Wereldreizigers.nl
Home » Wereldreis » 06 | Voorbereiding » Reizen en Malaria | Alles wat je moet weten over malaria pillen

Reizen en Malaria | Alles wat je moet weten over malaria pillen

Malaria, de meeste wereldreizigers krijgen daar direct of indirect mee te maken op reis. We schreven eerder al over alle vaccinaties die je voor een wereldreis nodig hebt maar helaas valt Malaria daar nog niet onder. De laatste jaren is er veel onderzoek gedaan naar een vaccin tegen malaria maar tot nu toe is er helaas nog geen effectief vaccin gevonden. Toch zijn er verschillende manieren en medicijnen om je te wapenen tegen deze akelige ziekte. In dit artikel kom je alles te weten over reizen en Malaria

Let op: we raden iedereen die naar een land of gebied reist waar mogelijk Malaria voorkomt ook stellig aan om niet zomaar conclusies te trekken uit dit of andere artikelen. Maak altijd een afspraak bij één van de specialisten van de GGD. De informatie die zij hebben is namelijk altijd up-to-date en daarom kunnen ze je gericht adviseren op basis van de specifieke reisplannen die je hebt.

Wat is malaria?

Malaria is een infectieziekte die wordt verspreid door muggen. Tijdens een muggenbeet wordt de ziekteverwekker Plasmodium overgedragen. Eenmaal in het menselijk lichaam nestelt de ziekteverwekker zich in de levercellen, waar het zich ontwikkelt en vermenigvuldigt. Na een paar dagen komt het weer terecht in het bloed en dringt het de rode bloedcellen binnen. Daar vindt verdere ontwikkeling en rijping plaats, waarbij de bloedcel ten gronde gaat. Deze cyclus blijft zich vervolgens herhalen. Door het ten gronde gaan van de rode bloedcellen kan bloedarmoede ontstaan en kunnen je organen beschadigd raken. Geïnfecteerde rode bloedcellen kunnen ook de bloedvaten in de hersenen verstoppen.

Lees ook: De wereld van insecten: Weet wat je beet!

Wat zijn de symptomen van malaria?

Vanaf een week tot een paar maanden na besmetting door een mug krijg je hoge koorts, koude rillingen, last van zweten, hoofdpijn, spierpijn en soms van misselijkheid en overgeven. Malariasymptomen lijken op een beginnende griep, maar zijn ernstiger. Als je malaria hebt, ben je echt goed ziek. Je kunt nauwelijks zitten en bent tot niets in staat. Als de ziekte niet wordt behandeld, kun je de zogenaamde hersenmalaria en andere complicaties krijgen, waaraan je kunt overlijden.

Wanneer malariapillen slikken?

Wel of geen malariapillen slikken? En wanneer dan? Deze vraagt stelt waarschijnlijk iedere reiziger zich tijdens de voorbereidingen van zijn of haar reis. Het is vaak een lastige keuze omdat je niet weet hoe groot de risico’s zijn, het ongezond is om langdurig malariapillen te slikken en omdat je de ene week in malariagebied bent en de volgende week weer niet. Daarnaast zijn de pillen ook nog eens vrij prijzig. Voordat je gaat beslissen of je wel of geen malariapillen gaat slikken, is het goed om er eerst alles over te weten. Ga op consult bij de GGD of je huisarts om zeker te zijn van een goed en betrouwbaar advies.

Waar komt Malaria het meest voor?

Onderstaande wereldkaart geeft een goed beeld van de meest recente malariagebieden. Let wel op dat er per land veel verschil in kan zitten: sommige gebieden kunnen wel malaria vrij zijn maar dat is dan niet zichtbaar op de kaart. Wil je er zeker van zijn of je door een malaria gebied reist, consulteer dan de GGD. Ook zijn er op internet met een paar zoekopdracht veel gedetailleerde kaarten per land te vinden.

Bron: www.careplus.eu

Welke Malaria pillen zijn er?

Malarone

Malarone is een van de meest voorgeschreven malariamiddelen. Je begint met de inname van de tabletten 24 uur voordat je aankomt in een malariagebied en slikt de tabletten door tot en met 7 dagen na het verlaten van het malariagebied. Malarone kun je niet gebruiken indien je zwanger bent of borstvoeding geeft. Het is ook niet geschikt voor kinderen die minder dan 5 kg wegen. Malarone kan niet gebruikt worden bij ernstig nierfalen.

Bijwerkingen van Malarone zijn over het algemeen mild en duren niet zo lang. De meest voorkomende bijwerkingen zijn buikpijn, hoofdpijn, misselijkheid, braken, diarree en hoesten. Ook slapeloosheid, levendig dromen en haaruitval komen voor.

Lariam

Lariam is een type malariapillen dat vaak wordt aangeraden wanneer Malarone niet gebruikt kan worden of wanneer iemand bijvoorbeeld langdurig malariamedicatie moet gebruiken. Het medicijn Lariam hoeft maar 1 keer per week ingenomen te worden, in tegenstelling tot Malarone, wat dagelijks ingenomen moet worden. Wanneer je psychische klachten (bijv. angstklachten, depressie) of epilepsie heeft of heeft gehad, dan wordt Lariam in principe niet voorgeschreven. Wanneer je van plan bent om te gaan duiken wordt Lariam eveneens ontraden. Het mag wel gebruikt worden tijdens de zwangerschap en borstvoeding.

Lariam kan bijwerkingen geven. Vaak voorkomende bijwerkingen bij deze malaria pillen zijn: duizeligheid, misselijkheid, braken, hoofdpijn, slaperigheid, diarree, buikkrampen, slapeloosheid en vreemde dromen. Minder vaak voorkomende bijwerkingen: oorsuizen, evenwichtsstoornissen, neerslachtigheid, verwardheid en hallucinaties.

Doxycycline

Doxycycline is een antibioticum, dat soms wordt voorgeschreven als vervanger van reguliere malaria pillen. De tabletten start je 1 dag voordat je aankomt in een malariagebied en gebruik je door tot 4 weken nadat je het malariagebied hebt verlaten. Doxycycline mag je niet gebruiken tijdens de zwangerschap en wanneer je borstvoeding geeft. Ook is doxycycline niet geschikt voor kinderen jonger dan 8 jaar.

Doxycycline kan bijwerkingen geven. Vaak voorkomende bijwerkingen bij deze malaria pillen zijn: misselijkheid, braken, diarree. Minder vaak voorkomende bijwerkingen: huidreacties na blootstelling aan zonlicht en overgevoeligheid voor zonnebrandcrème.

Verschillende tabletten en medicijnen tegen Malaria
Verschillende tabletten en medicijnen tegen Malaria

Malaria noodkit / noodbehandeling

Er bestaat tevens een noodkit / noodbehandeling tegen malaria. Dit is een kuur van 3 dagen die je meeneemt als je naar een gebied reist met een gemiddeld risico op malaria. Je gebruikt deze pillen alleen als je griepachtige klachten/koorts krijgt op reis en niet binnen 24 uur bij een arts kunt zijn om op malaria te laten testen. Of wanneer de arts in het buitenland malaria heeft aangetoond in je bloed. 

Malarone is de eerste keuze een noodkit / noodbehandeling. Hieronder samengevat hoe het werkt.

  • Neem drie dagen achter elkaar op hetzelfde tijdstip, vier tabletten tegelijk in.
  • Neem de tabletten altijd tijdens of na een maaltijd of met een melkdrank (niet vetvrij!)
  • Als je binnen drie uur na de inname moet overgeven, moet je opnieuw vier tabletten nemen omdat deze dan niet in je lichaam zijn opgenomen.
  • Let op: voor kinderen is een aangepaste dosis nodig.

Wil je graag meer weten over een noodkit / noodbehandeling tegen Malaria? Vraag er dan naar tijdens je consult bij de GGD.

Wat kosten malaria pillen?

De meest gangbare malaria pillen of tabletten (Malarone) kost ongeveer 3 euro per persoon per dag. Lariam is iets duurder per tablet maar hoef je minder vaak in te nemen (één keer per week) en valt daardoor meestal goedkoper uit, ongeveer 2 euro per dag. Doxycycline is per dag ongeveer even duur als Malarone, alleen moet je Doxycycline 4 weken langer blijven slikken zelfs al je al lang ben vertrokken uit het Malariagebied. Om die reden valt Doxycycline vaak het duurst uit.

Malaria pillen en alcohol

In principe zijn er geen beperkingen voor het drinken van alcohol wanneer je malaria pillen of tabletten slikt. Om er helemaal zeker van te zijn is het natuurlijk altijd aan te raden om navraag te doen bij je arts en de bijsluiter van je gekozen medicijn goed te lezen.

Malaria pillen en zwangerschap

Het wordt sterk afgeraden om Malaria pillen te slikken tijdens je zwangerschap en/of wanneer je borstvoeding geeft. Mocht je zwanger zijn of met jonge kinderen op reis gaan, win dan informatie in bij de GGD of je huisarts en vraag naar de mogelijkheden.

Muggensteken en Malaria voorkomen | 6 tips

1. Ventilator en Airco

Nog iets waar muggen een hekel aan hebben is wind en kou. Slaap je zonder klamboe dan scheelt het heel veel wanneer je de airco aan zet of de ventilator op je richt.

2. Ga voor het slapen op muggenjacht

Stikt het van de muggen op je kamer? Dan kan je altijd nog ouderwets op muggenjacht gaan. Dat kost soms wat tijd, maar effectief is het zeker!

Mug
Mug

3. Muggenspray met DEET

Er zijn veel verschillende soorten anti-muggenspray verkrijgbaar. De één werkt beter dan de ander maar over het algemeen kan gezegd worden dat anti-muggenspray met een hoog DEET gehalte het beste werkt. Op bol.com zijn verschillende soorten verkrijgbaar voor een goede prijs.

4. Douche vaker

Dit is altijd een goed idee in warme, klamme gebieden zoals de tropen maar zeker als je die dag veel gezweet hebt is het absoluut aan te raden. Muggen komen namelijk af op de geur van zweet. Ook trekt de geur van zoete deodorant, parfum en haarlak muggen aan. Gebruik waar mogelijk deodorant met weinig tot geen geur. Op zoek naar een geurloze deodorant? Dit product kunnen we aanbevelen.

Douche vaker tegen muggen en Malaria
Douche vaker tegen muggen en Malaria

5. Zonsopkomst & zonsondergang

Muggen zijn het meest actief tijdens de zonsopkomst en zonsondergang dus dit zijn de momenten waarop je het meeste moet opletten. Ga je ergens de zonsopkomst of zonsondergang bekijken? Smeer of spray je van tevoren al in en neem voor de zekerheid nog wat extra mee en draag bedekkende kleding om zo min mogelijk gestoken te worden.

6. Slaap onder een klamboe

Oké, deze is natuurlijk erg logisch maar mag niet ontbreken op dit lijstje met tips. Op de meeste tropische plekken zal je een klamboe op je kamer hebben en dit is de perfecte bescherming tegen dat irritante gezoem en muggenbeten. Toch zijn er ook genoeg plekken waar je geen klamboe aantreft, maar er wel graag één zou willen gebruiken. Neem daarom altijd zelf een compacte klamboe mee tijdens je reis. Ook is het altijd handig om een rolletje tape mee op reis te nemen zodat je eventuele gaten in je klamboe kan dichtplakken.

Een klamboe - het perfecte wapen tegen muggen en Malaria
Een klamboe – het perfecte wapen tegen muggen en Malaria

Wat te doen als je Malaria hebt?

Ga meteen naar de dokter wanneer je denkt dat je malaria hebt. Het is namelijk belangrijk om zo snel mogelijk de behandeling te starten. Zelfs al krijg je lange tijd na je reis last van symptomen, is het slim om contact op te nemen met je huisarts. Ben je in een afgelegen gebied en kost het je meer dan een dag om bij een dokter te komen? Neem dan onmiddellijk contact op met je zorgverzekeraar of de organisatie waarbij je een reisverzekering hebt afgesloten. Malaria is in de meeste gevallen goed te behandelen wanneer je er op tijd bij bent

Wat doen andere reizigers?

Malaria is dus een ernstige ziekte die grote gevolgen kan hebben voor je gezondheid. Daartegenover staat dat de kans dat je malaria zal oplopen in Zuidoost-Azië niet enorm groot. Het is dus een lastige keuze of je wel of geen malariapillen gaat slikken tijdens je reis door Zuidoost-Azië. Denk goed na over de voor- en nadelen en de route die je wil afleggen. Ga je een half jaar rondreizen dan is het misschien niet zo slim om 6 maanden, elke dag pillen te slikken maar dit juist alleen te doen in de gebieden waar je het meeste risico loopt.

Malaria in Zuid-Oost Azië
Malaria in Zuid-Oost Azië

Ga je maar 3 weken reizen dan is het wellicht slim om ze gewoon te nemen als je veel in malariagebied bent. Het merendeel van de reizigers die wij de afgelopen jaren zijn tegen gekomen nam geen malariapillen of alleen in bepaalde gebieden. Mocht je besluiten om ze niet te slikken dan is het in ieder geval slim om toch een doosje mee te nemen. Mocht je Malaria hebben en niet gelijk naar een dokter kunnen, dan kan je de aanval remmen met een hoge dosis malariapillen. Ook is het raadzaam om altijd advies van een expert in te winnen, bijvoorbeeld bij één van de specialisten van Vaccinaties Op Reis of de GGD.

Alles over wereldreizen

Will je meer weten over wereldreizen? Er is op deze website nog veel meer informatie te vinden, bijvoorbeeld op onze wereldreis pagina. Ook is de wereldwijs pagina een leuke en leerzame plek voor echte wereldreizigers. Zie je daar!

Avatar foto

Wereldreizigers

Wereldreizigers.nl | Alles over verre reizen, wereldreizen, reisnieuws, reisfotografie, backpacken, reistips en meer.

Deze pagina kan gesponsorde en/of affiliate links bevatten. Door onze affiliate links te gebruiken support je ons zonder extra kosten. Dank je wel!

Elke maand leuke reistips en extra voordelen ontvangen? En wist je dat we maandelijks een wereldkaart weggeven onder onze abonnees? Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is hieronder je e-mailadres achter laten, je maakt dan elke maand opnieuw kans!

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »
57 Shares
57 Shares
Copy link