Wereldreizigers.nl
Home » Wereldwijs » Welke vliegvelden / luchthavens zijn er in Duitsland? | Handige weetjes

Welke vliegvelden / luchthavens zijn er in Duitsland? | Handige weetjes

Duitsland herbergt meer dan dertig commerciële luchthavens! En wanneer je een verre reis of wereldreis aan het plannen bent vanuit Nederland kan het soms handig zijn om te weten welke vliegvelden er allemaal te vinden zijn bij onze buren. Het kan namelijk zomaar zijn dat vliegtickets van of naar een vliegveld in Duitsland vele malen goedkoper zijn. Even kijken voor de goedkoopste vliegtickets in Duitsland is wat ons betreft dan ook eerder een regel dan uitzondering. Je kunt er bijvoorbeeld ook voor kiezen om terug te vliegen naar Berlijn, en het laatste deel van je reis per trein te doen. Niet alleen is dat beter voor het milieu, het is ook hartstikke leuk! In dit artikel vind je daarom de belangrijkste internationale luchthavens van Duitsland die je kunt overwegen bij het maken van een wereldse reis. Ook vertellen we over elk vliegveld een stukje historie, zodat je er ook iets van leert. Veel leesplezier!

Lees ook: Skyscanner | Hoe je (veel) geld kunt besparen op vluchten

Internationale Luchthavens in Duitsland

Deze internationale luchthavens variëren in grootte van de megacomplexen in Frankfurt en München die tientallen miljoenen passagiers per jaar bedienen tot kleinere luchthavens in middelgrote steden die overal kunnen vliegen van 220.000 passagiers (Zweibrücken Airport) tot meer dan 5,2 miljoen passagiers (Hannover Langenhagen Airport) ). De grote luchthavens kunnen tot 125 verschillende luchtvaartmaatschappijen hebben die honderden bestemmingen bedienen met honderden of zelfs duizenden opstijgingen en landingen per dag.

Veel van de middelgrote luchthavens bieden vluchten aan van reguliere luchtvaartmaatschappijen zoals Lufthansa maar ook reizen met goedkope en chartermaatschappijen zoals RyanAir, German Wings, Air Berlin, TUI en Condor. Ze bieden ook vaak aanzienlijke aantallen vluchten aan naar steden in heel Duitsland en Europa. Op de kleinere luchthavens gaat het meeste verkeer met goedkope luchtvaartmaatschappijen en chartermaatschappijen. De chartermaatschappijen bedienen meestal vakantiebestemmingen in warme klimaten.

De voormalige Amerikaanse luchtmachtbasis in Hahn, 120 kilometer van Frankfurt, was een van de eersten die vluchten aanbood van goedkope luchtvaartmaatschappijen en diende ook als model voor de ombouw van voormalige militaire vliegbases naar commerciële luchthavens.

Er is ook een zeer succesvol programma om vliegreizen te koppelen aan reizen per trein in bepaalde grote hubsteden. Hogesnelheidstreinen rijden rechtstreeks naar de luchthavens van Frankfurt, Düsseldorf, Keulen-Bonn en Stuttgart.

1. Luchthaven Frankfurt (FRA)

Frankfurt is de drukste luchthaven van Duitsland (www.airportcity-frankfurt.com) en verwelkomde meer dan 69 miljoen passagiers in 2018. Frankfurt heeft lijnverbindingen met bijna 300 luchthavens in meer dan honderd landen. Frankfurt, een wereldwijde Top 15 luchthaven, staat op de 12e plaats van drukste voor het totale aantal passagiers (zevende voor internationale passagiers) en als achtste voor het totale vrachttonnage (zevende voor internationale vracht). De luchthaven staat qua passagiers op de vierde plaats in Europa (na Londen-Heathrow, Parijs en Amsterdam) en qua vracht op de tweede plaats (na Parijs). Er zijn dagelijks gemiddeld 2200 opstijgingen en landingen op de luchthaven van Frankfurt.

