Wereldreizigers.nl

Zuid-Afrika

Voor velen staat Zuid-Afrika gelijk aan Nelson Mandela. Voor altijd zal hij symbool staan voor de geschiedenis, het heden en de toekomst van dit land. En wat een land! Zuid-Afrika is een indrukwekkende reisbestemming met een keur aan mogelijkheden. Zo kan je de verschillende steden bezoeken of juist onderduiken in de nationale parken, met Krugerpark als onbetwiste leider. In dit zuidelijkste land van Afrika tour je langs scenic routes, hike je urenlang in de bergen of pak je surfend de golven voor de kust van Durban. Aan jou de keus!

Eén land, drie hoofdsteden

Zuid-Afrika kent drie hoofdsteden, namelijk Pretoria, Kaapstad en Bloemfontein. De bekendste stad is ongetwijfeld Kaapstad. En terecht! Met de imposante Tafelberg op de achtergrond en de Atlantische Oceaan voor je neus is de ligging van deze stad fantastisch. De route naar Kaap de Goede Hoop is een van de mooiere ritten in het land. Andere interessante steden zijn Johannesburg, Kimberley en het eerdergenoemde Durban.

Krugerpark en de Big Five

Zuid-Afrika imponeert vooral met zijn natuur. De rotsachtige kustlijnen zorgen voor een beeldschoon plaatje van ruim 3.000 km lang. Maar ook de Drakensbergen tonen hun spierballen met schitterende bergflanken en vergezichten. Het echte Zuid-Afrika vind je echter in de nationale parken met hun wilde dieren en enorme diversiteit aan flora en fauna. Denk aan het Krugerpark, Agulhaspark, Karoopark en natuurreservaat Mpofu. Wie weet, spot jij hier de welbekende Big Five!

Zulu’s

De Hottentotten en de Bosjesmannen waren de oorspronkelijke bewoners van Zuid-Afrika, maar in de loop der tijd vermengden ze zich met andere volkeren. De belangrijkste stammen zijn de Zulu’s, de Sotho’s, de Nguni’s en de Venda’s. De Portugees Bartholomeus Diaz ontdekte Kaap de Goede Hoop in 1488. Bijna twee euwen later, in 1652, vestigde zich de eerste Nederlandse kolonie onder leiding van Jan van Riebeek.

In de eeuwen daarna volgden veel Hollanders zijn voorbeeld. In deze periode werd de basis gelegd voor de huidige taal, het Zuid-Afrikaans dat veel op het Nederlands lijkt. Ook de vele boerderijen doen denken aan die van Nederland. Rond het begin van de negentiende eeuw veroverden de Britten Zuid-Afrika. Met de Engelse overheersing vertrokken veel boeren, die de nieuwe republieken Oranje-Vrijstaat en Transvaal stichtten.

Kwazulu Natal

De Drakensbergen zijn het walhalla voor wandelaars. Hier zijn prachtige wandelpaden uitgezet, met verschillende lengte en moeilijkheidsgraad. Als je de toppen van deze bergen beklimt, heb je een indrukwekkend uitzicht op de heuvels van KwaZulu Natal. Naast de reservaten in het binnenland is de Kaapprovincie een veelbezochte plaats.

Kaapstad

Langs de kust kun je de Tuinroute volgen, waar je door de beroemde wijnstreek van Zuid-Afrika rijdt en in authentieke dorpjes en gehuchtjes komt, zoals Stellenbosch, Paarl en Franschhoek. Pretoria, Johannesburg, Durban en Kaapstad zijn de grootste en belangrijkste steden van Zuid-Afrika. Pretoria is de hoofdstad en herbergt veel Nederlandse en Engelse gebouwen.

Johannesburg is het handelscentrum van het land en heeft een belangrijk sociaal-culturele functie. De botanische tuin aldaar is een van de grootste van het zuidelijk halfrond. Vlakbij Johannesburg ligt Soweto (South Western Township), waar de zwarte sloppenwijken van de stad liggen en vanwege de hoge criminaliteit meestal worden gemeden door de toeristen.

Kaapstad ligt in het zuiden van het land en is bekend om het uitstulpsel Kaap de Goede Hoop en de Tafelberg, waar je met een kabelbaan naartoe kunt om van het magnifieke uitzicht over stad en zee te genieten. Hier vind je ook het Groot Constantia, een herenhuis in Kaaps-Hollandse stijl, met Nederlandse meubels en schilderijen van Hollandse meesters.

Zuid Afrika 20 | must sees in afrika | Wereldreizigers.nl

Zuid-Afrika | Kruger Park en tips voor een klein budget

Laten we eerlijk zijn, reizen naar Afrika (waaronder Zuid-Afrika) wordt in Nederland over het algemeen beschouwd als duur. Inderdaad, een reis naar Zuid-Afrika kost meer dan een weekje all-inclusive hotel in Turkije...

Boulders Beach

Boulders Beach: de leukste pinguïn hotspot van Kaapstad

Pinguïns wie kent deze schattige dieren nou niet? Normaal zie je ze op je beeldscherm van je televisie, Iphone of Ipad rond waggelen in hun natuurlijke omgeving zoals bijvoorbeeld Antartica. Wil je ze zelf in het echt...

Bungeejump

Bungeejumpen | 10 spots om bij neer te vallen

Met een debiele snelheid naar beneden denderen met alleen maar, in jouw ogen, een superdun koordje. Voor de één is het een lifestyle, de ander kruipt nog liever in een vierkant hokje gevuld met honderden spinnen. Mocht...

Garden Route National Park Zuid Afrika | must sees in afrika | Wereldreizigers.nl

De 9 must sees in Zuid-Afrika | Alle populaire hotspots

Ieder jaar trekt Zuid-Afrika weer wat meer avonturiers zijn kant op, als een onweerstaanbare reuzenmagneet. Het Afrikaanse land met Nederlandse roots maakt dan ook steeds meer naam als favoriet vakantieland. Natuurlijk...

Elke maand leuke reistips en voordelen ontvangen?

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »