbeeld en de NYC Skyline
Het Vrijheidsbeeld en de NYC Skyline

3. Empire State Building

Het Empire State Building is met zijn 381 meter hoogte al lang niet meer de hoogste wolkenkrabber in New York. Wel is het één van de oudste wolkenkrabbers van de stad. Anno 2022 is het gebouw de 6e hoogste van de Verenigde Staten. Het gebouw was van 1931 tot de bouw van de North Tower van het World Trade Center in 1971, het hoogste gebouw ter wereld.

Waarschijnlijk ken je onderstaande foto wel, gemaakt in 1932 toen de bouwvakkers van de wolkenkrabber op een grote stalen balk – zonder enige veiligheidsmaatregelen – aan het lunchen waren.

De wereldberoemde lunch foto vanaf het Empire State Building, oktober 1932 | Wikimedia Commons - Charles Clyde Ebbets
De wereldberoemde lunch foto vanaf het Empire State Building, oktober 1932 | Wikimedia Commons – Charles Clyde Ebbets

Extra gratis reisgids tip: De foto hierboven is bijna 100 jaar later copyrightvrij te vinden op Wikipedia. Mocht je hem zelf een keer willen afdrukken voor in de woonkamer dan kun je de rechtsvrije foto hier downloaden.

Niet alleen de historie van dit imposante gebouw is echt gaaf, ook het observatiedek op de 86e verdieping is absoluut de moeite waard om te bezoeken. Je krijgt vanaf dit gebouw een de ultieme 360 graden uitzicht op Manhattan omdat het heel centraal gelegen is en je op het observatiedek helemaal rond kunt lopen. Naast het observatiedek van Top of the Rock is die van de Empire State Building de absolute nummer 2 tijdens een stedentrip in New York.

Het Empire State Building vanaf Top of the Rock met zonsondergang
Empire State Building | gefotografeerd vanaf Top of the Rock met zonsondergang
Skip the line!
Empire State Building - Tickets voor observatiedeck
4.5
$ 47,00

Skip the line! Met deze tickets hoef je niet in de kassa rij te gaan staan. Het ticket geeft je versnelde toegang tot het observatiedeck van het Empire State Building op de 86e verdieping.

Tip: boek je ticket nu alvast online zodat je precies kunt mikken op zonsondergang. Het mooiste moment is 30 minuten voor zonsondergang zodat je zowel een licht New York als een donker en verlicht New York kunt zien!

Je bent natuurlijk niet de enige die zo denkt, dus deze tickets zijn vaak al uitverkocht. Wees er dus op tijd bij!

Pluspunten:
 • Skip the line
 • Zelfde prijs als aan de kassa
 • Stel alvast de beste tijd veilig
 • Zie een 360 van Manhattan
Bestel tickets
Want to support us? We earn a small commission if you make a purchase via our link(s), at no additional cost to you. Win-Win!

4. Grand Central Terminal

Grand Central Terminal is het historische treinstation van de stad. Het zou in 1975 worden afgebroken, maar werd gered door Jacqueline Kennedy, die geld inzamelde voor het behoud ervan. Je verwacht het misschien niet maar de vergulde klok in het midden van de hal is van echt goud en is zo’n 20 miljoen dollar waard.

De gouden klok van 20 miljoen in Grand Central Terminal | New York City
Grand Central Terminal NYC | De gouden klok van 20 miljoen

De hal zelf is gigantisch en vrijwel volledig bedekt met glanzend marmer en de hal is trouwens niet het enige wat met dit prachtige natuursteen is bedekt. Alle tunnels, roltrappen, winkels en zelfs toiletten aansluitend aan de hal zijn van hetzelfde kostbare materiaal. Het is ongelooflijk om te zien hoe goed onderhouden en bewaard het allemaal is gebleven.

Voordat je weggaat, neem ook even de tijd om naar boven te kijken. Daar zie je namelijk prachtige schilderingen met sterren en sterrenbeelden waarvan je er steeds meer ziet als je langer kijkt.

Grand Central Terminal - New York City
Grand Central Terminal NYC

5. Wall Street

Geen reisgids voor een stedentrip in New York City is compleet zonder een foto van Wall Street. Maak een foto met het beroemde standbeeld van een aanstormende stier (die in 1989 is gemaakt) en loop vervolgens naar Wall Street en kijk waar al die bankiers de economie meermaals hebben vernietigd, met name in 2008. Zelf vond ik het niet de moeite waard om een foto te maken van de stier of het standbeeld van het meisje voor het gebouw. Met name omdat er hekken en hordes mensen omheen stonden. Het is wel leuk om gewoon even om je heen te kijken hoe mensen gebouwen in en uit zoeven op weg naar de volgende financiële ramp. Amerikaanser dan dit wordt het niet.

Het wereldberoemde New York Stock Exchange - Wall Street gebouw. Inclusief Amerikaanse vlaggen natuurlijk
New York Stock Exchange | Het wereldberoemde gebouw op Wall Street

6. Hop-on-hop-off bus

Het is hartstikke cheesy en iets wat alle toeristen tijdens een stedentrip doen, maar er is een reden waarom deze bussen op elk continent ter wereld zo populair zijn. Ze brengen je allereerst van A naar B en doen dat op een manier waarop je ook wat ziet van de stad. Vanuit een hoge dubbeldekker zie je de straten en gebouwen toch vanuit een ander perspectief. Het is een leuke afwisseling van de keren dat je met een metro door de donkere tunnels van New York racet en amper iets van de straten ziet.

Vooraf keken we bewust nog even naar het weer, wat een zonnige dag zou zijn. Die dag zaten wij natuurlijk bovenin zo’n dubbeldekker zonnestraaltjes te vangen en foto’s te schieten!

Midtown - Foto gemaakt vanuit de Hop-on-hop-off bus
Midtown NYC | Gefotografeerd vanuit de Hop-on-hop-off bus

Kies een route door lower, middle of upper Manhattan en stap tussentijds eventueel over op de route die door Brooklyn rijdt. De route door Middle en Upper Manhattan komt trouwens ook in Harlem waar veel Nederlandse roots te vinden zijn.

Dat is trouwens de reden ook waarom ik altijd graag in een Hop-on-hop-off bus stap. Je krijgt terwijl je rondrijdt en foto’s maakt ook nog eens wat te weten over de stad en de historie.

