Wereldreizigers.nl

Samoa

Home » Oceanië » Samoa

Het piepkleine Samoa is een republiek die ontzettend ver van Nederland ligt. Wuivende palmbomen, witte stranden, strakblauwe luchten, heerlijke vruchten en prachtig snorkelen. Samoa; het klinkt als een willekeurig tropische eiland dat je kan vinden in Polynesië of de Caraïben. Het is een klein landje dat in de buurt van Nieuw-Zeeland ligt. Let wel op: Samoa is de naam voor het westelijke deel van de Samoa-eilanden. Het andere deel behoort tot de Verenigde Staten: Amerikaans-Samoa. Het land kent ruim 200.000 inwoners en werd ooit ontdekt door de Nederlander Jacob Roggeveen.

De magische tijdgrens

Was Samoa eerst het laatste land waar je vrolijk het nieuwe jaar kon vieren, sinds 2011 is het juist weer het laatste land waar de klok richting het nieuwjaar tikt. De datumgrens verschoof waardoor eigenlijk een dag werd overgeslagen, zo makkelijk is dat dus. De beslissing had vooral te maken met zakelijke belangen. Tijd is geld, ook in Samoa.

Alofa’aga Blowholes

Samoa bestaat uit elf districten met veel ongerepte natuur. Watervallen, grotten en blakende witte stranden bepalen het gezicht van dit land. Je kan hier uitstekend duiken en snorkelen. De onderwaterwereld is kleurrijk met verschillende soorten vissen en koraal. De bekendste trekpleister zijn de Alofa’aga Blowholes. In de branding ligt gestold lava. Door een kokosnoot in de ‘blowhole’ te gooien, ontstaat een megafontijn! Je moet het zien om te geloven.

Apia en Savai’i

De Europeanen brachten het Christendom naar Samoa en de religie heeft zich snel en diep in hun levens geworteld. Vooral in Apia en de noordkust van Savai’i vind je veel Barokke kerken die volop bezocht worden.

Helaas zijn veel kerken geruïneerd of beschadigd tijdens de twee zware cyclonen van de jaren negentig. Zondag gaat het hele dorp naar de kerk: iedereen is gekleed in het wit en er wordt gebeden en gospels gezongen. Wanneer je als toerist naar een kerkdienst wilt gaan, ben je van harte welkom. Bedek echter wel je blote benen: het liefst met een lava lava.

Na het kerkbezoek bereiden de mannen de traditionele ‘umu’. Dit zijn de heerlijkste gerechten uit de keuken van Samoa die worden klaargemaakt op gloeiend hete stenen en afgedekt worden met palmbladeren. Hierdoor blijft alles lekker mals en sappig. Met zijn allen zittend op de grond geniet je van rauwe vis in kokossaus, bread fruit, koko Samoa (een soort chocolademelk) en gemarineerd vlees.

Snorkelen

Naast ontzettend lieve mensen en een bijzondere cultuur hebben de eilanden van Samoa ook een prachtige natuurschoon. Zo kun je vlak bij Apia, midden in het regenwoud, van Papasee’a Sliding Rock vijf meter naar beneden glijden. Of snorkelen in het Palolo Deep National Marine Reserve, ook dichtbij Apia.

Ook op Upolu is de Piula Cave Pool; een zoetwatermeer dat onder een rots verdwijnt waarboven een klein kerkje staat. Het kristalheldere water nodigt uit om te snorkelen en om afkoeling te zoeken. Aan het einde van de grot kun je via een smalle doorgang naar een volgende poel zwemmen.

Elke maand leuke reistips en extra voordelen ontvangen? En wist je dat we maandelijks een wereldkaart weggeven onder onze abonnees? Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is hieronder je e-mailadres achter laten, je maakt dan elke maand opnieuw kans!

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »