Wereldreizigers.nl
SLS Space Launch System
Home » Noord-Amerika » Verenigde Staten » Kennedy Space Center + raketlancering | Onze ervaring & tips

Kennedy Space Center + raketlancering | Onze ervaring & tips

Tijdens onze reis van een jaar door Amerika en Canada verbleven we ongeveer vier weken in Florida. De reden dat we zoveel tijd in Florida wilde spenderen heeft mede te maken met het feit dat je hier raketlanceringen naar de ruimte kunt zien. Malou en ik hebben inmiddels twee SpaceX lanceringen bij het Kennedy Space Center bijgewoond waarbij ik (Chris) een lang gekoesterde bucketlist-droom, eindelijk heb kunnen afvinken. Of je nu space-gek en geïnteresseerd bent in technologie en ruimtevaart of niet: een raketlancering zien, horen en voelen is een ervaring die je nooit meer zal vergeten.

In deze reisgids voor het Kennedy Space Center zal ik jullie daarom meenemen in onze ervaring en laten zien hoe een dag op dit gigantische complex eruit ziet én wat er allemaal te doen is. Ik deel mijn ervaringen zoals je kunt verwachten bij een reisverslag, maar ik heb ook nuttige informatie toegevoegd die je doorgaans in een reisgids terugziet.

Heel veel lees en kijkplezier!


De ultieme rondreis door Noord-Amerika

Dit artikel is onderdeel van een grote rondreis van één jaar door de Verenigde Staten en Canada, met een Nederlandse 4×4 camper die we zelf hebben verscheept… Het is een bucketlist-waardige en een once-in-a-lifetime ervaring geweest om nooit meer te vergeten.

De ultieme roadtrip route door Amerika en Canada | Wereldreizigers.nl
De ultieme roadtrip route door Amerika en Canada | Wereldreizigers.nl

We schreven bijna 100 artikelen over deze ultieme rondreis. Bezoek onze Noord-Amerika pagina voor meer info.Ons advies voor camperhuur in Amerika
Camperreizen door Amerika (USA) van Travelhome

Denk je erover om onze voetstappen te volgen en een camper(van) te huren met vrienden, je partner of met je hele gezin? Vraag dan gratis en vrijblijvend een offerte aan bij Travelhome van ANWB. Ze hebben zowel campervans als volwaardige familiecampers in het aanbod.

Pluspunten:
 • Groots aanbod, lage prijzen
 • Zelfstandig of Maatwerk
 • Deskundig advies van specialisten
 • Volledige offerte zonder verborgen kosten
Vraag gratis offerte aan
Door onze affiliate links te gebruiken support je ons zonder extra kosten. Dank je wel!

Over het Kennedy Space Center

Het John F. Kennedy Space Center (vaak afgekort tot KSC) is de lanceerbasis en een ruimtevaart complex van NASA bij Cape Canaveral in Florida. Vanaf deze lanceerbasis werden in het verleden de Apollo-vluchten voorbereid. Ook werden hier de spaceshuttles gelanceerd.

Lees ook: Wereldwijs | De geschiedenis van de ruimtevaart in 7 must see plekken

De ingang | Kennedy Space Center
De ingang | Kennedy Space Center

Het complex is ongeveer 55 bij 10 kilometer groot. Daarmee heeft het complex een oppervlakte van maar liefst 56.600 hectare. Ter vergelijking: dit is ongeveer de oppervlakte van de Nederlandse provincie Flevoland!

Overzicht van het park (kaart)

Wanneer je het park binnenkomt krijg je twee kaarten mee van het park. De eerste kaart is een gedetailleerde kaart waarop je precies kunt zien welke attracties er zijn en waar je ze kunt vinden. Klik op de afbeelding hieronder om deze te vergroten.

Kennedy Space Center Map
Klik op de afbeelding om deze uit te vergroten

Op de achterkant van de kaart vind je een overzicht van het hele complex, waarop je ook de busroute van de dag kunt zien. De wit-rode stippellijn is de route die gereden wordt. Klik op de afbeelding hieronder om de kaart te vergroten.

Kennedy Space Center Bus Route Map
Klik op de afbeelding om deze uit te vergroten

Let op: busroutes veranderen dagelijks! Hoe de bus rijdt en welke tijden worden gehanteerd is volledig afhankelijk van de werkzaamheden, tests en lanceringen die gepland staan.

Wat te doen bij het Kennedy Space Center

Het eerste wat je natuurlijk doet is een cheesy foto maken bij de beroemde NASA wereldbol! De bol staat vóór de ingang, nog voordat je het terrein op gaat. Malou en ik poseren en sturen de foto meteen even door naar familie in Nederland.

Malou en Chris voor de beroemde NASA wereldbol | Kennedy Space Center
Malou en Chris voor de beroemde NASA wereldbol | Kennedy Space Center

1. Rocket Garden

Het eerste wat je ziet zodra je door de toegangspoortjes van het Kennedy Space Center loopt, is de rocket garden. Ofwel, de rakettuin. Hier staan allerlei originele én replica’s van oude en nieuwe raketten opgesteld.

OPMERKING: Een replica klinkt als minder bijzonder, maar dat is het niet! Als NASA een raket bouwde, ging dat altijd in tweevoud. De ´replica´ is daarmee exact zoals het origineel. Het enige verschil is dat de replica nooit gelanceerd is. De raketten die wel gelanceerd zijn, zijn deels achtergebleven in de ruimte (de vracht) en deels in de ocean (de booster).

Rocket Garden | Kennedy Space Center
Rocket Garden | Kennedy Space Center

Bij elke raket staat een bord met informatie over de raket, het bouwjaar en de missies die het volbracht heeft. Het is een soort mini-tour door de ruimtevaart historie die je zelf en in je eigen tempo kunt doen.

2. Atlantis (Space Shuttle)

Eén van de gaafste ervaringen en dingen om te zien op het Kennedy Space Center is de Atlantis Space Shuttle. De Atlantis is één van de zes Space Shuttles die ooit gebouwd zijn.

De voorkant van Atlantis Center | Kennedy Space Center
De voorkant van Atlantis Center | Kennedy Space Center

Wat belangrijk is om te weten is dat twee van de zes Space Shuttles die ooit zijn gebouwd, het niet hebben overleefd. De ‘Challenger’ explodeerde in 1986 kort na de lancering en de ‘Columbia’ verbrandde in 2003 in de Atmosfeer toen de astronauten vanuit de ruimte terugkeerde naar de aarde. In totaal lieten 14 astronauten het leven bij Space Shuttle missies.

Dit zijn de namen en locaties (indien van toepassing), van de zes Space Shuttles die door NASA zijn gebouwd:

 1. Enterprise (Te zien in New York)
 2. Challenger (Geëxplodeerd na lancering in 1986 – Alle 7 astronauten lieten het leven)
 3. Columbia (Verbrand in de atmosfeer bij terugkomst in 2003 – Alle 7 astronauten lieten het leven)
 4. Discovery (Te zien in Virginia)
 5. Atlantis (Hier te zien in het Kennedy Space Center, Florida)
 6. Endeavour (Te zien in Los Angeles)

De Atlantis Space Shuttle heeft meerdere succesvolle missies voltooid, onder andere naar het ISS (International Space Station). Voor de ingang staat de oude brandstoftank met de twee gigantische raketboosters waaraan de Space Shuttle destijds bij een lancering werd bevestigd.

De brandstoftank en rocketboosters van de Atlantis Space Shuttle
De brandstoftank en rocketboosters van de Atlantis Space Shuttle

Missies

Wellicht de belangrijkste missie van Atlantis was het naar de ruimte brengen van de Hubble ruimtetelescoop en enkele jaren later de reparaties daaraan. Ook vloog de Atlantis in 2011 de allerlaatste Space Shuttle missie waarbij veel emoties naar boven kwamen bij de Amerikanen.

Verslag Atlantis Center

SPOILER ALERT: In het volgende stuk tekst over Atlantis zal ik vertellen wat je hier precies te zien krijgt en hoe ze dat presenteren. Het bevat spoilers die mogelijk je eigen ervaring minder leuk maken. Mocht je dus net zoals wij hier compleet verrast willen worden, sla dit stuk tekst dan over en lees verder bij IMAX 3D shows (<– klik de link om direct daarheen te gaan).

Zodra je het complex binnen stapt, moet je eerst in de rij gaan staan. Er staat namelijk een timer die aftelt tot de volgende show. Je wordt vervolgens in groepen van pakweg 100 personen per keer naar de Atlantis gebracht. Ondertussen kun je de prachtige muurschilderingen bewonderen, zoals deze hieronder.

De Atlantis Space Shuttle
De Atlantis Space Shuttle

Wanneer je naar binnen mag, krijg je in het eerste deel een algemene video te zien over de Space Shuttle en hoe ze achter de schermen hemel en aarde hebben bewogen om de veiligheid van de astronauten te waarborgen.

3D-theater

Na de korte video gaan de deuren open en mag je door naar het volgende deel. Ineens sta je in een 3-dimensionaal theater met aan alle kanten grote schermen om je heen, ook boven je. Dit is het deel waarin ze echt gaan inspelen op je emotie. Het verliezen van astronauten bij voorgaande Space Shuttle missies en de heftige emoties bij de allerlaatste vlucht van de Space Shuttle, bijvoorbeeld.

De Atlantis Space Shuttle
De Atlantis Space Shuttle

De laatste Space Shuttle, de Atlantis – de trots van Amerika – moest in 2011 vanwege ouderdom, kosten en veiligheid (of het gebrek daaraan), gedwongen met pensioen gaan. Een pijnlijk moment in de Amerikaanse geschiedenis. Uitzicht op een nieuwe missie of ruimtevaartuig was er destijds niet. Een pijnlijk moment voor de Amerikanen die vanaf dit punt volledig afhankelijk werden van Rusland om nog bij het ISS te geraken.

Emotioneel moment

Je krijgt te zien hoe heel Amerika (inclusief alle klaslokalen op de scholen) aan het TV beeld gekluisterd waren toen de allerlaatste Atlantis Space Shuttle vlucht vanaf het ISS terug naar de aarde plaatsvond. Je krijgt ondertussen nog een terugblik naar de 14 astronauten die het leven lieten in twee van de andere Space Shuttles die het niet hebben gehaald.

En dan is het ineens zover, de allerlaatste landing wordt vervolgens ingezet, hier op de landingsbaan van het Kennedy Space Center.

De Space Shuttle wordt vervolgens naar zijn ‘laatste rustplaats’ gebracht. Ook daar zie je beelden van terwijl je tranen ziet vloeien bij alle mensen die aan de missie hebben meegewerkt en natuurlijk ook de Amerikaanse burgers, die afscheid nemen van hun grootste nationale trots. En terwijl je dat zit te kijken, begin je ineens te twijfelen…

Heel realistisch

Het lijkt ineens wel héél realistisch allemaal… En terwijl het scherm langzaam dimt besef je ineens: verrek, dat is hem gewoon! De Atlantis Space Shuttle ligt achter het scherm waar je nu een beetje doorheen kunt kijken.

Het is ontzettend Amerikaans hoe ze het presenteren, maar dit is het eerste kippenvel moment van vandaag. Ik krijg er gewoon de rillingen van! Ook mensen om me heen zijn er zichtbaar gevoelig voor. Geweldig hoe ze dit presenteren.

De Atlantis Space Shuttle, precies zoals hij was na terugkomt vanuit de ruimte
De Atlantis Space Shuttle, precies zoals hij was na terugkomst vanuit de ruimte

Vervolgens trekt het scherm op en gaat de grote sluisdeur open. We staan plotseling oog in oog met de Atlantis, precies zoals hij was toen hij voor de laatste keer terugkeerde op aarde. Inclusief al het stof, de beschadigingen en brandplekken van de voorgaande missies.

