Wereldreizigers.nl
Home » Noord-Amerika » Verenigde Staten » Tips voor Grand Teton National Park en Jackson Hole

Tips voor Grand Teton National Park en Jackson Hole

Grand Teton betekent grote tepels. Met deze informatie wil ik dolgraag deze blog beginnen! Nee, dat is geen fabeltje, hierover meer bij het stukje over het park… Grand Teton National Park en Jackson Hole zijn samen één groot beschermd natuurgebied. Jackson Hole is het platte gedeelte (de vallei) en de Tetons zijn de torenhoge bergen die er ineens vanuit het niets uitsteken.

Dat er prachtige meren liggen en dat er veel wildlife te zien is (inclusief beren!), maakt de aantrekkingskracht van dit prachtige park compleet. Het is daarom voor ons een logische tussenstop onderweg naar Yellowstone vanuit Salt Lake City.

In dit artikel zal ik jullie meer vertellen over deze prachtige regio en natuurlijk wat we er gedaan en gezien hebben.


De ultieme rondreis door Noord-Amerika

Dit artikel is onderdeel van een grote rondreis van één jaar door de Verenigde Staten en Canada, met een Nederlandse 4×4 camper die we zelf hebben verscheept… Het is een bucketlist-waardige en een once-in-a-lifetime ervaring geweest om nooit meer te vergeten.

De ultieme roadtrip route door Amerika en Canada | Wereldreizigers.nl
De ultieme roadtrip route door Amerika en Canada | Wereldreizigers.nl

We schreven bijna 100 artikelen over deze ultieme rondreis. Bezoek onze Noord-Amerika pagina voor meer info.Ons advies voor camperhuur in Amerika
Camperreizen door Amerika (USA) van Travelhome

Denk je erover om onze voetstappen te volgen en een camper(van) te huren met vrienden, je partner of met je hele gezin? Vraag dan gratis en vrijblijvend een offerte aan bij Travelhome van ANWB. Ze hebben zowel campervans als volwaardige familiecampers in het aanbod.

Pluspunten:
 • Groots aanbod, lage prijzen
 • Zelfstandig of Maatwerk
 • Deskundig advies van specialisten
 • Volledige offerte zonder verborgen kosten
Vraag gratis offerte aan
Door onze affiliate links te gebruiken support je ons zonder extra kosten. Dank je wel!

Over Grand Teton National Park

Grand Teton National Park is een nationaal park in de staat Wyoming in de Verenigde Staten, ten zuiden van Yellowstone. Het park is genoemd naar de Grand Teton, één van de bergen van het Teton gebergte. De berg is 4197 meter hoog en het is tevens de hoogste berg van het park.

Het Teton gebergte stijgt uit over een landschap dat rijk is aan buitengewone wilde dieren en ongerepte meren. Het staat als een monument voor de mensen die hebben gevochten om het te beschermen. Dit zijn bergen van de verbeelding. Bergen die hebben geleid tot de oprichting van Grand Teton National Park.

De naam

Het Teton gebergte heeft zijn naam gekregen van een Franse pelsjager, die ze tétons noemde, Frans voor tepel. Het park heeft een oppervlakte van 1255 km² en is sinds 26 februari 1929 een nationaal park. Er zijn bijna 320 km aan wandelpaden in het park en de kans dat je hier een beer spot is groot.

De geologie

Het Teton gebergte torent hoog boven de vallei van Jackson Hole uit en biedt vanaf beide kanten een dramatisch uitzicht. Het trekt jaarlijks miljoenen bezoekers naar het park. Gedurende miljarden jaren hebben natuurlijke krachten, waaronder het verschuiven van tektonische platen, aardbevingen, gletsjers en erosie, dit prachtige landschap gevormd. Dit dit is nog steeds gaande.

De Tetons bevatten enkele van de oudste rotsen in Noord-Amerika. Deze rotsen werden gevormd toen zeebodem en vulkanisch puin tot 18 mijl (29 kilometer) diep werden begraven toen twee tektonische platen met elkaar in botsing kwamen – vergelijkbaar met de botsing van India en Azië die tegenwoordig de Himalaya vormen.

De aardbevingen

Tegenwoordig trekken de platen weer uit elkaar. Gek genoeg zijn de Tetons zijn één van de jongste bergketens in Noord-Amerika. Ze zijn namelijk minder dan 10 miljoen jaar oud, wat op geologische schaal erg jong is.

Afbeelding: NPS.gov
Afbeelding: NPS.gov

Dit komt omdat de tektonische plaat die onder Jackson Hole ligt, wegzakt en onder de plaat van de Tetons schuift, wat op haar beurt de Tetons verder omhoog duwt (zie afbeelding). Dit gaat soms gepaard met hevige aardbevingen van 7,5 op de schaal van richter. Met grof geweld groeit het gebergte dan plotseling weer enkele centimeters.

Wat te doen in Grand Teton National Park

Nu je weet hoe het park is ontstaan en waarom het zo bijzonder is, is het natuurlijk tijd om het park zelf te gaan ontdekken. Je kunt dat op verschillende manieren doen en de meest populaire (Amerikaanse) manier is natuurlijk zelf per auto of camper rondrijden.

Info film in het Visitor Center

Iets wat we eigenlijk altijd doen wanneer we een Nationaal park in Amerika bezoeken, is de informatie film bekijken. Vaak hebben ze bij het bezoekerscentrum een kleine bioscoop waar elk kwartier of half uur een film speelt over het park. Deze films zijn soms vrij gedateerd, maar ook hebben we prachtige HD beelden voorgeschoteld gekregen. Het is altijd even afwachten wat je krijgt.

De films zijn ongeacht de leeftijd zeer informatief. Je komt in een korte tijd veel te weten over het park, de natuur en wat er allemaal te zien en te doen is. Het helpt je keuzes te maken, wat je wel of niet wil zien en doen.

Het uitzicht vanuit het Theater in het Grand Teton Visitors Center
Het uitzicht vanuit het Grand Teton Visitors Center

In Grand Teton National Park eindigt de film trouwens op een spectaculaire manier. Ineens trekt het doek op en kijk je vanuit het de zaal recht op de machtige bergformatie. Dat hebben ze tof gedaan.

Rondrijden over Teton Park Road

Je kunt in het park een rondje rijden over Teton Park Road. Je rijdt dan langs de bekende bezienswaardigheden, waaronder Jenny Lake. Het is de gemakkelijkste manier om veel te zien in een korte tijd.

Jenny Lake | Grand Teton National Park
Jenny Lake | Grand Teton National Park

Onderweg kom je namelijk talloze uitzichtpunten tegen, de één nog mooier dan de andere. Let wel op dat de populaire plekken, waaronder Jenny Lake, erg druk kunnen zijn. Wij waren er meermaals vroeg in de ochtend, toen konden we nog gemakkelijk parkeren. Toen we terugkwamen was het hele parkeerterrein vol en stonden de auto’s ver weg langs de straat geparkeerd. Dit kun je dus voor zijn door vroeg te gaan.

De Grand Teton's vanaf een parkeerplaats bij één van de vele uitzichtpunten
De Grand Teton’s vanaf een parkeerplaats bij één van de vele uitzichtpunten

Vroeg in de ochtend (vóór 08:30u) heb je het park, de bezienswaardigheden en uitzichtpunten vaak helemaal voor jezelf. In de foto hierboven staan we om 06:30u in de ochtend op een uitzichtpunt langs de weg, terwijl de opkomende zon nog net een zonnestraal tussen de aarde en wolken heen weet te sturen. Een apart gezicht.

Snake River

De Snake River kronkelt dwars door het park heen. Verschillende uitzichtpunten kijken uit over de rivier met de imposante bergrug op de achtergrond.

Snake River | Grand Teton National Park
Snake River | Grand Teton National Park

Noord- en Zuidwaarts

We reden de eerste dag van Zuid- naar Noord en de andere dag van Noord naar Zuid. Dit gaf een compleet ander beeld van de bergen, dus als je de mogelijkheid hebt, doen! Ook is door de bewolking en het lichtval elke plek weer heel anders en bijzonder om te zien.

De wereldreizigers.nl 4x4 camper bij Grand Teton
De wereldreizigers.nl 4×4 camper bij Grand Teton

Kajakken / Kanoën

Voor 25 dollar per uur kun je een Kajak of Kano huren. Malou en ik vonden het leuk om Jenny Lake en de imposante bergen even vanuit een ander perspectief te zien. Let wel goed op de wind, want met een stevige tegenwind kan het terug paddelen lastiger zijn dan je denkt.

Kajakken / Kanoën in Grand Teton National Park
Kajakken / Kanoën in Grand Teton National Park
Malou is aan het Kajakken / Kanoën in Grand Teton National Park
Malou aan het kanoën in Grand Teton National Park

Wie vóór 09:00u het water op gaat, heeft doorgaans een spiegelglad meer met weinig andere mensen. Ervaar de rust en de natuur op het water.

Wandelen bij Jenny Lake

Het meest populaire plekje in het park is natuurlijk Jenny Lake. Je kunt hier met een bootje het meer oversteken (enkeltje = 12 dollar p.p.) om aan de andere kant te gaan wandelen naar de watervallen. Je kunt er dan voor kiezen om het bootje weer terug te nemen (retour = 20 dollar p.p.), maar je kunt ook terug wandelen. Deze wandeling terug duurt ongeveer één uur.

Malou bij Jenny Lake | Grand Teton National Park
Malou bij Jenny Lake | Grand Teton National Park

Opmerking: wie slim is, gaat vroeg in de ochtend de wandeling maken om het meer heen (+- 1 uur) en gaat vervolgens naar de watervallen en het uitzichtpunt. Dan ben je de drukte voor. De bootjes starten namelijk pas om 08:00uur.

Veel bloemen tijdens het wandelen om Jenny Lake
Veel bloemen tijdens het wandelen om Jenny Lake

Terwijl je de wandeling maakt krijg je steeds een prachtig uitzicht op het meer, de bergtoppen of de vele bloemenvelden. Afhankelijk van welk seizoen je hier bent natuurlijk.

Hidden Falls (watervallen)

Eenmaal aangekomen aan de ‘overkant’, of dat nu per bootje of per voet is, zal je merken dat er rivieren naar beneden stromen, die je af en toe moet oversteken. Je bent nu dus dicht bij de watervallen die uitmonden in rivieren, die op hun beurt weer naar Jenny Lake stromen.

Wandelen bij Jenny Lake, vaak moet je rivieren oversteken via kleine bruggetjes
Wandelen bij Jenny Lake, vaak moet je rivieren oversteken via kleine bruggetjes

Het is nog maar een klein stukje wandelen, pakweg 20 minuten, tot Hidden Falls. De watervallen lijken in het beginsel inderdaad een beetje ‘hidden’ (verborgen), maar wie de trail blijft volgen komt op een gegeven moment echt dichtbij, waar je de grote waterval heel goed kunt zien. Vanzelfsprekend gingen Malou en ik hier natuurlijk ook even samen op de foto.

Malou en Chris van Wereldreizigers.nl op de foto bij Hidden Falls, Jenny Lake | Grand Teton National Park
Malou en Chris van Wereldreizigers.nl op de foto bij Hidden Falls, Jenny Lake | Grand Teton National Park

Inspiration point (uitzichtpunt)

Wanneer je bij de watervallen bent geweest, dan kun je er ook nog voor kiezen om de wandeling omhoog te maken. Het is niet extreem, in ongeveer 25 á 30 minuten ben je er. Wel is het behoorlijk omhoog, dus als je slecht ter been bent kan het best zwaar zijn.

Malou bij het uitzichtpunt Inspiration Point, kijkend op Jenny Lake
Malou bij het uitzichtpunt Inspiration Point, kijkend op Jenny Lake

Eenmaal boven heb je een prachtig uitzicht op Jenny Lake en de opmerkelijk platte vallei erachter (Jackson Hole). Ga hier even rustig zitten, eet een boterham, drink je flesje water en laat je inspireren!

Wildlife in Grand Teton National Park

Elk (Wapity)

Ander groot wild wat je hier veel tegen komt, zijn Elk (Wapity). Het is de grootste hertensoort ter wereld! De mannetjes kunnen maarliefst 475 kilo wegen en het gewei is veel groter en steviger dan bij andere hertensoorten. Dit grote mannetje was ongestoord het gras in de berm aan het eten vlakbij één van de campings.

Elk | Grand Teton National Park

Bizons

Aan de Oostkant van het park, in de vallei, daar kom je veel bizons tegen. Wij waren er eind juni, toen er ook veel kleine kalfjes te bewonderen waren. Je kunt langs de weg even stoppen om te genieten van deze prachtige dieren.

Bizons | | Grand Teton National Park

Ze zien er overigens liever uit dan ze daadwerkelijk zijn. Bijna wekelijks gebeuren hier en in Yellowstone ongelukken met mensen die te dichtbij komen voor een foto of selfie. Ze worden letterlijk dood gebeukt of gespiest door deze dieren. Vooral de mannetjes met hun hoorns kunnen erg gevaarlijk zijn.

Mooses (Elanden)

Elanden kunnen echt gigantisch worden. Hun rug kan tot wel twee meter hoog zijn. Je ziet ze niet heel vaak in Grand Teton National Park, maar ze zitten er zeker. In de vroege uren en net voor zonsondergang zijn ze vaak te vinden in- en rond het water.

Een Moose (Eland) in het water bij Grand Teton National Park
Een Moose (Eland) in het water | Grand Teton National Park

Fun fact: Elanden zijn de enige hertensoorten die onder water kunnen eten. Elanden kunnen 6 meter diep duiken en een minuut lang hun adem inhouden om waterplanten te eten. Het zijn echt ongelooflijke dieren!

Chipmunks

Ik weet niet wat het is, maar ik vind deze beestjes altijd zo ontzettend schattig. Ze hebben eigenlijk heel veel weg van ratten en muizen, maar ze zien er veel liever uit. Ook hier in Grand Teton zijn ze niet bang voor mensen. Helaas is dit het resultaat van toeristen die ze nootjes en ander eten voeren.

Chipmunk in Grand Teton National Park
Chipmunk in Grand Teton National Park

De chipmunks zoeken vaak een tak of steen van waar je ze gewoon recht in de ogen aankijken. Hey, look at me! Give me food human! Dat is dan wat ik dan denk dat er door hun kleine hoofdjes heengaat. Vanzelfsprekend geef ik niets. Wild leven, moet wild blijven. Bovendien is het verboden om de dieren te voeren, klein én groot…

Beren en Bear Spray

Je bent in Grand Teton National park echt in Bear Country. Dat wil zeggen dat beren hier wonen en vaak worden gezien. Ze leven hier en jij bent er te gast. Realiseer je dat goed! Doe jezelf een plezier en lees de waarschuwingen. Bereid jezelf voor en weet wat je moet doen als je een beer tegenkomt.

Bear Attack / Bear Spray informatie aan het begin van de trail in Grand Teton
Bear Attack / Bear Spray informatie aan het begin van de trail in Grand Teton

Ze verkopen hier overal Bear Spray. Het is een soort mega-pepperspray die een enorme wolk aan traangas / pepperspray kan creëren. Je kunt deze gebruiken als een beer je stalkt of aanvalt, zodat je jezelf in veiligheid kunt brengen. En als je denkt dat die kans vrij klein is, think again. Dagelijks worden hier beren gezien. Ook wij zagen beren en die liepen gewoon over het wandelpad waar veel mensen waren!

Zwarte beer (ook al is hij bruin...) loopt over het wandelpad in Grand Teton
Zwarte beer (ook al is hij bruin…) loopt plotseling over het wandelpad in Grand Teton. De kinderen stonden even stijf van angst
Toen de zwarte beer door bleek te lopen kwamen de mobieltjes tevoorschijn
Toen de zwarte beer door bleek te lopen kwamen de mobieltjes tevoorschijn

Het gezin hierboven werd echt verrast door deze overstekende beer. Ik hield hem al een tijdje in de gaten, maar plotseling kwam hij de struiken uit en stak hij over, op pakweg 15 meter van het gezin. Aangeraden wordt om minimaal 100 meter afstand te houden van beren, maar dat lukte hier duidelijk niet. Ik sta op ongeveer 50 meter van de beer af met mijn camera volledig ingezoomd naar de beer.

Zwarte beer in Grand Teton National Park
Zwarte beer in Grand Teton National Park

De beer had gelukkig totaal geen aandacht voor ons, de mensen. Hij was druk op zoek naar voedsel, vaak hevig snuffelend en gravend in de grond. Zijn traject was daardoor wel echt onvoorspelbaar. Soms draaide hij ineens weer om en liep een andere kant op. Ik snap daarom heel goed dat mensen vaak verrast worden hier op de paden. De beren zijn echt onvoorspelbaar.

Zwarte beer in Grand Teton National Park
Zwarte beer in Grand Teton National Park

Opmerking: Loop nooit op een beer af. Blijf gewoon rustig staan en wacht tot hij weer in het bos verdwijnt. Pas als hij jouw kant op komt, dien je rustig achteruit te lopen. Wegrennen wordt absoluut afgeraden, omdat beren dat als provocerend kunnen ervaren en dan juist het gevecht met je willen aangaan. Rustig blijven dus!

Deer / herten

Ook de ‘gewone’ herten zijn hier in overvloed te zien. We zagen in de struiken op slechts 5 meter van ons af dit schattige moederhert met een heel jong hertje. Zodra mama een paar meter verplaatste, huppelde het jonkie er direct achteraan. Heel leuk om te zien!

Over Jackson Hole

Jackson is een plaats in de Amerikaanse staat Wyoming en valt bestuurlijk gezien onder Teton County. De plaats wordt vrijwel altijd ‘Jackson Hole’ genoemd, naar de gelijknamige vallei en luchthaven.

Playhouse in Jackson Hole
Playhouse in Jackson Hole

Jackson Hole is het centrum van alles wat met Grand Teton National Park te maken heeft. Er zijn hier enkele grote supermarken en veel hostels, hotels, lodges en campings. Zowel in de zomer als winter bruist het hier van het toerisme. Het is dan ook echt een toeristische plaats met veel winkeltjes, souvenirs, bars en restaurants.

Central Park

Het is een klein stadje met in het midden een gemakkelijk te vinden parkje. Het is niet een heel bijzonder park maar de ingangen zijn dat wel. Zie je de bogen die aan de 4 ingangen staan? Die zijn allen gemaakt van geweien! Een bizar gezicht.

De bogen bij Central Park in Jackson Hole
De bogen bij Central Park in Jackson Hole

Het ‘vlechten’ van deze bogen is handmatig gedaan door een lokale kunstenaar. Het lijkt een fragiele constructie maar volgens zeggen heeft het de zwaarste stormen zonder problemen overleefd.

De bogen bij Central Park in Jackson Hole
De bogen bij Central Park in Jackson Hole

In het midden van het park staat een standbeeld met informatie over de geschiedenis van de regio. Er is hier veel gevochten in het verleden en de namen van de gesneuvelde soldaten staan op het monument gegraveerd.

