Wereldreizigers.nl
de 7 wereldwonderen
Home » Wereldwijs » Wereldwijs | Wat zijn de 7 wereldwonderen?

Wereldwijs | Wat zijn de 7 wereldwonderen?

Je vindt ze misschien wel op de bucketlist van iedere reisliefhebber: het zien van de 7 wereldwonderen. Het is niet voor niets voor velen een belangrijk onderdeel van hun wereldreis, het zijn stuk voor stuk prachtige plekken om te bezoeken! Maar wat zijn de 7 wereldwonderen precies en waarom verschillen de lijstjes die je online vindt nogal eens? In dit wereldwijs artikel zetten we alle wereldwonder lijstjes voor je op een rij inclusief een kort (maar krachtig) stukje geschiedenis van deze wereldwonderen. Wakker je reislust maar alvast aan!

Meer Wereldwijs artikelen:

De 7 moderne wereldwonderen

Deze lijst is tot stand gekomen via een verkiezing van de Zwitserse New7Wonders Foundation als opvolging van de lijst van de 7 wereldwonderen van de klassieke wereld (waarvan er nog slechts één overeind staat). Dit artikel bevat een lijst met 7 bijzondere gebouwen met ieder een bijzonder verhaal.

1. Wereldwonder Chichén Itzá (Mexico)

Chichén Itzá behoort tot één van de allermooiste ruïne steden van de wereld. Op 7 juli 2007 werd Chichén Itzá tot één van de 7 wereldwonderen gekozen. Het ligt in Mexico op het schiereiland Yucatán en ligt dichtbij de krater van Chicxulub. Deze krater is gemaakt door een meteoriet die hoogstwaarschijnlijk de Dinosauriërs liet uitsterven.

Chichén Itzá is rond 800 door de Maya’s gebouwd. El Castillo was de tempel voor hun god Kukulcan. Het is een trappenpiramide met trappen aan alle zijdes met een plateau. Achter de trappen zit het verhaal dat deze fungeren als kalender. De tempel bestaat namelijk uit 18 niveaus, omdat de Maya kalender uit 18 maanden bestond. Het totaal aantal treden is 365 wat refereert aan de aantal dagen die in een jaar zitten. En het aantal vlakken op de zijkanten van de tempel is 52. Dit zijn de aantal jaren die voor de Maya’s in een eeuw zitten.

Locatie: Google maps
Entree: € 47,- p.p. Koop hier je tickets
Openingstijden: ma t/m zo van 8.00 tot 16.30 uur

de 7 wereldwonderen | Chichén Itzá
Wereldwonder Chichén Itzá

Lees ook: Mexico | 6 must sees en trekpleisters van Maya tot Playa

2. Wereldwonder Cristo Redentor (Brazilië)

Cristo Redentor is het bekendste landmark van Rio de Janeiro. Het beroemde jezusbeeld kent iedereen wel. Het werd in 1931 opgeleverd en staat sindsdien op de top van Corcovadoberg, op een hoogte van 710 meter, waar het ‘waakt’ over Rio de Janeiro. Het beeld werd echter niet in Brazilië gebouwd. Het beeld is in eerste instantie in Frankrijk gemaakt in blokken van zo’n 16 ton. Ook Cristo Redentor werd in 2007 verkozen tot één van de 7 wereldwonderen. Het bouwwerk is 38 meter hoog en weegt in totaal 1145 ton. De spanwijdte van de armen is 28 meter. Best indrukwekkend toch?!

Locatie: Google maps
Entree: € 20,- p.p. Koop hier je tickets
Openingstijden: ma t/m zo van 8.00 tot 19.00 uur

Wereldwonder Cristo Redentor
Wereldwonder Cristo Redentor

Lees ook: Rondreis door Zuid-Brazilië: 9x hoogtepunten en bezienswaardigheden

3. Wereldwonder Colosseum (Italië)

Een van de 7 wereldwonderen dat iets dichterbij huis ligt is het beroemde Colosseum in Rome. Het Colosseum heeft een omtrek van meer dan 520 meter. Het is zo’n 50 meter hoog, 155 meter breed en 188 meter lang. Het gangenstelsel is bereikbaar door middel van 80 ingangen en bood ruimte voor ruim 50.000 toeschouwers. Iedere sociale klasse had zijn eigen zitplaats. Zo zat de keizer helemaal bovenaan. Vanuit die plek werd aanschouwt hoe er gevechten plaatsvonden tussen dieren, tussen gladiatoren en tussen mensen en dieren. Deze gevechten eindigde pas met de dood van een van de deelnemers. Allemaal ter vermaak van de mensen in de arena.

Locatie: Google maps
Entree: € 24,- p.p. Koop hier je tickets
Openingstijden: ma t/m zo van 8.30 tot 19.00 uur

Wereldwonder Colosseum
Wereldwonder Colosseum

Lees ook: 2 maanden reizen door Italië: onze absolute hoogtepunten

4. Wereldwonder Chinese muur (China)

Het grootste bouwwerk ter wereld dat zelfs vanuit verschillende plekken te bezoeken is. De Chinese muur in de omgeving van Beijing. Het grote bouwwerk was in eerste instantie niet bedoeld om één geheel te vormen. Het is in verschillende delen gebouwd als verdedigingsmuren om de vijand op afstand te houden. Pas tijdens de Qin-dynastie (3e eeuw na Christus) werden verschillende muren tot één geheel gevormd, ter bescherming van het noorden. Deze muren zagen toen nog niet uit zoals we ze nu kennen. Ze werden gemaakt van materiaal dat voor handen was, denk aan aarde en stenen.

Het grootste deel van de muur zoals we ‘m nu kennen werd pas tijdens de Ming-dynastie (1368-1644) gebouwd. Om de 70 meter staan wachttorens en de muur is 6 meter breed en zo’n 6 tot 8 meter hoog. De Chinese muur is met ongeveer 10.000 kilometer één van de grootste bouwwerken ter wereld én de grootste van de 7 wereldwonderen dat zelfs vanuit de ruimte te zien is.

Locatie: Google maps
Entree: € 16,- p.p. incl. pick-up Beijing Koop hier je tickets
Openingstijden: 06.30 tot 19.00 (april t/m oktober) 07.00 tot 18.00 (november t/m maart)

Wereldwonder Chinese muur
Wereldwonder Chinese muur

Lees ook: Beijing – Bezienswaardigheden en de Chinese muur bezoeken

5. Wereldwonder Machu Picchu (Peru)

Op een geïsoleerde ligging, op ruim 2400 meter hoogte werd een eeuw geleden (in 1911) de Peruaanse Inca-stad Machu Picchu ontdekt. Dankzij de unieke locatie is Machu Picchu nooit eerder door Spaanse veroveraars ontdekt. Machu Picchu betekend ‘Oude Top’ wat hoogstwaarschijnlijk een verwijzing is naar de hoogte van de berg. Het schijnt dat Machu Picchu een koninklijk buitenverblijf was, gebouwd rond het jaar 1140 met religieuze Inca doeleinden. Er waren relatief veel woningen voor edelen en slechts een paar woningen voor de bedienden. In totaal was er plek voor 750 personen. Om op deze plek te komen moesten de Inca’s meerdere dagen lopen over een erg steil pad. Een moeilijke plek om te komen dus. Tegenwoordig rijden er treinen en bussen naar Machu Picchu zodat iedereen de kans heeft om Machu Picchu, een van de 7 wereldwonderen, te zien.

Locatie: Google maps
Entree: € 39,- p.p. Koop hier je tickets
Openingstijden: ma t/m zo van 05.30 tot 17.30 uur (laatste toegang om 16.00 uur)

de 7 wereldwonderen | Machu Picchu
Wereldwonder Machu Picchu
Lees ook: Inca Trail | De mystieke tocht naar Machu Picchu

6. Wereldwonder Petra (Jordanië)

Een van de 7 wereldwonderen Petra is eeuwen geleden gebouwd door de Nabateeërs. Wanneer het precies is gebouwd is onbekend, het was ongeveer in de 1e eeuw voor Christus. De Nabateeërs waren echte kunstliefhebbers en hebben hun eigen cultuur gemengd met inspiratie uit de Griekse, Romeinse en Egyptische bouwwerken. Zo bouwde zij in de rotsen een uitgehouwen stad, met een ingenieus watersysteem. Na jarenlang bouwen werd de stad een drukke handelsstad totdat een aardbeving een groot deel verwoestte. Toen de Nabateeërs de stad verlieten, kwamen de nomadische Bedoeïenen naar de stad.

