Wereldreizigers.nl
met de 4x4 camper op het strand in Florida

Amelia Island | 4×4 camper op het strand in Florida

Nadat we mentaal en fysiek heerlijk waren opgeladen in de natuur van zowel Barrington en Blythe Island county parks, was het tijd voor wat afwisseling. We hadden zin in strand en gezelligheid en daarom kozen we ervoor om op zoek te gaan naar een plek waar we met onze 4×4 camper het strand op konden rijden! Dit kan op Amelia Island, een schiereiland in het noord-oosten van Florida. Hier mag je op veel plekken met je auto het strand op dus werd dat de bestemming voor de komende dagen. Vervolgens maakten we nog een stop in St. Augustine, de oudste stad van de Verenigde Staten.


Ons advies voor camperhuur:
Camperreizen door Amerika (USA) van Travelhome

Denk je erover om onze voetstappen te volgen en een camper te huren met vrienden, je partner of met je hele gezin? Neem dan zeker een kijkje bij Travelhome van ANWB.

Kies uit samengestelde pakketreizen of laat een reis op maat samenstellen. Eén ding is in ieder geval zeker: het gaat een bucketlist-waardige reis worden om nooit meer te vergeten.

Pluspunten:
 • Groots aanbod, lage prijzen
 • Maatwerk
 • Deskundig advies van specialisten
 • Aangesloten bij ANVR / SGR / Calamiteitenfonds
 • Volledige offerte zonder verborgen kosten
Bekijk aanbod
Want to support us? We earn a small commission if you make a purchase via our link(s), at no additional cost to you. Win-Win!


De ultieme rondreis door Noord-Amerika

Dit artikel is onderdeel van een grote rondreis van één jaar door de Verenigde Staten en Canada, met een Nederlandse 4×4 camper die we zelf hebben verscheept… Het is een bucketlist-waardige en een once-in-a-lifetime ervaring geweest om nooit meer te vergeten.

De ultieme roadtrip route door Amerika en Canada | Wereldreizigers.nl
De ultieme roadtrip route door Amerika en Canada | Wereldreizigers.nl

We schreven bijna 100 artikelen over deze ultieme rondreis. Bezoek onze Noord-Amerika pagina voor meer info.


Longhorn Steakhouse

We verlieten onze vorige bestemming, Blythe Island, tegen de avond. Voordat we naar Amelia Island reden besloten we eerst nog even te genieten van één van de ontvangen donaties! We ontvingen namelijk van Guido (bedankt!) een specifieke donatie om te gaan eten bij Longhorn Steakhouse. Dit is echt Amerikaans diner / steakhouse met een cowboy thema… En die lag nu toevallig net op de route!

DSCF1275 | amelia island | Wereldreizigers.nl
Amelia Island | 4x4 camper op het strand in Florida 17

We arriveerden rond 6 uur op vrijdagavond en het was al hartstikke druk. Er staan zelfs mensen buiten te wachten! En terwijl we langzaam langs alle mensen rijden op zoek naar een parkeerplek, worden we letterlijk door iedereen aangestaard. Je ziet de mensen gewoon denken: “Wat komt hier nou weer aanrijden?” en “Wat is dat voor een raar kenteken?”.

Even een biertje halen bij de bar in het Longhorn Steakhouse - Het Cowboy thema is al direct zichtbaar
Even een biertje halen bij de bar in het Longhorn Steakhouse – Het Cowboy thema is al direct zichtbaar

Na even gewacht te hebben onder het genot van een biertje, die ik even bij de bar haalde, werden we een tafel toegewezen. We zitten goed en wel en we krijgen al een leuke e-mail binnen van iemand die in- of rond het Longhorn Steakhouse is en onze camper heeft gezien.

Een nieuwe donatie

Jason en Kim wensen ons in de e-mail veel plezier in Florida en doneren daarbij ook meteen 5 dollar, zonder dat we ze gesproken hebben. Echt heel lief! Het is tekenend voor de gastvrijheid die we tot nu toe hebben mogen ervaren in dit land.

Vanzelfsprekend kozen we voor een ‘steak’ aangezien we in een steakhouse waren. Je mag daarbij 2 sides (bijgerechten) kiezen. We kozen voor frites, een side-salad, een gepofte aardappel en asperges. De side salad kwam als eerst en mijn god, wat een portie. Alleen de side-salad is al een maaltijd!