Monument Jackson Hole
Monument Jackson Hole

4th of July

Wij waren in Jackson Hole tijdens 4th of July, dat wil zeggen parades en vuurwerk! We gingen naar het stadje om een stukje van de parade mee te krijgen, een feestelijke gebeurtenis met veel, héél veel Amerikaanse vlaggen. Lekker patriottisch!

4th of July in Jackson Hole
4th of July in Jackson Hole

Scouting clubs, families, lokale politici, brandweerlieden, klassieke-auto-liefhebbers, iedereen lijkt mee te willen doen aan de parade. Het was een feestje met een hoop toeters, vlaggen en kabaal.

4th of July in Jackson Hole
4th of July in Jackson Hole
4th of July in Jackson Hole
4th of July in Jackson Hole

Conclusie

Na de enorm bekende Grand Canyon, Yosemite, Rocky Mountains en Yellowstone National Parks is Grand Teton misschien wel het mooiste park wat je kunt toevoegen aan die lijst. De geologie hier is onwerkelijk. Wij Europeanen zijn wel bekend met de hoge bergen in Frankrijk, Oostenrijk en Zwitserland, maar er is geen plek op ons continent waar het plateau zo vlak is en de bergen er ineens zo extreem recht bovenuit steken.

Dat je hier zo veel prachtige dieren kunt en zal spotten, waaronder Mooses (Elanden) en beren (er zitten hier zowel Zwarte beren als Grizzly beren), maakt de aantrekkingskracht van het park compleet. Wie naar het populaire Yellowstone National Park gaat kan Grand Teton National Park daarom eigenlijk niet overslaan. De parken liggen namelijk letterlijk tegen elkaar aan. Het is een mooie toevoeging op een al fantastische reis door dit bijzondere land..


Ons advies voor camperhuur in Amerika
Camperreizen door Amerika (USA) van Travelhome

Denk je erover om onze voetstappen te volgen en een camper(van) te huren met vrienden, je partner of met je hele gezin? Vraag dan gratis en vrijblijvend een offerte aan bij Travelhome van ANWB. Ze hebben zowel campervans als volwaardige familiecampers in het aanbod.

Pluspunten:
 • Groots aanbod, lage prijzen
 • Zelfstandig of Maatwerk
 • Deskundig advies van specialisten
 • Volledige offerte zonder verborgen kosten
Vraag gratis offerte aan
Door onze affiliate links te gebruiken support je ons zonder extra kosten. Dank je wel!


Plan hier je vakantie naar Amerika

 • Camperverhuur i.c.m. een rondreis boek je bij Travelhome.
 • E-Sims met gratis 1 GB regel je bij Airalo.
 • Vliegtickets voor Amerika boek je bij TUI en KLM.
 • Huurauto’s vergelijken doe je bij Sunnycars en Rentcars.
 • Tours en activiteiten in Amerika boek je via GetYourGuide.
 • Campings in Nationale Parken reserveer je op recreation.gov.
 • Hotels en resorts in Amerika reserveer je met korting bij Booking.com.
 • Parkeren bij het vliegveld regel je via Parkos
 • Reisartikelen (koffers, tassen, wereldstekkers, etc. bestel je bij Bol.com.

Avatar foto

Chris Thomassen

Eigenaar van Wereldreizigers.nl | Ontdek de wereld!
- Full-time bloggende wereldreiziger.
- Schrijft over reizen, fotografie, duurzaamheid en gadgets.
- Ontdekt graag extreme en onbekende plekken.

Deze pagina kan gesponsorde en/of affiliate links bevatten. Door onze affiliate links te gebruiken support je ons zonder extra kosten. Dank je wel!

Elke maand leuke reistips en extra voordelen ontvangen? En wist je dat we maandelijks een wereldkaart weggeven onder onze abonnees? Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is hieronder je e-mailadres achter laten, je maakt dan elke maand opnieuw kans!

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »
3 Shares
3 Shares
Copy link