Aanrader
Hop-On Hop-Off bus | New York City
4.5
$ 44,25

De Hop-on-hop-off bus kost in New York ongeveer 55 dollar per persoon voor 24uur maar via onderstaande knop kun je vaak een aanbieding scoren. De prijs ligt dan met een beetje geluk rond de 40-45 dollar per persoon.

Pluspunten:
 • Verken de stad vanuit een open dubbeldekker
 • Stap uit waar je wil
 • Leer wat over de stad
Minpunten:
 • Bij slecht weer minder leuk
 • Tijdens de spits kans op file
Bekijk aanbiedingen
Want to support us? We earn a small commission if you make a purchase via our link(s), at no additional cost to you. Win-Win!

7. Circle Line Sightseeing Boat Cruise

Bij de New York City Pass (een aanrader als je kosten wil besparen tijdens je stedentrip), kan je kiezen voor een tour van Circle Line. Wij hadden deze pas ook aangeschaft onder andere vanwege deze activiteit. Voor de perfecte tijd, met zonsondergang natuurlijk, moesten we volgens de website ter plaatse nog $5 USD per persoon bijbetalen voor de zonsondergang. Toen we er waren heeft echter niemand daarom gevraagd…

Empire State Building is al mooi verlicht in de verte | Circle Line Sightseeing Boat Cruise
Empire State Building is al mooi verlicht in de verte
Skyline van lower Manhatten en 'The Vessel' | Circle Line Sightseeing Boat Cruise
Skyline van lower Manhatten en ‘The Vessel’

Je stapt hier op de boot en vaart om Manhattan heen, onder de Brooklyn en Manhattan Bridge door en langs het Vrijheidsbeeld af. De tour duurt ongeveer twee uur en geeft je een unieke kijk op de skyline van de stad vanaf het water, Aanrader dus!

Tijdens en net na zonsondergang maakte ik enkele fantastische foto’s van lower Manhattan. De gebouwen waren vol met kleur door de ondergaande zon, die nog flink erop reflecteert.

Lower Manhattan met zonsondergang | New York | Wereldreizigers.nl
Skyline van lower Manhattan tijdens zonsondergang

8. Loop gewoon lekker rond

Je hoeft tijdens een stedentrip in New York City echt niet van Punt 1 naar 2 naar 3 te lopen, precies zoals in elke reisgids staat… Loop gewoon zonder een plan van de oostkant naar de westkant of zuid naar noord en bewonder de prachtige architectuur van New York City. Zonder dat je het doorhebt loop je langs geweldige plekken zoals Grand Central Station, Union Square, het gebouw van de New York Times, het Chrysler-gebouw, het Flat Iron-gebouw en nog veel meer. Er zijn zoveel historische gebouwen in New York City dat gewoon ronddwalen en ernaar kijken een leuke activiteit is voor elke budgetreiziger.

Malou tussen de wolkenkrabbers die letterlijk in de wolken verdwijnen
Malou tussen de wolkenkrabbers die letterlijk in de wolken verdwijnen

Tip: Ga je naar New York met je gezin? Lees dan het handige artikel met praktische tips van gezinopreis.nl: New York met kinderen.

Een mistige ochtend in New York City
Een mistige ochtend in downtown New York City

Je hoeft niet op zoek te gaan naar bekende of speciale gebouwen. Je komt ze gewoon tegen! Wij gingen er in de ochtend twee keer vroeg op uit in Manhattan en keken onze ogen uit zonder dat we specifiek naar iets op zoek waren. We hadden een mistige ochtend en elke paar minuten dook een nieuwe toren weer op vanuit de mist, of verdween er juist weer één.

9. Maak een gratis wandeltocht

Een geweldige manier om je te oriënteren op de stad is met een city tour. Je leert wat geschiedenis, ontdekt waar de belangrijkste bezienswaardigheden zijn en ontdekt alle hoeken en gaten van de stad. Ik denk dat gratis wandeltochten in elke stad een geweldige activiteit zijn. Als je een klein budget hebt, raad ik Free Tours by Foot aan.

10. Huur een fiets bij Central Park

Central Park is zó groot dat het te voet eigenlijk niet te doen is om alles te zien. Huur daarom een fiets! Je kunt Central Park als je doortrapt in een uur rond fietsen. Doe dit natuurlijk niet! Stop onderweg voor een picknick, bezoek één van de vele pleinen, het kasteel, de vijvers en kijk gewoon lekker om je heen!

Fietsen in Central Park is een heerlijke bezigheid, zeker voor een Nederlander! Bekijk de korte video hieronder voor een sfeer impressie van Central Park op de fiets.

Een fiets huren bij Central Park kan hier al vanaf 15 dollar.

11. Ontspan in Battery Park

Dit park, gelegen op de zuidpunt van Manhattan, is waar de Nederlanders in 1625 Fort Amsterdam bouwden om hun nederzetting te verdedigen. De Britten namen het gebied in 1664 over en gaven het uiteindelijk de naam Fort George. Terwijl het fort grotendeels werd verwoest tijdens de revolutie, werd de batterij na het einde van de oorlog uitgebreid. Tegenwoordig zijn er meer dan 20 monumenten en plaquettes in het park, die alles uitleggen over de Revolutionaire Oorlog en de Oorlog van 1812. Je kunt rond het fort dwalen en vervolgens door het omliggende park wandelen en genieten van het prachtige uitzicht op het water van de haven, het Vrijheidsbeeld en Ellis Island.

12. Hang rond in Prospect Park

De welbekende gebouwen gezien en de standaard stedentrip lijstjes afgevinkt? Verlaat dan Manhattan en verken Brooklyn’s versie van Central Park, dat bijna 600 hectare beslaat. Als je hier toch bent, mag je het nabijgelegen Brooklyn Museum niet missen. Breng de middag door met het ontdekken van de uitgebreide collectie van zowel historische als hedendaagse kunst en kunstvoorwerpen (er zijn meer dan 1,5 miljoen items in de collectie). Het heeft kunsttentoonstellingen over het oude Egypte, het middeleeuwse Europa, de koloniale VS en meer. Tickets zijn $16 USD.

