Wereldreizigers.nl
sea snake australie | Slangen in Australië | Wereldreizigers.nl

Wat zijn de dodelijkste slangen in Australië | En hoe herken je ze?

In de vorige blog in de serie ‘gevaarlijke en enge dieren in Australië’ hebben wij ons gefocust op de gevaarlijke spinnen in Australië. In de tussentijd hebben we zelfs wéér zo’n grote jetser van een huntsman spider (jachtkrabspin) naast de auto zien lopen. Je schrikt je kapot en zorgt dat je als de wiedeweerga weg tuft. In dit blog gaan we naar een ander angstaanjagend beest kijken. Voor ons staat deze eigenlijk op dezelfde hoogte als de spinnen. Vijf van de tien dodelijkste soorten van dit dier leven in het prachtige land dat wij inmiddels thuis mogen noemen. We hebben het natuurlijk over de dodelijkste slangen in Australië, met zijn glibberige gore voorkomen. Ben je er klaar voor?

Lees ook: De wereld van insecten: Weet wat je beet!

Dodelijkste slangen in Australië

Wanneer je leest over dieren in Australië zul je ongetwijfeld snel op slangen uitkomen. Australië staat bekend om de grootste, maar vooral dodelijkste slangen die er op aarde voorkomen. Zelf hebben we inmiddels regelmatig wat slangen in Australië gezien. Laten we voorop stellen dat je je hier regelmatig rot schrikt, wanneer je weer eens iets hoort ritselen in de bosjes. 99 van de 100 keer is dit gewoon een hagedis, maar je weet dat hier slangen wonen. De kans is dus altijd aanwezig deze tegen te komen. Tot nu toe hebben wij een aantal slangen gezien, namelijk de Olive Sea Snake (dodelijk), de Diamond Python, de Red Bellied Black snake (dodelijk) en wat kleinere, ongevaarlijke slangen.

Lees ook: Wildlife spotten | 10 Wildlife ervaringen voor je bucketlist! ✔️

De Olive Sea Snake

De, achteraf, angstigste ervaring was toch wel degene met de Olive Sea Snake. Tijdens het snorkelen naast ons huis, zag Thom opeens een zeeslang, niet wetende dat dit levensgevaarlijk is. Naïef als je maar zijn kan, zwom Thom met zijn GoPro achter dit beest aan.

De Olive Sea Snake | Een van de gevaarlijke zeeslangen
De Olive Sea Snake | Een van de gevaarlijke zeeslangen

Tijdens dit snorkelen merk je wel dat je direct heel kwetsbaar bent. De slang was rustig aan het cruisen door de oceaan met Thom in de achtervolging toen de slang opeens recht omhoog naar het wateroppervlak zwom om adem te halen. Op dat moment heb je het idee dat het onvoorspelbaar wordt en merk je dat je niet zo mobiel en snel ben onder water.

Vervolgens is Thom maar snel naar de kant gezwommen om toch maar eens op te zoeken wat dit was. Het duurde niet heel lang voor hij erachter kwam wat het precies was. Hij had het filmpje al op zijn Instagram story gedeeld toen hij al meerdere berichten kreeg met de mededeling dat hij behoorlijk dom bezig was geweest. Wanneer deze op het oog rustige Olive Sea Snake je bijt, ga je namelijk vrij vlot te pijp uit. Daar kan deze Brit over meepraten. Althans, daar kon hij over meepraten. De Olive Sea Snake is één van de dodelijkste slangen in Australië, dus beter blijf je uit de buurt.

De Diamond Python

Vlak naast ons huis is een mooi natuurpark die naar de naam North Head luistert. Hier hebben we inmiddels meerdere keren een Diamond Python gezien. Een hele mooie, vrij grote slang die hier veel als huisdier wordt gehouden. Waarschijnlijk was er echter een ietwat nonchi Australiër die dit beest op een plek heeft losgelaten waar veel mensen wandelen.

De Diamond Python, Australie
De Diamond Python

Red Bellied Black Snake

Dan is er nog deze gladde jongen. Grappig is ook wel dat er de hier in het dorp de laatste tijd veel geruchten gaan dat er een Red Bellied Black Snake rond glijdt. En ook bij deze slang is een beet meestal fataal. We merken dus altijd wel dat we, net als bij de spinnen, iets voorzichtiger zijn in waar we onze handen steken en waar we lopen. Je herkent deze gladde killer door de rode streep op hun buik.

Lees ook: Het leven in Australië | Slappe koffie, friet eten, walvissen en dolfijnen

Dodelijke beet van een slang in Australië

Eén verhaal van een backpacker in het noorden van Australië zullen wij nooit vergeten. Deze jongen was aan het werk op een bananenfarm toen hij een banaan wilde pakken en een beet voelde in zijn hand. Vooraf is het goed om te weten dat een bananenfarm bij uitstek dé plek is, waar de meest giftige en enge dieren voorkomen. Deze jongen werd gebeten door een Brown Snake. Naar verluidt vertelde hij de baas dat hij door een bruine slang werd gebeten, waarna de baas zei dat hij maar heel snel zijn ouders moest gaan bellen. Hij zou namelijk binnen 2 uur komen te overlijden, wat uiteindelijk ook gewoon gebeurd is. Zo’n verhaal doet je toch altijd flink schrikken. Een beet door een Brown Snake is in bijna alle gevallen binnen enkele uren fataal.

De red bellied black snake
De red bellied black snake

Snakebite kit in Austalië

Doordat er zoveel slangen zijn in Australië vind je op bijna alle farms en bouwplaatsen een snakebite kit. Hierdoor kun je er in ieder geval vlot bij zijn met wat tegengif. Het feit dat deze EHBO setjes er zijn zegt wat ons betreft wel genoeg. Onderschat dit alsjeblieft niet!! Een gevaarlijke slangenbeet in Australië loert altijd en het loont om bij alles wat je doet extra voorzichtig te zijn.

Lees ook: Surfen en Haaienaanvallen in Australië + Drone video van Witte Haai

We hopen dat jullie deze blog ook weer interessant vonden om te lezen. In de volgende blog focussen we ons weer op een nieuw beest! Willen jullie verder ons leventje volgen in Australië, volg ons dan op Instagram @whatifwefly_

Avatar foto

Whatifwefly_

Thom ❥ Lianne
- Dutchies living in Australia
- Message us for custom (surf)art
- Taking life with a grain of salt

2 comments

  • We met the red bellied black snake during travelĺing Australia, scary shit… Australia is beautiful, it’s awesome really, but too many poisoness critters.. I say never again!

Elke maand leuke reistips en voordelen ontvangen?

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »
55 Shares
55 Shares
Copy link