Wereldreizigers.nl
Home » Noord-Amerika » Verenigde Staten » Hoogtepunten en tips Westkust Amerika (Highway 1 – 101)

Hoogtepunten en tips Westkust Amerika (Highway 1 – 101)

Zelfs na 8 maanden full-time rondreizen door Amerika en Canada met de camper valt onze mond soms nog steeds open van verbazing. Vanuit Canada maakten we vanaf Vancouver Island met de ferry de oversteek naar Port Angeles in de staat Washington op het vasteland van Amerika. De bucketlist-waardige camper rondreis gaat vanuit hier verder, te beginnen met 1800 kilometer rijden over Route 101 en Highway 1 langs de westkust, volgens velen de mooiste roadtrip-route van Amerika en misschien zelfs de wereld!


De ultieme rondreis door Noord-Amerika

Dit artikel is onderdeel van een grote rondreis van één jaar door de Verenigde Staten en Canada, met een Nederlandse 4×4 camper die we zelf hebben verscheept… Het is een bucketlist-waardige en een once-in-a-lifetime ervaring geweest om nooit meer te vergeten.

De ultieme roadtrip route door Amerika en Canada | Wereldreizigers.nl
De ultieme roadtrip route door Amerika en Canada | Wereldreizigers.nl

We schreven bijna 100 artikelen over deze ultieme rondreis. Bezoek onze Noord-Amerika pagina voor meer info.


Over Highway 1 / U.S. Route 101

Voordat ik verder ga, wil ik eerst even ophelderen dat Highway 1 een hele andere weg is dan dat de meeste mensen denken. Wie Highway 1 zegt, denkt namelijk aan de kustweg aan de westkust van Amerika, zoals hieronder te zien op de afbeelding.

U.S. Route 101 / Highway 101
U.S. Route 101 / Highway 101

Toch is dit niet helemaal juist en hieronder zal ik (proberen) uit te leggen hoe dat precies zit. Het is namelijk nogal een verwarrend verhaal. De ‘echte’ Highway 1 is namelijk de eerste snelweg van Noord naar Zuid aan de Oostkust van Amerika, zoals hieronder te zien op de afbeelding.

US Route 1 (Highway 1) aan de oostkust van de Verenigde Staten
US Route 1 (Highway 1) aan de oostkust van de Verenigde Staten

Tip: In de eerste maanden van onze reis door de Verenigde Staten van Amerika, reden we een groot deel van de ‘echte’ Highway 1 langs de oostkust. Lees de blog ‘Hoogtepunten Oostkust VS‘ voor meer foto’s en informatie.

Waarom is er verwarring over Highway 1?

Dus waar komt die verwarring dan vandaan? Dat is een complex verhaal… Voor wie het interesseert: Lees hieronder de uitleg vooral verder. Interesseert het je niet, sla dit hoofdstuk dan over. No hard feelings!

Waarom men de weg Highway 1 noemt

De U.S. Route 101 of U.S. Highway 101 is de U.S. Highway die langs de Westkust van de Verenigde Staten door de staten Washington, Oregon en Californië loopt. De weg verbindt Los Angeles in Zuid-Californië met Olympia in het noordwesten van Washington.

Over een groot gedeelte loopt het traject van de U.S. Route 101 dus langs de kust van de Stille Oceaan. De weg beslaat daarmee vrijwel de gehele kustlijn van Washington en Oregon. Een uitzondering hierop is echter het traject tussen Los Angeles en San Francisco, waar de California State Route 1 de weg is die langs de kust gaat; de 101 ligt op dat traject meestal enkele tientallen kilometers uit de kust.

U.S. Route 101 en Highway 1 overlappen elkaar

Het traject van de U.S. Route 101 overlapt ook enkele malen met de California State Route 1, onder andere tussen Oxnard en Gaviota en tussen Pismo Beach en San Luis Obispo. Ook delen beide wegen een traject waar ze even ten noorden van San Francisco samen over de Golden Gate Bridge gaan.

In zuid-Californië wordt de U.S. Route 101 doorgaans The 101 (the one-o-one) genoemd. De California State Route 1 is wat door (inwoners van Californië) wordt ‘erkend’ als de ‘Highway 1‘.

Dit is feitelijk niet correct, maar zo werd de weg decennia lang wél in toeristische magazines gepromoot. En met succes, want het is absoluut blijven hangen bij de mensen. Anno 2023 gebeurt dit overigens nog steeds, dus deze verwarring zal waarschijnlijk nog wel even aanhouden.

Hoe lang is Highway 1?

Highway 1 aan de westkust van Amerika (officieel U.S. Route 101 / Highway 101), is van Noord- tot Zuid 1550 mijl (ongeveer 2500 km) lang en doorkruist drie staten (Washington State, Oregon en Californië).

Hoe lang duurt het om Highway 1 te rijden?

Wie aan één stuk door de weg afrijdt met honderd kilometer per uur, zou daar zonder tussenstops maarliefst 25 uur over doen. Dit is echter onmogelijk, want op veel stukken van Highway 1 mag je slechts 25 mph / 45 km/u rijden. De weg slingert en kronkelt op veel plekken enorm en ook zal je constant bezig zijn met bergen op- en afrijden.

Lees ook: De Highway 1 Ringweg Australië | Hoe lang duurt een volledige rondreis?

Ik reed in totaal ongeveer 1800 van de 2500 kilometer van Route 101 / Highway 1 en deed daar ongeveer 10 dagen over. Mijn gemiddelde snelheid met onze 4×4 camper lag op ongeveer 60 kilometer per uur. Ik zat dus een slordige 30 uur achter het stuur! Voor de volledige 2500 kilometer zou ik met die snelheid ongeveer 42 uur moeten rijden.

Let op: die 42 uur is dus pure reistijd zónder te tanken en/of pauzes!

Hoogtepunten: Wat te doen en zien op Highway 1

De Highway 1 aan de Westkust van Amerika is werkelijk fantastisch om te rijden. Er is ontzettend veel te zien en doen onderweg. Van het bezoeken van Staat- en Nationale Parken tot simpelweg oneindig kronkelen over de slingerende kustweg en overnachten op de meest epische wildkampeer-plekken die je ooit hebt gezien. Hieronder vertel ik je meer over mijn persoonlijk top 10, wat te zien en doen tijdens een roadtrip over één van de mooiste roadtrip routes ter wereld.

1. Rijden op het strand (met een 4×4)

Amerika is één van de weinige landen waar je (op bepaalde plekken) nog met je auto het strand op mag rijden, mits je een 4×4 hebt. Beschik je net als wij over een 4×4 camper, dan kan je deze kans natuurlijk niet aan je voorbij laten gaan!

Opmerking: Ik reed eerder al met onze 4×4 camper op het strand bij Amelia Island in Florida, aan de oostkust van Amerika. Dit was echt super leuk om te doen, dus ook nu ging ik weer op zoek naar een plek waar het mogelijk was!

Rijden met 4x4 op Sunset Beach
Rijden met 4×4 op Sunset Beach

Eén van de plekken waar je nog het strand op mag met je 4×4, is op Sunset Beach State Recreation Site in Washington State, ten noordwesten van de stad Portland. Het is een groot, enorm breed en lang strand. Hieronder een korte video van mijn rit op het strand.

Tip: Je kunt op drie verschillende plekken het strand op rijden. Hier, hier en hier. Ga voordat je het strand op rijdt altijd eerst even te voet ‘spotten’; hoe los en diep is het zand? Probeer in te schatten of jouw 4×4 combinatie in staat is door het losse zand te rijden, voordat je jezelf in het diepe gooit.

De ervaring gaat natuurlijk niet alleen om het ‘rijden’ op het strand. Neem de tijd! Je parkeert je auto of 4×4 camper als een echte Amerikaan gewoon direct aan het water, zodat je kunt genieten van een heerlijke stranddag. Drink een biertje, steek de barbecue aan, neem een duik en douche daarna het zoute water van je af. Je hebt namelijk alles bij je in de camper, dus maak er gebruik van!

Tip: wel even je auto goed wassen nadat je op het strand hebt gereden. Vooral de onderkant goed afspuiten! Het zoute zand en water is namelijk slecht voor het chassis van je voertuig. De dichtstbijzijnde carwash is hier te vinden .

2. Epische zonsondergangen meemaken

Omdat de zon altijd onder gaat in het Westen, heb je aan de Westkust van Amerika oneindig veel mooie zonsondergangen. Een roadtrip over Highway 1 / Route 101 langs de kust is daarom de perfecte manier om keer op keer de zon in de zee te zien zakken. Vele avonden op rij koos ik een mooi plekje uit voor dit natuurspektakel.

Ik parkeerde de camper hoog op een steile klif met de bulderende zee onder me, of gewoon direct aan- of op het strand. Met open armen ontving ik elke dag weer de laatste zonnestralen van de dag.

Een laatste groet aan de zon tijdens zonsondergang aan Highway 1 / Route 101, Westkust Amerika
Een laatste groet aan de zon tijdens zonsondergang aan Highway 1 / Route 101, Westkust Amerika

Opmerking: Het klinkt misschien suf, maar ik voelde me elke keer zo ontzettend goed na zonsondergang. Of het te maken had met de rust die ik ervaarde of dat de kleuren aan de horizon er iets mee te maken hadden, durf ik niet zeggen. Wel weet ik dat dit momenten waren om nooit meer vergeten.

Een kalme zee, de ondergaande zon en overvliegende pelikanen. Ultieme rust.
Een kalme zee, de ondergaande zon en overvliegende pelikanen. Ultieme rust.

Het maakt eigenlijk niet zo gek veel uit waar je tijdens je roadtrip stopt om de zonsondergang te bekijken, het is overal even mooi. Een eenvoudige ‘pullout’, zoals ze dat hier noemen, is vaak al goed genoeg. Er zijn werkelijk duizenden pullouts langs de kust aan Highway 1 / Route 101 te vinden waar je even kunt stoppen.

Van de zonsondergang genieten op een 'pullout' | Oregon, Route 101
Van de zonsondergang genieten op een ‘pullout’ | Oregon, Route 101

3. Walvissen spotten

Wist je dat er gigantisch veel walvissen langs de westkust van Amerika migreren? Now you do! Bijna het gehele jaar door zijn er aan de kust van Washington, Oregon en Californië bultruggen, grijze walvissen en zelfs orka’s te bewonderen.

Langs de westkust van Amerika zag ik veel boten van Whale Watching tours
Langs de westkust van Amerika zag ik veel boten van Whale Watching tours

Ik heb dan ook op verschillende plekken walvissen gezien. Ik werd zelfs een keer wakker van hun geluid! (zie hoofdstuk over wildkampeerplekken). Soms zijn de walvissen echt dichtbij de kust, maar meestal zijn ze wat verder weg. Ze zijn over het algemeen makkelijker te zien, dan vast te leggen op de foto. Ze komen doorgaans maar even kort boven en je zal een goede timing en een flinke zoomlens op je camera nodig hebben voor een mooie foto!

De staart van een walvis in Washington State aan de westkust van Amerika
De staart van een walvis in de staat Washington aan de Westkust van Amerika

Tip: Ga er even rustig voor zitten om walvissen te spotten langs de Westkust van Amerika. Kijk voor je uit, de zee op. Zoek naar witte pluimen die ineens uit het water lijken te komen. deze pluimen worden namelijk veroorzaakt door het uitademen van de walvissen. Vaak komt er na het zien van een pluim een mooie staart achteraan. Het is net als vissen: Heb geduld!

4. Rijden tussen de Giant Redwoods

De Sequoia bomen in het zuiden van Californië zijn misschien de dikste en grootste bomen ter wereld qua volume, maar in het noorden van Californië vind je de allerhoogste bomen ter wereld; de Giant Redwoods. De US Route 101 loopt dwars door ‘Redwood National And State Parks‘, een verzameling aan natuurparken die op zowel staats- als nationaal niveau worden beschermd.

Redwood National And State Parks en de Newton B. Drury Scenic Parkway (zie pijl)
Redwood National And State Parks en de Newton B. Drury Scenic Parkway (zie pijl)

Je hoeft niet eens van Route 101 af om de gigantische Redwoods te zien, maar het loont natuurlijk wel om even van de grote weg af te gaan en een ‘scenic route’ te nemen, zodat je ze van dichtbij kunt bekijken. De Newton B. Drury Scenic Parkway (zie de pijl op de kaart hierboven of klik hier om de locatie op Google Maps te openen), is een goede optie daarvoor.

Redwoods op de Newton B. Drury Scenic Parkway | Route 101, Californië
Redwoods op de Newton B. Drury Scenic Parkway | Route 101, Californië

Als je nog nooit een Redwood van dichtbij hebt gezien, kun je je echt niet voorstellen hoe gigantisch ze zijn. Op de foto hierboven zijn de Redwoods nog relatief jong en pakweg 60 meter hoog. Wil je de aller grootste Giant Redwoods zien? Dan kun je korte wandelingen maken naar deze bomen. De meest bekende bomen om te bekijken aan de Newton B. Drury Scenic Parkway route zijn:

 • Corkscrew Tree: een gedraaide boom (locatie hier).
 • Big Tree Wayside: een 1500 jaar oude boom (locatie hier).
 • Atlas Grove: meerdere grote Redwoods dicht bij elkaar (locatie hier).
Punten om Giant Redwoods te spotten en de Cal Barrel Road (offroad route)
Punten om Giant Redwoods te spotten en de Cal Barrel Road (gele lijn – offroad route)

Of, als je voertuig het aankan, kun je een stukje off-road gaan over de Cal Barrel Road. Heb je een 4×4 en is deze weg open? Dan kan ik hem absoluut aanraden! Het is er vochtig en glad. Soms smal, steil omhoog en vol met grote kuilen en stenen.

Toch is de route absoluut de moeite waard. De foto’s spreken voor zich! Ik sta hieronder op de Cal Barrel Road met de Wereldreizigers.nl 4×4 camper tussen Giant Redwoods van 100+ meter hoog. Bizar!

De Wereldreizigers.nl 4x4 camper tussen 100+ meter hoge Giant Redwoods
De Wereldreizigers.nl 4×4 camper tussen twee 100+ meter hoge Giant Redwoods
Offroad op de Cal Barrel Road tussen de Giant Redwoods
Offroad op de Cal Barrel Road tussen de Giant Redwoods

Let op: in de winter is de Cal Barrel Road (de off-road route) doorgaans gesloten.


Ons advies voor camperhuur in Amerika
Camperreizen door Amerika (USA) van Travelhome

Denk je erover om onze voetstappen te volgen en een camper(van) te huren met vrienden, je partner of met je hele gezin? Vraag dan gratis en vrijblijvend een offerte aan bij Travelhome van ANWB. Ze hebben zowel campervans als volwaardige familiecampers in het aanbod.