13. The Highline (park)

The Highline (locatie hier), is een populair park 9 meter boven de straat op een oude spoorlijn, met uitzicht op de rivier en de stad. Het park verbindt de wijk Greenwich met Chelsea en de Hudson Yards. Het is een leuke en interessante manier om te wandelen in een kunstmatig park met allerlei kunstobjecten. Het park is heel goed onderhouden door vrijwilligers met om elke hoek weer een leuk fotomomentje!

The Highline | Het park was 9 meter boven de grond door de wijk heen kruist, het was ooit een spoorlijn
The Highline | Het park wat 9 meter boven de grond door de wijk heen kruist, het was ooit een spoorlijn

14. Rockefeller Center

Dit gebied is altijd gevuld met drukte en niet alleen omdat Top of the Rock het observatorium bovenop dit gebouw is. Dwaal door het Rockefeller Center om te zien waar ze o.a. de “The Today Show” filmen. Winkel erop los in de winkels van dure merken tussen de zwarte muren en de vele gouden details.

15. Woon een opname bij

Nu je toch hier bent, woon een opname bij! Het zal je stedentrip in New York City echt een extra dimensie geven. Tv-programma’s zoals America’s Got Talent, Saturday Night Live, The View, The Late Show met Stephen Colbert, The Daily Show, Last Week Tonight, Late Night with Seth Meyers en The Tonight Show with Jimmy Fallon bieden gratis kaartjes voor hun opnames (hoewel ze ruim van tevoren moeten worden gereserveerd). Zie de websites van elke show voor details en om te reserveren.

16. Bezoek een NBA of honkbalwedstrijd

Als je in Amerika bent, bezoek je natuurlijk een sport die hier erg groot is. Wij kozen omdat het nog koud was in maart en omdat het midden in Brooklyn is, voor een NBA (basketbal) wedstrijd van de Brooklyn Nets.

IMG 20220322 143302 | New York | Wereldreizigers.nl
Brooklyn Nets NBA wedstrijd in Barclays stadium

Dat iedereen gaat staan met de hand op de borst bij het volkslied en natuurlijk de cheerleaders + time-out shows, het hoort er allemaal bij. Dit is echte Amerikaanse cultuur!

Lees ook: De grootste sportwedstrijden in Amerika in 2023

De tickets zijn bovenin het stadion ook niet zo duur, ik kocht via SeatGeek (net zoiets als Ticketswap), twee kaartjes van elk $27 USD. Na allerlei fees en taxes bleek dit alsnog 89 dollar in totaal te worden, maar dat terzijde… Op de dag van de wedstrijd zag ik de ticketprijs van 39 dollar naar 27 dollar zakken.

Budget tip: zorg ervoor dat je verzadigd en zonder dorst naar binnen gaat want voor de twee biertjes (wel halve liters) mochten we 36 dollar afrekenen, zónder fooi!

17. Bezoek Jazz Bars

Er zijn tal van Jazzbars waar klassieke drankjes worden geserveerd en waar live jazz- en swingmuziek wordt gespeeld. Hoewel de chique cocktails die ze serveren misschien niet goedkoop zijn ($15-25 USD), kun je hier wel rekenen op een geweldige, ouderwetse sfeer. Als je deze bars binnenstapt met de muziek, dansende mensen en iedereen die netjes gekleed is, ga je naar een tijdperk waarin alles stijlvol, zorgeloos en leuk was. Enkele van de favoriete Jazzbars in New York City zijn The Back Room, Apotheke, The Dead Rabbit en Bathtub Gin.

18. Bezoek een Broadway theatershow

Veel mensen komen naar New York City om een Broadway show te zien. Er zijn hier in slechts enkele straten tal van geweldige shows te zien. Van grootse musicals tot traditionele Shakespeare tot bizarre, ongebruikelijke shows. Het is zo’n integraal onderdeel van het leven in New York dat je het tijdens een stedentrip gewoon eens moet meemaken.

Unieke ervaring
Broadway show tickets en rondleidingen
4.5
$ 92,00

Via deze website zie je de beste aanbiedingen van alle huidige Broadway shows. Je hoeft na online aankoop van de tickets niet meer in de kassa rij te gaan staan.

Online komen regelmatig aanbiedingen voorbij, vooral als de shows nog relatief nieuw zijn. Wanneer het bijna uitverkocht is, stijgen de prijzen behoorlijk dus wees er op tijd bij.

Pluspunten:
 • Unieke ervaring
 • Je hoeft niet in de kassa rij te staan
 • Online goede aanbiedingen
 • Ook rondleidingen
Minpunten:
 • Populaire shows zijn prijzig
Zoek tickets
Want to support us? We earn a small commission if you make a purchase via our link(s), at no additional cost to you. Win-Win!

19. Bezoek Radio City Music Hall

Dit tijdloze bewijs van entertainment fascineert bezoekers sinds de jaren dertig (destijds was het de grootste zaal ter wereld). De Radio City Music Hall is ook de locatie geweest voor allerlei award shows, waaronder de Tonys en de Grammy’s. Tours vinden dagelijks plaats van 9.30 tot 17.00 uur en kosten $30 tot 35 USD.

20. Helicopter tour over New York

Het is geen optie of bezigheid voor een low-budget-stedentrip of voor iemand met een klein budget, maar als je er $165 tot $220 USD per persoon voor over hebt is dit mogelijk wel de gaafste bucketlist ervaring uit je leven. Het vliegen in een helicopter is op zichzelf al enorm tof en boven een stad als New York is het een ervaring om nooit meer te vergeten!

Manhattan New York City vanuit de helicopter
New York City | Manhattan vanuit de helicopter

Ja, het is veel geld. Toch als je je bedenkt dat een gemiddeld hotel in New York City al 150 dollar per nacht kost en dat je dat hotel waarschijnlijk alweer snel zal vergeten, is dat met een helicopter vlucht wel anders. Boek je helicoptervlucht vlucht hier en maak herinneringen voor de rest van je leven.

Lees ook: Helicopter tour Grand Canyon | De ultieme bucketlist ervaring
Lees ook: Roadtrip Zwitserland | Helicoptervlucht Lauterbrunnen

21. Trinity Church

De oorspronkelijke Trinity Church (locatie hier), gebouwd in 1698, was een kleine parochiekerk gebouwd door de Church of England. Toen de Britten New York innamen na de terugtocht van George Washington, werd het gebruikt als een Britse operatiebasis. Na de oorlog kwamen George Washington en Alexander Hamilton hier regelmatig. Het kerkhof dateert uit de 18e eeuw en daar liggen vele beroemde Amerikanen, waaronder Alexander Hamilton en zijn vrouw Elizabeth, Francis Lewis (ondertekenaar van de Verklaring van Onafhankelijkheid), begraven.

Wat Trinity Church het bezoeken waard maakt is het schrille contrast van een bouwwerk uit de 16e eeuw tussen al die moderne wolkenkrabbers van Wall Street.

Trinity Church staat bij Wall Street - Een bizar gezicht tussen al die wolkenkrabbers
Trinity Church | Een bizar gezicht tussen al die wolkenkrabbers

22. Hip-hop tours

New York City is de stad van de east-coast Hip-Hop Scene. Denk aan grote namen als Notorious B.I.G, Jay-Z, NAS, 50-cent en DMX. Al deze sterren zagen hun carrière beginnen in Harlem of Brooklyn New York. Het is niet voor niets dat er verschillende tours worden aangeboden welke je diep de wijken innemen, waar je alles over de Hip-hop historie leert en ervaart. Het is een geweldige manier om de Hip-hop scene van New York City te leren kennen. Hush-Tours is de populairste aanbieder, tickets zijn hier te vinden.

Lees ook: East Coast vs. West Coast | Verenigde Staten

23. Bezoek het museum voor Moderne Kunst

Ga naar het Museum voor Moderne Kunst (MoMa – locatie hier), voor veel mooie en zeldzame moderne kunst en wat levendige impressionistische kunst. Persoonlijk houd ik niet van moderne kunst. Ik “snap” het gewoon niet. Hoewel ik persoonlijk geen fan ben, heeft dit museum Van Gogh’s Sterrennacht en andere post-impressionistische kunst. Als je van moderne en hedendaagse kunst houdt, is dit (is mij verteld) één van de beste ter wereld. De toegang is $25 USD en tickets zijn hier verkrijgbaar via de officiële website.

24. Lower East Side Tenement Museum

Dit museum laat zien hoe immigranten van over de hele wereld leefden tijdens de late jaren 1800 en vroege jaren 1900 toen ze het probeerden te maken in Amerika. Je kunt dit museum alleen bezoeken via rondleidingen en deze dienen vooraf gereserveerd te worden. Het leuke aan dit museum is dat er live acteurs worden gebruikt om de verhalen van nieuw aangekomen immigranten uit te beelden en te delen, omdat het de ervaring veel gedenkwaardiger maakt. De toegang is $30 USD en tickets zijn verkrijgbaar via de officiële website.

25. Hallo! New York Reisgids

Geen bezienswaardigheid, maar wel een manier om New York nóg beter te ontdekken. Met dit ‘knip en plak schrift’ vol New York liefde ontdek je de stad als een échte New Yorker! Ontdek New York via vier inspirerende en toffe mini magazines, bomvol foto’s, tips, hotspots en informatie in een handige A6 reisgids.

Onze tip voor de leukste New York reisgids
Reisgids | Hallo! New York
€ 19,95 incl. verzending

Met dit ‘knip en plak schrift’ vol New York liefde ontdek je de stad als een échte New Yorker! Ontdek New York via vier inspirerende en toffe mini magazines.

Bomvol foto’s, tips, hotspots en informatie in een handige A6 reisgids. Het perfecte cadeau voor jezelf of om weg te geven!

Pluspunten:
 • Bomvol foto's
 • Talloze tips & hotspots
 • Via uitgever geen verzendkosten
Bestel bij uitgever Bestel bij bol.com
Want to support us? We earn a small commission if you make a purchase via our link(s), at no additional cost to you. Win-Win!

Wat kost een stedentrip New York City?

Pakketreizen

Pakketreizen via prijsvechters als TUI en D-Reizen zijn doorgaans de goedkoopste manier om de stad te ontdekken. Ze concurreren met goedkope vluchten en hebben goede deals met hotels in de stad, waardoor je zelf meestal duurder uit bent als je het los boekt. Complete citytrips van 4 á 5 dagen zijn in het laagseizoen te boeken vanaf ongeveer 600 euro. Dat is dan vlucht + hotel met vaak nog een transfer erbij. Realistisch gezien zal je echte eerder uitkomen op zo’n 800 tot 1000 euro per persoon.

Ons advies voor een stedentrip naar New York
Stedentrip New York - Goedkoop naar The Big Apple

Daar staat Malou van Wereldreizigers.nl, helemaal happy op de Brooklyn Bridge in New York City! Wil je net als haar ook deze verbazingwekkende stad ontdekken?

Onze tip: Aanbieders zoals TUI en D-reizen kunnen je helpen de reis- en verblijfskosten zo laag mogelijk te houden, zodat je dat geld lekker in de stad kunt spenderen aan leuke dingen om te doen.

Bekijk snel het reisaanbod via de knoppen hieronder.

Pluspunten:
 • Geweldige prijs/kwaliteit verhouding
 • Vlucht + hotel
 • De #1 wereldstad ontdekken
 • Geweldig in voor- en najaar
Bekijk aanbod TUI Bekijk aanbod D-Reizen
Want to support us? We earn a small commission if you make a purchase via our link(s), at no additional cost to you. Win-Win!

Hotels, hostels en AirBnB

Hostel prijzen – In het hoogseizoen in de zomer is een bed in een gedeelde dorm vanaf $50 USD te vinden. Buiten het seizoen zijn de prijzen dichter bij de $40 USD. Een eigen kamer kost rond de $95-130 USD per nacht en schommelen niet veel tussen de seizoenen. Gratis Wi-Fi is standaard en de meeste hostels hebben ook zelfstandige faciliteiten.

Budget hotelprijzen – Budget twee sterren hotelkamers beginnen bij $95 USD. Ook bij budgethotels schommelt de prijs tussen hoog- of laagseizoen minder heftig. Wel zijn de prijzen in het weekend iets hoger, maar niet schokkend. Verwacht basisvoorzieningen zoals TV, Airco en een koffiezetapparaat of waterkoker.

