Wereldreizigers.nl
Home » Wereldreis » 06 | Voorbereiding » Vaccinaties voor een Wereldreis | Alles wat je moet weten

Vaccinaties voor een Wereldreis | Alles wat je moet weten

Een wereldreis vraagt normaliter al heel wat voorbereiding, laat staan nu tijdens en/of na corona. Het begint met het maken van een stappenplan en een helder doel stellen om te sparen voor een wereldreis. En ja, je hebt naast je covid-19 vaccinaties ook andere vaccinaties nodig voor een wereldreis. Misschien heb je ze niet allemaal nodig maar sommige zijn belangrijk voordat je naar een omgeving gaat die heel anders is dan je lichaam gewend is. Ongeacht het land, ik heb er altijd voor gezorgd dat ik de vaccinaties up-to-date had. Zie het als een investering in de toekomst. De meeste vaccinaties zijn namelijk tot lang na je wereldreis nog werkzaam.

Maak een afspraak

We raden iedereen die naar een land of gebied reist waar mogelijk Malaria of een andere vervelende ziekte voorkomt ook stellig aan om niet zomaar conclusies te trekken uit dit of andere artikelen. Maak altijd een afspraak bij één van de specialisten van Vaccinaties Op Reis of de GGD. De informatie die zij hebben is namelijk altijd up-to-date en daarom kunnen ze je gericht adviseren op basis van de specifieke reisplannen die je hebt.

Ook kunnen wij absoluut aanraden om ook de ‘optionele’ te nemen, aangezien je tijdens je wereldreis niet gebonden wil zijn aan bepaalde plekken of landen. Het komt vaak voor dat je plannen onderweg wijzigen, en daarvoor wil je qua vaccinaties in ieder geval absoluut goed voorbereid zijn.

Welke vaccinaties voor een wereldreis?

Onderstaande lijst met de belangrijkste vaccinaties voor een wereldreis zijn gesorteerd op alfabetische volgorde.

Vaccinaties voor je wereldreis
Vaccinaties voor je wereldreis

Lees ook: De wereld van insecten: Weet wat je beet!

BCG / TBC

Als je wordt ingeënt tegen BCG ben je beschermd tegen tuberculose (TBC).

 • Wat is tuberculose?
  Tuberculose is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door  de tuberkelbacterie. Je kunt het oplopen als een besmet persoon hoest en er bacteriën vrij komen. Als je wordt besmet kun je na 8 weken tot nog jaren later TBC krijgen. De symptomen zijn moeheid, lusteloosheid, vermagering, temperatuursverhoging en ’s nachts zweten.
 • Voor welke landen?
  Het vaccin is in geen enkel land verplicht. TBC komt vooral voor in Afrika, Azië en Zuid-Amerika. De vaccinatie wordt alleen soms bij kleine kinderen aangeraden, of bij mensen die langer dan 3 maanden in een risicogebied verblijven en intensief contact hebben met de locale bevolking.
 • Hoe lang beschermd tegen TBC?
  Een BCG vaccin beschermt je levenslang tegen TBC.

BMR 

Als je wordt ingeënt met het BMR vaccin ben je bescherm tegen de bof, mazelen en rode hond. Bij reizen word je voornamelijk ingeënt zodat je de mazelen niet krijgt.

 • Wat is BMR?
  Het BMR vaccin is een verzamelnaam voor Bof, Mazelen en Rode Hond. De mazelen komt vooral voor bij kinderen. De ziekte begint met verkoudheid, hoesten, roden ogen en koorts. Na een paar dagen krijg je ook vlekjes op je gezicht, later over je hele lichaam. De vlekken worden wat bruin en kunnen jeuken. Een ernstige longontsteking of oorontsteking oplopen is ook iets wat soms gebeurt.
 • Voor welke landen?
  Het vaccin wordt geadviseerd voor Afrika en de meeste landen in Zuid-Oost Azië. In Europa wordt het vaccin aanbevolen voor reizen richting Oekraïne en Roemenië.
 • Hoe lang beschermd tegen BMR?
  Na een vaccinatie ben je levenslang beschermd. Heb je als kind alle vaccinaties gehad? Dan ben je al ingeënt tegen BMR en is dit vaccin niet meer nodig voor je reis.

Buiktyfus 

Het buiktyfus vaccin beschermt je tegen de infectieziekte buiktyfus. 35 tot 70% van de mensen die de buiktyfus-vaccinatie neemt, bouwt bescherming op tegen buiktyfus. De bescherming is dus beperkt. Je kunt er ook voor kiezen om capsules te nemen, dit in plaats van een inenting.

 • Wat is buiktyfus?
  De infectieziekte buiktyfus wordt veroorzaak door de salmonella bacterie en komt in veel tropische landen voor. De bacterie wordt overgebracht door slechte hygiëne. Symptomen zijn hoge koorts, buikpijn, hoofdpijn en algemeen ziek zijn. Soms is er diarree en soms juist een verstopping. Ongeveer één tot twee weken na besmetting ontstaat buiktyfus.
 • Voor welke landen?
  In geen enkel land is buiktyfus verplicht. Het vaccin wordt dan ook vooral aanbevolen als men langere tijd in een risicogebied verblijft. De ziekte komt voor in Afrika, Midden– en Zuid-Amerika en Azië. Als er een groot risico is in een land dan wordt het vaccin al aangeraden bij een verblijf van langer dan twee weken. Is het risico iets minder groot dan wordt het aangeraden bij een reis van langer dan drie maanden. Het risico is groot in sommige landen in Azië, waaronder in India en Nepal.
 • Hoe lang blijf je beschermd? 
  Na 1 vaccinatie ben je 3 jaar lang beschermd tegen buiktyfus. Houd er wel rekening mee dat de bescherming beperkt is. Ga je voor de capsules ben je 1 jaar beschermd tegen buiktyfus.

Een Cholera stempel is verplicht als je reist richting Angola, Madagaskar of Zanzibar (Tanzania). Spreek hierover met je arts.

Wereldreizigers.nl

Covid-19

Ik hoef denk ik niemand meer uit te leggen wat Covid-19 is. Wel is het belangrijk om te weten dat veel landen een covid-19 vaccinatie certificaat vragen voordat je het land in mag en vaak (halverwege 2021) komt daar nog een PCR test bovenop. Dit is vooral in Afrikaanse en Aziatische landen zo. Alleen een vaccinatie is vaak dus niet genoeg, houd daar rekening mee.

DTP

DTP staat voor Difterie, Tetanus en Polio, het DTP vaccin beschermt je dan ook tegen deze 3 infectieziekten. Tetanus is daarbij de belangrijkste voor reizigers.

 • Wat is DTP?
  DTP staat voor Difterie, Tetanus en Polio. Het vaccin DTP beschermt je tegen drie verschillende infectieziektes. Difterie is een ziekte die wordt veroorzaak door een bacterie. Het wordt overgebracht door hoesten. Symptomen zijn koorts, keelpijn en hangerigheid. In sommige gevallen is het zo heftig dat er vliezen in je keel ontstaan en dat je kunt stikken. Tetanus wordt veroorzaakt door een bacterie die vooral in aarde en straatvuil zit. Zonder behandeling is Tetanus dodelijk. Symptomen zijn stijfheid in de buurt van de geïnfecteerde wondjes en spierkrampen. De bacterie komt in alle landen voor, ook in Nederland. Polio is een virus, dit virus kan via de ontlasting in het riool terecht komen, waardoor het ook in het drinkwater terecht kan komen.
 • Voor welke landen?
  Het DTP-vaccin wordt echt voor bijna elk land aanbevolen. Alleen in West-Europa, Noord-Amerika, Nieuw-Zeeland en Australië is een DTP-vaccinatie niet nodig. Dat betekent dus ook dat je bij veel reizen binnen Europa al een DTP vaccinatie nodig hebt! In sommige landen is het DTP-vaccin verplicht.
 • Hoe lang beschermd?
  Na 1 vaccinatie ben je voor 10 jaar beschermd tegen Difterie, Tetanus en Polio. Als kind heb je dit vaccin vaak ook gehad. Zorg dat je deze vaccinatie op orde hebt voor je wereldreis, misschien is het nu weer tijd?
Vaccinaties en mondkapje op reis
Vaccinaties en mondkapje op reis

FSME – Teken encefalitis

Het FSME vaccin beschermt je tegen een virus dat een ontsteking in de hersenen kan veroorzaken.

 • Wat is FSME?
  FSME oftewel teken encefalitis is een virus dat wordt overbracht door teken. De teken komen voor in bosachtige gebieden en in hoog gras. Van april tot november is de kans het grootst om een tekenbeet te krijgen. Ook rauwe melk van koeien, geiten of schapen kan het virus overbrengen. Na een tot drie weken krijg je griepachtige verschijnselen en soms kan het overgaan in een hersen- of hersenvliesontsteking.
 • Voor welke landen?
  Het vaccin is in geen enkel land verplicht. Het wordt aanbevolen als je langer dan een maand naar een risicogebied gaat. Teken encefalitis komt voor in Europa, Rusland en in grote delen van Azië. Ook in bijvoorbeeld Frankrijk of Italië kunt je dit dus oplopen!
 • Hoe lang beschermd?
  Voor een volledige bescherming heb je drie vaccinaties nodig. Na deze drie vaccinaties ben je voor minimaal 3 jaar beschermd. Het tweede vaccin volgt meestal vier weken na de eerste, het derde vaccin na zes tot dertien maanden.
Een teek kan FSME veroorzaken
Een teek kan FSME veroorzaken

Gele koorts 

Het Gele Koorts vaccin beschermt je tegen de zeldzame, maar ernstige infectie ziekte gele koorts.

 • Wat is Gele Koorts?
  Gele koorts is een koorts die wordt overgedragen door muggen. De muggen steken overdag. Drie tot zes dagen na de muggenbeet krijg je koorts, spierpijn, hoofdpijn, koude rillingen, last van misselijkheid en braken. In sommige gevallen wordt het ernstiger, mensen kunnen zelfs overlijden aan gele koorts.
 • Voor welke landen?
  Gele koorts komt voor in Zuid-Oost Azië, Afrika, Zuid-Amerika en Panama. In veel landen is het gele koorts vaccin aanbevolen, maar in sommige landen in Afrika is het verplicht. Je moet bij de landen waarbij het vaccin verplicht is aan kunnen tonen dat je minimaal tien dagen voor je reis gevaccineerd bent. Landen waar het vaccin verplicht is zijn; Angola, Burundi, Centraal-Afrikaanse Republiek, Congo, Frans-Guyana, Gabon, Ghana, Guinee-Bissau, Ivoorkust, Kameroen, Liberia, Mali, Niger, Sierra Leone en Togo.
 • Hoe lang beschermd?
  Na 1 vaccinatie ben je levenslang beschermd tegen het gele koorts virus.  

Hepatitis A 

Het Hepatitus A vaccin beschermt je tegen de infectieziekte Hepatitus A, ook wel besmettelijke geelzucht genoemd. Het is anno 2020 bijna een standaard vaccinatie voor wereldreizigers, omdat het buiten de westerse landen om eigenlijk overal ter wereld wel voorkomt.

 • Wat is Hepatitis A?
  Hepatitis A is een leverontsteking die veroorzaakt wordt door een virus. De ziekte wordt overgebracht door slechte hygiëne. In westerse landen komt hepatitis A niet of nauwelijks voor, hierdoor hebben wij hier geen antistoffen voor aangemaakt. Als je hepatitis A hebt krijg je na ongeveer een maand griepverschijnselen en voel je je ziek. Je moet in bed blijven, krijgt hoofdpijn en je eetlust is weg. Ook krijg je pijn in de leverstreek en soms wordt dit na enkele dagen gevolgd door geelzucht. Je kan nog maanden lang vermoeid zijn door hepatitis A. Mensen die 50+ zijn hebben zelfs een hele kleine kans om te overlijden door hepatitis A.   
 • Voor welke landen?
  Het vaccin voor hepatitis A is in geen enkel land verplicht. Wel wordt het vaccin in heel veel landen aanbevolen. Alleen in West-Europa, Noord-Amerika, Nieuw-Zeeland en Australië is het vaccin niet aanbevolen. In Afrika, Midden– en Zuid-Amerika, het Verre en Midden Oosten is de kans het grootste dat je hepatitis A oploopt.
 • Hoe lang beschermd?
  Na het eerste vaccin ben je voor 1 jaar beschermd. Laat je je na een half jaar nogmaals inenten ben je voor meer dan 30 jaar beschermd.
Een vaccinatie Hepatitis A voor je wereldreis
Een vaccinatie Hepatitis A voor je wereldreis