Pluspunten:
 • Groots aanbod, lage prijzen
 • Zelfstandig of Maatwerk
 • Deskundig advies van specialisten
 • Volledige offerte zonder verborgen kosten
Vraag gratis offerte aan
Door onze affiliate links te gebruiken support je ons zonder extra kosten. Dank je wel!

5. Mistbanken en wilde zee ervaren

Vooral in de ochtend en namiddag kwam het geregeld voor dat er ineens enorme mistbanken over de bergen rolden of dat mist vanaf de zee ineens het land op kwam.

Soms verdween de mist ook net zo snel als dat het kwam. Het ene moment geniet je van de zon en het andere moment zie je amper 50 meter voor je. Het is heel vreemd… Ik ervaarde dit net iets ten zuiden van Ecola State Park (locatie hier), waarover ik hieronder meer zal vertellen.

Mistbanken bij Ecola State Park, Oregon
Mistbanken bij Ecola State Park, Oregon

Het is bijzonder om te zien hoe snel dit de gehele ervaring van het rijden over deze prachtige kustweg kan veranderen. Van grijs, donker en deprimerend ga je soms in enkele minuten weer terug naar zon, warmte en kleur. Dit alles terwijl de grote oceaan met grof geweld op de stranden en rotsen beukt.

Voorbeeld: De 4 onderstaande foto’s zijn in een tijdsbestek van ongeveer 30 minuten gemaakt, terwijl ik rustig over de kronkelende Highway 1 / Route 101 kustweg reed en regelmatig stopte bij uitzichtpunten. Het geeft een goed beeld van hoe snel het weer (en de kleur) hier kan veranderen.

Donkere wolken terwijl de wilde zee op de rotsen slaat | Highway 1 / Route 101, Oregon Coast
Donkere wolken terwijl de wilde zee op de rotsen slaat | Highway 1 / Route 101, Oregon Coast
Donkere wolken terwijl de wilde zee op de rotsen slaat | Highway 1 / Route 101, Oregon Coast
Donkere wolken terwijl de wilde zee op de rotsen slaat | Highway 1 / Route 101, Oregon Coast

De mist en wolken bewogen zich in een hoog tempo richting de zee. Ineens lijkt er weer wat kleur in het leven te komen en ik maak onderstaande foto in noordelijke richting waar ik vandaan kwam gereden.

De dikke mist en wolken bewegen richting zee, het klaart ineens op | Oregon Coast
De dikke mist en wolken bewegen snel richting zee, het klaart ineens iets op | Oregon Coast

Wat ik echter 5 minuten later voor me zag (kijkend naar het zuiden), kon ik bijna niet geloven. Ineens zag ik het eindpunt van de dikke mistbank die de zee op ging. Het was een bizar gezicht. Onder de dikke mistbank op zee was het nog steeds grauw en donker, terwijl vanuit het oosten de zon op de kust scheen. Wát een contrast!

De dikke mistbank rolt de zee op en ineens is er weer kleur in het leven | Oregon Coast
De dikke mistbank rolt de zee op en ineens is er weer kleur in het leven | Oregon Coast

Ik ging in ongeveer 30 minuten van donker en deprimerend naar zonnig en kleurrijk. De eerste keer dat ik dit zag, dacht ik dat het een uitzondering was. Ik maakte het echter in de dagen erna nog meerdere malen mee.

Het is een natuurfenomeen wat hier vrij normaal is. Vooral in het noordelijke deel van de kustweg in Washington en Oregon kun je dit geregeld zien. Ook in het noordelijke deel van Californië, ongeveer tot en met San Francisco, komt het nog regelmatig voor.

6. Honderden uitzichtpunten afvinken

Ik reed in totaal 1800 kilometer over de westkust van Amerika en ik stopte misschien wel 200 keer om even van het uitzicht te genieten. Na elke berg en om elke hoek was het weer een verrassing wat je te zien kreeg. Het ene na het andere prachtige uitzicht!

Uitzicht op Nehalem Bay vanaf Neahkahnie Viewpoint, Oregon
Uitzicht op Nehalem Bay vanaf Neahkahnie Viewpoint, Oregon

Van gigantisch lange en mooie stranden tot bergtoppen en rotsen die vanuit het niets uit de zee opsteken, tot strak blauwe luchten en mistbanken. Geen foto is hier hetzelfde.

Ik kreeg al snel in de gaten waarom dit de mooiste roadtrip route van Amerika wordt genoemd. Het is daadwerkelijk een unieke route, duizenden kilometers slingerend langs de Stille Oceaan.

Uitzichtpunt aan Highway 1 in Californië
Uitzichtpunt aan Highway 1 in Californië

De Highway 1 / Route 101 heeft mijn hart absoluut gestolen. Ik kon mezelf hier wel weken vermaken zonder er genoeg van te krijgen. Soms reed ik uren lang door terwijl mijn lichaam eigenlijk al vermoeid was van het vele rijden in de camper. Het is ook echt sturen met deze wagen over de slingerende wegen!

De golvende en slingerende kustweg Highway 1 / Route 101 in Californië vanuit de lucht met de drone
De golvende en slingerende kustweg Highway 1 / Route 101 in Californië vanuit de lucht met de drone

Toch wist ik van geen stoppen. Ik wilde door. Ik wilde elke keer weten wat er na de volgende bocht te zien was, terwijl de zon langzaam het gouden uur voor zonsondergang bereikte en de kustlijn oranje en rood kleurde. Fantastisch!

7. Sterren kijken (melkwegstelsel spotten!)

Op Devonte Lookout (locatie hier), een afgelegen plek op een half uurtje ten noorden van Fort Bragg in Californië, was de lucht zo ongelooflijk helder dat ik de Melkweg kon zien nog voordat het helemaal donker was. Het was krankzinnig! Dus ik pakte mijn camera net na zonsondergang en begon foto’s te maken.

De zon gaat onder en de eerste sterren zijn zichtbaar
De zon gaat onder en de eerste sterren zijn zichtbaar

Ik nam nog meer foto’s toen het echt donker werd. Devonte Lookout ligt erg afgelegen, ver van de bewoonde wereld. Ik besloot hier ook meteen te overnachten. Er is hier letterlijk 0,0 lichtvervuiling en daar wilde ik gebruik van maken op deze mooie dag.

De maan was er ook niet deze avond en het was extreem helder weer. Ik kon gewoon niet geloven wat ik zag toen ik omhoog keek. Nog nooit zag ik het melkwegstelsel zo glashelder met het blote oog. Ik probeerde een mooie foto te maken van de dikke band met de sterren achter mij en de camper en het was meteen al raak!

Chris, de Wereldreizigers.nl camper en sterren op de achtergrond | Devonte Lookout, Californië
Chris, de Wereldreizigers.nl camper en sterren op de achtergrond | Devonte Lookout, Californië

Terwijl ik rustig bij de camper een Hazy IPA biertje dronk en voor mij uit zat te staren naar de sterrenhemel, zag ik wel twintig vallende sterren. Ze waren zó makkelijk te zien hier! Maar de hemel was nog lang niet klaar met trakteren deze avond. Pakweg een uur later kwam het middelpunt van ons zonnestelsel op vanuit de zee.

Tip: Ja, net als dat de zon en de maan op komt en ondergaat, doet het melkwegstelsel dat ook! Ik gebruik de gratis app Starwalk 2 (download hier), om te weten waar ik bepaalde sterren of planeten kan vinden.

Alweer kon ik mijn ogen niet geloven. Dikke clusters met sterren en grote wolken sterrenstof met gele, paarse en blauwe tinten waren gewoon met het blote oog zichtbaar. Ik besloot om nogmaals mijn Fuji X-T4 camera erbij te pakken.

De ultieme wereldreis camera
Fujifilm X-T5 Zilver + 16-80mm
5.0

De Fujifilm X-T5 met 16-80 is de ultieme all-round wereldreis camera. Deze camera is door zowel consumentenbond als Tweakers.net meermaals uitgeroepen tot de beste systeemcamera die te koop is. Zelfs op de automatische stand voel je je zowaar ineens een professionele fotograaf!

Pluspunten:
 • De best geteste camera
 • Fantastische foto's
 • 6.2K Video
 • 5 jaar garantie
Bekijk prijzen Onze review
Door onze affiliate links te gebruiken support je ons zonder extra kosten. Dank je wel!

Ik probeerde wat verschillende instellingen op mijn Fuji X-T4 Camera om zowel de sterren als de camper goed op een foto vast te leggen. Ik deed maar wat, paste wat instellingen aan en probeerde het opnieuw. Na wat mislukte foto’s kreeg ik een beetje door wat wel of niet werkte, met het volgende resultaat.

Tip: In de foto’s hieronder staan de instellingen die ik heb gebruikt voor het fotograferen van de sterrenhemel, mocht je het zelf ook eens willen proberen.

Fuji X-T4 night photography camera settings: SS: 40, D:5.6, ISO 2400, Fuji Color mode: CHROMATIC
Fuji X-T4 night photography camera settings: SS: 40, D:5.6, ISO 2400, Fuji Color mode: CHROMATIC
Fuji X-T4 night photography camera settings: SS: 30, D:4, ISO 3200, Fuji Color mode: VIVID
Fuji X-T4 night photography camera settings: SS: 30, D:4, ISO 3200, Fuji Color mode: VIVID

Hoewel ik echt aan het genieten was van wat ik voor me zag, begon ik ondertussen ook te realiseren dat het zien van een sterrenhemel als deze, anno 2022 gewoon bijna niet meer voorkomt door lichtvervuiling.

Het is ontzettend jammer dat lichtvervuiling het zicht op deze geweldige sterrenhemel van ons heeft afgenomen. In Nederland zie je zo’n sterrenhemel niet meer. Nooit meer. Ik prijs mezelf daarom gelukkig dat deze ‘overlanding‘-ervaring in Noord-Amerika me af en toe nog op écht onbewoonde plekken zónder lichtvervuiling brengt. Ik koester deze momenten.

Soms weet je niet wat je kwijt bent, totdat je het weer ziet. Dit was absoluut zo’n moment waarop ik me dat realiseerde. Ik besloot daarom om nog een biertje te pakken en langer wakker te blijven. Gewoon om te genieten van de sterrenhemel voor me en met het geluid van de golven onder me.

8. De Golden Gate Bridge bewonderen

Natuurlijk kan een bezoek aan de Golden Gate Bridge niet ontbreken aan deze route. Highway 1 en Route 101 komen hier letterlijk samen om over deze iconische brug over te steken naar downtown San Francisco.

Tip: vanaf Battery Spencer (een oud fort, locatie hier), heb je een geweldig uitzicht op zowel de brug als de stad.

De Golden Gate Bridge en San Francisco in de nacht | Foto genomen vanaf Battery Spencer Viewpoint
De Golden Gate Bridge en San Francisco in de nacht | Foto genomen vanaf Battery Spencer Viewpoint

Ik heb ‘stiekem’ overnacht op de parkeerplaats van Battery Spencer, zodat ik in de ochtend van de zonsopkomst kon genieten. De gehele nacht reden hier mensen af en aan, veelal jongelui die er een drankje op hadden, dus een erg rustige nacht was het helaas niet.

Wel reden er meermaals ‘park-rangers’ voorbij die zowel de jongeren als mij met rust lieten. Het overnachten werd hier blijkbaar gedoogd. Er stonden nog twee busjes op de parkeerplaats die hetzelfde deden als ik en ook die werden met rust gelaten door de park-rangers.

De volgende ochtend stapte ik om 06:00uur mijn bed uit. Ik zette zoals gewoonlijk een kopje koffie met de waterkoker en EcoFlow Powerstation in de camper en liep met koffie en cameratas in de hand weer naar het uitzichtpunt. Een kwartier voor zonsopkomst veranderde de horizon al in een regenboog van kleur. Wauw!

De Golden Gate Bridge en San Francisco met zonsopkomst | Foto genomen vanaf Battery Spencer Viewpoint
De Golden Gate Bridge en San Francisco met zonsopkomst | Foto genomen vanaf Battery Spencer Viewpoint

Ik was overigens niet de enige met dit idee. Het was zaterdagochtend 06:00 uur, maar het was er al aardig druk. Veel mensen komen hier om de zonsopkomst over San Francisco te zien. Het was zo mooi deze ochtend dat ik de drone ook nog even de lucht in liet om een panorama foto te maken van de Golden Gate Bridge met de stad erachter.

De Golden Gate Bridge en San Francisco met zonsopkomst
De Golden Gate Bridge en San Francisco met zonsopkomst
3-in-1 accu, omvormer en laadregelaar
EcoFlow Delta MAX Powerstation
4.5
€2.099,00

De EcoFlow Delta MAX is een draagbare Lithium-ion powerstation met een capaciteit van maarliefst 2016wh. Dit apparaat maakt omvormers en laadregelaars voor zonnepanelen overbodig.

De capaciteit is uitbreidbaar en met 4 x 2400W (4600W piek) AC-uitgangen, talloze 12v en USB aansluitingen is hij geschikt voor vele toepassingen zowel binnenshuis als buitenshuis.

Supersnel laden via 230v. Gecombineerd laden via 230v, 12v of zonnepanelen is mogelijk. Zeer populair onder camperaars en vanlife enthousiastelingen.

Wij hebben dit apparaat in onze camper geïnstalleerd en het is werkelijk fantastisch om zoveel power tot je beschikking te hebben. We grillen, koken, koelen vrijwel alles elektrisch nu.

Pluspunten:
 • Grote capaciteit
 • Super snel opladen
 • 100w (!) USB-C aansluitingen
 • 2400W met 4600W piekvermogen
 • Laden via 230v, 12v of zonnepanelen
Minpunten:
 • Prijs
 • Weegt 23 kilo
Bestel nu
Door onze affiliate links te gebruiken support je ons zonder extra kosten. Dank je wel!

9. Wildkamperen op epische plekken

Van de hele Westkust-Amerika-ervaring is dit toch wel mijn favoriet: wildkamperen op epische locaties. Ik heb tijdens mijn roadtrip langs de westkust van Amerika op fantastische wildkampeer-plekken gestaan. Allemaal direct aan Highway 1 / 101 en op steenworp afstand van de zee. Elk mooi op hun eigen manier.

Hieronder een greep uit mijn favoriete wildkampeer-plekken aan de Westkust van Amerika, inclusief de bijhorende locaties of coördinaten via Google Maps zodat je deze snel en gemakkelijk op kunt slaan voor eigen gebruik. Doe er je voordeel mee!


Naam locatie: Devonte Lookout, Noord-Californië.
Google Maps link: Klik hier.