Verbindingen met Oost-Europa en Azië

Veel van de passagiers hebben Frankfurt zelf als bestemming, aangezien de stad een belangrijk commercieel centrum is. Maar Frankfurt is ook een overstappunt voor lucht- en treinverbindingen naar andere Duitse steden en een luchtoverslagpunt naar veel andere landen, met name in Oost-Europa en Azië.

Het drukste klaverblad van de snelweg van Europa, de “Frankfurter Kreuz”, grenst direct aan de luchthaven. Hier kruisen de snelwegen A3 en A5, de belangrijkste in Duitsland, elkaar en bieden ze snelle toegang tot Europa’s uitgebreide supersnelwegennet. Daarnaast heeft de luchthaven een eigen busstation en een groot aantal parkeerplaatsen, ook voor lang parkeren, en parkeerplaatsen voor gehandicapten, alleen vrouwen en grote voertuigen.

Veel hogesnelheidstreinen naar Frankfurt

Dagelijks stoppen meer dan 270 langeafstandstreinen op het treinstation, die passagiers directe verbindingen bieden naar Keulen, Hamburg, München, Berlijn, Dresden, Nürnberg, Stuttgart en vele andere Duitse steden, en niet te vergeten Wenen, Milaan, Zürich en Amsterdam. Sommige luchtvaartmaatschappijen hebben zelfs incheckbalies op het treinstation.

Tip: Boek je treinticket naar een Duits vliegveld zo ver mogelijk van tevoren via NSinternational om (veel) geld te besparen.

De hogesnelheidsspoorlijn Frankfurt-Keulen, die de reistijd verkort van tweeënhalf uur naar minder dan een uur, bedient ook de luchthavens van Frankfurt en Keulen-Bonn. Frankfurt heeft lange tijd een tweede treinstation gehad, dat een snelle doorvoerdienst naar het Rhein-Main-gebied biedt, en dit is nog steeds actief.

2. Luchthaven München (MUC)

Frankfurt krijgt tegenwoordig zware concurrentie van de Franz Josef Strauss Airport in München (www.munich-airport.com), de tweede luchthaven van Duitsland. In 2014 werd de luchthaven van München door Skytrax, een in Londen gevestigd luchtvaartadviesbureau, uitgeroepen tot “Europa’s beste luchthaven” in de World Airport Awards. Op mondiaal niveau werd München uitgeroepen tot de op twee na beste luchthaven ter wereld. De Beierse hub verbeterde zijn positie ten opzichte van het voorgaande jaar en behoorde voor de 10e keer op rij tot de beste luchthavens ter wereld.

Bovendien kreeg de luchthaven hoge scores voor dineren op de luchthaven. Volgens de passagiers heeft München ’s werelds op een na beste luchthavenrestaurants en biedt het meer dan 45 keuzes om te dineren. Bovendien werd het Kempinski Hotel op de luchthaven van München verkozen tot het op één na beste luchthavenhotel van Europa.

Verbindingen met Zuid-Europa

Het aantal passagiers bedroeg 46 miljoen in 2018. De groei van de luchthaven is grotendeels te danken aan het besluit van Lufthansa om een ​​groot uitbreidingsprogramma op de luchthaven van München te implementeren. Dit leidde eerst tot een uitbreiding van de oorspronkelijke terminal in München en vervolgens tot de opening van een tweede terminal.

De luchthaven van München biedt een uitstekend aanbod aan bestemmingen en is Europa’s beste luchtvervoersknooppunten op basis van het totale aantal aangeboden bestemmingen. Met zijn uitgebreide vluchtschema van en naar Italiaanse steden heeft de luchthaven van München de bijnaam “meest noordelijke luchthaven van Italië” gekregen. In de zomer zijn er bijna 400 wekelijkse vluchten naar Italiaanse bestemmingen. De verbindingen met Midden- en Zuid-Europa zijn ook uitstekend.

De luchthaven van München ligt in het hart van Beieren, binnen handbereik van de Alpen. Als u op weg bent naar Oostenrijk, Zwitserland, Italië, Tsjechië of Slowakije, is de luchthaven van München een korte rit met de auto of trein naar deze bestemmingen.

Tip: Boek je treinticket naar een Duits vliegveld zo ver mogelijk van tevoren via NSinternational om (veel) geld te besparen.

3. Düsseldorf Airport (DUS)

De op twee na drukste luchthaven van Duitsland is Düsseldorf (https://www.dus.com/de-de). Dit vliegveld is bij uitstek populair onder Nederlandse reizigers omdat het slechts een uur van de Nederlandse grens af ligt. Düsseldorf heeft, net als Frankfurt, twee treinstations, een voor interlokale en intercitytreinen en een voor de omgeving.

Düsseldorf Airport heeft een vertrek- en aankomsthal en drie aaneengesloten pieren A, B en C van waaruit de vluchten vertrekken. Vanaf de Duitse luchthaven dichtbij de Nederlandse grens vliegen ruim 75 airlines naar meer dan 200 bestemmingen wereldwijd. Düsseldorf heeft korte routes tussen de pieren, wat overstappen snel maakt.

Met de trein naar Düsseldorf Airport

Düsseldorf Airport heeft twee eigen treinstations. Meer dan 350 treinen stoppen dagelijks op Bahnhof Düsseldorf Flughafen. Er is ook een S-Bahn-station, station Düsseldorf Flughafen Terminal, onder pier C, waarmee je naar het centraal station Düsseldorf reist. Vanuit Nederland reis je met ICE International vanaf € 20 enkele reis naar Düsseldorf Hauptbahnhof. Dan pak je de S-Bahn om 12 minuten later op het vliegveld aan te komen. De SkyTrain (monorail) brengt je rechtstreeks naar de terminal, een kaartje hiervoor koop je op de luchthaven.

Tip: Boek je treinticket naar een Duits vliegveld zo ver mogelijk van tevoren via NSinternational om (veel) geld te besparen.

Met de auto naar Düsseldorf airport

Met ruim 20.000 parkeerplaatsen is er voor je auto genoeg ruimte op Düsseldorf Airport. Het vliegveld heeft zijn tarieven onderverdeeld in drie tariefzones: Terminal, Langzeit en Langzeit-Spar. De parkeergarages Terminal P1, P2, P3, P7 en P8 liggen op zeer korte afstand van de luchthaven. Langzeit parkeren kan overdekt in parkeergarages P4 en P5 en onoverdekt op parkeerterrein P22, allen op loopafstand van het luchthavengebouw.

De goedkoopste parkeerplaatsen vindt u op Langzeit-Spar parkings P23, P24 en P26. Iedere 20 minuten rijdt een shuttle bus van P24 en P26 naar de terminals van Düsseldorf Airport, iedere dag van de week tussen 03.30 uur en 01.00 uur. Vanaf P23 is het een klein stukje lopen naar de terminals van het vliegveld. Parkeren op P26 is alleen mogelijk na een online reservering. P3 op Düsseldorf Airport dicht bij de terminal is ideaal voor een weekend weg en een stuk voordeliger als u een online reservering maakt.

4. Berlijn (BER)

Tijdens de Koude Oorlog waren er vier luchthavens die Berlijn bedienden – één voor elk van de bezettingsmachten. De Amerikanen exploiteerden Templehof; de Fransen bedienden Tegel; het Britse militaire vliegveld lag in Gatow en de Russen exploiteerden Schönefeld. Na de Duitse hereniging werd het verkeer in Berlijn verdeeld over drie luchthavens: Tempelhof; Tegel en Schönefeld. Templehof werd in 2008 gesloten en liet Tegel en Schönefeld achter als de twee faciliteiten die het commerciële verkeer naar Berlijn afhandelden.

Berlin Brandenburg is op 31 oktober 2020 geopend

De Berlin Brandenburg (BER) luchthaven werd op 31 oktober 2020 geopend. De luchthaven ligt op de plek van Berlin-Schönefeld (SXF) en vervangt de drie oude Berlijnse luchthavens. Berlin-Tempelhof (THF) werd reeds in 2008 gesloten. Berlin-Tegel (TXL) werd op 8 november 2020 gesloten.

De nieuwe luchthaven heeft twee startbanen waarvan er een de bestaande tot 3.600 m verlengde zuidelijke baan van de oude Luchthaven Berlin-Schönefeld is. Ten zuiden daarvan is een nieuwe baan gebouwd, terwijl de noordelijke baan van Schönefeld in december 2007 werd opgeheven om plaats te maken voor een autowegverbinding naar de nieuwe luchthaven. Na de opening van Berlin Brandenburg wordt de resterende infrastructuur van Berlin-Schönefeld, de oude luchthaven die dan geen landingsbanen meer ter beschikking heeft, in de nieuwe luchthaven geïntegreerd.

Met de trein naar Airport Berlin Brandenburg

Het compleet nieuwe luchthavengebouw met bijbehorende weg- en treinverbindingen is berekend op een capaciteit van meer dan 30 miljoen passagiers per jaar, maar kan door de modulaire bouwwijze indien nodig uitgebreid worden tot 50 miljoen passagiers.

Tip: Boek je treinticket naar een Duits vliegveld zo ver mogelijk van tevoren via NSinternational om (veel) geld te besparen.

Berlijn Brandenburg Airport heeft twee treinstations en is daardoor uitstekend bereikbaar met het openbaar vervoer. Flughafen BER Terminal 1-2 Bahnhof bevindt zich onder Terminal 1 op maximaal 10 minuten lopen van Terminal 1 Arrivals en Terminal 2 Arrivals. Vanaf hier rijden verschillende treinen naar de hoofdstad van Duitsland.

5. Keulen / Bonn (CGN)

De luchthaven Konrad Adenauer (https://www.koeln-bonn-airport.de), tussen Keulen en Bonn, is een van de thuisbasis van Germanwings en andere goedkope luchtvaartmaatschappijen. En het treinstation verbindt het in minder dan een uur met de luchthaven van Frankfurt via de hogesnelheidslijn InterCity. Dit biedt veel mogelijkheden voor verbindingen die moeten bijdragen aan de groei van de luchthaven en die ook de start- en landingsbanen van Frankfurt enigszins moeten ontlasten.

Veel goedkope vluchten en goed bereikbaar vanuit Nederland

Dit vliegveld wordt door wereldreizigers vaak gebruikt als een soort tussenhub of als vertrekhaven voor een reis binnen europa. Het vliegveld ligt op ongeveer 1,5 uur rijden van Maastricht en een kleine 2 uur rijden vanaf Nijmegen. Omdat het een budget-air vliegveld betreft is dit een uitstekend vliegveld om bijvoorbeeld goedkoop mee naar Oost- of Zuid-Europa te vliegen.

6. Frankfurt-Hahn (HHN)

Frankfurt-Hahn (http://www.hahn-airport.de) is een internationale luchthaven die in de Duitse deelstaat Rijnland-Palts ligt, ten westen van Kirchberg. Hoewel de naam anders doet vermoeden, bevindt de luchthaven zich op circa 125 kilometer ten westen van Frankfurt am Main.

Veel busverbindingen

Er bestaan busverbindingen met onder andere Frankfurt en Frankfurt Flughafen, Saarbrücken, Luxemburg en Metz.

Goedkope vluchten van Ryanair

Hierdoor, en door de lage luchthavenkosten voor de luchtvaartmaatschappijen, is het tot een populaire cargo-luchthaven en vertrekplaats voor goedkope vluchten (“Low cost carriers”) vanuit West-Duitsland uitgegroeid. Vooral prijsvechter Ryanair gebruikt Frankfurt-Hahn als hub.