IMG 20220408 194444 | amelia island | Wereldreizigers.nl
Amelia Island | 4x4 camper op het strand in Florida 18

Een Rib-eye van een kilo

Toen de rest van het eten kwam krabde ik mezelf toch echt even achter mijn oren… Die Longhorn Special Rib-eye is gewoon een kilo! Of misschien nog wel meer… Dat ga ik nooit op krijgen.

Bovenin de foto (hieronder) zie je een ‘normale’ biefstuk waar Malou al vol van zat. De Rib-Eye op mijn bord was zo groot als mijn hoofd, werkelijk bizar.

Een normale biefstuk bovenin de foto, de Longhorn special Rib-eye onderin de foto. Wauw!
Een normale biefstuk bovenin de foto, de Longhorn special Rib-eye onderin de foto. Wauw!

Vol goede moed begin ik met smullen. Wat een heerlijke steak (sorry vegetariërs!). Malou helpt nog even mee met het kordaat maken van dit geweldige stuk vlees, maar halverwege moeten we het gewoon echt opgeven… Het is veel teveel!

Wat over blijft gooien we natuurlijk niet weg maar nemen we mee in een zogenaamde Doggybag. Daar kunnen we morgen ook nog van lunchen.

Official Florida Welcome Center

Omdat we laat zijn vertrokken en we uitgebreid gegeten hebben, hebben we geen zin om nog veel verder te rijden en een wildkampeer- of campingplek te zoeken. We wisten ook al dat we morgen het strand gingen bezoeken! Dus voor deze nacht besloten we direct zodra we Florida inreden (op 10 minuten van Longhorn Steakhouse), te overnachten bij het officiële Welcome Center.

Prima plek om te overnachten

Ik heb er helaas geen foto’s gemaakt, maar het Florida Welcome Center (locatie hier) is een prima plek om gratis te overnachten. Het ligt direct aan de snelweg met veel picknick bankjes, mooie wuivende palmbomen én er is 24/7 beveiliging. Aanrader dus.

Tol regelen

Daarnaast is dit een goede stop omdat je hier een tol-kastje kunt kopen. Er zijn twee varianten: een kaartje voor 10 dollar of het kastje voor 15 dollar. Het kastje kun je in veel meer staten gebruiken (zie afbeelding hieronder – alle staten die paars zijn, daar kun je het gebruiken). Aangezien wij in meerdere staten komen hebben we voor de duurdere variant gekozen.

EZ Pass toll - In welke staten zijn deze te gebruiken?
EZ Pass toll – In welke staten zijn deze te gebruiken?

Wat handig is aan het kastje is dat je je creditcard eraan kunt koppelen, waardoor je eventuele tol automatisch betaald. Daar hebben we voorlopig dus geen omkijken meer naar.

Veel informatie over Florida

Tot slot kun je hier een gratis sapje tappen en honderden flyers en informatieboekjes over Florida inzien en meenemen. Er is echt enorm veel te doen in Florida en omdat we hier een maand blijven, nemen we echt even de tijd om goed te kijken wat we willen doen. We nemen bijvoorbeeld een flyer mee met alle beste plekken om een raketlancering te zien in Cape Canaveral. Ook willen we weten waar we kunnen snorkelen met Manatees (in het wild natuurlijk!). Met een tas vol informatieboekjes liepen we uiteindelijk de deur uit. Op naar het strand!

Amelia Island

De volgende ochtend reden we van het Florida Welcome Center rechtstreeks naar het strand op Amelia Island. We vonden via iOverlander Peter’s Point Beachfront Park waar we als het goed is ook het strand op kunnen rijden. Eenmaal daar zagen we echter een slagboom met beveiliging… We mochten er niet in. Gelukkig was de gepensioneerde beveiliger erg behulpzaam. Hij wist te vertellen dat de lokale bevolking dit stukje strand sinds vorig jaar ‘beschermt’. Er wordt nog steeds volop met auto’s het strand op gereden, maar dat mag dus alleen nog als je inwoner bent van de wijk… Bureaucratie.

De beste man tipte ons de plek waar het nog wel mocht en dat is Seaside Park, zo’n 8 minuten ervandaan. We bedankten de man en stapten in om onze missie te vervolgen!

Seaside Park – het strand op met de 4×4 camper

Eenmaal aangekomen bij Seaside Park is het hek inderdaad open en kon ik zo het strand op rijden. Voor de zekerheid ging ik eerst nog even kijken hoe het strand erbij lag… We hebben namelijk een 4×4 camper die bijna 3 ton weegt met veel gewicht op de achteras. Er stonden wat strandwachten die ik ook nog even vroeg of we het strand op mochten met onze camper.

If you have 4-wheel drive, you can“, is het credo.

Durven we het aan?

Ik liep verder om te kijken of het verstandig was om het strand op te rijden met onze 3-ton wegende combinatie. Als het zand namelijk extreem zacht en los zou zijn, liep ik het risico om vast te komen te zitten en daar had ik geen zin in. Het eerste gedeelte was door het vele rijden behoorlijk hard en aangereden. Geen probleem dus. Een klein stukje verder, waar iedereen geparkeerd stond, was het zand een stuk losser en zachter, maar nog niet zo erg dat ik dacht van: dat kan niet.

Bandenspanning verlagen

Ik besloot daarom de bandenspanning aanzienlijk te verlagen voordat ik het strand op reed. Met een lagere bandenspanning heb je namelijk meer banden-oppervlak op het zand (zowel in de lengte als in de breedte). Ik zou het kunnen uitleggen met heel veel woorden, maar de afbeelding hieronder doet dat veel beter in veel minder tijd.

bandenspanning voor zand | amelia island | Wereldreizigers.nl

Samengevat verlaagde ik de bandenspanning van bijna 3 bar op de voorwielen en 4 bar op de achterwielen, naar 1,5 bar voor en 2 bar achter. Ik activeerde de 4-wheel drive en reed rustig het strand op. Als een kind zo blij was ik!

Nadat ik even had gekeken of we enigszins waterpas staan, komt het inmiddels beroemde duimpje. De plek was goed gekeurd!

Chris keurt de plek goed | Amelia Island, Florida
Chris keurde de plek goed | Amelia Island, Florida

Veel interesse van locals

We stalden de boel uit en merkten al snel dat het toch wel erg hard waaide die dag. We werden bijna gezandstraald daar! Ik besloot daarom een uur later de camper nog een kwartslag te draaien zodat we uit de wind konden zitten. Ondertussen maakte ik nog wat foto’s terwijl ik in mezelf dacht hoe bizar het eigenlijk is wat we nu aan het doen waren… We waren met onze eigen Nederlandse camper, die we nota bene zelf naar Amerika hadden verscheept, aan het bivakkeren op het strand in Florida!

En vanuit elke hoek leek de camper weer mooier te worden terwijl de zon steeds hoger aan de horizon stond… Fantastisch dat dit stoere apparaat dit allemaal mogelijk maakt.

De Wereldreizigers.nl 4x4 camper op het stand | Seaside Park, Amelia Island, Florida
De Wereldreizigers.nl 4×4 camper op het strand | Seaside Park, Amelia Island, Florida

Malou besloot deze ochtend om lekker in de zon te gaan liggen en een boekje te lezen, terwijl ik de één na de andere Amerikaan te woord stond. Ik kreeg er zowaar een droge smoel van.

“Cool Rig! Did you ship that thing? Nice camper! Where y’all from? Is that German? What does ‘we are reizigers something’ mean? Nice little truck! Where y’all headed?”
De talloze vragen die ik mocht beantwoorden op het strand.

Chris – Wereldreizigers.nl
Malou leest een boek in de zon terwijl ik de vele vragen van Locals beantwoord | Seaside Park, Amelia Island, Florida
Malou las een boek in de zon terwijl ik de vele vragen van locals beantwoordde | Seaside Park, Amelia Island, Florida

Na enorm veel interesse en complimenten van de locals, die ook langzaam steeds meer op het strand te vinden waren (het was nog vroeg), klapte ik de stoel uit en ging ook ik heerlijk genieten van de zon. Nu het wat drukker werd, vielen we ook iets minder op. Het klinkt misschien verwend maar op een gegeven moment had ik wel even genoeg van alle interesse en complimenten. Ook ik wilde gewoon even ontspannen hier!