In de 19e eeuw werd Petra ontdekt en werd het bekend als ’the lost city’. Het bekendste bouwwerk van Petra is ’the treasury’, de schatkamer van de farao. Dit monument is zo’n 40 meter hoog en erg indrukwekkend om te zien. Er woont ook nog een kleine groep Bedoeïenen in Petra, die je gewoon tegen kunt komen tijdens je bezoek.

Locatie: Google maps
Entree: € 63,- voor 1 dag, € 69,- voor 2 dagen en € 75,- voor 3 dagen Koop hier je tickets
Openingstijden: ma t/m zo van 06.00 tot 18.00 uur (in de winter tot 16.00 uur)

Wereldwonder Petra | de 7 wereldwonderen
Wereldwonder Petra

Lees ook: Top 10 tips voor bucketlist bestemming Petra in Jordanië

7. Wereldwonder Taj Mahal (India)

De Taj Mahal is één van de 7 wereldwonderen die zich bevindt op de rechteroever van de Jamuna in Agra (Noord India). In 1631 overleed de grote liefde van keizer Sjah Jahan tijdens de bevalling van hun 14e kind. Hij beloofde haar op dat moment dat hij een gebouw voor haar zou maken dat representatief stond aan haar schoonheid.

Sjah Jahan wijdde 17 jaar, van 1631 tot 1648 aan de bouw van dit bouwwerk ter nagedachtenis van zijn vrouw, Mumtaz Mahal en als eerbetoon aan hun eeuwige liefde. Het is gemaakt van wit marmer en rood zandsteen aan de hand van de Perzische architectuur. Het gebouw is 60 meter hoog en ook 60 meter breed, perfect symmetrisch. In de Taj Mahal (betekenis: Paleis van de Kroon) bevindt zich een moskee die richting Mekka geplaatst is. Voor dit project zijn zo’n 20.000 werknemers nodig geweest, vanuit diverse landen. Omgerekend kostte het bouwen van dit gebouw Sjah Jahan zo’n honderd miljoen dollar.

Locatie: Google maps
Entree: € 14,- p.p. Koop hier je tickets
Openingstijden: 30 min. vóór zonsopgang tot 30 min. ná zonsondergang (gesloten op vrijdagen i.v.m. gebed)

Wereldwonder Taj Mahal | de 7 wereldwonderen
Wereldwonder Taj Mahal

Lees ook: 9x Must Sees in India | Sprookjesachtige geuren en kleuren

De 7 natuur wereldwonderen

De 7 wereldwonderen al afgestreept? Ga dan verder met de 7 natuurwonderen! Daar ben je weer even zoet mee. Één van de 7 natuurwonderen is namelijk gelegen in maar liefst negen landen.

1. De Amazone

Het oudste regenwoud ter wereld ligt namelijk in Bolivia, Brazilië, Colombia, Ecuador, Frans-Guyana, Guyana, Peru, Suriname én Venezuela. Dit amazonegebied heeft een oppervlakte van maar liefst 7.000.000 vierkante kilometer. In dit gebied leven circa 100.000.000 insectensoorten, bijna 2.000 verschillende zoogdieren en vogels, zijn er zo’n 75.000 verschillende bomen en 150.000 plantensoorten.

De Amazone | De 7 natuur wereldwonderen
De Amazone | De 7 natuur wereldwonderen

2. Ha Long Bay

Deze wereldberoemde baai in Vietnam bestaat uit zo’n 1.969 rotsvormige eilandjes op een gebied van circa 1.500 vierkante kilometer. Rondom de eilanden in Ha Long Bay tref je drijvende vissersdorpen aan, het gebied is namelijk erg rijk aan diverse vissoorten en kweekdieren.