Midrange hotelprijzen – Een midrange hotel van drie tot vier sterren kost in New York al snel $150 USD op een doordeweekse dag en $250 USD of hoger in het weekend. Ook fluctueert de prijs per nacht in deze hotels hevig op basis van vraag en aanbod. Deze hotels zijn per definitie een stuk duurder in het hoogseizoen en de welbekende schoolvakanties. Het is daarom verstandig om je stedentrip naar New York City buiten deze periodes te plannen, mits je dat kunt natuurlijk.

Tip: Gebruik hieronder de widget-kaart van booking.com om in een oogopslag te zien wat de gemiddelde hotelprijzen voor een bepaalde datum zijn.

Booking.com

AirBnB – Er zijn tal van Airbnb opties in New York City. Privékamers beginnen bij $60-70 USD per nacht, terwijl een volledige appartement gemiddeld dichter bij de $175-350 USD per nacht ligt. Zorg ervoor dat je ver van tevoren boekt als je een goede deal wil vinden, vaak zijn deze al volgeboekt en je zal merken dat kort van tevoren vrijwel niets meer beschikbaar is.

Tip: kijk bij AirBnB altijd goed naar de bijkomende kosten. Soms denk je goedkoop uit te zijn, maar ben je na alle extra kosten (schoonmaak, belastingen, handling fees, etc.) alsnog net zo duur of duurder uit als een hotel.

Eten en drinken

Streetfood – New York heeft eten in vele prijsklasses. Pizzapunten kunnen op straat gevonden worden voor zo weinig als $3 USD. Een bagel met roomkaas of een hot dog is meestal rond de $3-5 USD en met ei, bacon en kaas $6-8 USD. Er zijn tal van straatverkopers met snelle maaltijden rond de $6-10 USD. Kleine broodjeszaken, kebab, salade winkels en snelle café maaltijden zijn over het algemeen $10-12 USD.

Streetfood in new York City | New York | Wereldreizigers.nl
Tips voor stedentrip New York City | Wat te zien en doen + budget 65

Mid-range restaurants – Je kunt in een mid-range restaurant eten voor $18-30 USD per hoofdgerecht, waaronder vegetarische gerechten. Diner voor twee met drankjes is meestal gemiddeld ongeveer $80-100 USD en een biertje is ongeveer $8 USD.

High-end restaurants – prijzen gaan vanaf hier gewoon recht omhoog want New York City heeft een aantal echt chique en dure restaurants. Ik bedoel, je kunt hier 500 dollar betalen voor een diner als je dat wilt. Maar er zijn ook veel high-end restaurants waar je voor ongeveer $50 USD per hoofdgerecht terecht kunt, of $150-200 USD betaalt voor een paar gangen en drankjes.

Drinken – Bier kost ongeveer $8 USD, terwijl een latte / cappuccino gemiddeld $5 USD kost, óók bij een koffiewinkeltje of Starbucks. Een liter fles water is $2-3 USD en ja, meestal ook in de supermarkten zoals Walgreens en Wholefoods.

Vervoer

Metro – De metro is verreweg de goedkoopste manier om je te verplaatsen tijdens je stedentrip in New York City. Een MetroCard kost éénmalig $1 USD en vervolgens betaal je $2,75 USD per enkele reis. Al die enkeltjes kunnen behoorlijk aantikken, dus als je meerdere dagen in New York bent zal je in de meeste gevallen goedkoper uit zijn door meteen een unlimited week-kaart aan te schaffen, die kost namelijk ‘slechts’ $33 USD. Deze koop je gewoon op elk metrostation bij een automaat.

Yellow-cab Taxi – Taxi’s zijn in New York City al lang niet meer zo goedkoop. Straten die vol staan met gele taxi’s, is niet meer van deze tijd. Dit heeft te maken met het uitstekende metro netwerk van de stad en de gestegen brandstofprijzen. Een ritje in een normale taxi kost daarom al snel $30 USD van lower naar midden Manhattan. Van Manhattan naar Brooklyn, ook ongeveer $30 USD.

Zomaar een straat in New York City
Zomaar een straat in New York City

JFK Luchthaven Taxi – Betaal niet teveel voor een taxi vanaf de luchthaven. Uit onze eigen ervaring is gebleken dat de reguliere Yellow Cabs in de meeste gevallen het goedkoopste zijn. Vanaf JFK naar Brooklyn is ongeveer $50 USD. Middle Manhattan is ongeveer $70 USD en Lower Manhattan (waar wij zaten) ongeveer $80 USD.

Tip: Uber en Lyft taxi’s waren van- en naar de luchthaven waren rond de spitstijden een stuk duurder dan de reguliere yellowcab JFK luchthaven taxi’s. Uber en Lyft Taxi’s kwamen uit op $130+ USD vanaf JFK naar ons hotel… 50 dollar meer dus dan een reguliere taxi. Dit heeft alles te maken met vraag en aanbod.

Uber / Lyft Taxi – We zijn ook een paar keer met een Uber of Lyft taxi gegaan. Voor zover wij konden zien waren deze qua prijs nagenoeg gelijk met elkaar – en nog belangrijker – met de reguliere yellow cabs. Wel vonden we deze apps ontzettend handig om te zien wat een ritje ongeveer moet kosten en kan je waar je ook bent binnen enkele minuten een taxi voor je neus hebben staan. Wel moet daar direct bij gezegd worden dat in spitstijden de prijzen van Uber en Lyft taxi’s omhoog kunnen schieten, waardoor je al snel teveel betaald.

Bus – Er zijn ook veel bussen in New York. Die zijn echter veelal bedoeld voor de wat langere ritten of plekken waar geen metro beschikbaar is. Tickets kosten ongeveer $7-15 USD, afhankelijk van je bestemming. Als je tijdens je stedentrip niet in de buitengebieden hoeft te zijn ben je beter af met een MetroCard.

Stedentrip New York City
Stedentrip New York City

Fooi

Niemand heeft het erover maar één van de zaken die New York City en de V.S. in het algemeen zo duur maakt is de constante fooi die van je verwacht wordt. In de Verenigde Staten is het minimumloon niet zoals we die gewend zijn in Nederland. Je kunt er in de horeca of personenvervoer gewoon echt niet van rondkomen en dat is algemeen bekend. Daarom wordt van je verwacht om standaard een 20% fooi te geven. Het is een soort ongeschreven regel in dit land.

