Wereldreizigers.nl
Gamla Nature Reserve | israël natuurreservaten nationale parken | Wereldreizigers.nl

Israël | De mooiste natuurreservaten en nationale parken

Nu het winter is en de temperatuur in Israël aangenaam is, is het de perfecte periode om de ongerepte natuur van Israël te ontdekken. Het groene noorden, de woestijn in het zuiden.. De natuur in Israël is divers én makkelijk te bereiken via steden zoals Tel Aviv en Jeruzalem. Ideaal voor degenen die hun vakantie willen combineren met een wandeling of een andere activiteit in de natuur. We hebben de mooiste natuurreservaten en nationale parken hieronder op een rijtje gezet.

Lees ook: Israël | Tips voor een budgetvriendelijke vakantie

1. Hula Natuurreservaat

Het Hula Natuurreservaat (locatie hier) is een heel belangrijk gebied voor watervogels, ligt op de wereldwijde vogeltrek-route en is één van de belangrijkste natte leefgebieden in het Midden-Oosten. Het reservaat wordt vooral gekenmerkt door zowel trek- als overwinterende vogels, waarvan de pelikanen en kraanvogels, die hier de wintermaanden doorbrengen, de belangrijkste zijn.

Het Hula reservaat is niet alleen het eerste natuurreservaat in Israël, maar ook de plaats waar de afgelopen 50 jaar de meest uitgebreide activiteiten op het gebied van behoud, herstel en restauratie zijn uitgevoerd. Het Hula gebied heeft verschillende leefgebieden, die zich van elkaar onderscheiden door de hoeveelheid water en het karakter van de vegetatie.

Hula Nature Reserve
Hula Nature Reserve

Aangezien het oorspronkelijke meer werd drooggelegd, is het behoud van de leefgebieden een bewuste en kunstmatige activiteit. Dit werk zorgt voor het bestaan van een verscheidenheid aan waterlandschappen, zoals kanalen met ondiep water aan de westkant van het meer, natte weide, een ondiep moeras rijk aan waterplanten en vogels en poelen met bronwater.

2. En Avdat Nationaal Park

Midden in de Negev woestijn heeft de Tsin-stroom een diepe en indrukwekkende kloof uitgesleten. Er is een oase en een beek die het hele jaar door stroomt. Dit is En Avdat Nationaal Park (locatie hier) – een belangrijk leefgebied voor steenbokken en gieren.

En Avdat National Park
En Avdat National Park

Het nationaal park kent drie bronnen – En Ma’arif (aan de voet van de bovenste waterval), En Avdat (in het midden van de kloof), en En Mor (waar de kloof uitkomt in Tsin vallei).

En Avdat oase is een van de mooiste in Israël. Dankzij de omvang en ligging in het hart van de woestijn is de oase een belangrijk gebied voor woestijndieren zoals steenbokken. De steile en ontoegankelijke kliffen van de kloof zijn belangrijkste broedplaatsen voor gieren in de Negev. Naast dieren en het water zijn er in En Avdat Nationaal Park ook archeologische overblijfselen van de nederzettingen van de monniken.

3. Akhziv Nationaal Park

Blauwe baaien en rotsachtige kloven, zandsteenruggen en zeldzame planten, broedplaatsen van zeeschildpadden en de overblijfselen van de bijbelse stad Akhziv. Het Akhziv Nationaal Park (locatie hier) ligt aan de Middellandse Zee, ongeveer 5 km ten noorden van Nahariya.

Akhziv National Park
Akhziv National Park

In de zomer leggen de vrouwelijke karetschildpad en de groene zeeschildpad hun eieren. De vegetatie aan de kust wordt aangetast door de zoutnevel die door de wind wordt meegevoerd en alleen planten die bestand zijn tegen zoutnevel kunnen hier overleven.

Veel van de kustplanten bloeien in de zomeravonden, wanneer er een regelmatig en stabiel windregime is waardoor insecten de bloemen kunnen bezoeken en bestuiven. Ten westen van zijn de eilanden Nahlieli, Shahaf en Akhziv te zien – die eigenlijk de toppen zijn van een verzonken zandsteenrug. Op het eiland Nahli’Feli nestelen meeuwen en sterns.

4. Gamla natuurreservaat

Het Gamla Natuurreservaat (locatie hier) heeft een zeldzame combinatie van zowel natuur en landschap als een boeiend historisch verhaal. Het reservaat ligt in de centrale Golan Hoogvlakte.

Gamla is een van de belangrijkste ornithologische locaties in Israël, dankzij de rijke en seizoensgebonden verscheidenheid aan vogels en roofvogels, waaronder enkele zeldzame soorten. Gamla herbergt de grootste en meest diverse broedkolonie van roofvogels in Israël.

Lees ook: Israël | Ontdek het nog onbekende noorden

Gamla Nature Reserve
Gamla Nature Reserve

Het natuurreservaat bevat ook vele soorten zoogdieren en unieke en zeldzame soorten vissen en amfibieën. Veel dieren vinden hun thuis in het natuurreservaat Gamla en er zijn ongeveer 260 soorten gewervelde dieren waargenomen.

Er zijn verschillende leefgebieden het reservaat waaronder beboste plateaus die in het voorjaar bedekt zijn met bloemen, hellingen, kliffen en beekbeddingen, waar waterplanten en oevervegetatie groeien.

Wie meer wilt lezen over de Israëlische natuurreservaten en nationale parken, kan de Engelstalige website van de Israel Nature and Parks Authority bezoeken.

Avatar foto

Wereldreizigers

Wereldreizigers.nl | Alles over verre reizen, wereldreizen, reisnieuws, reisfotografie, backpacken, reistips en meer.

Foutje gezien? Vraag? Opmerking? Laat het ons weten in de reacties!

Elke maand leuke reistips en voordelen ontvangen?

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »
4 Shares
4 Shares
Copy link