De luchthaven verwerkte in 2015 ongeveer 2,7 miljoen passagiers en zou voor ongeveer 3000 directe en 11000 indirecte banen aan werkgelegenheid bijdragen. Na 2011 daalden de passagiersaantallen omdat Ryanair de diensten deels verschoof naar grotere luchthavens.

7. Hamburg (HAM)

Luchthaven Hamburg, officieel: Hamburg Airport Helmut Schmidt, voorheen: Flughafen Hamburg-Fuhlsbüttel) is een internationale luchthaven gelegen in de Duitse stad Hamburg in de wijk Fuhlsbüttel. De geschiedenis van de luchthaven in Fuhlsbüttel gaat terug tot het jaar 1911, en daarmee is het de oudste luchthaven ter wereld die nog op zijn oorspronkelijke locatie in exploitatie is.

In januari 2016 werd bekend dat er een naamswijziging komt voor de luchthaven naar aanleiding van het overlijden en ter ere van voormalig Bondskanselier en tevens Hamburger Helmut Schmidt. De bestaande officiële naam Hamburg Airport en het bijbehorende merk HAM gaan als bijnaam verder. De naamswijziging is inmiddels uitgevoerd

Vliegveld vol prijsvechters

In 2015 maakte er ongeveer 15,6 miljoen passagiers gebruik van de luchthaven en is daarmee qua passagiersaantal de 5de luchthaven van Duitsland. De luchthaven is een hub voor Lufthansa dochtermaatschappij Eurowings en voor prijsvechters easyJet en Ryanair. De drukste verbinding op de luchthaven is deze met München.

Vanwege het feit dat de luchthaven tevens de uitwijkluchthaven is voor Finkenwerder, het vliegveld en de fabricatielocatie van Airbus, zijn de start- en landingsbanen en platformen geschikt voor de Airbus A380.

Tip: Boek je treinticket naar een Duits vliegveld zo ver mogelijk van tevoren via NSinternational om (veel) geld te besparen.

8. Stuttgart (STR)

De luchthaven van Stuttgart ligt vlak bij autobaan 8 ten zuiden van de stad Stuttgart. Het is een belangrijk knooppunt met meer dan 15 miljoen passagiers per jaar en is daarmee de 6e drukste luchthaven van Duitsland.

Naast de luchthaven werd in 2007 het Stuttgart Trade Fair Exhibition Centre geopend. Bij de bouw in 2004 werd de verouderde terminal vervangen door vier nieuwe passagiersterminals. Ze bieden alle voorzieningen van een moderne luchthaven.

In de nasleep van 11 september stelde Duitsland vliegveiligheidsregels vast die vergelijkbaar zijn met de regels die van kracht zijn in de VS, waaronder het verbod op messen, scharen en dergelijke in handbagage. De beveiliging op Frankfurt en München is bijzonder streng op transatlantische vluchten, op vluchten naar Israël en op vluchten van Britse en Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen, ongeacht waar ze naartoe gaan. Het is belangrijk dat passagiers, vooral passagiers op deze vluchten, ruim voor vertrek op de luchthaven aankomen.

Tip: Boek je treinticket naar een Duits vliegveld zo ver mogelijk van tevoren via NSinternational om (veel) geld te besparen.

Avatar foto

Wereldreizigers

Wereldreizigers.nl | Alles over verre reizen, wereldreizen, reisnieuws, reisfotografie, backpacken, reistips en meer.

Elke maand leuke reistips en extra voordelen ontvangen? En wist je dat we maandelijks een wereldkaart weggeven onder onze abonnees? Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is hieronder je e-mailadres achter laten, je maakt dan elke maand opnieuw kans!

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »
70 Shares
70 Shares
Copy link