Atlantis van dichtbij bekijken

Vervolgens mogen we de hal in om de Atlantis Space Shuttle van dichtbij te bekijken. We nemen hier de tijd voor en wachten nog even tot de meeste mensen weg zijn voordat we foto’s gaan maken. Ik poseer nog even voor de Atlantis Space Shuttle samen met mijn broer Remon, die ook onder de indruk is.

Chris en Remon voor de Atlantis Space Shuttle | Kennedy Space Center
Chris en Remon voor de Atlantis Space Shuttle | Kennedy Space Center

Hubble Ruimtetelescoop

Het gigantische laadruim wat je in de foto hierboven ziet, daar paste op de centimeter de gigantische Hubble ruimtetelescoop in. Ook deze wordt in dezelfde hal tentoongesteld (een replica).

Ik heb heel wat Space-documentaires gezien maar ik wist niet dat het zo een enorm apparaat is! Het apparaat is ongeveer even groot als een flinke L3 H3 formaat camperbus.

Hubble Telescoop | Kennedy Space Center
Hubble Telescoop | Kennedy Space Center

De raketmotoren zijn gigantisch

Na wat mooie foto’s te hebben gemaakt lopen we naar de achterkant. Zodra je aan de achterkant van de Space Shuttle komt, besef je eigenlijk pas hoe groot deze raketmotoren zijn. Ze zijn gigantisch! Er is daar ook een speciale hoek opgetuigd met informatie over de motoren, de kracht, omvang en de techniek erachter.

De Atlantis Space Shuttle had 37.000.000 PK.
Je leest het goed, dat is 37 miljoen PK!

Chris – Wereldreizigers.nl

Wat ik vooral heb onthouden is dat de drie grote motoren achterop de Space Shuttle samen 37-miljoen-PK aan kracht leveren. Dat is nog zónder de 2 grote rocket boosters en oranje brandstoftank waar de Space Shuttle uiteindelijk bij elke lancering aan bevestigd werd. Bi-zar!

Raketmotoren Atlantis Space Shuttle | Kennedy Space Center
Raketmotoren Atlantis Space Shuttle | Kennedy Space Center

Lanceer-simulator

Nadat we de achterkant van de Space Shuttle hebben bekeken, kun je een verdieping lager naar het onderste deel van de hal. In het onderste gedeelte is nog veel meer te zien en te doen. Een verkleinde replica van de gehele Space Shuttle combinatie bijvoorbeeld, maar ook een deel van het International Space Station én er is een lanceer-simulator waar je in kan.

Onderin de hal van Atlantis
Onderin de hal van Atlantis

De simulator is gratis, duurt ongeveer 40 minuten en moet geweldig zijn. Helaas hadden we hier geen tijd meer voor… We moesten namelijk door om de presentatie van een astronaut bij te wonen en om vervolgens de bus pakken om op tijd de lancering van de dag te zien aan de andere kant van het complex.

3. IMAX 3D shows

Naast het Atlantis Center ligt het IMAX 3D Theater. De hele dag door zijn er in het IMAX theater diverse voorstellingen te zien. Wanneer je het Kennedy Space Center bezoekt krijg je als het goed is ook een flyer mee met het IMAX 3D programma van de dag. De lengte van zo’n voorstelling loopt uiteen van 15 tot wel 45 minuten. Er zijn algemene 3D voorstellingen te zien over de ruimte, maar ook over specifieke onderwerpen zoals de ruimtemissies van de Space Shuttle. Soms kun je ook een presentatie van een echte astronaut bijwonen en hem of haar zelfs vragen stellen.

4. Presentatie van een astronaut

Wij hebben de mogelijkheid om een presentatie van een astronaut bij te wonen in het IMAX Theater en dat blijkt een goede keuze! Er komen zoveel leuke onderwerpen aan bod en het vragenrondje op het eind is een uniek extraatje. We leren bijvoorbeeld veel over de intense training die een astronaut moet doorstaan en krijgen talloze leuke en minder leuke feitjes te weten.

Wist je bijvoorbeeld dat astronauten gemiddeld wel 100 keer moeten overgeven in de eerste tijd in de ruimte? Dit komt omdat hun evenwichtsorgaan het niet meer snapt en ze vaak ontzettend misselijk zijn in de eerste dagen. En wist je dat de urine van elke astronaut in een apparaat wordt gefilterd en enkele minuten later weer als water wordt gedronken door dezelfde mensen? Je moet het maar willen… en kunnen.

Presentatie van een astronaut, Steven Smith | Kennedy Space Center
Presentatie van een astronaut, Steven Smith | Kennedy Space Center

Steven Smith gaf in deze presentatie inzicht over zijn ruimtewandelingen (zoals op de foto te zien), waarbij hij oude de accu’s in de Hubble ruimtetelescoop moest vervangen voor nieuwe. Het waren bizarre werkzaamheden zo honderden kilometers boven de aarde, waarvan we ondertussen prachtige beelden te zien krijgen.

In slechts 40 minuten krijgen we veel te weten over het leven van een astronaut en de impact die het op hen, maar ook zeker op hun familie heeft. Het is immers niet zonder gevaar, even naar de ruimte gelanceerd worden. De opbouw naar een ruimtereis is een moeilijke, vooral voor de familie en kinderen van een astronaut. De kans dat papa niet terug zou komen was zeker bij een Space Shuttle missie, waarbij eerder al twee rampen zich hadden voltrokken, absoluut reëel.

Malou loopt na de voorstelling met een grote grijns op haar gezicht naar buiten. Dit was echt tof! Zegt ze vol verwondering. Ook mijn neefje en mijn broer waren positief verrast. Dit vond ik als space-geek leuk om te horen want hun interesse voor ruimtevaart was voorheen nihil.

5. Bustour over het complex

Zoals je op de kaart van het park hebt kunnen zien, zijn er verschillende lanceerplatformen en plekken om te bezoeken binnen het Kennedy Space Center complex. Afhankelijk van de eventuele lanceringen rijdt elke paar minuten een bus over het complex en met een beetje geluk staan er meerdere raketten klaar waar je dan langs op rijdt. De buschauffeur en de video in de bus vertellen je ondertussen meer over de raketten en gebouwen die je ziet tijdens de tour.

Een belangrijk onderdeel van de tour is natuurlijk het NASA gebouw zelf. Je kunt het op de foto’s misschien niet zo goed zien maar deze hal is gi-gan-tisch!

NASA's VAB (Vehicle Assembly Building) | Kennedy Space Center
NASA’s VAB (Vehicle Assembly Building) | Kennedy Space Center

Met een verbazingwekkende hoogte van 160 meter, lengte van 218 en breedte van 158 meter, beslaat het gebouw een oppervlakte van acht hectare. Het volume van het gebouw is ongeveer 3.665.000 kubieke meter. Om je een idee te geven van hoe gigantisch dat is: het Empire State Building past er qua inhoud drie keer in!

NASA's VAB (Vehicle Assembly Building) | Kennedy Space Center
NASA’s VAB (Vehicle Assembly Building) | Kennedy Space Center

Het eindpunt van de bus tour is vrijwel altijd het Saturn V / Apollo center omdat hier, net als bij de ingang van het park, veel te zien en te doen is. Vanaf het Apollo V / Saturn center rijden trouwens ook elke paar minuten weer bussen terug naar de ingang van het park.

6. Lunar Theater

Na de tour kom je dus aan bij het Saturn V / Apollo center. Het Lunar Theater bevindt zich in hetzelfde gebouw als de Saturn V / Apollo raket.

Apollo / Saturn V center
Apollo / Saturn V center

Tip: Ga bij binnenkomst in het Saturn V center éérst de show in het Lunar Theater bekijken voordat je de rest van de hal gaat ontdekken! Elk half uur is hier namelijk een voorstelling te zien en drie minuten van tevoren wordt deze door de hal omgeroepen.

De voorstelling in het Lunar Theater | Saturn V / Apollo Center
De voorstelling in het Lunar Theater | Saturn V / Apollo Center

Tip: Benieuwd waar wij mee fotograferen? Bekijk dan het display hieronder.

De ultieme wereldreis camera
Fujifilm X-T5 Zilver + 16-80mm
5.0

De Fujifilm X-T5 met 16-80 is de ultieme all-round wereldreis camera. Deze camera is door zowel consumentenbond als Tweakers.net meermaals uitgeroepen tot de beste systeemcamera die te koop is. Zelfs op de automatische stand voel je je zowaar ineens een professionele fotograaf!

Pluspunten:
 • De best geteste camera
 • Fantastische foto's
 • 6.2K Video
 • 5 jaar garantie
Bekijk prijzen Onze review
Door onze affiliate links te gebruiken support je ons zonder extra kosten. Dank je wel!

Sla deze voorstelling niet over want ze laten hier op een fantastische manier zien hoe de maanmissie precies eruit heeft gezien. Je ziet o.a. de maanlander en de landing van dichtbij en door de radioberichten, foto- en videobeelden, ervaar je de meest noemenswaardige missie in de historie van de mens op een zeer unieke manier.

Na de show van ongeveer 20 minuten kun je in een kleine hal allerlei artefacten van de maanmissie bekijken. Denk aan de gedragen ruimtepakken en de landingscapsule waarmee de astronauten terug op de aarde in zee zijn geland. Dit is geen replica – this is the real deal, met brandwonden en al.

De landingscapsule waarmee de astronauten terugkeerden naar de aarde
De landingscapsule waarmee de astronauten terugkeerden naar de aarde

Ze hebben zelfs een paar stukken maansteen mee teruggebracht om te bekijken.

Maansteen

Een smartphone van nu heeft meer rekenkracht dan álle apparatuur die gebruikt is tijdens de Saturn V lanceringen naar de maan.

Het is een wonder hoe ze dit voor elkaar gekregen hebben in die tijd.

Chris – Wereldreizigers.nl

Realiseer je eens dat het meer dan 55 jaar geleden is dat Neil Armstrong als eerste mens op de maan stond. Het is bizar om te zien dat de techniek van toen dit heeft kunnen realiseren. We hadden toen nauwelijks computers, geen laptops en smartphones en zelfs geen internet! Een smartphone van nu heeft meer rekenkracht dan álle apparatuur die gebruikt is tijdens de Saturn V lanceringen. Hoe is dit in godsnaam toch gelukt?!


Ons advies voor camperhuur in Amerika
Camperreizen door Amerika (USA) van Travelhome

Denk je erover om onze voetstappen te volgen en een camper(van) te huren met vrienden, je partner of met je hele gezin? Vraag dan gratis en vrijblijvend een offerte aan bij Travelhome van ANWB. Ze hebben zowel campervans als volwaardige familiecampers in het aanbod.

Pluspunten:
 • Groots aanbod, lage prijzen
 • Zelfstandig of Maatwerk
 • Deskundig advies van specialisten
 • Volledige offerte zonder verborgen kosten
Vraag gratis offerte aan
Door onze affiliate links te gebruiken support je ons zonder extra kosten. Dank je wel!

7. Saturn V / Apollo Center

Nu we de Lunar Theater voorstelling hebben gezien is dit het het perfecte moment om de Saturn V raket te gaan bewonderen. De Saturn V werd gevlogen van 1967 tot 1973 en dit is de enige plek ter wereld waar je de gigantische raket kunt bewonderen. De 3-traps raket waarmee de maan missies zijn voltooid ligt alleen hier in een werkelijk gigantische hal tentoongesteld.

Ik heb op deze dag al verschillende raketten gezien, waaronder de enorme Space Shuttle. Toch valt mijn mond hier open van verbazing, dit is echt een raket van totaal andere orde. De Saturn V is maar liefst 110.6 meter lang en past daarmee liggend niet eens in een professioneel voetbalveld! Je moet het zien om te geloven.

Meest krachtige raket ooit gebouwd

De Saturn V is tot de lancering van de Starship Superheavy in 2023, ruim 55 jaar de grootste en meest krachtige raket ooit geweest. Het is vooralsnog ook nog steeds de enige raket waarmee wij, de mens, naar de maan en terug zijn gegaan. De raket werd gebruikt voor negen bemande vluchten naar de maan en om Skylab, het eerste Amerikaanse ruimtestation, te lanceren.

Zelfs in 2022 blijft Saturn V de enige raket dat mensen verder dan een lage baan om de aarde (Low Earth Orbit) heeft gebracht.

Saturn V heeft tevens nog steeds de records voor de zwaarste gelanceerde lading en het grootste laadvermogen (140.000 kg), hoewel de Starship Superheavy waarschijnlijk na 56 jaar dat record gaat verbreken.

Chris – Wereldreizigers.nl

Voor hoelang nog is echter maar de vraag want SpaceX gaat hoogst waarschijnlijk deze 55 jaar oude records verbreken met hun nieuwe Starship Superheavy, welke je in Texas kunt bewonderen. Wij hebben ook het SpaceX complex bezocht en hebben zelfs naast de allereerste versie die ooit gelanceerd (en ontploft) is, dagen lang gekampeerd. Hieronder zie je mij (Chris) met onze Nederlandse 4×4 camper op het strand naast de Starship van 110 meter.

Tip: Meer weten over de Starship Superheavy van SpaceX en hoe je het zelf met eigen ogen kunt bewonderen? Lees dan: Bewonder Starship van SpaceX | Ons Starbase bezoek in Boca Chica, Texas.

160.000.000 PK

Terug naar de Saturn V raket. Saturn V produceerde een slordige 160 miljoen PK. Laat dat getal even op je inzinken… De gemiddelde auto in Nederland heeft ongeveer 120 PK. Je zou dan ruim 1,3 miljoen auto’s nodig hebben om de kracht van één Saturn V raket te evenaren en de parkeerplaats voor al die auto’s zou zo groot als Amsterdam moeten zijn. Ongelooflijk.

8. Een raketlancering zien

Nu je al die prachtige raketten hebt gezien is een lancering natuurlijk de ultieme kers op de taart. Toegegeven, je moet tijd en geluk hebben om een lancering te kunnen zien. Enkele jaren geleden waren Malou en ik ook in Miami en ook toen waren we van plan een lancering bij te wonen. Helaas werd deze lancering meermaals uitgesteld en konden we destijds niet langer in Miami blijven om de lancering alsnog te kunnen zien. Gelukkig hadden we dit keer meer geluk!

Opmerking: vrijwel het hele verslag wat je zojuist hebt gelezen vond op dezelfde dag plaats als de lancering. De truc is dus om een dag uit te kiezen wanneer een lancering gepland staat – al is dat makkelijker gezegd dan gedaan omdat deze regelmatig worden gewijzigd.

Op het Kennedy Space Center terrein zijn twee grote viewing area´s. De eerste is te vinden achter het Atlantis Space Shuttle center en de andere is bij het Saturn V / Apollo center. Wij namen plaats op de tribunes bij het Saturn V center omdat deze het dichtst bij het lanceerplatform is, op ongeveer 10 kilometer afstand.

Bij de tribunes word je trouwens ook voorzien van live commentaar en je kunt ondertussen meekijken op een groot scherm zodat je niets mist.

Ongeveer een uur van tevoren start de livestream. De commentator gaat je nu ook van alles vertellen over de raket en de missie. Wij zaten er inmiddels al helemaal klaar voor!

Malou, Chris, neefje Niek en broer Remon zitten klaar voor de lancering!
Malou, Chris, neefje Niek en broer Remon zitten klaar voor de lancering!

De raket gaat de lucht in

Waar keken we technisch gezien naar? Een SpaceX lancering voor het Starlink project. SpaceX lanceert met deze raket 53 Starlink satellieten voor wereldwijd internet. De satellieten zitten in de kop van de raket. Enkele minuten na de lancering wordt de raket gesplitst en valt de booster gecontroleerd terug naar de aarde, terwijl de satellieten de reis naar de ruimte vervolgen.

De booster wordt vervolgens hergebruikt. SpaceX is de eerste en de enige die tot nu toe raketten hergebruikt, waarmee ze de lanceringen met een factor van 1000 goedkoper maken. Inmiddels zijn er ruim 6000 satellieten gelanceerd en het doel is om er 18.000 de ruimte in te krijgen zodat je altijd en overal ter wereld internet ontvangst hebt.

Een klein uur verder, die voorbij vloog, is het al zo ver. Terwijl we met zijn allen aan het aftellen zijn zien we al vlammen onder de raket, daar gaat hij! De livestream loopt pakweg 15 seconden achter… Gelukkig had de live commentator ons al gewaarschuwd.

De SpaceX met 53 StarLink Satellieten komt los van het lanceerplatform
De SpaceX met 53 StarLink Satellieten komt los van het lanceerplatform

Wanneer de raket ongeveer 25 seconden van de grond af is, komt het oorverdovende geluid pas. Het is met geen pen te beschrijven hoe dit klinkt. Het is niet overdreven hard, maar je voelt de trillingen zelfs op 10 kilometer afstand. Het geluid knettert door je heen.

Terwijl ik wat foto’s maak filmt Malou de lancering. Door de wind is het geluid niet super goed, maar na een seconde of 25 is het herkenbare geknetter van de raket duidelijk te horen. Daar gaat hij dan! Bekijken en luister de video hieronder:

Emotioneel moment

Het klinkt misschien suf, maar het gebeurde gewoon. Toen de raket van de grond kwam en het oorverdovende geluid 25 seconden later te horen was, hadden we moeite om onze emoties in toom te houden. Kippenvel gewoon! Ik moest bijna een traantje wegpikken want mijn ogen waren waterig van emotie. Toen ik naar Malou keek zag ik tot mijn verbazing precies hetzelfde. Hoe is dat mogelijk? Ze geeft hier toch helemaal niks om? Dacht ik voor de 2e keer vandaag…

Pas na 20 seconden horen we het bulderende geluid van de gelanceerde SpaceX raket
Pas na 25 seconden horen we het bulderende geluid van de gelanceerde SpaceX raket

Ik had dit van tevoren niet verwacht van mezelf en al helemaal niet van Malou. Malou is over het algemeen minder geïnteresseerd in technologie en ruimtevaart dan ik.

