Wereldreizigers.nl
Home » Noord-Amerika » Verenigde Staten » VANLIFE | 100 dagen leven en werken in een camper (onze ervaring)

VANLIFE | 100 dagen leven en werken in een camper (onze ervaring)

We posten en schrijven natuurlijk over alle geweldige plaatsen die we tijdens onze reizen bezoeken, maar daaromheen moeten ook wij de gewone dingen blijven doen. We kunnen niet zoals op een vakantie steeds maar uit eten gaan en dure accommodaties boeken, want dan zijn we snel weer platzak thuis.

Met deze blog willen we je daarom een kijkje geven in ons leven on-the-road. Eten, drinken, wassen, werken en kakken horen ook hier bij ons dagelijks leven! Dit artikel is dan ook echt een kijkje achter de schermen, een kijkje in een #vanlife ervaring uit de praktijk. Dit is hoe het is om 100 dagen of langer te leven en werken in een camper!


De ultieme rondreis door Noord-Amerika

Dit artikel is onderdeel van een grote rondreis van één jaar door de Verenigde Staten en Canada, met een Nederlandse 4×4 camper die we zelf hebben verscheept… Het is een bucketlist-waardige en een once-in-a-lifetime ervaring geweest om nooit meer te vergeten.

De ultieme roadtrip route door Amerika en Canada | Wereldreizigers.nl
De ultieme roadtrip route door Amerika en Canada | Wereldreizigers.nl

We schreven bijna 100 artikelen over deze ultieme rondreis. Bezoek onze Noord-Amerika pagina voor meer info.


1. Home is where we park it

Vrijwel dagelijks of om de paar dagen zoeken we een plek om te verblijven. Met uitzondering van New York, Annapolis, Washington D.C. (toen we onze camper nog niet hadden), en toen familie ons bezocht in Miami, hebben we altijd in onze camper geslapen.

Soms stond die op een camping, maar meestal niet. iOverlander is de app die ons helpt met het zoeken van een plek. Er bestaan meerdere apps hiervoor, maar iOverlander heeft de meeste informatie beschikbaar in de Verenigde Staten. We hebben ook twee keer op de oprit van een huis mogen staan, omdat we bij mensen werden uitgenodigd!

We proberen zo veel mogelijk gebruik te maken van wildkampeer plekken. We hebben warm water en kunnen douchen in de camper, maar dit is natuurlijk vrij beperkt omdat je zuinig moet zijn. Na enkele dagen zijn we dan vaak weer toe aan een ‘goede douche’ waar je echt even wat langer onder kunt staan. Vandaar dat we ongeveer zo´n twee nachten per week op zoek gaan naar een camping met extra voorzieningen.

Wildkamperen

Zeker in het Oosten van de Verenigde Staten is het niet moeilijk om een wild-kampeerplek te vinden. BLM (Bureau Land Management) zorgt voor grote gebieden publiekelijk land, waar iedereen welkom is. Vaak is de regel dat je er niet meer dan veertien dagen aaneengesloten mag verblijven.

Wildkamperen bij Silverton Colorado | 100 dagen leven in een camper
Wildkamperen bij Silverton Colorado | 100 dagen leven in een camper

Er zijn daar nauwelijks of geen voorzieningen, maar vergis je niet, je komt op de meest prachtige plekken te staan! Aan een rivier, in de woestijn, aan de voet van een berg, in een bos of direct aan het strand.

Malou met de Wereldreizigers.nl camper op de Bonneville Salt Flats bij Salt Lake City
Malou met de Wereldreizigers.nl camper op de Bonneville Salt Flats bij Salt Lake City
In het bos
In het bos
Aan het strand
Aan het strand

Campings

Ook campings zijn er genoeg. De particulier aangeboden campings hebben vaak alle voorzieningen, maar kunnen ook ontzettend duur zijn. Het is niet ongebruikelijk dat er 50 tot 70 euro per nacht wordt gevraagd. Deze prijzen vragen ze ook als je geen gebruik maakt van de zogeheten hook-ups (stroom, water en afvoer), zoals wij.

Op de camping | 100 dagen leven in een camper
Op de camping | 100 dagen leven in een camper

Gelukkig zijn er ook veel campings in State Parks, National Parks en National Forests. De prijzen verschillen erg van elkaar, maar liggen vaak tussen de 10 euro en 40 euro per nacht. Als de prijs laag ligt, zijn er vaak weinig voorzieningen. Bij een State Forest is dat meestal alleen een put-toilet. De website recreation.gov kan je helpen met informatie over beschikbaarheid, reserveren en de voorzieningen.

Camping Manatee Springs | 100 dagen leven in een camper
Camping Manatee Springs | 100 dagen leven in een camper

Reserveren

Op populaire plekken heb je kans dat alle plaatsen al gereserveerd zijn. Dat is vaak het geval in de Nationale Parken, die zijn soms maanden van te voren al volgeboekt. We hebben ook meegemaakt dat in de buurt van de Nationale parken, zoals rondom Rocky Mountain National Park, alle andere campings ook al vol zaten.

Omdat wij niet van te voren kunnen inschatten waar we zijn, is het moeilijk voor ons om ver vooruit te boeken. Als mijn ouders komen in oktober, zitten we meer gebonden aan data en hiervoor heb ik alvast wel een camping in Yosemite Park gereserveerd.

Hotels en motels

Voorafgaand aan onze reis had ik verwacht dat we af en toe in een hotel, motel of Airbnb zouden overnachten. De prijzen zijn echter boven ons budget. Het is moeilijk om een overnachting voor minder dan 100 USD te vinden, zelfs op minder populaire plaatsen. Voor 100 USD heb je een aftands motel met slechte reviews en dat is het gewoon niet waard. Ik blijf de boekingssites afspeuren voor leuke accommodaties en blijf hopen dat we een keer een goede en betaalbare treffen…

Airbnb in Forth Lauderdale bij Miami | 100 dagen leven in een camper
Airbnb in Forth Lauderdale bij Miami | 100 dagen leven in een camper
Airbnb in Forth Lauderdale bij Miami | 100 dagen leven in een camper
Airbnb in Forth Lauderdale bij Miami | 100 dagen leven in een camper

Wel hebben we in Miami samen met onze familie genoten van een prachtige Airbnb met zwembad (foto’s hierboven). We verbleven daar twee weken en elke ochtend een zwembad tot je beschikking hebben, was heel fijn. Het was een soort vakantie tijdens onze reis.

Energie

Wat voor ons ook nog een belangrijk aspect is aan het kamperen, is of we onze zonnepanelen kunnen opladen. We hebben wel eens een fijne camping gedag moeten zeggen, omdat we na een paar dagen tussen de hoge bomen en bewolkt weer zonder energie kwamen te zitten.

We hebben 300 watt aan Victron zonnepanelen, die onze huishoud-accus en onze Ecoflow powerstation opladen. Dit is genoeg om onze laptops, telefoons, drone, camera, de Truma electro boiler en natuurlijk alle overige huishoudelijke apparaten te kunnen voorzien van energie.

Bij goed weer doen de zonnepanelen en accu’s genoeg om onze apparaten oneindig te voorzien van energie. Als de accu´s echter vol zijn en niet of nauwelijks meer bijgeladen worden, dan kunnen we daar ongeveer drie dagen mee doen.

3-in-1 accu, omvormer en laadregelaar
EcoFlow Delta MAX Powerstation
4.5
€2.099,00

De EcoFlow Delta MAX is een draagbare Lithium-ion powerstation met een capaciteit van maarliefst 2016wh. Dit apparaat maakt omvormers en laadregelaars voor zonnepanelen overbodig.

De capaciteit is uitbreidbaar en met 4 x 2400W (4600W piek) AC-uitgangen, talloze 12v en USB aansluitingen is hij geschikt voor vele toepassingen zowel binnenshuis als buitenshuis.

Supersnel laden via 230v. Gecombineerd laden via 230v, 12v of zonnepanelen is mogelijk. Zeer populair onder camperaars en vanlife enthousiastelingen.

Wij hebben dit apparaat in onze camper geïnstalleerd en het is werkelijk fantastisch om zoveel power tot je beschikking te hebben. We grillen, koken, koelen vrijwel alles elektrisch nu.

Pluspunten:
  • Grote capaciteit
  • Super snel opladen
  • 100w (!) USB-C aansluitingen
  • 2400W met 4600W piekvermogen
  • Laden via 230v, 12v of zonnepanelen
Minpunten:
  • Prijs
  • Weegt 23 kilo
Bestel nu
Door onze affiliate links te gebruiken support je ons zonder extra kosten. Dank je wel!

We hebben niet de mogelijkheid om onze camper in te pluggen aan een elektriciteitsvoorziening van een camping, omdat in Amerika 110 volt de standaard is. We hebben er ook bewust voor gekozen om geen omvormer mee te nemen, want we hebben in principe ook genoeg!

In geval van energie-nood kunnen we altijd nog de auto starten, want de accu’s zijn direct verbonden met de dynamo van de motor. Zo kunnen we eventueel bijladen als dat nodig is.

2. Schoon leven

Douchen

Douchen kunnen we in onze camper. Het is geen uitgebreide douche, maar zeer welkom na een lange dag. We kunnen ongeveer 80 liter water in onze camper tanken en er kan 14 liter in de boiler. Met nog één of twee ‘reserve gallons’ hebben we dan ongeveer 100 liter water bij ons. Dat betekent dat onze douche bestaat uit jezelf nat maken, douche uitzetten, inzepen en afspoelen.

Chris kan hiermee ook elke keer zijn haren wassen. Met mijn krullige haarbos is dat echter niet mogelijk… Daar heb ik teveel water voor nodig en bovendien zal het putje dan al snel verstopt raken. Als het weer tijd is om de krullen in de zeep te zetten, dan gebruik ik de wasbak om ze in te dopen.

Eén of twee keer per week mag ik genieten van een douche op een camping. Je leert het leven, de dingen die voorheen thuis normaal waren, wel echt waarderen!

Lichamelijke functies

Misschien geen fris onderwerp, maar toch wel een belangrijke. Gelukkig hebben we opties die ik even haarfijn zal omschrijven.

Op een camping is het simpel. Je loopt naar het dichtstbijzijnde toilet. Op de meer primitieve campings vind je vaak een put-toilet of Dixie. Allebei niet ideaal, maar ik heb de voorkeur voor een Dixie, want die put-toiletten kunnen goed stinken.

Onderweg vinden we toiletten bij parken, tankstations of restaurants. In Amerika mag je eigenlijk altijd wel binnenlopen voor een toiletbezoek, ook als je geen klant bent. En, in tegenstelling tot Europa, is dat eigenlijk altijd gratis.

We kunnen ook altijd terecht voor een plasje op onze cassette toilet in de camper. Daar maak ik graag gebruik van als het buiten donker is en beren of ander wild in de buurt zijn.

Op wild-kampeerplekken is de natuur je toilet. Voor mij was dat wel even wennen, zeker bij een nummer twee geval, maar inmiddels doe ik dat liever dan op een stinkende put-toilet. De eerste keer ? in de natuur, zag ik als een soort overwinning. Zo kan je jezelf toch nog uitdagen met dagelijkse bezigheden… En vergeet niet, terwijl jij thuis tegen een deur of muur aankijkt, kak ik af en toe met een prachtig uitzicht!

Poepen in de natuur  | 100 dagen leven in een camper
? | 100 dagen leven in een camper

De was

De was doen we bij een van de vele wasserettes en ongeveer één keer in de twee weken. In elke stad of dorp zit er wel één. Je betaalt tussen de 3 en 5 USD voor een was en 25 cent voor 10 minuten drogen. Het zijn vaak fijne plekjes waar je even in de airco en met wifi op je was kan wachten.

3. Voeding

Boodschappen

We doen ongeveer twee keer per week boodschappen. Het is niet onze hobby, maar we kunnen nou eenmaal niet zoveel voedsel opslaan en koel houden. We moeten het doen met een koelbox van 40 liter en twee kleine keukenkastjes.

Boodschappen zijn helaas rete-duur in Amerika. We weten dat in Nederland de prijs van voedselproducten zijn gestegen, maar dat zijn ze hier ook en misschien nog wel meer. We betalen per keer tussen de 60 en 90 USD voor boodschappen en dan kopen we naar mijn idee niet veel geks.

Boodschappen | 100 dagen leven in een camper
Boodschappen | 100 dagen leven in een camper

We gaan vaak naar de Walmart, omdat we daar onze weg en producten weten te vinden. Great Value, volgens mij het huismerk van de Walmart, zorgt ervoor dat we enigszins kunnen besparen op de boodschappen. Bovendien kan je de Walmart in alle staten van de VS vinden!

We hebben altijd (goedkoop en handig) aardappelen, rijst en pasta op voorraad. In de koelbox vind je melk, yoghurt, kaas, vleeswaren, groenten en blikjes drinken. Verder hebben we brood en bagels bij de hand en chips en chocola om te snacken. Nu ik het zo opschrijf denk ik; lekker Hollands.

Koken

We hebben drie manieren om ons voedsel te bereiden. Een kleine barbeque, een gasstel en elektrische grill. Op campings is er vaak ook een vuurplaats en rooster beschikbaar.

Malou kookt, Chris speelt met zijn drone | 100 dagen leven in een camper
Malou kookt, Chris speelt met zijn drone | 100 dagen leven in een camper

Hoewel we een drie-pit gasstel in de camper hebben, is deze momenteel niet aangesloten op gas. De tanks hiervoor mochten we niet meenemen tijdens het verschepen van onze camper en de tanks die ze in de Verenigde Staten verkopen, passen niet op de aansluiting.

Aan het begin van onze reis hebben we moeite gedaan om een tussenstuk hiervoor aan te schaffen, totdat we ons realiseerden dat we toch liever buiten koken. In de Walmart hebben we toen een camping gasstelletje gekocht en dat werkt prima!

We kunnen gevarieerd eten en bedenken dan ook steeds nieuwe dingen, die ons niet teveel moeite kosten. Hieronder een selectie van foto´s van onze kampeer-maaltijden.

Bagel voor ontbijt | 100 dagen leven in een camper
Bagel voor ontbijt | 100 dagen leven in een camper
Een pasta is altijd goed | 100 dagen leven in een camper
Een pasta is altijd goed | 100 dagen leven in een camper
Een frisse tonijnsalade | 100 dagen leven in een camper
Een frisse tonijnsalade | 100 dagen leven in een camper

Eten buiten de (camper)deur

We proberen om niet meer dan één keer (oké twee keer) per week buiten de deur te eten. Uit eten gaan kost je al snel 50 USD voor twee personen en dan bedoel ik nog niet eens een chique restaurant, maar een snelle hap.

Tijd voor pizza! | 100 dagen leven in een camper
Tijd voor pizza! | 100 dagen leven in een camper

Waar je wel goedkoop kan eten (je bent dan zelfs goedkoper uit dan als je zelf kookt) is in fastfoodketens. Zeker de Burger King heeft deals waardoor je met 10 USD klaar bent voor twee personen. Het mag dan misschien goedkoper zijn, maar zeker niet gezond.

Gek hé? Dat zoveel Amerikanen last hebben van overgewicht?!

BMI van Amerikanen | 100 dagen leven in een camper
BMI van Amerikanen | 100 dagen leven in een camper

4. Werken

Oja! Werken! Dat doen we ook nog wel eens. Er is geen touw aan vast te knopen wanneer en hoeveel we dat doen ?‍♂️.

Werken met zonsondergang | 100 dagen leven in een camper
Werken met zonsondergang | 100 dagen leven in een camper

Allereerst moet er een stabiele internetverbinding zijn. We hebben een AT&T WiFi kastje met 100GB per maand. Onze twee telefoons en twee laptops zijn daarmee verbonden. Je kunt je voorstellen dat in afgelegen gebieden de wifi niet altijd optimaal is en werken is dan ook niet te doen…

Aangezien we met de warme temperaturen meereizen, is het soms gewoonweg te heet om in de camper te zitten werken. We hebben wel een goede dak-ventilator (de MaxxFan Deluxe), maar bij temperaturen boven de 30 graden wordt het ook niet veel koeler in de camper. We werken dan ook regelmatig buiten, aan ons eigen tafeltje, een picknicktafel of onder een paviljoen, die je hier ook veel tegenkomt.

Werken bij Bear Lake, Utah | 100 dagen leven in een camper

Het meest ideale moment om te werken is daarom in de ochtend, voordat het heel warm wordt. Met een kopje koffie een aantal uurtjes gaan zitten werken om je daarna klaar te maken voor een fijne wandeling of autorit. Het meeste fijne aan het werk, het kan OVERAL! ?

5. Sociale contacten

Geïnteresseerde Amerikanen

Misschien heb je er wel eens over gehoord; Amerikanen maken graag ´small talk´. Je kunt hierdoor gemakkelijk in contact komen met anderen. We hebben veel aanspraak door onze, voor hier unieke, camper met Nederlands kenteken. Ze vragen vaak waar we vandaan komen, waar we naartoe gaan en wat Wereldreizigers.nl is. We hebben daarom ook maar een QR code op de camper geplakt en een Engelstalige welkomstpagina gemaakt voor de geïnteresseerden. Hier rollen af en toe leuke berichten en zelfs donaties uit.

Andere wereldreizigers

Onderweg komen we veel andere reizigers of kampeerders tegen, waarmee we veelal praten over allerlei mooie bestemmingen. Een familie uit Denver, een solo reiziger, een stel uit Zwitserland, een stel met honden bekend van TikTok en ga zo maar door!

Andere reizigers | 100 dagen leven in een camper
Andere reizigers | 100 dagen leven in een camper

Locals

Tot dusver zijn we ook twee keer uitgenodigd bij locals thuis. In Florida was dat door een Nederlander (Peter) die al sinds de jaren 90 daar woont. Hij zag onze camper geparkeerd staan in een park waar hij ´s ochtends vroeg en in de avond zijn ommetje maakt. Hij kon niet geloven dat hij een Nederlands kenteken zag. Hij sprak ons aan, in het Nederlands natuurlijk, en vroeg nodigde ons uit voor een drankje bij hem thuis. We mochten ook op zijn oprit blijven staan voor de nacht.

Verhaal: Peter vertelde ons dat het park waar hij dagelijks een ommetje maakt en waar wij kampeerden, net daarvoor gesloten was. In het water waren namelijk lichaamsdelen aangetroffen. Peter wist te vertellen dat een politie-agent aanklopte bij een verslaafde en deze man/vrouw direct aan de agent vroeg: ´Are you here for the dead guy?´ De agent was er niet voor die reden, maar zo kwamen ze toch op een spoor. De daders hadden gehoopt dat de alligators de lichaamsdelen zouden wegwerken. Dat was een inschattingsfoutje…

In de stad Durango in Colorado, waren we bij een winkel voor auto-onderdelen. Een vriendelijke man boodt ons aan, dat als we iets moesten repareren, we dat wel in zijn vliegtuig-hangar konden doen. We vonden niet het onderdeel dat we nodig hadden, maar besloten wel langs te gaan bij de hangar. Mike werkte daar aan zijn auto´s en liet deze met trots zien; een Triumph, een Shelby en een VW T2 camperbusje.

Mike en Chris in de Triumph | 100 dagen leven in een camper
Mike en Chris in de Triumph | 100 dagen leven in een camper

Mike nodigde ons uit bij hem thuis. We hebben zijn Tsjechische vrouw Jana ontmoet, bij hem gegeten, gedoucht en Chris mocht ook een rondje mee in zijn Triumph. De nacht hebben we mogen doorbrengen op zijn oprit. Wat een fijne gastvrijheid!


Plan hier je vakantie naar Amerika


Avatar foto

Malou Thomassen

Al van jongs af aan ben ik gefascineerd door verre reizen en andere culturen. Ik heb menig land gezien, maar ben zeker niet klaar! Op deze leeftijd (32) denk ik vaak na over hoe mijn leven verder in te richten. Als ik op reis ben, laat ik dat al snel los en kan ik optimaal genieten van het hier en nu!

Elke maand leuke reistips en extra voordelen ontvangen? En wist je dat we maandelijks een wereldkaart weggeven onder onze abonnees? Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is hieronder je e-mailadres achter laten, je maakt dan elke maand opnieuw kans!

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »
10 Shares
10 Shares
Copy link