Wereldreizigers.nl
machu picchu trekking peru
Home » Zuid-Amerika » Peru » Inca Trail | De mystieke tocht naar Machu Picchu

Inca Trail | De mystieke tocht naar Machu Picchu

Het zweet gutst van je voorhoofd. Je benen voelen zwaar, je kuiten volgelopen. Voor je zie je de enorme treden van een verweerde trap die meters omhoog loopt. Je zuigt je longen vol met ijle lucht en maakt je klaar voor een laatste krachtsinspanning. Je hebt bijna handen en voeten nodig om de volgende trede te beklimmen. Nog een paar meter, door de zonnepoort, en dan zie je het… daar in de verte, in de schimmige ochtendmist, doemt langzaam je eindbestemming op. De reusachtige omvang van de glorieuze ruïnes staan gelijk op je netvlies. Je reis over de Inca Trail is volbracht. En eindelijk sta je oog in oog met de wereldberoemde Machu Picchu in Peru, één van de slechts 7 moderne wereldwonderen.

Rondreis in Peru (backpacken)

Peru; het land van de inca’s, mysterieuze ontdekkingen, koloniale steden en de traditioneel geklede bevolking. Peru is het land het indrukwekkende Andesgebergte, woestijnen en hooggelegen meren. Ben je op zoek naar inspiratie of informatie over Peru of ben je al aan het backpacken in het land? Lees dan onderstaande artikelen boordevol info, reisverhalen en praktische tips…

Lees ook: 20 Must Sees in Zuid-Amerika | Voer voor je Bucketlist

Wat ooit een netwerk was van wandelpaden met een omtrek van zo’n 40.000 km is nu teruggebracht tot een fantastische hike van 43 km, die bekend staat als de Inca Trail. De eeuwenoude Inca route is een verbluffende trek langs ruïnes en tempels van het mythische indianenvolk, de Inca’s. Een roemrijk volk dat inmiddels alweer 400 jaar geleden werd uitgeroeid door westerse ziektes en genadeloze Spanjaarden. Op zijn hoogtepunt strekte het rijk van de Inca’s van Ecuador tot Chili en Argentinië. Nog steeds heeft het verhaal van de Inca’s een onweerstaanbare aantrekkingskracht. Tijd om de magie van de Inca’s en hun Inca Trail te ervaren!

Aankomst in Cusco, Peru

Cusco, Peru
Cusco, Peru

Om er te komen reis je eerst af naar Cusco (ook wel Cuzco genoemd) in Peru, gelegen op een hoogte van 2400 km. Neem daarom zeker even de tijd om te acclimatiseren.

Machu Picchu trekking boeken

In Cusco is het in principe mogelijk om bij een erkende travelagent te boeken. Helaas moet daar wel meteen bij gezegd worden dat het aanbod zeer beperkt is. Het is namelijk een uiterst populaire trekking en de dagelijkse vergunningen die worden afgegeven (slechts 500 per dag) zijn zeer beperkt. Zelfs in corona-tijden is het aan te raden om ver vooruit te boeken omdat toeristen van over de hele wereld proberen deze vergunningen te bemachtigen.

Ook de gidsen dienen de juiste licentie te hebben. Hier wordt streng op gecontroleerd, dus let er op dat je papieren in orde zijn. Nogmaals, we raden je aan om dit van tevoren te regelen via bijvoorbeeld GetYourGuide, daar vind je gerenommeerde travelagents die de zaken op orde hebben. Klik hier om het huidige aanbod te bekijken.

Wie de Machu Picchu trekking wilt doen, doet er goed aan om te weten welke alternatieven er zijn. Er zijn verschillende kortere alternatieven maar de 43 km hike is de populairste en bekendste. Een dagtour is mogelijk maar wie meer tijd heeft doet er goed aan om meerdere dagen uit te trekken voor deze unieke tocht.

De meerdaagse Inca Trail

Als je eenmaal je papieren en bagage (anti-muggen lotion, sunblock, regenponcho, bergschoenen) in orde hebt, is het moment daar om door te reizen naar het officiële beginpunt van de route, namelijk het plaatsje Ollantaytambo in de Sacred Valley, vlakbij de rivier Rio Urubamba. Hier zet je samen met je gidsen en dragers (ook porters genoemd) je eerste stappen op de Inca Trail, om in vier dagen uit te komen bij de Machu Picchu. De reis is nu echt begonnen!

Dag 1 | Ollantaytambo – Wayllabamba

Ollantaytambo
Ollantaytambo

De trek begint bij het bekende startpunt ‘km82’ met een oversteek die je over de Rio Urubamba voert. Wees gerust, de wandeling begint rustig, niet te zwaar. Af en toe zie je grazende lama’s in de velden naast je. Reuzen van bergen wijzen je de weg. ‘s Middags maakt de meereizende kok een overheerlijke lunch voor je klaar zodat je met een energiek gevoel door kan naar je eerste overnachtingsplaats, Wayllabamba.

Vlakbij zie je de prachtige ruïnes van Llaqtapata, achter je de besneeuwde bergtoppen van de berg Veronica. Moe en voldaan slaap je je eerste avond in een slaapzak met de diepzwarte Peruaanse hemel boven je.