Als je even iets afrekent in een burgertent en je de rekening op het schermpje te zien krijgt, staat standaard in je beeld of je 18, 20 of 23% fooi wilt geven. Bij een Uber of taxi werkt dit ook zo. Fooi is niet het eerste waar je aan denkt als je een reis gaat begroten… In de V.S. dien je dat zeker wel te doen omdat 20% een behoorlijk hap uit je budget kan zijn. Je hebt namelijk dagelijks voedsel en bijna elke dag vervoer nodig.

Tax not included

Een andere sluipmoordenaar voor je portemonnee tijdens een stedentrip in New York City zijn de taxes oftewel BTW. Dat is namelijk vaak niet inbegrepen in de prijs die je te zien krijgt. In Nederland zijn we gewend dat de prijs in de winkel, in een eettent of restaurant de prijzen inclusief de BTW zijn. In de V.S. is dat vaak anders. We moesten een keer $30 USD betalen voor twee wraps en twee drankjes, na de Tax fees en fooi was het ineens $45+ USD. Dat is dan toch even schrikken! We zijn na enkele missers echt beter gaan opletten of dit wel of niet was inbegrepen in de prijs.

Tips om geld te besparen

Oké, je weet nu dat een stedentrip in New York City je portemonnee in korte tijd kan vernietigen. Het is duur en je kunt heel, heel snel door je geld heen zijn als je niet oppast. Het zijn vooral de kleine dingen waaraan je steeds toch meer geld kwijtraakt dan je gewend bent. Flesjes water, een biertje, even een snelle hap tussendoor, een taxi en ja, die fooi en taxes-not-included overal tikken behoorlijk aan… Toch zijn er ook veel manieren om van New York City te genieten zónder dat het je twee ribben uit je lijf kost.

Free City Tours – Een gratis City Tour maken is leukste en de beste manier om kennis te maken met de stad. Je krijgt de belangrijkste bezienswaardigheden te zien en stelt al je vragen aan een lokale gids. Het kost in principe niets maar wel wordt er een ietswat stevige fooi verwacht! Geef $10-15 USD per persoon en de gids zal je al flink bedanken. Goedkoper dan dat ga je het echt niet vinden in New York City.

Koop een MetroCard – Ik heb het al benoemd bij het kopje vervoer, maar koop gewoon direct als je in New York City aankomt een 7-day unlimited MetroCard voor 33 dollar bij de eerste metro die je ziet. Het zal je enorm veel geld besparen!

new york city | New York | Wereldreizigers.nl
Tips voor stedentrip New York City | Wat te zien en doen + budget 66

Koop goedkope theatertickets – Broadway-tickets kunnen gemakkelijk honderden dollars kosten, vooral voor de nieuwe en populaire shows. Als je niet per sé een bepaalde show wilt zien maar wel de Broadway ervaring wil opdoen: de TKTS-stand op Times Square biedt 40-50% korting op geselecteerde shows. Je moet gewoon naar de balie om te zien wat ze hebben. Wees bereid om ongeveer een uur in de rij te wachten.

Gratis Musea – NYC staat vol met enkele van de beste musea ter wereld. Naast het MoMA bieden velen op bepaalde dagen van de week gratis toegang: het Whitney Museum of American Art is pay-what-you-wish op donderdagmiddag. Het Solomon R. Guggenheim museum heeft pay-what-you-wish-donaties tussen op zaterdag van 16.00 tot 18.00 uur en het Cooper-Hewitt National Museum of Design heeft een pay-what-you-wish-beleid op zaterdagavond.

Eet goedkoop (en gezond) – Het is erg Hollands; wij smeerden vaak gewoon onze eigen boterhammen voor de middag. Complete lunchpakketten zaten in onze tas als we weer op pad gingen! Koop fruit, brood, kaas, kipfilet, snack paprika’s en snacktomaatjes bij de Walgreens of Wholefoods en beleg zelf je ultieme broodje gezond. Bijna elke hotelkamer in New York City is voorzien van een koelkastje waar je eventueel je eten en drinken gekoeld in kunt bewaren.

Het is niet alleen een stuk goedkoper maar ook nog eens een stuk gezonder want wat ze zeggen klopt: bijna alles wat je in Amerika op straat of in een restaurant koopt is gefrituurd, gebakken, zout, zoet en vet.

New York City Pass – Met deze sightseeing pas heb je met hoge korting toegang tot een aantal echte topattracties. Als je van plan bent meerdere populaire attracties te zien, kan dit je veel geld besparen. De meest gekochte pas kost $129 USD per persoon en hiermee heb je toegang tot vijf topattracties. Er is ook een variant op de pas (de C3) mogelijk, namelijk drie topattracties voor een prijs van $87 USD. Wij kochten deze pas ook en gingen ermee naar Top of the Rock, het 9/11 museum en deden de Circle Line Cruise.

Bespaar 40% op topattracties
New York CityPASS® - Bespaar 40% op topattracties
4.5
$ 129,00

Bezoek 5 grote attracties in New York City met aanzienlijke besparingen. De mobiele tickets (QR code) ontvang je direct in je mailbox en de attracties kun je vervolgens zelf naar wens inplannen op de dag en tijdstip dat het jou uitkomt.

Geniet van populaire attracties zoals Top of the Rock of het Empire State Building en het American Museum of Natural History voor een sterk gereduceerde prijs!

Pluspunten:
 • Keuze uit echte topattracties
 • Flinke besparing (40%)
 • Attracties zelf inplannen
 • Tickets via QR
 • Ook beschikbaar voor 3 attracties
Bestel nu
Want to support us? We earn a small commission if you make a purchase via our link(s), at no additional cost to you. Win-Win!


Couchsurf – Accommodatie is duur in NYC en met weinig hostels zijn er niet veel opties voor een budgetreiziger. Gebruik een hospitality-website zoals Couchsurfing om gratis bij de lokale bevolking te verblijven. Er is een enorm netwerk in de stad met veel hosts. Vraag zo ver mogelijk van tevoren aan om de kans op succes te vergroten!

Neem een ​​waterfles mee – Het kraanwater is in New York City veilig om te drinken, dus neem een ​​herbruikbare waterfles mee om geld te besparen én om je plasticgebruik te verminderen. Het water heeft hier wel een iets andere smaak dan in Nederland met een licht tintje chloor eraan. Als je dat vervelend vindt, gebruik dan een LifeStraw! LifeStraw is mijn favoriete merk omdat hun flessen ingebouwde filters hebben om ervoor te zorgen dat je water altijd schoon en veilig is. Ze kosten ongeveer 40 euro en zijn hier te koop.

Vervoer in New York City

Metro – New York en zijn stadsdelen (en delen van New Jersey) zijn goed bereikbaar met de metro. Je kunt overal komen waar je heen wilt via de metro. Je hebt een MetroCard nodig om je te verplaatsen en je moet minimaal $5,50 USD op de kaart zetten. Tarieven voor elke reis zijn $2,75 USD. Je kunt een 7-daagse onbeperkte MetroCard kopen voor $33 USD. Dat betekent dat je maar 12 keer de metro hoeft te gebruiken om waar voor je geld te krijgen!

Bus – Als je niet met de metro naar je bestemming kunt komen, brengt de bus je daar. Net als de metro is het tarief $2,75 USD, maar een expresrit is $6,75 USD.

Veerboot – De Staten Island Ferry is een belangrijk stukje vervoer voor locals die van en naar hun werk gaan. Het werkt 24/7 en is gratis. De NYC Ferry Service is ook een betrouwbare manier om te pendelen en verbindt Manhattan, Brooklyn, Queens en de Bronx langs de East River. De veerboten maken veel stops langs de East River en kosten evenveel als de metro.

Fiets – Je kunt bijna overal in New York City fietsen, vooral als je de grote parken zoals Central en Prospect wilt verkennen. Citi Bike is het systeem voor het delen van fietsen. Vanaf $3,50 USD per rit van 30 minuten of $15 USD voor 24 uur. Er zijn zo’n 10.000 fietsen verspreid over de stad, dus er is er altijd één binnen handbereik!

Taxi’s – Taxi’s zijn zeker niet de goedkoopste optie om door New York City te reizen. Het minimumtarief begint bij $2,50 USD en loopt elke minuut snel op, afhankelijk van hoe snel je gaat en hoe ver je rijdt (en je gaat meestal niet erg snel, dus ik zou ze overslaan).

Taxi New York City
Taxi New York City

Ride-sharing – Uber, Lyft en Via zijn in theorie goedkoper dan taxi’s en zijn de beste manier om door een stad te reizen als je geen bus wilt nemen of een taxi wilt betalen. Via, Lyft en Uber bieden soms ‘ride sharing’ als optie aan, waarbij je een rit deelt met andere mensen. Dit kan geld besparen, maar zal ook langer duren. Let wel goed op de prijs als je in de ruime spitstijdens moet reizen. Het is alom bekend dat de prijzen omhoog schieten in deze apps omdat de vraag stijgt en het aanbod hetzelfde blijft.

AutoverhuurAutoverhuur is hier niet heel duur. Meestal kost het ongeveer $55 USD per dag voor een meerdaagse huur. De kosten van de autohuur zijn echter niet je grootste zorg. Het parkeren van je auto in New York is dat wel. Verwacht zomaar $30 USD per middag om je auto ergens aan de rand van de stad te parkeren en voor 24 uur zal het op veel plekken al snel $60 USD per nacht zijn. In Lower Manhattan hebben we zelfs prijzen gezien van 25 dollar per uur. Tenzij je van plan bent om veel kilometers te maken vanuit New York, zou ik autoverhuur overslaan. Mocht je wel echt een auto nodig hebben in New York City, kijk dan bij Sunny Cars – de enige aanbieder van Nederlandse bodem waarbij alles goed geregeld is. Inclusief alle all-inclusive verzekeringen dus.

Ons advies voor huurauto's wereldwijd
Sunny Cars | All-inclusive auto huren op vakantie
4.5

Sunnycars is in Nederland gevestigd en is verreweg onze favoriete keuze voor autohuur op reis. Bij Sunnycars kun je namelijk zorgeloos een auto huren zonder je druk te moeten maken over voorwaarden en verzekeringen.

Sunnycars biedt uitsluitend all-inclusive autohuur aan. Dat wil zeggen dat alle prijzen die je ziet inclusief alle overige kosten, dekkingen en verzekeringen zijn.

Pluspunten:
 • All-inclusive autohuur
 • Nederlands bedrijf
 • Wereldwijd aanbod
 • Zorgeloos een auto huren
Bekijk aanbod
Want to support us? We earn a small commission if you make a purchase via our link(s), at no additional cost to you. Win-Win!

Beste reistijd voor New York City

Elk moment is de beste tijd om New York te bezoeken! Elk seizoen biedt bezoekers tal van redenen om de stad te bezoeken. De vroege herfst biedt een frisse bries, felle zon en comfortabele temperaturen, terwijl de late herfst en winter vrolijk zijn met de Macy’s Thanksgiving Day Parade en natuurlijk de talloze kerstversieringen.

De winter – januari en februari – zijn koud, met temperaturen tussen -7 en -5 °C. Maar in de winter komen betekent betere hoteltarieven, schaatsen en hoppen tussen gezellige cafés en boekwinkels.

De lente – is glorieus! New Yorkers vieren het einde van de winter door de straat op te gaan, te winkelen op openluchtmarkten, te stoeien in Central Park en buiten te dineren. Wij zijn er aan het einde van de maand maart geweest en bij elke zonnestraal die er doorkwam was het gewoon zichtbaar drukker op straat en in de parken.

De zomer – is heet (met gemiddelde dagelijkse temperaturen rond de 25-30 °C). In de zomer zijn er veel festivals, food trucks, volle parken en barbeques. Maar dit is ook de tijd dat New York uitverkocht is: letterlijk. De prijzen zijn dan ook aanzienlijk hoger dan in het voor- of naseizoen.

Persoonlijk denk ik dat het voor- en naseizoen (april-mei en september-oktober) de beste ervaring voor een stedentrip in New York City bieden. Er zijn minder mensenmassa’s en het weer is prettig, gemiddeld rond de 13-17°C in de lente en 11-25 °C in september en oktober. Rondlopen om foto’s te maken is een geweldige manier om de stad te zien, maar als het snikheet is, kan het een uitdaging zijn. Als je echter van de hitte houdt, dan is de zomer de tijd om te bezoeken.