De allermooiste wildkampeer-plek waar ik ooit gestaan heb. Ik zag hier veel walvissen in de verte, terwijl de wilde zee op de rotsen onder me sloeg. Het ligt enorm afgelegen en er is daarom geen lucht- en lichtvervuiling. Behalve de wilde zee hoor je hier ‘s nachts niets. Dit is de locatie waar ik tevens de mooie nachtfoto’s maakte van de sterrenhemel. Er is ruimte voor meerdere campers. Tegen de avond kwamen er nog twee ‘overnighters’ naast mij staan.

Wildkampeer plek in Californië | Devonte's Lookout
Wildkampeer plek in Californië | Devonte’s Lookout
Wildkampeer plek in Californië | Devonte's Lookout
Wildkampeer plek in Californië | Devonte’s Lookout

Naam locatie: Coast Highway 1, 3 uur ten noorden van San Francisco
Coördinaten: 38°29’20.6″N 123°11’31.4″W
Google maps link: Klik hier.

Deze locatie ligt aan een iets drukkere weg in Californië op ongeveer 100 meter hoogte. Het is een eenvoudige ‘pullout’, maar het uitzicht hier is werkelijk fantastisch. Je kijkt over de kronkelende weg uit met de wilde zee onder je. Er is ruimte voor meerdere campers.

Wildkampeer plek in Californië | Coordinates: 38°29'20.6"N 123°11'31.4"W
Wildkampeer plek in Californië | Coordinates: 38°29’20.6″N 123°11’31.4″W
Wildkampeerplek in Californië | Coordinates: 38°29'20.6"N 123°11'31.4"W
Wildkampeerplek in Californië | Coordinates: 38°29’20.6″N 123°11’31.4″W

Naam locatie: Port Orford Visitor’s Center, Oregon
Coördinaten: 42°44’35.8″N 124°29’32.9″W
Google maps link: Klik hier.

Deze plek ligt vlakbij een stadje, waar je eventueel wat boodschappen kunt doen of uit eten kunt gaan. Wat deze plek zo mooi maakt, is het prachtige grote strand er direct onder. In de ochtend maakte ik hier een heerlijke ochtendwandeling en dronk ik mijn koffie op het bankje terwijl de wolken over de bergen heen rolde.

Wildkampeer plek | Port Orford Visitor's Center, Oregon
Wildkampeer plek | Port Orford Visitor’s Center, Oregon
Het strand bij de wildkampeer plek | Port Orford Visitor's Center, Oregon
Het strand bij de wildkampeer plek | Port Orford Visitor’s Center, Oregon

Naam locatie: Boiler Bay State Scenic Viewpoint, Oregon
Google maps link: Klik hier.

Het is een grote parkeerplaats / rest area / viewpoint waar je direct aan zee kunt staan. Dit was de plek waar ik in de ochtend wakker werd door het geluid van walvissen! PSSSHHHH!!

Ik klapte mijn raam open bij het bed en zag meteen walvissen op nog geen 50 meter afstand. Volgens mijn buurvrouw voor de nacht (een local) worden hier het hele jaar door walvissen gezien, dichtbij de kust. Helaas kon ik door de dikke mist deze ochtend geen fatsoenlijke foto maken. Hopelijk heb jij meer geluk!

Wildkampeer plek | Boiler Bay State Scenic Viewpoint, Oregon
Wildkampeer plek met walvissen | Boiler Bay State Scenic Viewpoint, Oregon

Naam locatie: Silver Point Interpretive Overlook, Washington
Google maps link: Klik hier.

Weer een uitzichtpunt waar ik besloot te overnachten. Je hebt hier een prachtig uitzicht zowel in noordelijke als zuidelijke richting. Met een gigantisch strand voor de deur (zie je hoe klein de mensen zijn?) is het ook een geweldige plek om een strandwandeling te maken.

Wildkampeer plek | Silver Point Interpretive Overlook, Washington
Wildkampeer plek | Silver Point Interpretive Overlook, Washington
Wildkampeer plek | Silver Point Interpretive Overlook, Washington
Wildkampeer plek | Silver Point Interpretive Overlook, Washington

10. Doe het rustig aan en geniet!

Tot slot: Wat misschien nog wel het belangrijkste is tijdens de ultieme roadtrip langs de Westkust van Amerika, is dat je niet moet vergeten om te genieten. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, zeker als je zelf achter het stuur zit. Dan heb je namelijk je ogen op de weg en niet op het mooie uitzicht.

Doe het daarom rustig aan. Het is geen gemakkelijk weg om te rijden. Je bent echt constant aan het sturen en je gaat continu omhoog of omlaag.

Doe het rustig aan en geniet van je reis
Doe het rustig aan en geniet van je reis

Stop vaak. Neem veel pauzes. Blijf langer als je op een mooie plek bent. Highway 1 en Route 101 heeft honderden, misschien wel duizenden pullouts, viewpoints en parkeerplaatsen waar je even kunt stoppen en zelfs kunt overnachten. Stop elke dag op tijd zodat je de zon in de zee kunt zien zakken. Gun jezelf de momenten om te genieten!

Waarom geen Big Sur?