Dag 2 | Wayllabamba – Pacaymayu

Inca Trail, Pacaymayu
Inca Trail, Pacaymayu

Ik hoop dat je lekker geslapen hebt, want vandaag begint het echte werk! De tweede dag is onmiskenbaar de zwaarste. Wereldreizigers die niet met 100% motivatie zijn vertrokken zullen het zeer zwaar krijgen. Je begint al op 3000 meter hoogte en zal gedurende de dag verder omhoog gaan door een mooie bosachtige omgeving, om te eindigen op 4200 meter hoogte.

De dag begint met een steile klim langs verweerde rotsen en bergtoppen. Tijdens de lunch verbaas je je over de kwaliteiten van de kok. Hoe is het in vredesnaam mogelijk dat hij zo heerlijk kookt in dit onherbergzame gebied? Smaakvolle rijst met kip, voortreffelijke soep met als afsluiting geurende thee en koffie. Uiteindelijk bereik je de top van deze trek: Dead Woman’s Pass. Hier op 4200 meter hoogte bekruipt je het gevoel dat de wereld aan je voeten ligt.

Geniet ervan voordat je weer gaat afdalen langs ontelbare treden om aan te komen bij Pacaymayu. Hier slaap je de tweede nacht. Je benen voelen vermoeid aan, maar de gedachtes aan de prachtige vergezichten en ijzige bergflanken maken een hoop goed.

Dag 3 | Pacaymayu – Wiñaywayna

Wiñaywayna
Wiñaywayna

Ontbeten en klaar voor dag drie? Dan kan je je klaarmaken voor een nieuwe klim langs smalle bergpaadjes en steile heuvels. Op dag drie kom je langs de indrukwekkende ruïne van Sayacmarca, gelegen op 3800 meter hoogte. Bovenop de tweede bergpas is het uitzicht fenomenaal. Een selfie met achter je rijzige bergketens, gehuld in een nevelige mist? Ik zeg, doen!

Vanaf nu loopt de Inca Trail vooral naar beneden. Af en toe een kleine klim, maar het ergste heb je gehad. Aan het eind van de middag stop je vlakbij Wiñaywayna om te eten en bij te komen met een opwekkende cocathee. De Machu Picchu is nu vlakbij, waarschijnlijk zie je hem al in je dromen.

Dag 4 | Machu Picchu

machu picchu trekking peru
Machu Picchu

De laatste dag van de trek, de dag waar je zo naar hebt uitgekeken. Na een heel vroeg ontbijt loop je verder de Inca treden af om uit te komen bij Wiñaywayna, op 2700 meter hoogte. Vanaf hier loop je door naar Inti Punku, de mystieke zonnepoort en officiële ingang naar de Machu Picchu. De laatste loodjes zijn het zwaarst, want de treden bij de zonnepoort zijn enorm en lopen bijna verticaal omhoog. Met handen en voeten klim je door om uiteindelijk de Machu Picchu voor je te zien. Dit uitzicht zal je ongetwijfeld nooit meer vergeten en is niet in één woord te bevatten. Misschien iets in de trant van fenomenaal-verbluffend-indrukwekkend-imponerend-monumentaal-majestueus. In ieder geval onvergetelijk.

Het complex van deze verborgen stad ligt er vredig bij, de tempels met verwilderde stenen en talloze gangpaden stralen een en al sereniteit uit. Een plek om even bij stil te staan en om een moment voor jezelf te nemen. Zijn de afbeeldingen met de Machu Picchu vaak al schitterend, om te midden van ruïnes te kunnen wandelen en de muren van het bouwwerk aan te kunnen raken, dat is toch net even wat anders. En vergeet niet, je hebt het volbracht! Je hebt ervaren hoe het is om door een andere tijd te wandelen. De Inca’s waren voor vier dagen je metgezel langs deze prachtige route. Met duizend-en-één herinneringen en een authentieke Inca Trail-medaille op zak stap je op de trein terug naar Cusco.

Rondreis in Peru (backpacken)

Peru; het land van de inca’s, mysterieuze ontdekkingen, koloniale steden en de traditioneel geklede bevolking. Peru is het land het indrukwekkende Andesgebergte, woestijnen en hooggelegen meren. Ben je op zoek naar inspiratie of informatie over Peru of ben je al aan het backpacken in het land? Lees dan onderstaande artikelen boordevol info, reisverhalen en praktische tips…

Avatar foto

Madelon

Ik ben Madelon, online ook wel bekend als retourtjewereld. Al vanaf dat ik een paar jaar oud was, roep ik al dat ik een lange wereldreis wil maken en dat heb ik in 2022/2023 samen met mijn vriend Thomas gedaan. Mijn reislust is nog lang niet op en mijn enthousiasme over de bezochte plekken deel ik graag met je!

Elke maand leuke reistips en extra voordelen ontvangen? En wist je dat we maandelijks een wereldkaart weggeven onder onze abonnees? Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is hieronder je e-mailadres achter laten, je maakt dan elke maand opnieuw kans!

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »
3 Shares
3 Shares
Copy link