Gedurende de dag reden er steeds meer locals met 4x4's het strand op | Amelia Island, Florida
Gedurende de dag reden er steeds meer locals met 4×4’s het strand op | Seaside Park, Amelia Island, Florida

Waar we overnachten

Waar we Peter’s Point Beachfront Park – de plek waar we in de eerste instantie niet het strand op mochten rijden – wel voor gebruikt hebben, is om te overnachten! De grote parkeerplaats was ’s avonds heerlijk rustig en we vonden er geen borden met ‘no overnight parking’. Er waren hier gratis WC- en Douchefaciliteiten beschikbaar en in de ochtend konden we heerlijk ontbijten aan de grote, overdekte picknicktafels met de zee op de achtergrond.

Ontbijten bij Peter's Point Beachfront Park
Ontbijten bij Peter’s Point Beachfront Park

Een oude camper met veel luxe

We genoten ook deze ochtend weer van een verse bak koffie met water dat we zelf filteren met ons filtersysteem en elektrisch koken met onze waterkoker van 2200 (!) watt. De toast bij het ontbijt grillen we ook vandaag weer elektrisch en voor de afwas tappen we gewoon weer warm water uit onze elektrische boiler van 14 liter. Dit alles kost bizar veel energie! Energie die we trouwens volledig zelf opwekken via onze zonnepanelen en welke wordt opgeslagen in onze EcoFlow Delta Max Powerstation.

De EcoFlow Delta Max

De EcoFlow is een nieuw apparaat (Kickstarter project uit september 2021), van pakweg 2000 euro die dit allemaal mogelijk maakt. Het apparaat kost wat maar het geeft toch ook wel ontzettend veel comfort in onze 20-jaar oude camper. Je staat er misschien niet bij stil; tot voor kort was water koken, grillen en douchen met elektrisch verwarmd water in een camper of caravan echt ondenkbaar. Tenzij je op een camping continu aan de 220 volt stond, natuurlijk.

de EcoFlow Delta Max 2000 die we in onze camper hebben geïnstalleerd
de EcoFlow Delta Max 2000 die we in onze camper hebben geïnstalleerd

Oneindig schoon water en stroom

Thuis neem je deze zaken ook allemaal voor lief, zonder erover na te denken! Dat je altijd, oneindig veel stroom én schoon water tot je beschikking hebt. Thuis is dat normaal en de rekeningen worden automatisch betaald. Met het reizen in een camper is dat toch een heel ander verhaal, daar kom je snel genoeg achter.

Drinkwater is schaars, warm water kost ontzettend veel energie en die energie moet je ergens tappen of op de één of andere manier opwekken. We zijn dan ook ontzettend blij met alle upgrades die we aan de camper hebben toegevoegd voordat we vertrokken naar Amerika. Daar plukken we nu de vruchten van!

Lees ook: Onze 4×4 wereldreis camper (1) | Badkamer en interieur
Lees ook: Onze 4×4 wereldreis camper (2) | Gadgets & Upgrades
Lees ook: Onze 4×4 wereldreis camper (3) | Techniek en upgrades aan auto

Tot slot

In de volgende blog zal ik jullie wat meer vertellen over wat er allemaal te zien en te doen is in de regio in- en rond Amelia Island.

Tot de volgende blog!


Ons advies voor camperhuur:
Camperreizen door Amerika (USA) van Travelhome

Denk je erover om onze voetstappen te volgen en een camper te huren met vrienden, je partner of met je hele gezin? Neem dan zeker een kijkje bij Travelhome van ANWB.

Kies uit samengestelde pakketreizen of laat een reis op maat samenstellen. Eén ding is in ieder geval zeker: het gaat een bucketlist-waardige reis worden om nooit meer te vergeten.

Pluspunten:
 • Groots aanbod, lage prijzen
 • Maatwerk
 • Deskundig advies van specialisten
 • Aangesloten bij ANVR / SGR / Calamiteitenfonds
 • Volledige offerte zonder verborgen kosten
Bekijk aanbod
Want to support us? We earn a small commission if you make a purchase via our link(s), at no additional cost to you. Win-Win!


Plan hier je vakantie naar Amerika


Avatar foto

Chris

Eigenaar van Wereldreizigers.nl | Ontdek de wereld!
- Full-time bloggende wereldreiziger.
- Schrijft over reizen, fotografie, duurzaamheid en gadgets.
- Ontdekt graag extreme en onbekende plekken.

2 comments

 • Fernandina Beach is nu mijn Hometown.

  Had ik geweten dat jullie hier waren had ik even langs genomes.

Elke maand leuke reistips en voordelen ontvangen?

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »
2 Shares
2 Shares
Copy link