Veiligheid in New York City

Opvallend relaxed en veilig! We hebben ons eigenlijk geen moment onveilig gevoeld tijdens onze stedentrip in New York City. Wel waren we niet ’s nachts onderweg en waren we eigenlijk altijd wel weer voor 23:00u terug in het hotel. Je grootste zorg in New York City zijn waarschijnlijk zakkenrollers die in de drukke gebieden actief zijn.

Een mooi gebouw en de nieuwe politie auto's van NY (Smarts!)
Een mooi gebouw en de nieuwe politie auto’s van NY (Smarts!). Het is een vreemd gezicht zo tussen al die gigantische auto’s en gebouwen.

Zo nu en dan kom je een zwerver tegen, maar dit viel me echt enorm mee. In Nijmegen, waar wij vandaan komen, zie ik er net zoveel al niet meer bij het centraal station en dat vond ik toch wel opmerkelijk.

Als iets niet goed of onveilig voelt, ga dan weg. Vertrouw je instinct. New York City en vooral Manhattan, Harlem en Brooklyn zijn in principe veilig genoeg om gewoon zonder plan rond te lopen.

Hotels in New York City

Accommodatie is duur in New York en er zijn niet veel hostels in de stad. Als je buiten Manhattan verblijft, kunnen de accommodatiekosten 30% of meer dalen als je van tevoren boekt. Dit zijn mijn aanbevolen plaatsen om te verblijven in NYC:

Lage prijsklasse (Pods en Yotel) 

Middenklasse

Hogere prijsklasse

Voor meer hotel-inspiratie kun je de interactieve kaart hieronder gebruiken.

Booking.com

Tot slot

Een heel verhaal, maar je hebt het gehaald! Geloof het of niet, het heeft me bijna een volledige week gekost om dit helemaal uit te schrijven en om de perfecte foto’s erbij te zoeken en in te voegen. Ik zocht ook naar de beste links en Google Maps locaties zodat je precies weet waar je zijn moet, waar je je tickets kunt bestellen en hoe je eventueel geld kunt besparen. Ik hoop van harte dat je iets hebt aan deze gratis reisgids tijdens je stedentrip in New York City.

Tip: sla deze gratis reisgids voor New York voor vertrek even op in je favorieten zodat je hem altijd bij de hand hebt en gebruik bovenaan de pagina de inhoudsopgave om bepaalde dingen snel terug te vinden.

Mocht je graag een volwaardige reisgids op de kop willen tikken voor vertrek, dan raad ik absoluut de Hallo! New York! Reisgids aan van HeyUSA! (zie het display hieronder).

Onze tip voor de leukste New York reisgids
Reisgids | Hallo! New York
€ 19,95 incl. verzending

Met dit ‘knip en plak schrift’ vol New York liefde ontdek je de stad als een échte New Yorker! Ontdek New York via vier inspirerende en toffe mini magazines.

Bomvol foto’s, tips, hotspots en informatie in een handige A6 reisgids. Het perfecte cadeau voor jezelf of om weg te geven!

Pluspunten:
 • Bomvol foto's
 • Talloze tips & hotspots
 • Via uitgever geen verzendkosten
Bestel bij uitgever Bestel bij bol.com
Want to support us? We earn a small commission if you make a purchase via our link(s), at no additional cost to you. Win-Win!
Vrijheidsbeeld | Stedentrip New York City
Vrijheidsbeeld | Stedentrip New York City

Veel plezier in New York!

Ons advies voor een stedentrip naar New York
Stedentrip New York - Goedkoop naar The Big Apple

Daar staat Malou van Wereldreizigers.nl, helemaal happy op de Brooklyn Bridge in New York City! Wil je net als haar ook deze verbazingwekkende stad ontdekken?

Onze tip: Aanbieders zoals TUI en D-reizen kunnen je helpen de reis- en verblijfskosten zo laag mogelijk te houden, zodat je dat geld lekker in de stad kunt spenderen aan leuke dingen om te doen.

Bekijk snel het reisaanbod via de knoppen hieronder.

Pluspunten:
 • Geweldige prijs/kwaliteit verhouding
 • Vlucht + hotel
 • De #1 wereldstad ontdekken
 • Geweldig in voor- en najaar
Bekijk aanbod TUI Bekijk aanbod D-Reizen
Want to support us? We earn a small commission if you make a purchase via our link(s), at no additional cost to you. Win-Win!

Plan hier je vakantie naar AmerikaOns advies voor camperhuur:
Camperreizen door Amerika (USA) van Travelhome

Denk je erover om onze voetstappen te volgen en een camper te huren met vrienden, je partner of met je hele gezin? Neem dan zeker een kijkje bij Travelhome van ANWB.

Kies uit samengestelde pakketreizen of laat een reis op maat samenstellen. Eén ding is in ieder geval zeker: het gaat een bucketlist-waardige reis worden om nooit meer te vergeten.

Pluspunten:
 • Groots aanbod, lage prijzen
 • Maatwerk
 • Deskundig advies van specialisten
 • Aangesloten bij ANVR / SGR / Calamiteitenfonds
 • Volledige offerte zonder verborgen kosten
Bekijk aanbod
Want to support us? We earn a small commission if you make a purchase via our link(s), at no additional cost to you. Win-Win!

Avatar foto

Chris

Eigenaar van Wereldreizigers.nl | Ontdek de wereld!
- Full-time bloggende wereldreiziger.
- Schrijft over reizen, fotografie, duurzaamheid en gadgets.
- Ontdekt graag extreme en onbekende plekken.

5 comments

 • Tegenwoordig kan je met je bankpas of creditkaart contactloos je metro betalen. Als je steeds dezelfde kaart gebruikt dan zijn al je ritten binnen een week vanaf de 13e rit gratis. Dus evenduur als de unlimited weekkaart van $33

 • Waauw, het zijn fijne tips! Iets waar ik wellicht in de toekomst goed gebruik kan gaan maken.

  Nu de rest nog lezen!

  • Dankjewel voor het compliment! Heel veel plezier alvast in New York, als je tussentijds nog vragen hebt dan stuur maar een berichtje.

   Groetjes Chris & Malou

Elke maand leuke reistips en voordelen ontvangen?

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »
39 Shares
39 Shares
Copy link