Ha Long Bay | De 7 natuur wereldwonderen
Ha Long Bay | De 7 natuur wereldwonderen

3. Iguazú-watervallen

De Iguazú-watervallen bevinden zich op de grens tussen Argentinië en Brazilië. 80% van de watervallen ligt in Argentinië en 20% ligt in Brazilië. Zo pak je mooi 2 landen in één keer. Het geheel bestaat uit 270 tot 300 watervallen met een hoogteverschil van 82 meter.

Iguazú-watervallen | De 7 natuur wereldwonderen
Iguazú-watervallen | De 7 natuur wereldwonderen

4. Jeju

Jeju bevindt zich in het meest zuidelijke punt van Zuid-Korea. Het eiland Jeju is gevormd door vulkanische erupties van miljoenen jaren geleden en heeft een hele lange tijd geen onderdeel uitgemaakt van Zuid-Korea. Vroeger werden zelfs gevangenen naar dit eiland gebracht. Door de geïsoleerde ligging leven hier een aantal endemische diersoorten.

Jeju | De 7 natuur wereldwonderen
Jeju | De 7 natuur wereldwonderen

5. Komodo

Het komodo eiland is zo’n 390 vierkante kilometer groot en samen met nog wat kleine eilandjes behoort het tot het ‘Nationaal Park Komodo’. Dit is in 1980 opgericht voornamelijk om de komodovaraan te beschermen. Deze kan tot wel 3 meter lang worden.

Komodo | De 7 natuur wereldwonderen
Komodo | De 7 natuur wereldwonderen

6. St. Paul’s Subterranean River National Park

In dit National Park, 50 kilometer ten noorden van Puerto Princesa, bevindt zich ’s werelds langste ondergrondse rivier. Deze is maar liefst 8,2 kilometer lang en kan geheel bevaren worden.

St. Paul’s Subterranean River National Park | De 7 natuur wereldwonderen
St. Paul’s Subterranean River National Park | De 7 natuur wereldwonderen

7. Tafelberg

Deze bijzondere berg in Kaapstad heeft een platte bovenkant van ongeveer 3 kilometer breed. Dit wildpark is 25.000 hectare groot en er leven vele planten en dieren, waaronder de zwartvoetpinguïns.

Tafelberg | De 7 natuur wereldwonderen
Tafelberg | De 7 natuur wereldwonderen

De 7 klassieke (antieke) wereldwonderen

De zeven wereldwonderen van de antieke wereld is een eretitel voor opmerkelijke constructies uit de klassieke oudheid. Dit is waar uiteindelijk ook de 7 moderne- en de 7 natuurwereldwonderen uit zijn voortgevloeid. Deze zeven originele bewondering en soms ontzag oproepende bouw- of kunstwerken uit de klassieke oudheid werden aangewezen door verschillende schrijvers. Alle zeven klassieke (antieke) wereldwonderen bevinden zich binnen de grenzen van het rijk dat Alexander de Grote met hulp van de Grieken wist te veroveren. De meeste, maar niet alle, waren bovendien door Grieken gebouwd.

Van de oorspronkelijke zeven wereldwonderen staat er nog slechts één overeind: de Piramide van Cheops, tevens het oudste bouwwerk van de wereldwonderen.

1. Piramide van Cheops

De grote piramide van Gizeh, gebouwd rond het jaar 2560 voor Christus, is het enige wonder dat nog overeind staat van de oorspronkelijke lijst van zeven. Egyptologen geloven dat het prachtige monument, opgebouwd uit ongeveer 2 miljoen blokken steen en waarvan wordt aangenomen dat het ongeveer 20 jaar en 20.000 man nodig had om te voltooien, werd gebouwd als een tombe voor de vierde-eeuwse farao Khufu.

Piramide van Cheops | Wereldwonderen
Piramide van Cheops

Door de geschiedenis heen hebben experts zich verwonderd over de opmerkelijke nauwkeurigheid van de constructie van de piramide. De basis, die 13 hectare beslaat, is bijna een perfect vierkant en elke hoek is bijna precies uitgelijnd met de vier punten op een kompas.

2. De hangende tuinen van Babylon

De hangende tuinen van Babylon waren naar verluidt een middelpunt van de oude metropool Babylon (ongeveer 80 kilometer ten zuiden van het huidige Bagdad). Vreemd genoeg vermelden de historische verslagen van de Babyloniërs de wonderbaarlijke hangende tuinen niet, waardoor sommige geleerden betwijfelen of ze ooit hebben bestaan.

Ongeacht de weglating, verhalen over de tuinen verspreidden zich in de loop van de tijd over de antieke wereld, en oude schrijvers hebben talloze beschrijvingen opgenomen.

De hangende tuinen van Babylon | Foto bron: Wikipedia
De hangende tuinen van Babylon | Illustratie bron: Wikipedia

Het verhaal gaat dat koning Nebudchadnezar II, die in de zevende eeuw voor Christus regeerde, de hangende tuinen aanlegde om het berglandschap na te bootsen dat zijn vrouw gewend was van haar thuisland Medina. Ondanks het romantische beeld van tuinen die in de lucht zweefden, zijn veel experts het er nu over eens dat, als ze al bestonden, de hangende tuinen een uitgebreide reeks tuinen waren die op een heuvelachtig landschap op elkaar als terrassen waren aangelegd.

3. Het standbeeld van Zeus in Olympia

Het standbeeld van Zeus in de tempel van Olympia (aan de westkust van het moderne Griekenland) is gemaakt van ivoor en goud en werd rond 435 voor Christus gebouwd door de Griekse beeldhouwer Pheidias. Het gigantische en verbluffende witte beeld keek uit over het terrein waar de originele Olympische spelen werden gehouden, en mensen kwamen uit het hele Griekse rijk om eer te bewijzen aan Zeus en deel te nemen aan de spelen.

Het standbeeld van Zeus in Olympia | Foto bron: Wikipedia
Het standbeeld van Zeus in Olympia | Illustratie bron: Wikipedia

Geleerden zijn het erover eens dat het beeld meer dan 800 jaar in de tempel heeft gestaan, maar er is enige discussie over wanneer en hoe het beeld werd vernietigd. Sommige geleerden geloven dat het beeld in de vijfde eeuw bij een brand in de tempel is verwoest. Anderen geloven dat het beeld van de tempel naar een paleis in Constantinopel is vervoerd, waar het rond het jaar 462 in een brand is vernietigd.

4. De tempel van Artemis in Efeze

Gebouwd rond het jaar 550 voor Christus. door de architect Cherisphron, werd de grote marmeren tempel in Efeze (gelegen in het huidige Turkije) gebouwd ter ere van Artemis, de Griekse godin van de jacht en vruchtbaarheid. De verbluffende marmeren structuur werd omringd door 127 Ionische zuilen die een hoogte van 18 meter bereikten. De gevel van de tempel was versierd met bronzen beelden die werden toegeschreven aan een aantal deskundige beeldhouwers uit die tijd en keek uit op een binnenplaats die dienst deed als marktplaats voor mensen van heinde en verre om hun goederen te verhandelen.

De tempel van Artemis in Efeze | Foto door Zee Prime at cs.wikipedia
De tempel van Artemis in Efeze | Foto door Zee Prime at cs.wikipedia

Op 21 juli 256 voor Christus, de nacht van de geboorte van Alexander de Grote, brandde een man genaamd Herostatus het hoofdgebouw tot de grond toe in de hoop zijn naam onsterfelijk te maken. Een andere tempel werd op de plaats gereconstrueerd, maar werd in het jaar 262 door de Goten verwoest.

5. Het mausoleum in Halicarnassus

Het mausoleum in Hailcarnassus (gelegen in de buurt van de moderne stad Bodrum in Turkije), dat wordt bewonderd om zijn adembenemende schoonheid, werd gebouwd als het graf voor de Perzische koning Mausollos van Caria en werd voltooid rond 35 voor Christus, een paar jaar na de dood van Mausollos. Het Mausoleum, dat niet meer bestaat, was uitzonderlijk vanwege zijn enorme omvang.

Het mausoleum in Halicarnassus | Foto bron: https://wilstar.com/
Het mausoleum in Halicarnassus | Illustratie bron: https://wilstar.com/

De grafkamer en de sarcofaag, gebouwd van wit albast en versierd met goud, bevonden zich op een getrapt podium en werden omringd door Ionische zuilen. Ondanks de grootte van het Mausoleum waren de bezoekers het meest onder de indruk van de prachtige versieringen en beelden die het versierden. Zestien eeuwen na de bouw werd het mausoleum beschadigd door een aardbeving en in het begin van de 15e eeuw vernietigden kruisvaarders wat er nog over was van het mausoleum en gebruikten de bakstenen om een ​​kasteel te bouwen dat er nog steeds staat.

6. De kolos van Rhodos

Het 110 meter hoge standbeeld van Colossus keek slechts 56 jaar uit over de oude haven van het Griekse eiland Rhodos, maar de grootte en constructie wekten zoveel ontzag bij zijn bezoekers dat het eeuwen na zijn vernietiging werd opgenomen op de lijst van oude wonderen. De mensen van Rhodos gaven beeldhouwer Chares van Lindos de opdracht om in 294 voor Christus het gigantische bronzen beeld van hun beschermgod Helios de Zonnegod te bouwen. Helaas werd Rhodos in 238 voor Christus getroffen door een aardbeving en viel de geliefde Colossus van de stad. Volgens historische verslagen waren bezoekers van Rhodos echter nog steeds onder de indruk van het standbeeld, zelfs toen het in puin op de grond lag.

De kolos van Rhodos | Foto bron: Wikipedia
De kolos van Rhodos | Illustratie bron: Wikipedia

In 652 vernietigde een binnenvallend Arabisch leger de gevallen Colossus, en sommige historische verslagen beweren dat het leger de stukken vervolgens verkocht aan “een Jood uit Syrië” die ze vervoerde op de ruggen van “900 kamelen”.

7. De vuurtoren (Pharos) van Alexandrië

De vuurtoren van Alexandrië bevond zich op het oude eiland Pharos, net voor de kust van de Egyptische stad Alexandrië. Ontworpen door Sostratus van Cnidus in de derde eeuw voor Christus, begon de bouw van de vuurtoren pas in 305 voor Christus, tijdens het bewind van Ptolemaeus Soter. De vuurtoren, gemaakt van grote blokken steen, bereikte een hoogte van ongeveer 120 meter en was eeuwenlang een van de hoogste bouwwerken die door de mens zijn gemaakt. Aanvankelijk was de structuur alleen bedoeld als een oriëntatiepunt voor schepen die probeerden de haven van Alexandrië binnen te varen, maar in de eerste eeuw transformeerden de Romeinen het in een vuurtoren door ’s nachts een vuur aan te steken en overdag reflecterende spiegels te gebruiken.

De vuurtoren (Pharos) van Alexandrië | Illustratie door Emad Victor SHENOUDA, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=27872767
De vuurtoren (Pharos) van Alexandrië | Illustratie door Emad Victor SHENOUDA, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=27872767

Na 16 eeuwen schepen in veiligheid te hebben gebracht, hebben twee aardbevingen de gerespecteerde vuurtoren zwaar beschadigd. En in 1480 verwoestte de sultan van Egypte, Qaitbay, de overgebleven ruïnes en bouwde een middeleeuws fort op de plek met een deel van de originele steen van de vuurtoren.

Meer Wereldwijs artikelen:

Avatar foto

Ilse & Nick

ILSE & NICK - OUR TRAVEL LIFE
- Travel addicts from #netherlands
- Chasing adventures & creating memories
- Home, dreaming where to go next
- [email protected]

Elke maand leuke reistips en extra voordelen ontvangen? En wist je dat we maandelijks een wereldkaart weggeven onder onze abonnees? Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is hieronder je e-mailadres achter laten, je maakt dan elke maand opnieuw kans!

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »
645 Shares
645 Shares
Copy link