Waarschijnlijk had het te maken met de ervaringen en de indrukken van de dag. We waren namelijk al een volle dag op het Kennedy Space Center en bezochten diverse shows en presentaties waarin tot perfectie werd uitgelegd, hoe bijzonder het is wat je te zien krijgt. Je krijgt er tijdens zo’n dag gewoon een veel beter beeld bij. Daarnaast werd er ook regelmatig stilgestaan bij alle astronauten die het leven lieten bij voorgaande missies, want het ging natuurlijk lang niet altijd goed. Dit alles komt samen wanneer je de raket van het platform ziet vertrekken. Een geweldig moment die we nog lang zullen koesteren.

Landing van Stage1 raket op zee

Wanneer de SpaceX raket langzaam in de ruimte verdwijnt, zie je met het blote oog nog net het splitsen van de raket. Vanaf dit punt kun je op het scherm precies volgen hoe de Stage1 raket terugvalt naar de aarde om weer een perfecte landing te maken, terwijl de Stage2 raket zijn missie in de ruimte voorzet.

Het vervolg van de missie is goed te zien middels camera´s op de raket

9. De nieuwe SLS (Space Launch System)

Dit was voor ons een echte bonus; niet iedereen zal deze raket kunnen zien! Wanneer je namelijk vanaf de noordkant Cape Canaveral op rijdt hier kun je met een beetje geluk de nieuwe SLS (Space Launch System) van ‘dichtbij’ zien. De SLS is de nieuwe herbruikbare NASA raket, waarmee ze onder andere na 55 jaar willen terugkeren naar de maan. Hieronder meer over deze missie.

Wij kwamen hier eerlijk gezegd met toeval achter omdat we een SpaceX lancering waarvoor we geen tickets hadden, vanaf het strand (Titusville Beach) wilden bekijken. We reden er gewoon langs net na zonsopkomst terwijl de omringende nachtverlichting nog aan stond! Het moest gewoon zo zijn!

De SLS (Space Launch System) op launchpad LC-39B.

De SLS raket stond daar voor de eerste ‘wet dress rehearsal tests’. Dit zijn tests waarin ze de raket tanken en eigenlijk alles doen tot aan het aftellen voor de lancering. Een soort generale repetitie dus. Deze tests zullen de komende maanden nog meermaals worden uitgevoerd dus mocht je de kans hebben, ga kijken!

Nadat we de eerste SpaceX lancering hadden gezien vanaf het strand van Titusville Beach (locatie hier – daarover meer onderin het artikel), reden we op de terugweg er nogmaals langs. Dit keer was het niet de nachtverlichting maar de zon die door het donkere wolkendek toch precies nog even op de raket kon schijnen. Terwijl ik een foto maak hangt Malou heel toepasselijk nog even de Amerikaanse vlag uit het raam. Wat een plaatje zo met onze Nederlandse camper!

De Wereldreizigers.nl 4x4 camper, de Amerikaanse vlag en de nieuwe SLS ruimteraket | Cape Canaveral
De Wereldreizigers.nl 4×4 camper, de Amerikaanse vlag en de nieuwe SLS ruimteraket | Cape Canaveral

10. NASA Artemis III mission

De mega grote SLS die je hierboven ziet is onderdeel van NASA’s nieuwe Artemis III mission. Dit is de nieuwe maanmissie waarmee NASA al in 2024 of 2025 voet op de maan wil gaan zetten. Met behulp van deze nieuwe raket willen ze zelfs een basis bouwen op de maan! De eerste testvlucht voor de SLS is inmiddels succesvol afgerond. De volgende testvlucht staat gepland voor begin 2024.

Als je de kans hebt om een testvlucht live mee te maken, ga dan! Net als bij de spectaculaire ontploffingen van de verschillende SpaceX raketten toen deze voor het eerst getest werden, heb je ook bij deze raket natuurlijk extra veel kans op vuurwerk. Je weet het immers maar nooit: een test is niet voor niets een test!

Meer informatie over deze nieuwe missie kun je terugzien in onderstaande YouTube video.

Praktische informatie

Waar koop je tickets?

Er zijn verschillende soorten ‘tickets’ en ‘packages’ verkrijgbaar voor toegang tot het Kennedy Space Center. Standaard ticketprijzen voor dagtoegang tot het Kennedy Space Center zijn ongeveer 60 dollar. Tickets zijn eventueel ook te koop bij de ingang maar wie ze van tevoren koopt krijgt via e-mail een QR code en hoeft daarna niet meer in de rij te gaan staan.

Wij kochten de tickets ook van tevoren en dat is maar goed ook, het was namelijk erg druk toen wij er iets over 9 in de ochtend aankwamen. Dat we zo door konden lopen en zelf de tickets konden scannen scheelde zeker een half uur!

De tickets zijn niet dag gebonden dus je kunt zelf besluiten wanneer te gaan.

 • Toegangstickets Kennedy Space Center – Klik hier.
 • Toegangstickets + Transfer vanaf Orlando (dagtour) – Klik hier.

Dan zijn er soms ook nog packages beschikbaar. Packages kosten doorgaans 125 tot 250 dollar en zijn uitsluitend verkrijgbaar op populaire lanceerdagen. Bij een ‘package’ zitten leuke extra’s zoals een verzorgd diner bij een raket en unieke souvenirs. Ook ben je bij de packages van 250 dollar p.p. verzekerd van een plek dichtbij de lancering, zo dichtbij als de veiligheid het toelaat die dag.

Packages zijn uitsluitend te koop via de officiële website of bij de ingang van het park.

Hoe kom je er?

Orlando ligt geografisch gezien het dichtst bij Cape Canaveral, waar het Kennedy Space Center zijn basis heeft. In principe is de enige manier om bij het Kennedy Space Center te komen per auto, taxi of bus.

Als je over een huurauto beschikt kun je het beste zelf rijden. Parkeren is normaliter gratis en de infrastructuur in de regio is goed.

Ons advies voor wereldwijde autohuur:
Sunny Cars | All-inclusive auto huren op vakantie

Sunnycars is in Nederland gevestigd en onze favoriete keuze voor autohuur op reis. Bij Sunnycars kun je namelijk zorgeloos een auto huren zonder je druk te moeten maken over voorwaarden en verzekeringen. Sunnycars biedt uitsluitend all-inclusive autohuur aan. Dat wil zeggen dat alle prijzen die je ziet inclusief alle overige kosten, dekkingen en verzekeringen zijn.

Pluspunten:
 • All-inclusive autohuur
 • Wereldwijd aanbod
 • Zorgeloos een auto huren
Bekijk aanbod
Door onze affiliate links te gebruiken support je ons zonder extra kosten. Dank je wel!
 • Vanaf Orlando: Orlando is de enige stad van waar je georganiseerde tours naar het Kennedy Space Center kunt doen. Deze tours vertrekken vaak zeer vroeg in de ochtend en toegang tot het park is inbegrepen. Pickup is in overleg mogelijk vanaf je hotel en de prijzen starten vanaf ongeveer 139 dollar (De dagtours zijn hier te boeken). Zelf rijden vanaf het centrum van Orlando tot de zuidelijke hoofdingang van het Kennedy Space Center duurt ongeveer 1 uur.
 • Vanaf Fort Lauderdale: Vanaf Fort Lauderdale rijdt je (buiten de spits) in ongeveer drie uur naar de zuidelijke hoofdingang van het Kennedy Space Center. Vertrek vroeg om de ochtend (bijvoorbeeld om 06:00u) om de spitsdrukte voor te zijn. Wij vertrokken om 06:15 in de ochtend en arriveerden om 09:00 uur, precies op het moment dat het park open ging.
 • Vanaf Miami: Vanaf het centrum van Miami wordt het wel een erg lange rit. Houdt rekening met een reistijd van ongeveer 4 tot 4,5 uur naar de zuidelijke hoofdingang van het Kennedy Space Center. Dat is inclusief het vermijden van de spitsdrukte! Mijn advies: boek vanuit Miami eventueel één hotelovernachting vlakbij Cape Canaveral (bijvoorbeeld deze), zodat je vanuit Miami rustig naar het hotel kunt rijden en de volgende ochtend kunt uitslapen en vervolgens uitgerust het park in kunt.
 • Vanaf Jacksonville: Vanaf het centrum van Jacksonville rijdt je in ongeveer 2,5 uur naar de noordelijke ingang van het Kennedy Space Center, vlakbij het Saturn V / Apollo Center. Voor de zuidelijke hoofdingang moet je daar nog ongeveer 30 minuten bijtellen.
 • Vanaf Tampa: vanaf het centrum van Tampa rijdt je in ongeveer twee uur naar de zuidelijke hoofdingang van het Kennedy Space Center. Houdt rekening met drukte rondom Orlando, waar het tijdens de spits erg druk kan zijn.

Wat kost het parkeren?

Parkeren bij Kennedy Space Center is in principe gratis. Er zijn echter enkele missie-specifieke uitzonderingen. Het kan zijn dat er bij zeer populaire missies waarbij grote drukte wordt verwacht parkeergeld wordt gevraagd om mensen aan te moedigen om te carpoolen.

Kun je er overnachten?

Nee, in principe niet. Er zijn geen hotels bij het Kennedy Space Center of op Cape Canaveral. Wel is er één uitzondering voor mensen met een camper: als je vanaf Titusville via de noordelijke brug Cape Canaveral op rijdt, heb je meteen na de brug aan de linkerkant een parkeerterrein waar je kunt picknicken. Een stukje verderop zijn ook nog parkeerplaatsen aan het water. Het eerste deel is voorzien met bordjes met No Overnight Parking maar bij het tweede deel wordt overnachten met een camper gedoogd. Volgens de verschillende reviews op iOverlander worden wildkampeerders uit de regio allemaal naar dit stukje gestuurd door de lokale politie. Hier mag het dus wel.

De enige gedoogde wildkampeerplek bij Cape Canaveral met zonsondergang
De enige gedoogde wildkampeerplek bij Cape Canaveral met zonsondergang

Wij hebben er ook twee nachten direct aan het water gestaan zonder problemen, samen met enkele andere camperaars. De exacte locatie op google maps kun je hier bekijken. Sla de locatie alvast op voor later! Hieronder nog enkele foto´s van de plek waar we genoten van een prachtige zonsondergang.

De enige gedoogde wildkampeerplek bij Cape Canaveral met zonsondergang
De enige gedoogde wildkampeerplek bij Cape Canaveral met zonsondergang

PS. We hebben hier ook nog een uur genoten van een groep dolfijnen! We spotte de dolfijnen bij de picknicktafels en ze bleven een uur lang hier rondzwemmen. Echt heel gaaf!

Wat zijn de openingstijden?

Het Kennedy Space Center is 7 dagen per week, 365 dagen per jaar geopend! Wel zit er een uurtje verschil in de sluitingstijd in de maand April, zoals je hieronder in het schema kunt zien.

January 1st – April 3rd9 AM – 5 PM
April 4th – April 23rd (Spring Peak)9 AM – 6 PM
April 24th – December 31st9 AM – 5 PM

Eten en Drinken

Eten: zoals overal verkopen ze hier ook hamburgers en pizza. De Hamburgers kosten 9 dollar en waren echt schandalig slecht, sla deze maar over… Voor 9 dollar heb je namelijk ook een kleine pepperoni pizza, die was echt een stuk beter.