Hepatitis B

Het hepatitis B vaccin beschermt je tegen de infectieziekte hepatitis B, een ernstige infectie ziekte aan de lever.

 • Wat is Hepatitis B?
  Je kunt hepatitis B oplopen door seksueel contact en via bloed. Soms wordt de ziekte chronisch en in extreme gevallen kan het leiden tot leverkanker. De symptomen lijken heel erg op die van een griepje, maar daarnaast heb je ook spier- en gewrichtspijn en kan het gepaard gaan met geelzucht. Ook pijn in de onderbuik kan een symptoom zijn van hepatitis B.
 • Voor welke landen?
  Het vaccin voor hepatitis B is in geen enkel land verplicht, maar wel voor sommige beroepen. Deze inenting wordt toch soms aanbevolen voor reizigers. Dit is vooral als je voor een langere tijd (langer dan drie maanden) in een risicogebied verblijft. Hepatitis B komt voor in Zuid-Amerika, een groot deel van Afrika en in delen van Azië. Ook in Rusland en het Midden-Oosten vormt hepatitis B een gezondheidsrisico, maar komt het wel in mindere maten voor. Hepatitis B heb je dus als reiziger alleen nodig bij een reis van langer dan drie maanden.
 • Hoe lang beschermd?
  Na 3 vaccinaties ben je levenslang beschermd voor hepatitis B. Het tweede vaccin voor hepatitis B volgt ongeveer een maand na de eerste. Het derde vaccin ongeveer vijf maanden na de eerste. Begin dus op tijd met het halen van vaccinaties als je hepatitis B nodig hebt.

Heb je zowel een vaccin nodig tegen Hepatitis-A als Hepatitis-B? Neem dan een combinatievaccin om geld te besparen

Wereldreizigers.nl

Japanse encefalitis

De vaccinatie Japanse encefalitis beschermt je tegen het flavivirus dat een ontsteking van de hersenen kan veroorzaken. Het is één van de minder voorkomende vaccinaties voor een wereldreis maar mocht je in de risicogebieden terecht komen is het absoluut aan te raden.

 • Wat is Japanse encefalitis?
  De ziekte wordt overgebracht door muggen. De meeste mensen die geïnfecteerd zijn merken hier niks van. Verschijnselen die je kan hebben zijn koorts, hoofdpijn, krachtverlies, gedragsveranderingen en stuipen.
 • Voor welke landen?
  Het vaccin is in geen enkel land verplicht. Het wordt vooral aanbevolen als je voor langere tijd (minimaal 1 maand) op het platteland verblijft in een risicogebied. De risicogebieden zijn China, India, Pakistan, Zuidoost-Azië en kleine delen van Rusland en Australië.
 • Hoe lang beschermd?
  Na twee injecties ben je voor één jaar beschermd. Laat je je daarna nogmaals vaccineren ben je voor 3 jaar beschermd. De tweede injectie haal je vier weken na de eerste.

Meningitis

Het vaccin beschermt je tegen Meningitis, een hersenvliesontsteking.

 • Wat is Meningitis?
  Symptomen van een hersenvliesontsteking zijn onder andere hoge koorts, koude rillingen, andere kleur huid, hoofdpijn, verwardheid, stijve nek en overgeven.  
 • Voor welke landen?
  Het vaccin is verplicht als je naar Saoedi-Arabië reist. Verder komt het voor in Mongolië en delen van Afrika.
 • Hoe lang beschermd?
  Na een vaccinatie ben je voor drie of vijf jaar beschermd, ik lees wisselende dingen op internet.

