Wereldreizigers.nl
DJI 0698 scaled e1697698479557 | bonneville salt flats | Wereldreizigers.nl

Bonneville Salt Flats en Salt Lake City | Roadtip USA (34)

Tijd voor en detour! We reden zo´n 690 kilometer van Rocky Mountain National Park via Dinosaur National Monument naar Salt Lake City om daar de Bonneville Salt Flats (de zoutvlaktes) te bezoeken.

De Bonneville Salt Flats en Salt Lake City liggen in het noorden van de staat Utah aan een (hoe kan het ook anders), groot zoutmeer genaamd The Great Salt Lake. Ten westen van de stad op ongeveer een uur rijden met onze camper vind je een grote zoutvlakte; de Bonneville Salt Flats. In deze blog vertel ik meer je over deze bijzondere zoutvlakte.


De ultieme rondreis door Noord-Amerika

Dit artikel is onderdeel van een grote rondreis van één jaar door de Verenigde Staten en Canada, met een Nederlandse 4×4 camper die we zelf hebben verscheept… Het is een bucketlist-waardige en een once-in-a-lifetime ervaring geweest om nooit meer te vergeten.

De ultieme roadtrip route door Amerika en Canada | Wereldreizigers.nl
De ultieme roadtrip route door Amerika en Canada | Wereldreizigers.nl

We schreven bijna 100 artikelen over deze ultieme rondreis. Bezoek onze Noord-Amerika pagina voor meer info.


Over Salt Lake City

Salt Lake City is de hoofdstad van de staat Utah en het is een grote stad. De gehele regio heeft zo´n 1,2 miljoen inwoners. Er zijn veel mormonen naar de stad getrokken, samen met mijnwerkers en spoorwegbouwers. Tegenwoordig is het groene, linkse en multi-culturele stad.

Al rijdend door Salt Lake City, kun je zien dat er veel kerken zijn. Kerken van ´Jesus Christ of the Latter-day Saints´ ofwel mormonen. Daarnaast zagen we ook ontzettend veel pride vlaggen. Enerzijds omdat het juni was (pride month in de Verenigde Staten) en anderzijds omdat de stad een grote LGBTQ+ gemeenschap heeft.

Progress Pride Flag
Progress Pride Flag

Opmerking: Het was veelal bovenstaande vlag. Deze had ik nog niet vaak gezien en ik was wel benieuwd, dus zocht informatie op het internet. Het is de zogenoemde Progress Pride Flag. Deze is ontworpen door Daniel Quasar. Hij voegde de vijfkleurige driehoek toe aan de klassieke regenboogvlak. De zwarte en bruine strepen staan voor de LGBTQ+ gemeenschappen van kleur en de roze, lichtblauwe en witte strepen voor transgenders.

Om eerlijk te zijn, we hebben niet veel gezien van de stad. Het was 35+ graden en onze tijd werd bezet door het rijden naar garages en de elektronicawinkel. Comfortabel en koel vanuit de auto, zijn we wél langs de belangrijkste bezienswaardigheden gereden!

Salt Lake Temple

Salt Lake Temple (locatie hier) is een groots en imposant gebouw. De blikvanger van de stad! Het is de grootste en bekendste tempel gebouwd door de mormonen. Temple Square, waar het gebouw op staat, is de moeite waard om rond te lopen en je ogen uit te kijken. De tempel stond helaas in de steigers, maar voor het idee heb toch een afbeelding van het prachtige gebouw toegevoegd.

Salt Lake Temple
Salt Lake Temple

Het grote zoutmeer

Het meer net buiten de stad valt niet te missen. Je kan er gaan vissen, zwemmen, varen of picknicken bij het water. Je vindt er ook veel wandelpaden en kan er wilde dieren spotten. Wil je de mogelijkheden en de omgeving gaan ontdekken? Dan is het verstandig om naar Great Salt Lake visitor center (locatie hier) te gaan.

Utah State Capitol

Wist je dat er in Salt Lake City een State Capitol gebouw te vinden is die als twee druppels water lijkt op die in Washington D.C.? Nog zo´n imposant gebouw! Je kunt het gebouw bezoeken en vanuit het gebouw is er een goed uitzicht op downtown Salt Lake City.

Frites en Frikandel

Al lang voordat we hadden gepland om naar Salt Lake City te gaan, had ik een restaurant opgeslagen op mijn Google Maps, namelijk Bruges Belgian Bistro (locatie hier). Dit restaurant zou namelijk frikandellen serveren! Na ruim drie maanden zonder te hebben gemoeten, was het fijn om weer iets van thuis te proeven.

Toegegeven, het was niet goedkoop (36 dollar voor 2 friet speciaal met 2 frikandellen en 1 belgisch biertje…), en de smaak was niet helemaal zoals de frikandel in Nederland, maar toch toverde het een lach op onze gezichten. De Frikandellen worden speciaal met de hand gemaakt door een vrouw in de VS, geen fabriekswerk dus. Chris was extra blij, want hij vond er Belgisch speciaalbier!

Belgisch restaurant met frikandellen in Salt Lake City
Belgisch restaurant met frikandellen in Salt Lake City

Over de Bonneville Salt Flats

De zoutvlakte (locatie hier) is goed bereikbaar en is open voor publiek. Via een rust-stop aan de Lincoln Highway (locatie hier), kun je erop rijden of lopen. Let op (!), het is niet mogelijk om er te komen via de andere kant van de snelweg.

Welkomstbord bij Bonneville Salt Flats
Welkomstbord bij Bonneville Salt Flats
De Wereldreizigers.nl 4x4 camper op de Bonneville Salt Flats
De Wereldreizigers.nl 4×4 camper op de Bonneville Salt Flats

Het is een ontzettend groot en vlak land, van 19 km lang en 8 km wijd. Een zoutvlakte ontstaat door het opdrogen van een zout meer. Het water verdampt, maar de mineralen blijven achter. Het landschap is dan bedekt met een oogverblindende witte zoutkorst. Als het net geregend heeft, is de korst spiegelglad en als het enige tijd droog is, dan zie je dat er scheuren in ontstaan.

Rijden op Bonneville Salt Flats
Rijden op Bonneville Salt Flats

Opmerking: In onze nieuwe intro video voor YouTube hebben we ook beelden van de Salt Flats verwerkt. Bekijk de korte video hieronder!


Poseren op Bonneville Salt Flats
Poseren op Bonneville Salt Flats

Een deel van het vlakke en uitgestrekte gebied van Bonneville wordt regelmatig gebruikt om te racen. De vlakte van de Bonneville Speedway leent zich ervoor om mega hard te kunnen rijden.

DSCF4364 scaled | bonneville salt flats | Wereldreizigers.nl
Rijden op Bonneville Salt Flats

Er zijn veel snelheidsrecords verbroken met verschillende auto´s en motoren. De hoogste snelheid werd gereden door Ken Duttweiler in een Speed Demon. Hij ging maarliefst 749 km per uur! ?

Verblijf

Wildkamperen

Wij vinden het niet prettig om in een grote stad als Salt Lake City te wildkamperen. Niet alleen vanwege het risico om in de nacht weggestuurd te worden, maar helaas ook omdat een grote stad vaak een verzamelplaats is voor daklozen en verslaafden. Dit zijn mensen die niets te verliezen hebben. De app iOverlander geeft wel enkele mogelijkheden, zoals parkeerplaatsen en parkjes, maar daar hebben we geen gebruik van gemaakt.

Net buiten Salt Lake City vonden we prachtige wildkampeer-plek in zandduinen! Op iOverlander leek het alsof enkel truckers dit stukje land langs de snelweg gebruikte voor een korte nachtrust, maar dat was toch anders. The Knolls Recreation Area (locatie hier) bleek een hele mooie plek te zijn. We moesten er wel een klein tarief van 10 USD betalen. Anderen gebruiken dit land om te crossen met motoren en quads.