Drinken: Een tip die ik iedereen wil meegeven: neem je eigen waterfles mee want die kun je op veel plekken vullen hier. Het water is veilig om te drinken maar wel zit er (zoals bijna overal in de VS), een beetje een chloor smaak aan het water.

Tip: gebruik eventueel de Lifestraw waterfles, die filtert de chloorsmaak volledig.

Download de App

Kennedy Space Center heeft een app waarin je enorm veel informatie kunt vinden. De app is handig omdat hier ook up-to-date tijden instaan van alle voorstellingen die verspreid over het park te zien zijn. Ook zijn er verschillende maps in te zien waardoor je makkelijker kunt navigeren door het park. De app is beschikbaar voor zowel IOS als Android. Ik heb voor het gemak hieronder alvast de download links gezet zodat je het thuis op de wifi kunt downloaden – dan bespaar je weer wat mobiele data.

Gratis een raketlancering zien

Zoals je bij het hoofdstuk over de SLS al deels hebt kunnen lezen, zijn we ook gratis naar een lancering gegaan. Je kan raketlanceringen eigenlijk vanaf de wijde omgeving gratis zien (mits het weer het toelaat natuurlijk), alleen is het natuurlijk wel: hoe dichterbij, hoe beter. Want hoewel je de raket kan zien vanaf 25 kilometer afstand, is de ervaring dan toch minder.

Een populaire plek om gratis SpaceX lanceringen te kijken is Titusville Beach (locatie hier). Je bent vanaf hier ongeveer 13 kilometer verwijderd van de Falcon Heavy lanceringen en ongeveer 16 kilometer van de Falcon 9 lanceringen. Er zijn meerdere parkeerplaatsen bij dit strand. Dit is hoe we er zelf geparkeerd stonden met de SLS op de achtergrond.

Parkeerplaats Titusville Beach
Parkeerplaats Titusville Beach
Chris en Malou op de dak van de camper | Zijn het fans van Space-X of wereldreizigers.nl op de achtergrond?
Chris en Malou op de dak van de camper | Zijn het fans van SpaceX of Wereldreizigers.nl op de achtergrond?

Je bent hier redelijk dichtbij het allergrootste lanceer platform waar vroeger ook de Saturn V werd gelanceerd. Het platform is nu omgebouwd voor de nieuwe SLS maar ik zal je alvast teleurstellen: Bij de SLS lanceringen is dit deel zonder twijfel gesloten. Het is simpelweg te dichtbij en te gevaarlijk!

SLS lanceerplatform
SLS lanceerplatform

Tip: Benieuwd waar wij mee fotograferen? Bekijk dan het display hieronder.

De ultieme wereldreis camera
Fujifilm X-T5 Zilver + 16-80mm
5.0

De Fujifilm X-T5 met 16-80 is de ultieme all-round wereldreis camera. Deze camera is door zowel consumentenbond als Tweakers.net meermaals uitgeroepen tot de beste systeemcamera die te koop is. Zelfs op de automatische stand voel je je zowaar ineens een professionele fotograaf!

Pluspunten:
 • De best geteste camera
 • Fantastische foto's
 • 6.2K Video
 • 5 jaar garantie
Bekijk prijzen Onze review
Door onze affiliate links te gebruiken support je ons zonder extra kosten. Dank je wel!

Je moet daarom goed in de gaten houden welke raket er gaat – en vanaf welk platform – en daarop je kijk-plek aanpassen. Ik heb een Google Maps overzicht gemaakt met de meest populaire plekken waar je een lancering kunt kijken. Ik heb daarbij ook toegevoegd welke raket normaal gesproken vanaf welk platform gaat.

Heel veel kijkplezier!

Conclusie

Al met al kijken we terug op drie fantastische dagen in en rondom het Kennedy Space Center. De eerste lancering vanaf het strand was gratis, maar te ver weg om er echt van te kunnen genieten. Het was wel een leuke ervaring die absoluut smaakte naar meer!

We kochten vervolgens tickets voor toegang en maakten een lancering van dichtbij mee. De hele dag is er één om nooit meer te vergeten. Het zal lang niet voor iedereen een bucketlist wens zijn, maar dit met je eigen ogen zien en meemaken is werkelijk fantastisch.

Het park is zonder eventuele lancering ook absoluut de moeite waard om te bezoeken. De shows zijn geweldig! Je leert in één dag ontzettend veel over de ruimtevaart en het is zelfs leuk voor mensen die er eigenlijk niets over weten. Die interesse groeit namelijk vanzelf als je van de ene in de andere verbazing rolt en oog in oog komt te staan met met mogelijk wel de grootste prestatie van de mens.

Bedankt voor het lezen, en tot de volgende blog!


Ons advies voor camperhuur in Amerika
Camperreizen door Amerika (USA) van Travelhome

Denk je erover om onze voetstappen te volgen en een camper(van) te huren met vrienden, je partner of met je hele gezin? Vraag dan gratis en vrijblijvend een offerte aan bij Travelhome van ANWB. Ze hebben zowel campervans als volwaardige familiecampers in het aanbod.

Pluspunten:
 • Groots aanbod, lage prijzen
 • Zelfstandig of Maatwerk
 • Deskundig advies van specialisten
 • Volledige offerte zonder verborgen kosten
Vraag gratis offerte aan
Door onze affiliate links te gebruiken support je ons zonder extra kosten. Dank je wel!


Plan hier je vakantie naar Amerika


Avatar foto

Chris Thomassen

Eigenaar van Wereldreizigers.nl | Ontdek de wereld!
- Full-time bloggende wereldreiziger.
- Schrijft over reizen, fotografie, duurzaamheid en gadgets.
- Ontdekt graag extreme en onbekende plekken.

Elke maand leuke reistips en extra voordelen ontvangen? En wist je dat we maandelijks een wereldkaart weggeven onder onze abonnees? Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is hieronder je e-mailadres achter laten, je maakt dan elke maand opnieuw kans!

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »
13 Shares
13 Shares
Copy link