Rabiës 

Het rabiës vaccin beschermt je tegen de dodelijke ziekte rabiës, beter bekend als hondsdolheid. Het is een verstandige vaccinatie voor een wereldreis, echter is het wel vrij prijzig omdat je meermaals terug moet.

 • Wat is Rabiës?
  Rabiës wordt overgebracht door honden, vleermuizen, apen en vossen. Je kunt het krijgen door de beten van deze dieren, maar ook al door likken of krabben. Ook als je van plan bent om uit de buurt te blijven van deze dieren, kan je aangevallen worden en heb je kans op besmetting. Ongeveer 1 of 2 maanden na besmetting krijg je de ziekte pas. Je kan krampen krijgen en overactief zijn, maar je kunt ook een verlamming krijgen die steeds erger wordt. In het begin heb je last van koorts, verminderde eetlust, misselijkheid, braken en hoofdpijn. Later krijg je krampen of verlammingen, nekstijfheid, hyperactiviteit en stuipen. Uiteindelijk raak je in een coma wat leidt tot de dood. Hondsdolheid overleef je niet. Als je wordt gebeten of gekrabd moet je altijd direct handelen. Je weet nooit of een dier besmet is met Rabiës, maar je kunt geen enkel risico nemen. Heb je geen vaccinatie gehad moet je binnen 24 uur het antiserum hebben. Dat ene lieve aapje kan zomaar jouw dood betekenen.
Apen en Rabiës - Vaccinaties wereldreis
Apen en Rabiës – Vaccinaties wereldreis
 • Voor welke landen?
  De vaccinatie voor Rabiës is in geen enkel land verplicht. Het vaccin wordt echter wel aanbevolen als je langer dan een maand in een risicogebied verblijft. Hondsdolheid komt voor in Afrika, Oost-Europa, Azië en in Zuid– en Midden-Amerika. In Saudi-Arabië en Argentinië komt het ook voor, maar in mindere mate.
 • Hoe lang beschermd? 
  Je hebt 3x een rabiës vaccin nodig. De tweede heb je precies een week na de eerste, het derde vaccin twee tot drie weken na je tweede prik. Na 3 vaccins heb je de rest van je leven het antiserum niet meer nodig. Daarnaast moet je na een beet wel nog 2 vaccinaties ter plekke halen. Deze zijn overal makkelijk te verkrijgen. Heb je het vaccin niet? Dan heb je binnen 24 uur het antiserum nodig, dit is niet altijd makkelijk te krijgen. Daarnaast heb je nog vijf vaccinaties nodig. Het rabiës vaccin wordt door de meeste verzekeringen niet vergoed en is heel prijzig, bedenk je zelf goed of je wilt besparen op iets als je gezondheid.

Wanneer vaccinaties nemen?

De eerste vaccinaties voor je wereldreis neem je het liefst zo vroeg mogelijk. Aangeraden wordt om 7 maanden voor vertrek je vaccinaties te nemen. Vooral als je hepatitis B nodig hebt doe je er goed aan om er minimaal een half jaar tussen de vaccinatie en het vertrek te laten.

Neem je vaccinatie boekje (paspoort) mee

Vraag Vaccinaties op Reis of de GGD om je vaccinatie boekje, ook wel bekend als vaccinatie paspoort, te voorzien van de laatste stempels. Ben je je boekje kwijt? Vraag dan om een nieuwe en zorg ervoor dat ook alle vaccinaties die je eerder hebt gehad (bijvoorbeeld in je jeugd) erin staan.

Avatar foto

Wereldreizigers

Wereldreizigers.nl | Alles over verre reizen, wereldreizen, reisnieuws, reisfotografie, backpacken, reistips en meer.

Elke maand leuke reistips en extra voordelen ontvangen? En wist je dat we maandelijks een wereldkaart weggeven onder onze abonnees? Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is hieronder je e-mailadres achter laten, je maakt dan elke maand opnieuw kans!

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »
14 Shares
14 Shares
Copy link