Wereldreizigers.nl

Gambia

Home » Afrika » Gambia

In de 10e eeuw richtten islamitische kooplieden enkele van de vroegste grote nederzettingen van Gambia op als handelsknooppunten van de Sahara. Deze nederzettingen groeiden uiteindelijk uit tot grote exportcentra die slaven, goud en ivoor door de Sahara stuurden. Tussen de 16e en 17e eeuw begonnen Europese koloniale machten handel te drijven met Gambia. In 1664 vestigde het Verenigd Koninkrijk een kolonie in Gambia die zich richtte op het exporteren van tot slaaf gemaakte mensen over de Atlantische Oceaan. Tijdens de ongeveer 300 jaar van de trans-Atlantische slavenhandel hebben het VK en andere Europese mogendheden misschien wel 3 miljoen mensen uit Gambia geëxporteerd.

In 1965 werd Gambia onafhankelijk van het VK. Geografisch omringd door Senegal vormde het tussen 1982 en 1989 de kortstondige confederatie van Senegambia. In 1994 leidde Yahya JAMMEH een militaire staatsgreep waarbij de president werd omvergeworpen en politieke activiteiten werden verboden. JAMMEH won tot 2016 alle presidentsverkiezingen. In december 2016, na 22 jaar autoritair bewind, verloor president JAMMEH tijdens vrije en eerlijke verkiezingen van Adama BARROW. Vanwege de slechte staat van dienst op het gebied van de mensenrechten in Gambia onder JAMMEH, hadden internationale ontwikkelingspartners de hulp aan het land aanzienlijk verminderd. Deze kanalen zijn nu heropend onder het bestuur van president BARROW. Sinds de verkiezingen van 2016 hebben Gambia en de VS betere relaties gehad. De Amerikaanse hulp aan het land heeft steun verleend aan militaire onderwijs- en trainingsprogramma’s, capaciteitsopbouw en democratie versterkende activiteiten.

Elke maand leuke reistips en extra voordelen ontvangen? En wist je dat we maandelijks een wereldkaart weggeven onder onze abonnees? Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is hieronder je e-mailadres achter laten, je maakt dan elke maand opnieuw kans!

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »