Wereldreizigers.nl

Zweden

Home » Europa » Zweden

Zweden is het grootste Scandinavische land in Noord-Europa en ligt tussen Noorwegen en Finland in. Zweden is in vergelijking met Noorwegen een stuk vlakker, met glooiende landschappen met veel bossen en meren in plaats van dramatische fjorden. Het land bestaat uit bijna 100.000 (!) meren en naaldbossen. De grootste meren zijn het Vättermeer en Vänermeer. Een groot deel van Zweden bestaat nog steeds uit ongerept natuurschoon. In het noordelijkste puntje van het land zijn de middernachtzon en het noorderlicht waarneembaar. Deze unieke natuurverschijnselen zijn al reden genoeg voor een reisje naar dit uitgestrekte land. Zweden ontbreekt eigenlijk nooit bij een rondreis door Scandinavië.

Stockholm

In Stockholm kan je relaxed shoppen in leuke straatjes met boutiques en antiekwinkeltjes. In het centrum vind je de Oude Stad waar kerken van honderden jaren oud je verwelkomen. Andere interessante steden zijn Malmö en Göteborg. In Malmö kan je voortreffelijk eten in de vele restaurants en bij mooi weer kan je zelfs lekker op het strand liggen.

Het ruige Zweden

Maar vooral de natuur in Zweden doet je steil achterover slaan. Eindeloze heuvels met kastelen en ruïnes, bossen, bergen en het winterse Lapland. De vele eilandjes langs de kust zijn ideaal voor watersporters om te kajakken of te zeilen. Zoek je liever de ruige natuur op, dan zijn de natuurgebieden Värmland, Dalarna en Smaland precies wat je wilt. Noord-Zweden is vooral bergachtig. Je kan hier vrijwel heel het jaar door bergbeklimmen, abseilen, raften en hiken. Zweden is duidelijk meer dan alleen IKEA en ABBA!

Norrland

Deel Zweden in tweeën en het gebied ten noorden van die denkbeeldige grens is Norrland, het land van het Noorden. Het is een bijzonder dunbevolkt gebied; het merendeel van de mensen woont in de steden aan de kust. De populatie van Norrland bestaat met name tijdens de zomer vooral uit miljoen muggen die het lijken te hebben voorzien op verse toeristen.

Met het onwelriekende myggolja kom je echter een heel eind – vraag de plaatselijke middenstand om een succesrecept. Norrland is vooral het domein van naaldwouden, toendra’s, rotsen, sneeuwvelden en gletsjerdalen en wordt vaak aangeprezen als een van de laatste wildernissen van Europa. Toeristen komen hier maar weinig, of het moet op doorreis naar de Noordkaap zijn.

Noordkaap

Trektochten te voet of per fiets vergen veel van de natuurliefhebbers die zich hier wagen maar met name in de nationale parken verschijnen steeds meer bescheiden voorzieningen voor toeristen. Geen sterrenhotels of geasfalteerde wegen, maar goed gemarkeerde paden, windshelters en eenvoudige hutten. Het moet tenslotte wel in harmonie met de natuur blijven. Met een beetje geluk kom je onderweg in Norrland fauna tegen die je in het dichtbevolkte West-Europa alleen nog maar in dierentuinen ziet.

Wolven, lynxen, veelvraten en honderden vogelsoorten: ze wonen hier allemaal en niet voor niets is dit dus een favoriete werkplek voor biologen en vogelaars. Tijd om Norrland te ontdekken heb je in de zomer trouwens genoeg: twee maanden lang gaat ten noorden van de Poolcirkel de zon niet onder. Voor wie het in de winter waagt te overnachten op rendierenvellen in de ijsbedden van het beroemde ijshotel in Jukkasjärvi kan door het slaapkamerraam misschien genieten van het noorderlicht, de aurora borealis.

Elke maand leuke reistips en extra voordelen ontvangen? En wist je dat we maandelijks een wereldkaart weggeven onder onze abonnees? Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is hieronder je e-mailadres achter laten, je maakt dan elke maand opnieuw kans!

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »