Wereldreizigers.nl
Home » Noord-Amerika » Canada » Orka & Whale Watching | Telegraph Cove, Vancouver Island

Orka & Whale Watching | Telegraph Cove, Vancouver Island

Nadat we met de ferry op Vancouver Island waren aangekomen was er naast het spotten van beren bij Campbell River, nog een andere belangrijke bucketlist ervaring die we wilden afvinken: Whale watching bij Telegraph Cove! En dan ging het whale-watchen niet om zomaar een walvis, maar de orka. De orka stond namelijk al lang bovenaan onze lijst van dieren die we graag in het wild willen zien. Dit was de perfecte plek en het juiste moment in het seizoen!

Er leven verschillende groepen (pods) orka’s rond Vancouver Island en wij gingen naar ze op zoek op een zodiac (rubberboot). In dit artikel lees je alles over deze de prachtige orka’s, maar ook de humpback whales, grey whales en dolfijnen die we zagen tijdens onze tour. Daarnaast hebben we veel praktische informatie toegevoegd; wat het ons gekost heeft en natuurlijk onze eigen ervaring inclusief video’s!


Onze reis door de Verenigde Staten en Canada

Dit artikel is onderdeel van een grote rondreis van één jaar door de Verenigde Staten en Canada, met een Nederlandse 4×4 camper die we zelf hebben verscheept… Het is een bucketlist-waardige en een once-in-a-lifetime ervaring geweest om nooit meer te vergeten.

We schreven bijna 100 artikelen over deze ultieme rondreis. Bezoek onze Noord-Amerika pagina voor meer info.


Welke walvissen leven rond Vancouver Island?

De meest voorkomende soorten walvissen om op te letten rond Vancouver Island zijn Orka’s, Humpback whales en Grey whales uit de Stille Oceaan. Hieronder vind je meer informatie over deze walvissen en waar je ze het makkelijkst kunt spotten.

Humpback Whales

Humpback whales (bultruggen) zijn de grootste walvissen die rond Vancouver Island leven, met een lengte variërend van 12-16 meter en een gewicht van bijna 40.000 kilo! Naast hun enorme omvang, die groter is dan de lengte en het gewicht van een volgeladen schoolbus, staan humpback whales ook bekend om hun unieke geluiden en prachtige sprongen uit het water.

Humpback Whales
Humpback Whales

Waar ze te vinden zijn: humpback whales in de buurt van Vancouver Island komen het meest voor op ongeveer 50 kilometer uit de kusten van Ucluelet, Bamfield en Tofino. Ze zijn echter ook regelmatig te zien rond Telegraph Cove en Port McNeil.

Orka’s

Orka’s, ook wel bekend als “killer whales“, zijn zwart-witte zoogdieren die eigenlijk lid zijn van de dolfijnenfamilie. Het zijn de kleinste “walvissen” op deze lijst; een mannelijke orka is 5 tot 7 meter lang en weegt ongeveer 6 ton, terwijl een vrouwelijke orka 3 tot 5 meter lang is en ongeveer 3 tot 4 ton weegt. Hun rugvinnen kunnen ongeveer 2 meter hoog worden, dus ze zijn vrij gemakkelijk te herkennen. Ze zijn niet bang voor langzaam varende, stille boten en staan ​​erom bekend dat ze watersporters en kajakkers regelmatig komen vergezellen.

Kajakkers die we zagen in Telegraph Cove, op zoek naar Orka´s
Kajakkers die we zagen in Telegraph Cove, op zoek naar Orka´s

Er zijn twee hoofdcategorieën orka’s die rond het eiland leven: residentiële orka’s en migrerende orka’s. Residentiële orka’s (zowel noordelijke als zuidelijk bewoners), hebben de neiging om in één gebied te blijven, terwijl migrerende orka’s vaak maar een korte tijd (enkele maanden) in de omgeving zijn.

Twee volwassen Orca met een jong, Telegraph Cove
Twee volwassen Orka met een jong, Telegraph Cove

Waar ze te zien zijn: Residentiële orka’s worden vaak gespot rond de zuidkust bij Victoria, de golf eilanden, de Strait of Georgia bij Vancouver en de Johnstone Strait (Campbell River tot Telegraph Cove). Er zijn ongeveer 80 orka’s die in het noorden van Vancouver Island wonen en ongeveer 220 orka’s die in het zuiden leven rond Zuid-Vancouver Island. De zuidelijke orka’s leven echter in een veel groter gebied en zijn daarom relatief gezien moeilijker te vinden.

Grey Whales

Grey Whales zijn grijs of zwart van kleur en kunnen 13-15 meter lang worden. De vrouwtjes zijn iets groter dan de mannetjes. Volwassen grijze walvissen hebben een gevlekt uiterlijk dat wordt veroorzaakt door krassen en zeepokken op de huid. Grijze walvissen hebben geen rugvinnen, dus let in plaats daarvan op hun wervelbulten of “knokkels” langs hun onderrug.

Waar ze te vinden zijn: Grey whales worden voornamelijk langs de westkust van Vancouver Island gespot, aangezien dit hun jaarlijkse trekgebied is. Ze zijn ook te vinden rond de zuidpunt van het eiland (Victoria en Sidney). Grey whales worden meestal niet gespot aan de oostkust van Vancouver Island, omdat dit niet hun trekroute is.

Praktische informatie

Wat is de beste periode om te whale watchen?

Voor Vancouver en Vancouver Island is half juli tot half september de beste tijd voor orka’s. Humpback whales zijn hier normaal gesproken van half mei tot half oktober. Zowel de orka’s als humpback whales migreren van Alaska naar Mexico, en weer terug.

Eén van de vele Orka die we zagen tijdens onze whale watching tour in Telegraph Cove
Eén van de vele Orka die we zagen tijdens onze whale watching tour in Telegraph Cove

Maar er zijn uitzonderingen. Wat Vancouver Island namelijk zo uniek maakt en met name het noordoostelijke deel van het eiland, is dat er een unieke groep orka’s leeft die het hele jaar door in het gebied te vinden zijn. Ze ‘wonen’ hier en migreren dus niet naar andere gebieden of landen. Deze orka’s worden ook wel de ‘resident orka’s‘ genoemd.

De ultieme tijd om een Grey whale bij Vancouver Island te spotten is tussen maart en april. Gedurende deze tijd migreren ongeveer 20.000 Grey whales van Mexico (waar ze baby’s krijgen) naar Alaska (waar ze zich voeden).

Wat is de beste plek om te gaan whale watchen?

Het ligt eraan welke walvissen je het liefst wil zien. Humpback Whales en Grey Whales zijn zowel te zien vanuit Vancouver als Vancouver Island. Het maakt voor deze walvissen weinig uit of je je tour boekt vanuit bijvoorbeeld Vancouver of Victoria (Vancouver Island). Wel heb je meer kans om grijze walvissen te zien aan de westkust van Vancouver Island, bijvoorbeeld met een tour vanuit Victoria of Tofino.

Wie specifiek op zoek gaat naar orka’s, kan echter het beste naar het noord-oosten van Vancouver Island afreizen. Specifieker gezegd: ga naar Telegraph Cove. Dit is namelijk het gebied waar de groep ‘residential’ orka’s woont, die er het helemaal jaar door te vinden is.

Sommige Whale Watching tour aanbieders in Telegraph Cove geven zelfs een garantie op het zien van de orka´s. Mocht het bijvoorbeeld bij jouw specifieke tour niet lukken om ze te vinden, dan mag je gratis mee op een volgende!

Welke aanbieders zijn er op Vancouver Island?

Er zijn pakweg 10 verschillende aanbieders te vinden voor Whale Watching tours op Vancouver Island en in- en rond de stad Vancouver. Veel aanbieders zitten op meerdere plekken, zoals bijvoorbeeld ‘The Prince Of Whales’ die je zowel in Vancouver Stad, Victoria Stad en Telegraph Cove kunt vinden. Het makkelijkst kunt je de verschillende aanbieders vinden en vergelijken via onderstaande links:

 • Vanuit Vancouver stad: klik hier.
 • Vanuit Victoria stad: klik hier.
 • Vanuit Vancouver island: klik hier.
 • Vanuit Telegraph Cove: klik hier.


Wat is het verschil in prijs/kwaliteit van de aanbieders?

Qua aanbod, prijs en kwaliteit zijn de verschillende bedrijven zeer gewaagd aan elkaar. Het grootste prijsverschil zit doorgaans in het type tour (met een zodiac/rubberboot of een groter schip). Ook de lengte van de tour speelt een grote rol bij het bepalen van de prijs.

De grote boot (helemaal links) en de Zodiac, de open rubberboot van Prince Of Whales in Telegraph Cove
De grote boot (helemaal links) en de Zodiac, de open rubberboot van Prince Of Whales in Telegraph Cove

Verwacht voor een reguliere tour van ongeveer drie uur op een wat grotere boot, ongeveer 100 Canadian dollar per persoon te moeten betalen. Voor tours van ongeveer drie uur op een Zodiac, betaal je doorgaans tussen de 120 en 140 Canadian dollar per persoon. Je kunt ook een privé tour doen zoals de meneer hieronder, die de hele tijd dicht bij onze boot in de buurt bleef. Privé tours zijn te boeken vanaf pakweg 1000 Canadian dollar.

Privé tour in Telegraph Cove
Privé tour in Telegraph Cove

Alle aanbieders die wij online opgezocht en vergeleken hebben, hebben doorgaans goede tot zeer goede reviews (4,5 van 5 sterren of zelfs meer). Alle aanbieders van Whale Watching tours in Canada, dus ook op Vancouver Island, moeten daarnaast voldoen aan bepaalde richtlijnen. Ze moeten gecertificeerd zijn voordat ze deze tours mogen aanbieden.

Zo moet er bijvoorbeeld een bioloog aan boord zijn van het schip en moet er voldoende afstand worden gehouden van de dieren. De tourbedrijven worden hierop regelmatig gecontroleerd. Je kunt daarom met een gerust hart een walvis tour boeken in op Vancouver island of elders in Canada.

Plan hier je vakantie naar Canada

 • Camperverhuur i.c.m. een rondreis boek je bij Travelhome.
 • E-Sims met gratis 1 GB regel je bij Airalo.
 • Vliegtickets voor Canada boek je via Skyscanner.
 • Huurauto’s vergelijken doe je bij Sunnycars en Rentcars.
 • Tours en activiteiten in Canada boek je via GetYourGuide.
 • Campings in Nationale Parken reserveer je op Parks Canada.
 • Hotels en resorts in Canada reserveer je bij Booking.com.
 • Parkeren bij het vliegveld regel je via Parkos.
 • Reisartikelen (koffers, wereldstekkers, etc. bestel je bij Bol.com.

Onze ervaring

Uiteindelijk kwamen we via een andere whale watching tour operator in Campbell River terecht bij een operator in Telegraph Cove. Ik had namelijk duidelijk aangegeven dat we vooral op zoek waren naar orka’s. Men verwees me dus (heel tof!) naar een concurrent / collega touroperator in Telegraph Cove omdat daar de resident orka’s leven. Hier was onze kans dus vele malen groter om ze te zien.

Wel zagen we al snel dat werkelijk álles volgeboekt was de komende dagen. Het zijn enorm populaire tours, daar in Telegraph Cove. Natuurlijk omdat hier de orka’s zitten. We konden daarom ook niet meteen terecht en moesten dus een aantal dagen vooruit plannen. Er was simpelweg geen andere mogelijkheid.

We boekten onze tour hier online en ik raad iedereen het aan om dit zo ver mogelijk vooruit te doen. Op het moment van het schrijven van deze blog, zijn de zodiac tours in Telegraph Cove namelijk de komende twee maanden al voor 100% volgeboekt(!) en kun je alleen nog op korte termijn terecht op de grotere schepen…

Wie ons kent, weet dat we liefst zo min mogelijk vastleggen tijdens het reizen. Maar voor bucketlist ervaringen als deze, zal je soms wat verder vooruit moeten plannen. Boek daarom deze tour zo ver mogelijk van tevoren via één van de links hieronder.

 • Vanuit Vancouver stad: klik hier.
 • Vanuit Victoria stad: klik hier.
 • Vanuit Vancouver island: klik hier.
 • Vanuit Telegraph Cove: klik hier.

Telegraph Cove

Telegraph Cove zelf, stelt overigens weinig voor. Het is een kleine baai met pakweg 20 gebouwen zoals restaurants, hotels, motels en touroperators. Plus nog enkele flinke huizen met uitzicht op het water, zoals hieronder te zien in de mist.

Huizen bij Telegraph Cove
Huizen bij Telegraph Cove

Toch is dit, zoals je al bovenin de blog hebt kunnen gelezen, wel dé plek om Orka’s te spotten. Het loont echt om hier een omweg voor te maken. We reden daarom vanuit Campbell River twee uur naar het noorden, puur en alleen voor deze whale watching tour in Telegraph Cove.

Voordat we het wisten hesen we onszelf in extra warme, waterdichte safety-suits en gingen we het water op. Maar goed dat we deze over onze kleding aandeden trouwens, het was namelijk flink koud op die snelle Zodiac boot, in de mist!

Pak aan voor het whale-watchen
Pak aan voor het whale-watchen

Mist

We vaarden de baai uit en zagen overal om ons heen dikke mistbanken. Deze mistbanken maakten het extra lastig om walvissen te spotten, maar het had het ook wel iets… Toch lieten de eerste Orka’s zich al snel zien in de mist. We waren nog niet in de boot of we zagen er al één. Wauw!