The Knolls Recreation Area
The Knolls Recreation Area

Hoewel de Bonneville zoutvlakte wordt beheerd door BLM (Bureau Land Management), is het niet toegestaan om op de vlakte te kamperen. Iets ten westen van de zoutvlakte, tegen de grens met de staat Nevada (locatie hier), mag dat echter wel. Hier is voldoende BLM gebied om te wild-kamperen. Er zijn hier geen faciliteiten, dus zorg voor voldoende water in je auto of camper en een schepje ?. Het is meer dan de moeite waard want de omgeving is prachtig en je hebt een goed uitzicht op de zoutvlakte!

Wildkamperen bij Bonneville Salt Flats
Wildkamperen bij Bonneville Salt Flats

In de korte video hieronder maken we met de drone een klein rondje op onze kampeerplek.

Als je op zo´n bijzondere plek overnacht moet je natuurlijk even met de drone de lucht in. Chris klom tegen zonsondergang de rotsen op, terwijl ik genoot van een warme douche in onze camper. Zie hieronder nog meer drone-foto´s en een korte video.

Chris en de camper in de verte bij Bonneville Salt Flats
Chris en de camper in de verte bij Bonneville Salt Flats
De omgeving van Bonneville vanuit de lucht
De omgeving van Bonneville vanuit de lucht
De omgeving van Bonneville vanuit de lucht
De omgeving van Bonneville vanuit de lucht
De omgeving van Bonneville vanuit de lucht
De omgeving van Bonneville vanuit de lucht

Kamperen

Heb je een voorkeur voor een officiële camping, dan heb je weinig keuze in Salt Lake City. In het noorden van de stad vind je een KOA camping. Je betaalt er tussen de 45 en 80 euro voor een kampeerplek en kunt dan gebruik maken van veel faciliteiten. Men klaagt echter wel over geluidsoverlast en politie-activiteit in de nacht, net buiten de camping. Wij zijn er daarom niet verbleven…

Hotel

De kosten van hotelovernachting liggen boven ons budget, maar dat weerhoudt mij er niet van om toch even te spieken ?. Hieronder een drietal opties voor rond de 100 USD.

De auto

Er kwam overigens een tijdelijke oplossing voor de auto… We zochten stad en land af voor onderdelen (de belangrijkste: een radiator) voor de Mitsubishi L200, maar deze waren zelfs niet te vinden bij de twee Mitsubishi dealers in de stad, mits we er drie tot zes maanden op zouden wachten. Een ander bedrijf heeft onze radiator schoongemaakt en laten zien hoe versleten deze is. We kunnen nu wel enige tijd vooruit met de oude radiator, maar niet voor lang! Wil je meer weten over de auto? Lees dan deze blog.

Conclusie

Salt Lake City is een bijzondere stad. Hoewel het een grote stad is, is deze anders dan de andere grote steden in de Verenigde Staten en dat is te danken aan zijn inwoners. De omgeving van de stad is nog meer bijzonder en vooral uitzonderlijk. Er valt hier zo veel te ontdekken! De Bonneville zoutvlakte is een uniek stukje aarde en het is ontzettend gaaf om hier zelf rond te rijden en wat mooie foto’s te maken.


Plan hier je vakantie naar Amerika


Avatar foto

Malou Thomassen

Al van jongs af aan ben ik gefascineerd door verre reizen en andere culturen. Ik heb menig land gezien, maar ben zeker niet klaar! Op deze leeftijd (32) denk ik vaak na over hoe mijn leven verder in te richten. Als ik op reis ben, laat ik dat al snel los en kan ik optimaal genieten van het hier en nu!

2 comments

  • Stonden jullie hier helemaal alleen? Wij hebben ook wel wild gekampeerd maar zo alleen vind ik wel een beetje eng.

    • Nouja echt helemaal alleen niet. Het is BLM land met om de paar honderd meter hier en daar een plekje. Er stonden dus wel meer mensen, maar wel een flink stuk uit elkaar. Lekker rustig!

Elke maand leuke reistips en voordelen ontvangen?

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »
3 Shares
3 Shares
Copy link