Velen van jullie zullen zich afvragen: waarom zien we hier niets terug van het stuk Highway 1 tussen San Francisco en Los Angeles? Dat moet namelijk een geweldig mooi stuk zijn, misschien wel het mooiste stuk van Highway 1 langs de kust van Californië.

Vooral Big Sur (locatie hier) is een enorme trekpleister die ‘je gezien moet hebben’, zegt men. Dat is misschien ook wel zo, maar ik had er simpelweg geen zin meer in!

De reden daarvoor is dit: ik vond Highway 1 simpelweg te druk worden tussen San Francisco en Los Angeles. Daar kwam nog bij dat wildkamperen langs dit hele stuk kustweg verboden is en dat er geregeld boetes worden uitgedeeld. Ik zag overal ‘No Overnight Parking‘ borden en op iOverlander waren alle wildkampeer-plekken grijs met de opmerking ‘permanent gesloten’.

Wildkampeer plek in Californië | Devonte's Lookout
Wildkampeer plek in Californië | Devonte’s Lookout

Campings opzoeken, zag ik niet zitten. Die waren ten eerste ontzettend duur (70-90 dollar per nacht) en ook ging dit volledig mijn doel voorbij… Ik wilde JUIST op epische, afgelegen plekken overnachten. Daarom ben ik hier!

Ik wil direct aan zee staan, terwijl ik in alle rust kan genieten van een biertje met zonsondergang. Ik wil niet tussen 50 RV’s met full-hookups in een rijtje op de camping staan. Juist niet. Ik besloot daarom om mijn reis langs de Westkust van Amerika over Highway 1 en Route 101 hier te beëindigen, nog voordat ik bij Big Sur was aangekomen.

Conclusie

Als je het over roadtrips hebt die op je bucketlist thuishoren, dan is de Westkust van Amerika over Highway 1 en Route 101 door Washington, Oregon en Californië misschien wel de meest ultieme die je kunt bedenken.

2500 kilometer slingeren langs ruige kustlijnen, bergen en bossen. Wilde zeeën die op de rotsen beuken. Mistbanken, migrerende walvissen, honderden viewpoints en epische uitzichten. Daarnaast vind je hier in de dun bevolkte gebieden nog wildkampeer-plekken die enorm afgelegen liggen en zó intens mooi zijn, dat je bijna niet kunt geloven dat ze bestaan. Allemaal langs één en dezelfde kustweg.

De slingerende Highway 1 in Californië
De slingerende Highway 1 in Californië

De roadtrip route langs de Amerikaanse Westkust over Highway 1 en Route 101 doet iets met je. Op momenten werd ik er zelfs een beetje emotioneel van. Soms uren lang sturend over de oneindige slingerwegen waar maar geen einde aan kwam, hopend op een plek om te kunnen rusten.

Dit terwijl ik op andere momenten juist weer wegdroomde met het gevoel en erkenning, hoe enorm mooi de wereld toch kan zijn. De hele ervaring liet me echt weer even mens voelen.

Om elke hoek weer een prachtig nieuw uitzicht. Wakker worden door blazende walvissen die ik pal voor mijn camper kon horen en zien. Ik genoot van de zoveelste zonsondergang terwijl de pelikanen overvlogen. Ik zag hier de meest intense sterrenhemel ooit uit mijn leven.

Highway 1 en Route 101 aan de westkust van Amerika heb ik echt ervaren en wat ze zeggen is waar: Het is absoluut één van de mooiste wegen ter wereld. Ik prijs mezelf gelukkig dat ik 1800 kilometer van deze ultieme roadtrip route heb kunnen rijden. Een ervaring om nooit meer te vergeten!

Chris met de Wereldreizigers.nl camper op Highway 1 / Route 101 | Westkust Amerika
Chris met de Wereldreizigers.nl camper op Highway 1 / Route 101 | Westkust Amerika

Ons advies voor camperhuur in Amerika
Camperreizen door Amerika (USA) van Travelhome

Denk je erover om onze voetstappen te volgen en een camper(van) te huren met vrienden, je partner of met je hele gezin? Vraag dan gratis en vrijblijvend een offerte aan bij Travelhome van ANWB. Ze hebben zowel campervans als volwaardige familiecampers in het aanbod.

Pluspunten:
 • Groots aanbod, lage prijzen
 • Zelfstandig of Maatwerk
 • Deskundig advies van specialisten
 • Volledige offerte zonder verborgen kosten
Vraag gratis offerte aan
Door onze affiliate links te gebruiken support je ons zonder extra kosten. Dank je wel!


Plan hier je vakantie naar Amerika


Avatar foto

Chris Thomassen

Eigenaar van Wereldreizigers.nl | Ontdek de wereld!
- Full-time bloggende wereldreiziger.
- Schrijft over reizen, fotografie, duurzaamheid en gadgets.
- Ontdekt graag extreme en onbekende plekken.

Elke maand leuke reistips en extra voordelen ontvangen? En wist je dat we maandelijks een wereldkaart weggeven onder onze abonnees? Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is hieronder je e-mailadres achter laten, je maakt dan elke maand opnieuw kans!

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »
8 Shares
8 Shares
Copy link