Een orka in de verte
Een orka in de verte

Het ene moment op de zodiac hadden we wat zon en het andere moment zagen we geen hand voor de ogen! Een bizarre, maar toffe ervaring. De snelle zodiac ging soms met hoge snelheid door de mistbanken heen. Elke keer ging na zo’n mistbank weer een hele nieuwe wereld voor ons open.

Mistbanken en de zodiac
Mistbanken en de zodiac

Bekijk de korte video hieronder om daar een beter beeld van te krijgen!

Enkele minuten later zagen we een andere orka in de verte, met de mist er nog boven hangend, dicht bij de kust. Even twijfelde de kapitein om erheen te varen, maar ondertussen kwamen ook van de andere kant een paar orka’s heel dichtbij! De kapitein schakelde de motor uit en liet ons gewoon drijven op het water. De orka’s kwamen namelijk recht op ons af!

Een water spuitende orka
Een water spuitende orka

Orka’s (killer whales) spotten

Het bizarre is dat we de orka’s, hoe dichtbij ze soms ook waren, soms niet meteen door de mist konden zien. Toch was het overduidelijk dat ze aanwezig waren. Het enorme blaasgeluid als ze even bovenkomen om te ademen, is gemakkelijk te herkennen. PSSSHHH!!!!

Een orka van dichtbij tijdens onze Whale Watching tour on Telegraph Cove
Een orka van dichtbij tijdens onze Whale Watching tour on Telegraph Cove

We lagen nog steeds stil op het water toen een middelgrote Orka ons passeerde. Ik maakte er een video van, waarbij je ook het geluid goed kunt horen. De Orka passeerde ons en het was echt dichtbij! Slechts een meter of 15.

Tip: zet het geluid in de video aan! De kapitein stak namelijk ook nog even zijn microfoon in het water, waardoor je de orka’s hoort communiceren met elkaar.

Nadat de orka ons rustig was gepasseerd, gingen we een paar andere orka’s van dichtbij bekijken aan de andere kant van de baai. De mist maakte even plaats voor dikke wolken, terwijl we genoten van een moeder orka en haar jong.

Tip: Benieuwd waar ik mee fotografeer? Bekijk dan het display hieronder.

De ultieme wereldreis camera
Fujifilm X-T5 Zilver + 16-80mm
5.0

De Fujifilm X-T5 met 16-80 is de ultieme all-round wereldreis camera. Deze camera is door zowel consumentenbond als Tweakers.net meermaals uitgeroepen tot de beste systeemcamera die te koop is. Zelfs op de automatische stand voel je je zowaar ineens een professionele fotograaf!

Pluspunten:
 • De best geteste camera
 • Fantastische foto's
 • 6.2K Video
 • 5 jaar garantie
Bekijk prijzen Onze review
Door onze affiliate links te gebruiken support je ons zonder extra kosten. Dank je wel!

Zeeleeuwen spotten

Nadat we pakweg 10 orka’s van dichtbij hadden bewonderd, was het tijd om op zoek te gaan naar Humpback whales. Dit bleek lastiger dan verwacht, want we kwamen weer in een flinke mistbank terecht. Ondertussen kwamen we nog wel langs een groep zeeleeuwen. Die hadden het overigens erg druk met over elkaar heen vallen en elkaar van de rotsen beuken. Wat een herrie maken ze ook!

Zeeleeuwen op de rots bij Telegraph Cove
Zeeleeuwen op de rots bij Telegraph Cove

Humpback whales spotten

We gingen snel weer door, op zoek naar de Humpback whales. Het duurde even voor we ze vonden. De kapitein moest meerdere hotspots bezoeken om er één te vinden. De mist was zo dik inmiddels, dat we echt geen hand voor ogen zagen. Op de derde hotspot schakelde de kapitein de motor weer uit. Iedereen moest doodstil zijn. We hadden de hoop bijna opgegeven toen we ineens weer iets hoorde… PSSSSSHHH!!!!!

En daar waren ze. Meerdere humpback whales kwamen ons voorbij. De één nog moeilijker te zien dan de andere door de dikke mist, maar dat mocht de pret niet drukken. We zaten er alwéér middenin, een hele groep kwam ons voorbij. Van enthousiasme wisten we gewoon niet meer waar we moesten kijken. PSSSHH Hoorden we links, PSHHHH hoorden we rechts. Onze hoofden en camera’s gingen alle kanten op.

De humpback whale gaat een diepe duik nemen, te zien aan de kromme rug
De humpback whale gaat een diepe duik nemen, te zien aan de kromme rug

Enkele humpback whales kwamen gelukkig zo dichtbij, dat we ze wel nog even goed konden zien. Ik maakte wat foto’s en kon gelukkig ook nog een mooie staart vastleggen, voordat ze weer met zijn allen het diepe indoken.

Daar gaat de humpback whale! Prachtig om die staart zo in de lucht te zien
Daar gaat de humpback whale! Prachtig om die staart zo in de lucht te zien

Ook maakte ik nog een korte video van 2 spelende humpback whales, die regelmatig met hun vinnen boven water kwamen en rolbewegingen maakten in het water. De video is hieronder te zien.Bonus: speelse dolfijnen

Alsof het nog niet genoeg verwennerij was voor de dag, werden we ook nog door een groep dolfijnen getrakteerd op een speelse show! De zodiac ging met een behoorlijke snelheid over het water terwijl de groep dolfijnen ons aan alle kanten voorbij sprong. De kapitein nam direct gas terug, maar de dolfijnen bleven in de buurt. Ze vonden onze boot blijkbaar erg leuk!

dolfijnen langs de zodiac
Dolfijnen naast de zodiac

We wisten alweer van gekkigheid niet waar we moesten kijken. Ze sprongen aan alle kanten voor ons langs, naast ons en onder de boot door. We hoorden ook nu weer het herkenbare dolfijngeluid. Ze waren duidelijk speels en met elkaar in gesprek onder water. Geweldig! Malou maakte er nog een korte video van met haar telefoon, de video is hieronder te zien.

Conclusie

We zijn inmiddels alweer een half jaar op reis en hebben al veel geweldige plekken en prachtige dieren gezien. Zwarte beren in Campbell River en Jasper National Park, bruine beren en elanden in Grand Teton National Park, Elk en Bison in Yellowstone National Park en ga zo maar door.

Maar we misten nog een belangrijk dier; de orka. Het van dichtbij zien van orka’s (in het wild!) stond al jaren op onze bucketlist. We konden er in Canada daarom echt niet omheen. Ze zitten hier en we moesten ze zien.

Wie in Canada is en in het bijzonder op Vancouver Island, kan echt niet om het Whalewatchen heen. Dit is dé plek om Orka’s te spotten. Dit zijn kansen die je niet vaak in je leven krijgt. Pak die met beide handen aan!

Voor ons is het in ieder geval een fantastische ervaring gebleken. Een ervaring die niemand ons meer afneemt. Een ervaring die meer waard is dan geld en bezittingen. Als je ons vraagt of Whale Watching en het spotten van de orka’s de 120 Canadian dollar per persoon waard is geweest, zeggen we volmondig: JA!


Ons advies voor camperhuur in Canada
Camperreizen door Canada van Travelhome

Denk je erover om onze voetstappen te volgen en een camper(van) te huren met vrienden, je partner of met je hele gezin? Vraag dan gratis en vrijblijvend een offerte aan bij Travelhome van ANWB. Ze hebben zowel campervans als volwaardige familiecampers in het aanbod.

Pluspunten:
 • Groots aanbod, lage prijzen
 • Zelfstandig of Maatwerk
 • Deskundig advies van specialisten
 • Volledige offerte zonder verborgen kosten
Vraag gratis offerte aan
Door onze affiliate links te gebruiken support je ons zonder extra kosten. Dank je wel!

Plan hier je vakantie naar Canada

 • Camperverhuur i.c.m. een rondreis boek je bij Travelhome.
 • E-Sims met gratis 1 GB regel je bij Airalo.
 • Vliegtickets voor Canada boek je via Skyscanner.
 • Huurauto’s vergelijken doe je bij Sunnycars en Rentcars.
 • Tours en activiteiten in Canada boek je via GetYourGuide.
 • Campings in Nationale Parken reserveer je op Parks Canada.
 • Hotels en resorts in Canada reserveer je bij Booking.com.
 • Parkeren bij het vliegveld regel je via Parkos.
 • Reisartikelen (koffers, wereldstekkers, etc. bestel je bij Bol.com.
Avatar foto

Chris Thomassen

Eigenaar van Wereldreizigers.nl | Ontdek de wereld!
- Full-time bloggende wereldreiziger.
- Schrijft over reizen, fotografie, duurzaamheid en gadgets.
- Ontdekt graag extreme en onbekende plekken.

Deze pagina kan gesponsorde en/of affiliate links bevatten. Door onze affiliate links te gebruiken support je ons zonder extra kosten. Dank je wel!

Elke maand leuke reistips en extra voordelen ontvangen? En wist je dat we maandelijks een wereldkaart weggeven onder onze abonnees? Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is hieronder je e-mailadres achter laten, je maakt dan elke maand opnieuw kans!

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »
7 Shares
7 Shares
Copy link